Prisoners of the Sun

Het heeft dan even mogen duren maar Prisoners of the Sun is eindelijk op dvd verschenen. Regisseur Roger Christian maakte de film al in 2007 maar om onbekend gebleven redenen moest het daarna nog zo'n 7 jaar duren voor we de vermakelijke avonturenfilm in de dvd-speler konden drukken. Bij de naam Roger Christian zullen filmgekken wellicht even moeten slikken. Het is inderdaad de regisseur van de enorm slaapverwekkende scientology fiction boutfilm Battlefield Earth. Nu was dat zo ongeveer de allerslechtste kutfilm die ooit is uitgebracht en zodoende konden we ervan uitgaan dat deze rolprent in elk geval beter zou zijn.

Prisoners of the Sun 1

Prisoners of the Sun is een beetje een combinatie van een avontuurlijke actiefilm met sciencefiction- en horrorelementen. Nu is dat ook niet zo vreemd als je weet dat het scenario werd geschreven door Peter Atkins (eveneens bekend van de Hellraiser- en Wishmaster-films) en Anthony Hickox (regisseur van onder meer Waxwork en Knife Edge). Daarnaast werkte de in undergroundkringen beroemde Uwe Boll als uitvoerend producent mee aan deze rolprent en dan weten de liefhebbers wel waar ze aan toe zijn.

Christian volgt in zijn film een beetje de theorie van Erich von Däniken. Terwijl het grootste deel van de mensheid nog in een dierenvel liep, kwam een buitenaards ras genaamd de Osiris een bezoekje aan onze planeet brengen. Een Egyptische farao wist echter te voorkomen dat de buitenaardse wezens de planeet over konden nemen. Vele jaren later ontdekken professor Hayden Masterton (John Rhys-Davies) en professor Mendella (Joss Ackland) dat het moment aanstaande is dat de buitenaardse wezens opnieuw een poging kunnen doen om de wereldbevolking te vernietigen. Diep onder het zand van Egypte gaat de jonge archeoloog Doug Adler de strijd aan met het eeuwenoude kwaad. Is hij nog op tijd om de mensheid te redden?

Bij het lezen van het hierbovenstaande verhaal zullen velen aan de Indiana Jones- en Tombraider-films hebben moeten denken en dat is niet geheel onterecht. John Rhys-Davies kenden we natuurlijk al als de professor in de legendarische tv-serie Sliders en ook in deze film weet de acteur prima te overtuigen. Uiteraard is deze film met een veel lager budget gemaakt dan zijn beroemde soortgenoten maar de film is absoluut goed te pruimen voor eenieder die ook op zijn tijd een fijne SyFy-film weet te waarderen. Daarnaast kent de film ook een paar fijne gore en bloederige fragmenten en is hij dus zeker niet geschikt voor al te jeugdige kijkers.

Prisoners of the Sun 2

Ben je dus wel te porren voor een leuke avonturenfilm met een snufje horror en sciencefiction, dan is Prisoners of the Sun een absolute aanrader. De film komt niet in aanmerking voor een originaliteitsprijs maar is vergeleken bij sommige andere films van Uwe Boll op zijn minst aangenaam verrassend.