Goal of the Dead

De Eerste Divisieclub Olympique de Paris gaat de provincie in om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen tegen een lokale amateurclub. Nu wil het toeval dat Caplongue het thuisstadje is van Sam Lorit (Alban Lenoir), de aanvoerder van het team uit de Franse hoofdstad, die jaren geleden het gehucht verliet om zijn succesvolle loopbaan te beginnen. Deze beslissing werd hem enorm kwalijk genomen en vooral Sams jeugdvriend Jeannot (Sebastien Vandenberghe) kan het maar moeilijk verkroppen dat zijn oude vriend hem in de steek liet.

goal of the dead

Het gaat echter helemaal mis als de vader van Jeannot zijn zoon een vitamine-injectie wil geven en hem per ongeluk met een vreemde substantie inspuit. Jeannot verandert in een maagzuur kotsend monster en zorgt ervoor dat een groot deel van de aanwezigen transformeert tot bloeddorstige ondoden, wier enige doel het doden van spelers van de tegenstander is. Lorit en zijn teamgenoten zullen alles op alles moeten zetten om deze wedstrijd te overleven. Goal of the Dead.

Net als bij een voetbalwedstrijd, bestaat ook Goal of the Dead uit twee helften. Het eerste deel van het tweeluik werd geregisseerd door Benjamin Rocher, die we natuurlijk ook kennen van de verrassende Franse zombiefilm La Horde. Bij het tweede deel van Goal of the Dead mocht Thierry Poiraud op de regiestoel plaatsnemen. Deze werd een jaar of tien geleden bekend door zijn komische horrorfilm Atomik Circus - Le retour de James Bataille, waarin eveneens op zeer bloederige wijze sport werd bedreven.

goal of the dead 1

Goal of the Dead zou oorspronkelijk een miniserie in 6 delen worden, maar uiteindelijk werd het een tweedelige film die dezelfde sfeer uitademt als het vroege werk van Peter Jackson en Edgar Wrights Shaun of the Dead. Ook in Goal of the Dead zijn de gemuteerde ondoden razendsnel en het handjevol overlevenden, waaronder een journaliste en een viertal wannabe hooligans, beleeft een voetbalavond die ze nooit meer zullen vergeten. Enige minuscule minpuntje is het feit dat de film is gemaakt voor een publiek vanaf 12 jaar, waardoor we niet echt veel expliciet gore beelden te zien krijgen. Maar waar we bij veel andere zombiefilms tenenkrommende special effects te zien krijgen, zien we in deze Franstalige rolprent het betere werk. Ook het feit dat de regisseurs gebruikmaken van een voor de meeste Nederlanders vrij onbekende cast komt de film alleen maar ten goede.

Bonus materiaal:
- Interview met Benjamin Rocher op het Brussels International Fantastic Film Festival (25 minuten)
Een fijn en uitgebreid interview met een van de makers van deze spetterende horrorfilm. Rocher vertelt over zijn inspiratiebronnen en geeft ons op deze wijze een bijzonder kijkje achter de schermen van een luchtige horrorfilm.
- Making of (19 minuten)
Nog meer beelden van de totstandkoming van deze opvallende zombiefilm.
- Special Effects (9 minuten)
Wat is een horrorfilm zonder een overdosis bloed, ingewanden en andere smakelijke beelden? In deze featurette zien we hoe de filmmakers gebruikmaken van ambachtelijke effecten met veel rook, lichteffecten en liters kunstbloed.

goal of the dead 2

Conclusie: Goal of the Dead doet nog het meest denken aan de obscure horrorfilms die je in vroegere tijden in donkere uithoeken van de schappen (of achter de toonbank) van schimmige videotheken kon vinden, waarbij bloedfonteinen door het beeld spoten en de nodige hersens en ingewanden door het beeld vlogen. Ben je wel een liefhebber van dat soort cineastische pareltjes, dan is Goal of the Dead absoluut verplicht kijkvoer.