FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 maart 2013

De Bakker strijdend ten onder in Miami

Thiemo de Bakker is woensdag in de eerste ronde van het masterstoernooi in Miami blijven steken. De Haarlemse tennisser, via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdschema van het Amerikaanse hardcourttoernooi, was in drie sets net niet opgewassen tegen Horacio Zeballos: 1-6, 6-3 en 3-6.

Na twee games was de partij nog in evenwicht, maar daarna liep Zeballos uit. De Argentijn, met zijn 39e plaats op de wereldranglijst 63 posities hoger gerangschikt dan De Bakker, plaatste twee breaks en trok de eerste set overtuigend naar zich toe. In het tweede bedrijf ging De Bakker langer gelijk mee met Zeballos. In de zesde game brak hij de Argentijn, de enige man die dit jaar van Rafael Nadal kon winnen, zelfs en hij serveerde de set vervolgens uit.

Aan het begin van de derde set nam Zeballos een break voorsprong en kwam op 2-0. De Bakker sloeg echter meteen terug en kreeg in de zevende game zelf de kans om via een break een voorsprong te nemen. Zeballos liet dat echter niet toe. In de achtste game liet de Argentijn vervolgens zien hoe het wel moest.

Erdogan aangekomen in Nederland

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is woensdagavond aangekomen in het Okura Hotel in Amsterdam. Erdogan heeft donderdag verschillende afspraken in Nederland op de agenda staan, waaronder een ontmoeting met premier Mark Rutte (VVD) en koningin Beatrix. Of Erdogan ook daadwerkelijk de nacht doorbrengt in het hotel is onduidelijk.

De Turkse premier wordt donderdagmiddag door Rutte ontvangen in het Catshuis. Daarvoor heeft hij al een bezoek gebracht aan de Keukenhof en is hij ontvangen door koningin Beatrix in paleis Huis ten Bosch. Ook bezoekt hij de Eerste Kamer.

Het bezoek van Erdogan aan Nederland is beladen, onder meer vanwege de ophef rond de 9-jarige Turkse jongen Yunus en zijn lesbische pleegmoeders. De politie zal donderdag nauwlettend in de gaten houden of het komt tot protesten in Rotterdam, waar Erdogan een de Islamitische Universiteit zou bezoeken. Dat bezoek gaat echter niet door.

Ook in Lelystad zou een demonstratie plaatsvinden van de Turkse gemeenschap tegen het jeugdzorgbeleid. Op het Stadhuisplein zouden zo'n duizend mensen worden verwacht.

Op het Binnenhof vinden ook nog twee protesten plaats tégen Erdogan. De jongerenafdeling van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gaat demonstreren tegen het 'warme welkom' dat Erdogan ten deel valt in Nederland. Verder protesteren Koerden, Armenen en alevieten donderdag op het Binnenhof tegen de komst van Erdogan.

De Jong: "Titelstrijd leeft in selectie Oranje"

Siem de Jong merkt dat de titelstrijd in de Eredivisie leeft bij de internationals uit de Nederlandse competitie. "Bij de spelers leeft het natuurlijk wel onderling. We maken er vooral grappen over dat iedereen voor de televisie het duel van de concurrent bekijkt en uiteraard blij is als de tegenstander scoort. Maar dit is een gezonde strijd", zo vertelde De Jong in gesprek met Voetbal International.

Eerder deze week liet Daryl Janmaat, rechtsback bij Feyenoord, al weten dat er wel gesproken wordt over de titelstrijd, maar dat het niet te koste gaat van de sfeer in de selectie. Het gebeurt allemaal op een sportieve manier. Ajax staat momenteel bovenaan, maar PSV, Feyenoord en Vitesse liggen op de loer.

De selectie wordt getekend door de vele spelers die in de Eredivisie uitkomen. In totaal zijn dat er dertien, waarvan zeven hun thuiswedstrijden spelen in de Rotterdamse Kuip. Samen met de overige internationals maken de spelers zich op voor het WK-kwalificatieduel tegen Estland.

Brama: "Twente is geen topteam meer"

Sinds lange tijd wist FC Twente afgelopen weekend weer eens te winnen. Op bezoek bij FC Groningen trokken De Tukkers aan het langste eind.

Die zege maakte een einde aan een periode van acht wedstrijden zonder overwinning. Aanvoerder Wout Brama zag de kleurloze reeks met lede ogen aan. "Wij zijn onze voetbalidentiteit stukje bij beetje kwijtgeraakt", treurt hij in gesprek met Voetbal International.

Volgens Brama is FC Twente niet langer een topteam. "Een topteam is lastig te verslaan en haalt ook een resultaat als het voetballend even niet draait. Zoals wij na de winterstop hebben gepresteerd en gevoetbald is ver onder de maat. We hebben een pas op de plaats gemaakt", concludeert hij.

Ook het vertrek van Steve McClaren betreurt Brama. "Het is zijn beslissing, van de spelers hoefde hij niet weg. Ik vond het lastig. McClaren blijft voor mij de trainer met wie ik kampioen ben geworden. Die er voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor is geweest dat de club FC Twente en zijn supporters een historische gebeurtenis hebben meegemaakt. Zo zal ik me hem blijven herinneren. Daarnaast heb ik veel van hem geleerd."

Janmaat: "Moet drang naar voren kunnen uiten"

Daryl Janmaat heeft lovende woorden gesproken over zijn trainer Ronald Koeman, die volgens de verdediger een van de belangrijkste personen is achter het succes in Rotterdam.

Janmaat is bezig met een goed seizoen, waarin hij zich heeft ontwikkelt tot vaste waarde bij Oranje en basisspeler bij een titelkandidaat. Zijn trainer is voor een groot deel verantwoordelijk is voor het zijn ontwikkeling en het succes van de Rotterdammers.

"Koeman heeft de afgelopen twee jaar bewezen dat hij een heel goede trainer is. Van een team waar niemand vooraf wat voor gaf, heeft hij iets heel moois gemaakt. Het komt vooral door Koeman dat we nu zo hoog staan", zegt de 23-jarige back in gesprek met het ANP. "Hij is tactisch heel sterk en geeft veel verantwoordelijkheid aan de spelers. Daar word je sterker en beter van."

Janmaat is blij dat Koeman hem de vrijheid geeft om ook aanvallend zijn steentje bij te dragen. "Ik ben niet iemand die alleen maar achterin blijft hangen, daar heb ik teveel energie voor. Ik moet de drang naar voren die ik heb kunnen uiten. Gelukkig heb ik een trainer van wie dat mag," besluit Janmaat.

'Jip en Janneke-Cito-toets sneuvelt'

Het ziet ernaar uit dat de makkelijke Cito-toets toch wordt afgeschaft. Dat melden bronnen in Den Haag woensdag.

De Tweede Kamer praat donderdag over een wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, waarin staat dat alle scholen verplicht een Cito-toets moeten afnemen. Ook houdt Dekker daarin vast aan de makkelijke toets die basisscholen aanbieden aan kinderen die waarschijnlijk naar het vmbo gaan.

De aangepaste toets is echter een doorn in het oog van de PVV, terwijl die partij wel kan zorgen voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Om de PVV tegemoet te komen, wordt nu achter de schermen gewerkt aan een aanpassing van de wet, waardoor er wel een verplichte Cito-toets komt voor basisscholen maar de makkelijke versie wordt geschrapt.

GFH Capital wil Leeds United weer verkopen

De investeringsmaatschappij GFH Capital wil Leeds United een jaar na de aankoop alweer van de hand doen. De investeringsmaatschappij uit Dubai stuurde een bericht de wereld in waar het stelde klaar te zijn voor de verkoop. “De groep is actief bezig met een verkoop van zijn aandeel in Leeds United”, meldt de eigenaar in de Engelse media.

Waarom de maatschappij alweer van Leeds af wil is niet bekend. De groep nam in 2012 de aandelen over van eigenaar Ken Bates, die voor Leeds ook voorzitter was van Chelsea. Leeds United komt op het moment uit in het Championship, waar het tiende plaatst bezet. De ploeg heeft nog uitzicht op een plaatsje in de play-offs, maar moet dan wel een achterstand goed maken van zeven punten. De ploeg degradeerde in het seizoen 2004/05 uit de Premier League.

'Fatih Terim in beeld bij Inter Milaan'

Galatasaray-trainer Fatih Terim is naar verluid een kandidaat om trainer te worden bij Inter Milaan. De ploeg uit Milaan is bezig met een matige reeks in de Serie A en de positie van de huidige hoofdtrainer Andrea Stramaccioni zou niet langer zeker zijn.

Het zou niet verbazingwekkend zijn als hij deze zomer vertrek bij de club. In dat geval zou Fatih Terim de juiste kandidaat zijn om hem op te volgen volgens Tuttoweb. Terim staat momenteel aan het roer bij Galatasaray en stond in het verleden al eens bij Fiorentina en AC Milan de leiding had. De trainer van voormalig Inter-speler Wesley Sneijder heeft nog een contract bij de Turkse grootmacht tot de zomer van 2014.

Volgens Tuttoweb heeft Terim zijn jawoord al gegeven aan Inter-voorzitter Massimo Moratti. Stramaccioni is bezig aan zijn eerste seizoen bij I Nerazzurri, maar dat zou dus zomaar zijn laatste kunnen zijn. Momenteel staat zijn ploeg op de vijfde plaats in de Serie A. In Europa is de ploeg tevens uitgespeeld na een kraker in de Europa League tegen Tottenham Hotspur.

Fuentes wil klantenlijst prijsgeven

Dopingarts Eufemiano Fuentes denkt erover om zijn volledige klantenlijst aan het WADA en de Spaanse antidopingwaakhond te overleggen. Dat zei hij woensdag tegen Europa Press. "Als zij mij als nuttig beschouwen en me vragen, zou ik er over nadenken en bereid zijn." Fuentes heeft tot nu toe nooit namen van sporters die hij behandelde genoemd.

De Spanjaard stelt niet uit te zijn op strafvermindering. "Ik wil dat er een wederzijdse samenwerking is. Als dat betekent dat ze mijn lijst willen hebben, dan krijgen ze die." Fuentes' praktijk werd in 2006 binnengevallen. De arts staat nu pas terecht voor het in gevaar brengen van patiënten.

In de tussentijd zijn de namen van meer dan vijftig wielrenners die zich door Fuentes doping lieten toedienen bekend geworden. Fuentes heeft eind januari tijdens de rechtzaak al aangegeven ook onder meer voetballers, tennissers, boksers en atleten te hebben behandeld.

Het WADA heeft bij de rechter een verzoek ingediend om de bloedzakken die bij de inval bij Fuentes zijn buitgemaakt te mogen ontvangen. Tot nu toe werd dat door de Spaanse justitie steeds geweigerd omdat het om bewijsmateriaal gaat. Vorige week stelde de Spaanse landsadvocaat dat het mogelijk was als niet de hele bloedzakken, maar slechts bloedstalen aan de internationale dopingautoriteit zouden worden overgedragen.

Chili onderzoekt massale garnalensterfte

De Chileense autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de dood van duizenden garnalen. De diertjes spoelden woensdag aan in Coronel en kleurden het strand rood. Afgelopen weekeinde spoelden op hetzelfde stuk strand ook al honderden dode krabben aan.

Volgens lokale vissers zorgen thermo-elektrische centrales voor opwarming van het oceaanwater, waardoor de garnalen sterven. De vissers vrezen voor hun levensonderhoud.

'VS steunen Israël voor eeuwig'

De Verenigde Staten zijn nog steeds toegewijd aan de veiligheid van de joodse staat. Daar heeft de Amerikaanse president Barack Obama Israël woensdag van verzekerd. Hij waarschuwde vijanden dat de VS pal achter Israël staan en hij verklaarde dat zijn regering er alles aan zal doen om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen.

Toen hij woensdag na een nachtelijke vlucht vanuit Washington voet op Israëlische bodem zette zei Obama dat er vrede moet zijn in het 'Heilige Land'. Terwijl er in het Midden-Oosten revoluties plaatsgrijpen en Iran vorderingen maakt met zijn atoomprogramma blijven de VS Israël steunen, aldus de president. "De VS zijn trots om achter u te staan als sterkste bondgenoot en grootste vriend", zei Obama. Hij noemde zijn bezoek een gelegenheid om de 'onbreekbare banden tussen onze landen te herbevestigen' en om 'opnieuw de Amerikaanse toewijding aan de veiligheid van Israël duidelijk te maken'.

De bijna 90-jarige Israëlische president Shimon Peres bedankte Obama bij aankomst in Tel Aviv. "Een wereld zonder Amerikaans leiderschap, zonder haar morele stem, zou een duisterder wereld zijn. Een wereld zonder jullie vriendschap, zou uitnodigen tot agressie tegen Israël." De Israëlische premier Benjamin Netanyahu putte zich ook uit in dankwoorden. "Dank voor het steunen van Israël in deze tijden van historische veranderingen in het Midden-Oosten. Dank voor het ondubbelzinnig bevestigen van het soevereine recht van Israël om zich te verdedigen tegen elke dreiging", aldus Netanyahu.

Na een tête-à-tête met Peres herhaalde Obama nog eens dat de VS de 'grootste vriend' van Israël zijn. Peres zei op zijn beurt blij te zijn met de visie van Obama 'dat vrede niet slechts een wens is, maar een mogelijkheid'.

Hoewel vrede tussen Israël en de Palestijnen bij het overleg hoog op de agenda staat, evenals het Iraanse atoomprogramma en de burgeroorlog in Syrië, is er weinig hoop dat Obama's bezoek iets meer oplevert dan de gebruikelijke vriendschappelijke woorden over en weer. Eerder al werd bekendgemaakt dat er van grote beleidswijzigingen geen sprake zal zijn. Het succes van de reis naar Israël zal vooral afhangen van de vraag of Obama in staat is het negatieve beeld van de VS in Israël te keren.

Obama heeft later deze week een onderhoud met de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever, waarna hij doorreist naar Jordanië. Zaterdag keert Obama weer terug naar de VS.

Suárez staat open voor vertrek bij Liverpool

Luis Suárez heeft toegegeven dat hij Liverpool best zou willen verlaten als er een grotere Europese club langskomt. De Uruguayaanse aanvaller bekende dat hij Anfield zou kunnen verlaten en met geïnteresserde clubs om tafel zou gaan als ze meer uitzicht op prijzen hadden, ondanks het feit dat hij "erg gelukkig" is in Liverpool.

"Je weet het niet in het voetbal", antwoorde Suárez AFP op de vraag of hij een transfer zou willen maken. "Ik heb zoals iedere speler ambitie en er zijn clubs in Europa waar ik ambieer voor te spelen. Ik zit momenteel bij een team van wereldklasse, een elite club genaamd Liverpool. En als een ander team komt met betere uitzichten op prijzen en dat team zou mij willen ben ik bereid te praten om te kijken waar dat heen gaat."

Suárez is momenteel topscorer in de Engelse Premier League met 22 doelpunten. Wil hij volgend jaar uitkomen in de Champions League, dan zou een transfer deze zomer een logische gevolg zijn.

'VS willen kernwapen voor Iran voorkomen'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag beloofd nauw samen te werken met Israël en er alles aan te doen om te voorkomen dat Iran de hand weet te leggen op een kernwapen. Obama noemde kernwapens de 'ergste wapens ter wereld'.

Obama, die op bezoek is in Israël, zei na een onderhoud met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de voorkeur te geven aan een diplomatieke oplossing voor de kwestie. Volgens Obama is daar nog voldoende tijd voor. Hij voegde daar aan toe dat 'alle opties op tafel liggen' als diplomatie niet leidt tot een oplossing. "De vraag is nu of de Iraanse leiders deze kans grijpen", zei de president.

Netanyahu zei de Amerikaanse pogingen om middels diplomatie en sancties te voorkomen dat Iran een kernwapen in zijn bezit krijgt te waarderen, maar volgens hem moeten deze middelen 'versterkt worden met een heldere en geloofwaardige dreiging van militair ingrijpen'.

Sijsling ziet Mayer opgeven in Miami

Igor Sijsling heeft woensdag de tweede ronde bereikt van het masterstoernooi in Miami. De Amsterdammer hoefde zich daarvoor niet in te spannen. Leonardo Mayer uit Argentinië gaf na vijf games op. Het stond toen 3-2 voor Sijsling. Sijsling moet nu tegen Tommy Haas. De Duitser was Sijsling dit seizoen al twee keer de baas.

Sijsling is na Kiki Bertens de tweede Nederlandse tennisser in de tweede ronde in Miami. Arantxa Rus verloor eerder woensdag in drie sets van de Zwitserse Romina Oprandi. Thiemo de Bakker komt later woensdag nog in actie, Robin Haase speelt pas op donderdag.

'Biologische ouders Yunus niet tegen homo's'

De biologische ouders van Yunus hebben nooit bezwaar willen maken tegen de seksuele geaardheid van de lesbische pleegmoeders van het Turkse jongetje. Ze willen alleen dat Yunus zou worden geplaatst 'in een pleeggezin waarin tegemoet zou worden gekomen aan hun eigen identiteit en die van Yunus'. Dat stelt de advocaat van de biologische ouders van het kind woensdag in een verklaring op de website joop.nl.

De ouders waren volgens de advocaat bang dat Yunus onthecht en vervreemd van hen zou raken. De biologische ouders van Yunus zouden zich niet keren tegen Nederlandse normen en waarden. "Zij hebben zich altijd daarmee verbonden gevoeld naast het feit dat zij net zo goed ook een Turkse identiteit hebben waarmee zij zich verbonden voelen."

Voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg hebben de ouders volgens hun advocaat geen goed woord over. De ouders zouden zich 'zeer diep' in hun grondrechten aangetast voelen. Het gezin zou daar nog steeds onder lijden.

In Turkse media is grote ophef ontstaan over het lot van Yunus, sinds zijn moeder een beroep deed op premier Recep Tayyip Erdogan om in te grijpen. Volgens de Turkse media steelt de Nederlandse staat kinderen van Turkse ouders om hen onder te brengen bij homoseksuelen en lesbiennes.

De rel overschaduwt het bezoek dat Erdogan donderdag brengt aan Nederland. Premier Mark Rutte (VVD) zal Erdogan aanspreken over de affaire en hem uitleggen welke afwegingen in Nederland worden gemaakt bij het plaatsen van pleegkinderen. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) hekelde de Turkse bemoeienis als 'ongepast en aanmatigend'.

Uit een door Bureau Jeugdzorg opgesteld juridisch overzicht blijkt woensdag dat het gerechtshof in juli 2007 oordeelde dat uit alle deskundigenrapporten niet voldoende bleek dat de ouders van Yunus hem of zijn twee broertjes hebben mishandeld. De twee broertjes van Yunus werden daarop teruggeplaatst. Yunus, die als baby uit huis werd geplaatst, bleef bij zijn pleegmoeders.

Begin augustus 2008 kwamen er vanuit de omgeving van de broertjes signalen binnen dat de veiligheid en welzijn van de kinderen toch in het geding waren. De kinderrechter bepaalde dat de kinderen weer uit huis moesten worden geplaatst. De ouders hadden de kinderen echter verstopt. Volgens Jeugdzorg bleken ze te zijn ontvoerd naar Turkije.

In maart 2010 oordeelde de rechtbank dat de ouders ongeschikt zijn Yunus te verzorgen en op te voeden en worden de ouders uit hun ouderlijk gezag ontheven. Het gerechtshof in Den Haag bekrachtigt die ontheffing in januari 2012. Het hof stelde daarbij onder meer dat de ouders 'met eigen beperkingen kampen en vanwege hun beperkte affectieve en pedagogische capaciteiten onvoldoende in staat zijn om de minderjarige de zorg te verlenen die hij nodig heeft'.

De twee broertjes wonen inmiddels weer bij hun biologische ouders. Een woordvoerder van Jeugdzorg wil niet ingaan op de situatie van de twee broertjes van Yunus.

Carmageddon: Reincarnation komt naar next-gen consoles en pc

Stainless Games heeft vandaag aangekondigd dat een investeringsronde om haar nieuwe game Carmageddon: Reincarnation te financieren, het totale budget naar 3,5 miljoen dollar heeft gebracht.

In de zomer van 2012 haalde het bedrijf al ruim 600.000 dollar op via Kickstarter en nu wordt het totale budget verhoogd naar 3,5 miljoen dollar door Les Edgar, aandeelhouder van Stainless Games en oprichter van Bullfrog Productions.

