Alien special

De sciencefictionfilm is al zo oud als de uitvinding van het bewegende beeld. Al vanaf het stomme film-tijdperk worden er films gemaakt waarin de mens op de meest vreemde plekken in het universum terechtkomt. Vanaf de jaren vijftig worden de ruimtemonsters ook steeds fraaier en, vaak onbedoeld, komischer. Daar komt echter een radicaal einde aan als scenarioschrijver Daniel Thomas O'Bannon in 1979 samen met zijn vriend Ronald Shusett een script schrijft voor de op dat moment nog vrij onbekende regisseur Ridley Scott.


Ridley Scott's debuutfilm Boy On Bicycle

Ridley Scott

Scott had in 1962 een korte amateurfilm Boy On Bicycle gemaakt en was daarna doorgebroken als regisseur van reclamefilmpjes. Nadat hij afleveringen voor een aantal tv-series had gemaakt mocht Scott in 1977 zijn eerste speelfilm regisseren. Met The Duellist won de regisseur een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes en liet zien een oog te hebben voor groots opgezette massascènes, prachtige decors en opvallend mooie speciale effecten. Scott was laaiend enthousiast toen hij het verhaal Memory van O'Bannon te lezen kreeg. Het verhaal gaat over een groep astronauten die tijdens een ruimtereis door een noodoproep uit hun slaap worden gehaald. O'Bannon had echter nog geen idee hoe het monster er uit moest komen te zien.

Alien Dan OBannon
Dan O'Bannon

Schrijver O'Bannon vertrok vervolgens zes maanden naar Parijs om te werken aan de later afgeblazen Dune-film. Hij krijgt echter wel contact met kunstenaars zoals Chris Foss, H. R. Giger, en Jean 'Moebius' Giraud. Nadat O'Bannon terug in Los Angeles is werkt hij samen met Shusett verder aan het Memory-script. De schrijvers combineren het met een ander verhaal van O'Bannon waarin ruimtemonsters een bommenwerper saboteren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bommenwerper wordt omgebouwd tot ruimteschip en zo hebben de mannen het tweede deel van het verhaal klaar.

Alien poster

De werktitel Memory werd veranderd in Star Beast maar dat zag Ridley Scott niet zitten. Zo werd de uiteindelijke titel simpelweg Alien. O'Bannon liet zich voor het verhaal duidelijk inspireren door klassiekers zoals The Thing from Another World, Forbidden Planet en Planet of the Vampires. Toen het verhaal voor 85% klaar was gingen de twee schrijvers naar de filmstudio's om hen kennis te laten maken met het verhaal. De mannen wilden eigenlijk in zee gaan met Roger Corman toen ze hoorden dat Walter Hill, David Giler en Gordon Carroll een productiemaatschappij, genaamd Brandywine, hadden opgericht. Hill en Giler waren echter niet geheel tevreden over het script en maakten een aantal wijzigingen waarmee de schrijvers in eerste instantie niet zo blij waren. Zo voegden Hill en Giler de androïde Ash aan het verhaal toe. 20th Century Fox wilde maar al te graag meeliften op het succes van Star Wars en hapte meteen toe toen het verhaal werd aangeboden. 20th Century Fox wilde Walter Hill als regisseur voor de film hebben maar deze sloeg het aanbod af. Nadat ze ook regisseurs Peter Yates, Jack Clayton, en Robert Aldrich hadden benaderd kozen ze voor de Britse regisseur Ridley Scott.