FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 augustus 2013

[Upd] Releasedata voor Wii U-games 2013 bekendgemaakt

Nintendo heeft vandaag naast hun 2DS en Wii U hardwarebundels ook een hoop releasedata bekendgemaakt voor Wii U-games die dit jaar nog gaan verschijnen. De complete lijst van Nintendo kun je hieronder vinden. Welke game koop jij?

Update 23.27 uur
De releasedatum voor Deus Ex toegevoegd, deze director's cut komt 6 september 

Rayman Legends - 29 augustus
Deus Ex - Human Revolution - 6 september
Just Dance 2014 - 1oktober
The Legend of Zelda: The Wind Waker HD - 4 oktober
Sonic Lost World™ Deadly Six Edition - 18 oktober
Skylanders SWAP Force - 18 oktober
Batman: Arkham Origins - 25 oktober
Wii Party U + Wiiafstandsbediening Plus - 25 oktober
Assassin's Creed IV Black Flag - 31 oktober
Angry Birds Star Wars - 1 november
Call of Duty: Ghosts - 5november
LEGO® Marvel Super Heroes - 15 november
Watch_Dogs - 21november
Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen: Sotsji 2014 - november
Donkey Kong Country: Tropical Freeze - december
SUPER MARIO 3D WORLD - november
Scribblenauts Unlimited - december
Wii Fit U Nintendo 2013
Wii Karaoke U by JOYSOUND - 2013

[CL] De mogelijke tegenstanders van Ajax

Morgen vanaf 17:45 uur vindt de loting plaats voor de groepsfase van de Champions League. Ajax zal hierin opnieuw de enige ploeg zijn die namens Nederland is vertegenwoordigd. De Amsterdammers werden afgelopen seizoen landskampioen en plaatsten zich zodoende automatisch voor het hoofdtoernooi. PSV sneuvelde in de vierde voorronde tegen AC Milan.

De Amsterdammers zitten in pot 3 en loten zodoende een club uit pot 1, pot 2 en pot 4. In pot 1 zitten gerenommeerde namen als titelhouder Bayern Munchen, FC Barcelona, Manchester United en Real Madrid. Tegen de Madrilenen speelde Ajax de voorgaande drie seizoenen ook in de groepsfase.

Ook in pot 2 bevinden zich grote clubs als Shakthar Donetsk, Juventus, Paris Saint-Germain en AC Milan. Borussia Dortmund en Manchester City, vorig jaar de tegenstanders van Ajax, zitten in pot 3 en zodoende ontloopt de huidig landskampioen deze ploegen. Ook in pot 4 zitten een aantal lastige ploegen. Zo kunnen onder meer Napoli en Celtic hier uitkomen.

De volledige pot-indeling:

Pot 1 Pot 2
Bayern München (Dui) Atlético Madrid (Spa)
FC Barcelona (Spa) Shakhtar Donetsk (Oek)
Chelsea (Eng) AC Milan (Ita)
Real Madrid (Spa) Schalke'04 (Dui)
Manchester United (Eng)  Olympique Marseille (Fra)
Arsenal (Eng) CSKA Moskou (Rus)
Porto (Por) Paris SG (Fra)
Benfica (Por) Juventus (Ita)

 

Pot 3 Pot 4
Zenit (Rus) FC Kopenhagen (Den)
Manchester City (Eng) Napoli (Ita)
Ajax Amsterdam (Ned) Anderlecht (Bel)
Borussia Dortmund (Dui) Celtic (Sch)
FC Basel (Zwi) Steaua Boekarest (Roe)
Olympiakos (Gri) Viktoria Plzen (Tsj)
Galatasaray (Tur) Real Sociedad (Spa)
Bayer Leverkusen (Dui) Austria Wien (Oos)

[CL] Uitslagen play-offs (28/08/2013)

Vandaag werden er de laatste vijf wedstrijden gespeeld in de play-offs van de Champions League. Het zijn de terugwedstrijden, vorige week werden de heenwedstrijden gespeeld. De winnaars plaatsen zich voor de groepsfase van het miljoenenbal. PSV verloor in Milaan met 3-0 van AC Milan en is na de 1-1 van vorige week uitgeschakeld.

AC Milan (Ita) - PSV (NED) 3-0 (1-1)
9' Boateng 1-0
55' Balotelli 2-0
77' Boateng 3-0

Zenit St. Petersburg (Rus) - FC Paços de Ferreira (Por) 4-2 (4-1)
29' Danny 1-0
48' Danny 2-0
66' Bukharov 3-0
67' Manuel José 3-1
78' Arshavin (pen) 4-1
83' Carlão 4-2

Real Sociedad (Spa) - Olympique Lyon (Fra) 2-0 (2-0)
67' Vela 1-0
90+1' Vela 2-0

Celtic (Sco) - Shakhter Karagandy (KAZ) 3-0 (0-2)
45+1' Commons 1-0
48' Samaras 2-0
90+2' Forrest 3-0

NK Maribor (Slo) - Viktoria Plzen (Tsj) 0-1 (1-3)
3' Tecl 0-1

[CL] Uitslag AC Milan - PSV

AC Milan bleek in de return van de voorrondes van de Champions League een maatje te groot voor PSV (3-0). Kevin-Prince Boateng was grote man aan de zijde van de Italianen.

Zeker het eerste half uur was voor de Italiaanse grootmacht. Bij PSV zat Zakaria Bakkali op de tribune vanwege een blessure en juist zijn aanwezigheid was wenselijk voor de Eindhovenaren. De aanvaller zag een PSV dat na zo'n 25 minuten in de wedstrijd kwam, maar toen al op achterstand stond. Milan, met Nigel de Jong in de basisploeg, stond al na acht minuten op een 1-0 voorsprong. Na een kansje van Tim Matavz - zijn kopbal ging naast - ontving Kevin-Prince Boateng de bal. Hij mikte de bal laag in de rechterhoek en schoot de Champions League-droom van PSV al min of meer aan duigen.

PSV wist in de voorbije drie confrontaties in Milaan niet te scoren. Dat de Italiaanse opponent zo vroeg al op voorsprong kwam, hielp dan ook niet mee om dat statistiek te devalueren. Voor de rust kwamen de Brabanders zelfs nog goed weg toen een inzet van Stephan el Shaarawy op de lat belandde. Trainer Philip Cocu was gedwongen meer op de aanval te spelen. Na de rust had dat bijna direct resultaat. Georginio Wijnaldum kreeg de gelijkmaker op een presenteerblaadje aangeboden, maar Milan-doelman Christian Abbiati voorkwam een doelpunt van de Oranje-international.

Kort erna gaf Mario Balotelli voor Milan het verlossende antwoord op de bij vlagen goed spelende Eindhovenaren. De spits verlengde een kopbal van Phillippe Mexes en liet Jeroen Zoet even verrast als hemzelf achter. Met de 2-0 liet hij niets meer over van de intenties van PSV om nog een stunt uit het vuur te slepen. Toen Boateng na 77 minuten ook nog eens zijn tweede van de avond maakte, stond er eigenlijk niets meer op het spel in het San Siro. PSV speelt de rest van het seizoen in de Europa League en is een droom armer. Voor Milan begint opnieuw een seizoen waarin Champions League-succes een grote rol moet gaan spelen.


PSV-speler Stijn Schaars in duel met AC Milan-speler Nigel de Jong (Foto: Pro Shots)

AC Milan

3 - 0

PSV

 9' K. Boateng
 55' Balotelli
 77' K. Boateng
   
 
 Gele kaart: Montolivo, Balotelli, Poli, (AC Milan), Schaars, Bruma, Willems, (PSV)
 
Stadion: San Siro, Milaan
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Abbiati
Abate
Zapata
Mexès
De Sciglio
Montolivo
De Jong
Muntari (Nocerino/82)
K. Boateng (Robinho/86)
Balotelli
El Shaarawy (Poli/74)
  Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Schaars
Maher (Toivonen/69)
Park (Jozefzoon/61)
Matavz
Depay (Locadia/74)

[Upd][WK Judo] Elmont pakt brons, C. Grol en Franssen klaar

Op de derde dag van de wereldkampioenschappen judo komen drie Nederlanders in actie. Dex Elmont(-63 kg), Carla Grol en Juul Franssen(-57 kg). Elmont gaat op jacht naar zijn derde WK-medaille, Grol debuteert op een WK en Franssen deed in 2010 al eens mee aan een WK. 

Grol had geen enkele moeite met Adel van der Walt uit Nieuw-Zeeland, na iets meer dan een minuut was het ippon voor het zusje van Henk Grol. In de tweede ronde wacht Jan-Di Kim uit Zuid-Korea. Franssen wint ook haar eerste partij, nog binnen de minuut had ze Fahima Rezayee uit Afganistan in de houtgreep. Straks treedt ze aan tegen Sabrina Filzmoser uit Oostenrijk. 

Update 16.35 uur

Dex Elmont wint ook zijn eerste partij, na bijna drie minuten kreeg hij de Brit Jan Gosiewski op zijn rug. Nu wacht Magdiel Estrada(Cuba) of Luis Galindo(Colombia). 

Update 17.30 uur

Grol wint ook van de Zuid-Koreaanse Jan-Di Kim. Grol kwam al snel op drie waarschuwingen, maar wist een minuut voor het einde de Kim op d'r rug te leggen. Voor een plek bij de laatste acht moet Grol nu tegen Nora Gjakova uit Kosovo. 

Update 17.45 uur

Ook Franssen en Elmont hebben zich geschaard bij de laatste zestien. Elmont kwam tegen Estrada niet tot scoren, maar won kreeg minder straffen. Franssen kwam ook niet tot scoren tegen Filzmoser. Na vijf minuten was het 0-0 en in de golden score kreeg Filzmozer nog een shido tegen en verloor de partij. 

Update 19.25 uur

Judoka Dex Elmont kan nog maximaal brons winnen op de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro. Hij verloor woensdag in de kwartfinale van de sterke Japanner Shohei Ono. Elmont start de herkansingen met een wedstrijd tegen de Sloveen Rok Draksic. 

Franssen is woensdag uitgeschakeld in de achtste finale van de WK. Ze was in Rio de Janeiro niet opgewassen tegen Camila Minakawa uit Israël. In dezelfde gewichtsklasse strandde ook Carla Grol in de derde ronde. Ze van de Kosovaarse Nora Gjakova.

Update 21.45 uur

Dex Elmont mag zich opmaken voor de strijd om het brons op het WK judo in Rio de Janeiro. De Haarlemmer was in de herkansing de Sloveen Rok Draksic op ippon de baas. Hij moest eerder woensdag de wereldtitel uit zijn hoofd zetten, nadat hij in de kwartfinale had verloren van de Japanner Shohei Ono.

Update 22.41 uur

Dex Elmont heeft het brons behaald in de klasse tot 73 kilogram. De 29-jarige Nederlander wist in de strijd om de bronzen plak de nummer één van de wereld Nyam-Ochir Sainjargal met waza-ari te kloppen. Tijdens de Olympische Spelen in Londen had Elmont in de strijd om brons nog van de Mongoliër verloren.

Matt Damon vindt Affleck als Batman fantastisch

Matt Damon heeft alle vertrouwen in zijn goede vriend Ben Affleck, de nieuwe Batman. In Hollywood en onder fans werd eerder verdeeld gereageerd op het nieuws dat Affleck de superheld gaat vertolken.

"Het wordt fantastisch", stelt Damon in de Times of India. "Het wordt fenomenaal. Ik weet dat een hoop mensen op internet erover mopperen, maar dat vind ik eigenlijk wel grappig. Hij speelt niet King Lear, hij speelt Batman."

Volgens Damon kan de 41-jarige Affleck zijn rol als Batman met gemak aan. "Als je kijk naar zijn vorige films, zoals Argo of The Town: die zijn veel genuanceerder en moeilijker dan Batman", vindt de acteur. Verder is de 42-jarige Damon niet van plan om Batmans hulpje Robin te gaan spelen. "Ik ben iets ouder dan Ben. Ik heb Robin nooit als ouder beschouwd dan Batman."

Licht herstel Wall Street door oliesector

De beurzen in New York zijn woensdag met lichte winst gesloten, na de verliezen eerder deze week. De dreigende Amerikaanse aanval op Syrië bleef zorgen voor onzekerheid, maar de energiefondsen profiteerden van de sterk stijgende olieprijzen. Dat bood steun aan de handel.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag 0,3 procent hoger op 14.824,51 punten. De brede S&P 500 sloot 0,3 procent hoger op 1634,96 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent tot 3593,34 punten.

De dreiging van een Amerikaanse aanval op Syrië maakte beleggers op Wall Street wederom nerveus. Dat was vooral te zien in de olieprijzen die verder klommen, na op dinsdag al met bijna 3 procent omhoog te zijn gegaan. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 0,4 procent in de plus op 109,44 dollar. Eerder op de dag werd het hoogste niveau sinds 2011 bereikt. Brent klom 1,4 procent naar 115,95 dollar, het hoogste punt in 6 maanden.

De Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron gingen tot 2,5 procent omhoog. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Halliburton en Schlumberger tekenden winsten tot 1,9 procent op.

Een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt hield het herstel echter beperkt. De voorlopige huizenverkopen in de Verenigde Staten zijn in juli met 1,3 procent gedaald op maandbasis, terwijl op een onveranderde stand was gerekend. Amerikanen zijn terughoudend geworden met de aankoop van een woning vanwege de stijgende hypotheekrente.

De ontwikkelaar van digitale videorecorders TiVo steeg 5,6 procent. Het bedrijf heeft afgelopen kwartaal winst geboekt, na een verlies een jaar eerder.

De fabrikant van zware machines en apparatuur voor de mijnbouw Joy Global ging 4,7 procent omlaag, na een lagere winst en orderontvangst over het afgelopen kwartaal. De producent van stroomstootwapens Taser International daalde 5,9 procent door een afwaardering van JPMorgan.

De euro was 1,3341 dollar waard, tegen 1,3321 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.

FOK!toen: I have a dream...

Martin Luther King speechte vandaag precies 50 jaar geleden zijn fameuze 'I have a dream'-toespraak. Later vandaag zal ook Obama op diezelfde plek een toespraak houden. De Washington Mall toen:

I have a dream...
Kings speech:

De hele tekst meelezen
kan in de ondertitels van het filmpje of hier in het Engels, hier in het Nederlands

"Ik heb een droom dat op een dag dit land zal opstaan en de ware betekenis van haar credo zal naleven: 'Wij vinden de volgende waarheden vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk geschapen zijn.' Ik heb een droom dat op een dag, op de rode heuvels van Georgia, de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap.

Ik heb een droom dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een staat, die blakert in de hitte van onrecht en blakert in de hitte van onderdrukking, veranderd zal worden in een oase van vrijheid en gerechtigheid. Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden om de kleur van hun huid, maar naar de inhoud van hun karakter. Ik heb vandaag een droom. (...)

Wanneer we vrijheid laten klinken, wanneer we die vanuit elk dorp en elk gehucht, vanuit elke staat en elke stad laten klinken, zullen we in staat zijn de dag te bespoedigen waarop alle kinderen van God, zwarte mensen en blanke mensen, joden en niet-joden, protestanten en katholieken, de handen ineenslaan en de woorden zingen van de oude gospelsong van de negers: 'Eindelijk vrij! Eindelijk vrij! Dank God almachtig, wij zijn eindelijk vrij!'"
Martin Luther King in Washington D.C.
I have a dream...
Martin Luther King hield vandaag precies 50 jaar geleden voor het Lincoln Memorial in Washington D.C. de destijds live op tv uitgezonden en nog steeds wereldberoemde toespraak. Een kwart miljoen Amerikanen was op de Washington Mall samengekomen om hun steun uit te spreken voor Kennedy's nieuwe omvangrijke burgerrechtenwet.

Die wet was op twaalf juni 1963 aangekondigd in een toespraak van Kennedy, waarin hij aangaf dat 'de tijd rijp is dat dit land haar beloftes [aangaande gelijkheid voor allen] waarmaakt.' Kennedy op zijn beurt reageerde op de moord op Edgar Evers (zie verderop in dit stuk). Op elf juni, een dag voor Kennedy's toespraak en de moord op Evers, verdedigde de gouverneur van Alabama George C. Wallace segregatie op scholen in zijn staat door te zeggen dat hij 'desnoods zelf de schooldeuren [van de Universiteit van Alabama] zou blokkeren.' Wallace werd in januari '63 verkozen tot gouverneur met de slogan 'Segregatie nu, segregatie morgen, segregatie voor altijd!' 
King, Prinz en volgers, 28-8-'63
FBI: 'King gevaarlijkste neger van het land' 
Hoewel King het jaar erop de Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend, was de FBI niet blij met zijn speech. De dienst besloot haar COINTELPRO-programma tegen Kings burgerrechtenorganisatie Southern Christian Leadership Conference (SCLC) flink uit te breiden. King werd vanaf die dag gezien als een grote vijand van de VS.

Twee dagen later schreef FBI-agent William Sullivan, hoofd van COINTELPRO: “In het licht van Kings krachtige demagogische speech van gisteren steekt hij met kop en schouders uit boven alle andere negerleiders bij elkaar opgeteld, als het aankomt op het beïnvloeden van de enorme massa's aan negers. We moeten hem nú, om redenen van communisme, de negers en nationale veiligheid, bestempelen als de gevaarlijkste neger voor de toekomst van dit land.”
Kennedy, King en andere groten in het Witte Huis
Kennedy: vóór, maar tegelijkertijd tegen  
President Kennedy [hierboven op een foto met leiders burgerrechtenbeweging] stond positief tegenover de burgerrechtenbeweging, maar was daarin aanvankelijk niet erg overtuigd. Hij vreesde vooral dat raciale onderdrukking Amerika zeer negatief zou afschilderen tegenover de Sovjet-Unie. Het was, kortom, slechte reclame in een Koude Oorlog om de 'hearts and minds' van burgers wereldwijd.

Toch was Kennedy bang 'het zuiden' te verliezen als achterban. Daarom wees hij in het zuiden vijf nieuwe 'die-hard segregationist' rechters aan en stond hij de FBI toe om Martin Luther King en andere burgerrechtenleiders lastig te vallen, te volgen, (telefoons) af te tappen en negatief af te schilderen middels verzonnen lastercampagnes.

De situatie was destijds, kortom, letterlijk en figuurlijk veel minder zwart-wit dan geschiedenisboeken tegenwoordig kunnen samenvatten. Er was de KKK, maar er waren ook miljoenen blanke sympathisanten van King en consorten. Er was de vredelievende King, maar er waren ook de Black Panthers die geweld, indien noodzakelijk, niet veroordeelden.

Geen acties zonder (vaak dodelijke) gevolgen
In enkele alinea's is tevens al duidelijk dat desegregatie vaak een kat-en-muisspelletje was, actie-reactie. Rosa Parks [foto hieronder] weigerde segregatiewetten in de bus in acht te nemen, waarna ze werd gearresteerd; als gevolg was er de Montgomery-busboycot.
Rosa Parks
Als gevolg van de March on Washington van King en zijn kwart miljoen volgelingen op 28 augustus '63, werd helaas vier dagen later door blanke racisten een bomaanslag gepleegd op een Baptistenkerk in Birmingham, Alabama. Daarbij lieten vier jonge Afro-Amerikaanse meisjes het leven.

Honderd jaar na Lincolns historische (en voor historische speeches, historisch korte) Gettysburg Address was de rassenongelijkheid nog verre van opgelost. FOK!toen heeft echter misschien wel tien delen nodig om de burgerrechtenstrijd van de Brown-uitspraak die het 'separate but equal'-principe ongrondwettig verklaarde tot het doodschieten van King, goed te behandelen. Het waren (en, zie de huidige discussie in de VS, zijn nog immer) tumultueuze decennia vol nuances waar we die we nu niet meer opmerken, vol gebrek aan nuance waar we nu zouden hopen dat die er wel was geweest.

Joan Baez en Bob Dylan bij de March on Washington
Ook Bob Dylan en Joan Baez waren van de partij. 

Lijst recente King-artikelen 
Vele media hebben het gebeuren rondom King deze week zeer uitvoerig behandeld op papier, internet en tv. Daarom treft u hieronder een lijst aan met recente artikelen die gedegen verdieping brengen. U kunt daar terecht voor het nieuws van vandaag 50 jaar geleden zelf.

Nederlandstalig: 
Nieuwsuur: 50 jaar na 'I have a dream' 
NRC: 50 jaar na 'I have a dream': foto's van toen naast die van nu 
AD: VS herdenkt [sic] 'I have a dream'-rede King 
EenVandaag: 'I have a dream'-speech Martin Luther King is 50 jaar 
De Tijd: Segregatie in kaart  
NOS: Dreamspeech King herdacht 

Engelstalig: 
Huffington Post: Martin Luther King's Words in a Surveillance World  
Time: 'I have a dream'-special 'One Dream'  
New York Times: Shaping a speech, 50 years after 'I have a dream'  
BBC: Fifty years on: 'King's dream continues to inspire us'  
Huffington Post: 'I Have A Dream' Speech's Social Critique Sometimes Lost In Celebrations  
New York Times: Witnesses to History, 50 Years Later  
Daily Caller: Study reveals huge racial gaps 50 years after MLK’s ‘I Have a Dream’ speech
Programma 50 jaar geleden
Het programma van die historische dag. 

