Meet the Muppets!

Volgende maand keren de Muppets terug in de bioscoop. The Muppets is de eerste bioscooprelease van Jim Hensons bekendste creaties in twaalf jaar. Natuurlijk, er zijn in de tussenliggende jaren tv-specials geweest en online hebben de Muppets regelmatig van zich laten horen, maar eigenlijk zijn ze "iets van vroeger".

Maar hoe zat het vroeger? Welke Muppets-films zijn er allemaal geweest? In deze special vliegen we er even doorheen, om te zien wat er voorafging aan The Muppets.

The Muppet Show - Kermit en Uncle Deadly

The Muppet Show
Voordat de eerste film verscheen waren de Muppets televisiesterren. De Britse televisieshow The Muppet Show startte in 1976 en was de eerste keer dat de Muppets niet een onderdeel van een ander programma waren (zoals Sesame Street of Saturday Night Live), maar hun eigen show hadden. The Muppet Show was een zogenaamde sketch-variety show in een theater, waarbij de kijker ook achter de schermen meekeek. Kermit the Frog was de host van de show en achter de schermen de showrunner, die acts aankondigde en backstage de gastster tevreden hield.

De meeste sketches waren muzikale nummers, met Muppets die speciaal voor een specifieke setting ontworpen waren. Het bekende Mahna Mahna is één van die muzikale nummers, dat verscheen in de eerste Muppet Show die opgenomen werd. Daarnaast waren er altijd terugkerende sketches, zoals de Swedish Chef, Muppet Labs of Pigs in Space. Commentaar vanaf het balkon kwam van de oudjes Statler en Waldorf, die ook in de meeste andere Muppets-uitingen ruimte kregen om een paar opmerkingen te maken. Met een mix van muziek en simpele doch doeltreffende humor was The Muppet Show een luchtig programma waar zowel kinderen als volwassenen van konden genieten.

De show liep vijf jaar en produceerde 120 afleveringen, met in elke aflevering een speciale gast die meedeed in de sketches. In het begin waren dat voornamelijk Britten die in de VS niet zo bekend waren, maar later kwamen Amerikanen maar al te graag naar de UK om een keertje mee te doen.

The Muppet Movie - Kermit (geschaalde kopie)

The Muppet Movie
In 1979, tijdens het derde jaar van de tv-show, verscheen de eerste bioscoopfilm met de Muppets. De film was een doorbraak: voor het eerst zag men de poppen niet alleen in de onderste helft van het beeld, maar ook lopend en zelfs fietsend. In de openingsscène, waarin het publiek kennis maakt met Kermit the Frog, zien we de kikker op zijn banjo spelen terwijl hij zit op een in het water drijvende houten boomstam. Jim Henson zelf zat om dit te bereiken in een tank onder het water met een gat door de boomstam om Kermit te spelen.

The Muppet Movie vertelt hoe Kermit op een dag naar Hollywood vertrekt en onderweg kennis maakt met Fozzie Bear, the Electric Mayhem en uiteindelijk alle Muppets die bekend zijn uit de Muppet Show. Hij wordt achterna gezeten door de eigenaar van een kikkerbilletjes-restaurantketen die hem als woordvoerder wil, maar Kermit wil daar niets van weten.

De film startte een traditie van cameo's in Muppets-films, die ook in The Muppets nog wordt voortgezet. Ook maakt de film het publiek op een aantal momenten bewust van het feit dat het een film is, met grappen die de vierde wand doorbreken. Ook dat is regelmatig teruggekomen in andere films. The Muppet Movie is een roadmovie die voor het eerst laat zien hoe de Muppets zich houden buiten het sketch-comedy format. De film zet de groep neer als een groep onafscheidbare vrienden die samen alles kunnen bereiken, een rode lijn door alle Muppets-verschijningen. Met z'n eenvoud, de sterren-Muppet-cast en een verhaal dat focust op de Muppets zelf is dit wellicht zelfs na ruim dertig jaar nog de sterkste Muppets-film tot nu toe.

The Great Muppet Caper - fietsende Muppets

The Great Muppet Caper
De tweede Muppets-film, uit 1981, zag de Muppets voor het eerst als 'cast' in een film waarin ze niet zichzelf spelen. Kermit en Fozzie zijn twee journalisten (en tweelingen, de bron van een running gag in de film) die een diamantroof in Londen onderzoeken. Natuurlijk zijn de andere Muppets op hun eigen manier ook in Londen of betrokken bij de roof, waardoor met een beetje slim plotten de hele gang alsnog een plek krijgt.