Stainless Games is een onafhankelijke ontwikkelaar en blijft dat ondanks de investering nog steeds. De CEO van Stainless Games, Patrick Buckland onderschrijft dit:

"We are delighted to have fully funded Carmageddon: Reincarnation without having to go outside of the collective of our own company, shareholders and fans. It allows us to maintain a true independence and creative control whilst not having to compromise quality or content by budgetary constraints."

Doordat het bedrijf niet vast zit aan een uitgever, krijgt het alle vrijheid om de game te maken zoals ze het voor ogen heeft, en dankzij de investering is het budget zo groot dat het geen compromissen hoeft te sluiten over de kwaliteit.

Verder werd er ook aangekondigd dat Carmageddon: Reincarnation op zowel next-gen consoles en de pc uitkomt. Het is onduidelijk welke consoles dit zijn en wanneer de game uit zal komen, alhoewel Stainless eerder dit jaar genoemd werd op de lijst van developers die voor de PlayStation 4 aan het ontwikkelen waren.

Carmageddon: Reincarnation

Editors deze zomer twee keer in Nederland

De Editors verzorgen deze zomer twee optredens in Nederland. De Britse band staat maandag 8 juli in de Gashouder in Amsterdam. Een maand later treden de heren op tijdens Lowlands, maakte concertorganisator Mojo woensdag bekend.

Tijdens beide optredens zal de band nieuw materiaal ten gehore brengen. Het laatste album van Editors, bekend van nummers als Smokers Outside the Hospital Doors en Papillon, stamt uit 2009. Deze zomer wordt de opvolger van In This Light and on This Evening uitgebracht.

Lowlands vindt plaats op 16, 17 en 18 augustus. Het festival, dat dit jaar onder meer Nine Inch Nails en Slayer wist te strikken, was vorige maand binnen twee uur uitverkocht. Kaarten voor het concert van Editors in de Gashouder zijn vanaf volgende week woensdagochtend te koop.


Editors deze zomer twee keer in Nederland (Foto: Novum)

Griepepidemie duurt voort

De griepepidemie in Nederland houdt nog altijd aan, hoewel het aantal mensen met griep de afgelopen week wel flink is afgenomen. Afgelopen week kampten 67 op de honderdduizend Nederlanders met griepverschijnselen, tegenover 109 op de honderdduizend de week ervoor, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag.

In Nederland heerst sinds dertien weken een langdurige, maar milde griepepidemie. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren.

'Adele plant huwelijk in zomer of najaar'

Adele is in het diepste geheim bezig met het plannen van haar huwelijk. De zangeres wil haar geliefde Simon Konecki in de zomer of het najaar eeuwige trouw beloven, beweert een bron tegenover het Amerikaanse blad Us Weekly. Vorige zomer ging al het gerucht dat Adele was getrouwd, maar dat werd later door de zangeres ontkend.

"Ze is al een tijdje bezig", onthult de ingewijde. Volgens een andere bron trouwen de 24-jarige Adele en 38-jarige Konecki in hun nieuwe huis in het Engelse Brighton. De zangeres beviel enkele maanden geleden van haar eerste kind, zoon Angelo. "Simon is de perfecte partner voor haar en Angelo is haar alles."

'Rutte II heeft lente afgeschaft'

Hoewel het nu officieel lente zou moeten zijn, is daar nog bitter weinig van te merken. Niks geen korte rokjes en diepe decolletés, maar snoeiharde wind en kutkou. Eindelijk is de aap uit de mouw: het huidige kabinet heeft de lente met ingang van dit jaar afgeschaft.

Dit beweert Wikipedia althans. "Lente kwam voorheen ook in Nederland voor", zo weet de internetencyclopedie. "In verband met de crisis heeft het kabinet Rutte II echter besloten de lente per 2013 af te schaffen. In plaats hiervan zal de winter in Nederland aanhouden tot 21 juni."

Het heeft er alle schijn van dat ze nog gelijk krijgen ook. Er zit namelijk een enorm hogedrukgebied bij Groenland, dat niet van plan is binnen enkele weken op te rotten.

Kutwinter
Schijtwinter blijft maar aanhouden

6 maanden geen 'bingo' voor kutpuber

Bejaarden hebben het maar zwaar. Ze zijn afgetakeld en krakkemikkig, ze worden geplaagd door nostalgie omdat vroeger alles beter was, en nu blijken er ook nog rotjochies rond te lopen die hun favoriete spelletje lopen te saboteren door zomaar 'bingo' te roepen. Gelukkig treedt de rechter streng op tegen dat laatste.

De 18-jarige Austin Whaley uit Kentucky is duidelijk de puberteit nog niet ontgroeid, want hij bezondigt zich nog aan scabreuze daden als het leugenachtig roepen van 'bingo' in een bingozaal. De mensen die in betreffende zaal deelnamen aan het spelletje begonnen eerst te klagen omdat ze verloren hadden, maar al snel sloeg de sfeer om.

Kunstgebitten werden uitgespuwd van verontwaardiging, pacemakers draaiden overtoeren en het Amerikaanse equivalent van 'rabauw' vloog door de zaal. Een aanwezige agent wist Austin in z'n lurven te pakken, en beval hem z'n excuses aan te bieden. Toen de jongen dit weigerde, besloot de agent hem maar op te pakken.

Uiteindelijk kwam de zaak voor de rechter die Austin voor zes maanden een verbod gaf om 'bingo' te zeggen. Houdt hij dit vol, dan wordt z'n strafblad gewist. Mocht het hem niet lukken, dan gaat hij alsnog 90 dagen het gevang in en krijgt hij een boete van 250 Amerikaanse dollars.

Inval bij IMF-directeur Christine Lagarde

De Franse politie heeft een inval gedaan in de woning van Christine Lagarde om aantijgingen van een compensatiebetaling van een zakenman die Nicolas Sarkozy gesteund zou hebben.

In 2008 heeft Lagarde bemiddeld bij een conflict tussen de flamboyante rijke stinkerd Bernard Tapie en de bank Credit Lyonnais.  Tapie zou een vergoeding hebben gekregen van 285 miljoen eurootjes.

Lagarde's advocaat, Yves Repiquetm is ervan overtuigd dat de bevindingen zijn client onschuldig zullen verklaren.

Cricketselectie naar Zuid-Afrika en Namibië

Voor de Nederlandse internationals gaat het internationale cricketseizoen beginnen. De selectie van bondscoach Peter Drinnen zal begin april naar Zuid-Afrika gaan voor voor een oefenstage. Tussen elf en achttien april speelt Oranje twee  WK-kwalificatiewedstrijden in en tegen Namibië.

Ook staat er tijdens die week een vierdaagse wedstrijd tegen Namibië op het programma voor de Intercontinental Cup. De tour wordt afgesloten met een Twenty20-toernooi van 19 tot en met 24 april, opnieuw in Zuid-Afrika.

De selectie: Peter Borren (VRA), Wesley Barresi (Quick Hg), Mudassar Bukhari (ACC), Daan van Bunge (Excelsior'20), Tom Cooper (South Australia), Tom de Grooth (HCC), Tim Gruijters (Quick Hg), Timm van der Gugten (NSW), Ashan Malik (VOC), Paul van Meekeren (ACC), Stephan Myburgh (Excelsior'20), Michael Rippon (Sussex), Pieter Seelaar (Hermes DVS), Michael Swart (WA).

Tom Heggelman (Excelsior'20) en Eric Szwarczynski (VRA) blijven als reserves in Nederland.

1 miljoen voor Chinees Meisje Tretchikoff

Het befaamde portret Chinees Meisje van de in het huidige Kazachstan geboren schilder Vladimir Tretchikoff heeft op een veiling in Londen ruim 1,1 miljoen euro opgebracht. Het schilderij van een jonge vrouw met een groen gezicht en vuurrode lippen wordt beschouwd als het meest gereproduceerde in de wereld. Het veilinghuis Bonham had een opbrengst van ongeveer een half miljoen verwacht.

De koper is de Britse zakenman en juwelier Laurence Graf, die het schilderij in Zuid-Afrika ten toon wil stellen. Tretchikoff vestigde zich in 1946 in dat land en voltooide het Chinese Meisje in 1953 in Kaapstad. Zijn model was de toen 17-jarige Monika Sing-Lee, die hij had gezien, toen ze werkte in de wasserij van haar oom in de buurt van Kaapstad.

Tretchikoff overleed in 2006 op 92-jarige leeftijd in Kaapstad.

Rus weer onderuit in eerste ronde

Arantxa Rus is er weer niet in geslaagd om een wedstrijd op de WTA-tour te winnen. De nummer twee van het Nederlandse vrouwentennis moest vandaag in Miami haar meerdere erkennen in Romina Oprandi; het werd 6-4, 3-6 en 6-3 voor de Zwitserse.

Interessant genoeg was Oprandi ook de laatste speelster waarvan Rus wist te winnen op de tour. In augustus van het afgelopen jaar boekte ze in Dallas een zege in straight sets op haar tegenstander van vandaag.

Sindsdien gaat het bergafwaarts met de Monsterse. Al elf achteropeenvolgende keren is ze niet voorbij de eerste ronde gekomen op een WTA-toernooi. In februari won ze in de Fed Cup nog wel van de nummer 776 en 743 van de wereld, waarvan die laatste in een driesetter.

Het zwakste wapen van Rus is de laatste tijd vooral haar service gebleken. Ook vandaag liep de opslag van de Nederlandse niet lekker; ze sloeg maar liefst dertien dubbele fouten.

Van Gaal ziet Duitsland als favoriet WK

Louis van Gaal ziet Duitsland volgend jaar in Brazilië als grote favoriet voor de wereldtitel. Dat vertelde de bondscoach van het Nederlands elftal woensdag op een persconferentie in aanloop naar het WK-kwalificatieduel van vrijdag tegen Estland. "Duitsland is in mijn ogen de grootste kanshebber. Ook Spanje heeft een heel goed team. Met de rest kunnen we ons meten."

Met het maximale aantal van twaalf punten uit vier duels is Oranje prima aan de kwalificatiereeks begonnen. Toch waarschuwt Van Gaal voor te veel optimisme. "De verwachtingen zijn hoog. Het publiek zal denken dat we wel even met 5-0 van Estland winnen, maar zo eenvoudig is dat niet."

Van Gaal denkt wel ongeveer te weten met welke tactiek Estland naar Amsterdam zal komen. "Ze spelen met anderhalve spits, twee rijtjes van vier en daarachter een keeper. Het wordt gewoon steeds lastiger om van zulke ploegen te winnen, zeker met dit soort systemen."

Het belangrijkste advies dat Van Gaal zijn spelers meegeeft is om het baltempo hoog te houden. "We moeten stations over slaan en de wisselpass gebruiken. Al weten we dat Estland tot het gaatje kan gaan en dat de hele wedstrijd vol kan houden. Dat hebben ze in het verleden al bewezen."

De bondscoach kon woensdag beschikken over een volledig fitte selectie. Feyenoorder Daryl Janmaat, die dinsdag nog voortijdig de training verliet, is hersteld van een lichte kuitblessure. Oranje verkast maandag, daags voor de wedstrijd tegen Roemenië, voor de training naar het stadion van AZ. Het trainingsveld van Katwijk is volgens de internationals niet goed genoeg.

Bobby Brown zit in de gevangenis

Bobby Brown zit achter de tralies. De zanger meldde zich woensdag bij een rechtbank in Los Angeles, waarna hij in hechtenis werd genomen, zo was te zien op beelden die entertainmentsite TMZ uitzond.

Brown moet de cel in voor rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed. Eind vorige maand werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 55 dagen. De 44-jarige ex van Whitney Houston moet naast zijn celstraf een programma van acht maanden volgen om van zijn alcoholverslaving af te komen. Ook heeft hij een proeftijd van vier jaar gekregen.

FOK!filmtips van de dag: Léon (The Professional)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

In de 23e eeuw vliegen auto's op verschillende niveaus door de nog altijd hectische straten van New York. De ietwat opvliegende taxichauffeur Korben Dallas, in de persoon van Bruce Willis, krijgt een bijzondere passagier, Leeloo, gestalte gegeven door Milla Jovovich. Samen raken ze verwikkelt in een genootschap dat opkomt tegen het ultieme kwaad dat iedere vijduizend jaar weer probeert het leven op aarde uit te roeien. Alleen het vijfde element, Leeloo, kan deze ramp tegenhouden. Helaas wordt het kwaad bijgestaan door Mr. Zorg, een rol van Gary Oldman en zijn alien-handlangers. The Fifth Element om 20.30 uur op RTL7.

RTL8 gaat verder in de week van boekverfilmingen met thriller The Rainmaker. Rudy Baylor staat aan de vooravond van zijn carrière als advocaat. Maar het advocatenkantoor waar hij werkt, wordt op non-actief gezet door de FBI en alle werknemers komen op straat te staan. Rudy is genoodzaakt een baan te aanvaarden bij de Eerste Hulp. Op een dag komt hem een zaak ter ore die voor een grote doorbraak in zijn carrière als advocaat kan zorgen. Een jongen is overleden omdat zijn ouders een operatie niet konden betalen en nu klagen zijn ouders de verzekeringsmaatschappij aan. Deze machtige verzekeringsmaatschappij heeft een leger aan grote advocaten ingeschakeld. Rudy, het groentje, komt in de rechtszaal oog in oog te staan met de advocaat der advocaten, Leo F. Drummond. Met onder andere Matt Damon, Claire Danes, Jon Voight en Mickey Rourke. De film begint om 20.30 uur.

Léon - ook wel bekend onder de titel The Professional - is een spannende film met in de hoofdrollen Jean Reno, Natalie Portman en Gary Oldman. Het markeerde de eerste Engelstalige film van de Franse regisseur Luc Besson.

Mathilda is een twaalfjarig meisje uit een asociaal New Yorks gezin, wier vader verwikkeld is in drugszaken. Als zij op een kwade dag even boodschappen gaat doen, moordt de corrupte agent Norman Stansfield op gruwelijke wijze haar hele familie uit. Mathilda zoekt onderdak bij de introverte Franse buurman Léon die een huurmoordenaar blijkt te zijn. Na enige aarzeling ontfermt hij zich over het meisje en leert haar zelfs de kneepjes van het vak. Kan hij haar echter ook beschermen tegen de moordenaar van haar gezin? Om 23.10 uur op RTL7.

 

Nadat de legendarische reddingszwemmer Ben Randall, een rol van Kevin Costner, zijn crew verliest in een tragisch ongeluk, wordt hij als leraar uitgezonden naar de school voor Coast Guard Rescue Swimmers. Hij gaat helemaal op in zijn nieuwe baan en zet de boel op stelten met onorthodoxe lesmethodes. Één van zijn beste studenten is het zwemtalent Jake Fischer, gespeeld door, Ashton Kutcher. Die helaas liever zijn bekwaamheid etaleert, dan dat hij de wil toont om zijn leven voor een ander te geven. Randall drijft Fischer tot het uiterste en probeert hem te veranderen in een jongen die met hart en ziel voor het bestaan van reddingszwemmer kiest. Samen vertrekken ze naar Alaska waar Fischer meteen te maken krijgt met een gruwelijk moeilijke test. The Guardian om 00.15 uur op BBC1.

Je kan ook afstemmen op de films Jersey Girl en Loser vandaag.

Christenen chanteren coalitie

De ChristenUnie en de SGP dreigen dat zij plannen van het kabinet niet zullen steunen als zij nog verder worden getergd op het gebied van ethische zaken. Dat zeggen zij woensdag in aanloop van het debat over het schrappen van het verbod op godslastering. "Dit helpt allemaal niet", jankt SGP-voorman Kees van der Staaij.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers waarschuwde dat hij 'niet veel enthousiaster wordt over compromissen of akkoorden die wij moeten steunen'. Van der Staaij zei richting het kabinet: "Als je onze constructieve gevoelens wil aanwakkeren dan moet je op ethisch gebied geen ramkoers varen."

VVD en PvdA gaan naar alle waarschijnlijkheid instemmen met het plan om het verbod op godslastering te schrappen. Alleen de christelijke partijen zijn tegen.

Het kabinet is voor een meerderheid in de Eerste Kamer in veel gevallen wel aangewezen op het CDA, de ChristenUnie of SGP. Onlangs nog hielpen de ChristenUnie en SGP, samen met D66, het kabinet uit de brand bij het woonakkoord.

Banken Cyprus tot vrijdag dicht

De banken in Cyprus blijven in ieder geval tot vrijdag gesloten. Dat heeft de Cypriotische centrale bank woensdag gezegd. De banken zijn sinds zaterdag gesloten om een bankenrun te voorkomen, terwijl het land onderhandelingen voert over een reddingsplan voor zijn economie.

Het parlement van Cyprus stemde dinsdag tegen een reddingspakket voor de Cypriotische banken dat voorzag in een heffing op spaartegoeden. Er wordt nu hulp gezocht bij Rusland. Cyprus heeft 5,8 miljard euro nodig om in aanmerking te komen voor een noodlening van tien miljard euro van andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

Als de noodlening niet wordt verstrekt, dan kan de bankensector in elkaar storten. Dat kan verwoestende gevolgen voor de economie van Cyprus hebben en ertoe leiden dat het uit de euro stapt.

Sly Cooper-video maakt je helderziend

Sly komt je in de onderstaande video hoogstpersoonlijk een paar geheimen over Sly Cooper: Thieves in Time vertellen. Hoewel, hij geeft je alleen de mogelijkheid om zijn gedachten te lezen. Tot je per ongeluk te diep in zijn geest duikt.

Sly Cooper: Thieves in Time komt op 28 maart uit voor PS3 en PS Vita. Als je één versie koopt krijg je ze allebei, dankzij crossbuy.

Goede dag voor Movistar in Catalonië

Team Movistar heeft een succesvolle dag beleefd in de Ronde van Catalonië. De voor de Spaanse formatie rijdende Colombiaan Nairo Quintana won de derde etappe met aankomst in skioord Vallter 2000. Zijn ploeggenoot Alejandro Valverde finishte als tweede en neemt de leiderstrui over van de Belg Gianni Meersman.

Meerdere renners probeerden op de zware slotklim weg te rijden, maar alleen de poging van Quintana had succes. De 23-jarige Colombiaan had op de streep zes seconden voorsprong op Valverde, Joaquin Rodriguez en Bradley Wiggins. Robert Gesink moest in de slotfase passen en kreeg ongeveer een halve minuut aan zijn broek.

Valverde heeft in het klassement een voorsprong van zes seconden op Rodriguez, Wiggins volgt op tien tellen. Gesink zakt van de vijfde naar de zevende plaats, net achter ritwinnaar Quintana. De achterstand van de Nederlander op Valverde bedraagt 36 seconden.

Itsy Bitsy Spider in Guardians of Middle-earth

Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions geven vandaag het nieuwste DLC-personage vrij, de krachtige spin Unglob, en de drie straten tellende Mirkwood map skin voor Guardians of Middle-earth.

Unglob is, net als de krachtige spin Shelob, een monsterachtig schepsel dat van nature enorm agressief is en op weg is om een zeer krachtige spin te worden. Daarnaast kunnen gamers spelen in de drie wegen tellende map met de nieuwe Mirkwood map skin die spelers in het donkere en onheilspellende bos brengt.

Unglob en de map skin zijn te downloaden via Xbox LIVE Arcade en PlayStation Network. Deze horen niet bij de seizoenspas.

Uitgebreide uitleg over WildStar

NCSOFT en Carbine Studios hebben de video 'What is WildStar' het internet op geslingerd. Nu de bèta-versie dichterbij komt, willen veel mensen weten: Wat is WildStar? De video geeft uitgebreid antwoord op deze vraag.

In WildStar landen we op de planeet Nexus. Deze planeet staat nog niet op de kaart en de spelers leren al spelende meer over de planeet en zijn vroegere bewoners, de Eldan. Zij zijn een ver geavanceerd ras, maar plots zijn ze allemaal van de planeetbodem verdwenen, omdat er van alles misging. Wat en hoe is natuurlijk aan de speler om uit te zoeken in deze MMO voor pc.

De gehele uitleg is in onderstaande video te bekijken.

Radiohead-frontman met supergroep naar Amsterdam

Radioheads Thom Yorke komt met zijn electrorockproject Atoms For Peace naar Nederland. De zanger staat 7 juli in de Amsterdamse Heineken Music Hall met zijn supergroep, die verder bestaat uit Red Hot Chili Peppers-bassist Flea, Beck- en R.E.M.-drummer Joey Waronker, percussionist Mauro Refosco en Radiohead-producer Nigel Godrich.

