Witching & Bitching (Las Brujas de Zugarramurdi)

Witching & Bitching is een heerlijke horrorkomedie die dezelfde sfeer heeft als genreklassiekers als Evil Dead, Bad Taste en From Dusk Till Dawn. Vooral die laatste titel was een grote inspiratiebron voor de Spaanse regisseur Álex de la Iglesia, die eerder naam maakte in de undergroundscene met onder meer Acción Mutante (1993), El Día de la Bestia (1995) en Perdita Durango (1997).

Las brujas de Zugarramurdi

Net als Tarantino's brute kruisbestuiving van een roadmovie en een vampierenfilm, is ook Witching & Bitching een smeltkroes van diverse filmgenres. Zo begint de film van De la Iglesia als een doorsnee actiefilm, maar slaat hij al snel om in een zwaar over de top gaande horrorfilm. José (Hugo Silva) is een gescheiden vader die op de dag dat hij voor zijn zoontje moet zorgen een overval pleegt. Deze overval loopt uiteraard flink uit de klauwen en samen met een criminele collega en een aantal gijzelaars slaan de mannen in een gekaapte taxi op de vlucht voor zowel de politie als de ex van José. De vluchtpoging naar Frankrijk lijkt te gaan slagen, maar dan komen de mannen in een gehucht terecht dat bewoond wordt door een stel heksen en dier nageslacht. Dan breekt de hel pas goed los.

Las brujas de Zugarramurdi 1

Witching & Bitching is in meerdere opzichten een zeer geslaagde film te noemen. De film kent een sterke cast, het verhaal is zeer onderhoudend en ook de special effects zijn prima in orde. Nu had Spanje op het gebied van cultfilms al jaren een naam hoog te houden en De la Iglesia doet daar zeker geen afbreuk aan. Witching & Bitching is een rolprent die duidelijk met veel liefde voor het filmvak is gemaakt en dat dan ook aan alle kanten uitstraalt. De la Iglesia schroomt dan ook niet om de meest onmogelijke combinaties van diverse filmgenres tot één passend geheel om te smeden.

Extra's:
Featurette: The story
Featurette: The actors
Featurette: The heist

Las brujas de Zugarramurdi 2

Conclusie: Ben je een liefhebber van films met heerlijk zwartgallige humor, bizarre personages en een flinke dosis over de top gaande horror, dan is Witching & Bitching verplichte kost voor je! Een mooie herkansing voor alle mensen die dit pareltje hebben gemist tijdens het afgelopen Imagine Filmfestival.