FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 november 2013

Bondsdaglid wil informatie over spionage Britten

Het Duitse Bondsdaglid Hans-Christian Ströbele heeft de Britse spionagediensten gevraagd om gegevens die ze mogelijk over hem hebben verzameld aan hem over te dragen. Hij heeft het verzoek gedaan na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden dat de Britse ambassade in Berlijn werd gebruikt als een geheime afluisterpost.

Ströbele, die namens de Groenen in de Bondsdag zit en lid is van een commissie die toezicht houdt op de Duitse inlichtingendiensten, zei dinsdag dat hij op basis van de onthullingen van Snowden denkt dat hij mogelijk is afgeluisterd. Ströbele zei tevens dat de Britten mogelijk Europese wetten aan hun laars hebben gelapt door te helpen bij het versturen van gegevens uit Duitsland naar de Verenigde Staten.

Ströbele heeft Snowden eerder deze maand in Moskou gesproken. De klokkenluider gaf hem een brief waarin hij om hulp vroeg om de Amerikaanse regering ervan te overtuigen de aanklachten die tegen hem lopen in te trekken.

Japan wint van België, Duitsland verslaat Engeland

België heeft voor de tweede keer op rij een nederlaag geleden. Dit keer door toedoen van Japan. De Rode Duivels wilden zich in de twee interlands die deze week plaatsvonden meten met grotere landen, die nog wel eens de tegenstander zouden kunnen zijn op het WK voetbal in Brazilië. Eerst was Colombia al te sterk, dit keer won Japan met 2-3 van de Belgen.

Het doelpuntrijke duel was desalniettemin aantrekkelijk om naar te kijken. Al na vijftien minuten lang de openingstreffer erin. Kevin Mirallas zette de Belgen op voorsprong op aangeven van Romelu Lukaku. Niet veel later lag de gelijkmaker van Yoichiro Kakitani er al in.

In de tweede helft wisselden beide ploegen er op los, maar ook over het aantal doelpunten hoefde niet geklaagd te worden. Zo zette Keisuke Honda Japan vlak na de rust op een 2-1 voorsprong. Even later stond de oud-speler van VVV-Venlo aan de basis van de 3-1, die gemaakt werd door Shinji Okazaki. Toby Alderweireld maakte er na 79 minuten spelen nog wel 3-2 van, maar zijn goal was te laat om er nog een stunt uit te halen.


Duitsland heeft een goed gevoel overgehouden aan de vriendschappelijke interland tegen Engeland. Na negentig minuten was het 0-1. Hoewel beide ploegen teren op een goede reputatie, was de wedstrijd regelmatig niet om aan te zien. De goal van Mertesacker, vlak voor de rust, was één van de weinige hoogtepunten in het duel. De centrale verdediger kopte na 39 minuten spelen binnen en zette Duitsland daarmee op voorsprong.

Engeland ging daarna naarstig op zoek naar de zege, maar miste voorin scherpte. The Three Lions konden weinig klaarspelen tegen de Duitsers, die het zelf ook wel hadden gezien. Voor de Engelsen betekende het de tweede nederlaag op rij.

Voor Duitsland was het de zevende keer op rij zonder nederlaag. De laatste keer dat de ploeg van bondscoach Joachim Löw verloor was eerder dit jaar tegen de Verenigde Staten (4-3). De mannen van Löw gaven een goed vervolg aan het gelijkspel van afgelopen vrijdag tegen Italië.

'Syrië moet stoppen met hinderen hulpverlening'

De mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eist in een resolutie dat de Syrische regering direct stopt met het tegenhouden van humanitaire hulp. Ook moet Damascus een eind maken aan het hinderen van de distributie van hulpgoederen door 'bureaucratische hindernissen en andere obstakels op te werpen'.

In de resolutie wordt ook gesproken over de gifgasaanval op een voorstad van Damascus. Die lijkt te worden toegeschreven aan het Syrische regime en het leger. In de tekst staat dat wapeninspecteurs van de VN 'duidelijke bewijzen hebben dat er op 21 augustus vanuit gebieden die in handen van de regering raketten zijn afgevuurd op gebieden in handen van de rebellen'. Daarbij is 'gebruik gemaakt van professionele munitie die sarin bevatte'. In het rapport dat de VN eerder uitbrachten over de gifgasaanval werd de schuldvraag juist vermeden.

Gibraltar speelt gelijk bij debuut

Gibraltar heeft zijn eerste interland als UEFA-lid gelijkgespeeld. In het Portugese Faro werd het tegen Slowakije 0-0. De wedstrijd werd in Faro gespeeld omdat het stadion in Gibraltar wordt gerenoveerd om aan de eisen van de UEFA te voldoen.

Enkele honderden fans uit Gibraltar waren afgereisd naar Faro voor het internationale debuut. Onder hen was premier Fabian Picardo. Het stadion in Faro, waar de hele bijna dertigduizend man bevolking van Gibraltar inpast, was op de thuissuporters na leeg.

Gibraltar werd in mei officieel toegelaten als 54e lid van de Europese voetbalbond. Dat was tegen het zere been van Spanje dat het Britse Overzeese gebiedsdeel claimt. De afgelopen jaren zijn er de nodige spanningen tussen Spanje en Groot-Brittannië geweest.

[WK Kwalificatie] Uitslag Frankrijk - Oekraïne

Frankrijk heeft dinsdag een WK-ticket veiliggesteld. In het Stade de France maakten Les Bleus de 2-0 nederlaag in Kiev ongedaan door Oekraïne met 3-0 te verslaan. Mamadou Sakho en Karim Benzema scoorden voor rust voor de Fransen, Oleg Gusev gaf de Oekraïners in de tweede helft met een eigen doelpunt de genadeslag.

In Parijs was Frankrijk de hele wedstrijd lang de betere ploeg. De treffer van Sakho drukte dat in de score uit en even later leek Benzema er 2-0 van te maken. De treffer van de aanvaller werd echter afgekeurd. Even later scoorde Benzema vanuit buitenspelpositie opnieuw, maar nu telde de treffer wel.

In de tweede helft ging de thuisploeg op jacht naar de beslissing. Met een derde treffer kon een verlenging immers worden voorkomen. Die viel uiteindelijk met een beetje hulp van Oekraïne. Met 3-0 op de borden wilde Frankrijk de wedstrijd helemaal in het slot gooien, maar een vierde goal bleef uit.

Frankrijk miste sinds het WK van 1998 geen mondiaal eindtoernooi meer. In eigen land werd toen de wereldtitel behaald en in 2006 was Frankrijk opnieuw dicht bij de hoofdprijs, maar was Italië na strafschoppen sterker.

In 2010 in Zuid-Afrika viel de ploeg ruziënd uiteen en waren de Fransen na een ronde klaar. Dat WK had Frankrijk ook al via de play-offs bereikt. Toen was een niet door de scheidsrechters geziene handsbal van Thierry Henry cruciaal in het tweede duel tegen Ierland.

Deelnemer stelt Miljoenenjacht aansprakelijk

De man die in het tv-programma Miljoenenjacht per vergissing op de rode knop drukte en 'slechts' 125.000 euro won, stelt het programma, producent Endemol en de notaris die in het programma zit aansprakelijk. Dat zei zijn advocaat Peter Plasman dinsdag in het tv-programma Nieuwsuur.

De man deed enkele weken geleden mee aan het programma. In zijn eigen koffer zat de hoofdprijs: 5 miljoen euro. Na het aanbod van 125.000 euro wilde hij verder spelen, maar drukte hij per vergissing op de knop. Presentatrice Linda de Mol overlegde daarop met de notaris, maar die bepaalde dat de 'deal' was gemaakt en dat de deelnemer niet verder mocht spelen.

Als Miljoenenjacht, Endemol en de notaris niet over de brug komen, stapt Plasman naar de rechter.

Deelnemer stelt Miljoenenjacht aansprakelijk
Deelnemer stelt Miljoenenjacht aansprakelijk (Foto: ANP)

De Afhaalchinees (1)

Onze Nederlandse cultuur is iets om trots op te zijn. Cultureel erfgoed moeten we koesteren. Niet zomaar te grabbel gooien. Mensen met een 'Proud to be Dutch-stickertje’ op hun bumper, die snap ik helemaal. Neem nou de rijke Hollandse keuken. Overal waar je komt in ons prachtige landje, zelfs in het allerkleinste gehucht, is wel een Chinees te vinden. Prachtig is dat. Typisch Hollands. Ik heb de Chinees altijd fascinerend gevonden. Ruim driekwart van het restaurant blijft onbenut. Er staan wel keurig gedekte tafels, alsof er een enorme drukte wordt verwacht. Klaar om een dozijn uitgehongerde rugbyteams te verzadigen. Maar die tafels blijven vrijwel helemaal leeg. De enige die je daar aantreft, is een seniele grijze ouwe dibbes die stapels boeken schrijft die niemand leest.

[WK Kwalificatie] Uitslag Zweden - Portugal

Cristiano Ronaldo en zijn Porugese kornuiten hebben zich via twee overwinningen op Zweden geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. In Zweden werd het 2-3 nadat er thuis al met 1-0 gewonnen was. 

Zweden hoopte op een snel moment van topspits Zlatan Ibrahimovic, maar in de eerste helft kreeg hij te weinig steun van zijn medespelers. Aan de andere kant onderscheidde Ronaldo zich juist met dank aan zijn ploeggenoten. Joao Moutinho stuurde Ronaldo diep en kreeg er een doelpunt van de Real Madrid-ster voor terug. Portugal kwam op voorsprong en kon daardoor WK-deelname al bijna niet meer ontgaan.

