FOK!film New York special

De 10 favoriete 'New York' films van Dekatophetspek

01 Taxi Driver (1976)

Zelden zagen we de naargeestige kant van de Amerikaanse maatschappij zo grimmig in beeld gebracht worden als in Martin Scorsese's Taxi Driver. Taxichauffeur Travis Bickle is een man met een duidelijke mening over New York: "I think someone should just take this city and just... just flush it down the fuckin' toilet." Robert DeNiro speelt Travis Bickle, een Vietnamveteraan die langzaamaan begint door te draaien door slaapgebrek. In plaats van wat gezonde nachtrust draait Bickle nachtdiensten als taxichauffeur en komt zo in de donkerste uithoeken van de Big Apple terecht. Ook Jodie Foster en Cybill Shepherd spelen de sterren van de hemel. Meesterwerk!

02 The Godfather (1972)

De legendarische maffiafilm van Francis Ford Coppola over de New Yorkse maffiafamilie Corleone. IJzersterke film met grootse rollen voor Marlon Brando en Al Pacino. Films van dit niveau worden maar mondjesmaat gemaakt. Voor deze film werd in New York op meer dan 100 locaties opnames gemaakt. Let ook op de momenten dat er iets met sinaasappels in beeld gebeurd. Je weet dat er dan iemand dood gaat.

03 Do The Right Thing (1989)

Wie New York zegt kan niet om Spike Lee heen. Veel van Lee's films werden in de metropool opgenomen en laten de stad zien zoals ze is. In Do The Right Thing bezoeken we een straat in Brooklyn op de heetste dag van het jaar. Niet alleen de temperatuur maar ook de gemoederen lopen snel op en zo kunnen we de film klokken op zo'n 240 keer het woord FUCK oftewel twee keer per minuut. Wat zullen President Barack Obama en zijn toenmalige scharrel Michelle Obama genoten hebben bij hun eerste afspraakje in 1989. 

04 The New York Ripper (Lo Squartatore di New York) (1982)

New York Ripper 

De Giallo-klassieker van Lucio Fulci. Fulci maakte naam met zombiefilms maar was ook zeker thuis in het genre van harde bloederige misdaadfilms. Zo ook in The New York Ripper waarin een politieagent achter een seriemoordenaar aanzit. Al snel verandert het in een kat-en-muisspel tussen de kwakende moordenaar en de radeloze smeris. Net als bij zijn zombiefilms schuwt Fulci niet om het verhaal te overgieten met een lading gore beelden, waar mensen met een zwakke maag maar beter ver van weg kunnen blijven. 

05 Escape From New York (1981)

Escape From New York

Shoot a cop With a gun
The Big Apple is plenty of fun
Stab a priest With a fork
And you'll spend your vacation in New York

Snake Plissken (Kurt Russell met ooglap) mag de president van Amerika proberen te redden als deze met zijn vliegtuig boven Manhattan neerstort. New York is in 1997 (!) verandert in één grote afgesloten gevangenis en kent geen wetten, regels of justitie. Brute cultfilm met Kurt Russell in één van zijn allerbeste rollen ooit. John Carpenter mocht dan wel naam gemaakt hebben met horrorfilms, ook in het post-apocalyptische genre was de regisseur op zijn plek. De studiobazen wilden eigenlijk Tommy Lee Jones in de hoofdrol zien maar Carpenter was gelukkig zo eigenwijs om zijn eigen zin door te zetten. Alleen het openingsshot van de film, met op de achtergrond het Vrijheidsbeeld, werd in New York gefilmd.

06 King Kong (1976)

Natuurlijk niet zo spannend als de versie uit 1933 en visueel gezien kan deze film niet tippen aan het meesterwerk van Peter Jackson, maar de film van Dino De Laurentiis uit 1976 heeft zeker wel een eigen sfeer. Het verhaal is verplaats van de jaren dertig van de vorige eeuw naar het heden (1976 dus!) waarin een team van deskundigen van een brandstofmaatschappij naar het eiland toe gaat, in plaats van een filmcrew zoals in de 1933 en 2005 versies van de film. Dino De Laurentiis is sowieso een baas aangezien hij bij de audities voor de film Meryl Streep afwees omdat hij haar te lelijk vond. De Laurentis dacht subtiel te zijn en gaf zijn mening over Streeps voorkomen in het Italiaans, niet wetende dat de actrice die taal ook machtig was. De rol van Dwan was ook aan Barbara Streisand aangeboden maar die trok haar neus op voor de rol. Film met sterke cast met onder meer Jeff Bridges, Jessica Lange en Charles Grodin.

07 I Am Legend (2007)

I Am Legend

Will Smith is één van de laatste levende mensen op de planeet en slijt zijn dagen samen met zijn trouwe hond in de verlaten straten van New York. 90% van de mensheid is al uitgestorven en wie nog over zijn gebleven zijn besmet met een virus en jagen als vampieren op de nog overlevende mensen. Robert Neville (Will Smith) is ondertussen in een race tegen de klok op zoek naar een antiserum tegen het virus.

De film zou eigenlijk geregisseerd worden door Ridley Scott met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol maar die werd dus nooit gemaakt. In de jaren negentig werd nog een poging gedaan met regisseur Michael Bay en Will Smith maar ook dat project kwam niet van de grond. Ook werd Guillermo del Toro nog gepord om de regie over te nemen maar deze bedankte voor de eer en ging Hellboy II: The Golden Army maken. Absoluut één van de betere Will Smith films in mijn collectie.

08 Cloverfield (2008)

Heerlijke rampenfilm in een modern jasje. Geeft je constant het gevoel dat je naar een filmpje van een mobiele telefoon zit te kijken tijdens de aanval van een buitenaards monster op de stad New York. Dit gebeuren krijgen we vanuit een aantal oogpunten te zien. Vooral de scenes met de door de straten rollende kop van het Vrijheidsbeeld zijn episch. Toekomstige klassieker dus!

09 Hercules in New York (1970)

Hercules In New York

Uit de tijd dat Arnold Schwarzenegger nog de artiestennaam Arnold Strong moest gebruiken omdat zijn eigen naam te lang was. In de originele film werd zelfs de stem van de Oostenrijkse eik gesynchroniseerd door een onbekende Amerikaanse acteur. Op de dvd is de Governator gelukkig wel zelf te horen. Schwarzenegger had de rol trouwens gekregen via zijn vriend Reg Park, die we weer kennen van de Hercules-films uit de jaren zestig. Een onbedoeld humoristische film.

10 2019 - After the fall of New York (1983)

2019_After_the_fall_of_New_York

Een vreemde combinatie van Mad Max, The Warriors en Escape From New York, ineen gemixt tot een bijzondere B-film die vooral voor de liefhebbers van cultfilms een must see is. Al is het alleen al om te ervaren hoe de Big Apple er, volgens regisseur Sergio Martino, over zeven jaar uitziet.