All Is Lost

Robert Redford is misschien wel een van de meest charismatische acteurs van zijn generatie, in staat om genuanceerde en intelligente personages neer te zetten. Dus als je een film wil maken waarin maar één personage voorkomt, die ook nog eens nauwelijks tekst heeft, dan is het misschien geen verkeerd idee Redford te vragen om dat personage te spelen.

all is lost

All Is Lost volgt een naamloze zeiler (Redford dus), midden op de Indische Oceaan, die op een ochtend wakker wordt en ontdekt dat de vloer van zijn boot is ondergelopen. Het blijkt dat de boot ’s nachts een aanvaring heeft gehad met een drijvende container die waarschijnlijk van een Chinees vrachtschip is afgevallen. De container heeft een gat in de romp geslagen, waardoor de boot water maakt. De zeiler beschouwt de situatie en gaat voortvarend aan de slag om de schade provisorisch te repareren. Helaas blijkt de aanvaring nog maar de eerste in een reeks van problemen te zijn waarmee de zeiler geconfronteerd wordt. Langzaam maar zeker verergert zijn situatie en wordt de kans op overleven steeds kleiner.

In de opzet van het verhaal zijn parallellen te trekken met films als Gravity, Cast Away en Buried. Al deze films vertellen van een persoon die door omstandigheden aan zijn/haar lot is overgelaten en moet vertrouwen op zijn/haar eigen vaardigheden en instincten om te overleven. Als film gaat All Is Lost echter nog een stukje verder. Voornoemde films gaven de acteurs namelijk nog iets om tegenaan te acteren, of dat nu een wegzwevende George Clooney, een volleybal of een mobiele telefoon was. All Is Lost heeft niets van dit alles. Buiten een monoloog aan het begin van de film heeft Redford nog geen vijf regels tekst in de 100 minuten die de film duurt en ook geen tegenspelers.

all is lost
Wat over blijft is een fascinerende one-man show. De zeiler is duidelijk een ervaren zeeman, wat Redford zeer goed weet over te brengen. Zijn personage beschouwt steeds de situatie waarin hij verkeert en gaat vervolgens kalm werken aan een oplossing. In het begin van de film moet je daar even aan wennen, want Redford toont nauwelijks emotie. Je krijgt niet het gevoel dat de zeiler écht in de problemen zit, want hij lijkt prima controle over de situatie te hebben en goed voorbereid te zijn op rampen. Maar naar mate de situatie hachelijker wordt, zie je de kalmte verdwijnen van Redfords gezicht. En als de zeiler dan eindelijk toegeeft aan de wanhoop, dan komt dat hard binnen. Pas dan kom je erachter hoe zeer je meeleeft met dit personage, van wie je eigenlijk niets weet. Dit alles heeft Redford voor elkaar gekregen met weinig meer dan expressie en lichaamstaal. Het is echt een tour de force. Hij draagt de film met gemak, op een manier die weinig acteurs hem na zouden kunnen doen.

De film voelt door het kalme tempo waarin alles verteld wordt best wel on-Hollywoods aan. Er is geen ruimte voor overdreven theatraal gedrag. Schrijver en regisseur J.C. Chandor heeft ervoor gekozen om in plaats daarvan de acties van de zeiler heel nauwgezet in beeld te brengen. Dit geeft de film een stuk authenticiteit mee dat de geloofwaardigheid van het verhaal zeer ten goede komt; een dappere keuze. Ik kan me voorstellen dat er mensen zullen zijn die deze film vooral op basis van de eerste helft als saai zullen bestempelen, maar voor mij geeft deze aanpak de film juist zijn kracht. Verwacht dus geen spectaculaire actie, maar ingetogen verhaalvertelling zonder veel opsmuk.

all is lost

Het camerawerk is meer dan prima. Sfeervolle shots van de oceaan, zonsondergangen en het maritieme onderwaterleven worden afgewisseld met intieme beelden op de boot zelf, waar de zeiler werkt aan zijn overleving. Chandor weet hier en daar door bijzondere camerastandpunten de weinige ruimte die zo'n boot biedt in zijn voordeel te laten werken. De muziek intussen is net zo ingetogen als de rest van de film en wordt spaarzaam maar effectief ingezet.

De dvd ontbeert elke vorm van extra’s. Nu is dit niet zo’n film waaraan een uitgebreide making-of veel zou toevoegen, maar een commentaartrack van Chandor en Redford had misschien wel interessante inzichten opgeleverd. Uiteindelijk is dit van ondergeschikt belang. All Is Lost is een zeer goede overlevingsfilm, die naar een hoog niveau getild wordt door de magistrale vertolking van Redford. Een aanrader.