FOK!toen zal in plaats van de artikelen hierboven te parafraseren, vandaag dieper ingaan op het éinde van Kings droom en het einde van de dromen van vele andere burgerrechtenactivisten en politici die koelbloedig werden vermoord. De schuldigen waren meestal of blanke superioriteitsdenkers, of de Amerikaanse overheid. Hieronder kortom een chronologische (incomplete) lijst van belangrijke politieke moorden in de VS tussen 1950 en 1970.

Enkele politieke moorden tussen 1950 en 1970 

Harry en Harriette Moore – 25 december 1951 vermoord
De leraar Harry Moore richtte in zijn woonplaats in Brevard County, Florida de eerste lokale tak van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) op. Tussen 1944 en 1950 kreeg hij het voor elkaar om 31 procent van de Afro-Amerikanen geregistreerd te krijgen, zodat ze bij de komende verkiezingen konden stemmen. Dat percentage was hoger dan in welke andere zuidelijke staat ook.

's Avonds op Eerste Kerstdag 1951 werd Moore's huis opgeblazen door racisten van de Ku Klux Klan. De bomaanslag kostte behalve Harry, ook zijn vrouw Harriette het leven. Moore en zijn echtgenote worden erkend als de eerste slachtoffers van een hele reeks raciaal geïnspireerde moorden op burgerrechtenactivisten.

Medgar Evers – twaalf juni 1963 vermoord  
Medgar Evers zette zich in voor de burgerrechten van Afro-Amerikanen, na gediend te hebben in WO2, waarbij hij zich dienstvaardig tot sergeant opwerkte. Na de moord werd hij dan ook begraven met plechtige militaire eer op de al even plechtige Arlington National Cemetery [zie hieronder].
Graf Medgar Evers; copyright Wiki-user Willjay
Evers werd in de fifties een lokale secretaris bij de NAACP in Mississippi en probeerde vanuit die organisatie de desegregatie van de Universiteit van Mississippi te helpen bewerkstelligen. Hij hielp boycots tegen racistische instellingen en bedrijven organiseren, zette nieuwe lokale NAACP-afdelingen op en werd in de weken voor zijn dood herhaaldelijk met de dood bedreigd.

Op 28 mei gooiden onbekenden een molotovcocktail in de carport bij zijn huis. Op zeven juni werd hij buiten het NAACP-kantoor bijna overreden door een auto die het duidelijk op hem gemunt had.

De moord had een direct (voor de blanke racistische moordenaars ongewenst) effect: Kennedy maakte zich vanaf die dag zoals hierboven omschreven sterk voor een grote alomvattende burgerrechtenwet. Die werd uiteindelijk gefaseerd ingevoerd door JFK en zijn opvolger Johnson.

Na twee vrijspraken werd in 1994, 31 jaar na de dood van Evers, alsnog een man veroordeeld voor de moord. Bij het proces werd Evers' stoffelijk overschot opgegraven, waarna autopsie werd verricht. De veroordeelde, De La Beckwith, stierf in de cel in januari 2001 en leefde na de moord 38 jaar, waarvan 31 in vrijheid.

"You can kill a man, but you can't kill an idea." – Medgar Evers
RFK, MLK, JFK; eigen foto
John F. Kennedy – 22 november 1963 vermoord
 
Was het Lee Harvey Oswald of een complot? FOK!toen zal hier uitgebreid op terugkomen bij het vijftigjarig jubileum van JFK's dood over iets minder dan drie maanden. Uw FOK!toen-schrijver heeft echter enkele jaren geleden op Koninginnedag een kleedje [zie hierboven] op de kop getikt voor hooguit een euro met daarop RFK, MLK en JFK, en wilde u het niet onthouden. Het hangt in superworms kamer als dagelijkse herinnering aan het verleden.

Malcolm X – 21 februari 1965 vermoord  
Zoals bij de broers JFK en RFK zou het samenvatten van zijn dood, de redenen daartoe en de complotten eromheen geen recht doen aan de persoon, de nieuwswaarde van het verhaal en de hoeveelheid zaken die erover te vertellen zijn. Daarom later meer over X: in februari 2014 sowieso, wellicht al eerder. Een prima Nederlandse Wiki kan je tot die tijd op weg helpen.
Malcolm X en MLK ontmoeten elkaar, 1964
Malcolm X en Martin Luther King ontmoeten elkaar bij het Senaatsdebat over de Civil Rights Act van 1964.

Martin Luther King – vier april 1968 vermoord
 
[na bomdreiging op het vliegtuig erheen] “We've got some difficult days ahead. But it doesn't matter with me now. Because I've been to the mountaintop. And I don't mind. Like anybody, I would like to live a long life. Longevity has its place. But I'm not concerned about that now. I just want to do God's will. And He's allowed me to go up to the mountain. And I've looked over.

And I've seen the promised land. I may not get there with you. But I want you to know tonight, that we, as a people, will get to the promised land. So I'm happy, tonight. I'm not worried about anything. I'm not fearing any man. Mine eyes have seen the glory of the coming of the Lord.”

Na op drie april zijn ook wereldberoemd geworden speech 'I've Been to the Mountaintop' uitgesproken te hebben, wordt King in de ochtend van vier april 1968 vermoord met één kogel in het hoofd. James Earl Ray wordt ervoor opgepakt en bekent aanvankelijk, maar trekt zijn verklaring drie dagen later in. Om de doodstraf te ontkomen gaf hij toch aan schuldig te zijn en werd hij tot 99 jaar cel veroordeeld.

Uit onderzoek bleek dat Rays geweer in elk geval de kogel niet afgevuurd kon hebben. De rest van zijn leven probeerde hij zonder succes het vonnis ongedaan te maken en de rechtszaak die hij (uit doodsangst) nooit kreeg alsnog te krijgen. Ray stierf in 1998 in de gevangenis.

Kings graf: 
Graf Martin Luther King
Na Kings dood staken er direct complottheorieën de kop op die de Amerikaanse geheime diensten betrekken bij de dood. Ray zou op eenzelfde manier als Oswald vijf jaar eerder gebruikt zijn als zondebok.

Verschillende getuigen zouden FBI-agenten in de bosjes buiten het motel waar King verbleef hebben gezien. Ook zouden [andere] FBI-agenten die het nieuws hoorden juichend zijn opgesprongen, feestelijk uitroepend: “They finally shot that son-of-a-bitch.” Deze lange documentaire vertelt gedetailleerd hoe de FBI geïmpliceerd zou zijn op basis van interviews met onderzoekers en ooggetuigen. 

Tegelijk met het nieuws van de moord op King brak er een golf van rassenrellen uit door heel de VS. De rellen zouden bijna twee maanden aanhouden en Washington, Chicago, Baltimore, Louisville, Kansas City en 120 andere steden aandoen.

Robert F. Kennedy – zes juni 1968 vermoord  
U las het al onder het Malcolm X-kopje: meer over Roberts kandidatuur, enorme voorsprong in de peilingen en plotselinge dood enkele maanden voor de verkiezingen van november '68, zal FOK!toen verhalen op 20 november, de dag dat, als hij was blijven leven, (in dat geval oud-president) RFK 88 jaar zou zijn geworden. RFK in 1963:
RFK spreekt publiek toe, 14-6-'63
Fred Hampton – vier december 1969 vermoord  
Fred Hampton [foto] was activist bij de Black Panther Party (BPP) en vicevoorzitter van de BPP-afdeling in Illinois. Terwijl hij lag te slapen kwam een speciale eenheid van politie, justitie en geheime diensten het gebouw binnenvallen en vonden ze alleen Hampton en één andere Black Panther in het pand. Beiden werden in hun slaap doodgeschoten door de FBI-agenten van COINTELPRO, dat in de jaren sinds King flink geradicaliseerd was en van staatswege moordde.

FBI-agent Gregg York: “We verwachtten ongeveer twintig Panthers in dat appartement aan te treffen toen de politie het kwam doorzoeken. Maar twee van die zwarte 'niggers' werden vermoord, Fred Hampton en Mark Clark.”

Indrukwekkende foto's van de 'crime scene' zijn bewaard gebleven maar bevatten (nog steeds) copyright. Daarom hier een linkje naar Freds dode lichaam, hier een linkje naar de bebloede matras. Op de begrafenis kwamen meer dan 5000 mensen opdagen. (Minstens) twee documentaires werden geproduceerd over de dood van Hampton: 'The Murder of Fred Hampton' uit 1971 en een aflevering van de documentaireserie Eyes on the Prize. 

Een overzicht van alle FOK!toen- en FOK!auto-stukken tot nu toe kun je hier vinden.

Fors meer treinen tussen Schiphol en Lelystad

Vanaf 2023 kunnen elke tien minuten intercity's en een sprinter tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad rijden. Dit 'spoorboekloos rijden' moet mogelijk worden door een verbetering van de spoorverbinding op dit traject. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) is dat woensdag overeengekomen met regionale overheden en de spoorsector.

Met de nieuwe afspraken kunnen straks tussen Amsterdam en Flevoland geen acht maar zestien treinen per uur rijden. "Reizigers kunnen dan dus echt spoorboekloos gaan rijden", aldus Mansveld, die stelt dat de investeringen ook de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid stimuleren. Door de afspraken kan op de Gooilijn tussen Amsterdam en Hilversum eveneens elke tien minuten een sprinter rijden.

De afspraken zijn een aanvulling op eerder gemaakte afspraken, waardoor nu in totaal ruim 1,4 miljard euro wordt gestoken in de bereikbaarheid van Schiphol, de Amsterdamse Zuidas en Almere. Met de investering om te komen tot zestien treinen per uur is een bedrag gemoeid van in totaal ongeveer vijfhonderd miljoen euro.

Afgelopen voorjaar besloot de staatssecretaris al 225 miljoen euro uit te trekken voor de aanleg van het treinbeveiligingssysteem ERTMS en zeventig miljoen euro voor overige maatregelen. Nu reserveert zij ook tweehonderd miljoen euro extra voor aanvullende maatregelen, zoals voor uitbreiding van het spoor bij Weesp.

Met twee sporen extra bij station Weesp kunnen de intercity's en sprinters gemakkelijker passeren, aldus het ministerie van Infrastructuur. Ook komt er een oplossing om de dienstregeling op het spoor en de brugopeningen van de Vechtbrug bij Weesp op elkaar af te stemmen.

Op dit moment wordt al voor negenhonderd miljoen euro aan maatregelen voor de korte termijn uitgevoerd op het traject tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad. Het gaat onder meer om een verdubbeling van twee naar vier sporen op de Zuidtak van Amsterdam, zogenoemde keervoorzieningen in Almere en geluidschermen op het traject tussen Hoofddorp en Lelystad.

Bosbrand Californië deels onder controle

De gigantische bosbrand in het noorden van de Amerikaanse staat Californië, die het Yosemite National Park bedreigt, is voor 23 procent bedwongen. De brandweer verwacht het vuur over drie weken volledig onder controle te hebben, liet een woordvoerder woensdag weten. Het vuur zal echter waarschijnlijk nog lang daarna doorbranden.

Het vuur heeft 758 vierkante kilometer bos in de as gelegd, inclusief 111 gebouwen. De vlammen bedreigden de water- en stroomvoorziening en ook de enorme sequoiabomen. Het vuur zorgde voorts voor ernstige luchtvervuiling. Zo'n 4500 gebouwen worden nog door de vlammen bedreigd.

Het vuur woedt al sinds 17 augustus. Het is al twee jaar extreem droog in de regio. De opwarming van de aarde draagt ook bij tot de ramp. Ecologen waarschuwen al jaren dat bosbranden in het westen van de VS waarschijnlijk alleen maar erger zullen worden.

Obama herdenkt 'I Have a Dream'-speech

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag een toespraak gehouden bij het Lincoln Memorial ter nagedachtenis aan de zogenoemde March on Washington, die precies vijftig jaar geleden werd geleid door Martin Luther King. Obama sprak op hetzelfde moment en op precies dezelfde plek waar King een halve eeuw geleden zijn wereldberoemde 'I Have a Dream'-speech hield.

In de twee jaren die volgden op de toespraak werden twee van de belangrijkste wetten aangenomen op het gebied van burgerrechten voor minderheden: de Civil Rights Act en de Voting Rights Act. Ook won King de Nobelprijs voor de Vrede.

"Er waren verliefde stellen die niet konden trouwen", zei Obama. "Militairen die in het buitenland vochten voor vrijheid, maar wie die vrijheid thuis werd ontzegd. Amerika is voor jou en voor mij veranderd." Ondanks het slechte weer waren duizenden mensen naar het Lincoln Memorial gekomen om Obama te horen spreken.

Obama heeft vaker aangegeven dat King zijn belangrijkste rolmodel is. Op nummer twee staat ex-president Abraham Lincoln. Naast Obama spraken ook ex-presidenten Jimmy Carter en Bill Clinton de menigte toe. "Die mars, en die speech, hebben Amerika veranderd", zei Clinton. Carter sloot zich hierbij aan en zei dat King met zijn daden niet alleen zwarte Amerikanen heeft geholpen maar 'feitelijk geholpen heeft alle mensen te bevrijden'.

Aan het einde van zijn speech in 1963 citeerde King het lied My Country 'tis of Thee en riep hij het publiek op 'de vrijheid te laten weerklinken'. "Als we de vrijheid laten weerklinken, als het galmt van elke stad tot elk gehucht, in elke staat en elke stad, kunnen we sneller die dag bereiken dat alle kinderen des Gods - zwarte mannen en blanke mannen, joden en niet-joden, protestanten en katholieken - de handen ineenslaan en de woorden van het oude negerspiritual zingen 'Eindelijk vrij, eindelijk vrij, oh God almachtig, we zijn eindelijk vrij'." King werd vijf jaar na zijn beroemde toespraak vermoord.

De feestelijkheden werden woensdag geopend door dominee Bernice King, de dochter van de vermoorde burgerrechtenleider. Ze zei dat hoewel haar vader vooral bekend is als een man die streed voor gelijke rechten en mensenrechten, hij allereerst een gelovig man was.

Niet iedereen was woensdag onverdeeld positief over de voortgang die in de afgelopen decennia is geboekt op het gebied van burgerrechten. "Ik dacht dat we vijftig jaar na Kings speech een stuk verder zouden zijn dan we zijn", zei de 83-jarige John Pruitt, een burgerrechtenactivist die vijftig jaar geleden ook meeliep in de March on Washington.

FOK!toen blikte vandaag uitgebreid terug op MLK's speech.

'VN moeten rapport inspecteurs afwachten'

De VN-Veiligheidsraad moet de bevindingen van de inspecteurs die onderzoek doen naar gebruik van gifgas in Syrië hebben bekeken, voordat hij eventueel instemt met militaire acties tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Dat staat in een voorstel dat de Britse regering woensdag aan het Lagerhuis heeft voorgelegd.

Het Lagerhuis bespreekt het voorstel donderdag. De regering onderstreept dat er alles aan moet worden gedaan om te zorgen dat de Veiligheidsraad instemt met militaire acties, voordat daartoe daadwerkelijk wordt besloten.

Bravely Default for the Sequel aangekondigd

In het Japanse magazine Jump is Bravely Default for the Sequel onthuld. De game is een soort 'game of the year'-editie van Bravely Default Flying Fairy welke eerder al in Japan verscheen. Op welke versie de Westerse release eind dit jaar gebaseerd is, is nog niet bekend.

For the Sequel verschijnt op 5 december 2013 in Japan, maar kan ook als DLC gedownload worden. Er zullen nieuwe verhaallijnen toegevoegd worden alsmede een nieuwe besturingsmethode. Ook kun je kiezen uit meerdere moeilijkheidsgraden en heb je meer save slots. Gamers die de game eerder hebben gespeeld kunnen hun oude savegame gebruiken.

Syrië eist VN-onderzoek naar andere gifgasaanvallen

De Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties eist dat de VN-inspecteurs in zijn land onderzoek doen naar drie aanvallen waarbij chemische wapens zouden zijn gebruikt tegen Syrische militairen. Volgens ambassadeur Bashar Ja'afari zijn op 22, 24 en 25 augustus tientallen militairen behandeld voor blootstelling aan gifgas in buitenwijken van de hoofdstad Damascus.

Ja'afari heeft zijn eis kenbaar gemaakt in een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Inspecteurs van de VN zijn momenteel al in Syrië om een vermoedelijke gifgasaanval van vorige week bij Damascus te onderzoeken. Volgens onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zat het Syrische regime achter die aanval. Artsen zonder Grenzen zei op basis van bronnen in ziekenhuizen in het gebied dat bij die aanvallen 355 mensen zijn omgekomen.

Phoenix Wright wordt niet duur

Capcom heeft aangekondigd dat Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies slechts EUR 24,99 zal gaan kosten als de game in de herfst in Europa verschijnt. Hierbij moeten we wel rekening houden dat de game enkel een digitale release via de eShop krijgt.

Dual Destinies betekent de terugkeer van Phoenix Wright zelf en is inmiddels alweer het vijfde deel in de populaire serie voor Nintendo (3)DS.

Verkoopcijfers Wonderful 101 niet zo wonderful

De review van The Wonderful 101 scoort een dikke 8 op FOK!games, maar dat heeft in Japan niet geholpen bij de verkoop van deze Wii U-exclusive. De game blijft steken op iets meer dan 5000 verkochte exemplaren in de eerste week. Qua hardware zien we een grote val in vergelijking met vorige week. 

01./00. [PS3] Super Robot Wars: Masou Kishin III - Pride of Justice - 39.255 / NEW 
02./01. [3DS] Disney Magic Castle: My Happy Life - 20.881 / 227.508 (-50%)
03./02. [3DS] Mario & Luigi: Dream Team - 20.339 / 264.977 (-49%)
04./00. [PSV] Super Robot Wars: Masou Kishin III - Pride of Justice - 18.929 / NEW 
05./00. [PSV] Conception II - 18.878 / NEW 
06./03. [3DS] Friend Collection: New Life - 15.585 / 1.394.763 (-45%)
07./00. [PS3] Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara - 14.480 / NEW 
08./06. [3DS] Animal Crossing: New Leaf - 8.448 / 3.386.386 (-36%)
09./07. [3DS] Luigi's Mansion: Dark Moon - 7.639 / 878.384 (-39%)
10./08. [3DS] Youkai Watch - 7.084 / 143.796 (-36%)
11./04. [3DS] One Piece: Romance Dawn - 6.712 / 47.210 (-57%)
12./09. [WIU] Pikmin 3 - 5.741 / 171.401 (-48%)
13./14. [3DS] Mario Kart 7 - 5.262 / 2.106.522 (-32%)
14./00. [WIU] The Wonderful 101 - 5.258 / NEW 
15./05. [3DS] Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies - 5.232 / 327.996 (-61%)
16./00. [3DS] Conception II - 5.072 / NEW 
17./10. [3DS] Donkey Kong Country Returns 3D - 5.003 / 258.457 (-52%)
18./13. [3DS] Fantasy Life: Link! - 4.481 / 48.874 (-45%)
19./12. [3DS] Hoppechan: Tsukutte! Asonde! Punipuni Town! - 4.280 / 33.857 (-48%)
20./15. [WII] Taiko no Tatsujin Wii: Super Deluxe Edition - 4.280 / 549.364 (-45%)

Console Aantal (St.) Vorige week 2013 Totaal
3DS XL 35.044 47.005 1.553.496
3DS 16.053 23.992 836.962
PlayStation 3 12.689 14.331 571.984
PS Vita 11.507 19.363 677.173
Wii U 7.030 12.047 428.169
PSP 5.735 7.616 346.406
Wii 1.103 1.772 55.996
Xbox 360 196 322 17803

Geer en Goor weer samen in het Ziggo Dome

Gerard Joling heeft gevraagd of Gordon hem wil vergezellen tijdens de Lekker-concerten die hij in oktober geeft in de Ziggo Dome. "Ik heb volmondig ja gezegd", vertelde Gordon in RTL Boulevard.

Joling en Gordon wonen momenteel samen in Amsterdam-Noord voor het programma Geer & Goor: Effe Geen Cent te Makken. Volgens Gordon is het 'lachen, gieren en brullen' met zijn collega. "De samenwerking is dusdanig leuk en gezellig dat Geer gister aan mij vroeg: heb je zin om in de Ziggo Dome mee te zingen?"

Joling geeft op 11 en 12 oktober een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. Eerder kondigde de zanger de komst van Maywood aan.

Utrecht laat Mulenga niet meer gaan

Jacob Mulenga zal FC Utrecht deze transferperiode niet verlaten. De eredivisionist stond open voor een vertrek van de aanvaller uit Zambia, maar heeft enkele dagen voor het sluiten van de transfermarkt besloten hem aan zijn contract te houden. "We willen nu rust creëren", laat manager spelerszaken Edwin de Kruijff weten.

Volgens De Kruijff hebben clubs voldoende tijd gehad om de speler, die in 81 competitieduels 32 keer scoorde, een aanbieding te doen. Omdat de verbintenis van de 29-jarige Mulenga volgend jaar zomer afloopt, bekijkt Utrecht in de winterstop opnieuw wat de opties zijn.

