FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 mei 2011

Punten ronde 5 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend heeft de Grand Prix van Spanje plaatsgevonden. Dit betekent dat de vijfde ronde in het FOK! Formule 1-manager gespeeld is. Hieronder volgen de uitgedeelde strafpunten en de top tiens van de degenen die meedoen aan de F1-manager.

Nick Heidfeld heeft door problemen met zijn wagen geen tijd neer kunnen zetten in de kwalificatie, maar werd door de stewards alsnog toegelaten tot de race. Zodoende krijgen Heidfeld en de Renault-onderdelen geen punten uitgedeeld voor de kwalificatie.

De volgende straffen zijn uitgedeeld in deze race:
- Vitantonio Liuzzi (HRT), defecte versnellingsbak: -15
- Felipe Massa (Ferrari), defecte versnellingsbak: -15

Kijk ook eens bij de pagina's met uitslagen: daar staan de scores van alle onderdelen per grand prix genoemd (<uitslagen>). Ook kun je in een klassement alle scores van de onderdelen vinden. Kijk daarvoor op <scoreoverzicht onderdelen>, te vinden  onder <uitslagen> in het menu.

In de vijfde ronde hebben acht teams het beste gescoord. De teams Froem, Scuderia Ferdorie!, Red Harvest, RamonP F1, Foxhole, Baysroad, Team Sebab en Teamnaam hebben allemaal 247 punten behaald. De negende plaats wordt aangevoerd door Papa race toch niet zo snel en Team Lies. Beide teams hebben 244 punten weten te scoren.

Punten ronde 5

# team user totaal ronde 5 plaats totaal
1 Froem plumbum 925 247 3
- Scuderia Ferdorie! RRRobert 925 247 4
- Red Harvest ferdipnk 923 247 5
- RamonP F1 ramonp 907 247 10
- Foxhole Foxhole 905 247 12
- Baysroad Bayswater 898 247 18
- Team Sebab NameciNL 883 247 24
- Teamnaam Wanders 876 247 34
9 Papa race toch niet zo snel PEt0rtje 895 244 19
- Team Lies liesvanassem 865 244 47


In het algemeen klassement neemt Transmach racing (943 punten) het stokje over van Nyand Racing (937 punten). De derde plek wordt gedeeld door team Froem en team Scuderia Ferdorie!. Na vijf ronden staan allebei de teams op 925 punten. Zij worden op de voet gevolgd door team Red Harvest. Met 923 punten weet het team de vijfde plaats te bezetten.

Algemeen klassement na ronde 5 (van 19)

# team user punten ronde 5
1 Transmach racing kvc 943 221
2 Nyand Racing Nyand 937 196
3 Froem plumbum 925 247
- Scuderia Ferdorie! RRRobert 925 247
5 Red Harvest ferdipnk 923 247
6 Gzeven Gvdw78 918 194
7 rollewedrinne? kebabman 910 221
8 BoohBoohF1? raggereug 909 183
9 Underdog Underdoggy 908 190
10 RamonP F1 ramonp 907 247


In het subleagueklassement weet Ant. Force (777 punten) de eerste plek terug te winnen. In ronde 4 werden zij afgetroefd door subleague MonzaTeam (753 punten), die het het nu moet stellen met een derde plaats. Subleague Sportschool van Hoorn (754 punten) stijgt van de vijfde naar de tweede plek en subleague ! ! AIM ON TOP ! ! weet de vierde plaats vast te houden met 742 punten. Op de vijfde plaats staat subleague 7sloten, die nu 739 punten hebben.

Algemeen klassement subleagues na ronde 5  (van 19)

# subleague owner punten ronde 5 leden
1 Ant. Force PP-vogels 777 199 3
2 Sportschool van Hoorn Aet 754 197 6
3 MonzaTeam Horus 753 171 5
4 ! ! AIM ON TOP ! ! AmenhotepIV 742 176 3
5 7sloten ozit 739 167 4
6 BOSCH bosch007 723 177 7
7 F1 AP flippo765 720 186 4
8 Wombarg Racing sasquatsch 719 173 3
9 Pedaalemmers k3ll 712 185 5
10 Deltares koffieautomaat 702 182 4


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De zesde race is de Grand Prix van Monaco op zondag 29 mei. Let op dat dit al komend weekend is! De komende managerronde sluit op vrijdag 27 mei 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 6 – Monaco gaat weer open op maandag 30 mei 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Vrouw in Mexico moest van politie lapdance geven

Vijftien agenten in de Mexicaanse grensstad Tijuana zijn op non-actief gesteld, omdat zij een jonge vrouwelijke gedetineerde hadden gedwongen een lapdance te geven, waarschijnlijk om een arrestatie te ontlopen. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag gezegd.

De agenten hadden de vrouw en haar vriend ingerekend voor drugsbezit. Eenmaal op het politiebureau lieten zij de vrouw een lapdance geven. Het gebeuren werd op video vastgelegd en later gepubliceerd door de krant El Mexicano. Op de beelden is te zien hoe de agenten, onder wie drie vrouwen, lachen, grapjes maken en de vrouw betasten.

De vijftien betrokkenen zijn vanwege immoreel gedrag en vertrouwensbreuk op non-actief gesteld. Er moet nog worden besloten of zij ook worden aangeklaagd.

Klik hier voor de gedeeltelijk gecensureerde beelden van het gebeuren.

'Syrië verhulde atoomprogramma'

Een gebouw in Syrië dat vier jaar geleden door Israël is gebombardeerd was hoogstwaarschijnlijk een bijna afgeronde, in het geheim gebouwde kernreactor. Dat heeft het internationale atoomagentschap IAEA gezegd.

Syrië zegt zelf dat het gebouw niet voor nucleair gebruik was bedoeld. Desondanks heeft Syrië meermaals verzoeken van het IAEA om de plek opnieuw te bezoeken afgewezen. In 2008 vond het IAEA er sporen van mogelijke nucleaire activiteit.

De bevindingen van het IAEA lijken eerdere conclusies van de Verenigde Staten te bevestigen en kunnen leiden tot een gang naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die zou volgende maand moeten worden ingezet bij een bijeenkomst van het bestuur van het IAEA, dat uit 35 landen bestaat.

Het atoomagentschap heeft ook nieuwe informatie ontvangen van lidstaten die erop wijst dat Iran in het geheim kernwapens ontwikkelt. Het IAEA gaat verder onderzoek doen naar Iran.

'De Gea naar Manchester, Stekelenburg naar Atlético'

David de Gea lijkt bij Manchester United de opvolger te worden van Edwin van der Sar. Volgens Spaanse media wordt de transfer van de doelman volgende week bekendgemaakt. ManU zou 21 miljoen euro over hebben voor De Gea.

De Spaanse keeper staat al jaren te boek als een groot talent. Hij kwam al uit voor verschillende vertegenwoordige jeugdteams van Spanje, maar de pas twintigjarige doelman wacht nog op zijn debuut in het nationale elftal. In 2009 maakte De Gea zijn debuut bij Atlético Madrid, waar hij de gehele jeugdopleiding heeft doorlopen.

Van der Sar, die na dit seizoen een punt zet achter zijn actieve keepersloopbaan, adviseerde United om Maarten Stekelenburg naar Engeland te halen. Toch lijkt de voorkeur van The Red Devils naar De Gea te gaan. Naar verluidt zou Stekelenburg de leegte moeten opvullen in Madrid die De Gea zal achterlaten.

Bende verduistert 45 miljoen van banken

Een criminele organisatie heeft via een gat in het internetsysteem voor de aan- en verkoop van opties 45 miljoen euro verduisterd van ABN Amro en de Rabobank. Maandag zijn zes kopstukken van de organisatie opgepakt, zegt hoofd opsporing van de bovenregionale recherche Noord- en Oost-Nederland René Oosterlaken in het televisieprogramma Nieuwsuur dinsdagavond.

De zaak kwam aan het licht, toen de banken geld misten en aangifte deden. De banken hebben 41 miljoen euro inmiddels teruggehaald en stellen het gat in het systeem te hebben gedicht. Klanten zouden geen schade hebben ondervonden.

Justitie heeft daarnaast voor een aantal miljoen euro beslag gelegd op onder meer huizen, sportauto's, twee vrachtwagens, twee scooters en een jacuzzi. Ongeveer 1 miljoen euro is nog spoorloos, zei Oosterlaken.

De organisatie zou uit dertig personen bestaan. In de zaak werden in december al dertien verdachten opgepakt. Toen leek het te gaan om een fraudebedrag van 5,6 miljoen euro bij ABN Amro.

De verdachten hebben volgens Oosterlaken gebruikgemaakt van een gat in het beleggingssysteem via internet bij de twee banken. Daardoor wordt de aankoop van opties via internet later afgerekend. Voordat de banken konden afrekenen, zouden de opties al zijn doorverkocht en was de opbrengst naar diverse buitenlandse bankrekeningen in onder meer Hongarije, Luxemburg, België en Duitsland doorgesluisd.

De aangehouden verdachten zijn vijf mannen en een vrouw uit Bunschoten, Beneden-Leeuwen, Utrecht, Amersfoort, Nijkerk en Altforst.

'PSV heeft interesse in Fernando Gago'

Volgens diverse Spaanse media, waaronder AS, heeft PSV belangstelling in Fernando Gago. De Argentijn komt bij Real Madrid niet aan spelen toe en zou daardoor zijn geluk elders mogen beproeven.

In een interview gaf Gago eerder aan een overstap naar de Eredivisie wel te zien zitten. Hij heeft echter een voorkeur voor de Premier League. PSV werd al vaker in verband gebracht met de Argentijnse middenvelder. Volgens de Spaanse media zou Stijn Schaars de eerste optie zijn voor PSV, maar mocht hij niet haalbaar zijn, dan zou de Eindhovense ploeg op jacht gaan naar de krabbel van Gago.

De inmiddels 25-jarige Gago werd in het seizoen 2006/07 door Real Madrid overgenomen van Boca Juniors. Tot nu toe kwam de Argentijns international 95 keer uit voor De Koninklijke. Hij wist eenmaal te scoren.

Poolse non veroordeeld voor kindermisbruik

Een hof van beroep in Polen heeft dinsdag de celstraf van twee jaar voor een non bevestigd. De non werd schuldig bevonden aan het mishandelen van kinderen in een opvanghuis. Bovendien stond ze toe dat een van de kinderen seksueel werd misbruikt door de andere bewoners van het opvanghuis.

De non was directrice van een opvanghuis in de zuidelijke stad Zabrze. Ze werd eerder door een lagere rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar, maar de beroepsrechter besloot de straf om te zetten in twee jaar onvoorwaardelijk.

De rechter herbevestigde tevens de eerdere veroordeling van een andere non. Ze kreeg acht maanden voorwaardelijk, omdat ze de kinderen in het opvanghuis uitschold.

Jozefzoon zegt af voor Jong Oranje

Florian Jozefzoon heeft zich afgemeld voor de oefenweek van Jong Oranje in Oostenrijk. De aanvaller van Ajax heeft maandag tijdens de training van zijn club een enkelblessure opgelopen. Een medische keuring wees uit dat de Ajacied noodgedwongen moet afhaken. Bondscoach Cor Pot roept voorlopig geen vervanger op, waardoor de selectie uit zeventien spelers bestaat.

Jong Oranje bereidt zich op Oostenrijkse bodem met twee oefenwedstrijden voor op de kwalificatiereeks van het EK van 2013. De jeugdinternationals spelen vrijdag eerst tegen Jong Israël, drie dagen later staat er een duel met de leeftijdsgenoten van Albanië op het programma.

Architecten: Westermoskee niet bouwen

De Parijse architecten Marc en Nada Breitman willen de bouw van de Amsterdamse Westermoskee volgens hun ontwerp verbieden. Ze hebben geen vertrouwen in de nadere invulling die het ontwerp openlaat en vrezen prutswerk.

De architecten hebben een advocatenbureau ingeschakeld dat via een kort geding gaat proberen te voorkomen dat het ontwerp wordt gebruikt. Volgens advocaat Sven Klos is dit eenvoudig omdat de architecten auteursrecht op het ontwerp hebben. Daarom wordt tevens geëist dat de tekeningen van de website van de Vereniging Westermoskee worden gehaald.

Naast deze vereniging worden ook de andere belanghebbenden bij de bouw, investeringsmaatschappij Manderen BV en de Turkse islamitische vereniging Milli Görüs, in het geding gedaagd. In principe zou het architectenduo de nadere invulling binnen het bouwplan kunnen ontwerpen, maar ze betwijfelen de organisaties dat wel kunnen betalen.

De Breitmans transformeerden voor het veelgeprezen ontwerp de principes van de 15e-eeuwse Ottomaanse moskeebouwer Sinan naar die van de Amsterdamse School. Deze laatste stijl is kenmerkend voor veel architectuur rond het centrum van Amsterdam, en het doel was dan ook om de Westermoskee volledig binnen de omliggende bebouwing te laten passen.

Het op stapel staande geding is een nieuw hoofdstuk in de soap die de Westermoskee is geworden. Vijf jaar geleden gaf minister Donner na twaalf jaar getouwtrek het startsein voor de bouw, maar die kwam al snel stil te liggen toen woningcorporatie Het Oosten  de medewerking opschortte na de overname van Milli Görüs door de conservatieve Duitse tak. Vorig jaar werd beslag gelegd op het geld van de moskeevereniging, maar later mocht de bouwgrond toch bouwklaar worden gemaakt. Dat volgde op bezettingen van het stadsdeelkantoor door de Turks-islamitische gemeenschap.

Rechtbank stelt The Hangover Part II niet uit

De Amerikaanse rechtbank heeft de eis van tatoeëerder S. Victor Whitmill om de première van The Hangover Part II uit te stellen dinsdag afgewezen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. Whitmill vond dat een tatoeage in de film te veel leek op die van Mike Tyson die hij had ontworpen en dat daarmee zijn auteursrecht was geschonden.

Producent Warner Bros. geeft aan zeer verheugd te zijn dat de film, een van de grootste producties van deze zomer, nu volgens plan in de bioscopen mag verschijnen. Warner noemde Whitmills eis eerder vandaag een 'onterechte en ongerechtvaardigde poging om een forse schadevergoeding te eisen'.

The Hangover Part II draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Rechtbank stelt The Hangover Part II niet uit (Foto: Novum)

Nederlanders vinden SGP fundamentalistisch

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het erg dat CDA, VVD en PVV in veel gevallen afhankelijk zullen zijn van de SGP om een meerderheid in de Eerste Kamer te halen. In totaal 56 procent vindt het bezwaarlijk, tegenover 39 procent die er geen problemen mee heeft. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van Maurice de Hond onder ruim 2500 Nederlanders.

Maandag haalden de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV tijdens de verkiezing van de Eerste Kamer door de Provinciale Staten in de twaalf provincies samen 37 zetels, 1 te weinig voor een meerderheid. Maar met hulp van de orthodox-gereformeerde partij SGP kunnen gevoelige voorstellen toch worden aangenomen.

Zes op de tien Nederlanders vinden de SGP een fundamentalistische partij. Iets meer dan de helft, 51 procent, zegt het eigenlijk onacceptabel te vinden dat in een democratie zo'n kleine partij zoveel invloed heeft.

Iets minder dan de helft, 48 procent, van de deelnemers zegt te hebben gehoopt dat VVD, CDA en PVV een meerderheid in de Eerste Kamer zou halen. Een even groot percentage hoopte dit echter niet, terwijl 4 procent het antwoord op deze vraag schuldig bleef.

FC Den Bosch in geldnood

FC Den Bosch heeft op korte termijn 700.000 euro nodig. Wanneer dit niet opgehaald wordt, kan het slecht aflopen met de Brabantse club. Het bedrag is de voorwaarde die de gemeente Den Bosch stelt aan de club, wil het voldoende aantonen bestaansrecht te hebben. Pas wanneer dat behaald is, wil de gemeente de noodlijdende club helpen.

De hulp komt er dan in de vorm van schuldsanering en de verplaatsing van het jeugdcomplex van FC Den Bosch. Dit zei wethouder Bart Eigeman vandaag aan de club. "Zolang er niet meer sponsorgeld binnenkomt, kunnen wij niet overgaan tot steun. De club is de gemaakte afspraken nog niet nagekomen, dus kunnen wij niet anders dan dit beslissen."

FC Den Bosch heeft al wel een reddingsplan opgesteld waarmee de financiële zaken weer op orde kunnen komen. Zo zouden de spelers van Den Bosch meer maatschappelijk betrokken raken, en moet de exploitatieruimte voor sponsors vergroot worden.

Dodental Joplin (VS) naar 117

Het dodental van de verwoestende tornado, die in de nacht van zondag op maandag het Amerikaanse stadje Joplin trof, is opgelopen tot 117. Daarmee is het de op zeven na dodelijkste tornado die de VS ooit getroffen heeft. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal stijgen.

Volgens de New York Times heeft een plaatselijke commandant van de brandweer bevestigd dat er nog 1500 mensen op de lijst met vermiste personen staan. Dat wil overigens niet zeggen dat deze allemaal omgekomen zijn, maar de schade en puinhoop is zo groot dat mensen elkaar nog altijd kwijt zijn en familieleden wanhopig op zoek zijn naar elkander. De omvang van de schade is enorm.

De tornado, met een basis van 1,5 kilometer breed, is inmiddels geclassificeerd als EF4 tornado. De op één na zwaarste categorie.

Meteorologen verwachten komende nacht wederom zeer zwaar noodweer waarbij tornado's kunnen ontstaan van het kaliber van de verwoestende tornado bij Joplin. Op dit moment wordt er op diverse plaatsen al gewaarschuwd voor tornado's. Een nieuwsstation uit Tulsa heeft gewaarschuwd voor een 'historische' avond en nacht voor vooral Oklahoma en delen van Kansas.

Eind vorige maand vielen ruim 300 doden bij een ongekende 'tornado-outbreak'. Toen werden er in één nacht bijna 100 tornado's gemeld. Voor komende nacht wordt rekening gehouden met een soortgelijk scenario. Al blijft het uiteraard onvoorspelbaar. Dit jaar zijn er al bijna 500 mensen omgekomen bij tornado's in de VS. Een extreem hoog aantal, terwijl het tornado-seizoen pas halverwege is.

Wil je meer weten over de tornado in Joplin, foto's of filmpjes zien van de schade en de tornado zelf en wil je op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in de komende nacht, kijk dan ook eens hier.

[RG] Rus kijkt uit naar duel tegen Clijsters

Arantxa Rus bereikte vandaag met moeite de tweede ronde van Roland Garros. De Nederlandse had drie sets nodig om de Nieuw-Zeelandse qualifier Marina Erakovic van zich af te houden. Toch was ze tevreden en nu kijkt de nummer 118 van de wereld uit naar het duel tegen de Vlaamse Kim Clijsters.

"Een openingswedstrijd is altijd lastig. Ik begon niet goed. Met haar sterke forehand zette Erakovic me meteen onder druk. Ik werd gelijk gebroken en verloor vervolgens de set," zei Rus die in de tweede set beter in de wedstrijd kwam. "Dat kwam ook door de steun van het Nederlandse publiek. Ze hebben me zeker geholpen. Ook in de derde set. Ik ben blij dat ik de winst eruit heb kunnen slepen."

In de tweede ronde moet de 20-jarige Nederlandse het nu opnemen tegen de als tweede geplaatste Clijsters. "Ik vind het leuk om tegen haar te spelen. Ze is een voorbeeld voor me door alles wat ze gepresteerd heeft. Ik heb haar nooit eerder ontmoet, maar ik kijk graag naar haar wedstrijden. Tegen Clijsters ga ik gewoon mijn eigen spelletje spelen. Hopelijk kan ik er een wedstrijd van maken. We zien het wel."

Fles wijn voor tweet over onuitgumbare D66-stem

Student René Fontijn krijgt van Alexander Pechtold een fles rode wijn voor zijn tweet 'Statenlid laat onuitgumbare indruk achter'. De D66-leider loofde de prijs maandag uit voor degene die de beste grap zou maken over de ongeldige stem die D66-Statenlid uit Noord-Holland Willem Cool maandag uitbracht.

Het Statenlid vulde het stemformulier in met een blauwe pen in plaats van een rood potlood. Hierdoor telt deze stem niet mee voor de uitslag. Cool, een jurist, baalt enorm van zijn blunder, waardoor D66 geen zes maar vijf senatoren mag leveren.

Pechtold is teleurgesteld over de 'menselijke fout', maar stelt dat de open en eerlijke manier waarop Cool over zijn fout heeft gecommuniceerd alle respect verdient. Meer tweets kwamen in aanmerking voor de fles wijn, zoals 'De stemming zat er niet goed in bij D66', 'Doet D66 nu ook mee met de complotlood-theorieën' en 'Is dit nu een blauwtje lopen?'

Nepwesp overleeft luchtdicht zakje AH-sla

Een jongeman trof gisteren naast een heleboel sla nog iets anders aan in een zojuist gekocht zakje sla. In de luchtdicht verpakte sla bleek een levende zweefvlieg te zitten. Ondanks de verpakking bleek deze wannabe wesp het te hebben overleefd.

De groenvoerliefhebber kocht het zakje gisteren bij de Albert Heijn aan de Kruisstraat in Haarlem. Hij verzekert ons dat het niet de eerste keer is dat hij goederen van inferieure kwaliteit heeft gekocht bij de grootste buurtsuper van Nederland.

Wesp in AHsla
Dat dit kan in Nederland! (Foto: @canphaz)

'Kinderen met overgewicht hebben vaker pijn'

Kinderen met overgewicht hebben twee keer zo vaak last van hun spieren en gewrichten als 'normale kinderen'. Dat concludeert huisarts en onderzoeker Marjolein Krul van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze promoveert woensdag op haar onderzoek.