Zweden moest nog drie keer scoren om aanspraak te maken op het eindtoernooi. Toen Ibrahimovic het halverwege de tweede helft op zijn heupen kreeg, leek het nog erg spannend te worden. Eerst werkte de spits van Paris Saint-Germain uit een corner de gelijkmaker binnen, daarna zette hij Zweden met een kanonskogel op 2-1.

Het laatste woord was uiteindelijk toch aan Ronaldo en zijn Portugal. Binnen vijf minuten na de twee doelpunten van Ibrahimovic zette hij de 2-2 op het scorebord met een onhoudbaar schot voor doelman Andreas Isaksson. Twee minuten daarna werkte hij ook nog eens de 2-3 binnen. De goal was voor Ronaldo de 47ste in het Portugese shirt. Daarmee evenaart hij de Portugese topscorer aller tijden Pauleta.

Dankzij het spektakelstuk is straks niet Ibrahimovic, maar Ronaldo op het WK voetbal in Brazilië te zien. De kranten stonden voorafgaand aan het duel vol met vergelijkingen tussen het tweetal. Laatstgenoemde trok uiteindelijk aan het langste eind.

Schiphol doet bod op vliegveld Rio

Schiphol heeft samen met enkele andere partijen een bod uitgebracht op een meerderheidsbelang in de grootste luchthaven van Rio de Janeiro. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse luchthaven dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Schiphol verwacht vrijdag te horen of het bod wordt geaccepteerd.

Naast Schiphol is ook Aéroports de Paris (AdP), onder meer uitbater van luchthaven Parijs-Charles de Gaulle, bij het bod op de luchthaven betrokken. Daarnaast bestaat het consortium uit een Braziliaanse wegenbouwer en een eveneens Braziliaans beleggingsfonds. Schiphol liet begin dit jaar al weten interesse te hebben in een belang in de luchthaven van de Braziliaanse stad.

Welk belang Schiphol in Galeão International Airport krijgt en wat daarvoor wordt betaald, wil de zegsvrouw van de luchthaven niet melden. Op de luchthaven van Rio werden vorig jaar bijna 17,5 miljoen passagiers verwerkt, ongeveer een derde van het aantal reizigers dat in 2012 Schiphol passeerde.

De Nederlandse luchthaven heeft onder meer al een belang van bijna negentien procent in de luchthaven van het Australische Brisbane. Ook is Schiphol volledig eigenaar van Terminal 4 op John F. Kennedy International Airport, een van de luchthavens van New York. De buitenlandse exploitaties leverden Schiphol vorig jaar 63 miljoen euro op, zo meldt het FD.

Uitslag Nederland - Colombia

Het Nederlands elftal sluit het jaar 2013 ongeslagen af. De oefeninterland tegen Colombia eindigde vanavond in een 0-0 gelijkspel.

Nederland begon met een debutant in de basis. Joël Veltman vormde samen met Ron Vlaar het centrale verdedigingsduo. De eerste grote kans in de wedstrijd was voor Rafael van der Vaart. Zijn schot belandde op de lat, waarna de rebound van Siem de Jong net naast ging. In de rest van de eerste helft hielden beide ploegen elkaar in evenwicht en werden er weinig mogelijkheden gecreëerd. Gutierrez scoorde weliswaar na slordig balverlies van Veltman, maar deed dat vanuit buitenspelpositie.

Na 35 minuten spelen moest Nederland de wedstrijd met tien man vervolgen nadat Jeremain Lens rood had gekregen. Hij duwde de provocerende Armero tegen de grond. Even later moesten Van der Vaart en De Jong de wedstrijd met blessures verlaten na hard spel van de Colombianen.

Met een man meer drong Colombia in de tweede helft meer aan, maar gevaarlijk werd het nauwelijks. Oranje was met de beste kansen zelfs nog het dichtst bij een zege. Fer kreeg een paar goede mogelijkheden op aangeven van Narsingh. Vlak voor tijd mocht ook Patrick van Aanholt invallen en daarmee zijn debuut voor Oranje maken.

Het Nederlands elftal heeft daarmee in 2013 geen enkele nederlaag geleden. Het noteerde dit jaar zeven overwinningen en vijf keer een gelijkspel.


Abel Aguilar maakt een overtreding op Rafael van der Vaart waardoor die geblesseerd uitvalt. (Foto: Pro Shots)

Nederland

0 - 0

Colombia

 
 Gele kaart: Strootman, (Nederland), Arias, Aguilar, Falcao, Torres (Colombia)
 Rode kaart: Lens (35) (Nederland),
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.000
Arbiter: Meyer (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.d. Wiel
Veltman
Vlaar
Blind
Strootman
Schaars (De Guzman/79)
v.d. Vaart (Fer/45 2)
Lens
S. de Jong (Narsingh/44)
Depay (v. Aanholt/90+2)
  Mondragón
Arias
Valdés
Zapata
Armero
Cuadrado (Martinez/81)
Sanchez (Valencia/74)
Aguilar (torres/46)
J. Rodriguez
Falcao (Bacca/87)
Guttierrez (Ibargo/69)

Directieleden IKEA Frankrijk opgepakt om bespioneren

Directieleden van de Franse tak van het Zweedse meubelbedrijf IKEA zijn door de politie opgepakt en verhoord in verband met beschuldigingen dat zij klanten en medewerkers hebben bespioneerd. In verband met het onderzoek, dat al loopt sinds april 2012, heeft IKEA vier medewerkers ontslagen en een gedragscode opgesteld.

Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zijn algemeen directeur van IKEA Frankrijk Stefan Vanoverbeke en financieel topman Dariusz Rycher maandag opgepakt en dinsdag voor de tweede dag op rij verhoord.

Twee vakbonden hebben een klacht bij IKEA ingediend. De directieleden worden ervan beschuldigd honderden medewerkers en klanten de afgelopen vijf jaar te hebben bespioneerd.

Madonna bestbetaalde artiest ter wereld

Van alle artiesten kon Madonna tussen juni 2012 en juni van dit jaar het meeste geld bijschrijven op haar bankrekening. De zangeres schraapte in dat jaar 125 miljoen dollar bij elkaar, schat zakenblad Forbes. Lady Gaga staat tweede in de lijst maar verdiende met tachtig miljoen euro een stuk minder.

Het grootste gedeelte van Madonna's inkomen is te danken aan haar MDNA-toer, weet Forbes. Gaga had een hoop meer kunnen verdienen als ze niet een groot aantal concerten had moeten afzeggen wegens een heupblessure. De zangeres wordt in de lijst op de voet gevolgd door Bon Jovi. Die band verdiende 79 miljoen dollar en ook dat geld werd voor het grootste deel verdiend met een toer.

Tiësto vertegenwoordigt Nederland in de lijst. Hij staat op nummer 25 met een geschat inkomen van 32 miljoen dollar.

De ranglijst van Forbes is samengesteld uit de geschatte inkomens van artiesten, gebaseerd op verschillende gegevens en informatie van managers, advocaten en artiesten.

[WK Kwalificatie] Kroatië maakt einde aan WK-droom IJsland

Kroatië heeft zich ten koste van IJsland verzekerd van deelname aan het WK in Brazilië volgend jaar. De Kroaten waren in eigen huis met 2-0 te sterk. Na het doelpuntloos gelijkspel in de heenwedstrijd moet IJsland zijn debuut op de mondiale titelstrijd daardoor uitstellen. Een rode kaart voor Mario Mandzukic in de 38e minuut kon de bezoekers niet helpen.

De aanvaller van Bayern München had tien minuten eerder de score al geopend. Scheidsrechter Björn Kuipers stuurde hem echter van het veld nadat hij zijn noppen in het bovenbeen van AZ-aanvaller Johan Berg Gudmundsson had gezet.

Darijo Srna zorgde kort na rust voor de beslissing. Zijn schot verraste doelman Hannes Halldorsson. Alfred Finnbogason van sc Heerenveen had een basisplaats bij IJsland. De geblesseerde Ajacied Kolbeinn Sigthorsson werd vervangen door voormalig PSV-, Chelsea- en Barcelona-speler Eidur Gudjohnsen.

[WK Kwalificatie] Griekenland heeft aan gelijkspel genoeg

Griekenland heeft zich geplaatst voor het eindtoernooi van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Roemenië kon de WK-droom in eigen huis niet waarmaken. De Roemenen gingen de playoff in met de wetenschap dat er veel gescoord zou moeten worden om nog kans te maken op het WK.

Konstantinos Mitroglou zorgde er namens Griekenland al snel voor dat die wens steeds verder van huis kwam. Hij maakte na 23 minuten spelen de 0-1 met een bekeken schot. Roemenië had in de eerste helft veel balbezit, maar buitte dat niet uit. Tien minuten na het begin van het tweede bedrijf kreeg Roemenië dan toch loon naar werken, nota bene door een eigen doelpunt van Alexandros Tziolis.

Griekenland zette volledig in op een defensieve speelstijl, waarbij het meeste van de tijd alleen Mitroglou op de vijandelijke helft te vinden was. Het bleef bij 1-1. Na de 3-1 van vorige week vrijdag mag Griekenland zich de verdiende winnaar van de WK-playoff noemen. De Grieken mogen proberen om na hun gewonnen EK 2004 nieuw eremateriaal binnen te slepen.

Het goede doel is een SCAM!!

