James Bond special - Trivia (1983 - 1987)

1983 Octopussy

Octopussy 001

Bonds Alias: Kolonel Luis Toro, Charles Morton en een naamloze clown.

Octopussy was de tweede film waarin we Maud Adams als Bond-girl tegenkwamen. Haar personage Andrea was in The Man with the Golden Gun om het leven gekomen. In Octopussy mocht ze de titelrol spelen.

Het had weinig gescheeld of de rol van 007 was weggegeven aan James Brolin. Na Moonraker (1979) was het contract van Moore verlopen en de acteur had aangegeven nog beschikbaar te zijn voor één vervolg. Toen de producers vernamen dat ook Sean Connery weer in een Bond-film zou gaan spelen (het niet officieel erkende Never Say Never Again) wilde men absoluut verder met Roger Moore in plaats van een nieuwe acteur die ook nog eens uit Amerika kwam.

Andere acteurs die genoemd werden om Roger Moore in diens hoofdrol te vervangen waren Oliver Tobias, Michael Billington, Timothy Dalton en Ian Ogilvy.

Octopussy was de laatste Bond-film die in de aftiteling bekendmaakte wat de titel van de opvolger zou worden. In de aftiteling van de rolprent vernamen we dat de volgende film From A View to a Kill zou gaan heten.

Octopussy 002

In 1984 waren Capcom en Parker Brothers al bezig met het computerspel James Bond as seen in Octopussy. Het spel, dat was ontwikkeld voor de Atari 2600/5200, Commodore 64 en ColecoVision spelcomputers, zou echter nooit uitgebracht worden.

Octopussy was de enige film waarin het beruchte Checkpoint Charlie, op de grens tussen Oost- en West-Berlijn ten tijde van de Koude Oorlog, een rol speelde.

Voor het scenario van Octopussy werd weer ruim gebruik gemaakt van de boeken van Fleming. Zo zagen we in de film een scène die zich afspeelt bij Sotheby's (afkomstig uit Property of a Lady), een scène waarin 009 naar Oost-Duitsland probeert te vluchten (afkomstig uit The Living Daylights) en een scène aan een goktafel waar de schurk zijn geld verloor aan 007 en daarbij de tekst "Spend the money quickly, Mr Bond" uitsprak (afkomstig uit Moonraker).

Octopussy was het laatste boek dat volledig door Ian Fleming geschreven was.

Body count: 46

Octopussy 003

Octopussy werd ook uitgebracht onder de volgende titels:

Finland:
Octopussy - mustekala
Italië:
Octopussy operazione piovra (Operation Octopus)
Polen:
Osmiorniczka
Portugal:
007 - Operação Tentáculo

Octopussy 004