De kaartverkoop voor het concert van Atoms For Peace gaat vrijdagochtend van start, liet concertorganisator Mojo woensdag weten. De band is actief sinds 2009 en bracht vorige maand zijn debuutalbum Amok uit. Van de cd verschenen de singles Default en Judge, Jury and Executioner.

A.F.Th. van der Heijden bij uitreiking P.C. Hooft

Schrijver A.F.Th. van der Heijden neemt de P.C. Hooft-prijs zelf in ontvangst. Dat zei zijn vrouw Mirjam Rotenstreich woensdagmiddag in het Radio 1-programma Dit Is De Dag. Eerder was onduidelijk of de schrijver aanwezig zou zijn tijdens de uitreiking op 23 mei.

De auteur kreeg vorig jaar de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs voor de roman Tonio over zijn verongelukte zoon. Van der Heijden liet bij beide prijsuitreikingen verstek gaan.

De 61-jarige Van der Heijden krijgt de prestigieuze P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, zo werd in december bekend. De jury prijst hem voor zijn verhalende proza, waarvan de stijl volgens de jury 'ongeremd en retorisch' is.

'Nederlandse moordverdachte gepakt op Ibiza'

De Guardia Civil heeft zondag op het Spaanse Ibiza een 36-jarige Nederlander aangehouden die wordt verdacht van moord. Spaanse media melden woensdag dat Nederland hem zoekt en dat hij uitgeleverd wordt.

De man werd aangehouden in de plaats San Jordi en verscheen maandag voor een rechter die zijn uitleveringszaak behandelt. Tegen de man liep een internationaal arrestatiebevel.

Het is onduidelijk voor welke zaak de man wordt gezocht en wanneer hij naar Nederland komt.

NAC wil netwerk Van Hooijdonk gebruiken

NAC Breda hoopt Pierre van Hooijdonk te verleiden om een actievere rol te spelen in het beleid van de Noord-Brabanders. Een verkennend gesprek hebben de voormalige international en algemeen directeur Stefaan Eskes reeds achter de rug, geeft laatstgenoemde toe in gesprek met Omroep Brabant. "Wellicht kunnen we iets voor elkaar betekenen", aldus de beleidsbepaler.

Welke functie Van Hooijdonk zou moeten bekleden is vooralsnog een raadsel. Voor een baan als technisch directeur lijkt hij niet in aanmerking te komen. "Maar zo ver heb ik nog niet nagedacht", zegt Eskes. "Pierre van Hooijdonk heeft volgens mij ook geen ervaring als technisch directeur. Hij heeft die rol nog nooit gehad. Pierre heeft een enorm netwerk in het voetbal en is begaan met de club. Hij heeft een mening over voetbal en zoals ik het zie een gefundeerde."

Naast Van Hooijdonk peilde Eskens nog een aantal oud-betrokkenen van NAC. "Ik vind het prettig om te praten met mensen die begaan zijn met de club. En ik wil weten waar we het als club beter kunnen doen. Maar ook of er een mogelijkheid is om samen te werken met elkaar."

Opstelten praat met privacyclubs over kentekens

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is bereid met privacyorganisaties te gaan praten over het bewaren van kentekengegevens. Die toezegging deed hij woensdag in het debat over zijn plan om alle nummerborden die door camera's worden vastgelegd vier weken op te slaan. Kamerfracties zijn bezorgd over het privacyaspect van de maatregel.

Opstelten gaat de komende weken om tafel met Bits of Freedom en Privacy First. Met name D66-Kamerlid Gerard Schouw en SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uitten woensdag hun zorgen over de schending van privacy van burgers. "We moeten niet alle automobilisten 24 uur per dag als verdachten gaan beschouwen", zei Schouw. "Je wordt in de gaten gehouden", waarschuwde Gesthuizen.

Coalitiepartijen VVD en PvdA en ook het CDA steunen het plan, al begrijpen zij ook de bedenkingen van D66 en de SP. Opstelten wil dat de foto's van nummerborden ook worden opgeslagen als er geen verkeersovertreding is begaan. Zo kunnen deze gegevens gebruikt worden bij de opsporing van andere delicten.

Optelten verzekerde de Kamer dat niet iedere burger als verdacht wordt gezien. Hij wees vooral op de voordelen die het biedt voor de opsporing van criminelen.

Gameïnstallatie mogelijk vereist bij nieuwe Xbox

Spellen voor de volgende generatie Xbox moeten geïnstalleerd worden op de spelcomputer. Daarna zou de speldisc niet meer nodig zijn. De spelcomputer, die nog niet is onthuld door Microsoft, zou op z'n minst een harddisk hebben van 500GB. Dat wordt gesuggereerd in een uitgelekt document, dat is gepubliceerd op VGLeaks.

Daarnaast valt in het document, dat eind vorig jaar geschreven is, te lezen dat de spelcomputer altijd online moet zijn. Op deze manier zou Microsoft spellen kunnen beveiligen tegen piraterij. Spellen voor de spelcomputer, bekend onder de werknaam Durango, zouden op een Blu-ray-disc verkocht worden.

Het is niet bekend wanneer Microsoft zijn nieuwe Xbox zal onthullen. Er doen verschillende berichten de ronde dat de gamegigant de onthulling volgende maand of in mei heeft gepland.

Groen licht voor langer doorvliegen F-16

Een meerderheid van de Kamer stemt in met het langer doorvliegen met de F-16. Dat bleek woensdagmiddag tijdens een debat met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Langer doorvliegen met de F-16 is nodig, omdat een besluit over de beoogd opvolger - de Joint Strike Fighter - op zich laat wachten. Het langer in de lucht houden van de jachtvliegtuigen kost zo'n driehonderd miljoen euro. Met het verstrijken van de jaren nemen ook de kosten van het onderhoud toe, lichtte Hennis toe.

De toestellen blijven nu tot in elk geval doorvliegen tot 2026. Het is de bedoeling dat vanaf 2019 de eerste opvolgers van de F-16's gaan vliegen. Of dat ook gaat gebeuren, is afhankelijk van het besluit dat het kabinet neemt over de JSF. Dat wordt later dit jaar verwacht. Als blijkt dat de F-16 nog twee jaar langer moeten doorvliegen, dan kost dat nog eens 144 miljoen euro.

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen de investering, bleek tijdens het debat. Wel vlogen beide partijen elkaar in de haren over de technische staat van de huidige F-16's.

Ronald Vuijk (VVD) haalde uit naar de partijen die wel moord en brand schreeuwen wanneer bij een testtoestel van de JSF een scheurtje wordt ontdekt, maar dat zij zich niet druk maken over de F-16, die 'praktisch vol scheuren zit', met alle gevolgen van dien voor de vliegers. "Onze krijgsmacht vliegt in een bejaard toestel", zei Vuijk, die opriep om van de luchtmacht geen 'museum' te maken en snel een besluit te nemen over de JSF.

Angelien Eijsink (PvdA) vond dat Vuijk 'grote woorden' gebruikte. Volgens haar zijn de F-16's nog lang niet bejaard. Zij erkende dat meer onderhoud nodig is, maar wees er ook op dat de toestellen nog lang niet aan de norm van zesduizend vlieguren zitten. Er kan nog gewoon mee worden gevlogen en de PvdA'er deed de oproep om de kwestie niet te 'dramatiseren'.

Ook Hennis zei dat het onderhoud duurder en intensiever wordt, maar dat de F-16's geen gevaar in de lucht vormen. "De toestellen zijn inzetbaar en berekend op hun taak", zei ze. "We laten vliegers niet vliegen in kisten met gevaar voor eigen leven."

De bewindsvrouw werd van verschillende kanten gevraagd naar de JSF, aangezien een besluit daarover gevolgen heeft voor het langer doorvliegen van de F-16. Hennis wilde daarover niets kwijt. Momenteel werkt zij aan een toekomstvisie voor de krijgsmacht, op basis waarvan het kabinet een knoop doorhakt over de JSF.

Elsevier meldde onlangs dat de JSF 'financieel inpasbaar' zou zijn. Het weekblad schreef dat op basis van een conceptstuk van het departement. Hennis herhaalde dat nog geen besluit is genomen en dat zij 'zonder oogkleppen' naar de beoogd opvolger kijkt. Ze zei verder niet te weten om welk stuk het gaat. Er worden wel dingen opgeschreven, maar er is pas een visiestuk als dat als zodanig wordt bestempeld. "En dat is er niet."

Terek Grozny bestraft voor wangedrag Kadirov

Terek Grozny is bestraft voor het wangedrag van Ramzan Kadirov tijdens de wedstrijd van zondag tegen Rubin Kazan. De club kreeg van de Russische voetbalbond een boete opgelegd van ruim vijfduizend euro en moet bovendien een van de komende thuiswedstrijden afwerken op neutraal terrein.

De Tsjetsjeense leider Kadirov ging zondag door het lint toen de aanvoerder van zijn club met twee keer geel uit het veld werd gestuurd. Hij snelde naar de omroepinstallatie en riep door het stadion 'de scheids is omgekocht! Je bent een eikel!'. Een dag later bood Kadirov schoorvoetend zijn excuses aan, al bleef hij bij zijn bewering dat Grozny was benadeeld.

Terek Grozny bezet de zevende plaats in de zestien clubs tellende Russische competitie. In 2011 stond Ruud Gullit er een tijdje als trainer onder contract.

Liverpool moet Allen rest van seizoen missen

Joe Allen komt dit seizoen niet meer in actie voor Liverpool. De 23-jarige Welshman wordt donderdag aan zijn linkerschouder geopereerd en moet zich volgens de medische staf richten op volgend seizoen. "Hij zal er in de voorbereiding weer bij zijn", vertelde clubarts Zaf Iqbal woensdag.

Allen kwam afgelopen zomer in het kielzog van trainer Brendan Rodgers over van Swansea City, waar hij in mei 2007 in de hoofdmacht debuteerde. De dertienvoudig international speelde deze voetbaljaargang 27 competitieduels voor de Reds, maar was daarin niet doeltreffend.

Italiaan Gatto wint Dwars door Vlaanderen

Oscar Gatto heeft woensdag de 68e editie van Dwars door Vlaanderen gewonnen. De 28-jarige Italiaan was na een kleine tweehonderd kilometer van Roeselare naar Waregem de sterkste van een kopgroep van tien. Gatto verwees in de sprint Borut Bozic en Mathew Hayman naar de ereplaatsen. Hij is de eerste Italiaan ooit die de Belgische semiklassieker won.

Thomas Voeckler leek lange tijd met de zege aan de haal te gaan. De Fransman demarreerde op zeven kilometer van de meet en leek uit de klauwen van de achtervolgers te blijven. Voeckler viel in de laatste honderd meter echter stil en werd in het zicht van de haven nog gepasseerd. Gatto was met overmacht de sterkste in de sprint.

De coureur van Farnese Vini volgde met zijn zege Niki Terpstra op, die vorig jaar zegevierde. De Noord-Hollander deed ditmaal niet mee om de prijzen. Terpstra reed in de achtervolgende groep die er in de laatste twintig kilometer niet in slaagde aansluiting te vinden bij de koplopers, terwijl het gat tussen de dertig seconden en een minuut bungelde. Terpstra won uiteindelijk de sprint van de tweede groep en werd daarmee elfde.

Dwars door Vlaanderen is de ouverture van de Vlaamse Wielerweek. Tot volgende week zondag staan ook de E3 Prijs, Gent-Wevelgem, Driedaagse De Panne en de Ronde van Vlaanderen op het programma.

Mark of the Ninja-DLC aangekondigd

Ontwikkelaar Klei Entertainment heeft de eerste uitbreiding van Mark of the Ninja aangekondigd. De DLC heet Special Edition en moet deze zomer verschijnen voor Xbox 360 en pc.

In de DLC speel je door middel van flashbacks het vroegere leven van Dosan na. Daarnaast wordt de mogelijkheid geïmplementeerd om een 'non-lethal takedown' uit te voeren. De uitbreiding bevat ook commentaar van de ontwikkelaar. Een prijs is nog niet bekendgemaakt.

Klei Entertainment heeft nog een trailer voor de add-on vrijgegeven:

Iets meer zelfdodingen in 2011

Het aantal zelfdodingen is in 2011 met drie procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2010 pleegden nog zestienhonderd mensen suïcide, een jaar later waren dit er 1647. Die stijging is minder sterk dan in voorgaande jaren. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal zelfdodingen onder jongeren daalde in 2011 wel sterk ten opzichte van het jaar ervoor. In 2010 sloegen 55 jongeren de hand aan zichzelf, in 2011 liep dit aantal terug naar 44. In 2009 was dit absolute aantal nog 52, in 2008 34.

Het streefcijfer van jaarlijks vijf procent minder zelfdodingen, dat het toenmalige kabinet in 2008 vaststelde, is volgens Schippers niet reëel gebleken. De gemiddelde afname van het aantal zelfmoorden tussen 1984 en 2007 was zelfs minder dan een procent. Daarom wordt voor de zomer op basis van suïcidecijfers uit omringende landen en wetenschappelijk onderzoek in overleg met partijen uit het veld een nieuw streefcijfer opgesteld.

Vaakst mishandeling op Terschelling

Op Terschelling vinden relatief de meeste mishandelingen plaats. Inwoners van Pekela worden vaker dan andere Nederlanders bedreigd en in het Noord-Hollandse Ouder-Amstel vinden de meeste vernielingen plaats. Dat meldt RTL Nieuws woensdag na onderzoek.

Voor het onderzoek kreeg RTL Nieuws van de politie de cijfers van twaalf vormen van criminaliteit die vaak voorkomen. In totaal gaat het om 676.344 misdrijven die vorig jaar plaatsvonden en waarvan aangifte is gedaan of waarvan een agent proces-verbaal heeft opgesteld. In 2011 werden van deze twaalf vormen van criminaliteit nog 707.026 misdrijven geregistreerd.

Op de lijst komt vernieling met meer dan 130 duizend keer het meest voor. Verder blijkt dat het vooral in Zuid-Limburg verstandig is de brommer, motor of auto goed op slot te doen. In Maastricht worden de meeste brommers gestolen, terwijl Valkenburg de lijst van diefstal van motorvoertuigen aanvoert.

In de studentensteden Nijmegen, Groningen en Enschede worden het vaakst fietsen gestolen. In Muiden vinden het vaakst diefstallen uit motorvoertuigen plaats. Verder vonden in Amsterdam de meeste straatroven (2068) en winkeldiefstallen (5293) plaats. Ook werden er in de hoofdstad met 8710 gevallen de meeste zakken gerold.

Paus doet handreiking aan andere religies

Paus Franciscus heeft woensdag beloofd de 'broederlijke' dialoog tussen de rooms-katholieke kerk en het jodendom voort te zetten. Daarnaast wil Franciscus samenwerken met moslims om het algemeen belang te bevorderen.

Franciscus sprak woensdag met een tiental vertegenwoordigers van verschillende religies. De afgevaardigden waren dinsdag ook aanwezig bij de inauguratie van de nieuwe paus.

De kerkvader richtte zich woensdag vooral tot de gezanten van de verschillende christelijke stromingen, onder wie Grieks-orthodoxe patriarch Bartholomeus I. Het was dinsdag voor het eerst sinds het Oosters Schisma in 1054 dat een Grieks-orthodoxe kerkvader aanwezig was bij de installatie van een rooms-katholieke paus.

Colorado legt wapenbezit aan banden

De Amerikaanse staat Colorado heeft vergaande beperkingen voor wapenbezit ingesteld. Gouverneur John Hickenlooper zette woensdag zijn handtekening onder nieuwe wetgeving.

Wapenverkoop tussen individuen en op het internet moet voortaan vooraf worden gegaan door een antecedentenonderzoek. Daarnaast verbiedt Colorado magazijnen die meer dan vijftien kogels kunnen bevatten. De nieuwe regels worden 1 juli van kracht.

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

Argos versterkt zich met Chinees Xing

Argos-Shimano heeft Yan Dong Xing aan de selectie toegevoegd. Dat maakte de Nederlandse wielerploeg woensdag bekend. De 28-jarige Chinees voegt zich volgende maand bij de ploeg op het trainingskamp in het Spaanse Altea. Hij brengt het aantal renners bij Argos op 29.

Xing vertrok eind vorig seizoen bij Max Success Sports en zat sindsdien nog zonder ploeg. Hij is prof sinds 2008. Algemeen manager Iwan Spekenbrink is blij met Xings komst. "Yan Dong is een veelbelovende renner, die naar onze mening een waardevolle bijdrage aan het team zal leveren." Xing komt bij Argos zijn landgenoot Ji Cheng tegen.

[WK Afstanden] Loting afstanden dag één

In Sochi heeft de loting plaats gehad voor de eerste dag van de wereldkampioenschappen afstanden. De heren rijden de 1500 meter en de dames komen in actie op de drieduizend meter. Titelverdedigers zijn Denny Morrison en Martina Sábliková. 

De eerste Nederlander die in actie komt is Mark Tuitert. Hij neemt het op tegen Yevgeny Lalenkov in rit zes. Een rit later nemen Kjeld Nius en Koen Verweij het tegen elkaar op. De slotrit is voor Zbigniew Brodka en Håvard Bøkko.

Bij de dames is Linda De Vries in rit negen de eerste Nederlandse. Zij rijdt tegen Bo-Reum Kim. Ireen Wüst neemt het in de elfde rit op tegen Martina Sábliková en Diane Valkenburg sluit de afstand af tegen Claudia Pechstein. De WK Afstanden gaan donderdag om 13.35 uur (Nederlandse tijd) van start met de 1500 meter heren.

Loting heren 1500 meter

Rit Binnenbaan   Buitenbaan  
1 Hyung-Joon Joo Zko David Andersson Zwe
2 Dmitry Babenko Kaz Lucas Makowsky Can
3 Denis Kuzin Kaz Christoffer Fagerli Rukke Noo
4 Jonathan Kuck VS Benjamin Macé Fra
5 Jan Szymanski Pol Alexis Contin Fra
6 Mark Tuitert Ned Yevgeny Lalenkov Rus
7 Kjeld Nuis Ned Koen Verweij Ned
8 Haralds Silovs Lat Ivan Skobrev Rus
9 Shani Davis VS Brian Hansen VS
10 Konrad Niedzwiedzki Pol Sverre Lunde Pedersen Noo
11 Denis Yuskov Rus Bart Swings Bel
12 Zbigniew Brodka Pol Håvard Bøkko Noo

Loting dames 3000 meter

Rit Binnenbaan   Buitenbaan  
1 Jelena Peeters Bel Do-Yeong Park Zko
2 Brittany Schussler Can Seon-Yeong Noh Zko
3 Mari Hemmer Dui Bente Kraus Dui
4 Luiza Zlotkowska Pol Cindy Klassen Can
5 Eriko Ishino Jap Natalia Czerwonka Pol
6 Yelena Sokhryakova Rus Yevgeniya Dmitriyeva Rus
7 Masako Hozumi Jap Ida Njåtun Noo
8 Ivanie Blondin Can Katarzyna Bachleda-Curus Pol
9 Linda de Vries Ned Bo-Reum Kim ZKo
10 Olga Graf Rus Stephanie Beckert Dui
11 Martina Sábliková Tsj Ireen Wüst Ned
12 Diane Valkenburg Ned Claudia Pechstein Dui

Chris Rock regisseert showbizzromkom

Chris Rock gaat een film maken over de Amerikaanse showbizz. De naar verluidt rauwe komedie bevat ook romantische elementen. Rock regisseert hiermee na Head of State en I Think i Love My Wife zijn derde film en gaat deze ook produceren. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 48-jarige Rock is vooral bekend als stand-upcomedian en acteur uit films als Down to Earth, Lethal Weapon 4 en de drie Madagascar-animatiefilms. Hij is momenteel bezig met de opnames van Grown Ups 2, waarin hij wederom Kurt McKenzie speelt.


Chris Rock regisseert showbizzromkom (Foto: Novum)

Geen James Bond in 2014

In april 2012 was er nog sprake van dat Columbia Pictures James Bond 24 in 2014 naar de bioscopen wilde halen. Jammer genoeg was daar weinig van waar.

Het is besloten dat Sam Mendes (Skyfall) alsnog niet in de regisseursstoel gaat zitten voor de volgende Bond-film. Wie dat wel gaat doen is op dit moment nog niet bekend. John Logan (Skyfall, Gladiator) zal het script voor zijn rekening nemen en we mogen er dus nog even op wachten.

