Special: Scream-quadrilogie

Scream 4 komt aankomende donderdag eindelijk in de bioscoop. We hebben elf jaar moeten wachten, maar het is dan eindelijk zo ver. Om even het geheugen op te frissen, wat was de plotline van de oorspronkelijke trilogie?

Scream
Het is 1996. Sidney Prescott zit samen met haar vrienden en vriendinnen op de Woodsboro High. Het zonnetje schijnt, iedereen is vrolijk en maakt zich klaar voor de zomervakantie. Dan wordt het kleine plaatsje Woodsboro opgeschrikt door twee verschrikkelijke moorden. Casey Becker en haar vriendje zijn opengesneden en dermate mishandeld dat je ziet dat er met ze gespeeld is. Al snel komen Sidney en haar vrienden erachter wie deze gruwelijke daden op zijn, haar of hun geweten heeft/hebben. Mysterieuze telefoontjes worden gepleegd, er vallen steeds meer slachtoffers en de identiteit van de dader(s) is nog steeds niet bekend. Met hulpsherrif Dwight ‘Dewey' Riley en de nieuwsgierige verslaggever Gale Weathers als back-up beginnen de drie een strijd tegen de klok.. en tegen Ghostface. 'What's your favorite scary movie?'

 

Scream is een baanbrekende film geweest voor die tijd. Alle regels van de oude horrors en slashers worden tegen het licht gehouden, en nieuwe regels worden gemaakt:

- Geen seks.
- Drink niet en gebruik geen drugs.
- Zeg nóóit 'ik kom zo terug'.
- Vraag nooit 'wie is daar?'
- Onderzoek nooit vreemde of onbekende geluiden

Deze regels hebben gezorgd voor een vernieuwing van de horror zoals wij het kennen. Ofwel films na Scream gebruikten deze regels om een typische clichéfilm te maken, of de regels worden juist ontweken. Fans bestempelen het eerste deel van de uiterst succesvolle franchise nog steeds als beste van de reeks. Alles zit er in, namelijk verhaal, zwarte humor en net genoeg gruwelijke moorden.
Zowel Wes Craven als vele fans en critici zien Scream als een mijlpaal in het hele genre van de horror. De film nam zichzelf en het gehele genre niet serieus en maakte er bijna een parodie van (waar Scary Movie gulzig gebruik van maakte). In de jaren na Scream was een duidelijke boost te merken in het horrorgenre.

Scream 2
De film speelt zich enkele jaren na het eerste deel af. Weinigen van Sidneys vriendengroep hebben het overleefd. De daders zijn gepakt en Sid probeert haar leven weer stukje bij beetje op te pakken. Ze is weer begonnen met een studie, heeft nieuwe vrienden gemaakt en heeft de liefde van haar leven gevonden. Journalist Gale Weathers heeft van de moordpartij in Woodsboro een boek gemaakt, waarvan een verfilming net in de bioscoop draait. De film, 'Stab', volgt de gebeurtenissen zoals we ze kennen uit het leven van Sid. Als tijdens een vertoning een dubbele moord plaatsvindt en Sidney weer wordt gestalkt door een onbekende, komt ook Dewey weer ter plaatse om de assisteren. 'Don't you know history repeats itself?'

 

Scream 2 is bij stukken na niet wat het eerste deel is. De regels worden nog wel toegepast maar worden licht veranderd. Er zijn ook nieuwe regels te vinden, zoals in de film worden benoemd door Randy Meeks:

- The body count is always bigger.
- The death scenes are always much more elaborate, with more blood and gore.
- Never, ever, under any circumstances assume the killer is dead.

Ook deze film neemt zichzelf niet al te serieus. De clichés worden gebruikt, maar toch accepteer je het. Er wordt nog wel naar de regels van het origineel geleefd.
Helaas nemen we ook afscheid van een van de originele castleden. Hij krijgt een voor zijn personage een redelijk afscheid, maar niet volledig in de stijl van het personage. Met name dit stootte veel kijkers tegen de borst. Hier komt ook nog bij dat de dader(s) in Scream 2 een uitermate zwak motief heeft/hadden. De uiteindelijke climax is een behoorlijke domper, erg jammer.