Als de kinderen last hebben van hun spieren en gewrichten, zullen ze minder gaan bewegen, waardoor ze nog dikker worden, stelt de promovenda. Volgens haar moeten de kinderen meer begeleiding krijgen, zodat de vicieuze cirkel kan worden doorbroken.

'Dikke kinderen hebben vaker pijn'
'Kinderen met overgewicht hebben vaker pijn' (Foto: ANP)

Brands: "Optie Reis bewust niet gelicht"

PSV is niet vergeten de optie in het contract van Jonathan Reis te lichten. Dat zegt technisch manager Marcel Brands op de website van de Eindhovenaren. Brands reageert daarmee op het bericht dat de Braziliaanse spits nu transfervrij is, omdat PSV de optie om de verbintenis met drie jaar te verlengen aan zich voorbij heeft laten gaan.

"We zijn Reis echt niet 'vergeten', zoals in berichtgeving is gemeld", aldus Brands, die aangaf de optie niet te hebben gelicht omdat PSV Reis bewust een 1-jarige aanbieding wilde doen. Brands: "Drie jaar is een te groot risico voor PSV, ook financieel omdat het een speler van buiten de EU betreft. Met die drie jaar hadden we wel een risico genomen. Sinds maart zijn we in gesprek met het management van Jonathan. We willen hem niet laten vallen en hem blijven steunen in zijn herstel. Ik communiceer direct met zijn zaakwaarnemer over een nieuw contract."

Brands: optie Reis bewust niet gelicht
Brands: optie Reis bewust niet gelicht (Foto: ANP)

Ghost Recon wordt MMO

Ubisoft heeft Ghost Recon Online aangekondigd, een MMO FPS voor PC. De game krijgt uiteraard de bekende Ghost Recon-setting van Tom Clancy mee en je kunt je nu al opgeven voor de beta die start in de zomer. Opvallend is dat de game in principe gratis te spelen zal zijn.

Ghost Recon Online zal wel premium items krijgen die tegen betaling beschikbaar komen. Daarmee probeert Ubisoft het geld binnen te halen en het volgt daarmee een beetje het model van Farmville op Facebook waar je ook tegen betaling sommige items kunt kopen. In Ghost Recon Online kun je kiezen uit drie verschillende klassen, allemaal volledig aanpasbaar naar jouw eigen smaak.

Ubisoft belooft dat er regelmatig evenementen in de game gehouden gaan worden en dat updates periodiek zullen verschijnen. Ghost Recon: Future Soldier staat overigens ook nog gewoon in de planning. Deze 'normale' Ghost Recon komt begin 2012 in de winkels te liggen voor PC, Xbox 360 en PS3.

Somalië neemt vliegtuigen vol geld in beslag

De Somalische autoriteiten hebben dinsdag in de hoofdstad Mogadishu twee vliegtuigen in beslag genomen met miljoenen dollars aan boord. Dat heeft parlementariër Asha Abdalla gezegd. De vliegtuigen zijn geconfisqueerd uit vrees dat het geld witgewassen zou worden.

Volgens een anonieme bron bij de Somalische overheid worden de vliegtuigen door bedrijven gebruikt om losgeld te betalen aan piraten. De vliegtuigen beschikken over de juiste papieren om door het Somalische luchtruim te vliegen. Het losgeld voor piraten wordt doorgaans aan een parachute uit een vliegtuig gegooid.

VS krijgt helikopter Bin Laden-raid terug

Pakistan heeft het wrak van de Amerikaanse helikopter die bij de commandomissie tegen Osama bin Laden verloren ging, teruggegeven aan de Verenigde Staten. De overdracht vond afgelopen weekeinde plaats, zei het Pentagon dinsdag.

De helikopter raakte op 2 mei beschadigd bij de inval in de schuilplaats van de Al Qaidaleider in Pakistan. De commando's die de operatie uitvoerden en Bin Laden doodden, bliezen de helikopter op om te voorkomen dat deze in handen van de vijand viel.

Hier zijn enkele foto's van het wrak te zien. Bij het doorklikken naar andere foto's, kom je ook foto's tegen van doodgeschoten lijfwachten van Bin Laden. Deze foto's zijn zeer bloederig en kunnen derhalve als schokkend ervaren worden. De eerste vijf foto's zijn niet schokkend, dus veilig aan te klikken.

SP wil parlementair onderzoek naar EPD

De SP wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de mislukte invoering van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de politiek kritisch moet kijken naar het eigen optreden rond het project, dat begin april niet door de Eerste Kamer kwam.

"Er is 300 miljoen euro uitgegeven aan een systeem dat geen enkele medewerker in de zorg wil", stelt Leijten. "Er is jarenlang door de politiek aan het EPD gesleuteld en getimmerd waardoor een gedrocht van jewelste is ontstaan. De politiek moet kritisch kijken naar haar eigen functioneren; hier is een hoop geld over de balk gegaan."

Leijten is bezorgd dat het EPD nu aan de markt wordt overgelaten, omdat de overheid zo geen zicht heeft op wat er met privacygevoelige informatie gebeurt. Zij vindt dit ongewenst en wil dat het EPD helemaal van tafel gaat.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) kondigde dinsdag in het Kamerdebat over het EPD aan onderzoek te gaan doen naar het project. De bewindsvrouw beloofde het parlement hierbij nauw te betrekken.

Sony E3-site online

De PlayStation Store gaat vandaag dan wel niet online, de E3 site van Sony wel! Op de site kun je alvast vooruit kijken naar een aantal games die Sony gaat laten zien over twee weken. Titels als Twisted Metal, Uncharted 3 en zelfs inFamous 2 komen langs. De site is *hier* te bekijken.

Op de E3-site van Sony zien we ook een portaal voor hun Next Generation Portable en is er info over de Sony booth en de persconferentie. De persconferentie van Sony is in de nacht van maandag 6 juni op dinsdag 7 juni om 02:00u Nederlandse tijd. Op FOK!games zal de conferentie middels een zogenaamde 'liveblog' bijgehouden worden.

Pirlo verruilt AC Milan voor Juventus

Juventus heeft zich versterkt met Andrea Pirlo. De 32-jarige middenvelder zette bij de club uit Turijn zijn handtekening onder een contract voor drie seizoenen. Pirlo maakte vorige week al bekend na tien jaar te vertrekken bij AC Milan, omdat deze club hem geen langdurige verbintenis meer wilde aanbieden.

Pirlo stond dit seizoen enkele maanden aan de kant met een knieblessure, maar was net op tijd fit om de rossoneri aan de landstitel te helpen. De 72-voudig Italiaans international won met AC Milan in 2003 en 2007 de Champions League. In totaal speelde Pirlo, die zijn carrière in 1994 begon bij Brescia, 284 competitieduels voor Milan.

Vier ton boete voor Nederlandse Energie Maatschappij

De Nederlandse Energie Maatschappij heeft een boete van 395.000 euro gekregen. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft de boete medio vorig jaar opgelegd vanwege ongeoorloofde telemarketingactiviteiten in 2008 en begin 2009.

Het energiebedrijf, dat tegenwoordig NLEnergie heet, bracht het nieuws dinsdag zelf naar buiten. Het had publicatie tot nu toe tegengehouden. Het bedrijf zegt in juli 2009 zelf te hebben besloten de betreffende callcenters te laten stoppen met telemarketing. NLEnergie is overigens in beroep gegaan tegen de boete, omdat de conclusies van het onderzoek onjuist zouden zijn en de boete buitenproportioneel.

In november legde de Consumentenautoriteit de Nederlandse Energie Maatschappij al een boete op van ruim 1 miljoen euro vanwege misleidende telefonische werving. Dat ging over de periode tussen oktober 2008 tot juli 2009. Aan het begin van het gesprek werden de naam van het bedrijf en het commerciële oogmerk niet duidelijk genoemd. Ook werden misleidende mededelingen gedaan over de kosten en het te behalen prijsvoordeel.

Ook tegen deze boete heeft het bedrijf beroep aangetekend.

Zeer giftige blauwalg bij Almeerderstrand

In het water bij het Almeerderstrand zit een zeer giftige vorm van blauwalg. Dat meldt de provincie Flevoland dinsdag na onderzoek, dat werd ingesteld omdat drie honden een zwempartij in het water bij Muiden en Almere niet overleefden. Het ingestelde zwemverbod is verlengd en uitgebreid.

Waardoor de zeer giftige vorm van blauwalg is ontstaan, is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk over welke oppervlakte het zich heeft verspreid. De komende dagen wordt hier verder onderzoek naar verricht, op basis waarvan mogelijk verdere maatregelen worden getroffen.

Flevoland heeft het zwemverbod voor het Almeerderstrand verlengd en uitgebreid naar het Zilverstrand. Het Catamaranstrand aan de andere kant van het Almeerderstrand was al afgesloten. Voor het strand bij Muiderberg in de provincie Noord-Holland was eerder al een gebiedsverbod afgekondigd. Ook dat is vanwege de blauwalg verlengd, en uitgebreid naar speelpark Oud Valkeveen en het Naarderbos.

Het Almeerderstrand ligt aan het IJmeer, het Zilverstrand aan het Gooimeer. Beide meren zijn met elkaar verbonden; het water stroomt onder de A6 door.

Het gaat volgens de provincies om een algensoort die schadelijk is voor mensen. Hoe schadelijk het is, is afhankelijk van de hoeveelheid die mensen binnenkrijgen en hoe zwaar ze zijn.

Van Marwijk: "Behoefte aan rust"

Bert van Marwijk heeft bijna weer de vrije hand in zijn spelers, nu de meeste competities afgelopen zijn. Maar hij waakt voor overbelasting van zijn internationals.

Van Marwijk begon vandaag met een halve selectie aan de voorbereiding op een trip naar Zuid-Amerika. Op 4 en 8 juni speelt Nederland daar vriendschappelijke wedstrijden tegen respectievelijk Braziliën en Uruguay.

Negen spelers zullen maandag pas op Schiphol bij de selectie komen. "Dat hebben we expres zo gedaan. Sommige spelers hebben even behoefte aan rust. Andere jongens weer niet. Er is mij veel aan gelegen dat de spelers niet helemaal kapot in Zuid-Amerika arriveren", vertelde Van Marwijk aan het ANP.

De twee wedstrijden zijn voor Van Marwijk echter wel van belang. "Topvoetballers worden al voldoende belast. Maar ik vind het wel belangrijk dat we deze trip maken. Anders zie ik ze wel heel weinig. Bovendien hebben de spelers er ook veel zin in."

Hbo-onwaardige studenten Inholland weer boeken in

86 afgestudeerden van Hogeschool Inholland van wie de afstudeerwerkstukken achteraf als onvoldoende zijn beoordeeld, krijgen een studiehersteltraject aangeboden. De kosten hiervan komen voor rekening van Inholland. Aan het einde van het traject krijgen de studenten een nieuw getuigschrift.

Dat hebben de hogeschool, het Interstedelijk Studentenoverleg, het Landelijk Studenten Rechtsbureau en de Landelijke Studenten Vakbond met elkaar afgesproken. Hogeschool Inholland kwam de afgelopen tijd flink onder vuur te liggen. Zo werd een paar weken geleden bekend dat een aanzienlijk deel van de studenten van vier opleidingen van Inholland ten onrechte een diploma heeft gekregen.

Verder heeft de onderwijsinspectie geoordeeld dat de opleidingen Bedrijfseconomie en Media en Entertainment Management in Haarlem en Commerciële Economie en Vrijetijdsmanagement in Diemen 'zeer zwak' zijn. De opleiding Media en Entertainment Management in Rotterdam voldeed wel aan de eisen, maar is wel voor verbetering vatbaar, vindt de inspectie.

De studenten die van 2007 tot en met 2010 zijn afgestudeerd aan de vijf opleidingen waar de inspectie zo kritisch over was, krijgen onder meer masterclasses aangeboden.

Verder wordt een speciale commissie opgericht, waar studenten die zich benadeeld voelen door de gerezen twijfel over hun diploma, advies kunnen inwinnen. Het College van Bestuur moet dit advies naleven.

Bestuursvoorzitter van Inholland Doekle Terpstra is blij met de overeenkomst. "Met deze afspraken kunnen wij onze verantwoordelijkheid nemen, de 86 onvoldoende diploma's hbo-waardig maken en overige gedupeerden de genoegdoening geven waar ze recht op hebben."

PlayStation Store vandaag niet online

Op dit moment is er onderhoud bezig aan het PlayStation Network waardoor je niet normaal kan inloggen. Iedereen die voor 17:00u ingelogd was kan wel online gamen. Dit onderhoud is onderdeel van het reguliere onderhoud en betekent niet de terugkeer van de PlayStation Store.

Dit valt te lezen op de Facebook-pagina van Sony PlayStation Nederland. Ze verwachten dat de Store eind deze maand online is en maken het op dat moment bekend op verschillende kanalen, waaronder de PlayStation Blog, Facebook en Twitter.

"In tegenstelling tot de geruchten zal de PlayStation Store niet vannacht online gaan. We verwachten voor het eind vd maand alle PSN diensten weer hersteld te hebben. Zodra een definitieve datum bekend is, delen we dat hier."

Schoolbuschauffeur toont meisjes porno

De politie van Saoedi-Arabië heeft de chauffeur van een bus voor schoolmeisjes gearresteerd. De beste man heeft scholieres pornofilms laten zien op zijn mobieltje.

De zaak kwam aan het licht door een verontruste vader. Zijn dochter had hem verteld dat de chauffeur hun deze week op de terugweg van school pornofilms heeft getoond met behulp van zijn gsm.

"De politie heeft hem gearresteerd", laten Saoedische media dinsdag weten. "Op zijn gsm werden obscene films aangetroffen. De bestuurder heeft de beschuldigingen bekend."

Murdoch dringt aan op e-onderwijs

Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft er dinsdag bij internet- en mediakopstukken op aangedrongen om software te maken waarmee individueel digitaal onderwijs kan worden gegeven aan leerlingen.

Volgens hem zijn scholen in het Victoriaanse tijdperk blijven hangen en is het de hoogste tijd voor een wereldwijde revolutie in de klaslokalen. Murdoch sprak dinsdag tijdens de e-G8 in Parijs, voorafgaand aan de G8-top later deze week.

Volgens de miljardair zouden miljoenen kinderen kunnen profiteren van de 'mogelijkheden die wij hebben om levens te transformeren'. "Technologie zal nooit de plaats innemen van de leraar", zei hij, maar de media- en internetbedrijven kunnen volgens hem wel een deel van het 'geestdodende lesgeven' vervangen.

De e-G8 hoopt dat leiders op de G8-top een verklaring willen opstellen over gevoelige zaken als onlinecopyright.

Kwart gebruikt vakantiegeld om te sparen

Uit een onderzoek van Fok.nl blijkt dat 25 procent van de mensen hun vakantiegeld gebruikt om de spaarrekening te spekken. Vakantiegeld wordt ook gebruikt om schulden af te lossen en natuurlijk om een vakantie te boeken.

FOK! vroeg wat men met het vakantiegeld gaat doen en ruim 4000 respondenten werkten mee aan het onderzoek. Na sparen zijn het aflossen van schulden en het boeken van een vakantie met beide 20 procent populair. Ook bijna 20 procent geeft aan geen éénmalige uitkering van vakantiegeld te verwachten.

Minder profijt detailhandel
De maanden mei en juni lijken positief voor de detailhandel; consumenten hebben immers meer geld te besteden. Helaas blijkt dat niet helemaal zo te werken: Slechts 8 procent wil met het vakantiegeld grote uitgaven doen en minder dan 5 procent gaat er van shoppen.

Reisbureaus lijken dus de enige die flink van de geldelijke uitkeringen kunnen profiteren. Wil je ook aangeven waar jij je vakantiegeld voor gebruikt? Geef je mening op de FOK!frontpage!

Geen extra heffing op internetdiensten

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) legt zich neer bij een wens van een meerderheid in de Tweede Kamer dat telecombedrijven geen extra geld mogen vragen aan consumenten voor het gebruik van bepaalde internetdiensten op hun mobiele telefoon. Ook mogen telecombedrijven deze diensten niet blokkeren. Het gaat om applicaties waarmee consumenten kunnen chatten of bellen over het internet.

Vorige week bleek er vanuit de Tweede Kamer ruime steun voor een voorstel van GroenLinks om telecombedrijven die zulke plannen hebben, een halt toe te roepen. Verhagen zei dinsdag tijdens een debat over telecommunicatie dat hij de wensen van de Kamer gaat uitvoeren.

Steeds meer telecombedrijven willen dat consumenten extra geld neertellen voor bepaalde diensten, omdat deze hun netwerk zwaarder zouden belasten.

.

Geen extra heffing op internetdiensten
Geen extra heffing op internetdiensten (Foto: ANP)

[Giro] Slottijdrit noodgedwongen ingekort

De organisatie van de Giro d'Italia heeft noodgedwongen de slottijdrit in Milaan van aankomende zondag moeten inkorten. Op dezelfde dag worden namelijk lokale verkiezingen gehouden en daardoor moest het parcours worden aangepast.

De tijdrit zal met 5,5 kilometer worden ingekort naar 26 kilometer. Daarnaast wordt het begin van het parcours een stuk technischer, omdat er meer bochten zijn. De finish zal nog op het Piazza del Duomo komen te liggen.

FC Oss werkt aan selectie

Nu FC Oss zekerheid heeft over promotie naar de Jupiler League, is de club hard bezig met het op peil brengen van de selectie. Op dit moment hebben de Brabanders twee spelers onder contract, krijgen negen voetballers een nieuw voorstel en wordt met twee anderen nog gesproken. De rest dient FC Oss te verlaten.

Alleen Dominique Scholten en Tim Nelemans zijn in het bezit van een doorlopend contract en gaan dus zeker met Oss naar de Jupiler League. De club wil bovendien graag verder met Cees Keizer, Geoffrey Galatà, Esad Razic, Jean Black, Roel van de Sande, Stefan Maletic, Angelo Simone, Richard Arends en Cendrino Misidjan. Zij kunnen een nieuwe aanbieding verwachten. Met Gino Heerings en Igor Trajkov wordt nog gesproken.

De rest van de selectie vertrekt dus uit Oss. Onder hen Erik Wegh, die zijn maatschappelijke loopbaan de voorkeur geeft, en doelman Jurgen Wevers. Hij blijft mogelijk wel bij Oss, maar dan in een commerciële functie. Andere opvallende vertrekkers zijn de basisspelers Aziz Moutawakil, Melvin Kolf en Emrullah Güvenç. Laatstgenoemde werd topscorer van FC Oss en reageerde furieus op het negatieve bericht: "Ik zou graag de werkelijke redenen willen weten. In maart werd verteld dat Oss bij promotie absoluut met mij verder wilde. En nu kan ik botweg gesteld opflikkeren. Ik durf te stellen dat ik de ploeg kampioen heb gemaakt. Oss gaat dit straks heel jammer vinden."

Gaga promoot nieuw album met spel voor iPhone

Lady Gaga zet voet aan wal in de game-industrie. Met Born This Way Revenge voor de iPhone en iPod Touch laat de zangeres voor de tweede keer in korte tijd van zich horen in een spel. Eerder deze maand kreeg de zangeres al een eigen virtuele boerderij genaamd Gagaville in het online spelletje Farmville.

Tabulous, een gamestudio van Disney Interactive, heeft het ritmische spelletje Tap Tap Revenge een Gaga-make-over gegeven. Born This Way Revenge is gemaakt ter gelegenheid van Lady Gaga's nieuwe album. Het spel is voor 3,99 euro te downloaden.

De game voor de iPhone bevat zeventien nummers van de speciale editie van Gaga's nieuwe album. In het spel moeten spelers ritmisch op het scherm tikken op de maat van de muziek. Naast het gamen kunnen spelers via de applicatie video's van de zangeres bekijken of chatten met andere fans.


Gaga promoot nieuw album met spel voor iPhone

Vacature: Filmnieuwsposters gezocht!

Voor onze filmsite FOK!film hebben we echte filmliefhebbers nodig. We zoeken gemotiveerde mensen die hun steentje bij willen dragen aan FOK!film. We brengen dagelijks reviews van films en nieuws over films, acteurs en alles wat daar bij komt kijken.

Nieuwsposters
We zijn op zoek naar nieuwsposters die filmnieuws willen posten op de site. Dit kan bestaan uit het posten van nieuws uit geautomatiseerde nieuwsfeeds als die van het ANP of Novum of het vertalen en herschrijven van berichten uit buitenlandse (online) bronnen. Dat laatste zal je hoofdzakelijke taak worden.

Kennis van films, acteurs en de filmwereld in algemene zin, is een vereiste. Daarnaast is de beheersing van de Engelse taal ook iets om rekening mee te houden als je denkt dat dit wel iets voor jou is. Vrijwel alle buitenlandse bronnen zijn Amerikaanse websites.

Ben jij de filmliefhebber die we zoeken? Stuur dan een e-mail met een motivatie en je username voor maandag 6 juni naar film@fok.nl.

Boulahrouz gaat uit van vertrek

Khalid Boulahrouz denkt dat hij zijn laatste wedstrijd voor VfB Stuttgart heeft gespeeld. De verdediger van het Nederlands elftal denkt aan een vertrek.

Boulahrouz heeft bij de club uit de Bundesliga nog een contract tot medio 2012. Mocht Stuttgart nog wat aan hem willen verdienen, dan zal hij deze zomer verkocht moeten worden.