Al die beelden, zouden ze nu echt zijn. Als we dit filmpje moeten geloven...
Maar het is een spoof. iKind media is het zat dat er zoveel stereotypes in de goede doelenreclames zijn. Ze vinden dat we onze betrokkenheid moeten creëren op basis van kennis en niet op stereotypes. Daarom geven ze de rusty radiator award voor de meest stereotype reclame, en de golden radiator award voor de meest originele. En het filmpje is gewoon grappig. 

Met dank aan SomeUser voor de submit

Bolhuis: zorg over kansspelmarkt

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis heeft dinsdag bij de algemene vergadering van de sportkoepel nogmaals zijn zorg uitgesproken over een mogelijke liberalisering van de kansspelmarkt. Bolhuis vreest een verdere daling van de inkomsten voor de sport uit met name de Lottogelden als buitenlandse gokbedrijven in Nederland legaal kunnen opereren.

"De afgelopen jaren is al gewoon gedoogd dat tientallen miljoenen via illegale kansspelen naar het buitenland vloeiden en dat die goksites konden concurreren met onze Lotto", zei Bolhuis die in afwachting is van een nieuwe kansspelwet. Naar verwachting ligt die eind januari bij de ministerraad. Over 2012 ontving de Nederlandse sport nog 43 miljoen euro uit de Lottogelden.

Kamer: geen nukes onder JSF

De Joint Strike Fighter (JSF/F-35) moet geen kernwapens kunnen afwerpen. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie van die strekking van de SP aan. De motie kreeg steun van PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

De JSF wordt de opvolger van de F-16. Dat laatste toestel is wel geschikt om kernwapens af te gooien en moet in 2024 zijn vervangen door de JSF. Officieel ontkent het kabinet trouwens nog steeds dat er Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom staat de aangenomen motie los van de NAVO-taak inzake nucleaire kwesties. Gelet op het verdrag over nucleaire samenwerking dat Nederland met de VS heeft, lijkt de motie dan ook nogal een wassen neus.


NOS - Kamer: geen nucleaire taken JSF

Werkstraffen voor onruststokers Haarrijnseplas

Vier jongeren die betrokken waren bij de geweldplegingen bij de Haarrijnseplas bij Vleuten begin augustus zijn dinsdag veroordeeld tot werkstraffen. Twee andere jongeren werden vrijgesproken, meldt het Openbaar Ministerie.

Bij de Haarrijnseplas was het afgelopen zomer vaker raak. Strandwachten moesten geregeld optreden om de gemoederen te bedaren. Op 5 augustus ontstond een ruzie tussen twee groepen jongeren en dreigde een vechtpartij te ontstaan. Een agent gaf de jongens daarop te kennen dat ze moesten vertrekken.

De jongens weigerden echter te gaan en richtten zich tegen de aanwezige agenten. De jongeren beledigden de politie en maakten zich schuldig aan bedreiging, mishandeling en geweldpleging. Ook verzetten ze zich tegen hun aanhouding.

In totaal zijn er acht verdachten, van wie er een meerderjarig is. Zijn zaak werd dinsdag echter niet op zitting behandeld omdat nader onderzoek moet worden verricht. Verder is een zaak geseponeerd wegens onvoldoende bewijs.

De zaken tegen de overige zes verdachten werden dinsdag achter gesloten deuren behandeld. Voor een van de zes vroeg de officier van justitie al vrijspraak, tegen de andere vijf eiste hij werkstraffen variërend van 48 tot honderd uur. De rechtbank legde vier van hen uiteindelijk werkstraffen van veertig en zestig uur op.

[WK Kwalificatie] Algerije met nipte zege naar WK

Algerije heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Een 1-0 overwinning thuis was voldoende om door te gaan. Zes weken geleden werd het in Burkina Faso 3-2 en dus gaat Algerije door op uitdoelpunten. 

De Algerijnen mogen nu proberen om volgende zomer hoge ogen te gooien op het wereldkampioenschap. Makkelijk ging het overigens niet tegen Burkina Faso. Al zes uur van te voren zat het stadion bomvol met supporters die een spektakelstuk verwachtten. Ook op het veld was het regelmatig een chaos. Beide ploegen maakten er een ware strijd van in de hoop het WK-ticket veilig te stellen.

Madjid Bougherra werd na 49 minuten spelen de gevierde man voor Algerije. Hij prikte de openingstreffer binnen en zorgde er daarmee voor dat de kwalificatie in zicht kwam. Burkina Faso, dat nooit eerder op een wereldkampioenschap uitkwam, moet wachten tot een nieuwe droom werkelijkheid wordt. Begin dit jaar stuntte het team met de bijnaam Les Etalons (De Hengsten) nog door de finale van de Afrika Cup te bereiken.

FC Twente procedeert verder tegen Grolsch

FC Twente begint een bodemprocedure tegen sponsor Grolsch over de prijs die brouwer vraagt voor bier in het stadion van de club. Twente vindt de bierprijs te hoog en wil af van het contract met Grolsch. Ook eist de club een schadevergoeding vanwege de hoge prijs, zo meldt FC Twente op de clubsite.

Twente stelt dat het contract met Grolsch langer loopt dan volgens de mededingingswet is toegestaan. De club uit Enschede sloot in 2008 een overeenkomst met de brouwer, waardoor Twente tot 2020 alleen bier van Grolsch in zijn stadion mag verkopen. Het tarief dat beide partijen toen afspraken was op dat moment marktconform, maar nu niet meer, meent Twente.

De club had daarom een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Almelo. Die oordeelde dinsdag echter dat Grolsch de bierprijs niet hoeft te verlagen en ook niet opnieuw hoeft te onderhandelen met Twente. Via de bodemprocedure hoopt de club alsnog zijn gelijk te halen.

Kamer eist snellere intercity's

De Tweede Kamer eist dat de intercity's die over het Nederlandse deel van de hogesnelheidslijn (hsl) gaan rijden, harder kunnen dan tweehonderd kilometer per uur. Een meerderheid schaarde zich dinsdag achter een motie hiertoe van de coalitiepartijen VVD en PvdA.

Tijdens het debat over het Fyra-debacle een paar weken geleden bleek al dat met name de VVD ontevreden was over het alternatieve plan van de NS. Betty de Boer (VVD) liet toen al weten dat zij wil dat de intercity's over de binnenlandse delen van de hsl harder gaan rijden. Ook wil zij - en de Tweede Kamer met haar - dat de nieuwe intercity's al vanaf 2018 gaan rijden en niet pas in 2021.

De NS neemt na het debacle met de Fyra definitief afscheid van een eigen hogesnelheidstrein. In plaats daarvan gaat de Thalys vaker rijden over het traject naar Brussel en Parijs en gaat de Eurostar rijden naar Londen. Ook keert de Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel definitief terug. Over het binnenlandse deel van de hsl gaan intercity's rijden.

D66 wil opheldering over Europese geheime dienst

De Europese Commissie en het kabinet moeten openheid geven over de activiteiten van de Europese geheime dienst IntCen. Dat stelt D66. De partij wil weten wat de dienst precies doet, wie daar toezicht op houdt en of de activiteiten juridisch in de haak zijn.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie, D66-Kamerlid Gerard Schouw stelde vragen aan het Nederlandse kabinet. "Niemand weet precies wat ze wel en niet doen, welke regels van toepassing zijn en onder welke jurisdictie de dienst valt", zegt In 't Veld.

In 't Veld pleitte al eerder voor democratische controle op de activiteiten van de dienst, die is opgericht na de aanslagen van 11 september 2001. IntCen krijgt informatie van inlichtingendiensten van de EU-lidstaten, maar wat de dienst precies doet is met veel mysterie omgeven. Wel is bekend dat IntCen valt onder EU-buitenlandchef Catherine Ashton en dat er zo'n zeventig mensen werken.

Dak winkelcentrum ingestort in Zuid-Afrika

Het dak van een winkelcentrum in aanbouw in Zuid-Afrika is dinsdag deels ingestort. Daarbij zijn zeker twee doden en 29 gewonden gevallen. Dat heeft de politie gezegd. Reddingswerkers proberen met hijskranen, speurhonden en zoeklichten slachtoffers onder het puin te lokaliseren.

Het ingestorte winkelcentrum staat in Tongaat, bij de oostelijke kuststad Durban. Een woordvoerder van de reddingswerkers zei eerder dat vijftig mensen waarschijnlijk vastzitten onder het puin, maar voegde er aan toe dat dat aantal nog onbevestigd is. "Met honden wordt het gebied nu uitgekamd, op zoek naar slachtoffers", zei Mandy Govender van de politie. "Er liggen zoveel betonplaten en we weten niet wat we daaronder aantreffen."

De locoburgemeester van Tongaat zei dat er helemaal niet gebouwd had mogen worden, omdat de aannemers hun werk niet naar behoren deden. "We hebben ze een maand geleden voor de rechter gesleept", zei Nomvuzo Shabalala. "We dachten dat ze gestopt waren."

Politie moet terughoudend zijn met filefuik

De politie moet 'zeer terughoudend en weloverwogen' omgaan met het inzetten van een filefuik, geforceerde stops of het instellen van een roadblock. De nationale politie heeft hiertoe uniforme regels opgesteld, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de regels kunnen politieagenten de risico's en de belangen van een achtervolging afwegen tegen het belang van de aanhouding. Zo moet de agent onder meer de ernst van een strafbaar feit, de snelheid waarmee wordt gereden, de beschikbare informatie over de achtervolgde auto en de aanwezigheid van het overige verkeer in ogenschouw nemen.