Het is natuurlijk niet gemakkelijk om de opvolger te zijn van wat waarschijnlijk weer een Bond-klassieker zal worden in de toekomst. Die druk is misschien zelfs voor Sam Mendes teveel. Laten we hopen dat het lange wachten wordt beloond.

Daniel Craig als James Bond in Skyfall

Sluizer's Spoorloos komt naar Amsterdam

Op 20 april aanstaande brengt de Nederlandse filmregisseur George Sluizer een bezoek aan De Balie in Amsterdam. De internationaal gerenommeerde filmmaker zal een voorstelling van de klassieker Spoorloos bijwonen. Na afloop zal Sluizer vragen van het aanwezige publiek beantwoorden. Aanleiding van het bezoek is om de nog te verschijnen documentaire Sluizer Speaks onder de aandacht te brengen. 

In zijn leven heeft hij de laatste beelden van John F. Kennedy gefilmd, het aanbod afgewezen om ‘Schindler’s List’ te regisseren en heeft hij gewerkt met mensen als Steven Spielberg, Roman Polanski, Mick Jagger, Sting, Claudia Cardinale, Jeff Bridges, Kiefer Sutherland, Sandra Bullock, Klaus Kinski en veel andere internationale grootheden.

Sluizer's bekendste films naast Spoorloos, zijn de Amerikaanse remake The Vanishing en Dark Blood. Het Neerlands Filmdoek schreef over Spoorloos: "Stanley Kubrick belde George Sluizer op na deze thriller gezien te hebben, met de mededeling dat hij het de meest beangstigende film vond die hij ooit had gezien. Een flink compliment, van de man achter onder andere The Shining. Deze verfilming van Tim Krabbé's Het Gouden Ei is inderdaad van grote klasse. IJzingwekkend spannend door een subtiele sturende regie en knap acteerwerk. En intrigerend, door zowel het perspectief van het slachtoffer als de psychopaat uit te lichten en kwellende dilemma’s (het lot vs. wilskracht) voelbaar te maken."

De vertoning van Spoorloos met Q&A van George Sluizer zal zaterdag 20 april aanstaande om 15.30 uuur in De Balie in Amsterdam getoond worden. Kaarten zijn bij De Balie en online te krijgen via http://debalie.nl/artikel.jsp?articleid=475776.

George Sluizer
(foto: Martijn Savenije)

IOC neemt dopingstalen Spelen Turijn onder de loep

Het internationaal olympisch comité (IOC) gaat de dopingstalen van de Olympische Winterspelen van Turijn in 2006 opnieuw testen. Met geavanceerdere technieken hoopt het IOC verboden middelen op te sporen, die zeven jaar geleden nog aan de aandacht ontsnapten. Dat verklaarde Arne Ljungqvist, voorzitter van de medische commissie, woensdag tegen persbureau AP.

Vorig jaar werden de samples van de Olympische Zomerspelen van Athene 2004 ook al opnieuw getest en toen werden uiteindelijk vijf sporters met terugwerkende kracht van hun medailles ontdaan. Het IOC slaat de dopingstalen acht jaar op. In februari verloopt de verjaringstermijn van de Spelen in Turijn.

In 2010 testte het IOC al enkele monsters van Turijn op de epovariant CERA en insuline, maar dat leverde niets op. Volgens Ljungqvist wordt nu op zoek gegaan naar andere stoffen.

Nieuwe timelapse De Nieuwe Wildernis online

Er is een nieuwe timelapse – de dooi – vrijgegeven door de makers van de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis.

Onder de rook van Amsterdam, in één van ‘s werelds dichts bevolkte landen, op een stuk land dat veertig jaar geleden nog onder water stond, heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure. In de Oostvaardersplassen speelt zich een uniek schouwspel af: de natuur bepaalt hier het ritme. Het resultaat is een ongerept stuk wildernis in de drooggelegde Flevopolder dat model staat voor Nederlandse deltanatuur.

EMS Films heeft als eerste exclusief toestemming gekregen om alle seizoenen in de Oostvaardersplassen in beeld te brengen. De Nieuwe Wildernis wil de ziel van deze bloeiende, waterrijke delta blootleggen. De film wordt een visueel spektakel,waaruit zowel de schoonheid als de rauwe wildernis van deze unieke plek zal blijken. Het doel is om de kijker te verrassen en te verbazen over hoe geniaal het ecologisch systeem in een stuk Nederlandse wildernis functioneert.

De teaser trailer:

 

Timelapse de dooi:

De Nieuwe Wildernis gaat in premiere op 26 september 2013.

Trainersvakbond Engeland: "Aantal ontslagen gênant"

De Engelse vakbond voor professionele voetbaltrainers, de League Managers Association (LMA), vindt het aantal ontslagen die dit seizoen in hun vakgebied vallen beschamend. Dat zei de bestuursvoorzitter van de LMA, Richard Bevan, nadat Michael Appleton door Blackburn Rovers de laan uit werd gestuurd.

Appleton was de 32e hoofdtrainer die dit seizoen de bons kreeg van zijn club. Daarnaast werden er in het Engelse professionele voetbal nog eens 59 andere coaches ontslagen, waaronder veel assistent-trainers. "Het is beschamend voor de sport dat al die ontslagen eigenlijk onterecht zijn," zei Bevan op de radio tegenover de BBC. "Ik weet niet waar de arrogantie van het voetbal vandaan komt, waarom we ons niet gewoon gedragen zoals andere bedrijven dat doen."

Blackburn is na het ontslag van Appleton al toe aan zijn vierde hoofdtrainer van het seizoen. De LMA is van mening dat de ontslagdrift van de club uit de Championship onzinnig is. "Er zitten daar twintig spelers geblesseerd aan de kant. Wat Appleton nodig had was steun van het bestuur, geen ontslagbrief. Zoveel trainers in één seizoen slaat nergens op," aldus Bevan.

Volgens de voorzitter ondermijnt de onzekerheid van het trainerschap het beroep zelf. Hoewel in de Premier League slechts vier trainers mochten vertrekken, is de situatie in lagere divisies problematischer. In de Championship, een competitie met 24 ploegen, kregen dit seizoen al zeventien trainers de bons. De League One en League Two zijn samen goed voor 26 ontslagbrieven.

Vandaag werd bekend dat het 33e ontslag van een hoofdtrainer in het Engelse profvoetbal een feit is. Gary Smith moest het veld ruimen bij League One-laagvlieger Stevenage na veertien verliespartijn in achttien wedstrijden.

Zeven jaar en tbs voor moord op Ximena

De 26-jarige Stanley A. is woensdag in de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op de 15-jarige Ximena Pieterse. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. Justitie had deze straf geëist.

De Hagenaar heeft bekend het meisje uit Nootdorp in februari vorig jaar te hebben vermoord. Hij trof haar 's nachts aan op een bankje omdat zij buitengesloten was. A. bood haar een slaapplek aan. In de ochtend stak hij meerdere keren op het meisje in. Tegenover de politie verklaarde de man dat hij 'de onbedwingbare neiging had gehad om iemand iets aan te doen'.

Vervolgens sleepte hij haar twee etages naar beneden en legde haar naakt op straat. Een voorbijganger trof Ximena aan en alarmeerde de politie. Kort daarop belde Stanley A. ook zelf naar de politie.

Deskundigen die A. onderzochten in het Pieter Baan Centrum concludeerden dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook achtten zij de kans op herhaling groot. Mede omdat de nu 26-jarige in 2002 al jeugd-tbs opgelegd kreeg, eiste justitie een celstraf en tbs met dwangverpleging.

VVD wil oranje fonteinen in Amsterdam

De VVD wil in de periode rond de troonswisseling oranje water in twee fonteinen in het centrum van Amsterdam. Het levert een 'mooi schouwspel' op als de fonteinen op het Leidseplein en het Frederiksplein oranje kleuren, stelt de VVD-fractie in stadsdeel centrum.

De VVD pleit verder voor erewater als welkomstgebaar voor de nieuwe koning. Dit houdt in dat schepen van het Amsterdamse havenbedrijf water in grote bogen de lucht in spuiten op het IJ. Erewater is normaal gereserveerd voor cruiseschepen die Amsterdam voor het eerst aandoen.

Aan de voorstellen zijn niet veel extra kosten verbonden en ze zijn gemakkelijk in te passen in de al bestaande plannen, stelt de VVD. De voorstellen worden volgende week besproken in de deelraad.

Mogelijk kinderen mishandeld op koranscholen

Op twee koranscholen in Tilburg zijn mogelijk kinderen mishandeld. De Noord-Brabantse gemeente heeft aangifte gedaan, zo is woensdag bekendgemaakt. De vermoedens zijn afkomstig uit een onderzoek van de GGD. In totaal gaat het om zes signalen. Het gaat in bijna alle gevallen om kinderen die zeggen dat ze getuige zijn geweest van kindermishandeling.

Burgemeester Peter Noordanus laat in een verklaring weten zeer verontrust te zijn over de bevindingen uit het onderzoek. "Ik vind het onaanvaardbaar dat kinderen in onze stad worden mishandeld. Dat is niet te tolereren. De veiligheid van alle Tilburgse kinderen moet worden gewaarborgd", zegt hij.

Fantasy Life waarschijnlijk naar Europa

Volgens een Europese zoekmachine naar commerciële trademarks, komt de Japanse RPG Fantasy Life naar het westen toe. Dit kan voor ons Europeanen een mogelijke hint zijn dat de 3DS-titel van ontwikkelaar Level-5 en 1 UP Studio naar Europa komt. 

Fantasy Life is een Japanse RPG voor Nintendo 3DS en werd vorig jaar 27 december gelanceerd. De 3DS-game was zo populair in Japan dat het direct na de lancering was uitverkocht. Verder is er nog niets bekend over een Europese releasedatum of aankondiging.

Teambaas Becca noemt stoppen Radioshack speculatie

De berichten dat Radioshack aan het einde van het seizoen stopt met de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg zijn pure speculatie. Dat zegt teambaas Flavio Becca woensdag in de Luxemburgse krant Wort. Becca reageerde daarmee op de berichtgeving van de Franse krant l'Equipe een dag eerder, die schreef dat het Amerikaanse elektronicabedrijf er de brui aan zou geven.

Becca benadrukt dat hij nog niets gehoord heeft. "Niemand van Radioshack heeft contact met mij opgenomen om het einde van onze samenwerking te bespreken. Wat zeker is dat het seizoen nog lang duurt", zegt hij. "Het team moet zich bewijzen. Met goede resultaten kunnen we sponsoren een reden geven om bij ons betrokken te blijven."

Dinsdag meldde l'Equipe dat Radioshack wilde stoppen omdat vorig jaar veel verlies geleden werd en een koerswijzing richting de Aziatische markt gemaakt ging worden. Ook de dopingperikelen rond onder anderen Lance Armstrong zouden een rol hebben gespeeld. Radioshack begon in 2010 met Armstrong als boegbeeld. Twee jaar later was er een fusie met het Leopard van Andy Schleck. Naast de Luxemburger staat onder anderen de Zwitser Fabian Cancellara onder contract bij Radioshack.

'Grotere rol voor Polen in EU'

De toekomst van de Europese Unie is onzeker en Polen moet zijn rol vergroten om het 27 landen tellende blok bijeen te houden. Dat heeft de Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski woensdag gezegd.

Volgens hem is de Europese Unie nog altijd in crisis en is het niet gegarandeerd dat de unie zal overleven. Hij zei echter ook dat de toetreding van nieuwe leden helpt de invloed van de EU te vergroten. Sikorski zei dat als Rusland bereid zou zijn de waarden en normen van de EU te accepteren, dat 'de Europese horizonten naar de Chinese en Koreaanse grenzen zou brengen'.

De minister herhaalde woensdag dat Polen vastbesloten is om de euro in te voeren op voorwaarde dat het op een veilig moment voor de Poolse economie gebeurt. Hij gaf geen datum. Sikorski sprak ook zijn steun uit voor een Europese bankenunie mits die de Poolse belangen beschermt.

Firstperson en meer in The Elder Scrolls Online

Bij een presentatie van Zenimax Online Studios vorige week hebben de makers van Elder Scrolls Online meer bekendgemaakt over de MMO The Elder Scrolls Online, daarnaast hebben ze een aantal nieuwe screenshots uitgegeven.

Het belangrijkste nieuws om te melden is dat The Elder Scrolls Online een first-person modus gaat krijgen die geheel in de stijl is zoals we dat gewend zijn van eerdere The Elder Scrolls-titels.

De user-interface is minimalistisch. De minimap, de questtracker en de crosshair zijn de enige items die op het scherm te zien zijn. Een health-, magicka- en staminabalk komt alleen te voorschijn wanneer de speler in gevecht is of gewond is. Dialogen vinden plaats in de vorm zoals in eerdere The Elder Scrolls-titels; ingezoomde firstpersoon met een menu om te kiezen wat je reactie is. Dit menu is uitgebreider dan in Skyrim en doet denken aan Morrowind. Het inventory- en skillmenu is vergelijkbaar met dat van Skyrim. Wanneer één van deze menu's geopend wordt, zoomt de camera in en focust het op het personage. Hierdoor ziet de speler direct hoe iets er uitziet wanneer het aangetrokken is.

Het combatsysteem is eigenlijk een samensmelting tussen huidige populaire MMO's en de vorige spellen uit The Elder Scrolls-serie. De hotbar heeft zes plekjes voor gevechtsvaardigheden en een ultieme aanval. Er zit geen cooldown op de vaardigheden. Hoe snel en hoe vaak achter elkaar de speler zijn aanvallen kan uitvoeren hangt geheel af van de hoeveelheid health, stamina of magicka die het character heeft. Ook is het niet meer nodig om een spell eerst in de hand te nemen voordat deze gecast kan worden, de spell wordt direct vanuit de hotbar gecast. 

Het sluipsysteem in Elder Scrolls Online wordt niet heel uitgebreid. Bij het rondsluipen verandert de crosshair in een oogje dat de speler laat weten of hij gezien is of nog niet ontdekt is, net zoals in eerdere titels. Elk personage in de game kan dit. Het is ook mogelijk om vermommingen van vijanden te looten of die in kampen te vinden. Dit maakt het mogelijk voor de speler om vrij rond te lopen in vijandelijk gebied. Te dicht bij een vijand komen terwijl de speler vermomd is kan er wel voor zorgen dat hij ontmaskerd wordt.

Het skillsysteem wordt een combinatie van Skyrim en Guild Wars 2 met hier en daar wat verbeteringen. Ook zullen er bij de PvP-modus keuzes kunnen worden gemaakt uit aparte vaardigheden. De Fighters Guild en de Mages Guild zitten bij de release. De Thieves Guild en de Dark Brotherhood komen er later bij. Een nieuw element voor The Elder Scrolls is dat de questgevers niet langer op één punt stilstaan om alleen maar quests te geven. Ze lopen bijvoorbeeld met de speler mee en staan niet meer op vastgestelde plekken.

De speler heeft de mogelijkheid om door alle gebieden te questen. Wanneer de speler een factie uitgespeeld heeft kan deze ervoor kiezen om toe te treden tot een secondaire factie. Zo is het de bedoeling dat spelers met één personage het hele spel kunnen ervaren. En als laatste is het bekend geworden dat er vijf beroepen uit te oefenen zijn, namelijk: armorsmith, weaponsmith, enchanter, alchemist and provisioner (kok). 

De exacte lanceerdatum van The Elder Scrolls Online is nog niet bekend, maar de game staat gepland om nog dit jaar uit te komen. De nieuwe screenshots zijn hieronder te bewonderen.

'Rat veroorzaakte stroomstoring Fukushima'

De stroomstoring waarmee de door een tsunami ernstig beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi dinsdag te maken kreeg, is naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een rat. Woensdag werd een vijftien centimeter lange dode rat gevonden bij een schakelkast.

Beheerder van de centrale Tepco zei dat verder onderzoek moet uitwijzen of de rat inderdaad de boosdoener was. Door een stroomstoring kwam de aanvoer van vers koelwater stil te liggen. Dinsdagavond waren de koelsystemen van alle opslagbassins voor splijtstofstaven overigens al weer operationeel.

WB wil Affleck voor regie Bunker Hill

Warner Bros hoopt Ben Affleck te kunnen strikken voor de regie van de oorlogsfilm Bunker Hill. De regisseur zou het scenario willen laten schrijven door Argo-scenarist Chris Terrio, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De filmmaatschappij heeft pas de filmrechten gekocht van het boek Bunker Hill: A City, A Siege, A Revolution van Nathaniel Philbrick. Het boek over de Slag om Bunker Hill tijdens het Beleg van Boston komt in april uit. De slag was de aanleiding voor de Amerikaanse Revolutie die in 1775 losbarste.

De 40-jarige Affleck gooide vorig jaar hoge ogen met zijn politieke film Argo, waarvoor hij een Oscar voor Beste Film won. Hij maakte twee eerdere speelfilms die zich allebei afspeelden in Boston, waar de filmmaker vandaan komt. Met Bunker Hill zou hij opnieuw naar de Amerikaanse staat terugkeren.

Ben Affleck wint Franse Oscar voor Argo (Foto: Novum)

'Final Fantasy XV exclusief voor PS4'

Final Fantasy Versus XIII is omgebouwd tot Final Fantasy XV en wordt met behulp van Sony ontwikkeld, waardoor het een PS4-exclusive zou zijn. Dat claimt VGLeaks - die nooit bronnen vermeldt, maar in het verleden wel vaker gelijk heeft gehad.

Dit gerucht is opmerkelijk, want de franchise is sinds Final Fantasy XIII multiplatform. Aan het eind van dit jaar komt Lightning Returns: Final Fantasy XIII uit voor zowel Xbox 360 als PlayStation 3. Final Fantasy Versus XIII is/was onderdeel van de Fabula Nova Crystallis-games. Het werd al in 2007 werd aangekondigd.

'Jol ook volgend seizoen trainer van Fulham'

Trainer Martin Jol zal ook volgend seizoen op de bank zitten bij Fulham. De Londense club maakt gebruik van de optie om het aflopende contract te verlengen, meldt de Britse krant The Guardian woensdag. De 57-jarige Hagenaar is bezig aan zijn tweede seizoen op Craven Cottage.

Jol was in de Premier League eerder vier seizoenen werkzaam bij Tottenham Hotspur. Na een avontuur bij Ajax, waar hij in december 2010 ontslag nam, belandde hij vorig jaar zomer bij Fulham. In zijn eerste seizoen eindigde Jol als negende. Momenteel staat hij na 29 wedstrijden een plaatsje lager.

Afgelopen transferperiode haalde Jol de nodige bekende gezichten naar Fulham. De Nederlandse middenvelder Urby Emanuelson en voormalig eredivisiespelers Eyong Enoh (Ajax) en Stanislav Manolev (PSV) kwamen allen op huurbasis over.


'Jol ook volgend seizoen trainer van Fulham' (Foto: Novum)

Tijdstraf doet intrede in amateurvoetbal

In haar queeste om geweld uit de voetballerij te verbannen heeft de KNVB woensdagochtend het actieplan 'Tegen geweld, voor sportiviteit' gepresenteerd.

Het plan telt enkele opmerkelijke maatregelen. Zo doet de tijdstraf haar intrede in de sport. Spelers uit de B-categorie amateurs moeten voortaan bij het zien van een gele kaart gedurende tien minuten het speelveld verlaten. Voor de A-categorie geldt deze regel vooralsnog niet.

Voorts moeten voetballers die een langdurige schorsing achter de rug hebben een bewijs van sportief gedrag halen, vooraleer zij hun rentree mogen maken in wedstrijdverband.

De tragische dood van Richard Nieuwenhuizen deed de alarmbellen rinkelen bij de KNVB, waarop een serie maatregelen werd aangekondigd. "Na die ongelofelijke trieste gebeurtenis op 2 december is ons ongelofelijk duidelijk geworden, de gehele maatschappij en ook de voetbalwereld, dat we extra maatregelen moeten treffen", vertelt directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars in gesprek met Novum

"We moeten maatregelen aanscherpen en de bewustwording bij de verenigingen en de leden vergroten. Ongewenst gedrag en geweld horen niet thuis op het veld."

