Piggy

Joe (Martin Compston) is een zachtaardige en verlegen jongeman die een teruggetrokken leven leidt op een flatje in een achterbuurt in Noord-Londen. Hij heeft een saaie baan en daarnaast maar weinig tijd voor sociale contacten. Joe is dan ook erg blij als zijn geliefde oudere broer John (Neil Maskell) op zekere dag bij hem voor de deur staat. Het leven lijkt Joe weer toe te lachen maar dan slaat het noodlot toe. Na een opstootje in een lokaal café wordt John op lafhartige wijze door een stel dronkelappen vermoord.

Piggy 1

Als de politie niks tegen de daders van de moord doet, zweert Joe dat hij wraak wil nemen op de moordenaars, maar in zijn eentje kan hij niks tegen de mannen beginnen. Dan staat opeens een zonderling figuur genaamd Piggy bij Joe voor de deur. Piggy zegt een oude schoolvriend van John te zijn en wil Joe helpen om de dood van zijn broer te wreken. Joe en Piggy raken steeds beter bevriend en de twee komen in een neerwaartse spiraal van geweld en wraak terecht die steeds erger lijkt te worden. Ondertussen komt Joe ook steeds meer te weten over de mysterieuze Piggy, een man die expliciet bloedig geweld niet schuwt om zijn doelen te bereiken. Als Joe Piggy ter verantwoording wil roepen is dat het begin van een reeks gebeurtenissen die zullen leiden tot een rampzalige climax.

Piggy 2

Piggy is het sterke regiedebuut van de Britse cineast Kieron Hawkes, die eveneens het scenario voor deze film schreef. In de psychologische thriller zien we waar een mens toe in staat is als hij in een situatie wordt gebracht waarin niemand hem lijkt te willen helpen en waar hij in zijn eentje alles moet zien op te lossen. Een beetje hetzelfde idee als dat we destijds ook al zagen in Sam Peckinpahs Straw Dogs waarin een eeuwige pacifist transformeert tot een ijzingwekkend berekenende engel der wrake. Net als Peckinpah is ook Hawkes een liefhebber van expliciet geweld, al laat de Britse filmmaker genoeg ruimte over voor de fantasie van de kijker en horen we alleen het versplinteren van menselijke botten.

Wat Piggy ook een erg fijne kijkervaring maakt, is de heerlijk langzame opbouw van het verhaal. Hawkes neemt de nodige tijd om ons uitgebreid kennis te laten maken met de nogal zonderlinge Joe. Ook kent de film een sterke cast met opzienbarende rollen voor Martin Compston (The Disappearance of Alice Creed), Paul Anderson (A Lonely Place to Die) en de oogstrelende Louise Dylan (Beat Girl). De film speelt zich grotendeels af in de achterbuurten van de Britse hoofdstad en doet qua grimmigheid wel wat denken aan Britse toppers zoals Savage en Harry Brown.

Piggy 3

Op de hoes van de dvd wordt de film aangekondigd als 'The New Clockwork Orange', maar afgezien van het feit dat beide films vrij gewelddadig zijn, is er geen overeenkomst te vinden tussen deze films. Het verhaal van Piggy lijkt op het eerste oog zeer voorspelbaar maar toch heeft de rolprent de nodige onverwachte wendingen voor de kijker in petto. Ben je dus iemand die wel kan genieten van een film die er niet uitziet als een langgerekte videoclip vol flitsende actie, dan is Piggy een absolute aanrader. Kieron Hawkes is een naam om te onthouden!