Als tot een achtervolging wordt besloten, moet dat onmiddellijk worden gemeld. In het operationeel centrum is de aanwezige leidinggevende verantwoordelijk voor de coördinatie van de achtervolging. Die moet dat afstemmen met de zogeheten officier van dienst, die de achtervolging af kan laten breken.

De afspraken moeten in het voorjaar volledig zijn ingevoerd in alle eenheden van de nationale politie. In 2011 ging het volledig mis toen de politie een filefuik opzette op de A2 om een benzinedief te vangen. Een automobilist kwam om het leven toen de dief in de file op hem inreed.

Politicus VS zwaargewond na aanval in huis

Een senator uit de Amerikaanse staat Virginia is dinsdag neergestoken in zijn huis. Zijn zoon werd dood gevonden met een schotwond. Senator Creigh Deeds ligt met meerdere steekwonden in kritieke toestand in een ziekenhuis, meldt de politie.

Een woordvoerster van de politie wilde niet zeggen wie de senator heeft neergestoken, of hoe zijn zoon is omgekomen. Wel zei ze dat de politie niet op zoek is naar verdachten. Agenten hebben met Deeds kunnen praten, maar wat hij hun heeft verteld wil de politie niet zeggen. "Het is een zeer complex onderzoek", aldus de woordvoerster.

Bieber ontmoette Mexicaanse president niet

Justin Bieber heeft niet, zoals hij beweerde, een onderonsje gehad met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. "De president ontkent een ontmoeting met de zanger Justin Bieber", liet het gevolg van Nieto weten via Twitter.

"Ik heb net een aantal geweldige Mexicaanse Beliebers ontmoet en de president en zijn familie", twitterde Bieber maandag voor aanvang van zijn show in Mexico-Stad.

Bronnen vertellen aan TMZ dat het logisch is dat de 19-jarige zanger zich heeft vergist. Hij had namelijk te horen gekregen dat hij Nieto en zijn familie zou treffen. Toen hij de groep daadwerkelijk ontmoette, was hij in de veronderstelling dat Nieto ook van de partij was.

Prehistorische mens neukte van alles

De moderne mens is maar preuts. Sommigen roepen al moord en brand als twee mensen met een andere huidskleur, een ander geloof of hetzelfde geslacht het bed delen. Onze voorouders deden echter niet zo moeilijk. Wetenschappers hebben ontdekt dat onze over-over-over-etc.-grootouders zelfs veelvuldig vreeën met niet-soortgenoten.

De ontdekking werd gedaan door genetici van Harvard University en het Max Planck-instituut. Zij brachten het genoom van de neanderthalers en de denisovanen, twee van onze naaste verwanten, beter in kaart. Daardoor konden ze ook achterhalen dat neanderthaler- en denisovaan-genen in het menselijke genoom terecht zijn gekomen.

Iedereen zonder Afrikaanse roots heeft zo'n twee procent aan neanderthalergenen. Alleen bepaalde volkeren in Oceanië, zoals de Papoea's, hebben genen van de denisovanen, maar die genen vormen wel direct vier procent van hun genoom. Omdat geen driehoeksverhouding compleet is zonder het derde pootje, is ook gebleken dat neanderthalers en denisovanen zich onderling voortplantten.

Wat zo mogelijk nog interessanter is, is de ontdekking van onbekend genetisch materiaal in populaties die in China en Oost-Azië wonen. Dat suggereert dat er zelfs nog een vierde, totnogtoe onbekende, mensachtige is geweest die gezellig meedeed. Welke soort dat geweest mag zijn? In de woorden van paleo-antropoloog Chris Stringer: "We hebben geen flauw idee."

Hockeymannen lijden forse nederlaag tegen België

De Oranje hockeymannen hebben dinsdagavond een flink pak rammel gekregen van België. In een oefeninterland op het veld van Westland verloor de ploeg van bondscoach Paul van Ass met maar liefst 2-6 van onze zuiderburen.

Oranje had de eerste kans om de score te openen via een strafbal. Jeroen Hertzberger miste echter waardoor de brilstand op het scorebord bleef. Jan-Willem Buissant bracht zijn ploeg even later toch op voorsprong. Florent Van Aubel maakte echter in de dertigste minuut de gelijkmaker, waarna Belg Tom Boon via een strafbal ervoor zorgde dat zijn team met een voorsprong ging rusten.

In het tweede bedrijf werd het nog erger voor Nederland. John-John Dohmen zette de 1-3 op het scorebord, gevolgd door de 1-4 van Jeffrey Thys en de 1-5 van Cédric Charlier. Sander Baart beperkte vijf minuten voor tijd nog enigszins de schade door de 2-5 op zijn naam te schrijven. Het slotakkoord was voor Boon, die met zijn tweede treffer van de avond er 2-6 van maakte.

Froome: "Wielrennen heeft strenge dopingsancties nodig"

Chris Froome is voor strengere dopingsancties, zoals het uitbreiden van de standaardschorsing van twee naar vier jaar. Dit zei de Tourwinnaar op de slotdag van een bezoek aan zijn geboorteland Kenia. Hij maakte tevens bekend dat hij een fonds op gaat richten om het wielrennen in Kenia te ondersteunen.

"Onze sport is waarschijnlijk de zuiverste uithoudingssport, als je de Armstrong-periode buiten beschouwing laat. Vier jaar schorsing bij een eerste dopingdelict is meteen een erg zware straf, zeker als je weet dat een wielercarrière gemiddeld slechts vijftien jaar duurt. Dat soort strenge sancties is wat het wielrennen nu nodig heeft", aldus Froome.

Door de winst in de Tour de France van dit jaar kreeg Froome zelf ook veel vragen over doping. "Het deed me pijn dat mensen me vroegen of ik zuiver koerste", vervolgde de Brit. "Ik verwachtte het wel, sinds de zaak-Armstrong stelt de pers altijd die vraag. Bovendien weet je dat je als geletruidrager die vraag kan krijgen."

Ueda biedt excuses aan voor The Last Guardian

Het spel is al acht jaar in ontwikkeling en het is al weer vijf jaar geleden sinds de eerste aankondiging en nog steeds zitten gamers over heel de wereld met smart te wachten op The Last Guardian. In een interview met magazine Edge biedt game director Fumito Ueda zijn excuses aan aan de gamewereld voor het lange wachten.

Ueda zegt een heel groot spijtgevoel te hebben bij het feit dat hij zijn publiek zo verschrikkelijk lang laat wachten. Hij zegt ook dat zijn eigen creatieve deel van het ontwikkelproces al een tijd klaar is, maar dat het invullen van alle details rondom het hoe, waar en wanneer erg lang duren.

Vooralsnog blijft er een grote sluier van onzekerheid hangen rondom de releasedatum van The Last Guardian. Eén ding is zeker, als het spel uitkomt zullen er een hoop gamers een vreugdedansje doen.

Last Guardian

Prins George groeit snel

De Britse prins George groeit snel. Dat heeft zijn moeder Kate gezegd tegen een ex-veroordeelde bij een liefdadigheidsevenement in Londen, schrijft de Britse krant Daily Mirror. Bij het evenement kreeg Kate een rompertje voor haar zoon van de oud-crimineel, Aaron Russell-Andrews.

"Ze was er heel blij mee", aldus de 22-jarige Russell-Andrews. "Ze zei dat het goed zou passen en dat hij erg snel groeit." Vervolgens probeerde Russell-Andrews' dochter van twintig maanden oud het cadeautje uit Kates handen te grissen.

Russell-Andrews pleegde in zijn jeugd nogal wat misdrijven, maar raakte vier jaar geleden betrokken bij Only Connect, een organisatie die ex-veroordeelden helpt. "Ze vond het heel goed dat Only Connect me heeft geholpen en me op het rechte pad houdt", aldus Russell-Andrews, die tegenwoordig professioneel acteur is.

Dat prins George snel groeit is overigens niet heel bijzonder. Dat doen de meeste kleine kinderen namelijk. Mensen die niet zo snel groeien worden lilliputters genoemd en lilliputters zijn vrij zeldzaam.

PvdA en EP'er blijven het oneens

Het PvdA-bestuur en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zijn er niet in geslaagd het eens te worden. Dat heeft een woordvoerder van partijvoorzitter Hans Spekman dinsdagavond laten weten.

De rechter had het partijbestuur en Merkies tot dinsdag 17.00 uur de tijd gegeven om tot een vergelijk te komen. Nu dat niet is gelukt, doet de rechter volgende week vrijdag uitspraak in de zaak die Merkies tegen haar eigen partij heeft aangespannen.

De zaak draait om vergoedingen die Merkies te laat zou hebben terugbetaald. De politica bestrijdt dat ze regels heeft overtreden en stelt dat het partijbestuur erop uit is haar zwart te maken.

Het PvdA-bestuur ziet het vonnis met vertrouwen tegemoet, meldt de woordvoerder.

Hoogste Citoscores 2013 in Stichtse Vecht

Scholen in de gemeente Stichtse Vecht hebben in 2013 de hoogste Citoscores behaald. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek naar alle gemeenten met meer dan twintig basisscholen van RTL Nieuws. Naast de Utrechtse gemeente scoorden scholen in Sittard-Geleen en Breda hoog. De gemeenten Hardenberg, Kampen en Leeuwarden scoorden het slechtst.

De Ds. Pieter van Dijkeschool in Bruinisse heeft de hoogste Citoscores van het land. Daarna volgen de Cbs De Hille in Barger-Compascuum en Basisschool Taal & Lent in Venlo.

