Vijf Filmtips voor de maand Maart

The Hunger Games

Releasedatum: 21 maart 2012
Genre: Actie/Science-Fiction
Regisseur: Gary Ross
Acteurs: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Woody Harrelson

Plot
In de nabije toekomst is er een gebied genaamd Panem, het voormalig Noord-Amerika, dat bestaat uit het zogenaamde Capitol en een twaalftal districten. Droogte, chaos en oorlog overheersen in een land waarin The Hunger Games worden georganiseerd. In dit toernooi, dat zowel gehouden wordt ter vermaak als een vertoon van macht vanuit het Capitol, wordt van ieder district zowel een jongen als een meisje via een loterij geselecteerd om elkaar vervolgens uit te schakelen. De 16-jarige Katniss (Jennifer Lawrence) neemt de plaats in van haar jongere zusje, hoewel zij beseft dat dit haar doodvonnis kan betekenen.

Verwachtingspatroon
Er zijn een aantal redenen aan te wijzen waarom het jeugdboek The Hunger Games van schrijfster Suzanne Collins verfilmd wordt. Ten eerste zijn de boeken zeer populair en geliefd. Daarnaast zijn de drie boeken uit deze serie perfect om het gat op te vullen dat achtergelaten zal worden na het stoppen van de Harry Potter-filmreeks en het bijna eindigen van de Twilight-saga. Filmstudio Lionsgate is er in ieder geval van overtuigd dat dit een groot succes gaat worden, aangezien het mogelijke vervolg al ingepland is.

Niet alleen om die redenen wordt verwacht dat The Hunger Games een succes zal zijn. Ook het gegeven dat de succesvolle regisseur Gary Ross (Pleasantville, Seabiscuit) de leiding heeft en dat de cast bestaat uit een aantal talentvolle acteurs (Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson), aangevuld met gevestigde namen als Woody Harrelson, Stanley Tucci en Donald Sutherland. Tevens is het verhaal uitermate boeiend, waarbij vergelijkingen met The Running Man (1987) met Arnold Schwarzenegger en de Japanse film Battle Royale (2000) alleen maar voor meer nieuwsgierigheid zorgen.