Rush

In het midden van de zeventiger jaren zijn de Britse playboy James Hunt (Chris Hemsworth) en de Oostenrijkse perfectionist Niki Lauda (Daniel Brühl) elkaars grootste concurrenten in de Formule 1. Lauda was in 1975 al wereldkampioen geworden en in het daaropvolgende jaar was het alleen de flamboyante Hunt die enige weerstand tegen de Oostenrijker kon bieden. Over dit bloedstollend spannende raceseizoen maakte regisseur Ron Howard de spectaculaire film Rush.

Rush 1

Al jarenlang waren er plannen om het beroemde ongeluk van Niki Lauda bij de Grand Prix van Duitsland in 1976 te verfilmen, maar om een of andere reden kwam dat er maar nooit van. We waren dan ook behoorlijk verheugd toen we in 2011 vernamen dat niemand minder dan de getalenteerde regisseur Ron Howard zich aan het verhaal zou gaan wagen. Howard maakte eerder al naam met prachtige films als Apollo 13 (1995) en A Beautiful Mind (2001); de verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor deze racefilm. Het scenario voor Rush werd geschreven door Peter Morgan, die eerder ook al het script voor Howard's Frost/Nixon (2008) had geleverd.

Rush 2

Howard mag dus graag films maken die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen en heeft daarbij ontzettend veel oog voor detail. Bij de prachtige racebollides en mooie vrouwen met prachtige kapsels waan je je meteen terug in de zeventiger jaren. Maar ook het explosieve camerawerk van Anthony Dod Mantle, die we ook kennen van zijn werk voor onder meer Danny Boyle, draagt zeker bij aan de authentieke sfeer in de film. Voordat de film destijds in de bioscoop te zien was, had Howard al een privévoorstelling georganiseerd waarbij formule 1-coureurs, teambazen en de Britse racemagnaat Bernie Ecclestone de film te zien kregen. Howard had dezelfde tactiek destijds ook al eens benut toen hij de film Apollo 13 had laten zien aan een groep voormalige astronauten en andere medewerkers van NASA. Na de voorstelling van Rush ontving de regisseur dan ook een staande ovatie van de race-experts.

Rush 3

Ook als je geen enkel benul hebt wie Niki Lauda is of geen binding hebt met de racesport is Rush nog steeds een fijne actiefilm om te gaan bekijken. Ondanks dat de focus zo nu en dan wat te veel op James Hunt wordt gelegd, is het toch de Duitse acteur Daniel Brühl die een enge gelijkenis met de legendarische Oostenrijkse coureur vertoont en daarmee duidelijk de show weet te stelen. Lauda stond bekend als een man die weinig contact zocht met de media en zodoende wel als een kil en afstandig persoon werd beschreven. Ron Howard laat echter in Rush ook een andere en minder bekende kant van de man zien.

Liefhebbers van spectaculaire racefilms als Grand Prix (1966), Bobby Deerfield (1976) en Jo Siffert: Live Fast - Die Young (2005) mogen deze film absoluut niet in hun collectie laten ontbreken. Maar ook iedereen die geen bezwaar heeft tegen snelle auto's, mooie vrouwen en prachtige historische beelden kunnen we deze topper van Ron Howard absoluut aanraden.