FOK!filmchicks: Beroepen in films

Een film staat of valt met de kwaliteit van de personages. Geloofwaardigheid is belangrijk bij het neerzetten van een succesvolle rol zodat het publiek zich kan identificeren met de (hoofd)persoon.

Soms is het echter zo dat de plank compleet misgeslagen wordt en een personage zo zijn aanzien verliest. In de categorie 'niet de juiste persoon voor de baan' geven wij een aantal voorbeelden van acteurs die er niet in slaagden om krediet op te bouwen.

Zij bakten er niets van

Voorbeelden te over van goede acteurs die een slechte rol vertolkten. Alan Cumming bijvoorbeeld acteert doorgaans prima, maar ook hij slaat de plank weleens mis. Hoewel zijn Boris Grishenko in GoldenEye (1995) leuk is neergezet, kan je hem namelijk onmogelijk serieus nemen als computernerd. In zijn eentje kan hij zonder blikken of blozen de halve wereld laten bibberen van achter zijn, duidelijk gesponsorde IBM-computer. De software op het apparaat dat zelfs Mario nog doet vastlopen is in handen van Grishenko het ultieme wapen, waardoor hij, juist ja, invincible is. Een erg goed voorbeeld van een filmICT'er die met behulp van wat willekeurig geratel op een toetsenbord de nieuwe wereldorde kan afroepen. Wij zijn niet overtuigd.

Over niet overtuigend gesproken, wat dacht je van Tom Cruise in Top Gun (1986)? Iedereen kan blijkbaar een Maverick worden, want het zijn van een piloot is nog nooit zo makkelijk geweest. Naai wat bijna willekeurig uitgekozen en geplaatste patches op je jumpsuit en doe er wat strepen bij, voila! Cruise laat zien dat je als piloot zelfs niet bijster hard hoeft te werken, want zelfs Sean Connery had als James Bond nog meer te doen achter het roer van een boot voor de green screen. Cruise staat dan wel mooi te wezen, geloofwaardig is hij absoluut niet. Groot gelijk dat Charlie Sheen hem op de hak nam in Hotshots (1991)

Patrick Dempsey is leuk en mooi (had je anders verwacht in een Filmchicksspecial?). Hij kan desalniettemin echter ook behoorlijk falen, want met het korps uit Police Academy meegerekend is Dempsey een van de meest slechte agenten van de afgelopen zoveel jaar. In Scream 3 (2000) laat hij zien dat hij niet kan schieten, niet onderzoeken, geen verbanden legt in een zaak waarin overduidelijk te zien is wat de volgende stap is... Wat doet hij dan in de film? Een beetje mooi zijn natuurlijk. Misschien was Patrick gecast zodat mannen tegen vrouwelijke metgezellen kunnen zeggen dat ze 'romantisch' naar een film gaan met 'die ene van Grey's Anatomy'. Laat hem dan daar maar mooi zijn. Want mooi is 'ie. Hadden we dat al gezegd?