"Mijn contract loopt nog één jaar door en ik denk niet dat ze hem willen verlengen. Dan weet je dat een club altijd nog wat transfergeld wil vangen", zegt Boulahrouz tegenover RTV Rijnmond. De speler heeft nog niet gesproken met de clubleiding en heeft dan ook nog geen duidelijkheid over zijn situatie.

Boulahrouz kijkt tevreden terug op het afgelopen seizoen. "Ik begon moeizaam, kreeg eind 2010 ook een blessure, maar in 2011 gaat het goed", besluit de verdediger.

Boulahrouz meldde zich vandaag in Hoenderloo bij het Nederlands elftal. Hij reist samen met Oranje af naar Zuid-Amerika. Daar staan oefenwedstrijden op het programma tegen Brazilië en Uruguay.

[RG] Rus met moeite langs Erakovic

Arantxa Rus heeft de tweede ronde van Roland Garros bereikt. Makkelijk ging het in de eerste ronde in Parijs tegen de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic niet, want de Nederlandse had drie sets nodig om haar opponente te verslaan: 2-6, 6-4 en 6-4.

Rus leverde tegen de nummer 167 van de wereld de eerste set gemakkelijk in, waarna ze al knokkend de tweede pakte. Beide speelsters leverden in de wedstrijd enkele malen hun service in. Rus wist uiteindelijk na twee uren aan het langste eind te trekken, waardoor de nummer 118 van de ranglijst in de tweede ronde het op gaat nemen tegen of de als tweede geplaatste Kim Clijsters of Anastasia Yakimova.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 21

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Major League Soccer heeft Toronto FC het nagelaten om de vijfde plaats in bezit te nemen. De wedstrijd tegen Colorado Rapids eindigde in een doelpuntloos gelijkspel en zodoende staat Toronto na dit weekend nog steeds op de zevende plaats. Nick Soolsma en Javier Martina kregen van trainer Aron Winter beiden een basisplaats. Beide Nederlanders speelden de volledige wedstrijd mee. Martina pakte in de slotfase een gele kaart.

In Zwitserland verloor FC Sion afgelopen weekend de uitwedstrijd bij Grasshoppers met 2-0. Bij Sion, de nummer vier van Zwitserland, speelde Michael Dingsdag de gehele wedstrijd mee. Xamax Neuchâtel ging thuis met 1- onderuit tegen Young Boys. N'Tsama scoorde zes minuten tijd de winnende treffer. Bij Xamax bleef Sander Keller de gehele wedstrijd op de bank.

Levski Sofia heeft in de Bulgaarse competitie het kampioenschap niet weten te winnen. In de voorlaatste speelronde won de ploeg weliswaar met 0-3 van stadsgenoot Akademik Sofia, maar koploper Litex Lovech wist zelf ook te winnen. Met nog één speelronde te gaan, bedraagt het verschil tussen beide ploegen zes punten. Serginho Greene en Dustley Mulder speelden beiden de gehele wedstrijd mee aan de kant van Levski. De ploeg plaatste zich wel voor de Europa League.

In Schotland won Celtic afgelopen weekend de Scottish Cup. In de finale werd Motherwell met 3-0 verslagen. Glenn Loovens speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee. Dit seizoen moest de ploeg van Neil Lennon de Schotse beker en de landstitel wederom aan aartsrivaal Glasgow Rangers laten, maar Celtic greep vlak voor het einde van het seizoen toch een 'troostprijs' tegen Motherwell.

Cracovia Kraków zal in de komende twee speelrondes nog alles op alles moeten zetten om handhaving op het hoogste niveau zien te halen. Afgelopen weekend verloor de ploeg, in eigen huis, met 1-2 van Widzew Lódz. Hesdey Suart speelde opnieuw de volledige wedstrijd mee in de verdediging van Cracovia. Met nog twee speelrondes te gaan, bedraag het verschil met de veilige nummer veertien Arka Gdynia slechts twee punten. Landskampioen Wisla Kraków verloor, op bezoek bij Legia Warschau, met 2-0. Trainer Robert Maaskant kon niet beschikken over Kew Jaliens. De voormalig verdediger van onder meer AZ was geschorst.

In de Oostenrijkse Bundesliga werd het duel tussen de stadgenoten Rapid Wien en Austria Wien na een klein half uur spelen gestaakt nadat fans van Rapid het veld bestormden. Austria Wien, met Nacer Barazite in de basis, leidde op dit moment met 0-2 bij de grote rivaal. Na een korte adempauze werd besloten om het duel definitief te staken. De veiligheid van de spelers, arbitrage en het publiek konden niet langer gegarandeerd worden.

Rapid kreeg een dag later een reglementaire 0-3 nederlaag. Austria Wien blijft door de overwinning in de race om de Oostenrijkse landstitel.

Real Mallorca zal ook volgend seizoen actief zijn in de Primera División. De ploeg verloor afgelopen weekeinde welismaar met 3-4 van Atlético Madrid, maar zag Deportivo La Coruña mt 0-2 verliezen van Valencia, waar Hedewiges Maduro op de bank bleef. Deportivo degradeert daardoor naar de Segunda División. In de wedstrijd tegen Atlético had Jonathan de Guzman een belangrijke rol. Hij scoorde vanuit een strafschop en verzorgde in de slotfase een assist, waaruit spits Webó de 3-4 maakte.

Degradant Kasımpaşaspor heeft de laatste wedstrijd op het hoogste niveau in Turkijke met 4-0 verloren van Eskisehirspor. Halil Colak speelde de volledige wedstrijd mee. Ook Gençlerbirligi wist de laatste wedstijd van het seizoen niet in winst om te zetten. Op bezoek bij Bursaspor werd met 1-0 verloren. Husut Meric had een basisplaats en speelde de gehele partij mee. Hij pakte twintig minuten voor tijd een gele kaart. Meric eindigde met zijn ploeg op de veertiende plek.

In de Engelse Premier League won Sunderland zijn laatste competitiewedstrijd met 0-3 bij West Ham United. Boudewijn Zenden speelde bij Sunderland de gehele wedstrijd mee en maakte de 0-1. In de eindstand is Sunderland tiende geworden. Newcastle United eindigt op de twaalfde plaats. De laatste competitiewedstrijd tegen West Bromwich Albion werd met 3-3 gelijkgespeeld. Simon Tchoyi maakte voor West Bromwich een loepzuivere hattrick. Bij Newcastle stond Tim Krul onder de lat

Qäbälä heeft in de competitie van Azerbeidzjan de Degradatiegroep weten te winnen. In de laatste wedstrijd werd nummer twee Muğan met 2-1 verslagen. Steve Olfers speelde de gehele partij mee in de verdediging van Qäbälä. De ploeg handhaaft zich daardoor op het hoogste niveau in Azerbeidzjan.

n de strijd om degradatie uit de Bundesliga won Borussia Mönchengladbach afgelopen donderdag met 1-0 van Bochum door een doelpunt vlak voor tijd van invaller Igor de Camargo. Roel Brouwers bleef bij Borussia de gehele wedstrijd op de bank.



Mjällby won met 3-0 van Djurgårdens IF. Moestafa el Kabir, die in de basis begon, maakte twee treffers en kreeg ook nog geel. Mjällby bezet de dertiende plaats en heeft tien punten uit negen wedstrijden.

Klik hier om verder te discussieren over onze Nederlandse voetballers in het buitenland!

Windows 8 komt volgend jaar

Windows 8 zal volgend jaar verschijnen. Dit heeft CEO Steve Ballmer tijdens een persconferentie in Tokio bevestigd. Het besturingssysteem zal geoptimaliseerd zijn voor verschillende toepassingen, zoals tablets en pc-gaming. Volgens de Microsoft-voorman hebben ze veel geleerd van de ontwikkeling van Windows 7.

"Dit jaar zullen er 350 miljoen Windows 7-systemen verkocht worden. We hebben veel gedaan om de klanttevredenheid met Windows 7 te verhogen. Daarnaast hebben we een nieuwe interface, touch, ink en spraakherkenning geïntroduceerd. De nieuwe generatie Windows-systemen, die volgend jaar uit zal komen, biedt nog veel meer. Komend jaar gaat u nog veel meer horen over Windows 8", aldus Ballmer.

windows 8
Windows 8 komt volgend jaar

Shirtsponsors leveren clubs 42 miljoen op

De clubs uit de Nederlandse Eredivisie hebben afgelopen seizoen 42 miljoen euro aan shirtsponsoring verdiend. Dit is veel minder dan in de omringende landen, zoals Engeland waar in de Premier League 128 miljoen om gaat. Ook de Duitse Bundesliga (118,5 miljoen) en de Italiaanse Serie A (65,9 miljoen) leveren veel geld op.

Het totaal voor de Eredivisie is volgens Voetbal International een miljoen minder dan in het seizoen 2009/2010. Ajax is met ruim tien miljoen euro de grootverdiener, met 7,5 miljoen euro gevolgd door PSV. De Eindhovenaren krijgen er komend seizoen met Freo een nieuwe sponsor mee, maar die levert in plaats van de genoemde vijf miljoen slechts 1,2 miljoen op.

Ook Feyenoord (5 miljoen) en Heerenveen (3 miljoen) verdienen goed. Hekkensluiter is Excelsior met slechts 300.000 euro. Ook de in het linkerrijtje geëindigde Heracles Almelo (750.000) en ADO Den Haag (700.000) verdienen weinig aan de sponsoring.

Hitler niet langer ereburger van Amstetten

Het heeft 66 jaar geduurd, maar het lijkt er op dat Adolf Hitler binnenkort niet langer ereburger van de Oostenrijkse stad Amstetten is. De gemeenteraad van Amstetten stemt naar verwachting dinsdag in met het verwijderen van Hitler van de lijst met ereburgers. Het verzoek was ingediend door een raadslid van de Groene partij.

Volgens burgemeester Herbert Katzengruber was er eerder geen reden om de naam van Hitler te schrappen, omdat deskundigen van mening zijn dat het ereburgerschap vervalt als een persoon overleden is. De burgervader zei te hopen op 'brede steun' voor de motie.

Net als Amstetten maakten veel steden in Oostenrijk Hitler in 1938, na de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland, tot ereburger. Veel gemeenten haalden zijn naam echter weer van de lijst na het einde van de oorlog in 1945.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag hoe de wereld van Might & Magic Heroes VI heet is Ashan. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van het T-shirt zit van Might & Magic Heroes VI

Deze gaat naar Big_Poppa. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of zoals nu een T-shirt. Tot volgende week maandag!

Might & Magic Heroes VI

Might & Magic Heroes VI

[RG] Nadal knokt zich langs Isner

Rafael Nadal heeft zijn eersterondepartij op Roland Garros moeizaam gewonnen. De Spanjaard werd door John Isner tot zijn eerste vijfsetter op het Parijse gravel gedwongen: 6-4, 6-7 (2), 6-7 (2), 6-2, 6-4. De wedstrijd duurde vier uur en een minuut. In de tweede ronde treft Nadal landgenoot Pablo Andujar. Die klopte Santiago Giraldo met 7-6 (5), 6-3, 6-3.

Nadal had in het begin van de partij vooral moeite op de opslagbeurten van Isner. De lange Amerikaan vuurde de ene na de andere kanonskogel af en Nadal had daarop meestal geen antwoord. De Spanjaard vond echter in de zevende game de sleutel en brak zijn opponent.

Ook in de tweede set leek er weinig aan de hand voor de zesvoudig kampioen. Direct in de openingsgame brak hij Isner opnieuw. De 'marathon man' rechtte echter de rug en profiteerde toen het niveau van Nadal inzakte. In de achtste game brak de Amerikaan terug en in de tiebreak was hij met 7-2 duidelijk beter. Ook de derde, breakloze set werd in de tiebreak beslist en weer werd het 7-2 voor Isner.

De voorsprong bracht de Amerikaan even van de wijs, want hij verloor al in de derde game van het vierde bedrijf zijn opslag tegen Nadal, die weer tennis van een hoger niveau speelde. Op 4-2 brak Nadal nogmaals en even later trok hij de stand weer gelijk op twee sets tegen twee. Een vroege break was in de beslissende set genoeg voor Nadal.

Schaamrood op de kaken

Tot gisteren had ik nog nooit van Willem Cool gehoord. Voor hem, maar zeker ook voor D66, was het beter geweest als dat zo was gebleven. Het Noord-Hollandse statenlid Cool kon maandag bij het stemmen voor de Eerste Kamer verkiezing het rode potlood niet vinden en gebruikte zijn blauwe pen. Pragmatische aanpak, maar niet zonder gevolgen. Zijn stembiljet werd ongeldig verklaard en daardoor verloor D66 een zetel aan de SP. Proceduredingetje. Regels. Dikke fout.

[Giro] Contador wint klimtijdrit

Alberto Contador heeft laten zien waarom hij in de roze trui rijdt. De Spanjaard van Saxo Bank was ruimschoots de sterkste in de zestiende etappe, een 12,7 kilometer lange klimtijdrit. Contado had daar 28.55 minuten voor nodig en was daarmee 34 tellen sneller dan nummer twee Vincenzo Nibali, Michele Scarponi geeft nog vier tellen meer toe en Jose Rujano werd een seconde daar weer achter vierde.

Steven Kruiswijk werd met de veertiende positie de beste Nederlander. De jongeling had 30.19 minuten nodig. Ook Stef Clement deed het uitstekend. Hij werd in 30.28 achttiende.

In het algemeen klassement heeft Contador inmiddels een voorsprong van 4.58 minuten op Scarponi. Nibali is op 5.45 minuten van de roze trui derde voor John Gadret en Rujano.

Uitslag

# Renner Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Eus 28,55
2 Vincenzo Nibali Liq + 0,34
3 Michele Scarponi Lam + 0,38
4 José Rujano Adn + 0,39
5 Stefano Garzelli A&S + 0,46
6 Roman Kreuziger Ast + 0,49
7 Denis Menchov Geo + 0,52
8 Marco Pinotti HTC + 0,58
9 Branislav Samoilav Mov + 0,59
10 Vladimir Miholjevic A&S + 1,04


Klassement na etappe zestien

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Sax 62:43.37
2 Michele Scarponi Ita Lam + 4,58
3 Vincenzo Nibali Ita Liq +5.45
4 John Gadret Fra AG2 + 7,35
5 José Rujano Ven Adn + 9,18
6 Mikel Nieve Spa Eus + 9,22
7 Denis Menchov Rus Geo + 9,38
8 Roman Kreuziger Tsj Ast + 9,47
9 Joaquim Rodriguez Spa Kat + 10,25
10 Igor Anton Spa Eus + 10,58

Kamer wil 40 procent minder dierproeven

Het aantal dierproeven moet drastisch onlaag. De Tweede Kamer wil dat het aantal in 2025 met 40 procent is afgenomen ten opzichte van het huidige aantal.

Volgens een onlangs verschenen rapport van gezondheidsorganisatie ZonMw is deze reductie haalbaar. De Kamer wil ook dat het kabinet tot 2025 jaarlijks of tweejaarlijks meldt hoeveel dierproeven er nog plaatsvinden in Nederland.

Daarnaast moet de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) duidelijk maken wat er precies gebeurt met de dieren in laboratoria. Zo moet inzichtelijk worden om hoeveel beesten het gaat en of dieren hergebruikt worden voor verschillende proeven.

Vertraging op A2 door haperende matrixborden

Automobilisten die dinsdag over de A2 in zuidelijke richting rijden, moeten tussen Echt en Urmond rekening houden met vertragingen en files. De spitsstrook blijft dicht vanwege niet werkende matrixborden, laat Rijkswaterstaat weten.

De matrixborden boven de snelweg werken niet omdat tijdens werkzaamheden kabels zijn stukgetrokken. Door de storing blijft de spitsstrook dicht. Tijdens de ochtendspits was er ook al extra vertraging doordat de spitsstrook niet open kon.

Rijkswaterstaat begint dinsdagavond na de spits met het herstellen van de kabels.

[RG] Krajicek door in dubbelspel

Michaëlla Krajicek heeft op Roland Garros de tweede ronde van het dubbelspel. De Nederlandse was in de eerste ronde samen met haar dubbelpartner Lucie Safarova met 6-7 (5), 6-3 en 6-2 te sterk voor het als twaalfde geplaatste tweetal Daniela Hantuchova en Agnieszka Radwanska. Voor het enkelspel wist Krajicek zich niet te plaatsen.

De tegenstandsters voor Krajicek en Safarova in de tweede ronde in Parijs moeten komen uit de partij tussen Maria Kondratieva/Sofie Lefevre en Kristina Mladenovic/Pauline Parmentier.

[RG] Haase zeer tevreden met winst

Robin Haase bereikte vandaag voor het eerst de tweede ronde van Roland Garros. Het leverde bij hem een zeer tevreden gevoel op. De Nederlander twijfelde voorafgaand aan het toernooi aan deelname vanwege een enkelblessure, maar in de partij tegen Daniel Gimeno-Traver had hij er geen last meer van.

"Ik ben zeer tevreden. Het is leuk en mooi om hier voor het eerst de tweede ronde te halen en ik heb het met goed spel gedaan," zei Haase die ook even over zijn enkel sprak. "Het was geen item meer. Dat bleek ook wel omdat ik voor een bal probeerde te gaan waarbij ik bijna viel. Het laat zien dat ik niet meer bang ben. In het begin moest ik wel de grip op de baan even vinden, maar dat had ook te maken met een nieuw toernooi en nieuwe baan."

In de tweede ronde speelt de Hagenaar nu tegen de Amerikaan Mardy Fish. "Een heel goede speler. Hij is vooral goed op hardcourt, maar speelt hetzelfde op gravel. Hij speelt ook heel erg naar voren. Ik zal moeten zorgen dat ik hem achterin kan houden."

Raborenner Slagter mag weer trainen

Tom-Jelte Slagter mag weer trainen. Dat kreeg de wielrenner van Rabobank vandaag te horen van zijn artsen. Slagter kwam bijna twee weken geleden in de vijfde etappe van de Giro zwaar ten val. Daarbij brak hij zijn oogkas en liep hij een hersenschudding op. Na drie dagen in een Italiaans ziekenhuis werd hij naar Nederland vervoerd.

Slagter zegt over het groene licht van de artsen dat hij geen beter nieuws kon krijgen. "Af en toe had ik nog hoofdpijn, maar de doktoren zagen geen enkele belemmering om weer te gaan fietsen. Het kriebelde al dik een week."

Slagter herinnert zich van de val, die veroorzaakt werd door een mislukte bidonafgave door een Euskaltel-verzorger, weinig. "Ik zag een verzorger van Euskaltel met bidons staan en maakte een handgebaar dat ik er een wilde." Verder is de herinnering van Slagter wazig. "Het enige dat ik weet, is dat ik een zwieper kreeg. Vervolgens werd ik wakker met dokter Wielink naast me."

Slagter hoopt nu op deelname aan de Vuelta, maar weet nog niet hoe zijn ploeg daar over denkt. "Ik wilde mijn eerste jaar graag een grote ronde rijden. De eerste kans is heel ongelukkig voortijdig geëindigd. En zo vroeg, dat doet best wel pijn. Ik wil me dit seizoen echt nog een keer tonen."

Eerste Kamer: Privacy is van groot belang

Dinsdag is in de laatste zitting van de huidige Eerste Kamer een motie (PDF) aangenomen die een stellingname voor privacy inhoudt. Voortaan moeten nieuwe maatregelingen getoetst worden aan een vijftal criteria, zoals noodzaak en proportionaliteit.

Hoewel de partij niet de beste reputatie heeft op het gebied van privacybescherming, kwam de motie van origine van het CDA. Naast de vijftal criteria geeft de motie aan dat de Eerste Kamer van mening is dat de 'bescherming van de persoonlijke levenssfeer' van groot belang is.

VVD
Van de partijen die momenteel nog in de Eerste Kamer zitten, stemde enkel de VVD tegen de motie. Alle andere partijen stemden wel voor. De nieuwe senatoren nemen 7 juni aanstaande zitting in de Eerste Kamer.

Criteria
Wanneer de regering nieuwe maatregelen die de privacy aantasten wil doorvoeren, moeten deze van de Senaat getoetst worden aan vijf criteria. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de noodzaak, effectiviteit en hanteerbaarheid van een maatregel. Tevens mag er niet meer inbreuk gemaakt worden op de privacy dan strikt noodzakelijk. Hiernaast moet er onderzocht worden wat de eventuele risico's van maatregelingen zijn, er moet onafhankelijk toezicht zijn op de uitvoering en een maatregel moet na een bepaalde tijd worden ingetrokken of geëvalueerd.

Bits of Freedom
Dat de motie werd aangenomen was geen verrassing. Naast de initiatiefnemer Hans Franken (CDA) hadden senatoren van SGP, SP, D66, GroenLinks en PvdA de motie mede ondertekend. Ondanks deze massale steun vindt de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom dat de motie 'nog steviger gekund' had. Toch is BoF niet onverdeeld negatief. Ze noemt de motie een 'ijzersterke eerste zet' naar een goede bescherming van de privacy.

Niet bindend
Hoewel de motie door een overgrote meerderheid gesteund wordt, is de regering niet gebonden aan het uitvoeren hiervan. Ze kan ervoor kiezen om de motie naast zich neer te leggen. Dit zal echter hoogstwaarschijnlijk betekenen dat de regering kwaad bloed zal zetten in de Eerste Kamer.

Mubarak aangeklaagd om doden betogers

Justitie in Egypte heeft aanklachten geformuleerd tegen oud-president Hosni Mubarak en zijn zoons Gamal en Alaa, zo is dinsdag bekendgemaakt. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het bloedige geweld tegen demonstranten die eerder dit jaar met succes betoogden tegen Mubaraks regime. Daarbij vielen zeker achthonderd doden.