Veel doden bij aanslagen Irak

Een golf van aanslagen in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft woensdag aan zeker 74 mensen het leven gekost. Er vielen meer dan 230 gewonden. Dat hebben de Iraakse autoriteiten woensdag gezegd.

Doelen waren drukbezochte plaatsen zoals parkeerterreinen, markten en restaurants. Veel slachtoffers, onder wie veel sjiieten, waren aan het winkelen of op weg naar hun werk. De aanslagen werden gepleegd met auto's vol explosieven, door zelfmoordterroristen, en met bommen die op afstand tot ontploffing werden gebracht. Alle bommen gingen kort na elkaar af.

Kazimiyah, een buurt in het noorden van Bagdad, was een van de zwaarst getroffen plekken. Twee bommen gingen af op een parkeerplaats en even later blies een zelfmoordterrorist zich op in de menigte die was ontstaan na de eerste twee explosies. Tien mensen kwamen om, 27 raakten gewond.

Niemand heeft vooralsnog de verantwoordelijkheid opgeëist. Deskundigen wijzen echter met de beschuldigende vinger naar het soennitische Al-Qaida, dat regelmatig sjiieten aanvalt.

Het geweld in Irak is de laatste tijd fors toegenomen. De laatste maanden kwamen bij aanslagen meer dan drieduizend mensen om het leven. In augustus tot nu toe al meer dan 510.

Janssen: "Handhaving het doel bij NEC"

Voor de kersverse trainer van N.E.C. Nijmegen, Anton Jansen, is het doel voor dit seizoen duidelijk, handhaven in de Eredivisie. De oud-speler van de Nijmegenaren hoefde niet lang na te denken toen de club bij hem aanklopte.

"Het moment dat je terugkomt kan je niet kiezen, maar ik zag het wel aankomen toen NEC op zoek ging naar een nieuwe trainer. Als ze dan aankloppen, hoef je niet lang na te denken. Ik ben heel tevreden met de kans die ik hier krijg”, aldus de 50-jarige Jansen, die net begonnen was aan zijn tweede seizoen bij FC Oss. "De laatste maanden keek ik met pijn in het hart naar NEC." Voorlopig is handhaving het doel in Nijmegen. "Dat past wel bij de situatie waarin wij zitten, dit lijkt mij de beste doelstelling", aldus Janssen.

Doodstraf voor Fort-Hood schutter

De Amerikaanse militair Nidal Hasan, die in 2009 een bloedbad aanrichtte op de legerbasis Fort Hood in Texas, is woensdag ter dood veroordeeld. Hasan werd vrijdag al schuldig bevonden aan de moord op dertien militairen. Dertig anderen raakten gewond.

Hasan was psychiater in het leger. Hij riep geen eigen getuigen op en stelde slechts vragen aan drie van de negentig getuigen van de aanklagers. Hasan was van mening dat de aanslag gerechtvaardigd was, omdat hij daarmee islamitische en Talibanleiders in Afghanistan en Irak zou beschermen tegen de Amerikaanse strijdkrachten.

Nu de doodstraf is opgelegd treedt er automatisch een beroepsprocedure in werking. Het kan soms tientallen jaren duren voordat dergelijke beroepszaken afgerond zijn. Voordat een militair ter dood wordt gebracht is bovendien toestemming van de president vereist. Het is sinds 1961 niet meer voorgekomen dat een militair is geëxecuteerd.

Voormalig sergeant Howard Ray zei vorige week dat met de veroordeling van Hasan 'gerechtigheid heeft plaatsgehad'. De 33-jarige Ray, die door Hasan werd beschoten, zei dat het vonnis laat zien dat het leger 'dit soort terrorisme hard aanpakt'.

Riot maakt beloningen seizoen drie bekend

Met nog iets meer dan twee maanden te gaan voor seizoen drie eindigt, heeft Riot bekend gemaakt wat spelers zullen ontvangen als beloning aan het eind van seizoen drie voor League of Legends. Deze beloningen worden vergeven op basis van in welke divisie je eindigt, als je ranked speelt. Je moet wel minimaal vijf potjes hebben gespeeld om een beloning te krijgen.

Als je in de bronzen divisie eindigt krijg je een speciaal icoon, een soort avatar dat andere spelers bij jouw naam zien in hun vriendenlijst of als je tegen anderen speelt. Als je in de zilveren divisie eindigt krijg je naast een speciaal icoon ook een zilveren rand om je profiel en tijdens het laadscherm. Ook krijg je een permanente skin voor je ward, wat een soort totempaal is die gebied laat zien in de omgeving van waar je hem plaatst.

Mocht je zelfs nog hoger eindigen, dan krijg je naast een speciaal icoontje en de skin voor de ward een gouden of platinum randje. Ook zul je een speciale badge ontvangen die je prestaties laat zien en als kers op de taart krijg je ook nog een speciale skin voor één van de champions, welke dat is, is nog niet bekend.

Je hebt tot 31 oktober om je te kwalificeren voor één van de divisies en dus een beloning te krijgen, op 1 november eindigt seizoen drie namelijk.

League of Legends meest gespeeld (Foto: Novum)

Ecclestone: "FOM en Pirelli hebben contract"

Het lijkt erop dat Pirelli volgend seizoen gewoon de banden in de Formule 1 zal gaan leveren. De Italianen lieten meermaals weten nog geen contract te hebben voor 2014, maar volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone is dat alleen met de FIA het geval. Met het Formula One Management hebben de Italianen wel een verbintenis.

Autosportfederatie FIA en haar president Jean Todt lijken liever Michelin te zien als bandenleverancier in de F1 en de Fransen lijken wel oren te hebben naar een terugkeer. Ecclestone laat echter aan Adam Cooper weten dat hij het niet zover ziet komen. "FOM en Pirelli hebben een contract." Volgens de Brit is een contract met de FIA niet noodzakelijk. "We hebben er niet eentje nodig. Zij hebben niets met het commerciële van doen. De FIA is het regulerende orgaan, zij zien toe op de reglementen die afgesproken zijn."

Cruijff laat beslag leggen op Porsche Gullit

Estelle Cruijff heeft beslag laten leggen op de Porsche van Ruud Gullit. Dat heeft Estelles advocaat bevestigd aan RTL Boulevard. In het programma werden beelden getoond waarop te zien is hoe de auto wordt weggesleept.

Vorige maand liet de Belastingdienst beslag leggen op een aantal panden van Gullit omdat hij geen inkomstenbelasting zou hebben betaald over 2010 en 2011. In een van de panden woont Estelle met de twee kinderen die zij met Gullit kreeg.

Estelle, die twee kinderen heeft met haar ex Gullit, liet vorig jaar al voor een miljoen euro beslag leggen op negen woningen van de ex-voetballer. Estelle en Ruud gingen vorig jaar na een huwelijk van twaalf jaar uit elkaar. De beslagleggingen komen voort uit de afwikkeling van de scheiding.

'Helft ziekenhuizen haalt operatienorm niet'

Bijna de helft van de ziekenhuizen die maag-, slokdarm-, prostaat- of blaasoperaties uitvoeren voldeed vorig jaar niet aan de norm. In totaal 36 van de 78 ziekenhuizen die een of meer van deze ingrepen uitvoeren, haalden het minimale aantal operaties dat moest worden gedaan niet. Dat meldt RTL Nieuws woensdag na onderzoek.

Het gaat om operaties waarbij de maag, slokdarm, prostaat of blaas wordt verwijderd, maagverkleiningen of ingrepen vanwege een verwijde buikslagader. Het verwijderen van de prostaat of de slokdarm of operaties vanwege een verwijde buikslagader moet in een ziekenhuis minimaal twintig keer per jaar worden gedaan. Bij de blaas- en maagverwijdering is de norm minstens tien en bij maagverkleiningen honderd.

Patiënten die een operatie ondergaan in een ziekenhuis waar zo'n ingreep niet vaak genoeg wordt gedaan, lopen een grotere kans op complicaties als bloedverlies, opname op de intensive care en overlijden. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft in een reactie aan RTL laten weten dat ziekenhuizen die de norm vorig jaar niet haalden en niet kunnen aantonen dat dit jaar wel te doen, moeten stoppen met de operaties.

De meeste ziekenhuizen geven gehoor aan de oproep van de minister, maar dertien gaan toch door, aldus de nieuwsrubriek. Ze stellen dat ze de norm niet hebben gehaald vanwege een tijdelijke dip of zeggen dit jaar alsnog te proberen de norm te halen, al dan niet via doorverwijzingen door andere ziekenhuizen.

Veiligheidsraad verdeeld over Syrië-resolutie

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben woensdag geen overeenstemming bereikt over een door Groot-Brittannië voorgestelde resolutie over Syrië. Dat heeft een bron bij de VN gezegd. De resolutie zou na aanname het gebruik van geweld tegen Syrië mogelijk maken. De vijf leden van de Veiligheidsraad kwamen eerder op de dag in informeel verband bijeen om de resolutie te bespreken.

Als de resolutie officieel in stemming wordt gebracht is het zo goed als zeker dat Rusland en China deze met hun veto zouden blokkeren. De twee landen hebben eerder pogingen bij de VN om op te treden tegen Syrië geblokkeerd. Volgens de bron heeft Rusland zijn eerdere bezwaren tegen interventie in Syrië opnieuw ingebracht tijdens het overleg.

Gifgasspeurtocht in volle gang

De inspecteurs van de Verenigde Naties die momenteel in Syrië zijn hebben woensdag haar-, bloed- en urinemonsters verzameld van slachtoffers van de vermoedelijke gifgasaanval van vorige week. Dat hebben activisten in Syrië gezegd.

De inspecteurs bezochten Mleeha en Zamalka, twee buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus. Op videobeelden die door activisten werden verspreid is een konvooi van vijf VN-voertuigen te zien, gevolgd door gewapende rebellen in pick-uptrucks. De beelden tonen verder hoe de inspecteurs een kliniek bezochten en met behulp van een tolk een man interviewden.

Een van de inspecteurs zegt in de video dat hij en zijn collega's bloed, urine en haren hebben verzameld van mensen die vorige week door gifgas zouden zijn omgekomen.

Volgens Artsen zonder Grenzen heeft de aanval van vorige week aan 355 mensen het leven gekost.

Nederlandse kinderen omgekomen in Servië

Twee Nederlandse kinderen zijn woensdagochtend om het leven gekomen bij een auto-ongeluk in Servië. Hun ouders liggen zwaargewond in een ziekenhuis. Over het derde kind kon de ANWB Alarmcentrale geen duidelijkheid geven.

Het getroffen gezin is islamitisch, waardoor de kinderen snel moeten worden begraven. De ANWB verleent hierbij steun, meldt een woordvoerder.

Het ongeluk gebeurde vlak bij de stad Velika Plana. Volgens Servische media was bij het ongeluk ook een Franse auto betrokken en raakten in totaal twaalf mensen gewond. De twee overleden kinderen waren 3 en 10 jaar oud.

3DS releasedata bekendgemaakt door Nintendo

Naast hun Wii U-releasedata heeft Nintendo ook hun 3DS-releasedata vandaag bekendgemaakt. Al deze games zijn vanaf 12 oktober ook te spelen op de nieuwe Nintendo 2DS die vandaag aangekondigd is.

Etrian Odyssey™ IV: Legends of the Titan - 30 augustus
Shin Megami Tensei: Devil Summoner: Soul Hackers - 20 september
Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt - 27 september
Inazuma Eleven 3: Bomb Blast - 27 september
Harvest Moon: A New Beginning - september
Moshi Monsters Katsuma Unleashed - 11 oktober
Pokémon X/Y -12 oktober
Sonic Lost World - 18 oktober
Skylanders SWAP Force - 18oktober
Teenage Mutant Ninja Turtles -25 oktober
BEYBLADE™: Evolution- 25 oktober
Batman: Arkham Origins Blackgate - 25 oktober
Angry Birds Star Wars - 1 november
Professor Layton en de Erfenis van de Azran - 8 november
LEGO® Marvel Super Heroes™ - 15 november
Mario Party: Island Tour - november
Ben 10 Omniverse™ 2 - november
The Legend of Zelda: A Link Between Worlds - november
Scribblenauts Unlimited - december
LEGO Friends - Q4
Bravely Default - einde 2013

Lamela voor dertig miljoen naar Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur heeft zich versterkt met de Argentijn Erik Lamela. De 21-jarige vleugelspeler komt voor dertig miljoen euro over van AS Roma. Dat bedrag kan door bonussen met vijf miljoen euro oplopen, zo maakten de Italianen woensdag bekend. Roma haalde met Adem Ljajic van Fiorentina direct een opvolger in huis.

Lamela, een drievoudig international, maakte afgelopen seizoen indruk bij de Romeinen, waarvoor hij in 33 competitieduels vijftien keer scoorde. Eerder kwam de linkspoot in eigen land uit voor River Plate. Met de komst van Lamela lijkt het een kwestie van tijd voordat de Spurs Gareth Bale aan Real Madrid verkopen.

De 21-jarige Ljajic tekende een verbintenis voor vier jaar bij Roma, waar hij ploeggenoot wordt van Kevin Strootman. De Serviër levert Fiorentina minstens elf miljoen euro op en maximaal vijftien miljoen euro. Hij speelde 3,5 seizoen in Florence, maar in Giuseppe Rossi en Mario Gomez had de aanvaller geduchte concurrentie.

[Vuelta] Australiër Matthews boekt ritzege

Michael Matthews heeft de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Australische renner van Orica Greenedge bleef na een rit van 174 kilometer van Sober naar Lago de Sanabria de Argentijn Maximiliano Richeze en de Belg Gianni Meersman voor in de sprint. Vincenzo Nibali (Astana) behoudt de rode leiderstrui.

Voor Matthews is het zijn eerste overwinning in een grote ronde. De 22-jarige Australiër reed vorig jaar nog voor Rabobank. In 2010 werd hij wereldkampioen bij de beloften.

Vijf renners reden aan het begin van de etappe weg uit het peloton en namen een maximale voorsprong van tien minuten. Ze hielden stand op de twee colletjes van derde categorie, maar waren uiteindelijk niet opgewassen tegen de sprintersploegen. De Fransman Arnaud Courteille werd met nog vier kilometer te rijden als laatste van de vluchters ingerekend.

De sprint werd aangetrokken door Argos, De Duitse sprinter Niklas Arndt kon Matthews in de licht bergop lopende slotkilometer echter niet bedreigen en moest zich tevreden stellen met de vierde plaats.

Bauke Mollema finishte in de voorste groep en was met zijn twaalfde plaats de beste Nederlander. In het klassement staat de kopman van Belkin veertiende. Nibali blijft leider met een voorsprong van drie seconden op Chris Horner.

Frans vooronderzoek naar NSA

De Franse justitie heeft een vooronderzoek ingesteld naar de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Onderzocht wordt of de Amerikanen de Franse wet hebben geschonden door persoonlijke informatie van Franse burgers te verzamelen. Dat heeft een woordvoerder van de openbaar aanklager in Parijs woensdag gezegd.

Het onderzoek werd in juli ingesteld nadat twee mensenrechtengroepen een rechtszaak hadden aangespannen. Volgens de Franse Internationale Federatie voor Mensenrechten en de Mensenrechtenliga heeft de NSA Franse privacywetgeving geschonden.

Omdat het nog een vooronderzoek betreft is het allerminst zeker of uiteindelijk aanklachten worden ingediend tegen de NSA.

Vliegtuig terug naar Schiphol om rook in cockpit

Een vliegtuig van Delta Airlines heeft woensdagmiddag een voorzorgslanding gemaakt op Schiphol. De piloot gaf na opstijging aan terug te willen keren naar de luchthaven vanwege rook in de cockpit. Dat bevestigt Delta Airlines. De airbus A330 is gecontroleerd door de Amerikaanse vliegmaatschappij en goedgekeurd.

Het ging om vlucht DL 267 richting Boston. Het toestel landde op de Kaagbaan en werd gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappij. Delta Airlines verwacht woensdagavond nog met de airbus te kunnen vertrekken richting Boston. Wat de rook in de cabine heeft veroorzaakt, is niet duidelijk.

FOK!filmtips van de dag: Office Space + Hellboy II: The Golden Army

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De eerste tip voor vanavond is een mooie. Als je een filmliefhebber bent en fervent internetter is Office Space een must-see. Deze komische film van Mike Judge (juist, de man die Beavis and Butt-head heeft bedacht) uit 1999 met Ron Livingston en Jennifer Aniston in de hoofdrol is leuk op alle fronten. Het originele verhaal en de creatieve uitwerking ervan kent ook veel herkenbare gebeurtenissen voor de hardwerkende middenklasse. 

Peter Gibbons (Livingston) gaat naar een hypnotherapeut omdat hij ongelukkig is met zijn leven. Na de hypnose besluit hij om niet meer te gaan werken en overal lak aan te hebben. Net op dat moment is Initech bezig met een reorganisatie en worden tal van mensen ontslagen, waaronder twee van zijn vrienden. Gibbons nonchalante houding wordt gezien als innoverend en hij wordt gepromoveerd. Vervolgens besluiten de drie vrienden om geld te verduisteren van Initech en probeert hij koste wat kost het hart van Joanna (Anniston) te veroveren.

Office Space is om 22:15 uur te zien op RTL5.

Voor de actiefilm liefhebbers is er ook iets aantrekkelijks te zien vanavond, want niet alleen is Selma Blair een genot voor het oog, maar ook de film mag er wezen. Hellboy II: The Golden Army is vanavond te zien op RTL7 om 20:30 uur.

Synopsis: Een oud bestand tussen het mensenrijk en een veel ouder ras van mythische wezens staat op het punt verbroken te worden. De verbannen prins Nuada wil de mensheid uit de wegruimen om zo plaats te maken voor de wezens die nu in verschuiling moeten leven. Het is aan Hellboy om Nuada te stoppen voordat hij het allesvernietigende Gouden Leger kan wekken. Samen met een team van het Bureau voor Paranormaal Onderzoek en Defensie, met onder meer zijn pyrokinetische vriendin Liz, de aquatische empatholoog Abe en de protoplastische mysticus Johann wordt er heen en weer gependeld tussen beide werelden. Uiteindelijk zal Hellboy, een schepsel dat in geen van beide werelden echt geaccepteerd wordt, moeten kiezen tussen zijn eigen volk of de mensenwereld waarin hij is opgegroeid.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Wii U krijgt ook Lego City Undercover-bundel

Nintendo heeft naast hun 2DS en de Wii U Zelda-bundel ook stiekem een limited edition LEGO City Undercover-bundel voor Wii U aangekondigd. Deze premium Wii U-bundel komt in november, maar op dit moment is nog niet bekend wat de exacte inhoud van de bundel gaat zijn.

LEGO City Undercover is één van de exclusieve Wii U-games waar gamers met een Wii U erg over te spreken zijn. Ook in onze review wordt lovend over de game gesproken.

Badr-boek doet het goed

Het boek over Badr Hari vliegt de winkels uit. De ongeautoriseerde biografie van Jens Olde Kalter komt deze week binnen op de eerste plek van de Bestseller Top 60 van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

Badr - de Harde Werkelijkheid achter Badr Hari verscheen vorige week woensdag. Binnen twee dagen waren al 25 duizend exemplaren verkocht, laat uitgever Prometheus weten. Het boek is inmiddels toe aan de vijfde druk.

Olde Kalter sprak tientallen mensen rondom de kickbokser voor het boek. Hij schrijft onder meer dat Hari Wesley Sneijder wilde afpersen en dat de kickbokser geregeld geweld gebruikt tegen vrouwen. De kans dat Badr zijn huidige geliefde Estelle Cruijff mishandelt, is groot volgens de auteur. De vechtsporter moet dit najaar voor de rechter komen voor een serie ernstige mishandelingen.

De auteur beweert onlangs te zijn bedreigd als gevolg van het boek. "Hij ging helemaal door het geluid en zou mijn ballen achter mijn oren plakken en zo", vertelde Olde Kalder woensdag in de ochtendshow van FunX. Uiteindelijk liep het met een sisser af. "Ik denk dat hij die avond een fles wijn te veel op had."

Het boek over Hari stoot Inferno van Dan Brown van de koppositie. Dat boek staat deze week op de derde plek. En uit de Bergen Kwam de Echo van Khaled Hosseini blijft plakken op de tweede plaats.

Tiendalli tekent toch bij Swansea

Dwight Tiendalli vervolgt zijn loopbaan toch bij Swansea City. De 27-jarige verdediger tekende woensdag een contract voor drie seizoenen, meldt de club uit Wales. De Nederlander speelde afgelopen seizoen al voor Swansea, maar kon eerder deze zomer geen overeenstemming bereiken over een langer dienstverband.

"Ik heb hier een geweldige tijd gehad en ben blij om terug te zijn", laat Tiendalli weten. "Het heeft wat langer geduurd dan gedacht, maar mijn eerste keuze was altijd om weer voor Swansea te spelen." De vleugelverdediger kwam vorig seizoen 25 keer in actie voor The Swans, waarmee hij de League Cup veroverde.

De terugkeer van Tiendalli komt goed uit voor Swansea, dat de geblesseerde Neil Taylor zes weken moet missen. Bij de Premier Leagueclub staan de Nederlanders Michel Vorm en Jonathan de Guzman al onder contract.

