Negen! filmtips voor de maand februari

Februari lijkt zich te ontpoppen tot een fantastische filmmaand. Volgepakt met films die hoge ogen gaan gooien tijdens de uitreiking van de Oscars op 2 maart. Verder zijn de filmtips aangevuld met enkele toppers die eerder al te zien waren tijdens de diverse filmfestivals. Ook komedie komt deze maand aan bod, waardoor het aantal filmtips is uitgebreid tot een totaal van 9! Geen enkele reden om er de komende maand niet opuit te trekken om de films te gaan zien zoals de filmmakers ze bedoeld hebben. Juist ja, in het donker voor het witte doek.

Naast de filmtips zijn er ook een aantal andere (grote) filmtitels die de nodige nieuwsgierigheid opwekken. Neem bijvoorbeeld het in de Verenigde Staten massaal afgekraakte The Legend of Hercules. Ook andere grote titels als Cloudy with a Chance of Meatballs 2The Lego Movie, het romantische Winter’s Tale, het actiespektakel Lone Survivor met Mark Wahlberg en de remake van RoboCop trekken de nodige aandacht. Van eigen bodem wordt daarbij nog veel verwacht van Marina, geregisseerd door Stijn Coninx (Daens), en het naar aandacht schreeuwende Kankerlijers

Filmtip 1: American Hustle

Releasedatum: 6 februari 2014
Genre: Misdaad/Drama
Regisseur: David O. Russell
Acteurs: Christian Bale, Bradley Cooper en Jennifer Lawrence
IMDb

Plot
De briljante oplichter Irving Rosenfeld (Christian Bale), die samen met zijn verleidelijke Britse partner en minnares Sydney Prosser (Amy Adams) werkt, wordt gedwongen om een team te vormen met de losbandige FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper). De door de FBI opgezette Abscam-operatie, heeft als doel om Amerikaanse congresleden op heterdaad te betrappen.

Verwachtingspatroon
Samen met Gravity en 12 Years a Slave de grote Oscarfavoriet. Na The Fighter uit 2010 en het vorig jaar uitgekomen Silver Linings Playbook, laat regisseur David O. Russell wederom zien dat hij zijn vak verstaat. Met een uitstekende cast en een imponerende Christian Bale, is American Hustle uitgegroeid tot een succes in de Verenigde Staten. Toch zijn de meningen hier en daar verdeeld. De film blijkt een lange zit te zijn, wat mede komt doordat Russell zijn acteurs alle vrijheid heeft gegeven om te improviseren.

 


Filmtip 2: Only Lovers Left Alive

Releasedatum: 6 februari 2014
Genre: Drama/Romantiek
Regisseur: Jim Jarmusch
Acteurs: Tom Hiddleston, Tilda Swinton en Mia Wasikowska
IMDb

Plot
De muzikant Adam (Tom Hiddleston) leidt een teruggetrokken bestaan. Hij is teleurgesteld in de mensheid. Hij leeft echter op wanneer hij herenigd wordt met zijn geliefde Eve (Tilda Swinton). Ondanks dat het vampierenkoppel al eeuwenlang samen is, wordt hun relatie op de proef gesteld wanneer het oncontroleerbare zusje van Eve opduikt.

Verwachtingspatroon
De films van de excentrieke filmmaker Jim Jarmusch kunnen onmogelijk alledaags genoemd worden. Mede daarom zijn niet al zijn films voltreffers. Maar met titels als Down by Law uit 1986 en Ghost Dog: The Way of the Samurai uit 1999 achter zijn naam, is de veelzijdige Amerikaan iemand die zijn kijker altijd kan verrassen met een nieuwe topper. Met Only Lovers Left Alive kiest Jarmusch voor een filosofische insteek om het vampierengenre een nieuwe injectie te geven. Tilda Swinton trekt met haar opvallende haardos en gelaat de aandacht in dit unieke liefdesverhaal dat zich afspeelt in een wel heel sombere wereld.

 


Filmtip 3: L'Inconnu du Lac (Stranger by the Lake)

Releasedatum: 6 februari 2014
Genre: Drama
Regisseur: Alain Guiraudie
Acteurs: Pierre de Ladonchamps, Christophe Paou en Patrick d'Assumçao
IMDb

Plot
De oevers van een Frans meer vormen een plaats waar mannen elkaar ontmoeten en in alle vrijheid naakt liggen te zonnebaden. Franck (Pierre Deladonchamps) heeft zijn oog laten vallen op Michel (Christophe Paou), een indrukwekkende maar gevaarlijke verschijning die een leven leidt vol passie.

Verwachtingspatroon
Stranger by the Lake is één van de meest controversiële film van het afgelopen jaar. Het is een psychologische thriller met nietsverhullende seksscènes tussen mannen. Ongetwijfeld geen film voor iedereen, maar het mysterie dat zich ontvouwt in de trailer weet volop te intrigeren. Stranger by the Lake lijkt dan ook een film die liefhebbers van Franse filmmakers als François Ozon (Swimming Pool) en Michael Haneke (Caché) zeker zal kunnen bekoren.

 


Filmtip 4: The Monuments Men

Releasedatum: 13 februari 2014
Genre: Drama/Oorlog
Regisseur: George Clooney
Acteurs: George Clooney, Matt Damon en Bill Murray
IMDb

Plot
Een wat vreemde groep Amerikaanse militairen, met onder meer een curator en museumdirecteur, krijgt tijdens de Tweede Wereldoorlog een vrijwel onmogelijke missie van Franklin D. Roosevelt. In een race tegen de klok dienen zij te voorkomen dat een aantal door de nazi’s geroofde kunstwerken worden vernietigd.

Verwachtingspatroon
The Monuments Men is een op waarheid gebaseerde actiefilm met een vleugje drama. Maar gezien de trailer is het toch vooral een film waarin komedie de boventoon voert. Mede door de aanwezigheid van George Clooney, die de film ook regisseert, en Matt Damon is de vergelijking met de Ocean-films snel gemaakt. Net als die films, en dan met name het eerste deel, belooft The Monuments Men een heerlijk tussendoortje te zijn. Met een sterrencast vol iconische figuren als John Goodman (The Big Lebowski) en Bill Murray (Zombieland) kan het ook bijna niet misgaan.

 


Filmtip 5: Tian Zhu Ding (A Touch of Sin)

Releasedatum: 13 februari 2014
Genre: Drama
Regisseur: Zhangke Jia
Acteurs: Wu Jiang, Vivien Li en Baoqiang Wang
IMDb

Plot
Een geëmigreerde werknemer, een boze mijnwerker in opstand, een knappe receptioniste waarvan geprofiteerd wordt en een radeloze jonge fabrieksarbeider. Vier harde werkers uit vier provincies die allen geconfronteerd worden met de problemen van het hedendaagse China en de wijze waarop het land kapotgaat aan geweld.

Verwachtingspatroon
De Chinese regisseur Jia Zhangke (Still Life) slaat met A Touch of Sin een nieuwe weg in. De naam Tarantino is zelfs veelvuldig gevallen als vergelijkingsmateriaal. Zhangke wordt geroemd om de wijze waarop hij commentaar geeft op het hedendaagse China. Hij toont eenzame mensen die worden gedreven naar een punt waarop zij niets anders kunnen doen dan zich verliezen in een gruwelijke eruptie van geweld. Op basis van de trailer is Zhangke ook zijn gevoel voor stijl niet verloren en lijkt dit een van zijn eerste films die ook een breder publiek zou moeten kunnen aanspreken.