'Fractieleider VVD Utrecht stapt op'

De fractieleider van de VVD van de provincie Utrecht Frits Barneveld Binkhuysen stapt op. Dat meldt RTV Utrecht. Reden is het lekken uit een vertrouwelijk overleg over de mogelijke benoeming van GroenLinks-prominent Paul Rosenmöller tot waarnemend commissaris van de koningin.

Barneveld Binkhuysen uitte zich woensdag uiterst kritisch in De Telegraaf. Hij vertelde daarbij over een vertrouwelijk overleg van de fractieleiders met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Die zou Provinciale Staten zou hebben gepasseerd met zijn keuze voor Rosenmöller. "Dat kan echt niet. Het is onzorgvuldig en het geeft geen pas om Statenleden op zo'n wijze te schofferen", zei hij in de krant. Ook zei hij dat andere Statenleden hier net zo over dachten.

Inmiddels is Barneveld Binkhuysen tot de conclusie gekomen dat hij niet uit de school had mogen klappen. "Ik had dit zo niet mogen doen en ik betreur dat ik hiermee onbedoeld schade heb toegebracht aan de procedure en de persoon van Paul Rosenmöller", zegt hij volgens RTV Utrecht in een verklaring. Een woordvoerder van de provincie was niet meteen bereikbaar voor een reactie.

Door Rosenmöller te benoemen zou Plasterk GroenLinks in de Eerste Kamer willen paaien om in te stemmen met de fusie van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. De huidige commissaris Roel Robbertsen (CDA) gaat in juni met pensioen. Plasterk wil een tijdelijke opvolger benoemen, omdat Utrecht in 2015 moet fuseren. Dat plan heeft nu nog geen meerderheid in de senaat.

Volgens De Telegraaf is de benoeming maandag besproken door de top van het kabinet en de regeringspartijen.

'Overheid is te ingewikkeld'

De overheid is te ingewikkeld, te bureaucratisch en mist inlevingsvermogen. Dat stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in zijn jaarverslag, dat hij woensdag presenteerde in de Tweede Kamer. Brenninkmeijer kreeg vorig jaar ruim vijftienduizend klachten; de meeste gingen over de Belastingdienst.

Brenninkmeijer heeft aan bijna tweeduizend professionals - advocaten, belastingadviseurs, medewerkers van het Juridisch Loket en maatschappelijk werkers - gevraagd waar hun cliënten tegenaan lopen in het contact met de overheid. Als grootste knelpunten werden onnodige bureaucratie, complexe regelgeving en het ontbreken van inlevingsvermogen genoemd. "Je moet een fors diploma boekhouden hebben om de overheid te kunnen begrijpen", stelt de ombudsman.

Niet alleen lager opgeleiden hebben moeite om de overheid te begrijpen. Dat geldt ook voor hoger opgeleiden en ambtenaren. "Dit knelt, zeker in tijden van bezuinigingen en economische crisis waarin het beroep van de burger op de overheid toeneemt."

De ombudsman doet de aanbeveling om burgers te vertrouwen en positief te benaderen. "Het is van groot belang dat bij financiële aanspraken en verplichtingen de overheid vroeg zekerheid geeft over financiële aanspraken en niet steeds geld terugvordert en verrekent." Eenvoud vergroot de uitvoerbaarheid en er moet altijd ruimte zijn voor maatwerk, aldus Brenninkmeijer in zijn jaarverslag, dat is getiteld Mijn onbegrijpelijke overheid.

Bij de Nationale ombudsman kwamen vorig jaar duizend klachten meer binnen dan in voorgaande jaren. De meeste gingen over de Belastingdienst (2787), gevolgd door klachten over gemeenten (2346), over de politie (1350) en over uitkeringsinstantie UWV (1248). De grootste 'stijgers' waren de Inspectie voor de Gezondheidszorg (+287 procent), het CJIB (+160 procent) en de Rijksdienst Wegverkeer (+96 procent).

Bij Brenninkmeijer kwamen vorig jaar bijna dertigduizend telefoontjes en e-mails van burgers binnen. De klachten gingen voor 89 procent over de overheid. Het merendeel daarvan (83 procent) kon worden opgelost door een interventie. In de 209 opgestelde rapporten kreeg driekwart van de klagers geheel of gedeeltelijk gelijk. Meestal bleek sprake van een gebrek aan eerlijkheid en betrouwbaarheid van de overheid, aldus de ombudsman.

Rechter verwerpt beroep Pussy Riot

De hoogste rechtbank van Moskou heeft een beroep van drie leden van punkband Pussy Riot verworpen. Dat is woensdag bekendgemaakt. De drie vrouwen werden veroordeeld nadat ze in een kerk in Moskou een 'punkgebed' hadden gehouden.

De rechters handhaafden vorige week het vonnis tegen Maria Alechina, Nadezjda Tolokonnikova en Jekaterina Samoetsevitsj. De beslissing werd woensdag gepubliceerd. In het punkgebed riepen de vrouw de maagd Maria op om Rusland tegen president Vladimir Poetin te beschermen.

Volgens het panel van rechters heeft het gebed gelovigen beledigd en de vrede verstoord.


Rechter verwerpt beroep Pussy Riot (Foto: Novum)

Alsnog onderzoek naar identiteitsroof studente VU

De politie moet alsnog onderzoeken wie op Twitter onder naam van een studente van de Vrije Universiteit in Amsterdam racistische tweets uitzond. Dat heeft justitie besloten na een gesprek met de vader van de studente, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag.

Eind december werden op naam van de studente antimoslimtweets uitgestuurd. In een van die tweets stond 'ik word echt misselijk van al die moslims hier op de VU'. Het universiteitsblad Ad Valvas had niet door dat het om een nepaccount ging en besteedde er aandacht aan, waarna de studente meerdere doodsbedreigingen ontving. Inmiddels is het nepaccount verwijderd en heeft het blad excuses aangeboden.

Aanvankelijk leek het erop dat de zaak voor justitie niet zwaar genoeg was om te laten onderzoeken, waarop de vader van de studente in verschillende media zijn beklag deed. Daarop heeft het Openbaar Ministerie hem aangeboden in gesprek te gaan. "Bij dat gesprek bleek de vader veel informatie te hebben, waardoor wij nu aanknopingspunten voor onderzoek zien", zegt de woordvoerder. Of dit betekent dat er al een verdachte op het oog is, wil de woordvoerder niet zeggen.

'VVV heeft exotische aanwinst bijna binnen'

Hij moet de volgende worden in een reeks exotische aanwinsten van VVV-Venlo: Mustapha Babadidi. Een overeenkomst laat echter nog altijd op zich wachten.

De twintigjarige Nigeriaan, spits van beroep, trok anderhalve maand geleden reeds naar Venlo om zijn transfer af te ronden. Diverse factoren stonden het bekrachtigen van een dienstverband tot dusver in de weg.

Het eind van de onzekerheid lijkt nabij; volgens algemeen directeur Hans Soentjens staan beide partijen op het punt zich voor de duur van vier jaar aan elkaar te committeren. Dat vertelde de beleidsbepaler van de Venlonaren in gesprek met Voetbal International.

Grootste zorg voor VVV was een knieblessure, die Babadidi meenam vanaf zijn vorige club in Nigeria. Voordat hij kan denken aan een terugkeer op het veld zal eerst via een operatie een metalen elementje uit het gewricht verwijderd moeten worden.

Eindeloos dungeon crawlen in Pokémon Mystery Dungeon

Pokémon Mystery Dungeon is een succesvolle spin-off op de traditionele Pokémon-games. De Mystery Dungeon-games zijn kindvriendelijke roguelikes waarin je een aantal Pokémon bestuurt. Gates to Infinity is de eerste Mystery Dungeon-game op 3DS.

Gates to Infinity maakt gebruikt van augmented reality, je kunt met behulp van de 3DS-camera ronde objecten in de echte wereld omtoveren tot een portaal in het spel. Zo'n portaal brengt je naar een nieuwe dungeon. De game komt op 17 mei uit.

'Paus moet excuses aanbieden in misbruikzaken'

Paus Franciscus trad als leider van de Argentijnse kerk traag op tegen seksueel misbruik door geestelijken en moet zijn verontschuldigingen aanbieden voor de bescherming van twee priesters die later zijn veroordeeld voor het seksueel misbruik van kinderen. Dat heeft de rooms-katholieke rechtengroep Bishop Accountability gezegd.

Ernesto Moreau, advocaat van enkele slachtoffers, zei dat Jorge Mario Bergoglio de slachtoffers nooit heeft ontmoet of geholpen en dat lagere kerkleiders die de affaires in de doofpot stopten hun baan niet hebben verloren.

De rechtengroep wijst op zaken tegen twee priesters: pater Julio Cesar Grassi, die de stichting Happy Children leidde en in 2008 voor pedofilie werd veroordeeld, en pater Napoleon Sasso, die in 2007 werd veroordeeld voor het misbruik van meisjes in een gaarkeuken in Buenos Aires. Hij was daar naartoe overgeplaatst nadat hij elders van pedofilie was beschuldigd.

Grassi wacht zijn proces in vrijheid af, mede dankzij een beroep dat namens hem is ingediend door de Argentijnse kerk, die werd geleid door Bergoglio als aartsbisschop van Buenos Aires. Bergoglio leidde de Argentijnse bisschoppenconferentie toen Sasso werd overgeplaatst naar de gaarkeuken, aldus Moreau.

De rechtengroep vindt dat de nieuwe paus opdracht moet geven om alle gegevens over Grassi en Sasso openbaar te maken en om de namen te noemen van andere priesters tegen wie er 'geloofwaardig bewijs' van seksueel misbruik is. Ook moet hij zich scharen achter de verplichte melding van seksueel misbruik aan de politie. De paus zelf moet toegeven dat hij fout zat door priesters die kinderen misbruikten te steunen, hij moet zijn excuses aanbieden aan de slachtoffers van Grassi en Sasso en hij moet aanbieden deze slachtoffers te ontmoeten, aldus de groep.

Er is geen bewijs dat Bergoglio zelf betrokken was bij het in de doofpot stoppen van het misbruik, maar volgens Moreau was Bergoglio, als hoogste leider van de Argentijnse kerk, de eindverantwoordelijke voor de behandeling van de slachtoffers, die nog altijd medische behandeling en compensatie moeten krijgen.

"Bergoglio is sinds het begin van deze eeuw de sterkste man binnen de Argentijnse kerk", zei Moreau, en 'toch heeft de kerkleiding nooit iets gedaan om deze mensen uit hun functie te zetten en om de pijn van de slachtoffers te verzachten'.

Jochie steelt benzine

Een 13-jarige jongen is dinsdag in Den Haag opgepakt omdat hij bij twee tankstations probeerde een jerrycan met benzine te vullen. Hij werd op heterdaad betrapt door surveillerende agenten, meldt de politie woensdag.

De jongen fietste samen met een handlangertje over de Calandstraat toen de agenten hem in de gaten kregen. Even later zagen ze hoe de twee benzine probeerden te stelen. Toen de agenten dichterbij kwamen, sloegen ze op de vlucht. De 13-jarige jongen kon worden aangehouden. Hij moet zich binnenkort voor de snelrechter verantwoorden.

Van Damme wil rol in The Avengers 2

Jean-Claude van Damme heeft wel oren naar een rol in The Avengers 2. Dat zegt hij in reactie op een uitspraak van Thor-acteur Chris Hemsworth, die liet weten graag met de Belgische acteur te willen samenwerken aan de superheldenfilm. "Ik las dat Chris Hemsworth graag wil dat ik meespeel in The Avengers 2", schrijft Van Damme op Facebook. "Het lijkt me leuk weer eens een fantastisch strippersonage te spelen."

De 52-jarige acteur doelt waarschijnlijk op zijn rol als Colonel Guile in de gameverfilming Street Fighter: The Movie uit 1995. Dat personage was ook supersterk en haast onkwetsbaar, vergelijkbaar met de superhelden van The Avengers.

"Ik ben trouwens een groot fan van de Silver Surfer en het personage Doc Savage - The Man of Bronze", schrijft Van Damme. Ook laat hij weten Stan Lee, de bedenker van veel van Marvels superhelden, te hebben ontmoet in 1994. Hij is echter nooit gevraagd voor een film over een van de personages.

Van Damme was vorig jaar naast onder anderen Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis te zien in The Expendables 2


Jean-Claude van Damme wil rol in The Avengers 2 (Foto: Novum)

'Touré stelt deadline voor nieuw City-contract'

Yaya Touré wil vertrekken bij Manchester City als hij niet binnen een paar dagen een nieuw contract krijgt. De onderhandelingen over verlenging van zijn aflopende verbintenis lopen al een halfjaar en het geduld van de Ivoriaanse middenvelder begint op te raken. Touré is een grootverdiener bij City met een geschat weeksalaris van ruim 250 duizend euro.

"Als hij niet binnen drie of vier dagen een nieuw contract tekent, zal ik niet langer wachten en de onderhandelingen met andere clubs starten", stelt zaakwaarnemer Dimitri Selçuk, die zaterdag als deadline heeft gesteld.

De belangenbehartiger stelt zijn vraagtekens bij de handelwijze van City. "Hij is een van de beste spelers, maar hij voelt geen respect bij de staf. Alleen Roberto Mancini respecteert hem", vertelt hij in Britse media.

De 29-jarige Touré is inmiddels aan zijn derde seizoen bezig bij City. In 91 officiële wedstrijden scoorde hij negentien keer. Voordat dat de Ivoriaan aan de slag ging bij de regerend landskampioen speelde hij onder meer bij Barcelona, AS Monaco en Beveren.

Dakar Rally doet Bolivia aan

De Dakar Rally doet volgend jaar tijdens de 36e editie voor het eerst Bolivia aan. Het is het 28e land in de historie van de befaamde woestijnrally dat wordt doorkruist. Dat heeft de Franse organisatie woensdag bekendgemaakt.

Niet alle voertuigen rijden tijdens de editie van 2014 door Bolivia. Na de start op 5 januari in het Argentijnse Rosario worden de motoren en quads enkele dagen later voor de grensovergang met Bolivia tijdelijk gescheiden van de auto's en trucks. Die laatste groep gaat in één keer door naar Chili, waar de rally op 18 januari eindigt in Valparaiso. Het evenement wordt voor de zesde keer in Zuid-Amerika gehouden.

Williams wil dubbele puntfinish

In Maleisië wil Williams F1 sportieve revanche nemen op de race in Australië. Het doel is om met beide auto's punten te scoren.

Mike Coughlan, technisch directeur van het team, gaf aan dat Pastor Maldonado en Valtteri Bottas maar 1 opdracht hebben komende zondag: “Wij willen het beter doen dan afgelopen weekend en met beide coureurs in de punten eindigen. Na een moeilijk weekend in Australië hebben we de koppen bij elkaar gestoken om de problemen op te lossen. We hebben een goed idee waar we ons op moeten focussen en hebben in Melbourne ook veel dingen geleerd die we in Maleisië kunnen toepassen. Het circuit van Sepang is technisch zeer uitdagend en ook altijd zwaar voor de banden."

"Voor de coureurs is het ook een zware race vanwege de hoge temperaturen en luchtvochtigheid.”

Activision bevestigt Fast & Furious: Showdown

Activision werkt aan het racespel Fast & Furious: Showdown, gebaseerd op de nieuwe Fast & Furious-film. Dat heeft het bedrijf bevestigd tegenover het tijdschrift Computer and Video Games, maar details over het spel zijn niet onthuld.

Volgens de Australische keuringsdienst OFLC wordt Fast & Furious: Showdown gemaakt door gamestudio Firebrand. Door de naam Fast & Furious: Showdown is het aannemelijk dat het spel een ander verhaal heeft dan de in mei te verschijnen bioscoopfilm Fast & Furious 6. Het spel zou een prequel zijn op de film. Op het witte doek spelen Vin Diesel, Paul Walker en Dwayne 'The Rock' Johnson de hoofdrol.

Fast & Furious: Showdown is niet het eerste spel rond de filmreeks. In 2007 werd The Fast and the Furious: Tokyo Drift uitgegeven voor de PlayStation 2 en PSP door uitgever Namco Bandai. Een commercieel succes was dit spel niet.


Activision bevestigt Fast & Furious: Showdown

Nono genomineerd voor Europese jeugdprijs

Nono, Het Zigzag Kind van Vincent Bal is genomineerd voor de EFA Young Audience Award voor beste Europese jeugdfilm. De film concurreert met de Franse film Le Magasin des Suicides en het Duitse Upside Down.

Kinderen kunnen vanuit verschillende Europese steden stemmen op hun favoriete film. De winnaar wordt op 5 mei bekendgemaakt.

Het is de tweede keer dat de Young Audience Award wordt uitgereikt. Vorig jaar won de Nederlandse kinderfilm Kauwboy van Boudewijn Koole de Europese prijs. Nono, Het Zigzag Kind won eerder al de publieksprijs op een kinderfilmfestival in Canada en was te zien op het filmfestival van Berlijn.

Nono, Het Zigzag Kind geselecteerd voor Berlinale (Foto: Novum)

[Upd] Lijnbus van talud gereden bij Alkmaar

Een lijnbus met passagiers is woensdagochtend bij Alkmaar op de N242 van een viaduct gereden. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen, zegt een politiewoordvoerder. Over de ernst van de verwondingen kon zij nog niets zeggen.

Brandweer, politie, ambulance en een traumahelikopter zijn onderweg. Het is niet duidelijk waardoor de bus van Connexxion naast de brug belandde. Het ongeluk gebeurde na 10.30 uur.

Update 13.02u

De bus is niet van het viaduct, maar van het talud gereden, zo bericht Metronieuws. Dat gebeurde na een botsing met een personenwagen, die naar verluidt door rood reed.

Over het aantal slachtoffers bestaat nog onduidelijkheid. Metronieuws spreekt van zeven gewonden, terwijl Nu.nl zegt dat het 'slechts' twee inzittenden van de personenwagen en de buschauffeur betreft.

De N242 tussen Middenmeer en Alkmaar is tijdelijk afgesloten.

Koeman noemt schorsing Pellè "uitdaging"

Ronald Koeman probeert de schorsing voor Graziano Pellè positief te benaderen. De Italiaanse sterspeler van Feyenoord mag volgend weekend niet meedoen tegen sc Heerenveen.

De coach van de Rotterdammers voelde al een tijdje aankomen dat Pellè zijn vijfde gele kaart zou pakken. "Hij liep al een hele tijd op eieren. En dan komt de dag waarop je een gele kaart pakt. Zoiets is niet te voorkomen en hoort ook bij voetbal. Daarom kan ik er niet zo wakker van liggen", aldus Koeman tegen Voetbal International.

In plaats van bij de pakken neer te zitten, heeft Koeman voor een positieve benadering gekozen voor het duel met Heerenveen. "Voor mijn spelersgroep schuilt er juist een uitdaging in het ontbreken van Pellè. Ze kunnen laten zien dat afhankelijk te zijn van één speler."

De verwachting is dat Lex Immers een linie doorschuift en de plek van Pellè inneemt, al wil Koeman er nog niet te veel over kwijt. "We wachten eerst de interlandperiode af, daarna zien we wel of iedereen zonder kleerscheuren terugkomt en dan hebben we een week de tijd om te kijken hoe we de afwezigheid van Pellè gaan invullen."

Despicable Me 2-trailer

De eerste, lange trailer van de animatiefilm Despicable Me 2 is vrijgegeven. We zien Gru (Steve Carrell) dit keer terug in een ander scenario. In plaats de wereld te vernietigen zal hij haar ditmaal redden.

Despicable Me 2

Despicable Me 2


Hoofdrollen zijn weggelegd voor Steve Carrell, Al Pacino, Kirsten Wiig en Miranda Cosgrove. Zoals op de poster te zien is kunnen we Despicable Me 2 dit jaar op 3 juli verwachten in de bioscoop.

McLaren Group maakt excuses aan Webber

De slechte start van Mark Webber in Australië ligt misschien niet aan hem zelf. Er waren vlak voor de race problemen met zijn Electronic Control Unit. De makers, McLaren Electronic Systems, hebben hun excuses zowel aan coureur als Red Bull Racing gemaakt.

In een persbericht valt het volgende te lezen: "Er was een software-gerelateerd probleem, waardoor het datasysteem in de garage van Mark Webber tijdens de formatieronde opnieuw moest worden opgestart. Dit heeft invloed gehad op zijn voorbereidingen op de start en daarvoor willen we graag onze excuses aanbieden aan Webber en het team. We zijn nu samen met Red Bull aan het kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit probleem zich in de toekomst niet kan herhalen."