RTL Nieuws publiceerde dinsdag de Citoscores van alle basisscholen van dit jaar. In september bracht de nieuwszender al de scores van eerdere jaren. De scores werden vrijgegeven door staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Nederlands paspoort voor atlete Hassan

De Ethiopische atlete Sifan Hassan krijgt vrijdag een Nederlands paspoort. De organisatie van de Warandeloop heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Dit betekent dat ze zondag bij de wedstrijd in Tilburg mee kan strijden om de Nederlandse crosstitel en ze kan zich ook proberen te plaatsen voor de EK volgende maand in Belgrado.

Hassan kwam 5 jaar geleden als vluchtelinge naar Nederland. Ze maakte de afgelopen tijd al veel indruk bij wedstrijden op de middellange afstanden. Ze hoopte dit jaar al als Nederlandse te kunnen meedoen aan de wereldtitelstrijd in Moskou, maar het lukte toen niet om de formaliteiten op tijd af te ronden.

Nederlands paspoort voor atlete Hassan
Nederlands paspoort voor atlete Hassan (Foto: ANP)

PvdA wil betalingsregeling voor verkeersboetes

Mensen met hoge schulden moeten afspraken kunnen maken over hoe ze hun verkeersboetes betalen. Schuldenaren moeten zo meer tijd krijgen om hun huishoudboekje op orde te krijgen, wil PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. "Hiermee voorkomen we dat mensen met financiële problemen op straat komen te staan of in de gevangenis belanden."

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voert nu straffen uit en mag daar niets over afspreken, aldus Recourt. De door de wet opgelegde 'agressieve wijze van incasso' houdt volgens hem geen rekening met de menselijke maat. Het Kamerlid wijst erop dat een incasso door het CJIB bijvoorbeeld kan leiden tot huisuitzetting omdat het CJIB niet mee kan doen met een schuldsanering.

"Iemand die werkelijk niet in staat is een boete te betalen moet in de gelegenheid kunnen worden gesteld om een betalingsregeling te treffen", vindt Recourt. "Dit voorkomt dat iemand onnodig verder in de problemen komt. Zeker in deze tijd is het van groot belang om mensen wat tijd te gunnen om aan een financiële verplichting te voldoen."

VVD-Kamerlid Ard van der Steur heeft in een reactie aan nu.nl laten weten dat alleen in uitzonderlijke gevallen een betalingsregeling mogelijk zou moeten zijn. Dergelijke regelingen kosten volgens hem extra mankracht en dus geld. "Wij kunnen ons hooguit in zeer schrijnende gevallen een betalingsregeling voorstellen en misschien ook nog in het geval van wettelijke schuldsanering."

Agenten niet vervolgd voor neerschieten verdachte

Drie agenten die schoten losten bij een arrestatie in februari in Den Bosch worden hiervoor niet vervolgd.Twee agenten handelden uit noodweer, de derde heeft zich aan alle geldende regels gehouden, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag na onderzoek. Bij de schietpartij raakte een toen 50-jarige man zwaargewond door politiekogels, maar hij overleefde het uiteindelijk wel.

Agenten wilden 21 februari op een parkeerplaats in Rosmalen twee mannen aanhouden. Bij een van hen, de destijds 50-jarige man, mislukte dat omdat hij wegreed in een auto waarin ook een vrouw zat. Twee politieauto's met daarin vier agenten zetten de achtervolging in die leidde naar Den Bosch.

Tijdens de achtervolging haalde de verdachte volgens het OM gevaarlijke verkeersmanoeuvres uit. De achtervolging eindigde, nadat de verdachte tot stilstand kwam op een middengeleider bij een rotonde op de Merwedelaan in Den Bosch. De agenten plaatsten hun auto's rondom de gecrashte wagen om te voorkomen dat de verdachte weer weg kon rijden, wat de verdachte echter toch probeerde.

Een van de agenten kon de auto niet ontwijken en dreigde overreden te worden. Daarop schoot de agent gericht op de verdachte. Een andere agent loste een waarschuwingsschot op de auto, nadat hij de verdachte had gewaarschuwd dat een vuurwapen op hem was gericht. Toen de verdachte achteruit reed, dreigde een andere agent in de knel te raken. Ook die schoot vervolgens op de auto.

De vrouw die bij de man in de auto zat, bleef ongedeerd.

[WK Kwalificatie] Ghana voor derde keer op rij naar WK

Ghana heeft zich voor de derde keer op rij geplaatst voor het WK voetbal. In Caïro werd de tweede wedstrijd tegen Egypte dinsdag met 2-1 verloren. Dat was na de 6-1 overwinning in eigen huis ruimschoots voldoende om deelname aan het toernooi in Brazilië veilig te stellen. Een stunt van het gastland zat er geen moment in.

Amr Zaky schoot namens Egypte uit een vrije trap van dichtbij de openingstreffer binnen. Gelijk erna ging Egypte op zoek naar de tweede goal voor de rust. Die kwam er niet. Bob Bradley, bondscoach van Egypte, richtte om de haverklap een blik op zijn horloge. Met nog 45 minuten op de klok zou het nog veel lastiger worden.

De Egyptische defensie stond als een huis, al kon de Ghanese aanval gewoon weinig klaarspelen. Bradley liet zijn mannen vooral gevaarlijk worden door middel van counters, maar dat bleek niet het wondermiddel om alsnog een WK-ticket op te pikken.

Met nog zeven minuten reguliere speeltijd op de klok kwam de Egyptische tweede treffer er nog wel. Mohammed Gedo Nagi zette Ghana-doelman Dauda op het verkeerde been. Het doelpunt kwam rijkelijk te laat om nog wat klaar te spelen: Egypte zou nog drie doelpunten nodig hebben om het WK te bereiken. Met de 2-1 van Kevin-Prince Boateng in de 88ste minuut was een stunt helemaal uitgesloten.

De Black Stars debuteerden in 2006 in Duitsland op een mondiale titelstrijd, toen was Brazilië in de tweede ronde te sterk. Ghana reikte vier jaar geleden in Zuid-Afrika tot de kwartfinale van het WK. Daarin moest het land pas na strafschoppen buigen voor Uruguay. Met Ghana zijn nu vier van de vijf Afrikaanse tickets vergeven. Eerder kwalificeerden Kameroen, Nigeria en Ivoorkust zich al voor het WK. Burkina Faso en Algerije strijden later dinsdag om de laatste plek.

Kamer wil grote herdenking Eerste Wereldoorlog

Het begin van de Eerste Wereldoorlog, volgend jaar een eeuw geleden, moet in Nederland 'breed' worden herdacht, samen met Vlaanderen. Het kabinet moet hiervoor een plan maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf dinsdag steun aan een voorstel hiervoor van D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Bergkamp wijst erop dat er in Nederland weinig aandacht is voor de Eerste Wereldoorlog. Een grootschalige herdenking 'zou kunnen bijdragen aan meer bekendheid met deze belangrijke fase in onze wereldgeschiedenis'. Bij het maken van de plannen moet het kabinet samenwerken met het museum Huis Doorn, waar de Duitse keizer Wilhelm II verbleef na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog.

De Eerste Wereldoorlog begon op 28 juli 1914 met de inval van Oostenrijk-Hongarije in Servië, gevolgd door de Duitse invasie van België, Luxemburg en Frankrijk. Ook de andere grote mogendheden raakten betrokken. Nederland was neutraal in het bloedige conflict, dat duurde tot 11 november 1918.

Kamer: Zwarte Piet niet alleen zwart

Zwarte Piet mag van de Tweede Kamer ook een ander kleurtje krijgen. Een grote meerderheid stemde dinsdag tegen een motie van de PVV'ers Martin Bosma en Geert Wilders waarin stond dat Zwarte Piet alleen zwart mocht zijn. Alleen de PVV en voormalig PVV'er Louis Bontes stemden voor.

De PVV had de motie ingediend naar aanleiding van de recente discussie over het racistische karakter van de knecht van Sinterklaas. Volgens Bosma en Wilders is het een 'keiharde aanval' op Nederlands cultuurgoed als Zwarte Piet andere kleuren krijgt, zoals sommigen bepleiten.

Het kabinet is verdeeld over de kwestie. Premier Mark Rutte (VVD) verklaarde dat Zwarte Piet 'nu eenmaal' zwart is. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei daarentegen dat het mooi zou zijn als Sinterklaas verandert in een feest waar iedereen zich prettig bij voelt. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei wel iets te zien in een 'regenboogpiet'.

Intussen vinden de anti-pieten in Nederland dat zelfs groene Pieten onacceptabel zijn.

'PlayStation 4 maken kost $381'

Zoals met elke console die uitkomt worden er verschillende rapporten opgesteld met wat het kost om die console te maken. Onderzoeksbureau IHS heeft nu aangegeven dat de PS4 $381 kost om te maken, de console wordt verkocht voor $399. 

De marge op het apparaat is dus erg klein als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de iPad Air die $271 kost om te maken maar voor $499 verkocht wordt. In 2006 toen de PS3 uitkwam is een soortgelijk rapport gemaakt met de kosten voor de PS3 geschat op $805 terwijl het apparaat verkocht werd voor $599.

Drie jaar later in 2009 kostte de PS3 nog maar $336 om te maken maar de console lag in de winkels voor $299. Een analist van IHS geeft aan dat als Sony de kans krijgt om de kosten van de productie omlaag te krijgen er verwacht wordt ook de winkelprijs zal zakken zoals we bij de PS3 ook zagen.