Tiendalli debuteerde in juni tijdens de oefentrip in Azië voor het Nederlands elftal. In clubverband kwam hij eerder uit voor FC Utrecht, Feyenoord, Sparta Rotterdam en FC Twente.

Vos wint Trophée d'Or Féminin

Marianne Vos heeft de Trophée d'Or Féminin op haar naam geschreven. De leidende positie van de renster van Rabobank kwam in de zesde en laatste etappe van Orval naar Saint-Amand Montrond niet meer in gevaar. De ritzege ging naar haar ploeggenote Annemiek van Vleuten, die de Italiaanse Marta Tagliaferro en de Britse Laura Tott na 88 kilometer voor bleef.

De 26-jarige Vos won drie etappes in Frankrijk. In het klassement houdt ze Anna van der Breggen en Lucinda Brand, eveneens een ploeggenote, achter zich. Van der Breggen komt bovendien vanaf volgend jaar uit voor Rabobank. Vos raakte maandag voor het eerst in zes jaar haar leidende positie op de wereldranglijst kwijt, maar door haar eindzege kan ze die snel heroveren.

Polen gewond bij aanval op Afghaanse legerbasis

Een aanval van de Taliban op een Afghaanse legerbasis die wordt gebruikt door Amerikaanse en Poolse troepen is woensdag afgeslagen. Wel raakten zeven militairen en vijf burgers gewond. Dat heeft een woordvoerder van het Poolse leger bekendgemaakt.

De aanval begon met de ontploffing van een bomauto bij een muur van de basis. De Taliban wisten echter geen gat in de muur te slaan met het explosief. Vervolgens openden andere militanten het vuur, maar zij werden gedood.

De zeven gewonde militairen zijn allen Polen. Ze zijn niet in levensgevaar.

[Upd] Special editions voor Zelda Wind Waker HD

Op 4 oktober verschijnt The Legend of Zelda: Windwaker HD voor Nintendo Wii U. Om dit te vieren brengt Nintendo ook een 'zeer gelimiteerde' collector's edition van de game uit met daarin onder andere een Ganondorf-figurine in een transparante stolp.

In de onderstaande video wordt de figurine getoond.

Update 18.05 uur
Naaast de collector's edition van de game komt er ook een speciale Wii U aan. Voor 299 euro (tevens dus een prijsverlaging van de 349 euro) krijg je een Wii U Premium met speciale Zelda Gamepad en een downloadcode voor de game The Legend of Zelda The Wind Waker HD. 


IAEA: centrifuges Iran klaar voor gebruik

Iran heeft meer dan duizend geavanceerde centrifuges voor de verrijking van uranium die klaar voor gebruik zijn. Dat schrijft het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in een woensdag vrijgegeven rapport. De ontwikkeling is reden voor zorg voor het Westen, dat Iran ervan verdenkt aan een atoombom te werken.

Volgens het rapport zijn de centrifuges in een vacuüm geplaatst. Dat is normaal een van de laatste stappen voordat de machines kunnen worden aangezet. Afhankelijk van de mate van verrijking kan het verrijkte uranium worden gebruikt als brandstof voor kernreactoren of voor kernwapens. Iran zegt dat zijn atoomprogramma louter vreedzame doeleinden dient en niet bedoeld is om een atoombom te maken.

Iran heeft al zo'n vijftienduizend oudere centrifuges in gebruik. De nieuwe machines zijn drie tot vier keer zo efficiënt.

Diplomaten bij het IAEA zeiden woensdag dat de onderhandelingen met Iran over het atoomprogramma op 27 september worden hervat. Het is het eerste beraad sinds het aantreden van de nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani. Die heeft al eerder laten weten meer openheid rond het Iraanse atoomprogramma te willen betrachten en met het Westen te willen onderhandelen.

Bij het beraad op 27 september zou het onder meer gaan om de militaire basis Parchin. IAEA-inspecteurs hebben al meerdere keren getracht toegang tot het complex te krijgen omdat daar gewerkt zou worden aan atoomwapens. Iran heeft dat steeds geweigerd. Beelden van spionagesatellieten gaven eerder dit jaar aan dat er op de basis gebouwen zijn gesloopt en een groot terrein is geasfalteerd. Deskundigen menen dat zo sporen van nucleair materiaal en het werken ermee uitgewist werden.

Veiligheidsraad informeel bijeen over Syrië

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn woensdag in informeel verband bijeengekomen om een conceptresolutie te bespreken die een militaire actie in Syrië zou goedkeuren. De resolutie is een initiatief van Groot-Brittannië. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk lijken zich op te maken voor een militaire reactie op de vermoedelijke gifgasaanval in Syrië van vorige week.

De aanval in Ghouta, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus, kostte volgens Artsen zonder Grenzen aan 355 mensen het leven. Diverse westerse landen, waaronder de VS en Groot-Brittannië, zeggen vrijwel zeker te weten dat de regering van president Bashar Assad achter de aanval zit. Tot dusver hebben de VS echter geen bewijzen aangedragen. VN-inspecteurs die momenteel onderzoek doen in Syrië naar de aanval hebben zich tot dusver niet achter de aantijgingen van het Westen geschaard.

Het is vrijwel zeker dat Rusland, een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en een bondgenoot van Syrië, de Britse resolutie met een veto blokkeert en als deze officieel in stemming wordt gebracht. Ook China steunt de resolutie naar verwachting niet.

Onrust Syrië houdt beurzen in greep

De beurs in Amsterdam is woensdag licht lager gesloten, terwijl ook in de rest van Europa minnen op de koersenborden stonden. Beleggers waren voorzichtig door de onrust rond Syrië. De olieprijzen gingen verder omhoog en dat bood steun aan oliegerelateerde fondsen. Luchtvaartmaatschappijen moesten het juist ontgelden.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent lager op 364,47 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 535,54 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,2 procent. In Frankfurt zakte de DAX 1 procent.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 110,28 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 115,61 dollar. Dinsdag stegen de olieprijzen al met bijna 3 procent.

Europese luchtvaartmaatschappijen gingen omlaag door de stijgende olieprijzen, omdat zij dan hogere brandstofrekeningen krijgen. Zo zakte luchtvaartcombinatie Air France-KLM 2,9 procent in de AEX, Lufthansa verloor 3,2 procent in Frankfurt en IAG, moederbedrijf van British Airways en Iberia, daalde 4,5 procent in Londen.

Olieconcern Shell en bodemonderzoeker Fugro profiteerden juist van de duurdere olie en voerden met plussen tot 2,2 procent de stijgers in de AEX aan. De geplaagde technisch dienstverlener Imtech was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 4,4 procent. Volgens analisten van de Belgische bank KBC zit er geen rek meer in de koers van Imtech.

Andere Europese oliebedrijven wisten ook mee te liften met de hogere olieprijzen. Zo won het Franse Total 2,6 procent en het Britse BP klom 1,2 procent.

In Parijs ging Bouygues 10,5 procent omhoog. De winstgevendheid van het Franse conglomeraat verbeterde in het tweede kwartaal en de stijgende lijn wordt naar verwachting in de tweede helft van het jaar doorgezet.

Ryanair leverde in Dublin 0,1 procent in. De Ierse prijsvechter moet van de Britse mededingingsautoriteiten zijn belang in Aer Lingus beperken tot 5 procent. Volgens de toezichthouder heeft Ryanair met zijn huidige belang van bijna 30 procent te veel invloed op het beleid van zijn Ierse branchegenoot, waardoor er te weinig concurrentie is.

De euro was 1,3321 dollar waard, tegen 1,3390 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

Onrust Syrië houdt beurzen in greep
Onrust Syrië houdt beurzen in greep (Foto: ANP)

NAVO: reageren op inzet chemische wapens

Een inzet van chemische wapens in Syrië kan niet onbeantwoord blijven. Elk gebruik van dergelijke wapens is onacceptabel. Dat stelde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen na overleg met de ambassadeurs van de NAVO-landen woensdag in Brussel.

In zijn verklaring wordt niet gerept over een mogelijke NAVO-actie tegen Syrië. Wel wordt gewezen op de NAVO-inzet in de NAVO-lidstaat Turkije, die aan Syrië grenst. Patriot-afweerraketten beschermen Turkije tegen eventuele aanvallen uit Syrië.

NAVO: reageren op inzet chemische wapens
NAVO: reageren op inzet chemische wapens (Foto: ANP)

Ferrari wil Bianchi naar middenveldteam

Ferrari wil Jules Bianchi volgend seizoen onderbrengen bij een beter team, zo meldt zijn manager Nicolas Todt. De Fransman racet momenteel in de Formule 1 voor Marussia, maar moet nu opschuiven naar een team uit het middenveld. Volgens F1i is Sauber een mogelijkheid.

Todt: "Ondanks dat hij bij een klein team zit heeft Jules al naam voor zichzelf gemaakt in de Formule 1. Maar weinig anderen zijn daar in geslaagd. Ferrari houdt zijn resultaten goed in de gaten, omdat ze hem bij een team uit het middenveld onder willen brengen, voordat hij op een dag voor de Scuderia komt racen."

Todt is daarnaast de manager van Ferrari-coureur Felipe Massa die ook in beeld bij Sauber zou zijn mocht hij geen contractverlenging bij de hoofdmacht krijgen. Volgens Blick wil Sauber graag coureur uit de Italiaanse stal vastleggen om zo korting te krijgen op de motoren. Het andere zitje bij het team uit Hinwil gaat naar de Rus Sergey Sirotkin die gisteren 18 jaar is geworden.

Nieuwe handheld van Nintendo aangekondigd: Nintendo 2DS

Nintendo heeft vandaag vanuit het niets een nieuwe handheld aangekondigd. De Nintendo 2DS is een platte Nintendo 3DS zonder 3D-mogelijkheden. Ook kun je een 2DS niet dichtklappen. De rest is eigenlijk exact hetzelfde, 2DS speelt zowel DS- als 3DS-games en heeft dezelfde knoppen en features.

Nintendo 2DS is vanaf 12 oktober te koop. Hieronder vind je de introductievideo en de Nederlandse aankondiging.

Werkenden krijgen belastingvoordeeltje

De arbeidskorting voor werkenden wordt volgend jaar verhoogd met 250 euro. Die lastenverlichting is onderdeel van het pakket maatregelen van het kabinet voor 2014. De maatregel kost het kabinet volgend jaar 785 miljoen euro, aldus bronnen rond de coalitie tegenover het ANP.

De 6 miljard euro aan bezuinigingen wordt voornamelijk bereikt door een besparing van 1475 miljoen op de zorg, 1410 in de collectieve sector (onder meer bevriezen salarissen ambtenaren) en een totaal aan lastenverzwaringen van 2670 miljoen euro.

Daarin zit onder meer de maatregel die stamrechten (het fiscaal gunstig apart zetten van een gouden handdruk) per 1 januari 2014 verbiedt. Dat levert het kabinet 830 miljoen euro op. Daarnaast wordt het mogelijk om de bestaande stamrechten op te nemen tegen een belastingtarief van 80 procent van het normale tarief. Dat levert de schatkist 1235 miljoen euro op.

In de zorg wordt volgend jaar 250 miljoen bespaard door het aanpakken van verkwisting en fraude, wordt 320 miljoen gesneden op de zorgtoeslagen en wordt 750 miljoen bespaard op de kosten voor geneesmiddelen.

Verder wordt het mogelijk om 100.000 euro belastingvrij te schenken, mits de ontvanger het geld gebruikt voor een nieuw huis of een renovatie of verbouwing.

Arbeidskorting verhoogd met 250 euro
Werkenden krijgen belastingvoordeeltje (Foto: ANP)

Myrthe Hilkens stapt uit PvdA-fractie

PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens stapt per direct uit de PvdA-fractie. Dat heeft zij woensdag bekendgemaakt. "De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven", zegt Hilkens in een schriftelijke verklaring.

Hilkens wil zich buiten de Tweede Kamer 'inzetten voor maatschappelijk relevante kwesties'. Ze weet nog niet wat zij gaat doen, maar ziet af van wachtgeld.

PvdA-leider Diederik Samsom betreurt en respecteert het besluit van Hilkens, laat hij weten. "Ik had graag gezien dat Myrthe met haar drive en passie, haar draai had kunnen vinden in politiek Den Haag. Dat is helaas niet gelukt. Ik heb het volste vertrouwen dat ze haar betrokkenheid op een andere wijze buiten het parlement kan blijven vormgeven."

De 34-jarige Hilkens begon haar carrière als journalist en maakte naam met het boek McSex, over de invloed van porno op de samenleving. In 2011 maakte ze haar entree in de Kamer, als tijdelijk vervanger van oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak. Bij de verkiezingen van vorig jaar werd Hilkens rechtstreeks tot Kamerlid verkozen. Ze profileerde zich onder meer op het onderwerp prostitutie. Van Hilkens was bekend dat ze grote moeite had met de strafbaarstelling van illegaliteit, waar de PvdA in het regeerakkoord mee heeft ingestemd.

Hilkens is het tweede PvdA-Kamerlid in korte tijd dat opstapt. In juni vertrok buitenlandwoordvoerder Desirée Bonis. Ook zij was teleurgesteld in het Kamerlidmaatschap. Afgelopen weekeinde beklaagde Bonis zich in NRC Handelsblad over de beperkte ruimte die zij kreeg om het standpunt van de PvdA te beïnvloeden.

Israël roept reservisten op om Syrië

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft woensdag besloten reservisten op te roepen in afwachting van een mogelijke aanval vanuit Syrië. Het gaat volgens bronnen bij de regering om een 'beperkte' oproep waarbij ook eenheden van de burgerbescherming, luchtmacht en raketverdediging zijn betrokken. De Israëlische regering acht de kans dat Syrië tot een aanval overgaat uit woede over westers militair ingrijpen overigens klein.

De eventuele Syrische aanval zou een reactie zijn op een militaire aanval van het Westen op Syrië. De bronnen verwachten dat de Verenigde Staten binnen enkele dagen een aanval op Syrië uitvoeren. Als dat het geval is, wordt de regering in Jeruzalem van tevoren ingelicht door Washington.

Niet alleen de Israëlische regering bereidt zich op het ergste voor. Bij distributiecentra voor gasmaskers in Israël stonden woensdag lange rijen. Volgens de autoriteiten is de vraag naar gasmaskers, die gratis beschikbaar worden gesteld aan alle burgers, verdriedubbeld. Zo'n zestig procent van de bevolking - vijf miljoen mensen - heeft nu een gasmasker.

In steden bij de grens met Syrië worden ook voorbereidingen getroffen. Volgens de legerradio worden schuilkelders gereedgemaakt en oefenen schoolkinderen wat te doen in het geval van een aanval.

Pyjama geiler dan lingerie of naakt

Wat is er nu mooier als man dan in bed met je blote snikkel tegen de blote kont van je vrouw aan te kruipen? Niets zou je zeggen, maar daar denken de Engelsen toch anders over. Een vrouw in pyjama wordt namelijk sexyer gevonden dan een in lingerie of evakostuum.

Een matrassenfabrikant heeft mannen en vrouwen het hemd van het lijf gevraagd over hun bedgewoonten. Maar liefst 37 procent van de mannen gaf aan zijn partner het allerlekkerst te vinden als zij een volledige pyjama draagt. Meer dan de helft van hen geeft aan pyjama's schattig te vinden.

Als tweede vinden mannen lingerie in het bed wel sexy: 32 procent van de mannen gaf dit aan. Iets meer dan een kwart vindt een negligé het sexyst. Een naakt mokkel, daar krijgt slechts 16 procent van de mannen een stijfje van. Dit in het kader van 'de kastdeur staat wijdopen'.

Ook vrouwen deden mee aan de enquête, waaraan 1912 mensen meededen. Iets meer dan een op de drie vrouwen ziet hun vent het liefst in een boxer. Als tweede komt slechts een pyjamabroek, met 31 procent. Bijna een kwart van de dames krijgt een natte doos van een kerel in een pyjama, tegen slechts 3 procent in een voetbalshirt. Een naakte vent kan blijkbaar geen enkele vrouw bekoren.

Rus en Van Riet door in ITF-toernooi Fleurus

Arantxa Rus en Lisanne van Riet zijn woensdag doorgedrongen tot de tweede ronde op het ITF-toernooi in Fleurus. De als zesde geplaatste Rus versloeg Tatiana Bua op het Belgische gravel met 6-2 en 7-5. Van Riet was met 7-5 en 6-4 te sterk voor Ana Sofia Sanchez.

Denisa Allertova, de nummer 319 van de wereldranglijst, is de volgende tegenstandster van Rus (290). Van Riets opponente is nog niet bekend. Het toernooi in Fleurus is behoorlijk oranje gekleurd. Lesley Kerkhove plaatste zich eerder op de dag al voor de tweede ronde. Eva Wacanno moet nog in actie komen.

Naast Indy de Vroome zorgde ook Cindy Burger voor Nederlands succes in Roemenië. De Belgische Ysaline Bonaventure viel ten prooi aan Burger: 7-6 (2) en 6-2. De 17-jarige De Vroome treft nu de Italiaanse qualifier Camilla Rosatello. Burger speelt tegen de als zesde ingeschaalde Laura-Ioana Andrei uit Roemenië.

Timmermans: we moeten Syrië aanvallen

Militaire actie kan niet uitblijven als blijkt dat in Syrië chemische wapens zijn ingezet. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagmiddag gezegd op een persconferentie met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Timmermans zei dat de Syrische bevolking niet in de steek mag worden gelaten.

De minister benadrukte eerder dat Nederland sowieso niet in actie komt zonder mandaat van de Verenigde Naties. "Maar laat ik er niet omheen draaien: als er inderdaad bewijs is dat chemische wapens zijn gebruikt dan moet actie worden ondernomen", zei Timmermans. "Als je dat niet doet laat je niet alleen het Syrische volk in de steek, maar geef je ook een signaal naar de rest van de wereld dat dit soort oorlogsmisdaden onbestraft blijven."

Vorige week werd in de Syrische hoofdstad Damascus een aanval uitgevoerd waarbij vermoedelijke chemische wapens zijn ingezet. Daarbij zouden honderden mensen om het leven zijn gekomen. Eerder woensdag zei VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi dat er aanwijzingen zijn dat er een chemische substantie is gebruikt. Een team VN-inspecteurs is nu in Damascus om de berichten over de gifgasaanval te onderzoeken.

Timmermans drong er op aan dat de VN-inspecteurs de tijd krijgen om grondig onderzoek te verrichten.

Willian tekent voor vijf jaar bij Chelsea

Chelsea heeft de transfer van de Braziliaan Willian afgerond. De 25-jarige middenvelder ontving woensdag zijn werkvergunning en tekent in Londen een contract voor vijf seizoenen. Eerder had Chelsea al een akkoord bereikt met de Russische club Anzhi Makhachkala over een transfersom van naar verluidt 35 miljoen euro.

"Ik ben erg blij om hier te zijn. Het is altijd een droom van me geweest om hier te spelen. Chelsea is een van de beste clubs ter wereld", vertelde Willian tijdens zijn presentatie. Hij gaat bij de club van trainer José Mourinho spelen met rugnummer 22.

Willian werd door Chelsea weggekaapt voor de neus van stadgenoot Tottenham Hotspur. Die club zou nu de interesse hebben verlegd naar Ajacied Christian Eriksen.

Tientallen Moslimbroeders opgepakt

De Egyptische politie heeft de afgelopen 24 uur meer dan zestig aanhangers en leden van de Moslimbroederschap opgepakt. Dat hebben bronnen bij de autoriteiten gezegd.

Onder de gearresteerden is Saad el-Shater, de 23-jarige zoon van Khairat el-Shater, de nummer twee van de Broederschap, die eerder deze maand werd aangehouden. El-Shater senior is aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld tijdens een massademonstratie op 30 juni.

Ook de zwager van de voortvluchtige Mohammed el-Beltagy, een andere leider binnen de Moslimbroederschap, is in hechtenis genomen.

NAVO: gifgas gevaar voor vrede en veiligheid

De NAVO acht het gebruik van chemische wapens een gevaar voor de internationale vrede en veiligheid. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag in een verklaring laten weten. Volgens Rasmussen kan de vermoedelijke gifgasaanval in Ghouta, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus, niet onbeantwoord blijven. Volgens Artsen zonder Grenzen kwamen bij de aanval vorige week woensdag 355 mensen om het leven.

Rasmussen zegt vierkant achter het onderzoek van de Verenigde Naties te staan. Inspecteurs van de VN zijn momenteel in Syrië om bewijs te verzamelen van het gebruik van chemische wapens. De NAVO betreurt het feit dat de Syrische regering de inspecteurs niet direct na de aanval toegang verschafte, maar daar dagen mee wachtte.

Volgens Rasmussen wijst informatie van verschillende kanten er op dat het Syrische regime achter de vermoedelijke gifgasaanval zat. Het Syrische regime ontkent in alle toonaarden en wijst met de beschuldigende vinger naar de rebellen in het land.