In zijn thuisrace werd Webber zesde. Hij startte van de tweede stek maar viel naar de zevende plek terug na een poepstart.

Nederlands drama naar festival Washington

De telefilm De Nieuwe Wereld is geselecteerd voor het Filmfest DC in de Amerikaanse stad Washington. Het drama van Jaap van Heusden doet mee aan de competitie van het festival dat wordt gehouden van 11 tot en met 21 april.

Bianca Krijgsman speelt in De Nieuwe Wereld een schoonmaakster op het aanmeldcentrum voor asielzoekers op een luchthaven. Ze gaat doorgaans agressief te werk, tot ze een West-Afrikaanse vluchteling ontmoet die daar niet van onder de indruk is.

De film ging in première op het International Filmfestival Rotterdam en wordt zaterdag 20 april uitgezonden op Nederland 2.


Nederlands drama naar festival Washington (Foto: Novum)

Harrison Ford gelooft in Star Wars-hereniging

Harrison Ford hoopt terug te keren als Han Solo in Star Wars VII. "Het is nog niet helemaal rond, maar ik geloof dat het wel gaat gebeuren", zei de 70-jarige acteur tegen de Amerikaanse nieuwszender WGN-TV. "Ik denk dat het bijna waar is. Ik heb er zin in."

De geruchtenmachine over de nieuwe Star Wars-film draait volle toeren, sinds Disney eind vorig jaar drie nieuwe films aankondigde. Het lijkt erop dat Carrie Fisher, Mark Hamill en Ford in ieder geval terugkeren als Princess Leia Organa, Luke Skywalker en Solo. J.J. Abrams heeft getekend voor de regie van de film.

Eerder liet Star Wars-bedenker George Lucas weten dat de drie zelfs al getekend hadden, maar dat nam hij later weer terug. Ook Fisher bevestigde haar deelname, maar werd later teruggefloten te worden door haar woordvoerder. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.

Ford heeft het druk. De acteur heeft vijf nieuwe speelfilms waaraan hij werkt, naast de nieuwe Star Wars-film. Zo heeft hij een bijrol als journalist in Anchorman 2: The Legend Continues. Daarnaast heeft hij een grote rol in de sciencefictionfilm Ender's Game die later dit jaar uitkomt.


Harrison Ford gelooft in Star Wars-hereniging (Foto: Novum)

Prijzengeld US Open in 2017 verdubbeld naar 50 miljoen

De organisatie van de US Open wil in 2017 wil het prijzenpot van het Grand Slam op Flushing Madows vullen met vijftig miljoen dollar, omgerekend ruim 38 miljoen euro. Dat zou betekenen dat het bedrag van het grandslam-toernooi in een aantal jaar verdubbeld zou moeten worden. Tijdens de editie van 2012 keerde de US Open 25,5 miljoen dollar uit.

Dit jaar zal het prijzengeld al stijgen naar 33,6 miljoen dollar. De organisatoren hebben ook besloten dat de finale bij het mannen enkelspel vanaf 2015 weer op zondag gespeeld gaat worden. Die finale wordt nu nog op maandag gespeeld, maar dat stuitte op veel kritiek. De organisatie besloot daarop om, net als de andere grandslam-toernooien, de finale op zondag in te plannen. De US Open begint dit jaar op 26 augustus. De mannenfinale in New York is op maandag 9 september.

Releasedatum voor BattleBlock Theater

Gamestudio Behemoth heeft een trailer uitgebracht voor hun platformspel BattleBlock Theater. In de video wordt bekendgemaakt dat het spel, waar de voice-over in ieder geval al jaren op wacht, vanaf 3 april te downloaden is via Xbox Live Arcade.

In BattleBlock Theater moet je gevangenen naar de vrijheid leiden door een theater heen dat door kwaadaardige katten wordt overheerst. Een belangrijk onderdeel van het spel moet co-opgameplay gaan worden.

Frijns niet in GP2 dit jaar

Komend weekend start de GP2 in Maleisië aan het seizoen. Helaas zal Robin Frijns niet op de grid staan.

Afgelopen weken testte de Nederlander voor Russian Time en Trident maar toch heeft hij geen stoeltje. "Klopt. Ik sta op dit moment met lege handen. Het heeft uiteindelijk met geld te maken, wat ik niet heb. Ik ga ook niet aan een seizoen beginnen als ik niet zeker weet of ik het wel af kan maken. Ik doe niet aan half werk. Als ik iets doe, dan doe ik het goed."

Het is niet zo dat Frijns zich in de steek gelaten voelt. "Nee. Ik heb de laatste vier jaar geen enkele sponsor gehad en ik had ook niet de verwachting dat er nu ineens honderd bedrijven bij me zouden aankloppen, zeker niet in deze tijd. Natuurlijk was een beetje hulp wel welkom geweest, maar in de steek gelaten voel ik me nu niet, aangezien die steun er nooit is geweest."

Wat de derde man van Sauber dan wel gaat doen is nog niet bekend: "Ik heb met de laatste tijd volledig op GP2 gefocust. Ik heb daar dus geen flauw benul van. Maar omdat de meeste seizoenen al op het punt van beginnen staan, schat ik mijn kansen eerlijk gezegd vrij laag in."

Verdachte moord in Turks clubhuis weer aangehouden

De 40-jarige Rotterdammer die verdacht wordt van het doodschieten van een man in een Turks clubhuis in Rotterdam is woensdag opnieuw aangehouden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De rechter-commissaris stelde de man eind vorige maand op vrije voeten vanwege onvoldoende bewijzen. Het Openbaar Ministerie ging tegen dit besluit in beroep. Woensdag stelde de raadkamer justitie in het gelijk, waarna de verdachte werd gearresteerd.

Het slachtoffer, de 44-jarige Metin Degmez, werd op 10 januari dood aangetroffen in het pand van de Turkse vereniging NDV aan de Gerrit van de Lindestraat in Rotterdam. De man, een van de beheerders van het pand, bleek door vuurwapengeweld om het leven te zijn gekomen. Het slachtoffer hield zich mogelijk bezig met wiethandel.

'John Mayer en Katy Perry uit elkaar'

De liefde tussen John Mayer en Katy Perry is bekoeld. Een ingewijde vertelde het Amerikaanse blad People dat de 35-jarige zanger en de 28-jarige zangeres hun relatie hebben beëindigd.

Het is niet de eerste keer dat Mayer en Perry besluiten ieder hun eigen weg te gaan. De twee, die sinds vorig jaar zomer bij elkaar waren, gingen in augustus ook al uit elkaar. Die breuk was echter van korte duur.

Vorige maand waren Mayer en Perry nog enthousiast over hun relatie. Katy werd gespot met een ring van John en hij vertelde in een interview dat hij een huwelijk wel zag zitten.

Heerenveen niet verder met aanvaller De Ridder

De wegen van sc Heerenveen en Daniël de Ridder scheiden aan het einde van het seizoen. De Friezen hebben besloten de optie in zijn contract niet te lichten, meldt de club woensdag. De aanvaller is bezig aan zijn eerste seizoen in het Abe Lenstra Stadion, maar kwam door een nekhernia al twee maanden niet meer in actie.

Heerenveen nam De Ridder afgelopen zomer transfervrij over van het Zwitserse Grashoppers. Na een sterk begin viel de voormalig jeugdinternational ver terug. In totaal kwam hij vijftien keer in actie, waarvan negen keer als basisspeler.

De Ridder kan als een echte voetbalnomade gezien worden. Na zijn vertrek bij Ajax in de zomer van 2005 versleet hij liefst zeven clubs, waaronder Wigan Athletic en Birmingham City uit Engeland en het Spaanse Celta de Vigo.

'Minder vrouwen in bètastudies door eigen keuze'

Al sinds jaar en dag worden de bètavakken in Nederland steeds meer toegesneden op vrouwen. Immers, er zijn weinig vrouwen met bètaberoepen, dus hun vaardigheid op dat gebied moet verbeterd worden. Alleen zo kunnen we voor elkaar krijgen dat mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd zijn in dat vakgebied, aldus voorvechtsters van vrouwenrechten. Helaas blijkt daar niets van te kloppen.

Het blijkt namelijk zo te zijn dat meisjes en vrouwen tijdens hun studie net zo goed scoren op wiskunde als mannen. Dat ontdekte Ming-Te Wang met zijn team van de University of Pittsburgh. Het verschil zit 'm in het feit dat vrouwen veel beter scoren op het gebied van de verbale vaardigheden.

Vrouwen die goed zijn in wiskunde, zijn vaak ook goed op het verbale vlak. Daardoor kunnen ze kiezen uit verscheidene carrières. Mannen die sterk zijn in wiskunde daarentegen, hebben over het algemeen geen bovengemiddelde verbale vaardigheden. Daarom kiezen zij, net als de weinige vrouwen die alleen goed zijn in wiskunde, vaker voor bètaberoepen.

Hoofdonderzoeker Wang vat nog eens samen: "Onze studie toont aan dat het niet een gebrek aan kunde of een verschil in vaardigheid is waardoor vrouwen richting niet-bètaberoepen worden gestuurd, maar dat het de grotere waarschijnlijkheid is dat vrouwen met grote wiskundige vaardigheid ook een grote verbale vaardigheid hebben. Omdat ze goed zijn in beide, kunnen ze een grote waaier van beroepen overwegen."

Wang pleit er dan ook voor dat 'opvoeders en beleidsmakers de focus moeten verleggen, van het versterken van de bèta-gerelateerde vaardigheden van meisjes naar het aanboren van het potentieel van meisjes die bekwaam zijn in zowel wiskundige als verbale studies'.

Klachten over trage afhandeling schademeldingen NAM

Het duurt Groningers te lang voordat duidelijk is hoeveel geld de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) uitkeert voor schade die door de aardbevingen aan hun huizen is ontstaan. Vanwege de klachten verhoogt de NAM het aantal contactpersonen van tien naar 21 en het aantal taxateurs wordt verdubbeld naar ruim veertig, schrijft directeur Bart van de Leemput in een brief die donderdag bij gedupeerden op de mat valt.

De contactpersonen begeleiden de mensen die schade hebben totdat de schade is gerepareerd. De taxateurs gaan bij gedupeerden thuis langs om de schade op te nemen. Van de Leemput schrijft dat nu twee keer zo veel mensen met schade kunnen bellen. Het aantal uitgevoerde taxaties moet vanaf mei drie keer zo hoog liggen als eind vorig jaar.

Dat schademeldingen niet snel worden afgehandeld, is niet verrassend als naar de cijfers wordt gekeken. Sinds augustus zijn 5650 schademeldingen binnengekomen. Toen er nog tien contactpersonen waren moesten zij dus zo'n 560 schademeldingen per persoon afhandelen. De taxateurs, zo'n twintig, hadden per persoon zo'n 280 huizen te bezoeken.

Tot nu toe zijn 760 schademeldingen afgehandeld. Een kleine twaalfhonderd bewoners hebben een taxatierapport ontvangen en kunnen daarmee een aannemer kiezen die de schade herstelt. Bijna 2400 mensen hebben bezoek gehad van een taxateur en wachten nog op het rapport. Ruim 4400 mensen zijn gebeld door de contactpersoon en moeten nog bezoek van de taxateur krijgen.

Van de Leemput kondigt in de brief aan de gedupeerden aan dat hij en de directieleden de komende tijd bij mensen op de koffie komen om uitleg te geven. Een bezoek kan via internet worden aangevraagd.

In Groningen vinden door gaswinning zo'n veertig keer per jaar aardbevingen plaats, maar door een in januari verschenen rapport is onrust ontstaan. Uit dat rapport bleek dat de kans op krachtige bevingen een stuk groter is dan gedacht.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil eerst onderzoeken afwachten voordat hij eventueel besluit om de gaswinning in te krimpen. Dat duurt nog tot eind dit jaar. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde onlangs dat het raadzaam is minder gas uit de grond te halen.

Cyprus werkt aan plan B

De Cypriotische regering en de centrale bank werken aan een plan B om een bankroet af te wenden. Dat zegt een woordvoerder van de regering woensdag. Niet alleen is het land op zoek naar alternatieven voor het steunpakket van de EU, het wil ook de 5,8 miljard euro verlagen die het land zelf moet opbrengen.

Een woordvoerder van de centrale bank zei verder dat nog niet is besloten wanneer de banken op Cyprus weer open gaan. Hij gaf ook aan dat het alternatief waar Cyprus momenteel aan werkt nog niet aan de EU en het IMF is voorgelegd.

Het parlement van Cyprus wees dinsdag de voorgestelde vermogensheffing op spaartegoeden af. Nul leden stemden voor, 36 stemden tegen, negentien onthielden zich en één was afwezig. De heffing maakt deel uit van een plan om in aanmerking te komen voor financiële steun van Europa.

Lindsay Lohan focust zich op toekomst

Het lijkt erop dat Lindsay Lohan haar leven echt wil beteren. "Ik neem dit serieus", twitterde de 26-jarige actrice, die maandag instemde met een zesde afkickpoging. "En ik focus me op de toekomst."

Verhalen dat ze direct na haar zitting in de rechtbank richting een club vertrok, spreekt Lohan tegen. "Ik was niet bij de AV Club en zat niet in de SUV", verdedigde Lindsay zich. Volgens verschillende entertainmentsites werd de getroebleerde actrice een paar uur nadat ze instemde met een verplichte afkickperiode van negentig dagen gezien bij een club. "Jullie moeten niet alles geloven wat wordt geschreven."

Lohan zegt dat ze de maandagavond in haar hotel heeft doorgebracht. "Ik had een vrij lange dag achter de rug. Ik ben in m'n hotel gebleven en heb sushi besteld." De actrice laat ook weten dat ze dankbaar is voor de vele steun die ze krijgt. "Die is geweldig en betekent veel voor me."

Obama stuurt brief aan nieuwe paus

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een brief geschreven aan de nieuwe paus. Dat heeft het Witte Huis woensdag laten weten. Een medewerker zei dat de brief privé is en wilde dan ook niet ingaan op de inhoud ervan.

Obama gaf de brief mee aan de Amerikaanse delegatie die dinsdag aanwezig was bij de installatie van paus Franciscus. De delegatie werd geleid door vicepresident Joe Biden, de eerste rooms-katholieke vicepresident van de VS.

De Argentijn Jorge Bergoglio werd vorige week tot paus gekozen. Obama heeft gezegd dat hij met de paus hoopt samen te werken om vrede, veiligheid en waardigheid voor mensen van alle geloofsovertuigingen te bevorderen. Hij zei dat de keuze voor een paus uit de Amerika's de regio meer kracht en vitaliteit geeft.

112-meldingen niet meer op internet

Ivo Opstelten (VVD) wil dat 112-meldingen niet langer op het internet worden gepubliceerd. Dat schrijft de minister van Veiligheid en Justitie in antwoord op Kamervragen van de SP.

Na een 112-melding worden de hulpdiensten via het P2000-systeem hierover geïnformeerd. Deze meldingen kunnen nu nog met een scanner worden opgepikt en vervolgens worden gepubliceerd op websites, met het adres erbij. Hier komt een einde aan: voortaan worden de berichten gecodeerd verstuurd. Dat is in het belang van de privacy, aldus Opstelten.

De bewindsman gaat wel overleggen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten over hoe zij geïnformeerd kunnen blijven over incidenten.

Gordon opgenomen in het ziekenhuis

Gordon ligt in het ziekenhuis. Wat de 44-jarige zanger mankeert is niet duidelijk. Hij moest zondag al een optreden met zijn Los Angeles, the Voices afzeggen omdat hij was getroffen door de griep. Om dezelfde reden was hij maandag ook niet bij de opnamen van het tv-programma X Factor, meldt RTL Boulevard.

Gordon zou woensdagavond weer op het podium staan met zijn zanggroep, maar ook dat optreden is geschrapt. "Wegens ziekte van Gordon is het concert van LA The Voices, dat vanavond plaats zou vinden, helaas geannuleerd", staat op de website van Theater Orpheus in Apeldoorn.

De woordvoerder van Gordon en die van X Factor waren woensdagochtend niet direct bereikbaar voor verdere details.

Hogere omzet biedt luchtvaart betere vooruitzichten

De luchtvaartindustrie wereldwijd draait hogere omzetten en zal daardoor dit jaar een beter resultaat boeken dan in december werd geraamd. Die verwachting spreekt de internationale luchtvaartorganisatie IATA woensdag uit.

Zowel de nettowinst als de nettomarge neemt hierdoor bescheiden toe. De winst stijgt volgens de vooruitzichten van IATA naar 10,6 miljard dollar (8,2 miljard euro). De marge neemt toe van 1,3 naar 1,6 procent. De omzet stijgt door een blijvend hoge vraag naar passagiersvluchten en een voorzichtig toenemende vraag naar vrachtvluchten.

De vooruitzichten per regio zijn over het algemeen positief, behalve in Europa. De omzetverwachting voor die regio is volgens IATA maar iets toegenomen. Bovendien ondervinden luchtvaartmaatschappijen hier de meeste hinder van de crisis in de eurozone. Azië is de regio waar de meeste groei wordt verwacht.

IATA plaatst het verbeterde vooruitzicht wel in perspectief. Maatregelen die op nationaal niveau worden genomen, kunnen roet in het eten gooien. Zo gaat de belasting op passagiersvluchten in Groot-Brittannië, de hoogste ter wereld, per 1 april verder omhoog.

'Geen begin van bewijs tegen Ratelband'

Justitie heeft ,,nog geen begin van bewijs" voor de stelling dat Emile Ratelband betrokken is geweest bij de poging zijn huis in Huissen in brand te steken. ,,Er zijn hooguit vermoedens en geruchten", zei advocaat Arnout Schadd woensdag in zijn pleidooi ten gunste van de 64-jarige positiviteitsgoeroe. Volgens Schadd mag daarop geen veroordeling gebaseerd worden en moet Ratelband worden vrijgesproken.

Vrijdag eiste het Openbaar Ministerie 12 maanden cel tegen Ratelband, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De poging tot brandstichting is een van de vele deeldossiers in de megazaak Yellowstone, waarin beroepscrimineel Rob Z. de hoofdrolspeler is.

'Geen begin van bewijs tegen Ratelband'
'Geen begin van bewijs tegen Ratelband' (Foto: ANP)

10-jarige niet overleden, wel in kritieke toestand

Omroep West heeft excuses gemaakt voor de berichtgeving dat een tienjarig meisje zou zijn overleden in een zwembad in Delft. Het meisje is niet overleden maar is wel in kritieke toestand.

Het meisje was onwel geworden tijdens een zwemles. Ter plaatse werd het meisje gereanimeerd. Omroep West baseerde de conclusie dat ze het niet had gehaald op contact met een familielid. Het meisje ligt in het Sophia Kinderziekenhuis.

PSV'er Mertens akkoord met schorsing twee duels

Dries Mertens moet de komende twee duels van PSV toekijken. De 25-jarige aanvaller heeft zich neergelegd bij een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden, meldt zijn club woensdag. Mertens krijgt de straf vanwege een elleboogstoot aan RKC'er Rodney Sneijder.

Mertens mist door zijn schorsing de competitieduels tegen Roda JC en Willem II. Op 14 april is hij weer speelgerechtigd in de topper tegen Ajax. De Belgische linksbuiten is al de vierde PSV'er die de voorbije maanden door de aanklager voor meerdere duels geschorst werd vanwege incidenten op en buiten het veld. Marcelo, Erik Pieters en Jeremain Lens gingen hem voor.

Tiny Sanders, algemeen directeur van PSV, sprak eerder woensdag in het Eindhovens Dagblad zijn ongenoegen uit over het ongedisciplineerde gedrag van de selectie. "Er is iets structureel mis in de spelersgroep", stelde hij zorgwekkend. "De combinatie van spanning en een aantal jaren zonder titel zorgt er kennelijk voor dat er iets mis is."

Poolse mijnwerkers na zeven uur gered

Negentien Poolse mijnwerkers die na een aardbeving vast waren komen te zitten in een mijn zijn na een reddingsactie van zeven uur bevrijd. Dat meldt het Poolse televisiestation TVN24 woensdag.

De aardbeving, met een kracht van 4,7, vond dinsdagavond plaats en zorgde ervoor dat de kompels ongeveer 950 meter ondergronds in de Rudna-kopermijn kwamen vast te zitten. Vier mijnwerkers wisten de mijn in Polkowice tijdig te verlaten.

Een van de mannen raakte lichtgewond aan zijn hoofd. Donderdag kunnen ze weer aan het werk.

