[90s] Jaren '90 filmtop 5 volgens FOK!

De FOK!film Top 100 bestaat dit jaar 10 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft moderator Gorro een formulier gemaakt met een overzicht van stemmen van de afgelopen 10 jaar, om zo de ultieme lijst te creëren. Tijd om iets met die cijfers te doen: Wat is jullie top 5 van de 'Beste jaren '90-film' ? De volgende vijf films zijn door jullie uitgekozen. Naast een synopsis over de inhoud van de film, geeft Gorro zijn visie waarom er zo veel is gestemd op een bepaalde film.

5) American Beauty (1999)
Lester Burnham lijkt voor iedereen het perfecte leventje te leiden. Hij heeft een mooi huis, een goede baan en een mooie vrouw en dochter. In werkelijkheid valt Lester in zwart gat, wat leidt tot een depressie. Alles dat de buitenwereld goed en mooi aan hem vond, is in werkelijkheid een stuk grimmiger. Burnham haat zijn baan en de relatie met zijn vrouw en dochter zijn ook erg slecht.
Dan ontmoet Burnham zijn nieuwe buurjongen. Door de ontmoeting belandt Burnham in een midlifecrisis waarin hij stopt met werken, intense gevoelens krijgt voor een vriendin van zijn dochter en begint met blowen.

American Beauty

Gorro: "Het is voornamelijk de herkenbaarheid van de personages in het begin die ons de film in trekken. Het is daarna confronterend om te zien hoe deze normale mensen zich ontwikkelen als de film vordert. Kevin Spacey is fantastisch, het script erg sterk en alles prachtig in beeld gebracht door Sam Mendes. Hoogtepunten zijn de scenes met het plastic zakje, het ruziënde diner en de afsluitende monoloog."