The Great Muppet Caper is ook de introductie van de term "whatever" om de diersoort van Gonzo the Great te omschrijven. Het was pas achttien jaar later, in Muppets from Space, dat dit vraagstuk definitief beantwoord zou worden. De film introduceerde daarnaast Rizzo the Rat, die met zijn mederatten daarna nog significante rollen zou spelen.

Caper is een leuke, luchtige detectivefilm in Muppets-stijl, met een verhaal dat onze helden hun plaats geeft en daardoor veel Muppets-sfeer uitademt.

The Muppets Take Manhattan

The Muppets Take Manhattan
De laatste film voor het overlijden van Jim Henson vertelt hoe de Muppets afstuderen en besluiten naar Broadway te gaan om een eigen theatershow op te voeren. Ze zoeken daarin naar een agent die een theater voor ze kan boeken, maar met weinig succes. Kermit en zijn vrienden moeten daarom baantjes zoeken in New York en daarbuiten om te overleven, en geven daarin langzaam de hoop op.

In Manhattan zijn de Muppets dus weer gewoon zichzelf, zij het met enige nuances. Zo is Rizzo geen onderdeel van de groep, maar werkt hij in een diner in New York. De groep zelf is wel zoals je ze kent uit de Muppet Show: ze zijn entertainers en doen niets liever dan op het podium staan. Een voortzetting van het thema van de eerste film, gezet in de theaterhoofdstad van de Verenigde Staten.

Muppets Christmas Carol - Scrooge aan tafel

The Muppets Christmas Carol
In 1992 verscheen de eerste Muppets-kerstspecial en ook de enige die in de bioscoop draaide. Een bijna exacte navertelling van het klassieke Charles Dickens-verhaal, liet de film Michael Caine zien als Ebenezer Scrooge, Kermit als zijn werknemer Bob Cratchit en Gonzo en Rizzo als Charles Dickens en zijn sidekick, die samen de film vertellen. De film ademt Kerstmis in alle scènes en is net zo tijdloos als de Muppets zelf zijn. Het originele Dickens-verhaal, aangevuld met typische Muppets-humor en natuurlijk met de Muppets in de hoofdrol, zorgt voor een film die grappig en ontroerend is en altijd een goede keus als je niet weet welke versie van A Christmas Carol je in je dvd-speler moet stoppen.

De film was de eerste van een reeks kerstspecials, maar ook de eerste van een ander type Muppets-uiting, namelijk het navertellen van bestaande verhalen door de Muppets. In latere jaren zouden in tv-specials It's A Very Merry Muppet Christmas Movie (It's A Wonderful Life), The Muppets Wizard of Oz en de bioscoopfilm Muppets Treasure Island iets vergelijkbaars doen.

Muppets Treasure Island (geschaalde kopie)

Muppets Treasure Island
Een waar piratenavontuur met de Muppets, deze verfilming van het boek Treasure Island. De titel dekt uitstekend de lading: na een beetje inleiding gaan de Muppets op zoek naar een schat op een eiland in de Caraïben. Echter, voordat ze de schat kunnen vinden, gooien piraten aan boord roet in het eten. Tim Curry speelt in deze film de rol van Long John Silver.

De film is wat saai in de eerste helft, de muziek is niet denderend en het verhaal maakt niet voldoende gebruik van de ster-Muppets, maar bevat genoeg typische Muppets-grappen voor een enkele kijkbeurt. Het is daarom een film die erbij hoort als je alles van de Muppets gezien wil hebben, maar eentje die je wel kunt missen als je er niet zo'n trek in hebt.

Muppets From Space (geschaalde kopie)

Muppets from Space
De laatste bioscoopfilm tot nu toe verscheen in 1999. Hierin zijn de Muppets weer gewoon zichzelf. Ze wonen als groep in een oud huis en lijken niet veel om handen te hebben, totdat Gonzo een boodschap krijgt in zijn ontbijt. Hij komt erachter dat hij een buitenaards wezen is en dat zijn familie hem komt opzoeken.

De film beantwoordt na enkele decennia, en exact twintig jaar na de eerste Muppets-film, wat voor soort dier of wezen Gonzo nou eigenlijk is. De film gaf het publiek ook nog een laatste mogelijkheid de Muppets weer in de bioscoop te zien, maar wekt geen grote bergen enthousiasme op. Het is daarom wederom een film die 'wel leuk' is voor de liefhebber of verveelde kijker, maar niet onder de noemer must see valt.

