PlayStation 3 als media center

MUBI Header

Sony blijft de PlayStation 3 uitbreiden met nieuwe opties. Ze adverteren dan ook niet voor niets met "It only does everything", dus dan moeten ze die woorden ook waarmaken. En eerlijk is eerlijk: met de nieuwste firmware-updates is het ook een vrij complete media-apparaat aan het worden. In deze special lopen we even door de opties om video af te spelen. Kijk je even mee?

Catch up TV
De bekende dienst op tv is er ook voor de PlayStation 3. Helaas nog erg summier, met alleen het jeugd-, sport- en NOS-journaal. Er zijn plannen om dit uit te gaan breiden. De NOS heeft al aangekondigd om meer programma's aan te gaan bieden en kijken naar de mogelijkheden en programma's die in aanmerking komen.
Er wordt al met andere partijen gepraat om het aanbod flink uit te breiden. Dit is ook wel nodig, want deze dienst loopt nog een heel eind achter met de grote kabelmaatschappijen. Hierdoor is deze dienst nog niet echt aantrekkelijk, want waarom een kleinschalig aanbod gaan bekijken als je op de mediaspeler van je kabelmaatschappij uitzendingen van meerdere zenders terug kunt kijken. Wie weet kan Sony deze inhaalslag nog maken, maar zelf zijn we er niet zo happig op.

VidZone
Dat is wel anders met VidZone. Deze dienst download je eenmalig via de PlayStation Store. Het installeert een icoon in het muziekmenu op de XrossMediaBar. Vanaf dan kun je via de XMB gebruikmaken van de gratis dienst. Gratis? Ja, door sponsoring kan Sony deze dienst gratis aanbieden. Je zult dus wel wat banners op het scherm zien, maar deze zijn niet storend.

VidZone is een streaming dienst. Je kunt dus in een hele uitgebreide muziekcatalogus bladeren om je favoriete clips te zoeken, of juist muziekclips die je nog niet kent. Door ze te selecteren kun je ze meteen afspelen. Deze worden streaming aangeboden, dus een internetverbinding is nodig. Je kunt ze ook op een playlist zetten, zodat je een avondje clips kunt inplannen.

Zoeken kan dus via een alfabetische lijst, maar ook bijvoorbeeld op artiest, label, jaar, via themakanalen, genres of door je te laten verrassen door 'meest bekeken' te gaan kijken. De lijsten worden elke week bijgewerkt. Een avondje muziek klaarzetten voor een feestje is dus vrij snel gebeurd.

Het aanbod is zoals gezegd groot. Sony zelf heeft natuurlijk al aardig wat artiesten op hun label en er zijn al flink wat platenmaatschappijen aangehaakt. Dit jaar is daar ook EMI bij gekomen, waardoor het aanbod meteen een flinke stijging kent. Er zijn nu ruim 18000 clips te downloaden. De kwaliteit van de clips is goed. Geen Full HD, maar op fullscreen nog vrij scherp te bekijken. Je kunt ook een kleiner schermpje instellen, zodat je ondertussen kunt doorbladeren in de catalogus.

In de toekomst zal dit aantal alleen maar groter worden. Sony denkt er nu ook over om concerten en zogenaamde 'achter de schermen'-specials te gaan aanbieden. VidZone is dus een mooie toevoeging aan de PlayStation 3, eentje waar nog steeds aan gewerkt wordt.

VidzoneVidzone

Blu-ray
Sony heeft met de PlayStation 3 vol ingezet op Blu-ray. De strijd met HD DVD is gestreden en Blu-ray heeft gewonnen. Nu heeft Sony een spelconsole waarmee ook films op Blu-ray-schijfjes afgespeeld kunnen worden. Blu-ray is nu pas in opkomst, de schijfjes worden eindelijk eens wat goedkoper, al zal DVD niet opeens verdwijnen in de winkels. Opvallend feitje is dat de PlayStation 3 nog steeds de best verkochte Blu-ray-speler is. Niet geheel eerlijk natuurlijk, want andere modellen krijgen om de zoveel tijd een nieuw model. Maar ook ten opzichte van alle andere modellen bij elkaar is de PlayStation nog het best verkocht. Sony verwacht zelf dat het keerpunt aan het eind van dit jaar zal komen.

Avatar

BD-Live
Met BD-LIVE is het mogelijk om met je Blu-ray speler of PlayStation 3 extra content te downloaden, zoals previews en exclusieve extra's van de film. Er zijn meer opties mogelijk, zoals chatten met andere kijkers van de film. De PlayStation 3 heeft hier ook ondersteuning voor, en omdat veel gamers hun console al op internet hebben aangesloten is het een lage drempel.


