Madagascar 3: Europe's Most Wanted

In Madagascar 3: Europe's Most Wanted zien we na 4 jaar stilte eindelijk hoe het verder gaat met de leeuw Alex, de zebra Marty, de giraffe Melman en het nijlpaard Gloria en hun vrienden op hun tocht terug naar New York. De dierentuindieren die in de vorige delen van Madagascar uit hun dierentuin ontsnapten en per ongeluk op Madagascar belandden zijn via Afrika nu in Europa beland waar ze zich aansluiten bij een circus omdat ze op de vlucht zijn voor de "dierenpolitie". Deze film is ook in het Nederlands te zien.

Iedere zomer strijden Dreamworks, Pixar en Disney om de aandacht van het jonge bioscooppubliek, zo ook dit jaar met Madagascar 3: Europe's Most Wanted, Ice Age 4: Continental Drift en Brave. Waar bij Ice Age 4 creatieve slijtage zichtbaar is, vindt Madagascar zich opnieuw uit. Natuurlijk zijn vertrouwde elementen zoals het veelvuldig gebruik van bestaande muziek (hits van toen en nu) en de hilarische grappen erin gebleven. Nieuw is het gebruik van 3D, wat regelmatig een goede toevoeging is aan de film, maar de humor blijft het belangrijkste element.

posterGeen herhaling van zetten voor de nieuwe Madagascar, dit nieuwe deel is weer net zo verfrissend en vernieuwend als de vorige delen. Madagascar 3: Europe's Most Wanted is kleurrijk en met een grenzeloze fantasie gemaakt, vol verwijzingen naar andere films zoals Mission impossible en The Matrix. Zo blijft deze film boeiend voor jong en oud. Het verhaal is vaak ondergeschikt aan de grappen en de scènes volgen elkaar in razendsnel tempo op, waardoor je je geen moment verveeld bij deze film.

Vooral de zebra Marty (Chris Rock) steelt de show met zijn grappen, daar waar het personage van Alex (Ben Stiller) wel de hoofdrol heeft maar beduidend meer op de achtergrond blijft wat humor betreft, de andere personages blijven ook wat op de achtergrond. Leuk zijn ook de verwijzingen naar bekende Europese plaatsen en personen zoals het Colosseum in Rome, de Paus, Edith Piaf en Cirque du Soleil. Even lijkt het erop dat dit het definitief laatste deel gaat zijn, maar aan het einde wordt de deur toch nog open gezet voor een eventueel vierde deel, en zolang de makers een volgend deel met net zoveel liefde gaan maken is dat helemaal niet erg.