In het rapport wordt er ook specifiek ingegaan op de kosten van bijvoorbeeld de microchips, de grootte daarvan en bijvoorbeeld de kosten voor het maken van de PS4-controller die op $28 dollar ligt. Volgens een analist bij IHS zal Sony weinig tot geen winst maken op de console, misschien zelfs nog verlies ondanks de kleine marge. Sony zal het dus voornamelijk van de software en randaccesoires moeten hebben.

Het rapport van IHS is nog niet volledig uitgebracht, dat wordt komende dag verwacht, maar hier kun je al wat details lezen.

Marco Kroon mag boek niet promoten van Defensie

Oorlogsheld Marco Kroon mag niet in de media komen met Danger Close, het boek dat hij schreef over zijn tijd in Afghanistan. Dat bevestigt het ministerie van Defensie dinsdag. Kroon is onlangs teruggekeerd bij het Korps Commandotroepen en mag in die functie niet in de openbaarheid treden.

De jongste drager van de Willemsorde zou diverse interviews geven over zijn boek. "Er was een heel mediacircus opgezet", vertelt uitgever Jan Louwers. "Dat is nu helaas van tafel." De militair kreeg twee weken geleden te horen dat hij niet meer in de media mag komen.

Kroon schreef het boek Danger Close zonder hulp van een ghostwriter. "Hij heeft nachten doorgeschreven", vertelt Louwers. In zijn boek komt zijn tijd als commandant van een Special Force-peloton in Afghanistan uitgebreid aan bod. De 43-jarige militair werd in 2009 bekroond met de hoogste militaire onderscheiding.

Onderzoek bevestigt mosterdgas in Edese kelderbox

Een overleden leraar uit Ede had in zijn kelderbox inderdaad mosterdgas en andere strijdgassen liggen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend. De man bewaarde de chemicaliën in flesjes. Het appartementencomplex werd vorige maand uit voorzorg ontruimd.

Naast mosterdgas werd ook chloorpicrine, difosgeen en CN-traangas aangetroffen in de kelderbox. Het bezit van mosterdgas is strafbaar. Het gas werd in de Eerste Wereldoorlog gebruikt als strijdgas. Het bezit van de andere gassen is strafbaar als ze bedoeld zijn om andere mensen kwaad te doen.

De politie onderzoekt de herkomst van de stoffen nog. De bewoners van de flat zijn inmiddels op de hoogte gesteld. In totaal konden 110 mensen een dag en nacht hun flat niet in.

De man was voormalig leraar natuurkunde. Na zijn dood kreeg zijn broer een brief waarin stond dat hij in zijn kelderbox mosterdgas had opgeborgen. Wat hij van plan was met de stoffen is niet bekend. De broer lichtte na het lezen van de brief de politie in, waarna de flat op 18 oktober werd ontruimd en onderzocht.

Nederlander doodgeschoten in Polen

Een 41-jarige Nederlander is zondagavond in de Poolse plaats Przeclaw doodgeschoten door de ex van zijn partner. Ook de 17-jarige dochter en de 18-jarige zoon van de vrouw werden doodgeschoten door de man, die uiteindelijk ook de hand aan zichzelf sloeg. De vrouw wist te ontkomen, meldt het Openbaar Ministerie in Zielona Gora, in het westen van het land.

De man had eerst thuis zijn hond doodgeschoten, voordat hij naar de woning van zijn ex toog. De man drong de woning binnen en schoot eerst de zoon en dochter van zijn ex dood en daarna haar huidige partner.

Marie Rose ook naar console

Yohei Shimbori, de game director van alle versies van Dead or Alive 5, heeft bevestigd dat het onlangs aangekondigde personage voor de arcadeversie ook voor Dead or Alive 5 Ultimate op console uitkomt.

Marie Rose, de achttienjarige lolita uit Zweden, zal in een update naar de Ultimate-versie van Dead or Alive 5 komen. Een releasedatum of prijs kon hij niet geven, dat wordt nog even afwachten. Hij bevestigde daarnaast dat Marie Rose ook voor Core Fighters uitkomt, de free-to-play-versie van Dead or Alive 5.


Kindjes maken in het westen

Kindjes maken, een kunst die vele FOK!kers beoefenen wordt nu op een andere manier mogelijk. Het Japanse Conception 2: Children of the Seven Stars komt namelijk naar het Westen voor de 3DS en PlayStation Vita.

Helaas zal het niet mogelijk zijn om in deze RPG echt seks te hebben met personages. Jouw personage ontrekt energie uit onschuldige meisjes en met die energie maak je kinderen die je voor je laat vechten in de kerkers.

Een releasedatum is niet bekendgemaakt maar dit zal ergens in 2014 worden. Hieronder kun je een Japanse gametrailer bekijken.

Hockeyvedette Aymar stopt na WK

Hockeyster Luciana Aymar zet na het WK van volgend jaar in Den Haag een punt achter haar carrière. Dat laat de 36-jarige Argentijnse weten in een interview met het online magazine Sportschrijvert. Aymar werd tijdens haar carrière zeven keer verkozen tot beste hockeyster ter wereld.

Aymar kondigde ook na de Olympische Spelen in Londen al aan te stoppen, maar werd toen door haar trainer op andere gedachten gebracht. Nu is er echter geen twijfel meer. "Mijn eindstation wordt het WK in Nederland, daar waar ik mijn eerste internationale toernooi, de Champions Trophy, heb gewonnen."

Tijdens haar vijftien jaar durende interlandcarrière won Aymar twee wereldtitels en pakte ze vijf keer de Champions Trophy. Olympisch goud ontbreekt op haar erelijst. In 2000 en 2012 pakte ze zilver met de Argentijnse ploeg, in 2004 en 2008 brons.

Vooral de verloren olympische finale in Londen tegen Nederland dreunde bij Aymar nog lang na. "Dat is zonder twijfel de grootste ontgoocheling in mijn carrière", zegt ze eerlijk. "We hadden de ploeg om te winnen. Maar ja, je kan nu eenmaal niet elk doel verwezenlijken dat je voor ogen hebt. Nederland was de betere ploeg en won."

Het WK in Den Haag vindt plaats van 31 mei tot en met 14 juni. Aymar doet met Argentinië later dit jaar ook nog mee aan de World Hockey League in haar thuisland.

Aymar in actie tegen Nederland (Foto: Pro Shots)

'Weer rechtszaken wegens oorlogsmisdaden Indonesië'

Op korte termijn worden nieuwe rechtszaken aangespannen tegen de Nederlandse staat wegens oorlogsmisdaden in Indonesië. Dat zegt Jeffry Pondaag van het Comité Nederlandse Ereschulden dinsdag in het tv-programma Altijd Wat. Aanleiding van de nieuwe aangiften is onderzoek van Max van der Werff, die met Pondaag samenwerkt.

Om hoeveel rechtszaken het gaat, is niet bekend. Van der Werff verzamelt ooggetuigenverslagen van Indonesiërs. "Er zijn oorlogsmisdaden begaan waar wij geen weet van hebben", zegt Pondaag in de uitzending. "Deze feiten leveren weer nieuw bewijs op", aldus advocaat Liesbeth Zegveld. "Met name het geval van marteling is zeer ernstig en moet nader worden bekeken."

Eerdere rechtszaken van het comité hadden als resultaat dat de staat zeven weduwen uit het Indonesische dorp Rawagede een schadevergoeding moest betalen. De Nederlandse ambassadeur bood zijn excuses aan voor het bloedbad eind jaren veertig. Zegveld vertegenwoordigt meer Indonesische weduwen die een schadevergoeding eisen.

Senaat stemt in met lesbisch ouderschap

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een versoepeling van de regels van het lesbisch ouderschap. Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, OSF, 50Plus en Wopke Hoekstra van het CDA stemde in met het wetsvoorstel van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).

Met de nieuwe regels kan de vrouwelijke partner van een moeder het kind erkennen bij de burgerlijke stand. Nu moet het kind nog via een omslachtige procedure via de rechter worden geadopteerd. Naar schatting worden jaarlijks driehonderd tot vierhonderd kinderen geboren bij lesbische moeders. De nieuwe wet treedt op 1 april volgend jaar in werking.

Bijna 25 miljoen binnen voor Filipijnen

Op giro 555 is inmiddels 24.728.720 euro binnengekomen voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan in de Filipijnen. Dat meldden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Maandagnacht stond de teller aan het einde van de nationale actie voor de slachtoffers van de tyfoon al op 18,5 miljoen euro.

De SHO maakten de nieuwe tussenstand dinsdag aan het einde van de middag bekend, na de verwerking van betalingen door banken, wat enige tijd duurt. Ook dinsdag bleven de giften volgens de SHO binnenkomen.

Kleindochter Hamas-premier behandeld in Israël

Een kleindochtertje van de Hamas-premier in Gaza is zondag met spoed opgenomen in een Israëlisch ziekenhuis. Ook de artsen daar konden echter niets meer voor het 1-jarige meisje doen, liet het Israëlische leger dinsdag weten.

De peuter keerde maandag onverrichter zake terug in Gaza. Ze is volgens haar vader Abdel Salem Haniyeh inmiddels klinisch dood.

De Israëlische hulp heeft volgens een vriend van de familie Haniyeh 'geen politieke betekenis'.

