FOK!filmchicks: Te vroeg overleden filmsterren

Als er in het leven één zekerheid is, is het dat datzelfde leven ooit ophoudt. Helaas overlijden sommigen voortijdig, zo ook in de filmindustrie. De recente dood van Michael Clarke Duncan herinnert eraan dat er veel acteurs en actrices zijn wiens carrière veel te kort is.

Om de herinnering in leven te houden en tevens een paar pareltjes van rolprenten aan te prijzen, hierbij een overzicht van mannen en vrouwen die we graag nog wat vaker op het witte doek voorbij hadden zien komen.

Filmchicks james dean

Wie: James Dean (1931-1955) had pas drie films gemaakt (waarvan er pas één was uitgekomen) toen een auto-ongeluk hem fataal werd. Zijn vroege dood betekende een sterrenstatus, maar we hadden natuurlijk liever gezien dat hij faam verwierf met alle films die ongetwijfeld nog zouden hebben gevolgd.
Zeker zien: Rebel Without A Cause (1955) natuurlijk.

Filmchicks brittany murphy

Wie: Brittany Murphy (1977-2009) overleed op 32-jarige leeftijd als gevolg van een longontsteking en een verkeerde combinatie van diverse medicijnen en bloedarmoede. In 1995 kreeg de Amerikaanse actrice een bijrol in haar eerste grote speelfilm Clueless, daarna volgden verschillende A-films zoals Girl, Interrupted (1990). Tevens was ze te zien in o.a. Don't say a word (I'll never tell...), 8 Mile, Uptown Girls en Sin City. Ook leende ze haar stem aan pinguïn Gloria in de animatiefilm Happy Feet. Het nummer Boogie Wonderland dat je in Happy Feet hoort is door Brittany gezongen!
Zeker zien: Girl, Interrupted, waarin Brittany kippenkarkassen verstopt onder haar bed...

Filmchicks antonie kamerling

Wie: Antonie Kamerling (1966-2010) speelde zijn eerste grote filmrol in De Kleine Blonde Dood uit 1993. Hij speelde zijn karakter 'Valentijn' met verve en hij werd hiervoor genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie beste acteur.
Hoewel ook regelmatig in het theater te zien, bleef hij toch vooral filmacteur. In 1994 was hij te zien in Suite 16 en in 1997 speelde hij Hero in de film All Stars. Wie heeft er stiekem niet meegejengeld met 'Er was een donderrrr, een bliksem...' uit het door Guus Meeuwis geschreven 'Toen Ik Je Zag'. Kamerling's personage Hero was met het vertolken van dit nummer meteen een begrip.
Antonie speelde verder onder meer in Ik ook van jou (2001) naast Angela Schijf en Beau van Erven Dorens en in de film Feestje! (2004). Vanaf oktober 2010 zou hij opnames hebben voor de film Levenslang. Kamerling leed al langer aan depressies en maakte op 6 oktober 2010 een einde aan zijn leven.
Zeker zien: De kleine blonde dood. En weet je wat, youtube 'Toen ik je zag' ook nog even.

Filmchicks marilyn monroe

Wie: Geboren als Norma Jeane Mortenson kreeg Marilyn Monroe (1926-1962) onder deze naam een contract bij een filmmaatschappij. Haar eerste kleine bijrol sneuvelde echter in de montagekamer. Nadat ze haar haar had geblondeerd, haar gebit had laten opknappen en acteer- en zanglessen had genomen maakte ze geleidelijk aan naam als dom blondje, een imago dat ze bewust cultiveerde. Marilyn's eerste grote rol was in How to Marry a Millionaire (1953). Verder was zij in vele films te bewonderen, waaronder Gentlemen Prefer Blondes (1953) en The Seven Year Itch (1955), waarin het beroemde shot met de opwaaiende jurk te zien is. Haar laatste project was Something's Got To Give, een onvoltooide film samen met Dean Martin. De opnames werden stilgelegd omdat ze bijna nooit kwam opdagen op de set. Haar deels van haar moeder geërfde psychische problemen werden verergerd door haar chronische medicijngebruik.
Op 5 augustus 1962 werd ze dood aangetroffen door de huishoudster Eunice Murray in haar huis in Brentwood, Californië. Na autopsie op haar lichaam werd tijdens een persconferentie gemeld dat de doodsoorzaak een acute "vergiftiging barbituraat" was, als gevolg van een "waarschijnlijke zelfmoord".
Zeker zien: Some Like It Hot en Bus Stop.