Thor: The Dark World (blu-ray)

Na een uitgebreide introductie in 2011, waarin Thor Odinson, de Prins van Asgard, waardigheid leerde op aarde, was de Marvel-kijker bekend gemaakt met het ruimtelijke aspect van de wereld waarin de films spelen. In The Avengers ging dat nog een beetje door, maar niet heel uitgebreid. Voordat later dit jaar Guardians of the Galaxy, dat naar verwachting volledig buiten onze planeet gesitueerd is, losbarst heeft Marvel de tweede Thor-film op dvd en blu-ray uitgebracht.

Thor: The Dark World: Thor en Odin

Bij de release van Thor: The Dark World in de bioscoop wisten we al te oordelen dat de film prima in orde was:

"Thor introduceerde de Noordse mythologie in het doorlopende Avengers-verhaal, en bracht dit met zowel een goede dosis humor als een serieuze ondertoon. Dit vervolg weet hier goed op aan te sluiten: er is een stevig gevaar voor ons universum en zonder de boel belachelijk neer te zetten wordt de kijker getoond hoe breed het universum wel niet is. Tegelijk is de humor die in de eerste film voorkwam dat de boel van belachelijkheid uit elkaar spatte ook hier aanwezig, al lijkt het er in The Dark World minder op dat die daadwerkelijk nodig is. De film is er eentje van epische proporties en weet in die zin het spektakel van The Avengers en de wereld uit Thor te combineren in een uitermate geschikt vervolg."

All Hail the King
De belangrijkste extra feature op een Marvel blu-ray release is natuurlijk de One-Shot. De short die bij deze release is gevoegd vertelt een verhaal over Trevor Slattery (Ben Kingsley), de figuur die in Iron Man 3 het publieke gezicht van de Mandarin was. Hij besteedt zijn dagen in de gevangenis, waar hij zich meer bewust is van zijn groeiende bekendheid dan de gruwelijkheden waar hij onder Aldrich Killians leiding bij betrokken was. In een paar scènes zien we hoe het hem nu vergaat en leren we nog iets extra's over de Mandarin en het lot van een andere Iron Man-schurk. Zoals met de andere One-Shots is ook deze een prima kers op de taart.

Marvel One-Shot: All Hail the King

Extra's
De blu-ray disc is redelijk gevuld met extra's, waarvan het audiocommentaar tijdens de film wellicht de meest uitgebreide is. Regisseur Alan Taylor, producer Kevin Feige, cinematograaf Kramer Morgenthau en Tom Hiddleston (Loki) bespreken de productie van de film, lichten de verschillen tussen filmlocaties toe en spreken waardering uit over het vele werk dat er in een film gaat zitten. In dit redelijk interessante audiocommentaar, zij het soms wellicht wat serieus, vertellen de heren ook wat meer over de mythologie van het Marvel universum.

Gag reel (3:30) en Deleted/extended scenes (7:49)
De gebruikelijke montage van grappige momenten, verkeerde takes en vergeten teksten. De verwijderde en langere scènes kunnen worden bekeken met of zonder audiocommentaar. De scènes zijn bijna compleet: voorzien van visuele en geluidseffecten en muziek, waardoor je een goed beeld krijgt van wat je mist. In de kantlijnen staan soms opmerkingen over visuele verbeteringen die nog toegevoegd hadden kunnen worden. Een van de scènes toont hoe Tom Hiddleston zelf de Captain America-cameo speelt.

Thor: The Dark World: Tom Hiddleston als Captain America

A Brother's Journey: Thor & Loki
Een half uur durende featurette over de band tussen de twee broers, de ontwikkeling van hun personages en hun beweegredenen. Met interviews met acteurs en producers en achter-de-schermen materiaal. De featurette is om onbekende redenen tweedelig en belicht ook andere personages en de keuze voor verschillende filmlocaties, waardoor de keuze voor de titel wellicht wat vragen oproept.

Exclusive Look - Marvel's "Captain America: The Winter Soldier" (3:35)
Een eenvoudige featurette ter promotie van de nieuwe Captain America-film, waarin de verschillende helden en schurken worden toegelicht. De inhoud is licht spoilend over een van de onthullingen in de film en draagt weinig meer bij dan de trailers die er al zijn.

Scoring Marvel's "Thor: The Dark World" with Brian Tyler (5:21)
Componist Brian Tyler, die ook de muziek voor Iron Man 3 deed, en dit zal doen voor Avengers: Age of Ultron, licht de muzikale thema's van de score toe. Hij vertelt hoe hij personages naar muziek vertaalt en ze met een eigen muzikaal thema ondersteunt. Beelden van de opname- en montagestudio's (waaronder Abbey Road) laten zien hoe de score tot stand komt.

Qua extra's is deze uitgave alweer iets rijker gevuld dan de vorige, ware het niet dat er nog steeds meer gedaan zou kunnen worden: een daadwerkelijke 'making of' zou leuk geweest zijn. De film is ook verkrijgbaar op dvd en in een 3D-versie, maar de standaard blu-ray is in ieder geval niet slecht.