Blu-ray: Kankerlijers

Een ziekenhuis, drie puberjongens en evenveel rolstoelen: hét decor voor de Nederlandse familiefilm Kankerlijers. Terwijl de dienstdoende artsen hun best doen de jongens enigszins in toom te houden, maakt het zooitje ongeregeld er een feestje van in het ziekenhuis. 

De drie jonge jongens (Gijs Blom als Olivier, Massimo Pesik als Nick en Jasha Rudge als Iwan) kennen elkaar stuk voor stuk uit het ziekenhuis, waar ze allemaal vaak en lang liggen om behandeld te worden voor kanker. "Wij zijn niet ziek, wij zijn kankerlijers", zoals ze zelf zeggen. Terwijl de één al voor de derde keer in het ziekenhuis ligt, is de ander er voor de vijfde keer. Met als hoogtepunt (of eigenlijk dieptepunt) zo'n 180 dagen aaneengesloten. Ze helpen elkaar door de behandelingen heen en zitten te juichen als iemand vooruitgang geboekt heeft. 

Als de beeldschone Gina (Vera van der Horst) op hun afdeling komt te liggen, zijn de jongens natuurlijk razend nieuwsgierig. Gina wil in eerste instantie niks met de jongens te maken hebben en zondert zich volledig af. Beetje bij beetje leert ze de jongens waarderen. Ze ziet in dat het de enige manier is om de tijd in het ziekenhuis door te komen. 

Kankerlijers is een bewerking van de Spaanse film Planta 4A van Antonio Mercero uit 2003. Lodewijk Crijns is verantwoordelijk voor de Nederlandse, herschreven versie en regisseert de boel ook.


Hoewel het onderwerp van de film ouders of pubers kan afschrikken, is dat totaal niet nodig. Kankerlijers is luchtig van opzet, maar zonder de waarheid te schuwen. Operaties en het aanmeten van protheses horen erbij, maar de focus ligt op het jonge gezelschap en hun avonturen. Het is geen 'kankerfilm', dat is slechts bijzaak. Het hoort erbij en dat is rot, net als in het echte leven. 

Mijns inziens is de film uitermate geschikt om op middelbare scholen te draaien. Als ook maar één puber na het zien van deze ontroerende, maar ook humoristische film een keer extra nadenkt voordat hij 'kankerlijer' er ongepast uitgooit, is de opzet al geslaagd. En ook al wordt Kankerlijers aangeprezen als familiefilm, thuis met je lief op de bank, als je houdt van Nederlandstalige romantische komedies, doet hij het ook goed.

Is er dan níks aan te merken op deze film? Toch wel. De rapper Diggy Dex wordt wel heel erg gepromoot, tot het irritante aan. Buiten dat: ze brengen Kankerlijers op blu-ray uit. Leuke kwaliteit, fijne extra's, zou je denken. Mis. Kwaliteit oké, maar van de extra's ontbreekt elk spoor. Sterker nog, er is niet eens een menu aanwezig. Wat trailers, kijkwijzerdeuntje en dan begint de film. Direct. Dat deed mij even terugdenken aan de tijd van de VHS. Verder: zien, die film.