Scream 3
'Stab' beleeft zijn hoogtijdagen. Inmiddels is deel 3 bezig met de opnames in hartje Hollywood. Gale geniet van haar roem en ze schrijft boeken over de Woodsboro-moorden bij de vleet. Met deeltje drie in productie kan haar geluk niet op. Sidney is echter iets minder blij. Na haar laatste gebeurtenissen in Woodsboro is ze gevlucht naar een veilig onderkomen.
Opeens slaat Ghostface toe in Hollywood. Een voor een worden de castleden van 'Stab 3' bruut afgemaakt, volgens het scenario van de film. Probleem is dat er meerdere versies zijn, dus wie is de volgende?
Als de 'ultimate kill' probeert Ghostface Sidney ook deze keer weer in zijn spelletje te betrekken. Door een geweldig mooie openingsmoord trekt hij haar volledige aandacht. 'All bets are off...'

 

Randy komt terug voor een kleine update. Hij brengt nieuwe regels:

- De moordenaar is bovennatuurlijk. Neersteken lukt niet, schieten lukt niet. In het derde deel moet je hem laten invriezen, onthoofden of opblazen.
- Iedereen, inclusief de hoofdpersonages, kunnen dood.
- Het verleden zal terugkomen om je een helse tijd te bezorgen. Iedere zonde die is gepleegd in het verleden, zal in de toekomst zijn uitwerking hebben.
- En eigenlijk, in de derde film is alles mogelijk.

Het scenario van Scream 3 heeft een beurt gehad van Ehren Kruger, die nu uitvoerend producent van Scream 4 is. Veel kritieken tegen Kruger zijn nog overal te lezen. In mijn ogen zijn de meesten ook terecht: de film is veel te commercieel, goedkoop en onrespectvol tegenover het origineel geworden. Het motief van de dader(s) is gelukkig niet al te goedkoop. Het is niet ijzersterk, maar het is een mooie afronding van de echte trilogie.

Scream 4
Elf jaar na de gebeurtenissen van Scream 3 is Sidney Prescott schrijver geworden. Met haar eerste boek ‘Out Of Darkness' beschrijft ze hoe zij hulp en troost heeft gevonden in de afgelopen jaren. Haar laatste stop is Woodsboro, de plaats waar het allemaal begon.
In Woodsboro woont Jill, de nicht van Sidney. Met haar tante heeft ze net zoals Sidney in haar jongere jaren een geweldige tijd op Woodsboro High. Hangen met vrienden, drinken en naar feestjes gaan. Dit gaat allemaal goed totdat op de dag van de allereerste Woodsboro Massacre-moorden twee slachtoffers vallen. Jill bevindt zich nu in de situatie van Sidney, die wegens een belangrijke getuigenis nu verplicht in Woodsboro moet blijven. Een voor een worden mensen om Jill en Sidney afgemaakt, met een erg duidelijk patroon. Wie de dader(s) ook mag/mogen zijn: de boodschap is duidelijk. 'Welcome home, Sid...'

 

Een nieuwe film, nieuwe trilogie, nieuwe regels.

- Het onverwachte is de nieuwe cliché
- Ook maagden kunnen nu sterven
- De moorden gebeuren 2.0: alles wordt gefilmd
- Blijf trouw aan het origineel; volg het gebruikte patroon
- Je mag drinken, seks hebben en drugs gebruiken
- De moorden zijn extremer en uitbundiger
- Regels zijn wel van vroeger, maat ze moeten wel gerespecteerd worden.

Wegens embargo is dit het enige dat ik er over mag zeggen. Meer over Scream 4 kan je op woensdag 13 april hier op FOK! lezen.