Mubarak en zijn zoons werden medio april gearresteerd. Zij worden niet alleen verdacht van het aanzetten tot geweld tegen betogers, maar ook van onder meer machtsmisbruik en zelfverrijking. De oud-president wordt vastgehouden in een ziekenhuis in Sharm el-Sheikh omdat hij met hartklachten zou kampen. Zijn zoons zitten in een militaire gevangenis in Caïro.

Mubarak ruimde op 11 februari na bijna dertig jaar het veld. Aan zijn vertrek waren weken van massale straatprotesten tegen de jarenlange onderdrukking, corruptie, armoede en werkloosheid voorafgegaan. Vooral de politie trad daarbij een aantal keren keihard op met dodelijke afloop.

Sinds Mubaraks vertrek leidt een raad van hoge militairen Egypte. Zij moeten de weg bereiden voor vrije verkiezingen. Ook staan de militaire machthebbers onder grote druk van het volk om op te treden tegen misdrijven die Mubarak en zijn entourage zouden hebben begaan.

Mubarak aangeklaagd om doden betogers
Mubarak aangeklaagd om doden betogers (Foto: ANP)

SBS: Amusement niet bij publieke omroep

De publieke omroepen kunnen het genre amusement laten vallen, omdat de commerciële omroepen in ruime mate amusements-programma's aanbieden.

De opdracht aan publieke omroepen om behalve informatie, cultuur en educatie ook verstrooiing uit te zenden is achterhaald. Dat zei topman Eric van Stade van SBS dinsdag op een symposium in Hilversum van het Commissariaat voor de Media.

Van Stade vraagt zich af of het echt nodig is dat er belastinggeld wordt uitgegeven aan het entertainen van de bevolking. "Ik ken geen andere sector waar dit gebeurt."

SBS: geen amusement bij publieke omroepen
SBS: Amusement niet bij publieke omroep (Foto: ANP)

Cel geëist voor filmen naakte buurmeisjes

Tegen een 61-jarige Rotterdammer die ervan wordt verdacht filmpjes te hebben gemaakt van zijn blote buurmeisjes is dinsdag een celstraf van anderhalf jaar geëist. Justitie verdenkt de man van het maken en verspreiden van grote hoeveelheden kinderporno.

De man wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2010 video's te hebben gemaakt van zijn blote buurmeisjes die in een badje speelden. De filmpjes zou hij vervolgens via internet hebben verspreid. Tussen 2007 en 2010 had de man volgens justitie in totaal bijna 25.000 kinderpornobestanden in zijn bezit.

De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

Miljoenenboetes voor misbruik auto van de zaak

De belastingdienst heeft vorig jaar voor 15 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd aan werknemers die ten onrechte privé in een auto van de zaak reden. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Steeds meer mensen trekken hun verklaring dat er niet privé in de auto van de zaak wordt gereden in. Wie dat tijdig doet, betaalt wel de bijtelling, maar voorkomt daarmee een boete van 100 procent over de te betalen belasting. Negenduizend mensen gaven vorig jaar zelf aan minder dan 500 privékilometers per jaar te rijden, zodat de werkgever de belasting over bijtelling niet hoeft in te houden.

Werknemers mogen 500 privékilometers maken in de auto van de zaak. De belastingdienst controleert sinds 2007 onder de ongeveer 260.000 bestuurders met een verklaring 'Geen privégebruik auto van de zaak'. Uit steekproeven bleek dat rond de 30 procent toch regelmatig de 500-kilometergrens overschreed.

Een van de fraudeurs was iets te consequent met het bijhouden van een neprittenregistratie, schrijft Weekers. Hij had volgens eigen opgave ook in de auto gereden terwijl de garage een grote reparatie uitvoerde. Andere mensen 'vergaten' hun vakantie naar Zuid-Europa op te geven, zodat de kilometerstand niet overeenkwam met de rittenregistratie.

Het aantal mensen met bijtelling steeg van 685.000 in 2009 naar 720.000 vorig jaar. De opbrengst steeg hierdoor met 150 miljoen euro.

Excuses raadslid voor tweet Antillenflat

Een raadslid van de VVD in Leeuwarden heeft naar aanleiding van de maandag ingestorte galerijen van de Antillenflat een opmerkelijk bericht geplaatst op Twitter. Het raadslid twitterde: "Tja, of dit nou de oplossing is om van de op elkaar schietende Antillianen af te komen."

In de Antillenflat wonen veel allochtonen. Het raadslid, Gert-Jaap van Ulzen, heeft het bericht inmiddels verwijderd en zijn excuses aangeboden via een nieuwe tweet. "Daarmee is de zaak voor mij afgedaan", aldus fractievoorzitter Serge Hollander, die spreekt van een misplaatste grap. "We betreuren de situatie, net als het raadslid. Hij was nog maar net gestart in de fractie."

Excuses raadslid voor tweet Antillenflat
Excuses raadslid voor tweet Antillenflat (Foto: ANP)

Schietpartij na bankoverval Driebergen

Na een gewapende overval op een bank in Driebergen hebben dinsdag zowel de politie als de overvallers schoten gelost. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De daders hadden het gemunt op een bank aan de Bosstraat of op de geldwagen die ervoor stond. Ze gingen er vervolgens vandoor op een scooter, maar werden klemgereden door een automobilist. De overvallers gingen te voet verder. Bij de achtervolging door agenten is over en weer geschoten.

Volgens de politie zijn er in elk geval twee daders. Het is niet duidelijk of ze iets hebben buitgemaakt. Bij de klopjacht op de overvallers zijn speurhonden en een helikopter ingezet. De overvallers zijn nog voortvluchtig.

PVV, D66 en GL niet blij met besluit van Rutte

Geert Wilders (PVV) is niet blij met het besluit van premier Mark Rutte om het staatshoofd lid van de regering te houden. De PVV zal nog voor de zomer met een initiatiefwetsvoorstel komen dat beoogt de Koning uit de regering te halen. "We zijn zeer koningsgezind, maar zijn het toch niet eens met Rutte", zei Wilders dinsdag.

Ook Alexander Pechtold (D66) is niet tevreden. "Rutte schaart zich in een rijtje premiers met koudwatervrees tegenover de koninklijke familie. Maar hij maakt het koningshuis kwetsbaar, want de tijden veranderen wel."

Ineke van Gent (GroenLinks) is teleurgesteld en vindt dat Rutte met zijn opstelling de monarchie in de steek laat en duikt voor de roep om verandering. "Het is een soort ontkennende goednieuwsshow. De premier gaat op zijn handen zitten en wil alles bij het oude laten."

Werknemer moet vakantiedagen sneller opnemen

De regeling voor vakantie en verlof wordt aangepast. Werknemers moeten hun twintig wettelijke vakantiedagen vanaf 1 januari binnen zes maanden na het opbouwjaar opnemen. Daarna komen deze dagen te vervallen. Extra vakantiedagen vallen buiten de nieuwe regeling.

De Eerste Kamer stemde dinsdag in met het wetsvoorstel van minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) dat dit regelt. Het kabinet wil stimuleren dat werknemers regelmatig vakantie opnemen en niet jarenlang dagen opsparen. Het te lang uitstellen van vakantie zou de gezondheid en veiligheid van werknemers in gevaar brengen.

De maximale termijn geldt niet voor werknemers die 'redelijkerwijs' niet in staat zijn geweest vakantie op te nemen. Daarnaast kunnen werkgever en werknemer de vervaltermijn in onderling overleg verlengen.

Het wetsvoorstel regelt daarnaast dat alle werknemers per 1 januari wettelijk recht hebben op minimaal twintig vakantiedagen per jaar. Dat is een gevolg van uitspraken van het Europees Hof van Justitie.

Werknemers die langdurig ziek zijn krijgen voortaan recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als gezonde werknemers. Nu hebben zieke werknemers minder recht op vakantiedagen dan gezonde werknemers.

Flat Leeuwarden nog zeker twee dagen dicht

De flat in Leeuwarden waarvan maandag een deel van de galerij instortte blijft in ieder geval nog tot donderdag gesloten. Bewoners moeten er echter rekening mee houden dat het nog langer kan duren. Dat meldt de gemeente Leeuwarden dinsdag.

Naar de oorzaak van de instorting is bouwtechnisch onderzoek ingesteld. De resultaten hiervan worden donderdag met de bewoners van de flat besproken. Dan wordt ook meer bekend over wanneer de circa 160 bewoners precies kunnen terugkeren.

Maandag stortten rond het middaguur vijf delen van galerijen van de tien woonlagen tellende flat aan de Antillenweg in. Om de twee lagen is een gat van enkele meters breed in de galerij geslagen. Het gat zit precies middenin de flat.

Bij de instorting raakte niemand gewond. De flat telt honderd zogenoemde maisonnettewoningen, die allemaal zijn ontruimd. De bewoners zijn ondergebracht in een hotel of logeren bij vrienden of familie. De flat wordt ondertussen dag en nacht bewaakt. Het gas is afgesloten.

Op dit moment wordt nog onderzocht of een dergelijke instorting ook elders in Nederland kan gebeuren. De beroepsvereniging VNconstructeurs stelde dinsdag in De Telegraaf naar aanleiding van het incident in Leeuwarden dat flatgebouwen en appartementencomplexen allemaal moeten worden gecontroleerd op mogelijke beschadigingen in balkons en galerijen. Vooral in oudere flats uit de jaren vijftig en zestig zou de kans op haarscheurtjes groot zijn.

Onderzoek naar budgetten ProRail

Er komt een onderzoek naar de besteding van spoorbudgetten door ProRail. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een verzoek van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu.

De Rekenkamer gaat over de periode 2005 tot 2010 onder meer onderzoeken aan welke projecten overheidsgeld is besteed en of die zijn uitgeput. Eind september worden de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Vorige week stelde SP-Kamerlid Farshad Bashir dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) meer dan 330 miljoen euro had uitgegeven aan wegen, terwijl dat geld eigenlijk bedoeld was voor het spoor. Het zou gaan om meer dan 11 procent van het spoorbudget.

Nelom tekent contract bij Feyenoord

Miquel Nelom is vandaag officieel gepresenteerd als nieuwe aankoop van Feyenoord. De 20-jarige verdediger, die overkomt van Excelsior, kwam eerder al een verbintenis overeen met de Rotterdamse club voor twee jaar met een optie voor nog twee seizoenen. Nelom moest alleen nog een handtekening zetten onder zijn contract.

"Ik ben heel blij dat ik vandaag mijn contract heb kunnen tekenen", meldt Nelom op de website van Feyenoord. "Ik heb sinds de D'tjes bij Feyenoord gespeeld en ben trots dat ik hier nu mag terugkeren. Ik zie dit als een beloning voor hard werken."

Technisch directeur Martin van Geel is tevreden met de komst van de jeugdinternational. "Miquel is enorm gedreven, snel en positief agressief in het veld. Hij kent bovendien de clubcultuur van Feyenoord goed en wordt volgend seizoen volwaardig lid van de eerste selectie", benadrukt Van Geel.

Nelom kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor Excelsior en vecht nog met de Kralingers tegen degradatie. "Ik vind het heel belangrijk om Excelsior te helpen om in de eredivisie te blijven", vertelt de verdediger. De nummer zestien uit de Eredivisie moet het in de laatste play-offronde opnemen tegen Helmond Sport.

Elia kijkt uit naar oefentrip

Eljero Elia arriveerde vandaag in Nederland om zich aan te sluiten bij de selectie van het Nederlands elftal. De buitenspeler van Hamburger SV kende een wisselvallig seizoen. Elia is dan ook blij dat hij met Oranje naar Zuid-Amerika mag.

"Ik heb dan de mogelijkheid om mij in de kijker te spelen", vertelde Elia aan Novum Nieuws. "Je hebt de kans om tegen Brazilië en Uruguay goede wedstrijden te spelen, waardoor scouts op de tribune een besluit kunnen nemen."

Elia sluit een vertrek bij HSV niet uit. "Ik sta nog wel onder contract, maar als er een club komt kunnen we daar altijd over praten", meldde de vleugelspeler. De voormalige speler van FC Twente en ADO Den Haag keert niet terug naar Nederland. "Ik wil eerst nog een paar jaar in het buitenland spelen."

[Upd] Fontys schendt privacy studenten

Al eerder waren hogescholen in het nieuws met betrekking tot privacyschending. Nu lijkt ook Fontys hogescholen zich hierbij aan te sluiten.

In een onlangs verstuurde e-mail werden studenten van de ICT-afdeling van Fontys verplicht om binnenkort deel te nemen aan het project 'digital footprint' om hun diploma te kunnen behalen. Digital footprint is een website voor bedrijven om kennis te maken met verschillende studenten. Studenten werd hierbij verzocht om hun persoonsgegevens en afstudeerscript vanaf dinsdag online op de website te publiceren.

Fontys heeft echter per direct besloten om de foto's van de studenten onmiddellijk online te plaatsen zonder toestemming van de student zelf. Fontys biedt ook geen verdere mogelijkheden om deze te verwijderen dan wel te verbergen. De verdere persoonsgegevens dienen studenten binnenkort in te sturen, willen zij hun diploma halen.

Update 11.35 uur
Het lijkt erop dat Fontys hun blunder heeft opgemerkt. De bewuste site is inmiddels offline gehaald. "De website is tijdelijk offline vanwege onderhouds-werkzaamheden", luidt het commentaar.

Update 15.58 uur
Hogeschool Fontys heeft de fout van het online zetten van de gegevens van hun studenten ingezien en de studenten een e-mail gestuurd met een verklaring. Hieronder volgen enkele citaten uit de e-mail.

"Gezien de zorgen die jullie hebben, halen wij voor het afstuderen in de zomer het verplichte karakter van 'Digital Footprint' weg. Wij doen dit omdat afstuderen in principe 'een spannend feestje' is waarbij je laat zien dat je het niveau van een afgestudeerde Hbo’er hebt en dat dit geen onnodige spanning moet/mag opleveren."

"Daarnaast passen nog excuses voor het feit dat, anders dan beloofd, jullie foto's op het systeem verschenen zijn. De functie had moeten zijn dat deze alleen zouden verschijnen na jullie instemming. Door het systeem uit de lucht te halen, hebben wij deze fout zo snel mogelijk hersteld."

Met het erkennen en herstellen van de fout en het aanbieden van hun excuus richting de studenten lijkt de zaak nu afgedaan.

Costa doet stap terug bij Ferrari

De moeilijke seizoensstart bij het Formule 1-team van Ferrari krijgt nu personele gevolgen. Technisch directeur Aldo Costa heeft zijn positie ter beschikking gesteld en zal nu een andere positie binnen het bedrijf gaan bekleden. Hij zat sinds 2007 op de post van technisch directeur.

De technische afdeling bij Ferrari gaat hierdoor op de schop. Pat Fry zal nu als baas van de afdeling die over het chassis gaat fungeren. De productie komt in handen van Corrado Lanzone, terwijl Luca Marmorini zich over de motoren en de electronica blijft ontfermen. Zij staan nu allemaal direct onder teambaas Stefano Domenicali.

Ferrari is in de Formule 1 voorlopig ver verwijderd van een overwinning. Afgelopen weekend werd Fernando Alonso vijfde in de Grand Prix van Spanje na in de openingsfase geleid te hebben. Meer pijn deed het dat de Italiaanse renstal de hardere banden niet werkend kreeg en Alonso mede hierdoor zelfs op een ronde werd gezet. In het constructeurskampioenschap bedraagt de achterstand op Red Bull Racing inmiddels 110 punten.

Duke Nukem Forever na veertien jaar afgerond

Na ruim veertien jaar is het schietspel Duke Nukem Forever eindelijk klaar. De game wordt momenteel op schijfjes gedrukt en ligt op 10 juni in de winkels voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft uitgever 2K Games dinsdag bekendgemaakt.

Duke Nukem Forever werd in april 1997 aangekondigd door gamestudio 3D Realms. In 2009 weigerde moederbedrijf Take-Two Interactive nog langer geld in het spel te stoppen. Dit resulteerde in het faillissement van de gamestudio, waarna gamestudio Gearbox Software de productie van het spel op zich nam.

Het jarenlange uitblijven van Duke Nukem Forever zorgde voor een reeks aan grappen. Zo won het schietspel meerdere malen de hoofdprijs voor falende gadgets, games en nieuwe media. In 2001, 2002, 2005, 2006 en 2007 ging de game met de Vaporware of the Year van het techmagazine Wired naar huis. Woordgrappen rond de titel van het spel, zoals Duke Nukem It Takes Forever, deden volop de ronde.

Duke Nukem Forever is het vervolg op het schietspel Duke Nukem 3D. De game gaat over een invasie van aliens waarbij de held, Duke Nukem, als een ware Rambo het buitenaardse gespuis moet afmaken. Duke wordt gedreven door het feit dat de aliens de mooiste babes ontvoeren. Seksueel getinte beelden en vulgaire uitspraken horen zeker thuis in de game.


Duke Nukem Forever na veertien jaar afgerond (Foto: Novum)

[RG] Haase naar tweede ronde

Robin Haase heeft in navolging van Thomas Schoorel de tweede ronde bereikt van Roland Garros. De Hagenaar versloeg de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver met 6-2, 7-6 en 6-3.

Haase serveerde sterk vanmiddag en had het alleen halverwege de wedstrijd eventjes lastig. In de tweede set verspeelde hij een voorsprong van 5-3 maar via de tiebreak won hij de set alsnog. Aan het begin van de derde set overleefde hij drie breekpunten en daarna drukte hij overtuigend door.

Tweede Kamer bezorgd over droogte

De Tweede Kamer praat binnenkort over de problemen die ontstaan door de aanhoudende droogte. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) moet dan duidelijk maken welke maatregelen hij heeft genomen om de problemen door droogte het hoofd te bieden en wat hij hier nog aan gaat doen.

Nederland stevent af op een droogterecord. Het landelijke neerslagtekort is opgelopen tot 120 millimeter. Dat is hoger dan in dezelfde periode in het recordjaar 1976, toen het tekort uiteindelijk opliep tot 360 millimeter, meldde het KNMI dinsdag.

Door de droogte worden de dijken minder stabiel en zakt het waterpeil in de grote rivieren. Hiervoor worden in sommige gebieden dijken extra geïnspecteerd en natgehouden. Ook zijn maatregelen getroffen om verzilting van de rivieren tegen te gaan.

Daarnaast is er gevaar voor natuurbranden, al lijkt dit inmiddels grotendeels geweken.Na vele weken code rood, de hoogste alarmfase, dreigt nu in de meeste natuurgebieden nauwelijks meer gevaar. Alleen in Noord-Limburg geldt nog code geel voor 'verhoogd gevaar'.

Later deze week worden nieuwe buien verwacht, maar volgens het KNMI brengen ook die geen verlichting.

Von Trier heeft provocatie-afwijking

Filmproducent Peter Aalbaek Jensen denkt dat regisseur Lars von Trier, met wie hij goed bevriend is, een soort afwijking heeft waardoor hij altijd moet provoceren. "Hij heeft een soort syndroom van Gilles de la Tourette", zegt hij tegen het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. "Als er iets is dat hij eigenlijk niet moet zeggen, zegt hij het juist wel."

Vorige week woensdag zorgde Von Trier voor opschudding op het filmfestival van Cannes. Op een persconferentie over zijn nieuwste film Melancholia, geproduceerd door Aalbaek, zei de Deense regisseur wel begrip te hebben voor Adolf Hitler en zelf een nazi te zijn.

Het filmfestival leek een succes te worden voor de twee Denen, die samen de productiemaatschappij Zentropa hebben opgericht. "We waren die woensdag allemaal aan het feestvieren en bespraken welke manchetknopen we moesten dragen tijdens de prijsuitreiking", zegt Aalbaek. "Het laatste wat ik hem op het hart drukte was dat hij vooral niet moest proberen te grappig te zijn. Zo zouden we onze kansen op een prijs niet verspelen."

Nadat Aalbeak de persconferentie had zien ontsporen, vroeg hij Von Trier verbolgen: "Wat maak je me nou? Was dat hoe je mijn advies had geïnterpreteerd?"

Desondanks staat Aalbaek nog vierkant achter zijn collega en vriend. "Hij heeft iets doms gezegd, maar we hoeven heus niet te denken dat hij nu ineens in de stilte van de nacht een nazi is geworden. Het is gewoon Lars von Trier die op zijn eigen, vreemde manier leuk probeert te zijn."

Melancholia, met Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg in de hoofdrollen, draait vanaf 25 augustus in de Nederlandse bioscopen. Dunst viel overigens met Melancholia wel in de prijzen. De jury vond haar de beste actrice van het festival.


'Von Trier heeft provocatie-afwijking' (Foto: Novum)

Glennis Grace moet stemrust houden

Glennis Grace moet de komende dagen haar mond houden vanwege stemproblemen. De 32-jarige zangeres, die van vrijdag tot en met zondag op het podium staat met de Toppers in de ArenA, heeft een verkoudheid opgelopen.

Glennis moet op doktersadvies rustig aan doen met haar stem. "Afgelopen weekeinde heeft Glennis kou gevat. Haar stem is wat schor", bevestigt woordvoerder Leander Maas. "Ze moet haar stem zo veel mogelijk rust geven, maar kan absoluut meedoen met de Toppers. De vorige grote repetitie was vlak voordat haar stemproblemen begonnen, en de volgende is vrijdag. Die kan ze ook gewoon doen."

Maas benadrukt dat de problemen van tijdelijke aard zijn. "Ze heeft absoluut geen poliep op haar stembanden zoals Jan Smit of Caro Emerald. Ze heeft een vervelende kou gevat."

