Jack and the Cuckoo-Clock Heart

In Jack and the Cuckoo-Clock Heart, oftewel Jack Et La Mécanique du Cœur, zien we het hartverwarmende verhaal van de eenzame Jack die op de koudste dag uit de geschiedenis wordt geboren met een handicap. Het hart van de kleine jongen is bevroren en om te overleven wordt het vervangen door een mechanisch hart in de vorm van een kleine koekoeksklok.

Jack and the Cuckoo-Clock Heart 0

Er zijn echter wel een drietal regels waaraan Jack zich zal moeten houden om te overleven. Zo mag hij nimmer aan de wijzers van het klokje komen, mag hij zich niet boos maken en ook verliefd worden kan dodelijke gevolgen voor hem hebben. Het leven lijkt vervolgens goed te gaan voor Jack, tot hij op zekere dag een korte ontmoeting heeft met Acacia. Jack is tot over zijn oren verliefd en gaat op zoek naar het beeldschone zangeresje. Wat volgt is een spannende zoektocht waarbij de klok van de smoorverliefde Jack regelmatig overslaat. Alsof dat nog niet genoeg ellende is, zijn er ook nog eens kapers op de amoreuze kust.

Jack and the Cuckoo-Clock Heart 1

The Boy with the Cuckoo-Clock Heart is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mathias Malzieu. Malzieu, die we ook kennen als de zanger van de Franse progrockband Dionysos, schreef het boek in 2007. Het is dan ook niet echt verrassend dat een groot deel van de dialoog in de film wordt gezongen. De film laat zich bekijken als een surrealistisch duister sprookje met een inktzwart randje, dat ook regelmatig doet denken aan het animatiewerk van Tim Burton. Het is dan ook absoluut geen film voor kleine kinderen.

Jack and the Cuckoo-Clock Heart 2

Het verhaal van de film, die naast de oorspronkelijke Franse versie ook in een Engelstalige en Vlaamstalige versie te zien is, speelt zich af in het Edinburgh van het einde van de 19e eeuw. De gebouwen zien er dan ook prachtig uit al heerst er een dreigende sfeer in de donkere straten van de stad. Bij zijn zoektocht naar Acacia heeft Jack een ontmoeting met filmpionier Georges Méliès, waarbij het tweetal ook op plaatsen terechtkomt die eruitzien als een psychedelische nachtmerrie van Don Quichot.

Jack and the Cuckoo-Clock Heart 3

The Boy with the Cuckoo-Clock Heart is geen film voor liefhebbers van doorsnee animatiefilms, maar voor eenieder die zich durft te wagen aan een wat experimentele animatiefilm is het absoluut een aanrader. Enige misser is het ontbreken van enig bonusmateriaal. Zo hadden we graag gezien hoe dit pareltje tot leven werd gebracht.