Bronnen bij de NAVO hebben tegen het Duitse persbureau dpa gezegd dat het bondgenootschap er niets voor voelt een militaire rol te spelen in het conflict in Syrië. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk lijken zich op te maken voor een militaire reactie op de gifgasaanval, maar hebben daar vooralsnog niet de steun van de VN-Veiligheidsraad voor. Een resolutie voor militaire actie tegen Syrië in de Veiligheidsraad zou hoogstwaarschijnlijk geblokkeerd worden door China en Rusland, beide bondgenoten van Damascus. Een mogelijke oplossing zou het betrekken van de NAVO zijn, maar dat lijkt dus volgens de diplomaten geen optie te zijn.

Samir A. binnenkort vrij

Samir A. komt volgende week op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald, meldt de NOS. A. heeft er begin volgende maand twee derde op zitten van een straf van negen jaar voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Daardoor kan hij voorwaardelijk vrij komen. Justitie wilde daar een stokje voor steken, maar vangt bot.

De 27-jarige A. werd in oktober nog aangehouden in zijn cel in de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij schreef in het geheim briefjes aan een medegevangene en zou daarbij hebben geïnformeerd of iemand explosieven kon regelen. In april meldde justitie A. niet te vervolgen voor het treffen van nieuwe voorbereidingen voor een terroristische aanslag in Nederland.

In juni werd bekend dat A. in zijn cel de beschikking had over een smartphone. Die zat in een speciaal geprepareerd conservenblik voor perziken. Het blikje was verzwaard met rijst en de deksel was van binnenuit vastgemaakt met elastiekjes. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) moest zich daarvoor in de Tweede Kamer verantwoorden.

Schalke huurt middenvelder Aogo van HSV

Hamburger SV verhuurt middenvelder Dennis Aogo voor een seizoen aan Schalke 04. Dat liet Schalke-directeur Horst Heldt woensdag weten. Hij liet ook weten dat 'verdere transferactiviteiten denkbaar zijn'. De transfermarkt sluit maandag.

Heldt probeert met zijn uitspraak wellicht de gemoederen wat te bedaren. Schalke is beroerd aan het seizoen begonnen en pakte slechts een punt in drie wedstrijden. Daarbovenop moet de club spits Klaas-Jan Huntelaar enkele weken missen vanwege een knieblessure. Dinsdagavond werd ten koste van PAOK wel de groepsfase van de Champions League bereikt.

De 26-jarige Aogo verdedigde de kleuren van HSV sinds 2008. Eerder was de twaalfvoudig Duits international actief voor SC Freiburg. Bij HSV raakte hij deze maand in opspraak door na de met 5-1 verloren wedstrijd tegen Hoffenheim samen met ploeggenoot Tomas Rincon voor een korte vakantie naar Mallorca te vliegen. Trainer Thorsten Fink was niet gediend van die actie en schorste de spelers voor een duel.

Kogelstootster Avdeyeva voor twee jaar geschorst

De Russische atletiekfederatie heeft kogelstootster Anna Avdeyeva voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. De Russin testte eind juli positief op anabole steroïden. Dat meldt de federatie woensdag.

Avdeyeva, de Europees indoorkampioen van 2011, mist door de schorsing het WK atletiek indoor in Polen volgend jaar. Op het vorige WK werd ze vierde.

De atletiekwereld wordt dit jaar geteisterd door dopinggebruik. Zo schorste Turkije deze maand al ruim dertig atleten wegens het gebruik van verboden middelen, onder wie Europees kampioene hordelopen Nevin Yanit. Ook liepen topsprinters als Asafa Powell en Tyson Gay tegen de lamp.

Arsenal moet Podolski kleine maand missen

Arsenal kan de komende tijd niet beschikken over Lukas Podolski. De Duitse aanvaller is zo'n drie weken uitgeschakeld met een hamstringblessure. Podolski liep de blessure dinsdag op in het met 2-0 gewonnen duel tegen Fenerbahçe.

De Londenaren plaatsten zich met de overwinning voor de groepsfase van de Champions League. In het eerste groepsduel mist Arsenal naast Podolski ook de geblesseerden Mikel Arteta en Alex Oxlade-Chamberlain.

Yolanthe streeft perfecte plaatje niet na

Yolanthe Sneijder-Cabau streeft niet naar een volmaakt leven. "Niemand is perfect", vertelt de voetbalvrouw aan Grazia. "Het zou oneerlijk zijn om al die andere meiden en vrouwen een beeld van perfectie voor te spiegelen."

Volgens de 28-jarige voetbalvrouw is haar huwelijk met Wesley Sneijder dan ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn. "Het is toch niet meer dan normaal om ups en downs te hebben? Ik neem het huwelijk heel serieus, maar er moet wel ruimte zijn voor een grapje, gekkigheid of ruzie."

Yolanthe, die in juli 2010 trouwde met de 29-jarige Wesley, vindt het geen probleem dat er veel aandacht is voor haar privéleven. Anders dan bijvoorbeeld Sylvie Meis, die sinds haar scheiding van Rafael van der Vaart niets meer over haar privéleven los laat, geeft Yolanthe graag een kijkje in de keuken. "Ik heb gekozen voor dit werk en vind dat ik dat het publiek verschuldigd ben. Je wilt dat mensen naar je programma's kijken of bijvoorbeeld je sieraden dragen. Daar horen ook minder leuke nieuwtjes bij."

Steun uit bedrijfsleven voor burgerbank

De Financiële Coöperatie verwacht minder leden nodig te hebben om de burgerbank met 'heldere en simpele' producten op te zetten. De initiatiefnemers zijn in gesprek met een aantal grote partijen voor financiële en inhoudelijke steun aan het project. Dat zegt oprichter Jan Brink woensdag.

Enkele van de gesprekken met mogelijke partners bevinden zich in een vergevorderd stadium en kunnen wellicht volgende maand al bekend worden gemaakt. Volgens Brink voert de coöperatie gesprekken met 'echt grote bedrijven' en ook een financiële opleider.

Bij de start van het project verwachtte de Financiële Coöperatie binnen een halfjaar tienduizend leden te moeten werven. Na bijna een maand staat de teller op ruim 2100. Als de extra financiële steun uit het bedrijfsleven er komt, hebben de oprichters eerder het geld dat nodig is voor het maken van een bedrijfsplan en de aanvraag voor een bankvergunning.

Brink zegt 'meer dan tevreden' te zijn over de stand van zaken. Dat na de eerste week het aantal nieuwe leden per dag nauwelijks toeneemt, wijt hij aan de vakantieperiode. "We beschikken niet over een reclamebudget. Dat zou ook niet bij ons passen. We doen het stap voor stap."

De coöperatie kreeg na de bekendmaking van hun plannen stevige kritiek, vooral van Nyenrode-hoogleraar Jaap Koelewijn. Die noemde de oprichters een stel klungelaars. Brink denkt niet dat de ledenwerving stokt omdat het ze aan deskundigheid ontbreekt. "We hebben altijd gezegd dat we voor de bank zelf professionals gaan werven." Mede dankzij de steun van de nieuwe partners zal de ledenwerving weer aantrekken, denkt hij.

De Financiële Coöperatie is ontstaan uit onvrede over de ondoorzichtige producten en hoge bonussen in de bankenwereld. Het initiatief moet leiden tot een bank zonder winstoogmerk die eenvoudige producten aanbiedt. Daarvoor is nog altijd veel steun, zegt Brink. "We zijn de afgelopen tijd ook veel gebeld door bankiers of oud-bankiers die zeggen: we zijn het met jullie eens."

Hondengooier moet schoffelen

Een 41-jarige man uit IJsselstein moet 160 uur taakstraf uitvoeren omdat hij twee honden vanaf een brug in het Amsterdam-Rijnkanaal heeft gegooid. De politierechter in Utrecht legde de zwakbegaafde man naast een verplichte behandeling ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden op. De dieren overleefden de val niet.

De man mag bovendien tijdens de proeftijd van drie jaar geen dieren houden. Hij werd verder nog bestraft voor het onthouden van de nodige zorg aan zijn derde hond. Het beest zat zonder eten en drinken thuis toen de man in voorarrest zat op verdenking van de hondenmoord.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de zwakbegaafde man moeite heeft met het maken van de juiste keuzes in stresssituaties. De rechter acht hem verminderd toerekeningsvatbaar en hield rekening met het feit dat hij een blanco strafblad had. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie.

2 Movie Pack: The Devil Wears Prada & Eat Pray Love

Twee topfilms in één box, dat betekent dubbel kijkplezier. The Devil Wears Prada met Meryl Streep en Eat Pray Love met Julia Roberts zitten nu samen in een two movie pack. Te beginnen met de duivelse Miranda Priestly die een nieuwe assistente aanneemt in The Devil Wears Prada en daarna de reislustige Liz die twijfelt aan haar relaties in Eat Pray Love. Twee feel-good movies voor twee popcornavonden!

FOK!ker voor 1 paperclip naar Azië

In het V&A-forum loopt sinds maandag een boeiend topic. FOK!ker p-perklip, die zich speciaal hiervoor heeft geregistreerd, wil met slechts één paperclip zijn reisuitzet voor een lange trip naar Azië bij elkaar sprokkelen.

Het idee is echter niet nieuw. Ruim zeven jaar geleden bemachtigde een weblogger een huis, door via vele omwegen zijn paperclip te verruilen.

Een leuk idee, zo bedacht p-perklip. Hij is begonnen met een paperclip, die hij ruilde tegen een schilderpop, die weer werd geruild met een paar visitekaartjes en een boomerang. Hierna werd een deal gemaakt voor drie zonnebrillen. Deze werden weer geruild tegen een 5.1-set, een boek en kaartjes voor de dierentuin.

Daarnaast heeft de FOK!ker nog een lamp en een vishengel in de aanbieding. Momenteel is hij bezig de dierentuinkaartjes te ruilen tegen een racefiets. Uiteindelijk hoopt p-perklip alles te hebben geruild tegen een rugzak, e-reader, camera en en externe accu. Deze spullen wil hij graag meenemen tijdens zijn vier maanden durende trip naar Zuidoost-Azië, die over 65 dagen van start gaat.

Twee vissers doen een nico haak...

Twee sportvissers hebben dinsdag op woensdagnacht in het Noord-Hollandse Den Helder voor opschudding gezorgd nadat zij niet thuiskwamen na het vissen.

De stuurman van het tweetal had om vijf uur ’s middags doorgegeven aan het thuisfront dat zij naar verwachting rond negen uur thuis zouden zijn. Het tweetal kwam niet opdagen en ook telefoontjes werden niet beantwoord. Er werd groot alarm geslagen; een politiehelikopter kwam vanuit Rotterdam over om mee te zoeken voor de kust naar de twee.

De KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij) liet twee boten meezoeken, in Callantsoog zocht een boot mee en het kustwachtschip Ievoli Amaranth werd ook ingezet.

Pas nadat het signaal van de mobiele telefoon van een van de twee werd getraceerd in de stad kwam men er om twee uur ’s nachts achter dat de boot gewoon keurig lag afgemeerd aan de Binnenhaven. De vissers werden gevonden in een kroeg niet ver van de afmeerplaats van de boot.

Tot zes maanden Bubba voor kopschoppers Eindhoven

In de zaak tegen vier verdachten van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven begin dit jaar zijn woensdag celstraffen tot zes maanden uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie had tot anderhalf jaar cel geëist. De rechtbank in Den Bosch nam het justitie kwalijk dat beelden van de mishandeling werden vrijgegeven.

De inmiddels 18-jarige Brent L. was volgens de rechtbank degene die het meeste geweld gebruikte. Hij krijgt zes maanden jeugddetentie vanwege poging tot doodslag, plus vier maanden voorwaardelijk. Dat is twee maanden korter dan de rechtbank eigenlijk had willen geven. Het Openbaar Ministerie had tegen L. anderhalf jaar geëist.

Ook Tom K. is schuldig aan poging tot doodslag, zo vinden de rechters. Hij krijgt daarvoor drie maanden. Justitie had tegen hem vier maanden geëist. Brett S., de enige meerderjarige verdachte, kreeg twee maanden, en de inmiddels 16-jarige Stef B. werd vrijgesproken.

Met de uitzending van de beelden in een regionaal opsporingsprogramma heeft justitie inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten, zo oordeelden de rechters. Dat is een tik op de vingers voor het OM, dat de uitzending van de beelden -gevolgd door veel ophef op internet en in de media - steeds heeft verdedigd.

Justitie had moeten voorzien dat de beelden niet alleen door Omroep Brabant zouden worden uitgezonden en op internet terecht zouden kunnen komen. De officier van justitie had bovendien geen toestemming gevraagd aan de hoofdofficier, en ook is niet gebleken dat is overwogen om bijvoorbeeld stilstaande foto's vrij te geven.

De verdachten hebben volgens de rechtbank veel last gehad van de beelden. Ze werden achtervolgd tot in hun woning en zijn hun opleiding of werk kwijtgeraakt en een van hen werd tot in de gevangenis bedreigd. Ook in de toekomst zullen de vier volgens de rechtbank veel last hebben van de beelden, die nog steeds op internet te zien zijn.

Geen van de verdachten was woensdag aanwezig bij de uitspraak. Brett S., die twee maanden kreeg, zat al bijna drie maanden in voorarrest. Hij werd twee weken geleden al vrijgelaten.

Borgman

Het was het hoogtepunt van de Nederlandse film dit jaar: de nominatie van Borgman voor de Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes. Het was maar liefst 38 jaar geleden dat een Nederlandse regisseur in de race zat voor de prestigieuze filmprijs. Een nominatie voor een van Neerlands meest bijzondere filmmakers, Alex van Warmerdam. Schilder, dichter, theatermaker en vooral bekend als regisseur: een alleskunner dus.

Kerkhove naar tweede ronde ITF-Fleurus, De Vroome wint in Roemenië

Tennisster Lesley Kerkhove heeft woensdag de tweede ronde bereikt op het ITF-toernooi in Fleurus. De als vijfde geplaatste Nederlandse versloeg de Argentijnse Catalina Pella met 6-2 en 7-5 op het Belgische gravel.

Arantxa Rus, Lisanne van Riet en Eva Wacanno moeten nog in actie komen. Rus, de nummer 290 van de wereld, treft Tatiana Bua (448). Van Riet (444) neemt het op tegen Ana Sofia Sanchez (397), terwijl Wacanno (722) speelt tegen Elitsa Kostova (274).

Indy de Vroome is zonder problemen doorgedrongen tot de tweede ronde van het ITF-toernooi (25,000 dollar) in Mamaia, Roemenië. De zeventienjarige Cromvoirtse gunde de Roemeense Raluca Elena Platon slechts twee games: 6-0 en 6-2.

Qualifier Camilla Rosatello is de volgende opponente van De Vroome, die als achtste is geplaatst. De Italiaanse Rosatello is de nummer 632 van de wereld. De Vroome staat 353ste. Onze landgenote haalde de halve finales op de laatste twee toernooien die ze speelde. Dat was vorige maand in Wrexham en Imola, beide 25,000 dollar-toernooien.

Cindy Burger komt ook in actie in Mamaia. Zij treft de Belgische Ysaline Bonaventure in de eerste ronde. 

Vita-versie Rayman uitgesteld tot september

De langverwachte game, Rayman Legends, ligt eindelijk vanaf vrijdag 30 augustus in de winkels. Echter, vandaag heeft Ubisoft bekendgemaakt dat de PlayStation Vita-versie uitgesteld is tot september.

De nieuwe datum die genoemd wordt is 13 sepember. De reden voor het uitstel is dat men nog het één en ander wilt bijschaven aan de Vita-versie. Zodat deze straks ook daadwerkelijk het niveau heeft dat je mag verwachten van een volwaardige Rayman-titel.

De Vita-verie zal daarentegen vijf extra levels, twee bonus kostuums en touch besturing bevatten.

Rayman Vita

'Bondscoach Nigeria is een racist'

De Nigeriaanse bondscoach Stephen Keshi wordt beticht van racisme. De oud-voetballer zou de Belgische bondscoach van Malawi Tom Saintfiet 'een witte gozer' hebben genoemd die niets van Afrika wist en terug zou moeten keren naar België. De FIFA ontving woensdag een klacht van de voetbalbond van Malawi over de uitspraken.

Saintfiet had gezegd dat de Nigeriaanse stad Calabar wellicht geen veilige plek is om een WK-kwalificatiewedstrijd te spelen. Keshi noemde de Belg daarop 'gek' en 'krankzinnig'.

Saintfliet vindt dat als de FIFA racisme echt wil aanpakken, het 'serieus moet worden genomen in beide richtingen'. "Als een Europeaan zoiets zou hebben gezegd over een Afrikaan, zou dat een gigantisch probleem hebben opgeleverd. Ik ben tegen elke vorm van racisme."

Britten komen met VN-resolutie Syrië

Groot-Brittannië legt de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties woensdag een concept-resolutie voor inzake Syrië. In de resolutie wordt de aanval met chemische wapens, vorige week in Damascus, toegeschreven aan het bewind van president Bashar Assad en scherp veroordeeld.

In de resolutie staat tevens dat het VN-lidstaten wordt toegestaan om alle mogelijke maatregelen te nemen om de Syrische bevolking te beschermen tegen chemische wapens. "We hebben altijd gezegd dat wij willen dat de VN-Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid inzake Syrië neemt. Vandaag hebben ze de mogelijkheid dat te doen", aldus de Britse premier David Cameron in een verklaring. De resolutie zal vrijwel zeker stuiten op een veto van Rusland dat elke verantwoordelijkheid van het bewind-Assad voor de aanval met chemische wapens afwijst. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de leden van de Veiligheidsraad eerder tot eenheid opgeroepen. Volgens Ban verdient de Syrische bevolking oplossingen, geen stilzwijgen. "De Veiligheidsraad moet zijn autoriteit inzetten voor vrede", aldus de VN-chef.

'Conflict Nederland en VS over atoombommen Volkel'

Nederland heeft gedreigd de overvliegrechten van de Amerikaanse luchtmacht in te trekken vanwege een hoog opgelopen conflict met de Verenigde Staten over de Amerikaanse atoombommen op vliegbasis Volkel. Dat is binnenkort te zien in Brandpunt Reporter, meldt het programma woensdag. Nederland wil graag afspraken maken met de Verenigde Staten over de financiële gevolgen van een ongeluk met de kernwapens. De Amerikanen weigeren dat.

In vertrouwelijke ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag staat dat Nederland een werkgroep heeft opgericht die zich bezighoudt met de gevolgen van een eventueel ongeluk met een Amerikaans kernwapen. In deze Netherlands United States Standing Operations Group (Nusog) wil de Nederlandse regering graag afspraken maken over de schoonmaak na een ongeluk met bijvoorbeeld een Amerikaans vrachttoestel dat de bommen vervoert. De Amerikanen zouden dat weigeren uit vrees voor de financiële gevolgen.

De opstelling van de Amerikanen leidde er in 2008 toe dat de Nederlandse covoorzitter van Nusog dreigde 'dat de Nederlanders de overvliegrechten mogelijk gaan heroverwegen', aldus de Amerikaanse ambassade in een bericht aan Washington dat via klokkenluiderssite Wikileaks openbaar werd.

Het bestaan van kernwapens op het militair vliegveld Volkel is een publiek geheim. De Nederlandse regering heeft nooit officieel bevestigd dat er Amerikaanse atoombommen op Volkel liggen. Uit een van de vertrouwelijke memo's van de Amerikaanse diplomatieke dienst die Wikileaks publiceerde kon in 2010 al worden opgemaakt dat er wel degelijk kernwapens liggen.

Oud-bewindsman op Defensie Bram Stemerdink (PvdA) stelt in het programma dat Nederland al sinds de jaren zeventig probeert overeenstemming te bereiken met de VS over de financiële aansprakelijkheid bij een ongeluk met kernwapens. "Ik denk dat je hierover nog jaren kunt praten, boeiende discussies houden, ferme standpunten innemen, maar er komt geen ene moer op papier."

Ook oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt bevestigden onlangs de aanwezigheid van kernwapens in Volkel. In een documentaire van National Geographic zei Lubbers dat er 22 atoombommen op het Brabantse vliegveld liggen.

Het programma over de kernwapens wordt op 12 september uitgezonden.

Peter de Grote langer te zien in Hermitage

De tentoonstelling over Peter de Grote in de Hermitage in Amsterdam is negen dagen langer dan gepland te zien. Door de verlenging tot 22 september zijn in het Amsterdamse museum gedurende ruim een week twee grote tentoonstellingen tegelijkertijd te bezoeken. Op 14 september opent namelijk al de tentoonstelling Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst.

De tentoonstelling over Peter de Grote loopt sinds 19 maart. Tot nu toe trok de expositie 160 duizend bezoekers. In de tentoonstelling die halverwege september opent wordt aandacht besteed aan drie grote namen uit de Franse schilderkunst van eind negentiende en begin twintigste eeuw: Paul Gauguin, Pierre Bonnard en Maurice Denis.

Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn volgens het museum onder meer de geheel gereconstrueerde muzieksalon van verzamelaar Ivan Morozov met decoraties van Denis, de beroemde Middellandse Zee-triptiek van Bonnard, en het werk Heerlijke bron (Zoete visioenen) van Gauguin.