De zangeres, die vrijdag haar nieuwe plaat One Night Only uitbracht, scoorde onlangs een hit met haar versie van Volumia's Afscheid. Glennis hoeft geen optredens af te zeggen door haar stemproblemen. "Deze week hadden we niets ingepland vanwege de voorbereiding op de concerten met de Toppers."


Glennis Grace moet stemrust houden (Foto: Novum)

Debutant Krul ziet droom uitkomen

Tim Krul zit voor het eerst in zijn loopbaan bij het Nederlands elftal. De doelman van Newcastle United werd door bondscoach Bert van Marwijk opgeroepen voor de oefencampagne van Oranje in juni. Nederland speelt dan tegen Brazilië en Uruguay.

"Dit is een droom die uitkomt", vertelde Krul dinsdag aan Novum Nieuws. "Ik heb er naar uitgekeken. Al je zo dichtbij bent, dan hoop je dat erbij zit." Assistent-trainer Ruud Hesp bracht Krul het gelukkige nieuws. "Ik was erg blij met zijn belletje."

De doelman is dit jaar definitief doorgebroken bij Newcastle United. "Ik heb 25 wedstrijden gespeeld en dan is dit natuurlijk een mooie afsluiter van het seizoen", benadrukte de voormalig jeugdspeler van ADO Den Haag. Over de tegenstand van Oranje mag Krul niet klagen. "Uruguay en Brazilië zijn natuurlijk mooie wedstrijden om mee binnen te komen. Ik volgde die wedstrijden eerst op tv en nu ben ik er zelf bij. Dat is geweldig."

Kleine Zeemeermin opnieuw verfilmd

Sprookjes zijn hot in Hollywood. Na Roodkapje, Sneeuwwitje en Hans en Grietje krijgt nu De Kleine Zeemeermin een speelfilm, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen vormt niet de basis van de speelfilm. Het scenario wordt gebaseerd op het boek Mermaid: A Twist on the Classic Tale van Carolyn Turgeon. Het verhaal gaat over een prinses, die haar verscheurde rijk moet redden door te trouwen met een prins van een rivaliserend koninkrijk. De prinses weet echter niet dat de beeldschone zeemeermin Ariel verliefd is geworden op dezelfde prins en alles voor hem heeft opgegeven.

Shana Feste neemt de regie van de film op zich. De regisseuse maakte vorig jaar de film Country Strong waarin Gwyneth Paltrow een gevallen countryzangeres speelde. De verfilming van De Kleine Zeemeermin past in de Hollywoodtrend om sprookjes te verfilmen met echte acteurs. Zo draaide de horrorfilm Red Riding Hood met Amanda Seyfried als Roodkapje vorige maand in de Nederlandse bioscopen en zijn van het beroemde sprookje Sneeuwwitje twee duistere filmversies in de maak.

De verfilming van Mermaid: A Twist on the Classic Tale wordt geproduceerd door Spider-Man-acteur Tobey Maguire en Jenno Topping. De twee produceerden ook Country Strong. Wanneer de film over de kleine zeemeermin in productie gaat, is onbekend.


Kleine Zeemeermin opnieuw verfilmd (Foto: Novum)

Toppers-manager vindt Kroes niet goed genoeg

Wolter Kroes kan een plaatsje bij de Toppers op zijn buik schrijven. Dat zegt manager Benno de Leeuw in het AD. Volgens De Leeuw is de 42-jarige zanger 'te beperkt'.

Kroes liet vorige week weten dat hij wel oren heeft naar een avontuur met de Toppers, nu Gordon heeft laten weten dat hij na de concertreeks van komend weekend opstapt. "Als het muzikaal interessant is en niet mijn carrière in de weg staat, wil ik er best over nadenken", zei de zanger. Hij benadrukte wel geen auditie te willen doen.

Benno de Leeuw wordt naar eigen zeggen overspoeld met artiesten die Gordons plaats willen innemen. "Het gaat vooral om volkszangers in de categorie Wolter Kroes en Dries Roelvink, die ongevraagd solliciteren. Leuk geprobeerd, maar zangers van dat kaliber zijn wat mij betreft al op voorhand volstrekt kansloos."

Volgens de manager moet een Topper over specifieke capaciteiten beschikken en jarenlange ervaring hebben in het artiestenvak. "Niks ten nadele van alle Wolter Kroessen en Dries Roelvinken in Nederland, maar hun stijl is voor een Toppers-avontuur ietsje te beperkt."


Toppers-manager vindt Kroes niet goed genoeg (Foto: Novum)

[RG] Ivanovic uitgeschakeld

Ana Ivanovic is na één ronde al weer klaar op Roland Garros. De voormalig nummer één van de wereld ging met 6-7, 6-0 en 2-6 onderuit tegen de Zweedse Johanna Larsson. Ivanovic won het grandslamtoernooi in Parijs in 2008.

Aanvankelijk leek Ivanovic na de tweede set op rozen te zitten. De Servische tennisster kon haar hoge niveau in de derde set echter niet vasthouden. Hierdoor kan Ivanovic net als bij de Australian Open eerder dit jaar na de eerste ronde haar koffers alweer pakken.

Lenny Kravitz als stylist in The Hunger Games

Lenny Kravitz is toegevoegd aan de cast van de fantasyfilm The Hunger Games. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De 46-jarige zanger en acteur neemt de rol van stylist Cinna op zich.

"Toen ik Lenny zag in Precious, was ik overrompeld", vertelt regisseur Gary Ross. Kravitz was in 2009 te zien in die film, die twee Oscars won. "Het was rustig, sterk, ingetogen en openhartig: allemaal kwaliteiten die zijn karakter definiëren."

Naast Lenny zijn onder anderen Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth te zien in The Hunger Games. De film, die volgend jaar maart in de bioscopen moet draaien, gaat over een postapocalyptische wereld.


Lenny Kravitz als stylist in The Hunger Games (Foto: Novum)

Bette Midler advocaat in film over Phil Spector

Bette Midler kruipt in de huid van advocate Linda Kenney Baden. Zij verdedigde muziekproducent Phil Spector die al jaren vastzit wegens moord. Midler speelt naast Al Pacino die in de huid kruipt van de producent, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De nog titelloze film gaat over Spector die in de jaren zestig en zeventig wereldberoemd werd door zijn muziekproducties, maar momenteel een gevangenisstraf van negentien jaar uitzit. In 2003 vermoordde hij actrice Lana Clarkson. De film focust op de relatie tussen Baden en Spector. Jeffrey Tambor, bekend van The Hangover, speelt Bruce Cutler, een andere advocaat van Spector.

De Spector-film wordt gemaakt door de Amerikaanse betaalzender HBO en wordt op televisie uitgezonden. Het laatste televisie-optreden als actrice van de nu 65-jarige Midler was in haar tv-serie Bette van 2000 tot 2001. In de komedieserie speelde ze zichzelf. De 71-jarige Pacino was vorig jaar te zien in de TV-film You Don't Know Jack waarin hij euthanasiedokter Jack Kevorkian speelde.


Bette Midler advocaat in film over Phil Spector (Foto: Novum)

Warner noemt Tyson-tatoeëerder kansloos

Warner Bros. geeft tattoo-artist S. Victor Whitmill geen schijn van kans in de rechtszaak die hij tegen de filmproducent heeft aangespannen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. Whitmill vindt dat de neptatoeage van acteur Ed Helms in The Hangover Part II te veel lijkt op die van mede-acteur Mike Tyson, die hij heeft ontworpen. De filmmakers zouden daarmee zijn auteursrecht geschonden hebben.

"Het idee dat er auteursrecht op tatoeages kan rusten, is iets nieuws", stelt Warner Bros. "Het claimen van auteursrecht op een tatoeage op het gezicht van een ander kent geen juridisch precedent." Verder noemt de studio de tattoo op het gezicht van ex-bokser Tyson, die net als in de eerste Hangover zichzelf speelt, te algemeen om als uniek gekenmerkt te worden. In The Hangover Part II wordt Stu, gespeeld door Helms, na een avondje doorzakken wakker met een fikse tatoeage op zijn gezicht.

De aanklacht van Whitmill leidde ertoe dat maandag enkele topmensen van Warner zijn gehoord in een rechtbank in St. Louis. In het ergste geval wordt de première van The Hangover Part II voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit zou een miljoenenschade voor de studio betekenen.

The Hangover Part II is, na het succes van het origineel, een van de grote zomerfilms van Warner. De studio zou al ruim 80 miljoen dollar in promotie van de komedie hebben geïnvesteerd. Daarnaast hebben de meeste bioscopen de film allang ingepland waardoor er een gat zou vallen in hun programmering.

Of de film in de Verenigde Staten zoals gepland donderdag mag uitkomen, wordt dinsdag bepaald. Vooralsnog komt de film ook in Nederland op donderdag in de bioscopen.


Warner noemt Tyson-tatoeëerder kansloos (Foto: Novum)

Spierscheuring voor Nys

Sven Nys heeft een spierscheuring opgelopen en is voor onbepaalde tijd uitgeschakeld. Dat liet de Belgische veldrijder vandaag weten via Twitter. Nys liep de kwetsuur zondag op bij de wereldbeker mountainbike in het Engelse Dalby Forest.

"Spierscheur van 1,5 cm. Out of competition. Kan niet zeggen tot wanneer. Revalidatie is al gestart", twitterde Nys. Hij moest de strijd na de val staken en ging gisteren naar het ziekenhuis. Door de hoeveelheid vocht in de knie duurde het even, voordat de diagnose kon worden gesteld.

Nys zal vermoedelijk de wereldbekerwedstrijd van zondag in het Duitse Offenburg moeten laten schieten. Hij probeert zich op de mountainbike te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen.

Spierscheuring voor Sven Nys
Spierscheuring voor Sven Nys (Foto: ANP)

Britse agent aangeklaagd voor doodslag

Een Britse politieagent wordt aangeklaagd in verband met de dood van krantenverkoper Ian Tomlinson tijdens het massale protest in Londen tegen de G-20 in 2009. Dat heeft de Britse openbaar aanklager Keir Starmer gezegd. De politieagent wordt doodslag ten laste gelegd.

Tomlinson raakte in 2009 op weg naar huis verzeild in de demonstratie in Londen. Toen hij uit het gewoel probeerde weg te komen werd Tomlinson door agent Simon Hartwood hardhandig tegen de grond gewerkt. Hij stortte even later in elkaar en overleed.

Volgens een rapport over het optreden van de politie lag de nadruk te veel op het aanpakken van geweld en niet genoeg op het in goede banen leiden van een vreedzaam protest.


Britse agent aangeklaagd voor doodslag (Foto: Novum)

Romantische komedie blijkt Muppetfilm

Amy Adams en Jason (How I met your Mother) Segel samen in een romantische komedie, daar werd de afgelopen tijd flink mee geadverteerd in commercials.

Ook de trailer van Green With Envy beloofde luchtig romantisch zomervermaak. Tot in de nieuwste trailer ineens Muppets opdoken. Muppets, vraagt Segel zich verbaasd af in de trailer. Inderdaad, het betreft hier een splinternieuwe Muppetfilm waarin het Muppettheater van de ondergang gered moet worden.

Rutte verandert niets aan koningshuis

Premier Mark Rutte (VVD) is niet van plan iets te veranderen aan de manier waarop de monarchie functioneert. Dat blijkt uit een brief over het koningshuis die Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg Rutte afgelopen najaar zijn visie op 'modern koningschap' op papier te zetten. Rutte zei toen al dat het huidige systeem goed functioneert. In zijn brief herhaalt hij dat.

De positie van het staatshoofd is in de loop van de geschiedenis 'hecht in de democratische rechtsstaat verankerd', schrijft Rutte. De verantwoordelijkheid voor het functioneren van de koning of koningin is 'nauwkeurig geregeld'.

Een deel van de Tweede Kamer pleit voor een ceremonieel koningschap, waarbij het staatshoofd geen functie meer heeft in het landsbestuur. De PVV bijvoorbeeld vindt dat de koningin uit de regering moet worden gezet. Rutte is dat echter niet van plan. Ook de belastingvrijstellingen voor het koningshuis wil hij laten zoals ze zijn.


Rutte verandert niets aan koningshuis (Foto: Novum)

Kanoër slaat zwaan dood met peddel

Een 46-jarige kanoër uit Moergestel heeft met zijn peddel een zwaan doodgeslagen. De man zei dat het dier hem en andere mensen had aangevallen, meldt de politie dinsdag.

Getuigen zagen dat de kanovaarder de zwaan eerder deze maand op de rivier de Reusel bij Moergestel met zijn peddel te lijf ging en seinden de politie in. Die spoorde de man op. Maandag gaf hij tijdens een verhoor toe het dier te hebben gedood, maar dat dit niet zijn bedoeling was. Hij had de zwaan naar eigen zeggen alleen willen terugdrijven.

Justitie bepaalt wat er verder met de man gebeurt.

[RG] Sharapova moeiteloos door

Maria Sharapova heeft zich weinig in hoeven spannen om de tweede ronde van Roland Garros te bereiken. De als zevende geplaatste Russin klopte Mirjana Lucic met 6-0 en 6-3. In de volgende ronde is Caroline Garcia de tegenstandster van Sharapova.

Ook de Chinese Li Na ging naar de tweede omloop. Zij moest diep gaan om de Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova de baas te zijn: 6-3, 6-7(6) en 6-3. In de volgende ronde speelt Li Na tegen de Spaanse Silvia Soler-Espinosa.

Tandartsen zien kunstgebit uitsterven

Steeds meer Nederlanders worden oud met hun eigen gebit. In 1990 had bijna een kwart (24 procent) van de bevolking geen eigen tanden meer, in 2009 was dat teruggelopen naar 12 procent. Dat meldt de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde dinsdag.

Het percentage kunstgebitdragers in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar daalde van 37 naar 12 procent en bij 65-plussers van 70 naar 41 procent.

In het verleden werden tanden en kiezen vaak op relatief jonge leeftijd routinematig getrokken, waarna een kunstgebit werd aangemeten. In de jaren zestig ontstond het besef dat er iets gedaan moest worden aan de slechte gebitstoestand van veel Nederlanders, aldus de beroepsvereniging van tandartsen.

Er kwamen publiekscampagnes, schooltandartsen en tandpasta's met fluor. Tandartsbezoek werd gestimuleerd en Nederlanders begonnen hun tanden serieuzer te poetsen. Met resultaat.


Tandartsen zien kunstgebit uitsterven (Foto: Novum)

Geen straf voor Groninger Tadic

FC Groningen-speler Dusan Tadic hoeft zich geen zorgen meer te maken om een mogelijke schorsing. Het onderzoek dat de aanklager betaald voetbal van de KNVB tegen hem had ingesteld, is geseponeerd. Er was op basis van tv-beelden te weinig bewijs dat de Serviër Glynor Plet zou hebben geslagen. Dat zou zondag in de eerste ronde van de play-offs zijn gebeurd.

Tadic plaatste zich zondag met Groningen voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Dat deed de ploeg door Heracles Almelo met 2-1 te verslaan. Het eerste duel was nog met 3-2 naar Heracles gegaan. Tadic kan nu donderdag en zondag gewoon meedoen in de dubbele ontmoeting met ADO Den Haag.

'Games concurreren met Hollywood'

Games kunnen vallen onder kunst en Hollywood kijkt serieus naar ze als concurrerende entertainment. Dit zegt producer Fredrik Malmberg (Conan the Barbarian) in een interview met Eurogamer. Dit heeft vooral te maken met de passie, van zowel de spelers als de makers.

Hollywood kijkt een beetje angstig naar games, maar ze snappen de industrie nog niet helemaal. Malberg zelf denkt niet dat games echt een gevaar zijn voor Hollywood en de filmindustrie omdat fanatieke gamers vaak ook fanatieke filmkijkers zijn. Het zijn consumenten die precies weten wat ze willen.

"Hell, yeah!! Games are definitely an art form. So much passion goes into games, both from players and from people who make them. Hollywood is seriously looking at games but has a hard time understanding the business. I don't think games threaten Hollywood; in my experience gamers are usually uber-consumers when it comes to movies, too. Gamers are totally engulfed in whatever they like; they spot a turkey movie like they spot a turkey game. They're picky customers."

Malberg heeft met beide gewerkt en zowel games als films waren bevredigend, ondanks dat ze erg verschillend zijn. Je zou ook niet moeten kiezen, maar beide kunnen naast elkaar bestaan omdat ze andere ervaringen bieden. Games kunnen intensief zijn waar films kunnen inspireren op visueel en emotioneel vlak.

"Having worked in both mediums, they are very different but both satisfying in different ways. Why pick one over the other? We may spend hours gaming and be almost physically exhausted, but a great film is an inspiration both visually and emotionally that can carry long beyond the experience."

Conan the Barbarian is een film die, net als het origineel met Arnold Schwarzenegger, gebaseerd is op de verhalen van Robert E. Howard. Komende zomer gaat deze nieuwe film draaien in de bioscopen. De makers van de film werken ook nauw samen met Funcom. Funcom is de developer van MMO Age of Conan.

"I personally worked with the Age of Conan team from the start as well as with the whole creative team of the feature film. It was natural for me to introduce Age of Conan to the film design team, play the game with the writer and guide the director through some playfields. 

Age of Conan is inmiddels zo'n drie jaar op de markt en met de Savage Coast of Turan add-on wordt de film in de game verwerkt. Zo kunnen game en film van elkaars populariteit gebruik maken. Malmberg is er van overtuigd dat zowel film als game het fantastisch gaan doen de komende maanden.

Dat films en games samenwerken op dit niveau gebeurt niet vaak. Dat komt omdat van beide kanten er nooit echt veel respect is voor films gebaseerd op games en games gebaseerd op films. Een groot deel wordt vooral gemaakt om te cashen op het succes van de ander zonder dat ze er een eigen draai aan geven. Denk hierbij vooral aan de films van Uwe Boll (BloodRayne, Alone in the Dark en Postal). Toch zijn er succesvolle films als Resident Evil en Tomb Raider. Deze films nemen het universum van de games en geven er meer een eigen draai aan zonder de games exact te volgen. Andersom zijn de betere games gebaseerd op films ook losstaande verhalen: Batman Arkham Asylum en Chronicles of Riddick zijn voorbeelden hiervan. Het grote verschil is ook het verschil in tijdsduur. Een game kan zo 30 uur lang zijn terwijl een film het met 100 minuten moet doen.

"Games usually create believable worlds - a canvas to let your characters explore. Successful movies must lock in emotions and stories that people can relate to quickly. Games can have 20-30 hours of story for the audience, when a movie only gets 100 minutes. They're just different mediums. The best movie-based games are the ones that don't base them strictly on the movie but roam freely and carefully coincide with plots from the film."

Amsterdamse juwelier lichtgewond bij overval

Een juwelier in Amsterdam is dinsdagochtend lichtgewond geraakt bij een overval. Hij was in zijn gezicht geslagen, meldt de politie.

Drie mannen overvielen de zaak aan de Beethovenstraat rond 11.45 uur. Het is niet duidelijk of ze gewapend waren. De politie heeft inmiddels twee verdachten aangehouden. Of ze iets hadden buitgemaakt, is onbekend.

Eerder werd in Amsterdam rond 10.30 uur een tabakszaak aan de Haarlemmermeerstraat overvallen. Een agent heeft een waarschuwingsschot gelost om de dader aan te houden.

Man krijgt onderdak na urineren tegen politiebureau

Om onderdak voor de nacht te regelen heeft een dronkaard in de nacht van maandag op dinsdag tegen een politiebureau in Dordrecht geplast. De politie laat weten dat zijn wens in vervulling is gegaan.

De 39-jarige man had zich even na middernacht op het bureau aan de Overkampweg gemeld omdat hij kost en inwoning in een cel wilde. De politie wees erop dat zoiets niet zomaar gaat en dat hij beter contact met het Leger des Heils kon opnemen.

De man vatte dat advies niet sportief op. Hij schold de agenten uit en plaste tegen de deuren van het politiebureau. De agenten droegen hem op zijn urine op te ruimen, waarop de man het met zijn eigen jas opdweilde.

De man had ook geen identificatie bij zich, waarop de man toch nog is aangehouden en ingesloten. Na een nacht cel is hij weggestuurd.

[RG] Murray klopt Fransman Prodon

Andy Murray staat in de tweede ronde van Roland Garros. De Schot klopte de Franse qualifier Éric Prodon met 6-4, 6-1, 6-3. In de tweede ronde treft de nummer vier van de plaatsingslijst Simone Bolelli uit Italië. De Oekraïner Alexandr Dolgopolov (21) klopte Rainer Schüttler uit Duitsland in drie sets: 6-3, 6-3, 6-1.

Prodon en Murray maakten er een vermakelijke partij van waarin de Schot duidelijk de betere was. Murray was echter verre van foutloos en werd door Prodon belaagd met scherpe dropshots. In de derde set kwam de Fransman op een break voorsprong, maar toen de nummer vier van de wereld dat direct wegwerkte, was Prodons verzet gebroken.

[RG] Razzano verliest emotionele partij

Virginie Razzano is in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De thuisspelende tennisster verloor met 3-6 en 1-6 van de Australische Jarmila Gajdosova.

Voor Razzano, de nummer 96 van de wereld, was de partij een emotionele aangelegenheid. Ze verloor namelijk acht dagen geleden haar verloofde aan een hersentumor. "Stéphane vroeg me op zijn sterfbed om op Roland Garros voor hem te spelen.Voor hem moet ik ook voortgaan met mijn leven en proberen sterk te zijn,", zei Razzano vorige week.