Gadget: In-ear headphone SoundMAGIC E10

Eind vorig jaar hadden we op FOK! een review van de in-ear Teufel Aureol Fidelity headphone. Een genot om naar te luisteren, maar daar zat ook een prijskaartje aan (99 euro). Uiteraard barst dan ook de discussie los of (erg) duur nu beter is dan (erg) goedkoop. Geluidservaring blijft een subjectief onderwerp en daarom interessant om maar weer eens te bespreken in een review van een goedkoper alternatief van in-ear headphones: de soundMAGIC E10.

Paul Verhoeven legt Jezus-film stil

De verfilming van Paul Verhoevens boek Jezus van Nazareth is voor onbepaalde tijd uitgesteld. "Ik was bezig met een bekende Amerikaanse schrijver wiens naam ik niet zal noemen, maar wat er drie maanden geleden uitkwam, klopte helemaal niet", zegt de Nederlandse regisseur deze week in Nieuwe Revu. "Nu zijn we op zoek naar een nieuwe auteur, dus het project ligt even stil."

Vermoedelijk heeft Verhoeven het over scenarist Roger Avary, die in 1994 samen met Quentin Tarantino een Oscar won voor het script van Pulp Fiction. Vorig jaar zomer meldden diverse Amerikaanse media dat Avary het scenario voor Jesus of Nazareth schreef.

Dat wil niet zeggen dat Verhoeven, die in juli 75 wordt, doelloos stilzit. Zijn nieuwe film Steekspel - zijn eerste sinds Zwartboek uit 2006 en gemaakt met inbreng van het publiek - verschijnt op 28 maart in de bioscoop. De onderhandelingen over de verfilming van De Stille Kracht, waaraan Verhoeven al jaren werkt, vorderen gestaag en hij is ook bezig met een film die zich afspeelt in 1400 in een klooster. "Het gaat over seks en religie, altijd leuke onderwerpen, nietwaar?", lacht hij.

De filmmaker ziet een hernieuwde samenwerking met Arnold Schwarzenegger, die hij regisseerde in Total Recall uit 1990, niet zitten. "Ik wil alleen met hem samenwerken als er een script zou zijn waarin is verwerkt wat er de laatste tien jaar met hem is gebeurd, als gouverneur en in zijn privéleven, met zijn scheiding", zegt Verhoeven. "Je moet zien dat hij niet dezelfde persoon is als vroeger."

Verhoeven voelt er dan ook weinig voor een actiefilm met de Oostenrijkse Eik te maken. "Ik wil niet teruggrijpen op een oud genre zoals in zijn nieuwe film The Last Stand, die is geflopt", vertelt hij. "Het moet wel interessant zijn."


Paul Verhoeven legt Jezus-film stil (Foto: Novum)

'Aanwijzingen voor matchfixing in Jupiler League'

Twee Jupiler Leagueduels uit het seizoen 2010-2011 zijn mogelijk omgekocht. Oostenrijkse wedkantoren hebben besloten de wedstrijden FC Eindhoven-FC Volendam (0-3) en FC Volendam-Fortuna Sittard (2-1) te onderzoeken, hoewel concreet bewijs nog ontbreekt. Dat meldt BNR woensdag. Er zouden echter diverse aanwijzingen voor matchfixing zijn gevonden.

Het Oostenrijkse systeem van wedkantoren, die opvallende weddenschappen controleert, liet vorige week al weten buitensporige geldbedragen uit Azië te hebben ontvangen op diverse wedstrijden in het Nederlandse profvoetbal. Het alarmeringssysteem voor matchfixing in het betaalde voetbal verzocht daarop de KNVB een handvol duels te onderzoeken.

Matchfixing houdt de gemoederen in de sportwereld al lange tijd bezig. Het Europees Parlement riep vorige week de lidstaten op om matchfixing op te nemen in het strafrecht. Een resolutie met die strekking werd donderdag in Straatsburg met een overweldigende meerderheid aangenomen. Aanleiding is het onderzoek van Europol waaruit begin vorige maand bleek dat mogelijk honderden wedstrijden in Europa werden gemanipuleerd.

Punten ronde 1 FOK! Formule 1-manager 2013

De eerste Formule 1-race van het seizoen 2013 zit erop. Inmiddels zijn de punten voor de Grand Prix van Australië in de FOK! Formule 1-manager uitgedeeld. Welke teams hebben deze ronde het beste gepresteerd? Je leest het hieronder.

Strafpunten
- Chassis Mercedes, elektronische problemen bij Rosberg: -15
- Motor Toro Rosso, defecte uitlaat bij Ricciardo: -15

Sauber-coureur Nico Hülkenberg is niet gestart vanwege brandstoflekkage. Omdat hij niet deel heeft genomen aan de race zijn er voor de motor van Sauber geen strafpunten uitgedeeld.

Punten ronde 1 - Grand Prix van Australië

# team user ronde 1 totaal
1 MiniRacer blackbird-x 350 350
- Unicorn Super Speed cfbr 350 350
- Cleetus Cleetus 350 350
- gggg dezeeee 350 350
- Younidas Dynobyte 350 350
- Elmax Elmax 350 350
- Dirty Formula Fiveseven57 350 350
- Plas in mijn bierglas lallas 350 350
- lekketuup lekketuup 350 350
- NielsG racing team NielsGlas 350 350
- Autofocus Ramonzin 350 350
- The Darkness Inc. Sleki 350 350
- Koffie Drinkers Tweek 350 350
- Standby Racing Team F1 Vaende 350 350
- Mannetje Racing Vinnniee 350 350
- Watje5 Watje5 350 350
- PolePosition wdeman 350 350
- Meer kans in de staatsloterij woodworker 350 350


Algemeen klassement subleagues na ronde 1

# subleague owner ronde 1 totaal leden
1 Formula-Simracing 2013 alucard1980 314 314 3
2 SandmannF1 Team edos 304 304 4
- 't Reeskliekske 2013 Peditor 304 304 3
4 InTraffic GerardH69 296 296 4
5 Markt 17b wsgeertsma1985 293 293 4
6 Den Haag F1 Cleetus 290 290 5
7 F1 AP flippo765 289 289 5
- EschLeague VerrekteZakHooi 289 289 3
9 Wir haben freunden gambit01 286 286 4
10 Utreg Meike26 283 283 5


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De tweede race is de Grand Prix van Maleisië op zondag 24 maart. De komende managerronde sluit op vrijdag 22 maart 2013 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 2 – Grand Prix van Maleisië gaat weer open op maandag 25 maart 2013 om 19:59 uur.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2013 van de FOK! Formule 1-manager!

PSV-directie kritisch op eigen spelers

Algemeen directeur Tiny Sanders van PSV maakt zich grote zorgen over het gedrag van zijn spelersgroep. Volgens hem is er iets "structureel mis". Dat zegt hij woensdag in een interview met het Eindhovens Dagblad. "De combinatie van spanning en een aantal jaren zonder titel zorgt er kennelijk voor dat er iets mis is. Zo eerlijk moet je gewoon zijn."

Spelers van PSV kwamen de laatste maanden regelmatig in opspraak. Zo wacht aanvaller Dries Mertens mogelijk een schorsing omdat hij RKC'er Rodney Sneijder zaterdag een klap gaf en werd zijn collega Jeremain Lens onlangs gestraft vanwege het veelbesproken opstootje in de catacomben van De Kuip. "Ik worstel er als clubbestuurder enorm mee", aldus Sanders.

Opgeheven pensioenfonds vaak naar verzekeraar

Pensioenfondsen die zichzelf opheffen, kiezen er vaker voor de pensioenen over te dragen aan een verzekeraar dan aan een ander pensioenfonds. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag op basis van eigen onderzoek. Twee derde van de opgeheven pensioenfondsen ging de afgelopen jaren naar een verzekeraar.

Jaarlijks verdwijnt tien procent van de pensioenfondsen, schrijft de krant. Waren er in 2007 nog 713, eind vorig jaar bleven daar 414 van over. Veel pensioenfondsen heffen zichzelf op omdat strengere eisen worden gesteld aan het bestuur, aldus het FD.

Teun Luijkx hekelt BN'ers die voor roem gaan

Teun Luijkx kan niet tegen mensen die alleen kicken op roem. "Maakt niet uit of ze zichzelf in een tv-programma totaal voor lul moeten zetten omdat ze eigenlijk niets bijzonders kunnen", ergert de 26-jarige acteur zich in tijdschrift Viva.

Luijkx geeft toe dat hij vroeger ook wel bekend wilde worden. "Maar alleen als acteur." Hij komt mensen die alleen voor de roem gaan vaak tegen bij premières. "Dan denk ik: ga toch weg! Je hebt hier niks te zoeken, je wilt alleen vastgelegd worden door de fotografen. Ik kom hier omdat ik de voorstelling wil zien."

De acteur is bijvoorbeeld heel blij met zijn serie A'dam en E.V.A. "Een goede dramaserie over de verbondenheid van mensen in een grote stad is toch verheffender dan Oh Oh Cherso", vindt hij.

Luijkx keek dan ook niet naar BN'ers die gingen schoonspringen bij SBS. "Kijken naar mensen die duiken en verkeerd terechtkomen, dat is toch heel triest? Zo'n Jody Bernal die er een gehoorbeschadiging aan overhoudt. Dat heb je toch niet over voor een beetje aandacht?"

Ook snapt hij niet dat zanger Jan Smit de hoofdrol kreeg in de film Het Bombardement. "Terwijl er vele goede acteurs werkloos thuis zitten. Dat klopt niet. Ik ga mezelf morgen toch ook niet aanbieden als loodgieter?"

Yolanthe Sneijder-Cabau baalt van Turks rijverbod

Yolanthe Sneijder-Cabau en haar man Wesley Sneijder mogen de komende maanden nog niet zelf door hun nieuwe woonplaats Istanbul rijden. Dat komt voor Yolanthe niet altijd makkelijk uit. "Als ik iets nodig heb of ergens naartoe wil, moet ik altijd eerst iemand bellen", vertelt de voetbalvrouw aan het AD.

Dat Wesley en Yolanthe tot begin volgend jaar niet door de Turkse stad mogen rijden, is volgens Yolanthe vastgelegd in Wesleys contract met voetbalclub Galatasaray. "Er mag hem en zijn vrouw niets overkomen. Onze veiligheid staat bij Galatasaray hoog in het vaandel."

Het rijverbod maakt het leven van Yolanthe in Istanbul niet makkelijker. Iets simpels als eieren kopen, wordt al snel lastig. "Omdat de chauffeur geen woord Engels sprak en ik nog amper Turks, kostte het me zeker twintig minuten om duidelijk te maken dat ik eieren wilde. Ik heb zelfs een kip staan nadoen, maar nog viel het kwartje niet."

Niet alleen het drukke verkeer in Istanbul is wennen, ook het Turks is nog lastig voor Yolanthe. "Ik oefen iedere avond in bed een paar woordjes. Maar Turks is en blijft lastig. Een simpel dankjewel alleen al is tesekkür ederim."

'Ruzie binnen PvdA over asielbeleid'

Na een interne ruzie weigert PvdA-Kamerlid Khadija Arib nog langer namens de partij het woord te voeren over het asielbeleid. Ze heeft de woordvoering overgedragen aan Kamerlid Jeroen Recourt, schrijft De Telegraaf. Recourt wil woensdagochtend alleen bevestigen dat hij de woordvoering tijdelijk heeft overgenomen en verwijst verder naar een reactie die later woensdagochtend naar buiten moet gaan.

In de partij woedt volgens de krant een ruzie over de koers rond asiel en migratie. Arib pleitte vorige week voor het verder oprekken van het kinderpardon, nadat dit in januari al was verruimd. Hiermee zou ze de toorn van coalitiepartner VVD hebben gewekt, die geen zin had in een verdere uitbreiding.

Het fractiebestuur van de PvdA zou Arib daarom op haar plaats hebben gezet. Daarmee was voor haar de maat vol, schrijft de krant. Omdat ze naar Marokko vertrok voor een geplande reis, ging de woordvoering tijdelijk naar Recourt.

Het lijkt erop dat Arib haar portefeuille voorlopig niet terugneemt. Haar zou een 'stevig gesprek' met partijleider Diederik Samsom in het vooruitzicht zijn gesteld, dat donderdag zou moeten plaatsvinden. Arib geeft volgens De Telegraaf echter aan dan geen tijd te hebben.

Jimmy Geduld wil levens redden met verslaafdenshow

Ex-soapie Jimmy Geduld gaat levens redden met zijn nieuwe programma over verslaafden. Met presentator Peter van der Vorst gaat Geduld afkickende mensen volgen. "We redden ook levens", weet Geduld, die jarenlang verslaafd was aan cocaïne. "Als mijn vrienden niet hadden ingegrepen, was ik er honderd procent zeker nu niet meer geweest."

"Eigenlijk was ik al verslaafd voordat ik begon met Goede Tijden, Slechte Tijden", vertelt Geduld, die in de soap de rol van Arthur Peters voor zijn rekening nam, aan het AD. "Niet zozeer aan drugs, maar aan sporten. Kennelijk heb ik verslavingsgevoelige genen."

Toen Geduld door een blessure niet meer kon sporten, zocht hij zijn heil bij verdovende middelen. "Want met dat witte poeder, zo ontdekte ik, kon ik de leegtes in mijn hoofd vullen." Ook gedurende zijn tijd bij GTST en in boyband 4Fun gebruikte Geduld. "Het leven was echt een feestje en ik kende mijn verantwoordelijkheden niet, had mezelf totaal niet onder controle."

De verslaving kostte Geduld veel. "Uiteindelijk ben ik ontslagen, liep mijn huwelijk op de klippen en belandde ik in de schuldsanering." Toen de acteur in 2005 'letterlijk en figuurlijk in de goot terecht was gekomen', grepen zijn vrienden in. "Vanaf dat moment ging het langzaam maar zeker weer de goede kant op."

Jan Smit ziet zichzelf al als voetbalvader

Jan Smit ziet het al helemaal zitten om zijn voetballende zoon aan te moedigen. "Ik zie mezelf al langs de lijn staan", vertelt Jan, wiens vrouw Liza in verwachting is van een zoontje, aan het AD.

"Ik heb vijftien jaar lang gevoetbald, als er ook maar iets van die genen in zit, sta ik straks ook langs het veld." Liza bevalt in september van haar eerste zoon. Met Jan heeft ze al een dochter, Emma (2). Dochter Fem (5) komt uit een eerdere relatie. "Ik heb geen idee wat me staat te wachten", vertelt Jan over de komst van een zoon. "Maar ik verheug me er wel heel erg op."

Zijn gezin komt voor Smit op de eerste plaats. "Ik zorg dat ik steeds zo kort mogelijk van huis ben", vertelt de 27-jarige Volendammer, die met het nummer Bleiben Wie Du Bist na jaren weer een hit in Duitsland scoort. "Ik ben niet zo'n plakker, ik blijf na optredens ook nooit hangen. Afterparty's geloof ik wel. Ik geniet er gewoon van om thuis te zijn."

Hotline Miami nu ook voor Apple-computers

Hotline Miami, de 2D-game die gemaakt is door Dennaton Games is nu ook beschikbaar voor alle Apple-computers. Het spel is te koop via Steam en GamersGate.  

Voorheen was de game alleen te spelen op pc, maar nu is het ook voor de Apple-computers. Het spel zal later ook nog uitkomen op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Het vervolg op Hotline Miami is door het grote succes van het eerste deel inmiddels door Dennaton Games bevestigd. Tot op het moment van vandaag is de pc-game al 300.000 keer verkocht.

Meer mensen gebruiken vooraf ingevulde aangifte

Bijna drie miljoen Nederlanders hebben de vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst gedownload. Dat is een stijging van 32 procent ten opzichte van vorig jaar, meldt de Belastingdienst woensdag. Steeds meer mensen wachten met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting tot deze gegevens beschikbaar zijn.

"Ten opzichte van vorig jaar hebben enkele honderdduizenden mensen meer gewacht tot maart met aangifte doen", aldus een woordvoerster. Inmiddels zijn ruim vier miljoen aangiften binnen bij de Belastingdienst. Anderhalf miljoen werden in de afgelopen zeven dagen ingediend.

De Consumentenbond geeft na eigen onderzoek aan dat 94 procent van de mensen tevreden is over de vooraf ingevulde aangifte. De overige zes procent zegt op onjuiste gegevens te zijn gestuit, schrijft het AD woensdag. Slechts een op de vijf Nederlanders laat volgens de Consumentenbond de aangifte invullen door een deskundige.

Duitse onderzoekers publiceren genoom neanderthaler

Wetenschappers in Duitsland zijn voor het eerst in geslaagd het volledige neanderthaler-genoom in hoge kwaliteit in kaart te brengen. Het genoom werd ontrafeld met behulp van een botje uit de voet van een neanderthaler dat in 2010 werd aangetroffen in een grot in Siberië.

Het Max Planck Insitituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig zei in een verklaring dat door de hoge kwaliteit wetenschappers meteen al in staat zijn om te bepalen welke delen van het DNA zijn geërfd van de vader en welke van de moeder.

Drie jaar geleden maakte hetzelfde team al eens een eerste versie van het genoom op basis van drie neanderthaler-botten die werden gevonden in Kroatië.

Voorlopig toch geen excuses aan Vaatstra

Jasper S. die wordt verdacht van de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra in 1999, zal haar familie voorlopig toch geen excuses aanbieden. Dat zegt zijn advocaat Jan Vlug woensdag desgevraagd. S. ziet voorlopig af van zijn excuses omdat de vader van Marianne, Bauke Vaatstra, duidelijk heeft aangegeven dat hij daarop niet zit te wachten.

Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 dood gevonden in een weiland bij Veenklooster. S. zou Marianne onder dwang van een mes mee het weiland in hebben genomen. Hij zou haar hebben verkracht, haar vervolgens met haar bh hebben gewurgd en met een zakmes haar keel hebben doorgesneden.

De advocaat maakte in februari na de eerste zitting in de rechtszaak tegen S. bekend dat zijn cliënt aan een excuus werkte. Bauke Vaatstra gaf meteen aan dat hij hier niet op zat te wachten.

Jurken Diana geveild voor achthonderdduizend pond

Een aantal jurken van prinses Diana is dinsdag voor achthonderdduizend pond verkocht tijdens een veiling in Londen. Er gingen ontwerpen onder de hamer die de prinses droeg tijdens staatsbezoeken en waarin ze in het Witte Huis danste met John Travolta.

Veilinghuis Kerry Taylor Auctions laat weten dat de donkerblauwe jurk die Diana in 1985 droeg toen ze danste met Travolta voor 240 duizend pond is verkocht aan een Britse man. Naast het ontwerp van Victor Edelstein werden onder meer jurken van Catherine Walker geveild.

Diana verkocht vlak voor haar dood al vele jurken tijdens een veiling voor een goed doel. De prinses van Wales kwam in 1997 om het leven bij een auto-ongeluk.

Tweedehands kom voor twee miljoen verkocht

Een 1000 jaar oude Chinese kom, die in 2007 voor drie dollar was gekocht in New York, heeft dinsdag bij een veiling ruim 2,2 miljoen dollar opgebracht.

Bij een familie uit New York stond de kom op de schoorsteenmantel. Zij brachten de kom naar experts en hadden volgens veilinghuis Sotheby's geen idee van de werkelijke waarde.

Na overleg met deskundigen ging de kom, die van de Song-dynastie bleek te zijn, onder de hamer. Sotheby's schatte dat het tussen de 200.000 en 300.000 dollar zou opbrengen.

Een handelaar uit Londen betaalde uiteindelijk ruim 2,2 miljoen dollar voor de kom, die iets meer dan 12,7 cm in diameter meet.

Tweedehands kom voor twee miljoen verkocht
Tweedehands kom voor twee miljoen verkocht (Foto: ANP)

Boetes voor Ryanair

Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet boetes betalen van in totaal 370.000 euro voor vier overtredingen in het onlineboekingsproces. Dat heeft de Consumentenautoriteit woensdag bekendgemaakt.

Ryanair bood volgens de Nederlandse toezichthouder op haar website vliegtickets aan voor prijzen waarbij niet alle voorzienbare en onvermijdbare kosten waren inbegrepen, zoals verplichte heffingen en toeslagen. De prijs die de consument uiteindelijk betaalde, was hierdoor in de meeste gevallen aanzienlijk hoger dan de prijs waarvoor het ticket oorspronkelijk op de website werd aangeboden.