Iran eist schadevergoeding voor staatsgreep

Het Iraanse parlement heeft woensdag een wet aangenomen die de Iraanse regering verplicht een schadeclaim in te dienen tegen de Verenigde Staten. Dit vanwege de rol die de CIA heeft gespeeld in de staatsgreep tegen de democratisch gekozen premier Mohammed Mossadegh in 1953.

In de wet staat dat een commissie binnen zes maanden een rapport over de zaak moet voorleggen. Op basis daarvan zal dan tot juridische actie besloten worden. Van de 196 kamerleden die bij het debat aanwezig waren stemden 167 voor, vijf tegen. De rest onthield zich van stemming.

Details over de betrokkenheid van de CIA kwamen onlangs aan het licht toen documenten uit die tijd werden vrijgegeven. Door de coup werd het regime van Shah Mohammad Reza Pahlavi hersteld. Aan diens bewind kwam in 1979 een einde door de revolutie van volgelingen van ayatollah Ruhollah Khomeini.

Berichten over aanslagen Al-Qaida 'propaganda'

De claim van de Amerikaanse regering, eerder deze maand, dat Al-Qaida een groot aantal aanslagen plande, was slechts 'propaganda'. Dat heeft Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, de Jemenitische tak van de terreurorganisatie, woensdag laten weten.

De Verenigde Staten sloten in augustus meer dan twintig diplomatieke vertegenwoordigingen in Afrika en het Midden-Oosten. Aanleiding vormde een concrete aanwijzing dat Al-Qaida aanslagen voorbereidde. Die aanwijzing bestond uit een afgeluisterd telefoongesprek van Al-Qaidavoorman Ayman al-Zawahri met de baas van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland Nasser al-Wahishi.

Behalve de VS sloten nog meer westerse landen tijdelijk diplomatieke vertegenwoordigingen. Nederland sloot de vertegenwoordiging in Sanaa. Uiteindelijk werden er geen aanslagen uitgevoerd.

Fenerbahçe uitgesloten van Europees voetbal

Fenerbahçe mag de komende twee jaar niet uitkomen in Europese clubtoernooien. De Turkse club ging tevergeefs in beroep tegen de straf bij het internationale sporttribunaal CAS. Die vindt de schorsing van de UEFA wegens matchfixing op zijn plaats.

Doordat Fenerbahçe in beroep ging kon de club toch deelnemen aan de play-offs van de Champions League. Daarin waren de Turken echter niet opgewassen tegen Arsenal. De Europa League zit er nu echter ook niet in voor de club van Dirk Kuijt.

De UEFA schorste Fenerbahçe in juni vanwege matchfixing in 2011. Mede daardoor zou de Turkse landstitel dat jaar zijn behaald.

Het CAS hield ook de schorsing van Metalist Charkiv in stand. De club werd twee weken geleden voor een seizoen geschorst door de UEFA wegens betrokkenheid bij een omkoopschandaal in de Oekraïense competitie in 2008.

FOK!auto: de turbo

Vandaag de dag wordt in bijna elke auto een turbomotor geleverd om een schonere uitstoot te realiseren, maar ook om meer vermogen uit een kleinere motor te halen. Maar hoe werkt een turbo nou?

Het vermogen dat een motor kan leveren is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof en brandstof die de verbrandingskamer in gaat. Bij motoren zonder turbo gaat het vermogen redelijk hand in hand met de cilinderinhoud: een motor met een kleine cilinderinhoud heeft weinig vermogen, een grote motor met meer cilinder inhoud heeft meer vermogen.

Maar wat als we een kleine motor nou net zoveel vermogen willen laten produceren als een grote motor? Dan gaan we een turbo monteren.

Uit welke onderdelen bestaat een turbo?

  • Compressorhuis
  • Turbinehuis
  • Compressor
  • Turbine
  • Olietoevoerkanaal
  • Olie-afvoerkanaal
  • Variable geometrie

Een opengewerkte turbo
Een opengewerkte turbo voor leerdoeleinden. '(Bron: Wikipedia)'

Het woord 'turbo' komt eigenlijk van de woorden 'turbine' en 'compressor', want eigenlijk is een turbo een turbine die een compressor aandrijft. De turbine wordt aangedreven door de uitlaatgassen die na de verbranding in de motor ontstaan. Door een mechanische verbinding tussen de compressor en de turbine gaat de compressor de lucht comprimeren en onstaat er overdruk.

Hier kun je zien hoe de variabele geometrie van een turbo werkt.

De turbo wordt aangedreven door de energie die de motor verlaat (warmte en druk). Doordat deze energie tegen de turbine  aankomt, begint deze de turbine aan te drijven. Door de mechanische verbinding tussen de turbine en de compressor wordt de compressor aangedreven door de turbine. Doordat de turbo afhankelijk is van de energie die de motor verlaat, is er een een zogenaamd turbogat.

Dit komt omdat een motor die stationair of laag in toeren draait onvoldoende energie heeft om de turbo op snelheid te brengen. Om dit op te lossen hebben fabrikanten een variabele geometrie toe te passen. Door het verstellen van de geometrie wordt de luchtsnelheid beïnvloed en komt de turbo eerder op snelheid, waardoor eerder het vermogen tot de beschikking van bestuurder staat en de motor minder brandstof nodig heeft.

Een aantal weetjes:

  • De nieuwste generatie turbo's kunnen een toerental van 220.000 rpm halen. Vergelijk dat met de motor van een Boeing 747, die 7000 rpm haalt.
  • De snelheid van de aangezogen lucht is mach 1.
  • De gemiddelde uitlaatgastemperatuur van een turbodiesel is 800 graden celcius. Van een benzinemotor met een turbo is dit 1000 graden celcius. Dit is heet genoeg om glas te kunnen smelten.

Europees kampioen hordelopen gebruikte doping

De Turkse atletiekfederatie heeft Europees kampioene hordelopen Nevin Yanit voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. De atlete testte bij een wedstrijd in februari in Düsseldorf positief op een verboden middel, meldt de federatie woensdag.

Om welk middel het gaat laat de federatie niet los. Yanit werd in 2010 en 2012 Europees kampioen op de 100 meter horden. Turkije kampt met een groot dopingprobleem. Zo schorste de atletiekfederatie begin augustus al 31 atleten wegens het gebruik van verboden middelen. Olympisch kampioene op de 1500 meter Asli Cakir Alptekin wordt ook verdacht. Haar zaak loopt nog.

FC Utrecht verhuurt spits De Kogel aan VVV-Venlo

Leon de Kogel speelt dit seizoen op huurbasis voor eerstedivisieclub VVV-Venlo. Dat meldt zijn club FC Utrecht woensdag. De 21-jarige spits kan in de domstad niet op veel speeltijd rekenen. Volgend jaar keert hij weer terug.

De Kogel wil ervaring opdoen in Venlo. "Voor mij is het nu belangrijk dat ik wedstrijden ga spelen. Bij VVV hoop ik weer stappen te zetten, veel te spelen en doelpunten te maken", zegt hij. "Met die extra bagage wil ik terugkeren bij FC Utrecht en belangrijk zijn in de Galgenwaard."

De Zuid-Hollander scoorde in 36 duels zeven goals voor Utrecht. Degradant VVV hoopt dit seizoen met zijn hulp naar de Eredivisie te promoveren.

Gaudin voor drie jaar naar AG2R

Damien Gaudin fietst de komende drie jaar voor AG2R. Dat meldt zijn nieuwe ploeg woensdag. De Franse renner komt over van Europcar, waar hij sinds 2011 voor reed. AG2R wil hem vooral in de voorjaarsklassiekers gaan gebruiken.

De 27-jarige Gaudin won dit jaar onder meer de proloog in Parijs-Nice en werd vijfde in Parijs-Roubaix. Tot en met 2010 was hij succesvol als baanwielrenner en won hij meerdere nationale titels.

Financiën Emmen en Fortuna Sittard blijven precair

FC Emmen en Fortuna Sittard blijven onder verscherpt toezicht staan van de KNVB omdat ze in financieel zwaar weer zitten. Dat maakte de voetbalbond woensdag bekend. Het zijn de enige clubs die nog in categorie 1 zitten. ADO Den Haag heeft zijn financiële zaken weer op orde en promoveerde naar categorie 2.

Het gros van de Nederlandse profclubs scoort een voldoende en behoort tot die tweede categorie. Onder die clubs bevinden zich onder meer Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Twente. Negen clubs staan er financieel goed voor en zijn in categorie 3 ingedeeld, waaronder Ajax en PSV.

Bestuurssecretaris betaald voetbal Mark Boetekees is tevreden. "We constateren dat clubs over het algemeen blijven werken aan economisch herstel", zegt hij. "Een ontwikkeling die van groot belang is voor het profvoetbal in Nederland. De clubs zijn doordrongen van het belang van een stabiel financieel beleid."

Categorie 1: FC Emmen en Fortuna Sittard.

Categorie 2: ADO Den Haag, AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Dordrecht, FC Eindhoven, Excelsior, Feyenoord, De Graafschap, FC Groningen, Helmond Sport, Heracles Almelo, NAC Breda, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II en PEC Zwolle.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, sc Heerenveen, MVV, FC Oss, PSV, Telstar en FC Volendam.

Tombed

De animatiefilm Tombed is gemaakt door Elian van der Heiden en Jeffrey Schreuders. Na veel ervaring op te hebben gedaan tijdens hun stage bij animatie studio Against All Odds (Stockholm) en Ka-Ching (Rotterdam) besloten zij samen te werken.  Het resultaat hiervan is deze korte film. Tijdens een expeditie diep in de jungle komt een hebberige schattenjager onverwachts door zijn hulpje in de problemen.

Met dank aan Jeffrey voor de submit.

Engelse cricketers: excuses voor urineren op veld

De Engelse cricketers hebben hun excuses aangeboden voor urineren op het veld van The Oval. Verschillende spelers deden zondag na een overwinning op Australië hun behoefte in het Londense stadion. "We werden overmand door euforie", verklaren ze woensdag. "We snappen dat ons gedrag ongepast was."

De Engelsen schreven het prestigieuze Ashes-toernooi zondag officieel op hun naam. Tijdens het feest in de avond gingen spelers met bier het veld op en plasten ze de boel onder. "We bieden onze excuses daarvoor aan. We willen mensen verzekeren dat het simpelweg een beoordelingsfout was."

Regisseur Kaige leidt jury op filmfestival Tokio

De Chinese filmmaker Chen Kaige is verkozen tot voorzitter van de jury op het Internationale Film Festival van Tokio. De cineast won in 1993 op het filmfestival van Cannes de Palme d'Or met Farewell My Concubine, waarmee het eveneens de allereerste Chinese film werd die deze prijs zou gaan winnen.

Farewell My Concubine werd ook tweemaal genomineerd voor een Oscar. Kaige ontving in 2008 op het Internationale Film Festival van Tokio de Akira Kurosawa Award voor zijn complete oeuvre. Naast de regiestoel is Chen Kaige ook voor de camera's te vinden. Zo zagen we hem al als acteur in films zoals Bernardo Bertolucci's The Last Emperor (1987), The Emperor and the Assassin (1998) en The Founding of a Republic (2009).

Het 26e Internationale Film Festival van Tokio wordt gehouden van 17 tot 25 oktober.

Intelligente Mercedes doet Adolfjes voorkomen

Mercedes experimenteert met kunstmatige intelligentie (KI) in auto's. Een soort KITT met ster zou de vaardigheid bezitten om gevaar te herkennen voordat het ontstaat of schadelijke gevolgen aanneemt. Op een video die opdook op het wereldwijde web (WWW) is een grijze Mercedes te zien die toerend door een landelijk tafereel geheel zelfstandig remt voor spelende kindjes op straat.

Om te bewijzen hoe verschrikkelijk goed het systeem werkt, zijn er iets verderop in het filmpje beelden te zien van een jongetje dat over de straat rent, deze wordt vervolgens bewust aangereden. Juist op het moment dat iedereen denkt dat het systeem gefaald heeft, roept de moeder van het kind: 'Adolf!'. Het dode kind ligt in een vorm van het beruchte hakenkruis of swastika. De vermeende slimme auto rijdt verder en passeert een plaatsnaambord waarop te lezen valt: Braunau am Inn. De geboorteplaats van Adolf Hitler waar hij in 1889 het levenslicht aanschouwde. Daarna volgt een tekst die vrij vertaald luidt: herkent gevaren voordat zij ontstaan.

Grapjes over Adolf zijn normaliter geen probleem in Duitsland. Toch kan het Duitse autobedrijf, dat degelijkheid en luxe hoog in het designvaandel heeft staan, niet lachen om het filmpje dat een project blijkt te zijn van de Duitse filmstudent Tobias Haase. Smakeloos, was het commentaar van een woordvoerder van Duitslands trots. Of Mercedes het niet leuk vindt dat voormalige goede klanten op de hak worden genomen of dat men imagoschade vreest is niet helemaal duidelijk.

Het filmpje is genomineerd voor een prijs voor filmers met een geniale visie, een van de sponsors is verrassend genoeg... Mercedes. Of er ook een Nederlandse parodie zal opduiken waar in een DAF, Mark of Diederik een rol spelen is afwachten.

Scooby-Doo terug op het witte doek

Warner Bros. heeft het plan opgevat om een nieuwe bioscoopfilm met Scooby-Doo te gaan maken. De vorge twee films rondom de angstige hond en zijn coole vrienden brachten de studio al zo'n 450 miljoen dollar op en zodoende leek het de filmbonzen wel een goed plan om een nieuw deel te gaan maken in deze succesvolle reeks.

Net als Scooby-Doo (2002) en Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed (2004) zal ook de nieuwe film bestaan uit een combinatie van live-action en computeranimatie. Het scenario voor de nieuwe film zal worden geschreven door Matt Lieberman (Dr. Dolittle: Tail to the Chief). Charles Roven en Richard Suckle, die eerder ook betrokken waren bij de vorige twee films, zullen de nieuwe Scooby-Doo film weer gaan produceren.


Bij deze alvast wat oude trailers en tv-spotjes

'Räikkönen kan ook naar McLaren'

De meest gewilde coureur in de Formule 1 lijkt op dit moment Kimi Räikkönen te zijn. De Fin is dit seizoen naast zijn eigen team Lotus al in verband gebracht met Red Bull Racing en Ferrari, maar daar komt nu zijn oude team McLaren bij.

Martin Whitmarsh, teambaas van de renstal uit Woking, is zeer gecharmeerd van Räikkönen die tussen 2002 en 2006 al voor de Britten reed en hintte op een mogelijke terugkeer van de Fin. "Ik zou het eigenlijk niet moeten zijn, maar ik ben er geheel open over. Vorig jaar hebben we met hem gesproken, maar vanwege verschillende redenen is het toen niet doorgegaan. Dit jaar hebben we niet gesproken, nog niet."

Achten naar finale op WK roeien

De vrouwen acht en de mannen acht van Nederland hebben zich woensdag geplaatst voor de finale van het WK roeien in Zuid-Korea. Beide teams werden tweede in de herkansing.

De vrouwen finishten nipt achter Groot-Brittannië en bleven onder meer Nieuw-Zeeland voor. De mannen moesten Frankrijk voor laten gaan, maar hielden nummer drie Australië achter zich. De finale staat zondag op het programma.

Voor skiffeur Roel Braas was er ook succes. De Noord-Hollander roeide zich naar de halve finale door als tweede te eindigen in de kwartfinale.

Eerste blik op Ben Affleck als Batman

De afgelopen week was er nogal wat ophef over de keuze van Ben Affleck voor de rol van Batman in de nieuwe film van Zack Snyder. Zo werd er steen en been geklaagd op de welbekende media en was er zelfs sneu volk dat een petitie begon, om zo bij de regisseur af te dwingen dat deze een nieuwe acteur zou kiezen die "de fans hetgene zou kunnen leveren waarop ze zitten te wachten".

Niet alle Batman-fans zijn het daar trouwens mee eens. Zo knutselde YouTube user solyentbrak1 een prachtige mock-trailer in elkaar, waarmee we al een beetje in de stemming kunnen komen voor de blockbuster, die voor 2015 gepland staat. Eerder werd al bekend dat Bryan Cranston in de film te zien zal zijn als Lex Luthor. De rol van Superman zal wederom worden vertolkt door Henry Cavill. De trailer, die afgelopen dinsdag online kwam,is inmiddels al bijna 500.000 keer bekeken.


Een smaakmakertje voor waaghals Batfleck!

Systeemeisen Project Spark bekend

De open bèta van Project Spark voor Windows 8 gaat in oktober van start. Voor iedereen die zich daarvoor heeft ingeschreven is het dan natuurlijk wel prettig om te weten wat de systeemeisen zijn.

Op de site Reddit is een post geplaatst met daarin de minimumeisen van de game en wordt er een kanttekening geplaatst dat de game, hoewel het ook Windows 8 is, niet gaat werken op Window 8 RT.

  • Operating System: Windows 8, x86 of x64
  • CPU: Intel Core i5 of hoger
  • RAM: 4 GB
  • Ruimte op harde schijf: 2 GB
  • Video: Intel HD 4000 of beter

Voor de creatieveling onder ons die optimale prestaties van de game willen behalen, zijn onderstaande specs van belang.

Aanbevolen: Core i7 met een Nvidia GT 640M, AMD HD 8850M of beter.
Ideaal: Core i7 met een Nvidia GTX 660, AMD HD 8860 of beter.

Project Spark

Grote groep Belgische jongeren naar Syrië

Een groep van tien jongeren uit het Belgische Vilvoorde is vertrokken naar de strijd in Syrië. Onder hen zijn vijf minderjarigen. Dat heeft burgemeester Hans Bonte gezegd in Vlaamse media. Van nog eens 15 anderen wordt vermoed dat ze naar het oorlogsgebied op weg zijn of op het punt staan te vertrekken. Zij zijn al een paar dagen niet meer thuisgekomen.

De burgemeester vreest dat zelfs nog meer jongeren uit zijn gemeente gaan vechten in Syrië. Dat blijkt volgens Bonte pas zodra de scholen na de vakantie weer beginnen. "Pas op 2 september zullen we echt de balans kunnen opmaken. De kans is groot dat er heel wat banken leeg blijven."

[US Open] Djokovic simpel door

Novak Djokovic heeft dinsdagavond met weinig moeite de tweede ronde op de US Open bereikt. De nummer een van de wereld versloeg Ricardas Berankis uit Litouwen in 82 minuten met 6-1, 6-2 en 6-2. Djokovic treft in de tweede ronde de Duitser Benjamin Becker, de mondiale nummer 87.

Ook Tomas Berdych sloeg zich in New York gemakkelijk naar de tweede ronde. De als vijfde geplaatste Tsjech was te sterk voor de Italiaan Paolo Lorenzi: 6-1, 6-4 en 6-1. Hij speelt nu tegen de Amerikaan Denis Kudla.

In het vrouwentoernooi verloor de als elfde geplaatste Samantha Stosur van een 17-jarige qualifier. De Amerikaanse Victoria Duval was met 5-7, 6-4 en 6-4 te sterk voor de winnares van 2011. Daniela Hantuchova is in de tweede ronde Duvals tegenstander.

Victoria Azarenka (2) gaf in haar partij geen enkele game weg. De Wit-Russin was Dinah Pfizenmaier uit Duitsland met 6-0 en 6-0 de baas. De verliezend finalist van vorig jaar neemt het in de tweede ronde op tegen de Canadese Aleksandra Wozniak.

Roemeense agenten naar Amsterdam om zakkenrollers

De Amsterdamse politie krijgt bij de aanpak van Roemeense zakkenrollers hulp van agenten uit Roemenië. Dat schrijft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) in antwoord op vragen van de gemeenteraad.

Gemiddeld worden zo'n 166 mensen per week slachtoffer van zakkenrollerij in de hoofdstad, blijkt uit cijfers van de gemeente. Het aantal gevallen nam vorig jaar met 36 procent toen ten opzichte van een jaar eerder. Ongeveer de helft van het aantal aangehouden verdachten is in Roemenië geboren, schrijft Van der Laan verder.

Zowel de Roemeense autoriteiten als minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) hebben het aanbod gedaan Roemeense agenten in te zetten. De politie in Amsterdam bekijkt nu op welke momenten de samenwerking het beste kan plaatsvinden.

Syrische hackers nemen websites op de korrel

Internetgebruikers die dinsdagavond probeerden op de website van de New York Times te komen kregen niets anders te zien dan een foutmelding. Ook de websites van Twitter en de Britse tak van de Huffington Post ondervonden problemen. De problemen zijn vermoedelijk het werk van de hackersgroep 'Syrian Electronic Army'.

"Media gaan offline", waarschuwde de Syrian Electronic Army dinsdag in een tweet, vlak voordat de websites offline gingen. Eileen Murphy van de New York Times zei dat de foutmeldingen op de website veroorzaakt werden door een 'kwaadaardige aanval van buitenaf'. Jim Prosser van Twitter zei dat er af en toe problemen waren met het weergeven van afbeeldingen en foto's.

De problemen waren terug te leiden tot een Australisch bedrijf, Melbourne IT, dat de domeinnaamregistratie voor de websites registreerde. Een gebruikersnaam en een wachtwoord van een klant werden buitgemaakt door de hackers, waarna er op diverse domeinen, waaronder die van de New York Times, wijzigingen werden aangebracht.