Remedy over handheld-gaming

Remedy (Alan Wake) vindt de handhelds Nintendo 3DS en Sony NGP interessante apparaten maar heeft er op dit moment nog niets voor in ontwikkeling. Dat heeft Aki "AJ" Järvilehto, EVP bij Remedy gezegd in een interview met Industry Gamers. Remedy heeft op handheldgebied enkel Death Rally voor iOS.

3DS en NGP zijn radicaal anders dan een iPhone of iPad waardoor je niet simpelweg een game als Death Rally kunt overzetten. Games voor beide handhelds zouden speciaal voor dat apparaat gemaakt moeten worden en gebruik moeten maken van de platformspecifieke features.

"Right now we're evaluating different alternatives. 3DS and NGP are interesting platforms, but they're very, very different from iOS. I don't think that the right approach would be to take an iOS game and just port it over to them. Rather you'd want to create games for these platforms which is designed to take advantage of the unique capabilities of the platform."

AJ is wel benieuwd naar de toekomst van handhelds die specifiek gemaakt zijn voor games. Die handhelds zouden zichzelf opnieuw moeten uitvinden om mee te kunnen gaan met de toekomst. Voor de prijs van één 3DS- of NGP-game kun je talloze iOS games kopen.

"Many smartphones and tablets offer mind blowing value to gamers. Right now you can buy tons and tons of fun on iOS with the price of a single handheld console game. Heck, you can get tons of fun for free with advertising based concepts. So I do think the traditional handheld consoles will need to reinvent themselves if they want to compete."

Dit is in contrast met Nintendo, die onlangs heeft gezegd dat $1,-games de industrie ten onder kunnen brengen. Remedy geeft als voorbeeld hun eigen Death Rally welke zes uur speelplezier oplevert voor slechts 99 cent.

"I think the market is changing in a radical fashion. Barriers of entry are literally being blown away. New business models are booming and this is not about devaluation. Facebook is doing tremendous things to gaming and attracting completely new people to enjoy different more casual and social games. I can't see how the fact that mainstream consumers are finally embracing our industry could be negative. After all isn't that what we've been hoping for since forever?

Games and gaming as an experience is certainly changing - platforms are evolving and developers and consuming is evolving with it. On iOS we think it's totally awesome that you can buy a game like Death Rally, 6 hours of console quality gaming with high production values, with just $0.99!"

Remedy zelf wil overigens zich vooral blijven focussen op grote, verhalende AAA-titels voor consoles. Kleinere titels kunnen echter wel ondersteunend zijn voor deze grote games. Death Rally was een titel die diende als test en er is voor die game gekozen omdat er veel vraag was vanuit de fans van de game uit 1996.

"Death Rally and the iOS market began as a testing ground for us, a bit of fun, but serious fun. We wanted to learn the platform and distribution methods.  It's really nice to see us having success here also.  While Remedy's focus will definitely continue to be on AAA story driven cinematic action titles, we also see these smaller titles having potential in the overall mix, supporting our big franchises."

Over de toekomst van Alan Wake wil Remedy op dit moment niets kwijt.

"Sorry, but I'm not going to spill the beans on this one just yet, but we're of course really excited about Alan Wake, and we know the fans are too."

Help, ik wil een echte man!

Er is weer een nieuw concept: “Wie trouwt mijn zoon?” Het woord 'help' ontbreekt nog aan de titel, maar dat roept de kijker al direct zodra de eerste man zichzelf laat voorstellen door... zijn moeder. Is het programma echt nieuw? Nee, natuurlijk niet, want in Boer Zoekt Vrouw waren er immers ook vele mannen die onder de plak zaten bij hun moeders. Maar die boeren waren tenminste nog echte mannen. Dit programma draait om thuiswonende softies, die bij voorbaat kansloos zijn.

Sarkozy wil regelgeving voor internet

Overheden moeten regelgeving opstellen en handhaven voor het internet. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy dinsdag gezegd tijdens de zogenoemde e-G8 conferentie.

Volgens Sarkozy moet creativiteit op internet bevorderd worden, maar zijn overheden 'in onze democratieën de enige legitieme vertegenwoordiging van het algemeen belang'. De vrije markt 'kent zijn eigen vorm van regulering, maar geen enkele uitwisseling is mogelijk als de voorwaarden waaronder het gebeurt niet gelijk zijn', aldus Sarkozy.


Sarkozy wil regelgeving voor internet (Foto: Novum)

De Jong krijgt 'Schaatsoscar'

Dit jaar gaat de 'Schaatsoscar' naar Bob de Jong. De jury van de Oslo Skating Club heeft dit bekendgemaakt.

De prijs, ook wel bekend onder de naam Oscar Mathisen Memorial Award, krijgt De Jong vanwege zijn optreden dit jaar op de 10.000 meter bij het WK afstanden. Hij won die afstand in een tijd van 12.48,20, de beste tijd ooit in Europa gereden.

Vorig jaar ging de Oscar naar Martina Sábliková. De Oscar wordt dit jaar voor de 53ste keer uitgereikt. De Jong is de elfde Nederlander die de trofee krijgt.

'Kind rokende ouder doet rokende ouder na'

Kleuters bieden hun leeftijdgenoten sneller namaaksigaretten aan in een spel als hun ouders ook roken. Dat concludeert de orthopedagoge Rebecca de Leeuw in een onderzoek waarop zij volgende maand promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Bij haar onderzoeken werd kinderen tussen de 4 en 8 jaar eerst gevraagd of hun ouders roken. Vervolgens werden ze alleen in een speelhoek met een kinderkeukentje en een eethoek gezet. Ze moesten doen alsof ze groot waren en gaan koken en eten. In de speelhoek lag ook een pakje nepsigaretten. Overigens niet van chocolade, omdat dat de verleiding zou kunnen vergroten.

De kinderen met rokende ouders deden drie keer zo vaak alsof zij een sigaret rookten dan de kinderen van niet-rokers. In een tweede studie speelden kinderen samen met een ander een barbecuefeestje na. Daarbij bleek dat de kinderen van de rokende ouders de kinderen van niet-rokende ouders in hun spel aanspoorden ook een nepsigaret 'op te steken'. Kinderen imiteren dus in een imitatiespel het gedrag van hun ouders.

In 59 procent van de gevallen staken allebei de kinderen een sigaret op, waarvan in 65 procent degene met de rokende ouder de eerste was. In 32 procent van de gevallen werd niet gerookt. Bij slechts 9 procent rookte maar één kind.

"Dat kinderen met ouders eerder roken, is niet nieuw", zegt De Leeuw. "Maar het was nog niet bekend dat die neiging er zo jong al is."  Hierbij gaat het overigens om nep-roken in een spel waarin het kind werd geacht de ouders te imiteren, en niet om daadwerkelijk roken.

Volgens haar kunnen ouders voorkomen dat hun kinderen roken door het zelf niet te doen. Verder zou het, volgens haar, helpen als ze hun kinderen verbieden naar films te kijken waarin wordt gerookt.

De Leeuw is al vaker op de voorgrond getreden met haar anti-rookhouding. Zo is zij fervent voorstander van een verbod op chocoladesigaretten omdat die drempelverlagend zouden werken. Ook zouden kinderen van strenge ouders minder snel gaan roken.


'Kind rokende ouder dringt sneller sigaret op' (Foto: Novum)

NBA verlengt contracten EA en 2K Sports

Gamers zijn de komende jaren verzekerd van nieuwe games rond de NBA-basketbalcompetitie. De NBA heeft de contracten met game-uitgevers Electronic Arts en 2K Sports met meerdere jaren verlengd. Dat heeft de Amerikaanse sportbond bekendgemaakt. Tot wanneer de nieuwe contracten lopen, is niet bekend.

Electronic Arts brengt dit jaar basketbalsimulatie NBA Elite 12 op de markt. Vorig jaar werd NBA Elite 11 geschrapt nadat EA veel klachten ontving van gamers over de gratis demo die het online had aangeboden. Naast NBA Elite 12 wordt de actiesportgame NBA Jam: On Fire Edition dit najaar uitgegeven.

Daarnaast gaat 2K Sports verder met de NBA 2K-serie. Van het vorig jaar uitgegeven NBA 2K11 zijn vijf miljoen exemplaren verkocht, waarmee het een van de grootste hits van het jaar was van de uitgever.

Renault mikt op zege in Monaco

Lotus Renault GP kwam er tijdens de afgelopen Formule 1-races mede door problemen niet aan te pas. Toch mikt de Franse renstal op een zege in Monaco, dit omdat het circuit in het Prinsdom door de unieke eigenschappen zeer geschikt is voor de Renault-krachtbron.

"Als de auto goed is, dan zie ik geen reden waarom we ons niet zouden kunnen mengen in het gevecht aan het front. Ik hoop dat we het kunnen doen, we zullen zien. Het is altijd cruciaal om je goed te kwalificeren, maar in Monaco is dat nog belangrijker. Laten we afwachten hoe we met het verkeer omgaan, maar ik weet zeker dat we sterk voor de dag komen in Monte Carlo," zei teambaas Eric Boullier.

"We waren verrast door de ronde van Vitaly Petrov in Q3 in Spanje. Hij maakte een foutje bij het schakelen, maar hij had midden tussen de topteams kunnen eindigen. De R31 is min of meer ontworpen voor Monaco, het zou ons daar beter moeten vergaan en we verwachten dichter in de buurt van de kop te zitten."

Ferguson houdt Giggs uit de wind

Sir Alex Ferguson probeert de aandacht van Ryan Giggs af te houden. De ervaren Welshman werd deze week op Twitter beschuldigd van overspel met voormalig Big Brother-ster Imogen Thomas. Dit zou ten koste gaan van de voorbereiding die Manchester United treft voor de finale van de Champions League tegen Barcelona. Dat meldt The Daily Telegraph vandaag.

De kampioen van Engeland staat zaterdag tegenover Barcelona. Ferguson en het bestuur van de Red Devils willen niet ingaan op de zaak en zich vooral richten op het Champions Leagueduel met de Spanjaarden. United heeft vandaag een mediadag en speelt vanavond een afscheidswedstrijd tegen Juventus voor verdediger Gary Neville. De verwachting is dat Giggs niet meespeelt.

De mogelijke affaire van de middenvelder van United was al een punt van discussie in het Britse parlement. Parlementslid John Hemming sprak al uitgebreid over de voetballer, terwijl Giggs via de rechter de media verbood om iets te berichten over de affaire.

Toch tbs voor mishandeling moeder en kind

Een 25-jarige man uit Waalwijk is in hoger beroep alsnog veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het mishandelen van zijn ex en haar zoontje in Sprang-Capelle. Ook verhoogde het hof in Den Bosch zijn celstraf tot drie jaar. Vorig jaar werd hij door de rechtbank in Breda veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Het 2-jarige zoontje van zijn toenmalige vriendin liep in 2009 een gecompliceerde breuk in zijn bovenbeen op toen hij door de Waalwijker werd mishandeld. Het jongetje werd ook regelmatig door de man opgesloten in een schuurtje. De man mishandelde ook de moeder van het kind door haar meerdere keren te slaan en haar keel dicht te knijpen.

Het hof legde de man anders dan de rechtbank tbs met dwangverpleging op omdat hij volgens deskundigen lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Een celstraf van drie jaar is volgens het hof gepast omdat de Waalwijker al eerder is veroordeeld voor huiselijk geweld en omdat de man een weerloos kind van 2 heeft mishandeld.

De man moet beide slachtoffers ook een schadevergoeding van 5000 euro betalen. De straf die het hof oplegde is gelijk aan de eis van justitie.

Grootse Final Fantasy-collectie op Ebay

Ebay is een goede plek om die ene oude game te kopen die niet meer in de winkels ligt. De oude delen van Final Fantasy zijn bijvoorbeeld erg gewilde games en leveren vaak een aardige duit op. Op dit moment is er voor de echte Final Fantasy-fans een groots pakket te koop.

Gebruiker undkodlor heeft een collectie van bijna alle tot nu toe verchenen Final Fantasy-games. Er missen enkel wat nieuwere titels als Dissidia Duo Decim en IV Complete Collection. De totale prijs staat op moment van schrijven op ongeveer 15.000 dollar (ruim 10.000 euro). De volledige lijst met games is te vinden op Ebay.

Final Fantasy
Eén van de items uit de veiling

Mama zet dochters (13) maagdelijkheid te koop

De politie van Salt Lake City heeft een 32-jarige inwoonster van de Amerikaanse stad opgepakt omdat ze de maagdelijkheid van haar dochter te koop had gezet. Voor een bedrag van 10.000 dollar mocht de koper het 13-jarige meisje ontmaagden.

De deal was al zo goed als rond. Ene 'Don' mocht het tienermeisje ontmaagden. De vriend van de moeder ontdekte echter de onderhandelingsberichten op de telefoon van zijn vriendin, en schakelde de politie in.

De moeder heeft bekend dat ze haar dochter heeft meegenomen naar een lingeriewinkel. Tijdens het passen opende zij het pashokje, opdat Don zijn 'koopwaar', slechts gekleed in bh en een stringetje, kon aanschouwen. Hierna was de koop snel beklonken. Voor tien ruggen mocht de beste man het meisje ontmaagden en zou hij nog een pijpbeurt krijgen ook, zo beloofde moeders.

Helaas voor de vrouw kreeg haar vriend lucht van de zaak, en besloot er een stokje voor te steken. De vrouw is opgepakt op verdenking van het seksueel uitbuiten van een minderjarige. Het is niet bekend of Don ook in de boeien is geslagen.

Vijf aanhoudingen voor grootschalige drugshandel

De politie heeft dinsdag vijf mensen opgepakt voor grootschalige drugshandel. De verdachten zijn opgepakt in Eindhoven, Waalwijk, Renswoude en Helmond. Er worden meer arrestaties verwacht. Dat hebben politie en het Openbaar Ministerie gemeld.

Het gaat om de export van vele duizenden kilo's softdrugs naar het buitenland. Na een onderzoek van ruim twee jaar is de politie dinsdag begonnen met een grote actie. Daarbij zijn drie- tot vierhonderd agenten betrokken. Zo'n 35 woningen, loodsen en bergingen in binnen- en buitenland zijn doorzocht. Daarbij zijn diverse kostbare goederen in beslag genomen.

De verdachten hebben in de afgelopen jaren vermoedelijk tientallen miljoenen euro's winst geboekt. De politie nam tijdens het onderzoek al grote hoeveelheden softdrugs in beslag.

[RG] Benjamin Becker haakt af

De Duitse tennisser Benjamin Becker heeft zich afgemeld voor Roland Garros. Becker deed dat enkele uren voordat hij in de eerste ronde moest spelen tegen tweevoudig finalist Robin Söderling. De Zweed neemt het nu op tegen Ryan Harrison. De Amerikaan wordt als zesde 'lucky loser' toegelaten aan het hoofdtoernooi.

De 29-jarige Becker, nummer 68 van de wereld, heeft last van een blessure aan zijn linkerelleboog. De Duitser deed drie keer mee aan de Franse Open, maar won er nog nooit een partij. Harrison, 119e op de wereldranglijst, debuteert op Roland Garros.


Benjamin Becker haakt af in Parijs (Foto: Novum)

Advocaat Puttense moordzaak 'respectloos'

Advocaat Ruud van Boom, die verdachte Ronald P. in de Puttense moordzaak bijstaat, heeft geen enkel respect getoond voor Christel Ambrosius en de nabestaanden door de zaak talloze malen te onderbreken. "Voor zijn handelwijze zijn geen woorden." Dat zei de moeder van de in 1994 verkrachte en vermoorde vrouw dinsdag tijdens de behandeling van het hoger beroep in Arnhem.

De moeder, die gebruik maakte van haar spreekrecht, verklaarde zich 'gevangen te voelen in een juridisch steekspel.' Zij vreest dat de waarheid rond de dood van haar dochter nooit boven tafel zal komen, mede omdat Van Boom volgens haar niet uit is op het achterhalen van de waarheid en enkel probeert P. uit de wind te houden.

Ook neemt zij het de 36-jarige verdachte kwalijk dat hij geen openheid van zaken geeft. Ondanks de vele onderbrekingen in de zaak zei de moeder te hopen dat er met de veroordeling van de schuldige ooit een einde aan komt. Het hoger beroep heeft mede door ziekte van de raadsman en de verdachte herhaaldelijk stilgelegen.

Van Boom vroeg de rechters dinsdag het hoger beroep deels achter gesloten deuren te behandelen. Hij wil in beslotenheid een alternatief scenario, met andere daders, schetsen. De advocaat stelt zo'n scenario aannemelijk te kunnen maken. Omdat het noemen van namen tijdens een openbare zitting pijnlijk en kwetsend kan zijn, wil de advocaat de zaak deels achter gesloten deuren behandelen. Een beslissing over het verzoek van de advocaat wordt later dinsdag verwacht.

De Puttense moordzaak draait om de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius. De stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten. De rechtbank in Zutphen veroordeelde P. eind 2009, conform de eis van justitie, tot vijftien jaar cel. Twee mannen, Wilco Viets en Herman du Bois, hebben jarenlang onterecht vastgezeten voor de verkrachting en de moord. Na herziening door de Hoge Raad werd het tweetal in 2002 vrijgesproken.

De 36-jarige verdachte, die zegt onschuldig te zijn, looft 25.000 euro uit aan degene die met de gouden tip komt die zijn onschuld aantoont. Van Boom heeft daarom zelfs een website gelanceerd waar mensen zich kunnen melden. De Delftenaar P. wordt ook verdacht van de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk.

Kroatisch international Gabric zwaargewond

De Kroatische middenvelder Drago Gabric is gisteren zwaargewond geraakt bij een auto-ongeluk. De vijfvoudig international liep bij de crash, die plaatsvond in de stromende regen op een snelweg in de buurt van Split, een schedelbreuk op en werd buiten bewustzijn afgevoerd naar een ziekenhuis.

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Een passagier in Gabric' auto liep lichte verwondingen op.

Gabric, die in de Turkse Süper Lig door Trabzonspor wordt verhuurd aan Ankaragücü, is de zoon van voormalig Kroatisch doelman Tonci Gabric. Hij zit in de selectie van de Kroatische nationale ploeg die op 3 juni een EK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen Georgië.

Limburg meest geliefde provincie

Limburg is de populairste provincie van Nederland. De streek is vooral geliefd vanwege de sfeer, de natuur en de horeca. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder negenduizend Nederlanders. De provincie Flevoland wordt het minst gewaardeerd.

Bij de steden scoort Amsterdam het beste. De ondervraagden vinden dat de hoofdstad het beste winkel- en horeca-aanbod heeft. Ook de architectuur en de vele musea zijn geliefd. De sfeer blijft wel achter bij andere steden. In Maastricht, Den Bosch en Utrecht is het volgens de respondenten gezelliger.

Hoewel Limburg de populairste provincie is, wordt de Veluwe in Gelderland gezien als de leukste streek. Voor de Nederlander is het de ideale streek om te fietsen en te wandelen. Het Kröller-Müller Museum vormt daarbij een belangrijk onderdeel in de reputatie van de streek.

Geen DRS in tunnel Monaco

Autosportfederatie FIA heeft het de Formule 1-coureurs verboden om komend weekend in Monaco in de tunnel gebruik te maken van het Drag Reduction System. Hiermee geeft de FIA toe aan de zorgen van de coureurs die de verstelbare achtervleugel op dit punt van de baan gevaarlijk vonden.

De FIA wilde in eerste instantie het gebruik van de verstelbare achtervleugel in de vrije trainingen en in de kwalificatie geheel vrijgeven, waarna in de race alleen op het 'rechte' stuk bij start/finish van het systeem gebruik kon worden gemaakt. Een meerderheid van de coureurs vond het onverantwoord om het toe te staan de vleugel in de tunnel open te zetten, waarna de FIA overstag is gegaan en het gebruik van het DRS op donderdag en zaterdag heeft ingeperkt.

'PSP krijgt Move-dock'

Er is een patent opgedoken waaruit blijkt dat Sony mogelijkerwijs bezig is met een dock voor een PSP. Of het dock beschikbaar moet worden voor de PSP of de nieuwe NGP is niet bekend. Wel is duidelijk te zien dat Sony de dock wil gebruiken voor Move-toepassingen.

De camera in de PSP, wat dus duidt op de NGP, kan gebruikt worden om de Move-bewegingen te registreren. Je hebt een kleiner veld dan met de gewone PlayStation 3, maar de optie is er wel. Het patent zelf toont de PSPgo, echter deze is niet meer in productie. Grote kans dus dat ze de nieuwste handheld, de NGP, willen koppelen aan de Move.

Sony Patent.

Tweehonderd verwaarloosde konijnen in schuurtje

In een schuurtje in Kampen zijn 218 verwaarloosde konijnen aangetroffen. De dieren zaten in opgestapelde kratten en tonnen, waren ziek en hadden vechtwonden aan kop en lichaam, meldt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) dinsdag. Ook hadden zij geen drinkwater.

De eigenaar werd vorige maand ook al berispt voor verwaarlozing van zijn konijnen. Hij had er in totaal zo'n 250. De man kreeg toen een proces-verbaal met de voorwaarde dat de situatie binnen een maand verbeterd moest zijn. Bij een nieuwe controle bleek dat niet het geval te zijn.

De LID heeft de 218 verwaarloosde konijnen in beslag genomen. De kosten voor opvang en medische verzorging komen voor rekening van de eigenaar.

Ex-militair de cel in voor serie overvallen

Een 28-jarige ex-militair uit Eindhoven is dinsdag veroordeeld tot zes jaar cel voor het plegen van zes gewapende overvallen. Justitie had tien jaar tegen de man geëist.

