FOK!film New York special

Van prehistorische monsters tot duivelsaanbidders.

Ook in de jaren veertig is de stad een veelgebruikte locatie voor vele films. Denk maar eens aan klassiekers zoals Tales of Manhattan (1942), The House on 92nd Street (1945) en Miracle on 34th Street (1947). Vanaf de vijftiger jaren is New York vaak het doelwit van prehistorische monsters of buitenaardse wezens. Zo ziet het bioscooppubliek in 1953 hoe een enorm uit de kluiten gewassen hagedis er een puinhoop van maakt in The Beast from 20,000 Fathoms.

 The Beast From 20,000 Fathoms

Ook in The Giant Claw (1957) heeft een 17.000.000 jaar oude kalkoenosaurus het gemunt op de stad en wordt onder meer het Empire State Building behoorlijk gesloopt. 

 The Giant Claw

Begin zestiger jaren verschijnt er een tweetal films waarin we kennis maken met een geheel andere zijde van de stad New York. Ten eerste West Side Story van Robert Wise en Jerome Robbins. De film is een moderne bewerking van het bekende Romeo en Julia verhaal. In West Side Story draait het om de Jets en de Sharks, twee New Yorkse jeugdbendes die elkaar niet uit kunnen staan. Voor de film werden onder meer opnames gemaakt op locatie in Manhattan.

 bat

Eveneens uit 1961 is de film Breakfast At Tiffany's van Blake Edwards. In deze film draait het om de schrijver Paul Varjak (George Peppard) die verhuist naar een appartement in New York City. Varjak raakt al snel geobsedeerd door zijn buurvrouw Holly Golightly (Audrey Hepburn) die een nogal dubbelzinnig leven leidt. Ze mag graag in de belangstelling staan op feestjes maar als ze alleen is krijgt ze neurotische tikjes. 

 bat2

Het Dakota gebouw, vlakbij het Central Park in New York, is bij velen bekend als de plaats waar in december 1980 de ex-Beatle John Lennon op lafhartige wijze werd vermoord. Het was echter ook de locatie waar een spraakmakende film in 1968 werd geschoten. Niemand minder dan Roman Polanski en zijn filmcrew streken neer in het gebouw om opnames te maken voor de film Rosemary's Baby. Ook Woody Allen's Hannah and Her Sisters (1986) werd op deze locatie opgenomen.

 Rosemarys Baby

Ook in Planet of the Apes (1968) krijgen we de Big Apple van een totaal nieuwe kant te zien.

planet of the apes