De Syrian Electronic Army heeft de afgelopen maanden verschillende keren websites onder vuur genomen. Eerder al werden de Washington Post, Al Jazeera English, Agence France-Press, CBS News, Associated Press en de BBC doelwit van aanvallen.

Bonnie St. Claire woedend op imitator

Bonnie St. Claire is bepaald niet te spreken over imitator Stefan Mondial. De zangeres is er niet blij mee dat hij Bonnie nadoet die een slok te veel op heeft, en heeft een advocaat ingeschakeld. "Hij probeert mee te liften op mijn succes", vertelt de 63-jarige zangeres aan De Telegraaf. "Een grapje is leuk maar nu moet het stoppen!"

Bonnie, die in het verleden vocht tegen een alcoholverslaving, is naar eigen zeggen al eerder mensen tegengekomen die willen 'profiteren' van haar naam. "Maar dit duurt al een paar jaar! Dat het moet stoppen heb ik hem nu via mijn advocaat laten weten. Wat denk je? Stuurt hij een brief terug dat ik hem stalk!"

De imitatie van 'dronken Bonnie' gaat volgens haar te ver. "Nu heeft Bonnie zelfspot en we beseffen dat Stefan het grappig heeft bedoeld, maar dat is nu precies een periode uit haar leven waaronder Bonnie een dikke streep heeft gezet", laat Bonnies man Anne-Jan weten. "Als zo'n clip dan vervolgens ook nog flink wordt bekeken, gezien Stefans deelname aan Bloed, Zweet en Tranen, voelt zij zich in haar hemd gezet."

Bonnie beweert dat ze Stefan meerdere keren heeft gevraagd de video van internet te verwijderen. Volgens haar reageerde hij hier niet op. "Ja, hij reageerde vorige maand dat we moesten ophouden met hem te stalken, en dat hij er alles aan zal doen om ons te laten vervolgen als we hem in een kwaad daglicht stellen. Maar als ik me niet vergis, ben ik hier toch degene die niet correct wordt neergezet?"

Mondial bevestigt dat hij een brief heeft gehad. "Ze zeuren me gek over die clip!", reageert de imitator in de krant. "Maar ze hebben mij daarvoor toestemming gegeven. Dat heb ik zwart op wit. Dus dat dit gedoe al jaren aan de gang is, verbaast me. En het voelt bedreigend. In mijn optiek hebben Bonnie en haar man geen poot om op te staan."

Vin Diesel waagt zijn leven voor een puppy

Er is een leuke clip online gezet uit de nieuwe film Riddick. Vin Diesel speelt in deze film het personage Riddick, een brute kerel die zich niet zomaar neer zal laten slaan. In de nieuwe film ontwaakt Richard B. Riddick, nadat hij voor dood was achtergelaten, op een door de zon verschroeide planeet en moet daar de strijd aangaan met een stel buitenaardse jagers. Riddick activeert een noodbaken waardoor een tweetal schepen wordt gealarmeerd. Op het ene schip zit een groep, bestaande uit een nieuw ras van huurlingen. De Kapitein van het tweede schip is eveneens een 'oude bekende' van Riddick.

In de hieronderstaande clip zien we hoe Riddick het gevecht aangaat met een afzichtelijk monster. Alsof dat niet al genoeg is, redt de spierbundel dan ook nog een jong hondje! Naast Vin Diesel zien we Karl Urban, Katee Sackhoff, Dave Bautista, Bokeem Woodbine en Nolan Gerard Funk in de belangrijkste rollen in deze flitsende sciencefiction film van David Twohy. Riddick draait vanaf 5 september in de bioscoop.


Riddick is gek op jonge hondjes!

[League Cup] Liverpool en Fulham voorkomen blamage

Liverpool en Fulham hebben zich dinsdag met moeite weten te plaatsen voor de derde ronde van de League Cup, het tweede Engelse bekertoernooi. Fulham won na strafschoppen van Burton Albion en Liverpool ging in de verlenging langs Notts County. 

In het Pirelli Stadion van Burton Albion stond het 1-1 na negentig minuten. Beide ploegen scoorden in de verlenging nog een keer en dus moest de wedstrijd vanaf elf meter beslist wodrden. John Arne Riise schoot de beslissende penalty binnen. De reguliere doelpunten van de Cottagers werden gemaakt door de Marokkaan Adel Taarabt en de Colombiaan Hugo Rodallega.

Liverpool had het ook lastig tegen Notts County. Pas in de verlenging beslisten The Reds de wedstrijd: 4-2. Na vroege doelpunten van Raheem Sterling en Daniel Sturridge kwam Notts verrassend terug in de wedstrijd. In de verlenging stelden opnieuw Sturridge en Henderson echter orde op zaken.

Norwich City, mét basisspeler Leroy Fer en zonder Ricky van Wolfswinkel, won thuis in een doelpuntrijke wedstrijd van Bury FC. The Canaries vonden zes keer het net, maar Bury wist ook drie keer te scoren. Fer tekende voor de 5-2 en werd in de slotfase gewisseld.

Sunderland kwam tegen Milton Keynes Dons met 0-2 achter. Jozy Altidore (ex-AZ) gaf daarop met nog twaalf minuten op de klok het startsein voor de ommekeer. Invaller Conner Wickham (twee doelpunten) en Adam Johnson volgden de Amerikaan: 4-2.

Royston Drenthe heeft Reading onderuit zien gaan tegen Peterborough United. De ploeg uit de Championship verloor met 6-0 de club die een divisie lager speelt. Op woensdagavond speelt Aston Villa tegen Rotherham en Everton neemt het op tegen Stevenage. 

Alle Uitslagen 

West Bromwich 3-0 Newport County
Barnsley FC 1-5 Southampton
Bristol City 2-1 Crystal Palace
Burnley FC 2-0 Preston NE
Burton Albion 2-2/p.4-5 Fulham FC

Carlisle Utd 2-5 Leicester City
Derby County 5-0 Brentford FC
Doncaster Rovers 1-3 Leeds United
Huddersfield 3-2 Charlton Athletic
Leyton Orient 0-1 (ver) Hull City

Liverpool FC 4-2 (ver) Notts County
Norwich City 6-3 Bury FC
Peterborough 6-0 Reading FC
QPR 0-2 Swindon Town

Sunderland 4-2 Milton Keynes Dons
Tranmere Rovers 1-1/p.4-2 Bolton Wanderers
West Ham United 2-1 Cheltenham
Yeovil Town 3-3/p.2-3 Birmingham City

Vrouw in China steekt jongetje ogen uit

Een vrouw heeft in de stad Linfen, in de Chinese provincie Shanxi, een 6-jarig jongetje een veld in gelokt en vervolgens zijn ogen uitgestoken. Dat heeft de Chinese politie woensdag gezegd. De brute mishandeling had afgelopen weekeinde plaats.

Volgens de politie is het motief voor de bizarre verminking nog niet duidelijk. "We doen keihard ons best om deze zaak op te lossen", zei een agent.

De twee oogballen van het slachtoffer werden aangetroffen in het veld. De hoornvliezen waren niet verwijderd. Eerder schreven staatsmedia dat de ogen van de jongen mogelijk waren uitgestoken om de hoornvliezen te kunnen verkopen.

FOK!filmblik: Hell Night (1981)

Op 28 augustus 1981 verscheen de legendarische horrorfilm Hell Night voor het eerst op het witte doek. In de film van regisseur Tom DeSimone draait het om Marti (Linda Blair), Jeff (Peter Barton), Seth (Vincent Van Patten) en Denise (Suki Goodwin), een viertal jongeren die lid willen worden van studentenclub Alpha Sigma Rho. Ter ontgroening moeten ze een nacht doorbrengen in het beruchte Garth Manor huis. Laat het nou net die dag precies twintig jaar geleden zijn dat de vorige bewoner bijna zijn hele familie uitmoordde.

Hell Night 1

Het door Randy Feldman geschreven verhaal kwam uit in een tijd dat slasherfilms enorm populair waren. Daarbij kende de film een leuke cast, met Vincent van Patten en Linda Blair in de belangrijkste rollen. Hell Night werd in november en december 1980 in 40 dagen opgenomen, maar was in eerste instantie geen groot succes. Toch zou de cultfilm een groep trouwe fans krijgen.

Hell Night 2

De film bleek achteraf wel een soort van cineastische kweekvijver te zijn. Zo zagen we op de aftiteling de naam van uitvoerend producent Chuck Russell voorbijkomen, die in 1987 zijn regiedebuut zou maken met A Nightmare on Elm Street 3: The Dream Warriors, gevolgd door The Blob, The Mask en The Scorpion King. Cameraman Mac Ahlberg stond ook bij jaren tachtig klassiekers zoals Ghoulies, Re-animator, House en From Beyond, terwijl de muziek voor Hell Night werd verzorgd door Dan Wyman, die later ook naam zou maken met zijn score voor The Lawnmower Man.

Hell Night 3

Van de film verscheen een mooie dvd waarop we de film ook kunnen bekijken met het commentaar van Linda Blair, regisseur Tom DeSimone en producers Irwin Yablans en Bruce Cohn Curtis. Zo komen we ondermeer te weten dat dit toch verrassend genoeg één van de favoriete films van de actrice is. Ook moesten productie assistenten goed in de gaten houden of de kaarsen wel op de juiste lengte waren voor een bepaalde opname. Bij deze assistenten zat ook ene Frank Darabont, die we natuurlijk beter kennen van onder meer The Shawshank Redemption, The Green Mile en de tv-serie The Walking Dead. Ook is er een trailer en een aantal tv-spots op de dvd terug te vinden.


Hell Night liet zien dat een horrorfilm niet afhankelijk is van veel gore beelden. Ben je dus wel een liefhebber van sfeervolle jaren tachtig horror, dan mag deze klassieke slasher eigenlijk niet aan je collectie ontbreken.

'Spurs bieden acht miljoen voor Eriksen'

Tottenham Hotspur wil Christian Eriksen van Ajax kopen. De Londenaren hebben acht miljoen euro geboden op de aanvallende middenvelder, schrijft De Telegraaf woensdag. Ajax zou vijftien miljoen willen.

De clubs gaan volgens de krant de komende dagen verder onderhandelen. Eriksen staat nog tot het eind van dit seizoen onder contract bij Ajax. Of de Amsterdammers een vervanger zouden halen voor de 21-jarige Deen is de vraag. Mogelijk wordt Lerin Duarte van Heracles Almelo gekocht als hij vertrekt.

Tottenham had zijn zinnen deze zomer gezet op Willian van Shakhtar Donetsk. Concurrent Chelsea was de Spurs echter te snel af en contracteerde de Braziliaan afgelopen zondag. Eriksen lijkt nu de tweede keus te zijn voor Tottenham. De transferdeadline verstrijkt maandag.

The Walking Dead infecteert Ouya

Het probleem van zombies is altijd dat ze alles infecteren. Zo is dat ook het geval bij The Walking Dead. Ondertussen is Telltales game zowat op elk platform te spelen en binnenkort doet het virus ook Ouya aan.

De makers van Ouya geven aan dat de game later dit jaar op Ouya wordt uitgebracht. Het volledige eerste seizoen plus de 400 Days-aflevering zal te koop zijn. En zoals we gewend zijn, de eerste aflevering is volledig gratis.

The Walking Dead is nu al te spelen op PS3, Xbox 360, pc, Mac, Vita en iOS, dus de kans is groot dat Ouya-bezitters het spel al gespeeld hebben. Maar een toffe game voor Ouya is nooit slecht.

Huggies!

President Obama in tranen bij The Butler

President Barack Obama was tot tranen geroerd bij het zien van de film The Butler. Dat vertelde hij dinsdag tijdens een radio-interview.

''Ik heb The Butler gezien, en ik was in tranen'', vertelde Obama aan radioveteraan Tom Joyner en copresentator Sybil Wilkes in de Tom Joyner Morning Show. De Amerikaanse president legde uit dat hij was geraakt door het beeld dat in de film wordt geschetst van een 'generatie getalenteerde mensen die vanwege discriminatie niet ver kon komen, maar met waardigheid doorwerkte in de hoop op een betere toekomst voor hun kinderen'.

The Butler is een op feiten gebaseerd drama waarin acteur Forest Whitaker de 34-jarige loopbaan van een zwarte butler in het Witte Huis verbeeldt. De film ging begin augustus in de Verenigde Staten in première. De film gaat op 5 december in Nederland in première.

Square Enix stopt digitale verkoop Final Fantasy XIV

Vanwege de extreem lange wachttijden voor spelers om in te loggen, heeft Square Enix besloten om Final Fantasy XIV: A Realm Reborn tijdelijk niet meer digitaal te verkopen. Tijdens de early access-periode waren er ook al problemen, zo was het op drukke servers niet mogelijk om nieuwe characters te maken.

"As a temporary measure, we will halt sales of Final Fantasy 14: A Realm Reborn’s digital download products so we can accommodate all of those wishing to play. We are working to expand our server capacity in the coming days",zo laat Square Enix weten op de officiële Facebookpagina.

Het is nog wel mogelijk om het spel in de winkel te kopen. Final Fantasy XIV had gisteren zijn officiële releasedatum. Het spel is te koop voor pc en PlayStation 3.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (Foto: Square Enix)

Actie thuiszorg Sensire Varsseveld

Op 30 juli besloten medewerksters van de Achterhoekse zorgaanbieder Sensire samen met FNV/AbvaKabo en de regionale SP-afdelingen het hoofdkantoor te Varsseveld te bezetten. Aanleiding was het aangekondigde ontslag van alle 1100 thuiszorgmedewerksters. Door de komende bezuinigingsmaatregelen in de zorg hadden diverse Achterhoekse gemeenten hun contract met Sensire Thuiszorg niet verlengd.

Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van Sensire, besloot daarop het bedrijf Sensire Thuiszorg BV, onderdeel van Sensire, te beëindigen en op grond daarvan ontslag aan te vragen bij UWV. De bezetting op 30 juli kon de ontslagvergunning niet verhinderen. UWV verleende de vergunning op grond van bedrijfsbeëindiging.

AbvaKabo, SP en de thuiszorgmedewerksters zelf hebben de visie dat Sensire Thuiszorg haar bedrijfsactiviteiten helemaal niet hoeft te beëindigen. Er blijft gedurende het gehele jaar 2014 nagenoeg evenveel budget voor thuiszorg naar de gemeenten komen als in 2013. De bezuinigingen op de zorg gaan op zijn vroegst pas op 1 januari 2015 in.

De heer Van Rixtel heeft inmiddels wel, samen met een aantal andere vennoten, de BV AlfaSense opgericht. Een BV, waar thuiszorgmedewerksters zich als zzp-er bij kunnen aansluiten. Hierdoor zullen de thuiszorgmedewerksters aanzienlijk minder gaan verdienen. Een netto uurloon van ongeveer 5 à 6 euro per uur, t.o.v. ongeveer 10 euro in de huidige situatie. Met deze AlfaSense BV wil Van Rixtel ook inschrijven op de nieuwe aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek.

De bond wilde deze actie bij het kantoor van Sensire houden. Sensire reageerde daarop door op de dag van de actie, afgelopen maandag, het kantoor te sluiten en het kantoorpersoneel vanuit huis of andere kantoren te laten werken. De directie was namelijk bang voor intimidatie en de veiligheid van het personeel. Uiteindelijk werd besloten, dat de staatssecretaris bij het hoofdkantoor van Sensire de medewerksters toe zou spreken, waarbij tevens de burgemeester van Oude IJsselstreek, Hans Alberse, was uitgenodigd. Het overleg tussen Sensire, gemeenten, thuiszorgmedewerksters en Van Rijn zelf, vond plaats in de DRU Cultuurfabriek.

help activisten groot
Help! Activisten (foto: taxibabe)

Van Rijn sprak de medewerksters toe met de mededeling, dat hij niet was gekomen om 'even' het ontslag van tafel te vegen, maar om gemeenten en Sensire te overtuigen, dat ook op de lange termijn een goede zorg noodzakelijk is. Burgemeester Hans Alberse stak de thuiszorgmedewerksters een hart onder de riem, door mede te delen, dat hij zich er hard voor zou maken, dat in de aanbestedingsprocedure voor de thuiszorg in 2014 opgenomen wordt, dat de huidige Sensire medewerksters door een nieuwe aanbieder overgenomen moeten worden tegen de voorwaarden, zoals ze nu in de CAO staan.

De middag werd verder gevuld door een debat met diverse raadsleden uit de Achterhoeke gemeenten. Uit het debat, geleid door Lilian Marijnissen van AbvaKabo bleek ook, dat de meeste gemeenten zich hard zouden maken voor de overname van het personeel door een nieuwe aanbieder. De hele middag verliep in een gemoedelijke sfeer. Tegen 18.00 uur verscheen Van Rijn opnieuw in Varsseveld en vermeldde hij, dat hij onder de indruk was van de vaak emotionele verhalen van de thuiszorgmedewerksters.

AbvaKabo heeft besloten om alle 1100 thuiszorgmedewerksters te benaderen voor een vervolgactie. Deze actie is zeer belangrijk in verband met de situatie van alle thuiszorgmedewerksters in Nederland. Als dit ontslag daadwerkelijk om deze reden door mag gaan, betekent dat groen licht voor alle thuiszorgaanbieders, hun personeel te ontslaan na bedrijfsbeëindiging en vervolgens onder te brengen in een veel ongunstigere ZZP constructie.

Geen makke lammeren
Geen makke lammeren (foto: taxibabe)

Bedenker Girls Gone Wild krijgt celstraf

Joe Francis, de bedenker van de Girls Gone Wild-formule, is dinsdag veroordeeld tot 270 dagen cel. Daarnaast heeft hij een proeftijd van drie jaar opgelegd gekregen.

Volgens een rechter in Los Angeles is de 40-jarige Francis schuldig aan de mishandeling van een vrouw in zijn huis in 2011. Hij zou haar bij de keel hebben gegrepen en met haar hoofd tegen de grond hebben geslagen.

Naast de celstraf en proeftijd moet hij een cursus woedebeheersing volgen en wekelijks op bezoek bij een psycholoog. Francis verklaart onschuldig te zijn en gaat in hoger beroep.

Joe Francis begon in 1997 met de productie van Girls Gone Wild-video's. De films bestaan uit compilaties van jonge vrouwen die zich voor de camera (deels) ontkleden.

'Ook andere vrijwilligers Alpe d'Huzes dik betaald'

Naast Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal, hebben nog twee andere vrijwilligers van het sponsorevenement tienduizenden euro's aan vergoedingen gekregen. Dat heeft Alpe d'HuZes-voorzitter Johan van der Waal bevestigd, meldt De Telegraaf woensdag.

Het zou gaan om de eigenaar van een managementadviesbureau in Soest en een eigenaar van een bedrijf dat zich richt op financiële dienstverlening in Amersfoort. De ondernemers deden vrijwilligerswerk, maar declareerden volgens de krant wel grote sommen geld bij Alpe d'HuZes.

In 2011 zouden zij zogeheten mangement fees van respectievelijk 85.799 en 34.153 euro hebben ontvangen. Daarnaast werden nog duizenden euro's aan reiskosten gedeclareerd.

Vorige week werd bekend dat Van Veenendaal in 2011 ruim 160 duizend euro aan management fees inde via zijn eigen bv. Het drietal weigert het geld volgens De Telegraaf terug te storten. "Ik heb geen spijt van de door mij ingediende declaraties. Van fraude of gesjoemel is geen sprake. Onze enige fout is dat wij dit niet tijdig hebben gecommuniceerd", aldus Van Veenendaal in de krant.

Ben Affleck duikt op als Batman in neptrailer

Ben Affleck is op Youtube al te zien als Batman. De professioneel ogende neptrailer werd gemaakt door een fan, naar aanleiding van het nieuws van vorige week dat de acteur is ingehuurd voor het vervolg op Man of Steel.

Een Youtube-gebruiker zette zijn neptrailer maandag online om fans een idee te geven van hoe de nieuwe Batman eruit zal zien. Het filmpje is na een dag al ruim een half miljoen keer bekeken.

De video bestaat onder meer uit handig gemonteerde clips van Affleck als superheld Daredevil. Het vervolg op Man of Steel, met Ben Affleck als Batman naast Henry Cavill als Superman, draait naar verwachting in juli 2015 in de bioscoop.

'Tienduizend jongeren aan werk geholpen'

De komende maand worden tienduizend jongeren aan het werk geholpen. Dat is het plan van uitzendbureau Randstad en ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk, meldt het AD woensdag.

Momenteel zitten 150 duizend jongeren zonder baan, ongeveer zeventien procent. Het uitzendbureau zet zich tot eind september volledig in om jongeren aan het werk te krijgen.

De ruim 2600 medewerkers van Randstad 'adopteren' een aantal jongeren en gaan actief bedrijven benaderen. Ook stuurt het uitzendbureau jeugdambassadeurs naar ondernemingen en organisaties en rijden bussen met werkzoekende jongeren door het land voor kennismakingsgesprekken bij bedrijven.

Het plan wordt woensdagochtend gepresenteerd in Rotterdam. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) hebben 50 miljoen euro uitgetrokken voor het bestrijden van de groeiende jeugdwerkloosheid.

