Escape Plan

Het is mooi om te zien dat onze oude actiehelden, die ons al decennia vermaken met vuistslagen en kogelregens, nog steeds tegen een stootje kunnen. En dan niet met een grote "kijk ons eens oud maar nog heel fier zijn"-knipoog, zoals in de Expendables-films, maar gewoon nog serieus in een stevig actieverhaal.

Okay, Escape Plan is wellicht niet direct een enorme actieknaller. Natuurlijk wordt erin gevochten en geschoten, vloeit er bloed, vallen er doden en zijn er helikopters en explosies, maar de focus van de film ligt grotendeels op het verhaal. En daar ligt dan ook meteen de kracht. In Escape Plan is een complot achter een gevangenisuitbraak de hoofdlijn.

Escape Plan: Sylvester Stallone

Ray Breslin (Sylvester Stallone) is een professioneel gevangenisuitbreker. Hij laat zich, in opdracht van de overheid, opsluiten in gevangenissen om te onderzoeken hoe hij kan uitbreken. De zwakke plekken maakt hij vervolgens bekend aan de gevangenis zodat ze hieraan kunnen werken. Zijn ervaringen als uitbreker hebben ertoe geleid dat hij een eigen bedrijf in gevangenisbeveiliging runt en een boek heeft kunnen uitgeven met aandachtspunten voor nieuw te bouwen, of onderhoud aan, gevangenissen.

Wanneer de CIA Breslin aanspreekt om een nieuwe gevangenis te testen, is hij geïntrigeerd door de claim dat deze - zelfs voor hem - onbreekbaar is. De gevangenis is bovendien geheim: Breslin en zijn team mogen niet eens weten waar de gevangenis zich bevindt. Een echte uitdaging dus.

Deze uitdaging blijkt groter dan geanticipeerd wanneer Breslin de indruk krijgt dat het helemaal niet de bedoeling is dat hij een weg naar buiten vindt. Er is een complot gaande, en hij moet de hulp van medegevangene Emil Rottmayer (Schwarzenegger) inschakelen om eraan te ontsnappen.

Escape Plan is een film die met de keuze voor Stallone en Schwarzenegger in de hoofdrollen wellicht een verkeerde verwachting schept. De actiehelden zijn bekend van eenvoudige, stoere actie en onderstreepten dat met de Expendables-films. In dit verhaal echter is de actie echter meer onderdeel van een verder best onderhoudend verhaal.

Escape Plan: Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger

De gevangenis, die de bijnaam "De Tombe" heeft, wordt geleid door warden Willard Hobbs. Deze rol wordt op een prettige manier ingevuld door Jim Caviezel; geniepig, genadeloos en een prima bad guy tegenover de welwillende doch stoere Breslin. Zijn motivaties blijven lange tijd onduidelijk en dit draagt bij aan de geheimzinnigheid die heerst rondom de gevangenis.

Het complot zelf is voor een groot deel van het verhaal echter onduidelijk en soms storend, omdat elkaar tegensprekende elementen op het eerste gezicht lijken op gaten in de plot. Gaten, die er op andere punten overigens wel degelijk zijn. Escape Plan is daarom niet bepaald een intelligente thriller, maar het is positief dat het verhaal dat van een domme actiefilm wel weet te ontstijgen. Schwarzenegger en Stallone werken prima samen als de gevangenen die een ontsnappingsplan proberen uit te voeren en de gevangenis zelf is voor het grootste deel van de film geheimzinnig en spooky genoeg om een leuke sfeer aan het verhaal te geven. Hoewel er weinig twijfel lijkt aan de uitkomst, wat enige spanning uit het verhaal weg kan nemen, zorgen deze elementen toch voor een boeiend geheel en is Escape Plan een interessante actiethriller met stoere actiehelden.