Red Lights

In Red Lights zijn Proffesor Matheson (Sigourney Weaver) en haar assistent Tom Buckley (Cillian Murphy) zeer sceptische onderzoekers van het paranormale. Als een soort Mulder en Scully (X-files) rezien zij stad en land af om paranormale fenomenen te onderzoeken en weten zo menig oplichter te ontmaskeren. In tegenstelling tot hun voorgangers van X-files geloven zij niet in het paranormale en met de wetenschap aan hun kant doorzien zij iedere truc. Totdat Simon Silver (Robert de Niro) na een stilte van 20 jaar weer gaat touren, deze charismatische paragnost gaat de wenschap niet uit de weg, sterker nog hij laat zijn gaven wetenschappelijk onderzoeken om de echtheid ervan te bewijzen.

Zo lang als de mensheid op deze aardkloot rondloopt zoekt zij al antwoorden voor het ongrijpbare, het mysterieuze; dat doet ze in de vorm van religie en rituelen. Ook al neemt in de westerse beschaving het geloof in traditionele religie af, het geloof in het paranormale is nog steeds groot. Healers, paragnosten, mediums en andere 'begaafden' weten, ook op televisie, grote groepen mensen te overtuigen. Waar men vroeger op de kermis naar een waarzegster ging gaat men tegenwoordig naar de grote shows van onder meer Uri Geller, Derek Ogilvie, Rasta Rostelli en Jomanda. Het gevaar zit hem in het woordje geloof. Wat deze mensen kunnen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar hele volksstammen vertrouwen volledig op de gaven van deze paragnosten en keren de medische wetenschap de rug toe, zoals we dat hebben kunnen zien bij de affaire Sylvia Millecam en Jomanda, wat uiteindelijk Sylvia Millecam het leven kostte. Het zijn precies dit soort tragische gevallen die in Red Lights Proffesor Matheson er toe drijven om haar kruistocht, tegen oplichters en illusionisten, die beweren meer te zijn dan dat, te voeren.

poster

Regisseur Rodrigo Cortés maakte in 2010 nog de zeer geslaagde thriller Buried, waar hij in een ruimte van een bij twee meter de spanning bloedstollend wist op te voeren, dus hij kán het wel, maar niet in deze film. Om te beginnen heeft hij vooraf niet duidelijk bepaald wat voor een soort film hij wilde maken. Er zitten horrorachtige schrikeffecten in, die ook in een thriller niet misstaan hadden. Ook de begintitels suggereren dat je naar een spannende thriller gaat kijken, maar eng of echt spannend wordt de film nergens. Red Lights is het beste te omschrijven als een psychologisch drama; het constante herfstige weer lijkt dat dan wel te onderschrijven. De spelers krijgen niet de kans om op hun volle potentie te stralen, dit lijkt te wijten aan het grove knip- en plakwerk waardoor de montage erg rafelig en rommelig overkomt. Als Simon Silver (Robert de Niro) bijvoorbeeld in een lab op paranormale gaven wordt onderzocht, wordt dit gefilmd door de onderzoekers. Het filmmateriaal wat hier uit voortkomt is voorzien van veel ruis, storing en een zodanig slechte beeldkwaliteit, waardoor je gaat twijfelen aan de kwaliteit van de wetenschappers en hun apparatuur. Vreemde keuze van de regisseur als je de wetenschappers geloofwaardig wilt laten overkomen.

Sigourney Weaver speelt sterk de gedreven wetenschapper, intelligent en gekweld, zoals zij dat vaker liet zien (Avatar, Alien) en Robert de Niro weet overtuigend de charismatische paragnost Simon Silver neer te zetten. Jammer dat we Robert de Niro steeds minder vaak in echt grote films zien. Zou dat een keuze zijn? Diezelfde vraag geldt voor Cillian Murphy (28 Days Later, Girl with a Pearl Earring, Inception), die zeker na Batman Begins gold als een grote belofte. In Red Lights komt zijn personage nauwelijks uit de verf. Dat zijn toch drie grote castnamen in een film die niet boven middelmaat weet uit te stijgen, erg jammer, want aan het acteerwerk van de spelers ligt het niet. Tip voor regisseur Rodrigo Cortés: bepaal van tevoren duidelijker wat voor soort film je wilt maken, en neem de tijd voor een goede montage, dan had Red Lights een interessant drama kunnen opleveren.