G. I. Joe: Retaliation

In 2009 kwam de film G.I. Joe: The Rise of Cobra in de bioscopen, gebaseerd op de gelijknamige actiefiguren. De film werd neergesabeld door critici, maar deed het in de bioscopen nog redelijk. Genoeg reden voor een deel twee, maar duidelijk was dat het roer om moest. The Rock en Bruce Willis werden aangetrokken, maar na een testscreening was het publiek nog niet tevreden. G.I. Joe: Retaliation werd vervolgens een flink aantal maanden uitgesteld om zwakke scènes te vervangen en om 3D te creëren. Maar is te zien dat er hard aan de film is gewerkt?

Na de gebeurtenissen uit The Rise of Cobra keert het G. I. Joe-team terug om te vechten. Dit keer tegen Zartan, Storm Shadow en Firefly, waarbij eerstgenoemde de identiteit van de Amerikaanse president heeft overgenomen. Hierdoor heeft hij de wereldmacht en kan hij een wereldoorlog ontketenen, waarbij hij ongeschonden blijft. Het vechtende G. I. Joe-team wordt vervolgens tegengehouden door Zartans handlangers.

Net als in de eerste film is het verhaal weer ontzettend standaard en is dat verreweg het minste punt uit de film. Gelukkig zijn er wel een aantal minpunten verbeterd: zo is Marlon Wayons niet meer te zien en is ook het tenenkrommende personage Baroness (Sienna Miller) verdwenen. Ook het niveau van de humor is aanzienlijk verbeterd, mits je de humor inziet van Dwayne Johnson die voor een gevaarlijke missie Jay-Z citeert.

Met actiegrootheden als The Rock en Bruce Willis kan het eigenlijk al bijna niet misgaan. Toch zorgen niet zij voor de beste actie van de film, want de grootse actiescène in de bergen tussen slechteriken Snake Eyes en een flinke horde aan ninja's is er verantwoordelijk voor. Voornamelijk de 3D-effecten en het effectieve gebruik van slow motion zorgt voor een heerlijke minutenlange actiesequentie. Daar doet G. I. Joe precies wat je er van verwacht, namelijk bikkelharde actie. Dat zit er gelukkig genoeg in.

Al word je na een half uur een beetje duizelig van de vreemde namen die op je afgevuurd worden (Snake Eyes, Cobra Commander, Zartan etc.) en ben je even de kluts kwijt. Maar de film werkt het best als je vergeet dat het verhaal ontzettend cliché is en de personages niet allemaal even memorabel zijn. De explosieve en spectaculaire actiescènes zorgen ervoor dat de ruim anderhalf uur snel voorbij zijn.

Nee, G. I. Joe: Retaliation is niet bepaald het meesterwerk dat je verwacht na een uitstel van bijna een jaar. De moeite is voornamelijk gestoken in de actie in plaats van het matige verhaal. En de actie is wel om van te smullen. Vergeet meteen het verhaal, maar focus je lekker op ninja's, ontploffingen, briljante gadgets en overigens uitstekend gevarieerde soundtrack. Dan kun je hier nog best veel lol aan hebben en is het prima popcornvermaak.