De tv-specials
Het is haast niet te doen om alle tv-verschijningen, specials en telefilms van de Muppets te beschrijven. Twee films uit het afgelopen decennium zijn echter het vermelden waard, omdat zij het meest aansluiten bij de reeks bioscoopfilms, op dvd zijn verschenen en de enige zijn die het gat tussen Muppets from Space en The Muppets opvullen.

It's A Very Merry Muppet Christmas Movie - Piggy en Kermit

In 2002 verfilmden de Muppets de klassieker It's A Wonderful Life onder de naam It's A Very Merry Muppet Christmas Movie. Wanneer de Muppets het niet voor elkaar krijgen hun schuld aan de bank op tijd te betalen en ze het Muppet Theatre kwijtraken, wenst Kermit dat hij nooit geboren was. Engel Daniel (David Arquette) toont hem vervolgens een wereld waarin hij nooit bestaan heeft.

Na twee films waarin de Muppets bestaande verhalen naspelen, is dit een film waarin een bestaand verhaal op de Muppets zelf wordt toegepast en dat is wel weer verfrissend. De tv-film werd gemaakt voor tv-station NBC en dus zijn er cameo's van NBC-presentatoren en acteurs uit 2002, zoals de cast van Scrubs en talkshowhost Carson Daly.

The Muppet's Wizard of Oz

In 2005 werd The Wonderful Wizard of Oz onder handen genomen. Voor tv-station ABC vertelden ze het verhaal in The Muppets Wizard of Oz, met zangeres Ashanti als Dorothy, Pepe the King Prawn (voor het eerst in een hoofdrol sinds zijn introductie in de tv-show Muppets Tonight) als haar huisdiergarnaal Toto, Kermit als de vogelverschrikker, Fozzie als de bange leeuw en Gonzo als het tinnen ding. De hoofdpersonages zijn iets aangepast om bij de Muppets te passen, maar de Muppet-poppen zijn ook aangepast om in het verhaal te passen. Zo lijkt Fozzie daadwerkelijk op een leeuw, is Kermit van jute gemaakt in plaats van vilt en is Gonzo gemaakt van blik. Miss Piggy speelt de vier heksen.

Het verhaal is, voor een tv-film, redelijk genoeg. De grote lijnen van The Wonderful Wizard of Oz worden gevolgd en met veel creativiteit voorzien van typische Muppets-grappen en grollen. Ashanti hoeft de film gelukkig niet te dragen, want als het aan haar had gelegen was de boel ingestort. Een cameo van Quentin Tarantino, een enkele scène die buiten het verhaal plaatsvindt, voelt geforceerd en flauw aan. Hoewel je wel degelijk kunt genieten van enkele typische Muppets-momenten, ontstaat soms het gevoel dat er bekende Muppets ontbreken, wat dit een wat incomplete film maakt. De film was geen doorslaand succes toen deze werd uitgezonden op ABC, maar is wel populair genoeg gebleken om op dvd uit te brengen.

The Muppets
De meest recente verschijning van de Muppets heet simpelweg The Muppets. De film ging eind november in première in de Verenigde Staten en is daarna geleidelijk verspreid over andere landen, vermoedelijk in verband met lokale vertalingen. In de film wordt ingegaan op de lange afwezigheid van de Muppets, maar de verhaallijn leidt tot de terugkeer van de groep op een manier die zowel herkenbaar is voor de fans die de bovenstaande films allemaal hebben gezien, als nieuw en fris voor de jongere kijkers. Alle Muppets zijn van de partij, de nieuwe personages zijn leuk en sommige cameo's buitengewoon hilarisch.

The Muppets draait vanaf 8 februari in de Nederlandse bioscopen. Je kunt hier op dat moment ook de complete review lezen. Tot die tijd kun je video's, trailers en meer van deze en andere Muppet-films bekijken op FOK!film. Check onderstaande links voor de filmpagina's van de besproken films, of doe mee met de Never-Ending Mahna Mahna Phenomahna.

The Muppet Movie

The Great Muppet Caper

The Muppets Take Manhattan

The Muppets Christmas Carol

Muppet Treasure Island

Muppets From Space

It's A Very Merry Muppet Christmas Movie

The Muppets Wizard of Oz

The Muppets