3D Blu-ray

Vanaf april is er 3D-gaming mogelijk op de console, en vanaf firmware 3.5 is het apparaat ook voorzien van 3D-support bij Blu-rayfilms. Het werkt op alle modellen van de PlayStation 3. En eerlijk is eerlijk, als je voor zo'n speciale 3D-televisie zit, dan is het ook prachtig. Het grote nadeel is natuurlijk de prijs van het televisietoestel en de brilletjes. Veel mensen hebben liever geen aparte bril op. Ook zit je in de problemen als je bezoek krijgt, of je moet meer brillen erbij gaan kopen. Bij de demo's van film en games viel ons ook op dat de kijkhoek heel belangrijk is, zit je meer aan de zijkant, dan is het beeld gewoon niet zo mooi. Als showcase liet men ons IMAX Deep Sea 3D zien. Als duiker zijnde leek het alsof ik onder water was, maar dan zonder al het gedoe met duikapparatuur en duikplannen. Schitterend!

Sony weet ook dat 3D nog in de kinderschoenen staat , maar het bedrijf ziet de toekomst zonnig in. Ook met HD-televisies is het zo gegaan. "Wat is HDMI", "wat is HD" en nu vijf jaar later heeft bijna ieder huishouden een HD-televisie. Ze verwachten dat dit ook gaat gebeuren met 3D-apparaten, maar hoe lang dat nog gaat duren is koffiedik kijken. Er zijn nu 15.000 huishoudens in de Benelux met zo'n televisie, eind dit jaar wordt verwacht dat er 100.000 huishoudens overgestapt zijn.

Deep Sea 3D

MUBI
MUBI is een bestaande dienst, opgezet door Efe Cakarel. De organisatie achter MUBI wil een plek creëren om de kwaliteitsfilms van de hele wereld te behouden en zo te zorgen dat ze ook onderhouden worden. Op deze manier willen ze het filmhuis bereikbaar maken voor een breed publiek. Ook films die op filmfestivals te zien zijn geweest, of nooit op DVD zijn verschenen. Het gaat dus niet om de grote blockbusters, maar juist de films van kleine studio's of uit andere landen dan Amerika. Dus als je een klassieke Portugese film zoekt, heb je best kans dat je deze op MUBI gaat vinden.

MUBI is vanaf begin november gratis te downloaden op de PlayStation 3. Net zoals VidZone wordt het programma in je XMB geïntegreerd. Daarna kun je door de MUBI-catalogus bladeren. Je kunt zoeken op allerlei mogelijke manieren, natuurlijk op titel, acteur, enzovoorts. Het mooie aan MUBI is het sociale netwerk wat erachter ligt. Ook dit is terug te vinden op de console. Je krijgt een profiel en mensen kunnen films beoordelen, aanraden, en linken aan hun profiel. Hierdoor kun je films ontdekken waar je anders nooit opgekomen was.

MUBIMUBI

De applicatie is gratis, maar de films over het algemeen niet. Soms worden films gratis aangeboden, wat dan betaald wordt door reclame in de film of door sponsoring. Korte films kosten in de regel 0,99 eurocent, een langere film kost 3,49 euro. De gehuurde film zal zeven dagen te benaderen zijn. Als je een echte filmfanaat bent, kun je voor 12,99 euro een maandabonnement nemen. Dan kun je zo veel films kijken als je wilt.

De kwaliteit van de films is goed. Het zijn geen HD-films, omdat de films vaak alleen in SD beschikbaar zijn. Tegen de tijd dat films ook in HD te verkrijgen zijn, zal men het gaan overwegen. Omdat het streaming content is, zal de bandbreedte voor een full-HD film wel een stuk hoger moeten zijn, dus er zijn ook wat technische problemen te overwinnen. Er zijn ondertitels beschikbaar als het origineel die ook heeft, wel zo handig als je Portugees wat roestig is.

Deze nieuwe dienst heeft zeker potentie. Het filmaanbod is juist uniek te noemen. Blockbusters zijn op vele manieren te zien, maar deze films zijn vaak wat lastiger of niet in de DVD-zaak te vinden.

Mediaserver
Natuurlijk is de console ook een mediaserver. De mogelijkheden zijn door deze optie eindeloos. Filmbestanden, foto's en dergelijke kunnen over een netwerk worden gestuurd om op televisie te bekijken. Dat kan via een netwerkschijf, maar als je een filmbestand hebt dat niet door de PlayStation wordt ondersteund (FLAC, anyone), dan kun je een van de vele beschikbare applicaties gebruiken om het bestand te tonen via de console. Dit kan door het bestand in een voor de PlayStation 3 herkenbaar formaat te versturen, of het bestand eerst te converteren naar een leesbaar formaat en dat dan via een netwerkschijf te delen.

'The End' of 'to be continued'?
Met deze opties op de PlayStation 3 heeft Sony een vrij compleet entertainment systeem. En er komt nog meer aan: Blockbuster-films zullen later ook aangeboden gaan worden op de PlayStation 3, maar dan via de PlayStation Store. Dat staat dus geheel los van MUBI. In andere landen loopt deze dienst al, Nederland is later pas aan de beurt. Muziek- en filmfanaten hebben aan de diensten in ieder geval een flinke kluif om alles te gaan bekijken.