I, Frankenstein

Het monster van Frankenstein (Aaron Eckhart) is verstoten door zijn schepper en trekt de wereld in. In alle jaren van onsterfelijkheid heeft Adam van demonen verslaan zijn levensdoel gemaakt. Zo'n 200 jaar na de schepping van het monster van Victor Frankenstein, keert het wezen terug naar de mensenwereld. Als hij toevalligerwijs een groep gargoyles ontmoet, besluit hij met deze waterspuwers samen te gaan werken. Van de leidster van deze groep krijgt hij de naam Adam mee.

Nu hij terug is in de mensenwereld, krijgt de leider van de demonen, Naberius, er lucht van. Deze nare man wil Victor Frankensteins kunstje herhalen en heeft een team om zich heen verzameld om dit werkelijkheid te maken. Hij is al bijna zover om doden te kunnen laten herreizen met de zielen van zijn demonen. Helaas voor Adam wil hij Frankensteins schepsel daar hoogstpersoonlijk voor gebruiken.

De knappe wetenschapster Terra (Yvonne Strahovski) werkt voor Naberius, maar staat voor een dilemma als ze Adam ontmoet. Moet ze hem echt ombrengen om hem te kunnen gebruiken? Terwijl Adam en Terra elkaar persoonlijk beter leren kennen, escaleert de oorlog tussen hemel en aarde.

Dit verwarrende verhaal wordt vanzelf duidelijk, maar daar houdt het ook mee op. De scènes zijn goed te begrijpen, het verhaal heeft vaart, het aantal karakters is veel maar te behappen en daar houdt het eigenlijk mee op. I, Frankenstein mist humor en emotie. Dat ligt aan de zielloze hoofdrolspeler, dus het is te begrijpen dat Adam geen traan laat als er een demoon of ander schepsel dood is, maar voor de kijker voegt het dan ook niet veel toe. Hij vermoordt demonen, ontdekt het plan van Naberius, probeert dat te dwarsbomen en daar eindigt de film. Als er nou nog een goed verrassingselement in I, Frankenstein zat, was het nog te doen, maar ook dat mist volledig. 

Buiten de voorspelbaarheid zijn de graphics ook niet geweldig. Ze lijken regelrecht uit een slechtgeanimeerde computergame te komen. Toch is dat nog wel het enige om de film te blijven kijken. De zielen van de demonen verlaten bijvoorbeeld erg kenmerkend de dode lichamen. 

In I, Frankenstein draait het niet zozeer om het creëren van een wezen door het aan elkaar naaien van verschillende lichaamsdelen, zoals in vrijwel alle Frankenstein-films. Het wordt wel genoemd in de eerste vijf minuten, maar dan is het duidelijk, weten we het en is het klaar. Dit verhaal gaat verder met waar de originele Frankensteinfilms en -boeken eindigen.

Tot slot is het geen film om helemaal af te schrijven voordat je hem gezien hebt. Zoals gezegd is het verhaal op zichzelf niet slecht, is de film goed te volgen en heeft hij voldoende vaart. Hij mist alleen essentiële elementen die het een goede film zouden kunnen maken. 

Op de dvd staan verder nog (helaas allemaal zonder ondertiteling):
-Audiocommentaren van regisseur Stuart Beattie en van Gary Lucchesi, Richard S. Wright, James McQuaide en Kevin Grevioux.
-Frankenstein's creature: een stuk over de personages in de film. 
-Creating a monster: de totstandkoming van het schepsel in I, Frankenstein met direct een kijkje achter de schermen. Waarom hebben ze bepaalde keuzes gemaakt over bijvoorbeeld de littekens? Hoe zijn de demonen tot stand gekomen?
-Een hele rits aan interviews met vrijwel alle hoofdrolspelers (Aaron Eckhart, Yvonne Strahovski, Miranda Otto, Bill Nighty, Jai Courtney en schrijver/excutive producer Kevin Grevioux) over hun rol, voorbereiding en de film. Deze interviews duren rond de drie minuten per stuk.
-I, Frankenstein op Comic-Con. Dit is een 'rode-loper-interviewfilmpje' met de crew over hoe geweldig de film wel niet is. Eigenlijk totaal niet interessant en het is ook nog eens onscherp gefilmd.
-En als laatste hebben de drie hoofdrolspelers per stuk een geanimeerd stripverhaaltje gekregen in het Duits. Dit is heel erg kort en de tekst is bijna niet te lezen op een normaal televisiescherm. 

Voor alle extra's gelden: mocht je tijd over hebben, scroll er eens doorheen, maar het is niet echt de moeite waard om het schijfje er voor te kopen.