De filmtips voor de maand mei

In de maand mei verschijnen verschillende grote titels in de bioscoop. Films als Maleficent met Angelina Jolie, Edge of Tomorrow met Tom Cruise, Muppets Most Wanted en X-Men: Days of Future Past zullen ongetwijfeld voor volle zalen zorgen. Ook het Filmfestival van Cannes is in aantocht en zal op 14 mei zijn deuren openen met de film Grace of Monaco. Onder leiding van juryvoorzitter Jane Campion (The Piano) strijden veelbelovende filmtitels als Foxcatcher met Channing Tatum en The Search van de Oscarwinnende regisseur Michel Hazanavicius (The Artist) dit jaar om de prestigieuze Gouden Palm.

In de filmmaand mei wordt in verschillende filmzalen Kaze Tachinu (The Wind Rises), de laatste film van de legendarische Japanse animatieregisseur Hayao Miyazaki, vertoond. De grote inspiratiebron voor filmstudio’s als Pixar en Disney stopt er na 11 films definitief mee. Wie nog niet bekend is met het werk van Miyazaki hoeft alleen maar het sprookjesachtige Spirited Away uit 2001 te zien. Ook met meesterwerken als het ontroerende My Neighbor Totoro uit 1988, Princess Mononoke uit 1997 en het uit 2008 afkomstige Ponyo stal de Japanse virtuoos menig filmhart en met zijn tijdloze oeuvre zal hij ook toekomstige filmmakers en kunstenaars blijvend inspireren.


Filmtip 1: Hundraåringen Som Klev Ut Genom Fönstret och Försvann (The Centenarian Who Climbed Out the Window and Vanished)

Releasedatum: 1 mei 2014
Genre: Avontuur/Komedie
Regisseur: Felix Herngren
Acteurs: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander en David Wiberg
IMDb

Plot
De 100-jarige Allan Karlsson (Robert Gustafsson) besluit dat het niet te laat is om opnieuw te beginnen. Hij ontsnapt uit zijn tehuis, vindt onderweg een koffer vol miljoenen kronen en vermoordt daarbij ook zijn criminele achtervolgers. Het blijkt al snel dat Allan geen doorsnee bejaarde is.

Verwachtingspatroon
De 100-jarige Man heeft alles in zich om uit te kunnen groeien tot een ware publiekslieveling. Van droogkomische tot spannende en aandoenlijke scènes, deze Zweedse avonturenfilm heeft het allemaal. De film is gebaseerd op de bestseller en debuutroman van auteur Jonas Jonasson en na het zien van de trailer is de link al snel gelegd met films als In Bruges, Kiss Kiss Bang Bang en Fargo. Hopelijk vindt De 100-jarige Man, net als die andere misdaadfilms, de juiste balans en behoudt de film tot het einde zijn scherpte.

 


Filmtip 2: Kaze Tachinu (The Wind Rises)

Releasedatum: 1 mei 2014
Genre: Animatie/Drama
Regisseur: Hayao Miyazaki
IMDb

Plot
De legende Jiro Horikoshi is een bevlogen persoon die al op jonge leeftijd gefascineerd raakte door de vliegerij en al zijn facetten. Hij is de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk is geweest voor het ontwerp van de Japanse gevechtsvliegtuigen.

Verwachtingspatroon
Bij de inleiding is al stilgestaan bij animatielegende Hayao Miyazaki. Met Kaze Tachinu (The Wind Rises) sluit de Japanner zijn oeuvre af. Zoals altijd zijn de animaties indrukwekkend en is de sfeer behoorlijk opgewekt en frivool. In tegenstelling tot de uit 2008 afkomstige Ponyo, zal The Wind Rises minder geschikt zijn voor een jong publiek. Het is een voortkabbelende biografische film waarbij de oorlog in dienst staat van het verhaal van Horikoshi, een man die net als Miyazaki zijn successen heeft bereikt door een onbegrensde passie.

 


Filmtip 3: Godzilla

Releasedatum: 15 mei 2014
Genre: Drama/Fantasy
Regisseur: Gareth Edwards
Acteurs: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston en Elizabeth Olsen
IMDb

Plot
De aarde slaat terug wanneer boosaardige wezens, voortgekomen uit roekeloos uitgevoerde experimenten van wetenschappers, de mensheid en haar voortbestaan bedreigen. In de vorm van de verwoestende natuurkracht Godzilla neemt Moeder Natuur het op tegen deze wezens.

Verwachtingspatroon
In 1998 presenteerde spektakelregisseur Roland Emmerich zijn Godzilla-film. Deze film bleek een grote teleurstelling te zijn en deed dan ook totaal geen recht aan Godzilla, het iconische monster dat een eerste maal opdook in de Japanse film Godzilla uit 1954. Nu is daar de versie uit 2014 van de onervaren regisseur Gareth Edwards (Monsters). Eén blik op de trailer bewijst waarom dit wel een versie is om naar uit te kijken. Audiovisueel overdonderend en de eerste beelden van Godzilla zijn niets minder dan episch. Dus vermijd de trailer en gaat dat zien op een gigantisch wit doek!

 


Filmtip 4: Starred Up

Releasedatum: 22 mei 2014
Genre: Drama
Regisseur: David Mackenzie
Acteurs: Jack O'Connell, Rupert Friend en Ben Mendelsohn
IMDb

Plot
De 19-jarige Eric (Jack O’Connel) is een probleemgeval. Vanwege zijn explosieve temperament en gewelddadige gedrag wordt hij vanuit de jeugdgevangenis overgeplaatst naar een gevangenis voor volwassenen. Hier vindt hij al snel zijn gelijke.

Verwachtingspatroon
Een van de grote verrassingen tijdens het Internationaal Film Festival van Rotterdam in januari. Dit rauwe gevangenisdrama van regisseur David Mackenzie (Hallam Foe) werd geprezen om zijn intensiteit en het fantastische acteerwerk van met name de jonge hoofdpersoon Jack O’Connel. Door de vele grafische scènes niet voor iedereen geschikt, echter voor de liefhebber biedt Starred Up een filmervaring van ongekende intensiteit.

 

 

Filmtip 5: A Million Ways to Die in the West

Releasedatum: 29 mei 2014
Genre: Komedie/Western
Regisseur: Seth MacFarlane
Acteurs: Seth MacFarlane, Charlize Theron en Liam Neeson
IMDb

Plot
In een tweegevecht trekt de doodsbange schaapsherder Albert (Seth MacFarlane) zich terug en raakt hierdoor zijn vriendin (Amanda Seyfried) kwijt. Na deze wanvertoning durft Albert zich niet meer te laten zien in het openbaar. Dan ontmoet hij Anna (Charlize Theron), een mysterieuze vrouw die hem helpt zijn zelfvertrouwen terug te vinden. Albert wordt wederom tot een duel uitgedaagd wanneer de beruchte crimineel Clinch (Liam Neeson), de man van Anna, opduikt.

Verwachtingspatroon
Na de geslaagde komedie Ted uit 2012 is de veelvuldig geprezen, maar ook gevreesde, Seth MacFarlane (Family Guy) terug met een nieuwe speelfilm. Met een ware sterrencast waagt hij zich ditmaal aan de western. Het acteerwerk van MacFarlane is alleen al op basis van de trailer niet om aan te zien. Maar de grove humor waarmee MacFarlane de ongeschreven regels van een typische westernfilm aan zijn laars lapt en de inbreng van onder andere grootheid Liam Neeson, maken van A Million Ways to Die in the West een hilarische film om naar uit te kijken.