FOK!film New York special

De vroege jaren.

The Thieving Hand

Om een mooi begin aan het verhaal te maken gaan we terug naar één van eerste films die ooit in New York werd opgenomen. In 1908 verschijnt van regisseur J. Stuart Blackton de film The Thieving Hand. Blackton was de oprichter van de Vitagraph Studios en was een pionier op het gebied van animatie en stopmotion techniek. In 1896 werkt Blackton als verslaggever voor de krant New York Evening World en ontmoet in die hoedanigheid Thomas Alva Edison. In 1908 neemt de regisseur een tweetal films op in New York. Zo maakt hij voor Romeo and Juliet opnames in het Central Park en wordt The Thieving Hand op locatie in Flatbush, Brooklyn opgenomen.

In The Thieving Hand draait het om een eenarmige bedelaar die via een vreemd winkeltje een nieuwe arm aangemeten krijgt. Helaas blijkt het wel een arm te zijn met een eigen wil die de arme bedelaar in nogal wat problemen terecht laat komen. Een prachtig filmpje met technieken die in die tijd nog ongekend waren.

Een film waarin we onmiskenbaar New York kunnen herkennen is de klassieker King Kong van Merian C. Cooper uit 1933. In de film zien we de lotgevallen van de reusachtige aap Kong die een zorgeloos leven leidt op een eiland totdat hij in de val van een stel fortuinzoekers loopt. Het beest wordt verscheept naar New York waar hij al vrij snel ontsnapt.

King Kong

Vooral het gevecht van King Kong met een eskadron vliegtuigen, op de top van het Empire State Building is adembenemend voor die tijd, met de prachtige special effects van Willis O'Brien (The Lost World - 1925). De aap Kong maakte zijn debuut trouwens al in de film Sunken Gold uit 1927, waarin de aap het gevecht aangaat met een aangespoelde zeeman die zijn geliefde probeert te beschermen tegen kwaadaardige inboorlingen en hun afgod, een reusachtige aap genaamd Kong. 

In de jaren dertig van de vorige eeuw was het de tijd van de depressie. In films als Central Park (1932), 42nd Street (1933), Manhattan Melodrama (1934) en The Abraham Lincoln of 9th Avenue (1939) krijgen we daar een mooi beeld van te zien.