D66 wil sociaal akkoord openbreken

D66 wil dat het sociaal akkoord wordt opengebroken. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold dinsdag bij het programma Knevel & Van den Brink. Hij vindt dat onderdelen van het akkoord een snelle hervorming op de arbeidsmarkt in de weg staan. Pechtold wil onder meer versoepeling van het ontslagrecht en verkorting van de duur van de WW.

Het sociaal akkoord werd in april gesloten. Bij de afspraken die het kabinet toen met de sociale partners maakte, werd afgeweken van hervormingen uit het regeerakkoord. Onder meer de nullijn in de zorg ging van tafel.

Volgens Pechtold worden als gevolg van het sociaal akkoord banen vernietigd. Als de hervormingen uit het regeerakkoord alsnog worden doorgevoerd, levert dit volgens hem zeventigduizend banen op.

Kopschoppers krijgen straf te horen

De rechtbank in Den Bosch doet woensdag uitspraak tegen vier verdachten van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven in januari. Justitie eiste twee weken geleden tot anderhalf jaar cel. De behandeling van de zaak tegen drie minderjarige verdachten vond achter gesloten deuren plaats. De uitspraak in de 'kopschopperzaak' is wel openbaar.

Tegen Brent L., 17 jaar ten tijde van het incident, eiste het Openbaar Ministerie de hoogste straf: anderhalf jaar jeugddetentie, plus een halfjaar voorwaardelijk. Tegen een andere 17-jarige verdachte eiste justitie vier maanden jeugddetentie plus acht maanden voorwaardelijk.

De twee worden vervolgd voor het medeplegen van poging tot doodslag op het slachtoffer, een 22-jarige man uit Oirschot. De man werd in het centrum van de stad belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd meerdere malen tegen het hoofd geschopt.

Een derde verdachte, de 19-jarige Brett S., staat terecht voor openlijke geweldpleging. Tegen deze oudste verdachte werd vier maanden cel plus vier maanden voorwaardelijk geëist. Ook zou hij zich moeten laten behandelen voor zijn agressieprobleem.

Een destijds 15-jarige jongen nam geen deel aan de mishandeling, maar stond dicht bij het slachtoffer en distantieerde zich niet van het geweld. Daarmee droeg hij volgens het OM bij aan 'versterking van het groepsgevoel en een sfeer van ontremming'. Tegen hem werd een werkstraf van zeventig uur geëist.

De vier verdachten maken deel uit van een groep van acht jongeren die aanvankelijk in beeld waren. Hun identiteit was snel bekend toen justitie enkele weken na de mishandeling in een regionaal opsporingsprogramma camerabeelden van het incident vertoonde. De beelden veroorzaakten veel op internet en in de media veel ophef.

Vier van de acht jongeren worden uiteindelijk niet vervolgd omdat niet vaststond dat ze fysiek of verbaal deelnamen aan de mishandeling. Dat de rechtszaak maanden op zich liet wachten komt doordat alle verdachten in België wonen; twee van de verdachten vochten hun overlevering in dat land tot op het hoogste niveau aan.

Honderd kaarsjes voor Vredespaleis

"Wegens faillissement te koop of te huur", spotte een prentbriefkaart al binnen een jaar na de opening van het Vredespaleis in 1913. De 'tempel van de wereldvrede' in Den Haag zou heel geschikt zijn als kazerne. In de eeuw die het Vredespaleis woensdag bestaat is in het gebouw echter altijd aan vrede gewerkt.

Hoe ver weg de wereldvrede ook lijkt, de grondleggers en bewoners van het Vredespaleis laten zich niet uit het veld slaan. De honderdste verjaardag van het monumentale gebouw in Den Haag wordt ondanks de bloedige gebeurtenissen in Syrië woensdag dan ook groots gevierd. Behalve VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon spreekt ook premier Mark Rutte (VVD) de vele buitenlandse gasten toe. Koning Willem-Alexander, wiens overgrootmoeder Wilhelmina het Vredespaleis tot stand hielp komen, is er ook bij.

Het ideaal van de grondleggers van de vredestempel spreekt kennelijk nog steeds tot de verbeelding. Een stel bevlogen pacifisten wist de schatrijke industrieel Andrew Carnegie aan het begin van de twintigste eeuw te overtuigen van het belang van een heiligdom voor de wereldvrede. De Schots-Amerikaanse weldoener schonk uiteindelijk een enorm bedrag, en op 28 augustus 1913 kon hij in Den Haag een heus paleis openen. Nog geen jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit, en in de eeuw die wachtte zouden nog talloze grote en kleine conflicten volgen.

De inwijding van het Haagse gebouw maakte kennelijk minder verschil dan de grondleggers hoopten. Ze hadden weloverwogen gekozen voor de grandeur van een paleis. In het gebouw nam dan wel een hof zijn intrek dat zou gaan rechtspreken tussen landen, maar het Vredespaleis moest het aanvankelijk vooral van zijn imposante uitstraling hebben. Buiten het door Duitsland geschonken hek hadden de voorvechters van de wereldvrede weinig in de melk te brokkelen.

Toch nemen de bewoners van het Vredespaleis inmiddels een belangrijke plaats in de internationale rechtsorde in. Het Internationale Hof van Justitie is lang niet zo bekend als het Internationaal Strafhof, maar ook een stuk minder omstreden. En de rijke bibliotheek in het paleis, een lievelingsproject van suikeroom Carnegie, is beroemd.

Dat viert het Vredespaleis woensdag uitgebreid. Met prominente gasten en diepgravende lezingen. Met de Negende Symfonie van Beethoven, die uitkijkt naar de 'verbroedering van alle mensen'. En, als er niets tussen komt, met de secretaris-generaal van de VN.

Directeur judobond ontevreden over start WK

Voor de Nederlandse equipe is het WK judo in Rio de Janeiro teleurstellend begonnen. Dat stelt technisch directeur Ben Sonnemans nu het toernooi twee dagen onderweg is. "Iedereen is teleurgesteld dat we in de eerste twee dagen er na rondes één en twee uit liggen. Dat is natuurlijk geen lekker begin."

Toch wil Sonnemans niet te negatief zijn. "We zijn een topland in deze sport, zo worden we in het buitenland ook gezien. Maar het niveau is hier verschrikkelijk hoog en als je dan de momentopname bekijkt voor de vier Nederlanders die nu op de mat hebben gestaan dan kun je stellen dat het heel pittig is."

Daarnaast is Nederland traditioneel niet op zijn sterkst in de lichtere klasses in het judo. "We hadden recent natuurlijk Ruben Houkes, en eerder Patrick van Kalken en Jessica Gal. Maar om aan te haken bij de internationale top in deze klasses is gewoon heel lastig."

De komende dagen moeten Nederland meer succes brengen. Onder anderen met judoka's Dex Elmont en Henk Grol. Beiden houden de pers even op afstand in aanloop naar het moment suprême. Ze zijn gretig om goed te presteren, zegt Sonnemans. "Beiden zaten er twee keer dichtbij. Nu zitten ze in een trechter en willen hier iets laten zien. Ze hebben een enorme focus, vandaar ook dat ze er dan voor kiezen om even geen contact te hebben met de media."

"Er is hier geen respect voor gevestigde namen en in het judo ben je echt zo goed als je laatste wedstrijd. Dus die focus moet er ook wel zijn", zegt Sonnemans. In 2010 en 2011 greep Elmont net naast het WK-goud. Grol moest in 2009 en 2010 genoegen nemen met zilver. Elmont komt woensdag in actie in de categorie tot 73 kilogram.

Een van de Nederlandse troeven voor dit WK was Kim Polling. De judoka, die debuteert op het WK, is dit jaar nog ongeslagen en won negentien duels op rij. Maar door de scheur in de knieband moet nog blijken hoe de 22-jarige Groningse gaat presteren in Rio de Janeiro.

"Ze staat er goed voor, blijkt uit de laatste testen. Ze is gretig, gefocust en heeft de wil om goed te presteren", zegt Sonnemans. "Maar ook zij moet het nu bewijzen. Testen kun je niet vergelijken met de wedstrijdspanning en de fysieke krachten die vrijkomen tijdens opeenvolgende wedstrijden op het allerhoogste niveau."

De eerste indrukken van Sonnemans over de organisatie van het WK waren niet zo positief. "De organisatie is me tegengevallen, zeker als je ziet dat ze hier over drie jaar de Olympische Spelen gaan organiseren." Vooral over de warming-up zone was de technisch directeur zeer ontevreden. "Dat is gewoon niet goed geregeld. Sta je daar in een relatief kleine ruimte met 250 tot 300 man om op te warmen. Een goede voorbereiding is essentieel voor een sterke prestatie."

De teamleiding had de sporters al gewaarschuwd voor hectische toestanden. "Toen ik hier dit weekeinde rondliep had ik al zo'n gevoel. We hebben de judoka's gezegd dat het een chaos was en dat ze zich daarvoor af moesten sluiten en er geen energie aan moeten verliezen. Gelukkig is dit niet de olympische hal."

Alec Baldwin neemt fotograaf in houdgreep

Alec Baldwin staat bekend als een man die weinig op heeft met paparazzi. Baldwin, die afgelopen vrijdag vader werd van zijn tweede dochter Carmen Gabriela, had in het verleden wel vaker aanvaringen met fotografen.

Toen een opdringerige fotograaf gisteren foto's probeerde te maken van Baldwin's vrouw Hilaria werd het Alec allemaal wat teveel en drukte de kwaadkijkende acteur de plaatjesschieter op de motorkap van een auto. Gelukkig stonden er meer fotografen en zo kunnen we u het hele gebeuren hier, hier en hier laten bekijken.

FOK! wat een weer... Enkele wolkenvelden

Goedemorgen!  De zon komt op en de zon gaat onder.

Na dit bijzonder interessante wetenswaardigheidje kan ik jullie vertellen dat er vandaag toch wel wat wolkenvelden aanwezig zullen zijn, wat meer dan gisteren. Toch is er zeker in de loop van de dag weer volop ruimte voor de zon. De temperaturen blijven ook vandaag rond de 22 graden schommelen, en de zwakke tot matige wind komt nog steeds uit een noordelijke richting.

Pas in het weekend lijkt de kans op een bui wat toe te nemen, maar zoals het er nu naar uitziet zullen dat wederom geen grote hoeveelheden worden. De meeste neerslag lijkt namelijk steeds ten noorden van ons land langs te trekken. 

Wisselvallig weer vinden we deze dagen vooral in het midden van Europa, alsmede op de Balkan. Plaatselijk vallen er grote hoeveelheden regen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Volle maan
Janneke Maan. Prachtig op de foto gezet door KlapMongeaul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IK ben pas echt de lul!

De sprinkhaan en de mier. De mier die hard spaarde voor de winter. De sprinkhaan die maar aanklooide en in de winter niks meer te vreten had. Voor de meesten onder ons een bekend verhaal.
Maar wat als deze fabel zich afspeelt aan de voet van een vulkaan? Die vulkaan komt tot uitbarsting. Aan de voet van de vulkaan wordt alles door lavastromen overspoeld. Geen grassprietje blijft overeind en elk insect wordt tot as gereduceerd. De sprinkhaan en de mier zijn beide de lul.

Belangrijke vraag! Is één van de twee nu meer de lul dan de ander?

Kamerleden terug van reces om Syrië

De Tweede Kamer komt terug van het zomerreces om te bespreken hoe het parlement moet omgaan met Syrië. Mogelijk volgt deze week nog een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Woensdag om 14.00 uur komen de Kamerleden die zich met het buitenlandbeleid bezighouden bijeen voor een procedurevergadering. Voor die tijd moet Timmermans een brief hebben gestuurd over de stand van zaken.

In de procedurevergadering moet worden besloten of er deze week een debat komt. Of daarvoor voldoende steun is, is nog niet duidelijk. PvdA, ChristenUnie, SP, GroenLinks en D66 willen in elk geval een debat, maar die partijen vormen samen geen meerderheid. Het CDA is nog niet overtuigd. De overige partijen waren niet meteen bereikbaar.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die als eerste het verzoek indiende om de Kamer te laten terugkeren van het reces voor een debat over Syrië, wil onder meer weten of Nederland is gepolst om steun te geven aan militair ingrijpen in Syrië.

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil duidelijkheid over de Nederlandse Patriot-raketten in Turkije. "Eerder is gezegd dat de Patriot-raketten terugkeren naar Nederland als Turkije betrokken raakt bij het conflict in Syrië", zegt Van Bommel. Hij wijst erop dat Turkije militaire actie tegen Syrië steunt, ook zonder VN-mandaat.

Ook PvdA-Kamerlid Michiel Servaes wil weten wat de consequenties kunnen zijn voor de Nederlandse Patriot-missie in Turkije. Servaes meldt dinsdagavond dat als het Syrische regime gifgas blijkt te hebben gebruikt, hij 'een krachtige internationale reactie gepast' vindt. "Dat moet echter geen overhaaste actie zijn, zorgvuldigheid is geboden", aldus het Kamerlid.

Servaes vindt wel dat wapeninspecteurs van de Verenigde Naties eerst hun onderzoek moeten afronden. Ook moeten landen die informatie hebben die delen. Daarna is de Veiligheidsraad van de VN aan zet, stelt hij. "Vanzelfsprekend is voor een mogelijke militaire reactie een adequate rechtsgrondslag nodig, waarbij de PvdA-fractie zeer hecht aan besluitvorming in VN-verband."

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië lijken zich op te maken voor een aanval op Syrië, als reactie op een aanval vorige week waarbij vermoedelijk zenuwgas is gebruikt. Nederland blijft voorlopig tegen militair ingrijpen, heeft Timmermans dinsdag nog herhaald. Eerst moeten de VN-wapeninspecteurs die de gasaanval onderzoeken hun werk doen.

Jeugdhulpverlener onder verscherpt toezicht

Jeugdhulpverleningscentrum Stichting Het Hof is voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Tijdens bezoeken aan de drie locaties in Ingen, Wageningen en Woudenberg constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat de zorg niet aan de normen voldoet.

De stichting vangt twintig kinderen op die vanwege psychische problemen of een verstandelijke handicap niet thuis kunnen wonen. De inspectie volgde Het Hof al een tijdje kritisch, omdat de IGZ niet tevreden was over de resultaten van verbetermaatregelen die sinds vorig jaar na inspectiebezoeken werden genomen.

Het verscherpte toezicht is ingesteld voor de duur van een halfjaar. In die periode brengt de IGZ de locaties zowel aangekondigde als onaangekondigde bezoeken.

Michael Caine: 'Sean Connery heeft geen Alzheimer'

Michael Caine is pislink nadat het Duitse rioolblad Bild het gerucht de wereld in heeft geholpen dat acteur Sean Connery aan de ziekte van Alzheimer zou leiden. Een woedende Caine belde met de Daily Record om het verhaal recht te zetten. "Het is volkomen absurd, het is bullshit!" vertelt hij aan de Britse krant. "Dit gezeur over de ziekte van Alzheimer is gewoon onzin."

In het artikel Sean Connery vergisst sein Leben beweert de Duitse Verlinde-bode dat de legendarische acteur in rap tempo zijn geheugen aan het verliezen is. Zo zou de acteur altijd het telefoonnummer van zijn vrouw Micheline Roquebrune bij zich hebben voor het geval de Brit niet meer weet waar hij is en zijn vrouw hem op moet halen. Het Duitse kapperskrantje zegt de informatie te hebben gekregen van 'een goede bekende' van de acteur. Ook deze flauwekul werd door Michael Caine naar het land der fabelen verwezen. "Ik heb Sean al een paar jaar niet meer gezien, maar mijn vrouw en ik hebben hem het afgelopen weekend nog opgebeld, in verband met zijn verjaardag en het ging allemaal goed met hem. Hij voelde zich goed, had volledige controle over al zijn zintuigen en was gewoon zichzelf. Ik heb geen idee waar ze deze onzin vandaan halen."

Caine (80) en Connery (83) zijn al goed bevriend sinds de vijftiger jaren en waren samen te zien in de film The Man Who Would Be King uit 1975. Het is dit jaar alweer tien jaar geleden dat Sean Connery voor het laatst op het witte doek te zien was in The League of Extraordinary Gentlemen. Hij geniet sindsdien van zijn welverdiende pensioen.


Dit is de oude snoeper vast nog niet vergeten!

Witte Huis: afzetten Assad niet het doel

Het doel van eventueel militair ingrijpen is niet het afzetten van de Syrische president Bashar Assad. Verandering van regime moet door middel van politieke onderhandelingen plaatsvinden. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney dinsdag gezegd.

De Verenigde Staten en 188 andere landen zijn ondertekenaars van het Verdrag Chemische Wapens, dat de uitbanning van chemische wapens nastreeft. Deze landen zijn erop gebrand de internationale normen te garanderen, aldus Carney. Op schending van deze normen moet volgens Washington een antwoord komen.

Maar, benadrukte Carney, een wisseling van regime 'wordt niet overwogen'.

Olie duurder door escalatie conflict Syrië

De olieprijzen stegen dinsdag door een escalatie van de situatie in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei maandagavond dat Washington de Syrische regering verantwoordelijk houdt voor het gebruik van gifgas. Militair ingrijpen door Westerse landen lijkt daarmee een stap dichterbij te komen. Dat voedde zorgen over de beschikbaarheid van olie uit het Midden-Oosten.

Rond half elf steeg de prijs van ruwe Amerikaanse olie met 0,2 procent tot 106,10 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder en kostte 111 dollar per vat. Het Midden-Oosten is goed voor een derde van de mondiale olieproductie. Als de crises in Syrië en Egypte escaleren, komt de levering vanuit andere landen in de regio mogelijk in gevaar.

'Junk' rijdt kinderen aan

Twee fietsende kinderen van 4 en 16 jaar zijn dinsdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding met een automobilist in Rotterdam. De bestuurder wordt verdacht van het veroorzaken van een ernstig ongeval en het rijden onder invloed van drugs, meldde de politie.

Na het ongeval op de kruising met de Vierambachtsstraat en de Heemraadssingel is de volwassen man aangehouden. De kinderen zijn met ambulances naar het ziekenhuis gebracht. Hoe zij eraan toe zijn, is niet duidelijk.

'Aanval door Syrië blijft niet ongestraft'

Israël zal 'met kracht' reageren op iedere poging van Syrië de joodse staat te schaden. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag gezegd.

De Verenigde Staten overwegen militaire actie tegen Syrië te ondernemen na een vermoedelijke chemische aanval vorige week. Daarbij zouden honderden dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Israël vreest doelwit te worden van Syrische vergeldingsacties in het geval de VS overgaan tot militair ingrijpen.

De burgeroorlog in Syrië heeft inmiddels aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost. Het geweld in Syrië sloeg enkele keren over naar de Golanhoogvlakte, die onder Israëlische controle staat.

[US Open] Overtuigend begin Federer

Roger Federer heeft zijn eerste partij op de US Open van dit jaar overtuigend gewonnen. De vijfvoudig winnaar versloeg Grega Zemlja uit Slovenië met 6-3, 6-2 en 7-5. Federer had eigenlijk maandag al in actie moeten komen. De partij werd toen uitgesteld vanwege de regen.

Federer is dit jaar in New York slechts als zevende geplaatst. De 32-jarige Zwitser slaagde er dit seizoen voor het eerst sinds 2002 nog niet in de finale van een grandslamtoernooi te halen. Op Wimbledon sneuvelde hij zelfs al in de tweede ronde.

Voor Jerzy Janowicz en Nicolas Almagro viel al in de eerste ronde het doek. Janowicz (14) verloor in straight sets van Maximo Gonzalez: 4-6, 4-6 en 2-6. Almagro (15) ging tegen Denis Istomin in vier sets onderuit: 3-6, 1-6, 6-4 en 3-6.

In het vrouwentoernooi haalde Sara Errani zonder gameverlies de tweede ronde. Olivia Rogowska, in de kwalificaties te sterk voor de Nederlandse Richel Hogenkamp, was het slachtoffer van de als zesde geplaatste Italiaanse. Petra Kvitova had het beduidend zwaarder. De als zevende geplaatste Tsjechische versloeg Misaki Doi uit Japan in drie sets: 6-2, 3-6 en 6-1.

Meer leraren in basisonderwijs zonder werk

Het aantal werklozen in het basisonderwijs is dit jaar met 46 procent toegenomen. Op 1 augustus vorig jaar zaten ruim 7200 mensen in het primair onderwijs zonder werk. Dat is dit jaar gestegen naar ruim 10.500, schrijft de NOS dinsdag op basis van cijfers van de stichting Participatiefonds.

Van deze mensen is driekwart leerkracht. De hogere werkloosheid zou het gevolg zijn van de afname van het aantal leerlingen. Ook moeten veel schoolbesturen bezuinigen en dat gebeurt vaak op personeel. Het Participatiefonds verzorgt de uitkeringen voor werkloos personeel in het basisonderwijs.

The Wonderful 101

Wat krijg je als je Platinum Games de vrijheid geeft om een game te maken waarbij ze Pikmin, Viewtiful Joe en Bayonetta in de blender gooien? Juist. The Wonderful 101. Een flitsende game waarbij de actie van het scherm spat en de personages allemaal een uniek karakter hebben.

http://i.fokzine.net/upload/13/08/130825_38849_wonderful101_leader_roy.png

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.