Jihadist mishandelde islamcriticus

De man die de jonge Deens-Palestijnse dichter Yahya Hassan maandag heeft mishandeld is een eerder veroordeelde jihadist. De 24-jarige Isaac Meyer bekende dinsdag dat hij Hassan op het centraal station van Kopenhagen in elkaar heeft geslagen wegens diens islamkritiek.

Hassans in oktober verschenen debuutbundel, waarin hij onder meer zijn islamitische opvoeding hekelt, trok veel kopers en aandacht. Zijn omstreden debuut leverde de jonge dichter echter ook een aantal doodsbedreigingen op. Maandagavond kreeg hij van Meyer vijf tot acht rake klappen te incasseren. Hassan hield aan de mishandeling een hoofdwond over.

Ook Meyer is van Palestijnse komaf. Hij werd in 2007 veroordeeld tot zeven jaar cel voor zijn aandeel in het beramen van een verijdelde terreuraanval. Het doelwit van Meyer en zijn kompanen van toen is niet bekendgemaakt, maar lag ergens in Europa.

Meyer, die zich indertijd Abdul Basit Abu Lifa noemde, kwam in 2010 vrij. Als hij schuldig wordt bevonden aan de mishandeling van Hassan moet hij vrezen voor nog eens drie jaar cel.

Belgen krijgen 'Oranjecamping' tijdens WK

Belgische supporters die tijdens het WK in Brazilië hun land willen aanmoedigingen krijgen net als de Nederlandse fans een eigen camping. Het Nederlandse bedrijf De Oranjecamping gaat in samenwerking met de Belgische voetbalbond KBVB een 'Belgian Red Devil Camp' organiseren.

Nu zowel Oranje als België zich heeft geplaatst voor het WK, wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om voordelige supportersvluchten aan te bieden. "Momenteel wordt onderzocht of er een gecombineerde vluchtoperatie mogelijk is om daarmee de kosten per stoel lager te houden", zegt de oprichter van de Oranjecamping Jokko de Wit. "Dit komt uiteraard ten goede aan supporters van beide landen."

De eerste Oranjecamping ontstond tijdens het EK van 2004 in Portugal. Voor België, dat zich na 2002 niet meer wist te plaatsen voor een groot toernooi, wordt het een nieuwe ervaring. "Hiervoor werken we graag samen met een partij die de afgelopen grote toernooien haar strepen verdiende in het huisvesten van Oranjefans", meldt de KBVB.

Mogelijk worden supporters van Nederland en België gehuisvest op dezelfde camping. Dat hangt mede af van de loting op 6 december.

Vitens blijft PEC Zwolle sponsoren

Waterbedrijf Vitens is niet van plan de sponsoring van PEC Zwolle stop te zetten. In de Provinciale Staten van Gelderland was ophef ontstaan dat het nutsbedrijf geld steekt in een voetbalclub. Vitens-directeur Lieve Declercq vindt sponsoring juist een prima gelegenheid om kraanwater te promoten, zei ze op Radio 1. "We gaan daar helemaal niet mee stoppen."

Declercq noemt de politieke ophef een gemiste kans. "Waar je ook bent in Nederland kun je kraanwater drinken. Dat is zo mooi en ook de politiek had er zo'n mooie kans van kunnen benutten om daar achter te gaan staan", laat Declercq weten. Er had volgens de Vitens-topvrouw beter in het provinciehuis een tappunt geplaatst kunnen worden dan 'energie te verspillen'.

PEC speelt dit seizoen met de slogan 'Kraanwater graag' op het shirt. Vitens, de waterleverancier voor Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht, wil daarmee het drinken van kraanwater bevorderen.

Universal breekt omzetrecord ondanks dure flops

Filmstudio Universal Pictures heeft een nieuw omzetrecord gevestigd. In Noord-Amerika werd zeventien miljoen dollar meer binnengehaald dan vorig jaar. De omzet van 1,352 miljard is het beste resultaat ooit, maakte de studio bekend. Opmerkelijk, want naast de recessie had de studio ook te maken met dure flops als White House Down, R.I.P.D. en vooral The Lone Ranger.

Als belangrijkste goedmaker wordt Despicable Me 2 genoemd, met een Noord-Amerikaanse omzet van bijna 366 miljoen dollar. Fast & Furious 6, met een omzet van 239 miljoen, is een goede tweede. Despicable Me 2, met een wereldopbrengst van maar liefst 916 miljoen dollar, is de film met de op een na hoogste opbrengst ooit voor Universal. Alleen Jurassic Park uit 1993 stijgt daar met bijna 1,03 miljard dollar bovenuit.

Het record voor de buiten Noord-Amerika behaalde omzet werd al in augustus gevestigd. Toen maakte Universal bekend dat in totaal 2,138 miljard dollar was opgehaald, waarmee weer een record uit 2012 sneuvelde.

De verwachting is dat de kassarecettes voor Universal nog flink stijgen voor het jaar voorbij is. Eind december komt nog het samoerai-epos 47 Ronin uit, met Keanu Reeves in de hoofdrol. Daarna verschijnt, in elk geval in de Verenigde Staten, nog het op feiten gebaseerde Lone Survivor, met Mark Wahlberg als Navy Seal in Afghanistan.


Universal breekt omzetrecord ondanks dure flops (Foto: Novum)

Terry Gilliam: Don Quixote wordt volgende film

Terry Gilliam denkt dat hij eindelijk zijn langverwachte film The Man Who Killed Don Quixote kan maken. "Ik heb al zes pogingen gewaagd, wellicht is zeven mijn geluksgetal", zegt de filmmaker tegen de Amerikaanse filmsite Coming Soon. Hij probeert de film al jaren te maken. De laatste poging, in 2010, liep stuk door geldgebrek.

Eerder dat jaar kwam de productie ook al in financiële problemen, waardoor Johnny Depp zich genoodzaakt zag zijn rol terug te geven. Hij werd opgevolgd door Ewan McGregor. De poging uit 2000, met Depp en Jean Rochefort, is verfilmd in de documentaire Lost in La Mancha.

Vooralsnog vervult Robert Duvall nog steeds de hoofdrol in deze laatste verfilming. Het is echter de vraag hoe lang de inmiddels 82-jarige acteur nog wil wachten.

De bijna 73-jarige Gilliam is van plan ditmaal door te stoten. "Het feit dat ik nu terugkeer naar Don Quixote is vooral omdat ik niets anders te doen heb en er eigenlijk klaar mee wil zijn. Ik wil dit project uit mijn leven hebben."

The Man Who Killed Don Quixote gaat over een reclamemaker, gespeeld door McGregor, die heen en weer in de tijd reist tussen het huidige Londen en het La Mancha uit de 17e eeuw. Daar ontmoet hij Don Quichot, de rol van Duvall, die hem aanziet voor zijn partner en schildknaap Sancho Panza, bekend uit het boek van de Spanjaard Miguel de Cervantes.

Gilliam krijgt het de komende tijd nog druk. Eerder vandaag werd bekend dat hij en de andere leden van Monty Python, John Cleese, Terry Jones, Eric Idle en Michael Palin weer bijeenkomen voor een theatershow.


Terry Gilliam: Don Quixote wordt volgende film (Foto: Novum)

'Meryl Streep gevraagd voor rol als Susan Boyle'

Meryl Streep lijkt de gedoodverfde favoriet om Susan Boyle te gaan spelen in een biografische film. "Ik begrijp dat Meryl Streep is benaderd", zegt de Schotse zangeres, die in 2009 doorbrak door het programma Britain's Got Talent, tegen de Britse editie van Metro. "Ik zou nooit mezelf gaan spelen", voegt ze toe.

Boyle was met haar uiterlijk van de gemiddelde huisvrouw en dikke Schotse accent al een opvallende verschijning bij de eerste auditierondes van het talentenprogramma. Ze wist het uiteindelijk tot winnares te schoppen en heeft inmiddels miljoenen albums verkocht. Toch woont ze nog in hetzelfde vierkamerappartementje in Blackburn.

De 52-jarige Boyle liet vorige maand al weten dat er een film over haar leven in ontwikkeling was. Toen was ze er echter nog van overtuigd dat de film pas veel later in haar leven in productie zou gaan.

Vorig jaar zei Boyle nog dat alleen Julie Walters haar mocht spelen. Ook zou haar manager moeten worden gespeeld door George Clooney.

De 64-jarige Streep heeft wel vaker excentrieke dames gespeeld die echt hebben bestaan. Zo was ze in 2009 Julia Child in Julie & Julia en was ze in 2011 te zien als Margareth Thatcher in The Iron Lady.


'Meryl Streep gevraagd voor rol als Susan Boyle' (Foto: Novum)

Tennissers treffen Tsjechië in Ostrava

Het Nederlandse Davis Cup-team werkt de eersterondewedstrijd in de wereldgroep tegen Tsjechië af op hardcourt in Ostrava. Dat liet tennisbond KNLTB dinsdag weten. De ontmoeting vindt plaats van 31 januari tot en met 2 februari volgend jaar.

De Nederlandse tennissers acteerden in 2009 voor het laatst op het hoogste niveau van het landentoernooi. Het team van captain Jan Siemerink dwong in september promotie af door Oostenrijk met 5-0 te verslaan.

Tsjechië prolongeerde afgelopen weekeinde zijn Davis Cup-titel. In de finale in Belgrado werd Servië met 3-2 verslagen. Radek Stepanek veroverde het beslissende punt. Tomas Berdych is de kopman van de Tsjechen.