De militaire rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de man tussen 5 juni en 29 juli vorig jaar zes gewapende overvallen pleegde op winkels en tankstations in Eindhoven, Assen en Groningen. Ook bedreigde hij in die periode zijn zus en een winkelmedewerker. Hij werd vrijgesproken van het plegen van een gewapende overval in Nuenen in mei vorig jaar.

De man maakte bij zijn overvallen vaak gebruik van een mes en een imitatiewapen. Hij zei de overvallen te hebben gepleegd omdat hij torenhoge schulden had door een gokverslaving.

De opgelegde straf is lager dan de eis omdat de man is vrijgesproken van de overval in Nuenen, geen geweld heeft gebruikt en geen strafblad had.

De Eindhovenaar pleegde de overvallen toen hij in Assen was gelegerd. Hij werd in juli op heterdaad betrapt tijdens een overval op een slijterij in Eindhoven. Later bleek dat hij een hele reeks overvallen had gepleegd toen hij door dienstmaten werd herkend op beelden van een andere overval die de politie op YouTube had gezet.

Barça mogelijk eerder naar Londen door aswolk

FC Barcelona vertrekt mogelijk een dag eerder naar Londen. Daar wordt zaterdag de Champions Leaguefinale gespeeld. Door niet op donderdag, maar vandaag of morgen naar Engeland te vliegen, hopen de Spanjaarden een soepeler reis te hebben. De aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn gooit anders mogelijk roet in het eten.

Trainer Pep Guardiola stelt dat de Catalanen hun beslissing vandaag nemen. "Dan komt er een Europees advies en we zullen doen wat daarin wordt aangeraden. Als ze zeggen dat het te riskant is om tot donderdag te wachten, dan vliegen we dinsdag of woensdag."

In de finale op Wembley wacht Manchester United, een herhaling van de eindstrijd van twee jaar geleden die Barça met 2-0 won. "Toen waren ze in de eerste helft beter dan wij, veel beter", weet Guardiola. "Het niveau van de twee ploegen is dus vergelijkbaar."

Lucille Werner wint Martin Luther King Award

Presentatrice Lucille Werner heeft de Martin Luther King/ Hi5 Award gewonnen. Ze krijgt de award vrijdag uitgereikt in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

De Martin Luther King/Hi5 Award wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich inzet voor gelijke rechten en kansen. De presentatrice van Lingo zet zich in voor mensen met een lichamelijke handicap en heeft onder meer voor dit doel de Lucille Werner Foundation opgericht.

Lucille Werner wint Martin Luther King Award
Lucille Werner wint Martin Luther King Award (Foto: ANP)

[Indy500] Hunter-Reay kan toch starten

Ryan Hunter-Reay zal komend weekend toch deel kunnen gaan nemen aan de Indy500. Zijn team Andretti Autosport heeft namelijk een akkoord gesloten met AJ Foyt Racing, waardoor Hunter-Reay de auto die gekwalificeerd is door Bruno Junqueira over kan nemen. Hij zal wel als laatste moeten starten.

Deze constructie was nodig omdat Hunter-Reay op Bump Day in de slotseconden door Andretti-teamgenoot Marco Andretti van de grid afgeduwd werd. Door het akkoord tussen Andretti en Foyt is Junqueira het kind van de rekening geworden. De coureur maakte twee jaar geleden al eenzelfde situatie mee. Toen kwalificeerde hij de auto voor Conquest Racing en moest deze voor de race afstaan aan toenmalig teamgenoot Alex Tagliani.

"Het team is goed voor me geweest. Ik heb plezier gehad en het team heeft zich goed gekwalificeerd. Ik hoop dat in de toekomst mensen zien dat ik nog steeds deze wagens kan rijden en ik zou graag weer fulltime gaan rijden," zei Junqueira voor wie de Indy500 de enige race van het seizoen zou worden.

Take-Two zet in op grote online game

Het Amerikaanse gamebedrijf Take-Two Interactive wil met een grote online game de Aziatische markt veroveren. Het bedrijf achter onder andere Grand Theft Auto en Bioshock gaat een van zijn populairste gameseries gebruiken voor deze nieuwe game. Het gamebedrijf is hiervoor een samenwerking aangegaan met XLGames, een gamestudio die zich specialiseert in online games.

Geen van beide partijen heeft bekendgemaakt om welk spel het precies gaat. Ook heeft geen van beiden zich uitgelaten over de datum waarop de game moet verschijnen.

Tot de meest recente hits van Take-Two Interactive, het moederbedrijf van 2K Games en Rockstar Games, behoren onder andere het schietspel Bioshock, de actiesgames Grand Theft Auto en Red Dead Redemption, en de strategiegame Civilization. Gezien de populariteit van honkbal in Azië kan ook de honkbalgame MLB tot de mogelijkheden gerekend worden.

XLGames is de gamestudio van Jake Song, de game-ontwikkelaar van onder andere de online game Lineage. Op dit moment werkt Song met zijn gamestudio ook aan de online game ArcheAge. In deze game bepalen gamers zelf hoe de spelwereld er uit ziet.

De Kogel meldt zich af voor Jong Oranje

Leon de Kogel heeft zich afgemeld voor de oefenduels van Jong Oranje tegen de leeftijdsgenoten van respectievelijk Israël en Albanië. Hij wordt vervangen door Lerin Duarte (Sparta Rotterdam).

De Kogel is nog niet helemaal hersteld van een blessure, waardoor hij nog niet helemaal fit is. Duarte is met zijn entree de vijfde debutant in de selectie van bondscoach Cor Pot. Ook Anthony Bentem (Sparta Rotterdam), Steven Berghuis (FC Twente) en de Ajacieden Johan Kappelhof en Ricardo van Rhijn kregen voor het eerst in hun carrière een invitatie voor Jong Oranje.

Treinverkeer Zwolle vier weken plat in 2012

Treinreizigers in Zwolle moeten in de zomer van 2012 vier weken lang noodgedwongen met de bus reizen. Het station in de Overijsselse stad sluit de deuren vanwege grootschalige werkzaamheden. Dat hebben de NS en ProRail dinsdag bekendgemaakt.

Station Zwolle krijgt onder meer een vierde perron en een nieuwe voetgangerstunnel. Ook moet het station worden voorbereid op de komst van de Hanzelijn in december 2012. De werkzaamheden hebben een forse impact, zo realiseren ProRail en de NS zich. Tussen 14 juli en 12 augustus moeten reizigers een alternatief zoeken voor de trein.

De partijen hebben bewust gekozen voor een aaneengesloten periode van vier weken. Bij een alternatief zouden reizigers weken langer te maken hebben met overlast.

De Maatschappij Voor Beter OV kan zich daarin vinden. De belangenorganisatie stelt wel dat de NS en ProRail aan een aantal randvoorwaarden moeten voldoen. Zo moeten de vervangende busdiensten goed worden georganiseerd en reizigers mag het qua comfort aan niets ontbreken, vindt de organisatie.

Play for Japan: The Album aangekondigd

De gamesindustrie blijft zich inzetten voor Japan. Het project 'Play for Japan' wordt nu weer uitgebreid met een speciaal muziekalbum waaraan verschillende grote namen meewerken. Denk aan personen als Nobuo Uematsu (Final Fantasy), Koji Kondo (Super Mario) en Woody Jackson (Red Dead Redemption).

De albumart is ontworpen door Yoshitaka Amano en het album moet in juni in de winkels liggen. De complete tracklist is als volgt:

  1. Akira Yamaoka (Shadows of the Damned):"Ex Animo"
  2. Arthur Inasi (Harmonix):"We Are One"
  3. Bear McCreary (SOCOM 4):"Maverick Regeneration"
  4. Chance Thomas (Lord of the Rings Online):"Rise Up"
  5. Hip Tanaka.β (Mother):"HVC-1384″
  6. Inon Zur feat. The Lyris Quartet (Dragon Age):"Remember"
  7. Jason Graves (Dead Space):"Necromancer"
  8. Koji Kondo (Super Mario Bros.):"Super Mario Medley On Two Pianos"
  9. Laura Karpman (Everquest II) w/Lisbeth Scott:"Pine Wind Sound"
  10. Laura Shigihara (Plants vs. Zombies): "Jump"
  11. Mitsuto Suzuki (The 3rd Birthday): "Play for You"
  12. Nobuko Toda (Metal Gear Solid 4):"Reminiscence"
  13. Nobuo Uematsu (Final Fantasy): "Every New Morning"
  14. Penka Kouneva (Prince of Persia):"White Cloud"
  15. Sean Murray (Call of Duty): "The Temple Stone"
  16. Tommy Tallarico (Advent Rising): "Greater Lights"
  17. Woody Jackson (Red Dead Redemption): "Moshi Moshi"
  18. Yasunori Mitsuda (Chrono Trigger): "Dimension Break"

Agüero vertrekt bij Atlético Madrid

Sergio Agüero verlaat deze zomer Atlético Madrid. De Argentijnse international heeft dat gisteravond bekend gemaakt op zijn officiële website. Agüero, die sinds 2006 onder contract staat bij Atlético Madrid, heeft nog geen nieuwe club gevonden.

De 22-jarige spits verlengde eerder zijn contract bij Atlético, zodat de Spaanse club voldoende geld voor hem kan ontvangen. "De tijd is gekomen om te gaan. Het is moeilijk om Atlético te verlaten en de redenen om dat te doen zijn moeilijk om uit te leggen", benadrukt Agüero op zijn website.

De schoonzoon van Diego Maradona geeft aan toe te zijn aan een 'nieuwe uitdaging'. Real Madrid en Chelsea toonden in het verleden al interesse voor de spits van Atlético. Agüero, die zijn carrière begon bij het Argentijnse Independiente, scoorde dit seizoen 27 doelpunten in 49 wedstrijden voor Atlético.

Oude scheepswerf ontdekt in Deventer

Archeologen hebben maandag in Deventer resten van een kleine scheepswerf uit de achttiende en negentiende eeuw gevonden. Dat heeft het waterschap Groot Salland laten weten, dat opdracht gaf tot het onderzoek.

Het gaat om een eenvoudige scheepswerf in de uiterwaarden van de IJssel, waar kleine schepen werden onderhouden en mogelijk gebouwd. Ook werden in de werf de scheepjes onderhouden waarop de Deventer Schipbrug rustte.

De onderzoekers troffen onder meer sporen van een bakstenen scheepshelling aan. Ook werden resten van twee bakstenen gebouwtjes en enkele stookplaatsen gevonden. Op een andere locatie zijn sporen van de vijftiende-eeuwse IJsselbrug gevonden.

Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd vanwege geulen die de provincie Overijssel wil laten graven in de uiterwaarden van de IJssel.


Oude scheepswerf ontdekt in Deventer (Foto: Novum)

Nieuwe test voor chlamydia

Er is een nieuwe test in de handel voor de geslachtsziekte chlamydia, waarmee snel en eenvoudig is vast te stellen aan welke soort chlamydia een besmet persoon lijdt. Dat is met name belangrijk voor homoseksuele mannen, die vaak een soort chlamydia onder de leden hebben die langer dan gebruikelijk met antibiotica moet worden behandeld.

Dat meldt dinsdag de Vrije Universiteit in Amsterdam. In Nederland lopen jaarlijks zo'n 60.000 mensen chlamydia op.

Velthuizen wil bij Feyenoord onder de lat

Piet Velthuizen heeft het wel gehad in Spanje. De doelman van Hercúles Alicante zou deze zomer graag naar Feyenoord vertrekken.

"Feyenoord is mijn droomclub. De entourage, het stadion, de supporters... Mijn motto is altijd: geen woorden, maar daden", zegt de 24-jarige doelman in NUsport. Velthuizen vertrok afgelopen zomer van Vitesse naar Hercúles Alicante, maar dat werd niet het avontuur wat hij ervan verwacht had.

Hercúles degradeerde twee weken terug in de wedstrijd tegen Real Mallorca. Dat was uitgerekend het duel waar Velthuizen voor het eerst de voorkeur boven eerste keeper Juan Catalayud kreeg. Na de degradatie wil de doelman graag weg bij de club. "Ik wil uitkomen op het hoogste niveau en de Segunda División is dat niet."

Volgens Velthuizen hoeft het geen probleem te zijn dat Feyenoord nauwelijks financiële middelen heeft om spelers aan te trekken. "Er staat een clausule in mijn contract waardoor ik bij degradatie voor een prikkie te koop ben", zegt de keeper. In totaal stond hij bij Hercúcles vier keer onder de lat: nog een eerdere competitiewedstrijd toen Catalayud geschorst was en twee bekerduels.

KLM schrapt vluchten tot 18.00 uur

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft alle vluchten tot 18.00 uur dinsdag op Noord-Engeland en Schotland geschrapt in verband met de IJslandse aswolk. Dat liet een woordvoerster van KLM weten.

Maandag maakte de maatschappij al bekend dat de vluchten vanaf Amsterdam in die richting dinsdag tot 11.00 uur niet zouden doorgaan. Op basis van de huidige informatie zijn daar nog negen vluchten op een later tijdstip bij gekomen.

"In totaal gaat het nu om zeventien vluchten", aldus de woordvoerster.

KLM schrapt vluchten tot 18.00 uur
KLM schrapt vluchten tot 18.00 uur (Foto: ANP)

Waarschijnlijk Ace Attorney-film in productie

De Japanse filmmaker Takashi Miike, op dit moment in Cannes om zijn bloederige samurai-film 13 Assassins te promoten, werkt zeer waarschijnlijk aan een film die gebaseerd is op de Ace Attorney-reeks van Nintendo DS. Dit concludeert Eurogamer na woorden over Miikes nieuwe project.

"It is a very light comedy that I am filming now, a court drama, based on a video game, [for] Nintendo DS."

Er zijn niet heel veel rechtbank-games, en de Ace Attorney-reeks is verreweg de bekendste. De serie is zeer succesvol op Nintendo DS en werd onlangs nog bestempeld als 'must have' op FOK!games.

Eerder werk van Miike omvat onder andere Audition en Ichi the Killer. Net als 13 Assassins beide ook bruut en bloederig. De eventuele Ace Attorney-film wordt de uitzondering in zijn carriere.

Phoenix Wright

Nederlander opgepakt in Kenia voor oplichting

In Kenia is een Nederlandse vrouw aangehouden die met vals geld twee Sudanezen probeerde op te lichten. Ze is samen met twee Ugandezen opgepakt, meldt de Wereldomroep dinsdag. Bij de arrestatie in Nairobi heeft de politie zo'n 50 miljoen aan valse Keniaanse shilling, zo'n 41.000 euro, in beslag genomen.

De Nederlandse ontkent iets met de zaak te maken te hebben. Ze zou een freelance journalist zijn die bezig was met een reportage over vals geld en drugs. De vrouw kon zich volgens de omroep echter niet identificeren. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct een toelichting geven.

Langeveld vertrekt bij Rabobank

Aan het eind van dit seizoen vertrekt Sebastian Langeveld bij Rabobank. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

De 26-jarige wielrenner reed sinds 2007 voor Rabobank en maakte vooral furore in de voorjaarsklassiekers. Dit jaar won hij de Omloop Het Nieuwsblad en eindigde hij als vijfde in de Ronde van Vlaanderen.

Langeveld zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Team Sky zou hem een aanbieding hebben gedaan om volgend jaar daar te rijden.

PVV: Ontsla elk jaar 5 procent leraren

Scholen moeten ieder jaar de slechtste 5 procent van hun leraren ontslaan. Bij de selectie moeten ook leerlingen en leraren meepraten, zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema dinsdag in het AD.

Docenten hebben volgens hem geen vertrouwen in de managers, daarom zou het helpen als leerlingen en leraren mee mogen besluiten. Hij geeft in de krant toe dat zijn voorstel nogal wat praktische haken en ogen kent. "Zeker in een tijd van lerarenschaarste."

Toch zou de maatregel goed helpen het onderwijs te verbeteren. "De slechte docenten zijn makkelijk te identificeren, iedereen kent ze." Deze docenten zouden volgens hem moeten worden aangesproken op hun kwaliteit. "Als ze niet verbeteren, zou het mooi zijn als je ze kunt ontslaan."

Zelf heeft Beertema ook voor de klas gestaan op een mbo in Rotterdam-Zuid. Het personeelsbeleid kan volgens hem een stuk professioneler. "In de 34 jaar dat ik leraar was, heb ik drie functioneringsgesprekken gehad."

Maandag presenteerde de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het actieplan Leraar 2020. Hij wil onder meer dat leraren en schoolleiders hun collega's van andere scholen beoordelen. Ook wil hij dat alle leraren een master halen. Een voornemen om ieder jaar 5 procent te ontslaan staat er niet in.

Ontploffing tijdens bezoek Ahmadinejad

Een explosie gevolgd door een brand heeft dinsdag een bezoek verstoord van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad aan een olieraffinaderij in de zuidwestelijke plaats Abadan. Dat meldde het Iraanse persbureau Fars.

Zes mensen raakten gewond. Ahmadinejad bleef ongedeerd. De ontploffing zou te wijten zijn geweest aan een technisch probleem. De president hield even later een toespraak op televisie over de laatste stappen in de ontwikkeling van de raffinaderij.

Ontploffing tijdens bezoek Ahmadinejad
Ontploffing tijdens bezoek Ahmadinejad (Foto: ANP)

Nederland op weg naar droogterecord

Nederland is op weg naar een droogterecord. Het landelijke neerslagtekort is opgelopen tot 120 millimeter, meer dan op dezelfde tijd in het recordjaar 1976. Toen liep het tekort uiteindelijk op tot 360 millimeter. Volgens het KNMI is het uitzonderlijk dat er in deze tijd van het jaar al zo'n tekort is opgebouwd.

De paar buien van de afgelopen dagen zijn volgens het KNMI verre van voldoende om een einde te maken aan het neerslagtekort Door het overwegend zonnige en vrij warme weer verdampt veel vocht. Op veel plaatsen is het daardoor droger dan ooit.

De droogte zorgt al wekenlang voor diverse problemen in het hele land. Natuurgebieden gingen in vlammen op en in de grote rivieren is het waterpeil drastisch gezakt. De afvoer in de Rijn is inmiddels lager dan in 1976. Ook voor de landbouw heeft de droogte grote gevolgen.

Het brandgevaar is voorlopig wel in de kiem gesmoord. Na vele weken code rood, de hoogste alarmfase, is nu in de meeste natuurgebieden nauwelijks meer gevaar. Alleen in Noord-Limburg geldt nog code geel voor 'verhoogd gevaar'. Later deze week worden nieuwe buien verwacht, maar volgens het KNMI brengen ook die geen verlichting.

Bekijk de onthulling van de Wii² live

Dinsdag 7 juni rond de klok van zes zal Nintendo zijn nieuwe console, die ook wel bekend staat als Wii² of SuperWii, onthullen op hun persconferentie op de E3. De hele wereld zal waarschijnlijk gekluisterd aan de PC hangen om dit live te zien. Nintendo heeft nu bekend gemaakt dat je niet hoeft te gaan zoeken naar een goede live-verbinding.

Nintendo gaat de persconferentie namelijk ook zelf streamen vanaf hun E3 site. Na de presentatie zal er op de site een hoop nieuws staan waaronder trailers en screenshots. Ook heeft Nintendo gezegd dat Wii-eigenaren exclusief E3 nieuws zullen krijgen via de Nintendo Channel op de Wii.

Nintendo

Gilberto Silva keert terug naar Brazilië

Gilberto Silva gaat weer voetballen in zijn vaderland. De middenvelder kwam de afgelopen seizoenen uit voor het Griekse Panathinaikos, daarvoor speelde hij bij Arsenal. Hij tekent een contract voor anderhalf jaar bij Gremio.

De 34-jarige Braziliaan vierde zijn grootste succes in 2004 toen hij met Brazilië de wereldtitel won. Steeds meer landgenoten van Gilberto Silva kiezen er voor om terug te keren naar de Braziliaanse competitie. Adriana, Ronaldinho, Elano en Luis Fabiano gingen hem voor.

'Van den Brom in beeld bij FC Utrecht'

ADO Den Haag-trainer John van den Brom is bij FC Utrecht in beeld om daar de nieuwe trainer te worden. Eerder zat de club al om tafel met Erwin Koeman.

Van den Brom is met ADO bezig aan een uitstekend seizoen. De trainer heeft de geruchten gehoord, maar zegt officieel van niets te weten. "Ook bij Vitesse zou ik op een lijstje staan, maar ik heb met niemand contact gehad", zegt hij tegen De Telegraaf. "Ik concentreer me volledig op de play-offs met ADO en hoop met de club ten koste van FC Groningen Europees voetbal te halen."

De trainer zegt dan ook niet bezig te zijn met zijn toekomst bij een andere club. FC Utrecht zat eerder al om tafel met Erwin Koeman. "Het was een oriënterend gesprek, waarbij we nog helemaal niet hebben gesproken over zaken als contractduur en salaris", zei technisch directeur Foeke Booy daarover.

"Het ging vooral over voetbal en ik vond het een prettig gesprek. Ik ga dit gesprek nu intern terugkoppelen en dan beraden we ons op vervolgstappen." De technisch directeur heeft inmiddels overeenstemming met de ontslagen Ton du Chatinier bereikt over de financiële afwikkeling van zijn ontslag.

Levine nog steeds fan van huidige consoles

Nu Nintendo aankomende E3 met een nieuwe console komt is de vraag of de andere twee partijen, Sony en Microsoft, ook snel moeten volgen. Volgens Ken Levine, onder andere maker van het succesvolle Bioshock, is dit niet nodig en hebben de huidige consoles nog genoeg in zich.