"Het is voor consumenten belangrijk dat zij aan het begin van de boeking weten wat zij in ieder geval moeten betalen voor de vlucht van hun keuze", zegt directeur Bernadette van Buchem van de Consumentenautoriteit. "Kosten die de consument niet kan vermijden, horen daarin te zitten. Daar bovenop kunnen nog extra kosten komen voor aanvullende diensten waarvoor de consument zelf kan kiezen."

Ryanair heeft inmiddels het boekingsproces op onderdelen aangepast. Zo presenteert het bedrijf nu wel de prijzen met inbegrip van voorzienbare en onvermijdbare toeslagen en heffingen. Ook vermeldt Ryanair nu dat er alleen een Engelstalige klantenservice is op de verder Nederlandstalige website.

Sofia Vergara laat eicellen invriezen

Sofia Vergara wil via de kunstmatige weg nog een kind. "Ik moet voorzichtig zijn met wat ik eet, want ze vriezen mijn eicellen in", vertelde de 40-jarige actrice aan modetijdschrift Vogue.

Ook slikt de actrice hormoonpillen. Vergara, bekend van onder meer de serie Modern Family, vertelt dat op haar leeftijd zo veel mogelijk eitjes nodig zijn voor het proces. "Ze moeten perfect zijn." Vergara liet eerder al doorschemeren graag nog een kind te willen.

Vergara is momenteel verloofd met de 37-jarige Nick Loeb. De actrice heeft een 21-jarige zoon uit een eerdere relatie.

Air India wil geen oude, dikke stewardess

Air India wil oudere, dikke stewardessen en stewards niet meer aan boord van zijn vliegtuigen laten werken. Al het cabinepersoneel dat ouder is dan 40 jaar moet zijn body mass index (bmi) laten berekenen. Wie te zwaar is wordt uit de cabine verbannen en wacht een baan op de grond, meldde de Indiase krant Times of India woensdag.

De meeste betrokkenen weigeren zich aan de test te onderwerpen. Zij eisen in plaats daarvan dat de staatsonderneming hen een lidmaatschapskaart voor een sportschool schenkt.

Air India wil geen oude, dikke stewardess
Air India wil geen oude, dikke stewardess (Foto: ANP)

Los files op in Cities in Motion 2

Paradox Interactive heeft aangekondigd dat Cities in Motion 2 nu te pre-orderen is. Het spel simuleert de vervoerstromen in een stad op pc en Mac.

Als een bonus voor het pre-orderen van Cities in Motion 2 ontvangen vroege kopers de 'Modern Collection'-DLC met extra trolleybussen, trams, en een boot. De DLC introduceert ook een nieuw halte-type, waardoor trams, bussen en trolleys dezelfde halte delen. Het grote voordeel van de halte is dat passagiers snel kunnen overstappen en dus minder wachttijden en files veroorzaken.

In Cities in Motion 2 moeten spelers een OV-netwerk ontwerpen, bouwen, onderhouden en uitbreiden om de behoeften van een groeiende stad te dienen. Bussen, treinen, veerboten en metro's zijn in te zetten op door spelers gecreëerde rails en routes. De stad rekent op betaalbaar vervoer tussen woonwijken en commerciële winkelstraten en industrie. Door jouw inzet groeit de stad waardoor je weer te maken krijgt met meer bevolking, opstoppingen, files en budgettaire zaken.

Cities in Motion 2 wordt gemaakt voor pc en Mac en komt 2 april uit voor $19,99.

Computernetwerken Zuid-Korea gecrasht

De Zuid-Koreaanse autoriteiten onderzoeken een crash van computernetwerken van verscheidene grote Zuid-Koreaanse televisiestations en banken. Hoewel de oorzaak nog onduidelijk is, wordt er gespeculeerd dat het om een cyberaanval gaat.

Enkele dagen geleden beschuldigde Noord-Korea Zuid-Korea en de Verenigde Staten van cyberaanvallen. De spanningen tussen de landen zijn groot vanwege de nucleaire ambities van Pyongyang.

'Microkredietfondsen ontwijken belasting'

Microfinancieringsorganisaties ontwijken belasting in ontwikkelingslanden om zo veel mogelijk winst te maken voor investeerders. Nederland vormt een spil in de gebruikte fiscale constructies. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Oneworld dat woensdag wordt gepubliceerd.

Microfinancieringsorganisaties Procredit uit Duitsland, Finca uit de Verenigde Staten en Agora Microfinance uit Engeland investeren via een Nederlandse vestiging in microfinancieringsbanken in onder meer Servië, Azerbeidzjan, Georgië en Mexico. Doordat de investeringen via Nederland worden verstrekt, betalen de organisaties in deze ontwikkelingslanden geen belasting over de winstuitkeringen. De betreffende overheden zouden hier anders gemiddeld twintig procent belasting over kunnen hebben heffen.

De Nederlandse microfinancieringsfondsen Catalyst Microfinance Investors en Goodwell staan geregistreerd in Mauritius. Doordat ze daarvandaan in India investeren, betalen ze minder vennootschapsbelasting en minder belasting over winstuitkeringen. Voor investeringen in landen waarmee Mauritius een minder gunstig belastingverdrag heeft - zoals de Filippijnen, Sri Lanka en Ghana - maken de fondsen gebruik van een holding in Nederland.

De genoemde microfinancieringsorganisaties hebben als doel om armoede te bestrijden. Zij ontvangen daarvoor investeringen en leningen van onder meer de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, het ABP, private investeerders en investeringsfonds Triple Jump, dat microfinancieringsfondsen van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib en van ASN Bank en SNS Bank beheert. Doordat zij vestigingen opzetten in landen met gunstige belastingverdragen, zoals Nederland en Mauritius, lopen de overheden van de ontwikkelingslanden waarin zij investeren echter miljoenen euro's mis.

De microfinancieringsorganisaties ontkennen tegenover Oneworld dat ze in Nederland gevestigd zijn vanwege de belastingvoordelen. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) laat aan het blad weten dat 'het goed is als microfinancieringsorganisaties de kosten zo laag mogelijk houden. "Maar dat mag niet leiden tot ongewenste belastingontwijking." Ze zegt dat ze 'met de vertegenwoordigers van de sector en de Nederlandse koepel van microfinancieringsorganisaties NPM Inclusive Finance zal onderzoeken wat hieraan is te doen'.

Amerikaanse invasie Irak tien jaar geleden

Het is woensdag tien jaar geleden dat de regering van de Amerikaanse president George W. Bush Irak binnenviel. De Verenigde Staten hoopten dat met de oorlog, die op 20 maart 2003 met luchtaanvallen begon, Irak snel kon worden ontdaan van de massavernietigingswapens die er zouden zijn, dat extremisten konden worden verjaagd en dat de dictatuur in het land kon worden vervangen door een op democratie gestoeld bewind.

Tien jaar later is Irak nog lang niet het stabiele democratische land dat de VS voor ogen hadden. Het land is vrijer en democratischer dan voor de inval, maar in plaats van een solide pro-Amerikaans regime, staat de regering waarschijnlijk dichter bij Teheran dan bij Washington. Bloedige aanslagen zoals terroristen die in de chaos na de invasie pleegden, vinden nog altijd geregeld plaats, hoewel het geweld de afgelopen jaren wel is afgenomen. Dinsdag nog vielen bij een golf van aanslagen in sjiitische wijken van Bagdad en naburige steden zeker 65 doden en ruim tweehonderd gewonden.

De invasie in 2003 had al snel de val van Saddam Hussein tot gevolg, maar leidde ook tot jaren van bloedvergieten tussen soennieten en sjiieten en tussen opstandelingen en de Amerikaanse en coalitietroepen. Tegen de tijd dat de Amerikanen zich in december 2011 terugtrokken uit Irak, waren ongeveer 4500 Amerikaanse militairen en meer dan honderdduizend Irakezen om het leven gekomen. Massavernietigingswapens werden nooit gevonden. De oorlog kostte de Amerikaanse belastingbetalers honderden miljarden dollars.

'Delftse jihadist omgekomen in Syrië'

Een 20-jarige Marokkaan uit Delft is vorige week in Syrië gesneuveld. Het is de eerste keer dat een Nederlandse jihadstrijder in het land omkomt, schrijft de Volkskrant op basis van bronnen in de Marokkaanse gemeenschap.

De in Rotterdam wonende moeder van de jongen is vrijdag op de hoogte gebracht. De broer van de jongen zou ook in Syrië strijden. Toen hij belde, smeekte zijn moeder hem volgens de krant om terug te keren, maar dat weigerde hij.

Het dreigingsniveau terrorisme werd vorige week verhoogd van beperkt naar substantieel vanwege het toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zijn de afgelopen tijd vanuit Nederland zo'n honderd personen naar vooral Syrië vertrokken om zich daar aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen.

Door de strijdervaring die de jihadisten daar opdoen kunnen zij een dreiging voor Nederland vormen als zij 'radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid' terugkeren.

In Syrië wordt gestreden tegen het regime van president Bashar Assad. Inmiddels heeft de Syrische Nationale Coalitie een tegenregering gevormd, maar de premier daarvan, Ghassan Hitto, zei dinsdag te weigeren de dialoog met Assad aan te gaan.

Drugshandel tien Nederlandse militairen op Oranjekazerne

In een onderzoek naar drugshandel op de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn de afgelopen maanden tien personen aangehouden. Het onderzoek is bijna afgerond, schrijft De Telegraaf woensdag.

Op de kazerne van de Luchtmobiele Brigade zou op grote schaal drugs worden verhandeld en gebruikt. Leidinggevenden zijn op de hoogte en gebruiken soms zelf, schrijft de krant op basis van een korporaal. In juli werden twee neven, allebei onderofficier, aangehouden. Na verder onderzoek volgden meer aanhoudingen.

De meeste aangehouden militairen horen bij een 'zeer hechte groep' die in 2009 werd uitgezonden naar Uruzgan, zegt advocaat Michael Ruperti in de krant. Hij staat de twee neven bij. Veel militairen kampen volgens de advocaat met psychische problemen. Na de missie gaven ze dan wel aan geen problemen te hebben, maar 'als je bij luchtmobiel hoort, geef je niet snel toe dat het slecht gaat'.

FOK! wat een weer...Daar gaan we weer!

Goedemorgen! Gaat het nu nog eens een keer lente worden of niet? Nee. Waarschijnlijk gaan we van de winter meteen over in de zomer, want normaal lenteweer zit er gewoon niet in. Het gaat gewoon weer een stuk kouder worden de komende dagen.

Vandaag begint dat al een beetje, want de wind heeft het noordoosten weer opgezocht en meteen daalt de temperatuur weer naar een graad of 5. In het zuiden en oosten valt er hierbij ook nog wat neerslag. Ik ben bang dat het vanochtend in deze gebieden best wel eens wit geworden kan zijn. In het noorden en westen valt er minder neerslag en daar breekt ook af en toe de zon even door. Later breiden deze opklaringen zich verder uit en zal het ook in het zuiden en oosten weer droog gaan worden.

Ik weiger dus pertinent om over de vooruitzichten te praten, want die slaan gewoon nergens op.

Vooruit, het is mijn plicht. Koude lucht gaat zich wederom over Europa uitspreiden en het is zelfs niet uitgesloten dat de temperatuur in het weekend niet boven het vriespunt uit zal komen. Het blijft hierbij wel meestal droog. Door het hogedrukgebied zal er weinig of geen ruimte zijn voor sneeuwval of andere ongemakken.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Licht wisselvallig
Een mooi voorbeeldje van licht wisselvallig weer. Qltel zag een afwisseling van mooie en minder mooie momenten. Het bleef wel droog.

Bewolkt
Dit is dan een voorbeeld van een minder mooi moment.

Hartefeld
Qltel wandelde in de omgeving van Hartefeld en kwam deze prachtige molen tegen. Ook de bovenste foto's zijn in deze omgeving gemaakt.


 




Dominicaanse Republiek wint WBC

De Dominicaanse Republiek heeft dinsdag (lokale tijd) de World Baseball Classic gewonnen. De ploeg uit het Caribisch gebied versloeg in de finale Puerto Rico met 3-0.

De Dominicaanse Republiek, die Nederland in de halve eindstrijd uitschakelde, kwam al in de eerste inning op een 2-0 voorsprong. In de vijfde inning stelde de sterrenploeg de zege veilig.

De World Baseball Classic heeft ook de officiële status van wereldtitelstrijd, waardoor de Dominicaanse Republiek, die het hele toernooi geen wedstrijd verloor, zich wereldkampioen mag noemen.

Tekstballonnen in Resident Evil Revelations Wii U

Capcom heeft nieuwe informatie over Resident Evil: Revelations vrijgegeven samen met een stapel screenshots. Rachel en nieuwe vijanden verschijnen in raid-modus, en er is meer informatie over de functies in de Wii U-versie van de game.

Rachel, de blinde dame die haar debuut maakte in de originele 3DS versie van Revelations, zal Hunk vergezellen als een nieuw speelbare personage in de komende HD-remake. De game zal daarnaast twee nieuwe vijanden krijgen in raid-modus, namelijk de ‘Wall Blister’ en een ander schepsel.

In de Wii U-editie van Resident Evil: Revelations raadpleeg je als speler de gamepad om je wapens te wisselen en de kaart te lezen. Je kunt de gamepad gebruiken, maar als je wil spelen met de Wii U Pro Controller of op de gamepad zonder TV is dat mogelijk. Daarnaast heeft de game een ‘Creatures Voice’-functie waardoor de spelers anderen kunnen groeten, waarschuwen of simpelweg berichten via de vijand. Deze optie is uit te zetten, zodat het spel niet een grote begroeting wordt.

Resident Evil: Revelations komt 24 mei naar Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc. 

Resident Evil: Revelations

Resident Evil: Revelations

Resident Evil: Revelations

Resident Evil: Revelations

Resident Evil: Revelations

Resident Evil: Revelations

Resident Evil: Revelations

Resident Evil: Revelations

Resident Evil: Revelations

De Bakker naar hoofdtoernooi Miami

Thiemo de Bakker heeft zich geplaatst voor het masterstoernooi van Miami. De Westlander was in de tweede en laatste kwalificatieronde met 6-3, 6-4 te sterk voor Edouard Roger-Vasselin. De Fransman is de nummer tachtig van de wereld, De Bakker staat net buiten de top honderd (102).

In de eerste set leverde De Bakker een break voorsprong in, maar daarna kwam hij niet meer in de problemen. Roger-Vasselin wist in de tweede set zelfs geen enkel breakpoint te creëren. De Bakker had zelf aan één kans voldoende.

Door de winst van De Bakker staan er drie Nederlanders in het hoofdtoernooi. Robin Haase en Igor Sijsling plaatsten zich rechtstreeks.

Fly like an eagle in Assassin's Creed III

De nieuwste DLC van Assassin's Creed III, The Betrayal, is verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. In deze tweede aflevering van de Tyranny Of King Washington-verhaallijn, maken we een alternatieve Amerikaanse revolutie mee. 

In The Betrayal vecht de hoofdpersonage Ratonhnhaké:ton verder tegen de doorgedraaide koning George Washington in Boston waar hij ook een bijzondere medestander vindt. Je krijgt een nieuwe vaardigheid, 'the power of the eagle', die het je mogelijk maakt om snel te vliegen over korte afstanden en sluipend naar de vijand toe te gaan om die dan bruut te vermoorden. 

Assassin’s Creed III – De Tirannie van Koning Washington gaat na The Betrayal verder met nog één deel: The Redemption en is verkrijgbaar voor Xbox 360 en pc vanaf 23 april en voor PlayStation 3 vanaf 24 april.

De DLC is te koop voor €9,99 voor pc en PlayStation 3 en 800 Microsoft Points voor Xbox 360.

 

Casino in Eindhoven overvallen

Een casino aan de Kerkstraat in Eindhoven is dinsdag kort na middernacht overvallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Een man bedreigde met een vuurwapen het personeel en ging er met een onbekend geldbedrag vandoor. De dader is vervolgens met een mededader ontkomen op een scooter.

Op het moment van de overval waren volgens de politie enkele bezoekers in het casino aanwezig. Er is niemand gewond geraakt.

Casino in Eindhoven overvallen
Casino in Eindhoven overvallen (Foto: ANP)

'Al-Qaida onthoofdt Franse gijzelaar'

De Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida claimt een Franse gijzelaar te hebben onthoofd als vergelding voor de interventie van Frankrijk in Mali. Dat meldde het Mauritaanse persbureau ANI dinsdag.

Philippe Verdon, die samen met een landgenoot op 24 november in hun hotel in Mali werd ontvoerd, zou op 10 maart zijn gedood.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven.

Sinds medio januari vechten minstens 4000 Franse militairen samen met Afrikaanse troepen in Mali tegen islamitische strijders, die banden hebben met de terreurorganisatie al-Qaida.

'Al-Qaeda onthoofdt Franse gijzelaar'
'Al-Qaida onthoofdt Franse gijzelaar' (Foto: ANP)

15 procent nieuwe medicijnen niet goed getest

Sommige medicijnen komen te snel op de markt en worden vervolgens ook niet meer onderzocht op effectiviteit en bijwerkingen. 15 procent van de nieuwe geneesmiddelen voor chronische ziekten die tussen 2000 en 2010 op de markt kwam, voldeed niet aan de richtlijnen.

Dat concluderen farmaco-epidemiologen van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Britse evenknie de MHRA. Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Medicine.

Onder meer de Diane-35-pil en antibraakmiddel domperidon kwamen recent in het nieuws door schadelijke bijwerkingen, er zijn zelfs mensen overleden door de medicijnen.

De richtlijnen adviseren dat medicijnen voor langdurig gebruik ten minste een jaar op zeker duizend patiënten worden getest. "Dat wil uiteraard niet zeggen dat er vervolgens geen bijwerkingen meer boven komen drijven, soms kom je er pas achter als tienduizenden mensen een geneesmiddel jarenlang gebruiken", zegt hoogleraar Farmacotherapie Ton de Boer. "Maar in sommige gevallen ontdekten wij dat er op substantieel te weinig personen getest is." En als een geneesmiddel eenmaal op de markt is, is er geen systeem dat blijft volgen of er nieuwe meldingen over onbekende bijwerkingen komen.

De Boer en de andere onderzoekers vinden de richtlijnen aan de korte kant, zo laat de hoogleraar weten. "De onderzoeksfase moet ook weer niet te lang worden, want dan worden de medicijnen duurder, maar een discussie over het huidige systeem kan zeker geen kwaad."

Het afgelopen decennium kwamen er 200 nieuwe geneesmiddelen op de markt, 84 daarvan waren voor langdurig gebruik voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en astma.

Dodental zelfmoordaanslag Kano naar 41

Het aantal doden als gevolg van een zelfmoordaanslag met een autobom op een busstation in een christelijke wijk van de noordelijke Nigeriaanse stad Kano is dinsdag opgelopen tot zeker 41. Meer dan veertig mensen raakten gewond, aldus de hulpdiensten. De aanslag wordt toegeschreven aan moslimextremisten.

Twee mannen reden maandagmiddag met een Volkswagen Golf vol explosieven in op een volle passagiersbus, zei de politie. De aanslag vond plaats rond 17.00 uur, het tijdstip waarop bussen voor een nachtrit naar de havenstad Lagos vertrekken.

Hulpverleners aarzelden na de explosie om toe te snellen, omdat in het verleden een explosie meestal werd gevolgd door een tweede, nog krachtigere explosie. Een tweede explosie bleef deze keer uit, maar een brand die na de ontploffing ontstond kon pas na vier uur worden geblust. Bijna iedereen die naar het Murtala Muhammad-ziekenhuis werd gebracht had brandwonden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar Boko Haram. De radicaalislamitische sekte pleegde in januari 2012 verschillende aanslagen in Kano, die toen aan meer dan 150 mensen het leven kostten.

IJshockeyers Den Haag pakken landstitel

De ijshockeyers van HYS Den Haag zijn dinsdag kampioen van Nederland geworden. In de Uithof werd met 5-3 gewonnen van Tilburg Trappers. Den Haag neemt daardoor in de best-of-five-serie een beslissende 3-0 voorsprong.

Nico Sachetti en Jan-Jaap Natte scoorden ieder twee keer voor de thuisploeg, Marco Postma was de andere doelpuntenmaker. Bij Tilburg kregen Timothy Coffman, Bjorn Willemse en Josh Prudden hun naam op het scoreformulier.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.