Boek: Edward Rutherfurd - New York

Nog geen 400 jaar geleden was Nieuw-Amsterdam een belangrijke handelspost voor de Nederlanders. Anno 2012 heet diezelfde plek New York en is het één van ’s werelds grootste metropolen. In minder dan vier eeuwen tijd veranderde er een hoop aan de Amerikaanse westkust. Edward Rutherfurd beschrijft het verhaal van New York City in romanvorm in het boek New York.


In de zeventiende eeuw ontdekten de Nederlanders het eiland Manna Hatta, oftewel het land van de heuvels. Daar werd de nederzetting Nieuw-Amsterdam gevestigd, van waaruit de Nederlanders handelden met de Indianen. Het verhaal begint in die tijd, vlak voordat de Engelsen de Nederlandse kolonie veroverden. Het is het startpunt van een reis door de tijd naar het New York dat we nu kennen.


Ruthterfurd doet dat aan de hand van een aantal fictieve personen. Zij vestigen zich gedurende de zeventiende eeuw in New York en aan de hand van hun nageslacht volgt de lezer de ontwikkeling van kleine nederzetting naar wereldstad. Van de Indianen en de verovering van de Engelsen tot aan de onvermijdelijke aanslagen op het World Trade Center van 11 september 2001. Tussendoor gebeurt er een hoop: de onafhankelijkheidsoorlog, de bouw van het Chrysler Building en het Empire State Building, beurzen die crashen, bruggen die worden aangelegd en alle facetten die de groei van een miljoenenstad kenmerken. Ook wordt duidelijk hoe de mens is veranderd gedurende de jaren, al blijken er hier en daar nog opvallende overeenkomsten te zijn.


Ondanks dat de personages fictief zijn, worden wel daadwerkelijke gebeurtenissen beschreven. Zo vaar je mee over de Hudson langs de Indianen, ziet de lezer door de ogen van een beurshandelaar in 1929 hoe zijn vermogen vermindert door de dalende koersen en waan je jezelf op de top van het Empire State Building vlak voordat deze afgebouwd werd. De schrijfstijl is duidelijk en maakt dat je als lezer makkelijk kunt inbeelden hoe de sfeer in de stad ten tijde van al die gebeurtenissen moet zijn geweest.


In plaats van een droge opsomming van feiten die je doorgaans in een reisgids vindt, heeft Rutherfurd het geschiedenisverhaal van The Big Apple op boeiende wijze in de vorm van een roman verpakt. Iedere sprong in de tijd zorgt ervoor dat de verschillen met eerder duidelijk worden en spreekt tot de verbeelding. Zeker als je al eens in New York bent geweest zul je goed kunnen inbeelden hoe het er uit moet hebben gezien. Rutherfurd neemt daar overigens ook ruim de tijd voor; met 799 pagina’s is het een aardige pil. Dat neemt niet weg dat dit een interessante geschiedenisles is over één van de meest veelzijdige steden ter wereld.