Volgens Levine is er nog steeds een hoop uit de huidige consoles te halen. Hij vergelijkt de release-games van de PlayStation 2 met de games die tegen het einde van de PlayStation 2 verschenen waarbij hij zegt dat niemand had verwacht dat er nog zoveel uit de PlayStation 2 gehaald kon worden.

“I think about the PS2. It started with Fantavision and The Bouncer, and it ended with San Andreas and God of War. That’s the same piece of kit running those games. If you told that to anyone on the planet who didn’t know better, that it was running on the same piece of kit, they’d tell you that you were an absolute fucking liar!”

Levine denkt om die reden dat er nog een hoop moois uit de huidige consoles is te halen en dat het niet nodig is om krachtigere machines te maken.

Bioshock: Infinite zal in 2012 verschijnen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Hou FOK!games goed in de gaten want op de E3 zullen we de game zeker te zien krijgen.

Ken LEvine

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over gesjoemel door en rond een chemische fabriek.

De fosforfabriek Themphos in Vlissingen heeft de afgelopen twee maanden weer te veel dioxine uitgestoten. De fabriek kwam eerder in opspraak vanwege de te hoge uitstoot van giftige stoffen, waaronder dioxine. Ook vonden er de afgelopen jaren relatief veel bedrijfsongevallen plaats. De oud-burgemeester van Enschede Jan Mans concludeerde in een in februari openbaar gemaakt rapport dat de provincie Zeeland ernstig tekort is geschoten bij de aanpak van de problemen. Binnen enkele weken begint een gezondheidsonderzoek onder omwonenden van de fabriek.
 
Een Groen-Links-gedeputeerde weigerde al geruime tijd op te treden tegen de stelselmatige overtredingen van milieuwetten door het bedrijf. Vreemd, voor een partij die juist duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel zegt te dragen. Vraagje kan niet uitblijven:

[NBA] Dallas met één voet in finale

Dallas Mavericks zijn nog één overwinning verwijderd van de finale van de NBA. De ploeg won het vierde duel in de eindstrijd van de Western Conference met 112-105 van Oklahoma City Thunder. Dallas leidt nu met 3-1 in de best-of-seven.

Dallas moest in Oklahoma City terugkomen van een flinke achterstand. In de laatste seconden van de reguliere speeltijd dwong Dallas pas een verlenging af. In de 'overtime' was de ploeg oppermachtig. Dirk Nowitzki maakte 40 punten en benutte veertien van zijn vijftien vrije worpen

'T-Mobile schrapt 475 Nederlandse banen'

T-Mobile schrapt ongeveer een kwart van de negentienhonderd banen in Nederland. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag op basis van ingewijden.

De inkomsten in de telecomsector lopen sterk terug door concurrentie van gratis diensten via internet. Zo worden steeds minder sms'jes verstuurd. Ook zou het T-Mobile niet lukken de kosten onder controle te houden.

De winst van de Nederlandse dochter van T-Mobile is begin dit jaar met 20 procent afgenomen. T-Mobile is niet meer de enige die de populaire iPhone aanbiedt. Daardoor verliest het klanten aan bijvoorbeeld Vodafone en KPN.

T-Mobile is na KPN de tweede grote speler in Nederland die streng moet bezuinigen. In april kondigde KPN al aan dat een kwart van het personeel moet verdwijnen.

Mogelijk dinsdag as boven Nederland

De aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn hangt mogelijk dinsdag al boven Nederland. "We verwachten echter niet dat het luchtvaartverkeer in Nederland daar last van zal hebben", zei een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland op Radio 1.

In de ochtend wordt in ieder geval nog geen as verwacht. Tientallen vluchten naar het noorden van Engeland en Schotland zijn vanwege de aswolk geschrapt. Vluchten richting de Verenigde Staten hebben geen last van de aswolk omdat ze er op grotere hoogte overheen vliegen.

Vorig jaar lag het hele Europese luchtvaartverkeer plat door een aswolk. Daarna is bekeken of het wel nodig was zulke verstrekkende maatregelen te nemen. Nu mogen luchtvaartmaatschappijen in eerste instantie zelf bepalen of ze vliegen of niet.

"Fortuna Sittard heeft zeven contractspelers"

Fortuna Sittard heeft zeven contractspelers, een aantal dat over ruim drie maanden naar zestien moet zijn uitgegroeid. De club kan vanwege de zeer beperkte financiën weinig spectaculaire aankopen doen op de transfermarkt.

"We hebben nu zeven contractspelers en moeten er op 1 september zestien hebben", zegt trainer Wim Dusseldorp in gesprek met Voetbal International. "Wij oriënteren ons. Het doel is geen minpunten te krijgen, want dan zijn we volgend seizoen wat eerder veilig."

"Bij Fortuna Sittard kun je geen topsalaris verdienen, maar ik juich de normalisering van de salarissen toe", vertelt Dusseldorp. "Wij zijn in staat keurige salarissen te betalen voor jongens van twintig a 21 jaar. Je weet dat je in een bepaalde categorie moet zoeken."

De club handhaafde zich op het nippertje in de Jupiler League. "Spelers moeten willen investeren in hun eigen loopbaan. Wij zijn zestiende geworden in de Jupiler League, maar iedere speler denkt dat-ie hogerop kan. Zo werkt het denk ik niet. In de voorbereiding zal de selectie pas vorm gaan krijgen."

DVD: Loft

Vijf vrienden besluiten samen een appartement te kopen waar zij kunnen doen en laten wat ze willen. Deze loft wordt gebruikt om ongestoord te kunnen vreemdgaan zodat de mannen hun handen in onschuld kunnen blijven wassen ten opzichte van hun vrouwen. Alles loopt prima en blijft onder de radar, tot er op een ochtend een lijk gevonden wordt in de loft. Dan blijkt dat de vijf vrienden elkaar niet meer kunnen vertrouwen. De remake van de Belgische kaskraker is volledig gelijk aan de Belgische versie, alleen de acteurs zijn anders. 

Krijg je eigen Lancer bij Gears of War 3

De meeste games komen tegenwoordig met een special edition waarin, naast de game zelf, toffe extra's zitten. Nu is bekend geworden dat Gamestop een exclusieve limited edition krijgt voor Gears of War 3.

Als je de Epic of Limited Edition bij Gamestop koopt, krijg je er een levensgrote Lancer-replica bij. Deze is met de hand beschilderd en maakt geluid als je de trekker overhaalt. Mocht je de game al ergens anders in de pre-rorder hebben staan, dan kun je de Lancer ook los kopen.

"Dubbed the Retro Lancer during the Lambent Invasion, the Pendulum Wars Lancer Assault Rifle was the preceding model to the Lancer Assault Rifle. Used primarily in the Pendulum Wars as the COG soldier’s primary choice weapon, it was abandoned about a year after Emergence Day because the weapon was ineffective to the Locust Horde’s fighting tactics. However, following the Sinking of Jacinto when supplies started becoming sparse, the Retro Lancer started cropping up in fighting forces once again."

Eerder werd al bekend hoe de Epic en Limited Edition er uit gaan zien. Gears of War 3 verschijnt in september voor Xbox 360. Verwacht wordt dat we tijdens de E3, die begin juni gehouden wordt, meer over de game te weten zullen komen.

Lancer

Lancer

'Controle op constructies flats noodzakelijk'

Flatgebouwen en appartementencomplexen moeten allemaal worden gecontroleerd op mogelijke beschadigingen in balkons en galerijen. Vooral in oudere flats uit de jaren vijftig en zestig zou de kans op haarscheurtjes groot zijn.

Dat stelt VNconstructeurs dinsdag in De Telegraaf naar aanleiding van de maandag ingestorte galerij in Leeuwarden. Volgens de beroepsvereniging kunnen door controle dergelijke incidenten worden voorkomen.

"Net als je houtwerk eens in de paar jaar schildert, moet je ook constructies zoals balkons regelmatig controleren", zegt voorzitter Johan Galjaard. "Helemaal na vijftig jaar is het belangrijk om te zien hoe balkons zich hebben gehouden. Doe je dat niet, dan loop je kans op verrassingen zoals in Leeuwarden."

Maandag stortten in totaal vijf delen van galerijen van een flat aan de Antillenweg in Leeuwarden in. Hoe dat precies heeft kunnen gebeuren, wordt door een technisch bureau onderzocht. Wonderbaarlijk genoeg vielen er geen gewonden.

Einde der tijden nu op 21 oktober

De christelijke prediker die voor afgelopen zaterdag ten onrechte het einde der tijden had voorspeld, heeft een nieuwe datum geprikt voor de Dag des Oordeels: 21 oktober.

De 89-jarige Camping, die voor 1994 ook al eens de terugkeer van Jezus op aarde had voorspeld, wijt het foutje met zaterdag aan een 'rekenfout', zo zei hij maandag op de radio.

Camping wijt het aan de menslievendheid van God dat de apocalyps later begint, maar dan versneld verloopt. Volgens hem was 21 oktober altijd al het beoogde eindpunt van de ondergang van de wereld. In de VS zijn al duizenden reclameborden neergezet met de nieuwe datum.

Opnieuw EU-sancties tegen Wit-Russen

De Europese Unie heeft sancties ingesteld tegen dertien figuren van de Wit-Russische regering. De Unie wil op deze manier haar ongenoegen laten blijken over het harde neerslaan van demonstraties in het land, dat geleid wordt door de autoritaire Aleksandr Loekasjenko.

De 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU stemden maandag in met reisverboden voor en het bevriezen van de banktegoeden van 13 Wit-Russische regeringsmedewerkers. Eerder waren al tegen 156 andere personen sancties ingesteld.

Twee voormalige Wit-Russische presidentskandidaten werden vrijdag veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen, omdat zij na de frauduleus verlopen verkiezingen van vorig jaar protestacties zouden hebben georganiseerd.

'Kind afstaan geeft trauma'

Nederlandse vrouwen die noodgedwongen hun kind afstaan voor adoptie, kampen vaak met een opeenstapeling van trauma's. Dat is de conclusie van het dinsdag te verschijnen rapport 'In één klap moeder, en ook weer niet', schrijft Trouw. Het is de eerste grootschalige studie naar zogenoemde afstandsmoeders in Nederland.

Het gaat om moeders die bijvoorbeeld door verkrachting zwanger zijn geraakt. Vaak wordt de zwangerschap pas ontdekt als abortus niet meer is toegestaan. Als de vrouwen dan besluiten het kind te laten adopteren, volgt volgens antropologe Pien Bos verdriet, soms pas jaren later.

Ze houden hun afgestane kind vaak geheim, en kunnen bijvoorbeeld niet gemakkelijk meepraten over hun bevalling. Moeders die hier wel open over zijn, krijgen volgens mede-auteur en hulpverleenster Astrid Werdmuller vaak negatieve reacties zoals 'ik zou nooit mijn kind wegdoen'. Zij wijst erop dat veel moeders het besluit juist voor het kind zelf nemen. "Ze denken niet zelf voor hem te kunnen zorgen."

Voor de invoering van de Abortuswet in 1984 deden jaarlijks duizend vrouwen afstand van hun baby. Nu zijn dat er ongeveer twintig. De vrouwen zijn gemiddeld 23 jaar oud. 20 procent is jonger dan 18 jaar. Ruim de helft heeft wortels in landen als Marokko, Polen, Suriname en Turkije. Een kwart heeft rond de geboorte nog een relatie met de vader.

'Zwaarste NAVO-aanval op Tripoli tot nu toe'

De Libische hoofdstad Tripoli is dinsdagochtend vroeg opgeschrikt door een serie van zo'n vijftien zware explosies. NAVO-gevechtsvliegtuigen vlogen over. Aan de hemel waren vuurballen te zien.

Waarnemers repten over de meest intense aanval op Tripoli sinds het begin van de operatie op 19 maart. Het Rixos hotel waar veel buitenlandse journalisten verblijven, schudde op zijn grondvesten. De wijk Bab al-Aziziya, waar de residentie van dictator Moammar Gadhafi staat, was doelwit.

Tripoli wordt vrijwel dagelijks gebombardeerd door een internationale coalitie. De aanvallen op militaire doelen in Libië zijn bedoeld om te voorkomen dat Gadhafi's troepen burgers aanvallen.

'Zwaarste NAVO-aanval op Tripoli tot nu toe'
'Zwaarste NAVO-aanval op Tripoli tot nu toe' (Foto: ANP)

Meltdown in drie reactoren Fukushima

In de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is het niet alleen, zoals tot nu toe bekend, in reactor 1 tot een meltdown gekomen, maar hoogstwaarschijnlijk ook in de reactoren 2 en 3. Dit heeft de exploitant van de elektriciteitscentrale, Tepco, dinsdag bekendgemaakt.

Ruim twee maanden na de verwoestende aardbeving en tsunami lekt nog steeds radioactiviteit uit de centrale. Maar Fukushima Daiichi is inmiddels 'stabiel'.

De technici nemen nu na nader onderzoek aan dat in de reactoren 2 en 3 de meeste brandstofstaven zijn gesmolten en op de bodem van het reactorvat zijn gevallen, net als in reactor 1. Het goedje wordt nu succesvol gekoeld.

'Fukushima' wordt beschouwd als het ernstigste incident met een kerncentrale sinds de ramp van Tsjernobyl 25 jaar geleden.

8 ton boete voor Berlusconi zonder weerwoord

De Agcom, de Italiaanse tegenhanger van het Commissariaat voor de Media, heeft maandagavond boetes van in totaal meer dan 8 ton opgelegd aan twee journaals van de publieke omroep RAI en drie van het concern Mediaset van premier/zakenman Silvio Berlusconi. Hun berichtgeving zou onevenwichtig zijn geweest.

Berlusconi was vrijdagavond op primetime verschenen in de journaals van vrijwel alle belangrijke publieke en commerciële zenders. De oppositie kreeg geen gelegenheid tot wederhoor. Volgens Agcom maakte Berlusconi van de zendtijd gebruik om campagne te voeren voor de lokale en provinciale verkiezingen eind deze week. Daarmee is de wettelijke bepaling geschonden die de partijen gelijke kansen moet bieden op de buis.

Mediaset heeft meteen aangekondigd bij de bestuursrechter in beroep te gaan tegen de opgelegde boetes.

8 ton boete voor Berlusconi zonder weerwoord
8 ton boete voor Berlusconi zonder weerwoord (Foto: ANP)

Een cd'tje kopen

In de winkelstraat van Kampen is een kleine cd-winkel gevestigd. Ik heb plaatsgenomen aan de lees- en luistertafel achterin de winkel. De eigenaar van de zaak, vraagt of ik koffie wil. ‘Graag.' Ik leg de cd's die ik wil luisteren voor me neer. Van het stapeltje is er maar een cd die ik zelf heb uitgezocht. De andere heeft de eigenaar me aangeraden. Hij kent mijn muzieksmaak ondertussen. Zijn aanraders zijn vaak het beluisteren waard. Het is zaterdagmiddag en het is goed toeven in mijn favoriete platenzaakje.

Eerste Modern Warfare 3-gameplaytrailer

Activision heeft zojuist de eerste gameplaybeelden van Call of Duty: Modern Warfare 3 vrijgegeven. De trailer toont in essentie een Derde Wereldoorlog-scenario waar al eerder naar gehint werd. De game zal zoals voorgaande delen de speler oorlog laten voeren in uiteenlopende locaties.

Bekijk hoe steden in Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk in vlammen opgaan. Het laat ook beelden zien van de aangekondigde verwoestbare omgevingen. MW3 is wat dat betreft geen subtiele game. De trailer laat zich goed samenvatten als één grote actie-explosie. Michael Bay zou trots zijn.

Call of Duty: Modern Warfare 3 zal fans in vervoering brengen op 8 november 2011 voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Taakstraffen geëist voor Apache-crash Bommelerwaard

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag taakstraffen van vijftig en honderd uur geëist, tegen de twee Apachepiloten die december 2007 met hun toestel tegen hoogspanningsdraden in de Bommelerwaard vlogen. Het OM verwijt de 43-jarige gezagvoerder Patrick M. en de 26-jarige piloot Maarten van der Z. onvoorzichtig en onoplettend handelen.

Tegen M. werd de zwaarste straf geëist omdat hij als piloot de meeste ervaring heeft. Volgens de officier van justitie kan het haast niet anders dan dat de twee piloten zichzelf overschat hebben.

Het OM stelt dat de verdachten voorafgaand aan de vlucht de topografische kaart van de omgeving niet goed bestudeerd hebben waardoor het ongeval kon gebeuren. M. bestrijdt dit. "We hebben wel degelijk op de kaart gekeken. Ons zijn geen obstakels opgevallen", zei hij tegen de militaire rechtbank in Arnhem. Ook tijdens de vlucht is er goed op de kaart gekeken, verklaarde de gezagvoerder.

Door het ongeval kwamen ongeveer vijftigduizend mensen in de Bommeler- en Tielerwaard enkele dagen zonder stroom te zitten. Particulieren en bedrijven hebben miljoenen euro's schade geclaimd bij Defensie.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de toedracht van het incident onderzocht, stelt dat sprake was van 'gebrekkige vluchtvoorbereiding en -uitvoering'. Volgens de raad was er bovendien geen goede controle op de voorbereiding van de helikoptervlucht. Ook zou onvoldoende aandacht zijn geschonken aan mogelijke obstakels op de vliegroute.

De militaire rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.


Taakstraffen geëist voor Apache-crash Bommelerwaard (Foto: Novum)

Meer aangiften tegen zedenverdachte Schijndel

De 43-jarige man uit Schijndel die eerder deze maand in zijn woonplaats een zedenmisdrijf zou hebben gepleegd met een minderjarig meisje, heeft mogelijk nog meer op zijn kerfstok. Bij de politie zijn meer aangiften binnengekomen, laat het Openbaar Ministerie in Den Bosch maandag weten.

Vier zaken zijn momenteel in onderzoek. De politie heeft de ouders van de slachtoffers benaderd. De rechtbank heeft de Brabander inmiddels voor negentig dagen vastgezet.

De verdachte wordt er onder meer van verdacht op 2 mei in het Kloosterpark in Schijndel een meisje te hebben misbruikt. Als het onderzoek het toelaat, wordt in de loop van de week meer informatie vrijgegeven, meldt het OM.

Blunder kost D66 senaatszetel

Het Noord-Hollandse D66-Statenlid Wim Cool kon maandag in het stemhokje het rode potlood niet vinden, en vulde het stembiljet toen maar met zijn eigen balpen in. Het gevolg: een ongeldige stem en vijf in plaats van zes Eerste Kamer-zetels voor D66.

De Kiesraad reageerde onverbiddelijk: het vakje op het stembiljet moet rood zijn gekleurd. "Al was het een lippenstift", aldus een zegsman. Het rode potlood bleek later achter een richeltje te liggen.

Bic-balpenWim Cool is volgens D66 kapot van zijn fout, maar wellicht had het erger gekund. De partij toonde zich immers bepaald geen voorstander van een meerderheid in de Eerste Kamer voor de gedoogcoalitie, en de verloren zetel is in ieder geval niet naar de VVD, het CDA of de PVV gegaan. In dat geval had Cool premier Rutte namelijk aan zijn meerderheid geholpen, omdat de coalitie volgens de voorlopige uitslag 37 van de 75 zetels heeft gehaald. De partij die met de verspeelde zetel aan de haal gaat is de SP, die vier jaar geleden ook van een ongeldige stem profiteerde.

D66-voorman Alexander Pechtold twitterde al gekscherend over de blunder, en looft een fles rode wijn uit voor de beste grap over het incident. De fractieleider van de Democraten in de Senaat, Rogier van Boxtel, overweegt bij de Kiesraad in beroep te gaan.

KLM schrapt vluchten om aswolk

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt dinsdag tot 11.00 uur in de ochtend niet vanaf Amsterdam naar Noord-Engeland en Schotland in verband met de IJslandse aswolk. Dat heeft een woordvoerster van KLM maandag laten weten.

KLM heeft het besluit genomen op basis van informatie van het zogenoemde Volcanic Ash Advisory Centre en eigen bevindingen.

De vluchten naar Aberdeen, Glasgow, Edinburgh en New Castle gaan in de vroege ochtend niet door. In totaal gaat het om zes vluchten.

Volgens de woordvoerster is er nu nog geen aanleiding om aan te nemen dat er meer vluchten geannuleerd worden, maar KLM houdt de situatie continu in de gaten. Na de aswolk van vorig jaar zijn Europese afspraken gemaakt. Luchtvaartmaatschappijen bepalen in voorkomende gevallen zelf of ze vliegen of niet. Gebieden waar de asconcentraties te hoog zijn, kunnen worden 'afgesloten'.

KLM schrapt vluchten om aswolk
KLM schrapt vluchten om aswolk (Foto: ANP)

'DNA Strauss-Kahn op kleren kamermeisje'

DNA-materiaal van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is aangetroffen op de kleren van het hotelmeisje dat hij zou hebben aangerand. Dat meldden diverse lokale nieuwszenders uit de stad New York maandag.

Strauss-Kahn werd ruim een week geleden opgepakt. In een hotel op Times Square zou hij hebben geprobeerd een kamermeisje te dwingen tot seks. Ook zou hij haar hebben opgesloten in de badkamer. In totaal wordt hij verdacht van zeven feiten, waarvoor hij meer dan 74 jaar celstraf kan krijgen.

Strauss-Kahn ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Hij is afgetreden als topman van het Internationaal Monetair Fonds. De rechtbank in New York heeft hem onder huisarrest geplaatst.

'DNA Strauss-Kahn op kleren kamermeisje'
'DNA Strauss-Kahn op kleren kamermeisje' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.