Extremely Loud & Incredibly Close

In Extremely Loud & Incredibly Close staat een gezin uit New York centraal dat uit elkaar getrokken wordt door de aanslagen van 11 september 2001. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer dat een wereldwijde bestseller werd.

De negenjarige Oskar Schell (Thomas Horn) heeft een sterke band met zijn vader, een Joodse juwelier. Samen trekken ze er in hun vrije tijd op uit om allerlei raadsels op te lossen. Vind de zesde wijk van New York, bijvoorbeeld. Dat verandert allemaal als vader Schell (Tom Hanks) ten tijde van de aanslagen in het World Trade Center is. Hij zit vast op één van de bovenste verdiepingen en probeert het thuisfront te bereiken. Oskar is inmiddels terug van school en hoort de berichten, maar neemt niet op. Zo hoort hij ook dat zijn vader een boodschap inspreekt terwijl de toren instort.

Een jaar later gaat hij tussen de spullen van zijn vader snuffelen waarbij hij een vaas laat vallen. Tussen de scherven vindt hij een envelop met het woord ‘black’ en een sleutel. In de belevingswereld van Oskar kan het dan ook niet anders dat iemand met de achternaam Black meer weet over de sleutel en het bijbehorende slot. Hij trekt het enorme telefoonboek van de miljoenstad uit de kast en begint zijn zoektocht door New York City. Dat levert spannende, ontroerende en ook leuke momenten op. Zeker met de mysterieuze en zwijgzame huurder uit het huis van zijn oma. Ondertussen wordt de band met zijn moeder (Sandra Bullock) ogenschijnlijk steeds slechter.

De hoofdrol van het intelligente jochie met wat autistische trekjes wordt sterk neergezet door de jonge Thomas Horn en weet je mee te slepen in zijn belevingswereld. Het verhaal is soms wat lastig te volgen en wordt ook meer dan eens onderbroken door flashbacks wat de vaart er weer wat uit haalt. Je moet blijven opletten maar zelfs dan wil het nog eens gebeuren dat niet alles (meteen) logisch is. Gelukkig vallen de meeste puzzelstukjes uiteindelijk wel op zijn plaats.

Wie ooit een bezoek heeft gebracht aan The Big Apple weet hoe immens het eiland Manhattan is, laat staan de grote wijken er om heen. Of het dus heel realistisch is dat een jong jochie dag in, dag uit de hele stad door reist valt dan ook te betwijfelen. Desondanks is ELAIC een aardige poging om de pijn van de vele Amerikaanse gezinnen na "The Worst Day", zoals Oskar het in de film noemt, in beeld te brengen. Het is bij vlagen indrukwekkend, maar het had soms wel wat simpeler gemogen.

Extra’s
De dvd bevat slechts één bonus-feature: Finding Oskar. Hierin wordt verteld waar ze Thomas Horn vandaan hebben gehaald en zie je hoe er met zo'n jonge acteur gewerkt wordt. De overige acteurs geven de jongen natuurlijk nog een paar dikke complimenten en vertelt hij zelf over zijn eigen ervaringen.