Gratis Super Mario 3D Land voor nieuwe 3DS-eigenaren

Nieuwe 3DS-eigenaren die tijdens de feestdagen een 3DS of 3DS XL registreren en één van onderstaande games kunnen gratis de game Super Mario 3D Land downloaden via de officiële Nintendo-website.

Om mee te kunnen doen met de actie moet je een Nintendo 3DS of 3DS XL op de Club Nintendo-website registreren tussen 16:01 op 27 november 2013 en 23:59 op 13 januari 2014. Ook moet je een van de volgende games op Club Nintendo registeren:

  • Mario & Luigi: Dream Team Bros.
  • Animal Crossing: New Leaf
  • The Legend of Zelda: A Link Between Worlds
  • Donkey Kong Country Returns 3D
  • Fire Emblem: Awakening
  • Luigi's Mansion 2
  • Lego City Undercover: The Chase Begins
  • Sonic Lost World (3DS)
  • Monster Hunter 3 Ultimate (3DS)
  • Pokémon X
  • Pokémon Y
  • Bravely Default (ook de Deluxe Collector's Editie)
  • New Super Mario Bros. 2
  • Mario Kart 7
  • Professor Layton en de Erfenis van de Azran

Als je aan bovenstaande vereisten hebt voldaan, kun je via de officiële Nintendo-website je gratis downloadcode voor Super Mario 3D Land aanvragen. De actie is helaas niet voor mensen die al een 3DS hebben geregistreerd. Als je jouw Nintendo 3DS nog moet registreren is het misschien wel handig om nog even een paar dagen te wachten!

Super Mario 3D Land

Volgende Assassin's Creed "veel meer nextgen"

De volgende Assassin's Creed-games zullen veel groter verschillen ten opzichte van hun voorganger, dan Black Flag nu, zo laat ontwikkelaar Ubisoft weten. De nextgen-versies van Assassin's Creed 4: Black Flag is alleen grafisch iets beter dan de versies die draaien op de huidige generatie consoles.

"I think 'next' next-gen is going to be for the next games," zo vertelt lead game designer Jean-Sebastien Decant. "The next games are going to be much more on the next-gen side. This one is really on the edge."

Volgens Ubisoft zijn de PlayStation 4- en Xbox One-versies vrijwel gelijk aan de 'current-gen'-versies, omdat de technische specificaties van de nieuwe consoles nog niet bekend waren toen men begon met ontwikkelen. "When you start and you don't even know the specs or what they are going to do you don't think about that [next-gen consoles] or you're going to be sick," legt Decant uit. "We thought about next-gen graphics and in order to explore that we used the high-end PCs on the side, and then we continued just what we started with the previous games and built upon that."

Ubisoft is al met al niet helemaal tevreden met hoe de nieuwe Assassin's Creed is uitgepakt: "We cannot tell you that we're happy and this is how we want the game to be and we're going to do ten more games with exactly that same gameplay. No, we are unhappy. We want to do more. There are lots of things we want to refine on the combat side, on the parkour, on the stealth."

Naast verfijning van de bestaande gameplay hint Decant duidelijk naar grotere veranderingen die de serie kan ondergaan op de nieuwe generatie, vooral op het gebied van 'social gaming.'

"I think we're going toward a gaming place where the open world will be shared with other players. More and more. Socially speaking, but also maybe multiplayer stuff. And we will have to consider the open world much more like a platform that we could sustain for years," aldus Decant.

Xbox One kan clips opslaan via Skydrive

De Xbox One kan clips, die opgenomen zijn met de ingebouwde DVR, uploaden naar SkyDrive. Op deze manier kunnen gebruikers deze stukjes film op hun smartphone of pc gebruiken. De opgenomen filmpjes kunnen op deze manier ook geüpload worden naar YouTube of andere videodiensten.

Ook de nieuwe console van Sony, de PlayStation 4, kan gameplay opnemen door middel van een ingebouwde DVR. Clips die zijn opgenomen met de PlayStation 4 kunnen gedeeld worden via Facebook of met vrienden op PlayStation Network, maar niet via YouTube. Sony heeft wel aangegeven dat YouTube-support nog toegevoegd gaat worden, maar op de launch is dit dus nog niet mogelijk.

Voor het gebruik van de DVR van de Xbox One is een Xbox Live Gold-lidmaatschap vereist. Op de Xbox 360 was voor het gebruik van SkyDrive ook een lidmaatschap nodig, het is niet bekend of dit op de Xbox One ook het geval is.

Been sluit terugkeer bij Feyenoord uit

Mario Been ziet een rentree bij Feyenoord niet zitten. De huidige trainer van Racing Genk werd voor het seizoen 2011/12 weggestuurd.

Been werd na een stemming in de spelersgroep door technisch directeur Martin van Geel verteld dat de club geen basis meer zag om verder samen te werken. De wijze waarop hij moest vertrekken doet de oud-speler en -trainer van Feyenoord nog altijd pijn.

Een terugkeer bij Feyenoord ziet Been niet zitten. "Nee, dank je. Dan bedank ik voor de eer", zegt de trainer tegen FOX Sports. “Nogmaals, het heeft me veel te veel pijn gedaan om daar weg te moeten. In mijn hart is het nog steeds mijn club en ik ga die fout niet twee keer maken."

Been is sinds twee seizoenen werkzaam bij Racing Genk. Met de Belgische club neemt de oud-international na vijftien wedstrijden de tweede plaats in beslag in de Jupiler Pro League. De achterstand op koploper Standard Luik is twee punten.

Taskforce adviseert hockeybond over bitjes

De medische commissie van de KNHB stelt een taskforce samen die advies gaat uitbrengen over het al dan niet verplicht stellen van gebitsbeschermers in het hockey. Dat meldt de Nederlandse hockeybond vandaag. De beslissing volgt na het incident van anderhalve week geleden waarbij Seve van Ass door Valentin Verga met de stick werd geraakt en tien tanden verloor.

"We zien dat de impact van een dergelijk ongeval groot is", vertelt Henk van der Hoeven van de medische commissie. "Voor ons voldoende aanleiding om onze huidige uitgangspunten weer onder te loep nemen." De taskforce bekijkt de consequenties van het wel of niet dragen van gebitsbeschermers.

Volgens technisch directeur Arno den Hartog van de KNHB is het verplicht stellen van gebitsbeschermers complexe materie. "Naast twijfels over het gewenste effect en de fysieke beletsels tijdens het hockeyen moeten ook kwesties als de aansprakelijkheid en sanctionering van het eventueel niet dragen van een mondbeschermer worden gewogen."

Willems kampt met botkneuzing in knie

Het is nog onzeker of PSV zaterdag in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen kan beschikken over Jetro Willems. De 19-jarige linksback kampt met een botkneuzing in een knie, meldt de Brabantse club vandaag op Twitter. Hij werkt een aangepaste training af. Zijn inzetbaarheid wordt van dag tot dag bekeken, aldus de Eindhovenaren.

Willems meldde zich vanwege de blessure al af voor de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Colombia, vanavond in Amsterdam. Hij deed zaterdag nog wel een helft mee tegen Japan (2-2). Bondscoach Louis van Gaal riep Patrick van Aanholt op als vervanger.

Piloten rampvliegtuig Kazan maakten fouten

De Boeing 737 die zondag neerstortte nabij de Russische stad Kazan verloor veel snelheid bij een steile klim. De piloten corrigeerden het toestel vervolgens te veel, waardoor het bijna loodrecht naar beneden stortte. Dat is de voorlopige conclusie van Russische experts die de vliegtuigramp onderzoeken.

Volgens de Federale Luchtvaartcommissie, die toezicht houdt op de burgerluchtvaart in een groot deel van de voormalige Sovjet-Unie, werkten de motoren van het toestel en de andere systemen aan boord prima. De twee piloten slaagden er bij de eerste landingspoging niet in het toestel aan de grond te zetten en deden een tweede poging. Ze gaven vol gas en trokken de neus van het vliegtuig omhoog. Daardoor verloor het snel veel snelheid.

Op een hoogte van ongeveer zevenhonderd meter probeerde de bemanning opnieuw snelheid te maken door het toestel in een duikvlucht te brengen. Dit mislukte echter. Het toestel stortte met 450 kilometer per uur neer op aarde en explodeerde.

De onderzoekers baseren zich op de gegevens uit de zwarte dozen van het toestel. In totaal duurde de hele manoeuvre na de eerste landingspoging slechts een minuut. Alle inzittenden van het toestel, vijftig personen, kwamen bij de crash om het leven.

Aandeelhouders Nokia keuren overname goed

De aandeelhouders van het Finse techbedrijf Nokia hebben de overname van de telefoontak door Microsoft massaal goedgekeurd. De stemmingsronde was met 99,7 procent bijna unaniem. Dat heeft Nokia dinsdag bekendgemaakt na een aandeelhoudersvergadering in Helsinki. Bij de overname zouden geen banen verloren gaan.

De Amerikaanse softwaregigant betaalt 5,44 miljard euro voor de telefoontak van Nokia. De deal moet begin volgend jaar zijn afgerond. Het is nog niet bekend hoe de samenwerking tussen de telefoontak van Nokia en Microsofts devices and services-afdeling er precies uit komt te zien.

Nokia, ooit marktleider met zijn telefoons, heeft met de opkomst van de smartphone zijn marktaandeel steeds verder zien krimpen. Samsung en Apple zijn tegenwoordig de grote namen. Microsoft denkt met de overname van het telefoonbedrijf en zijn Windows Phone-besturingssysteem alsnog een slag te kunnen slaan op deze markt.

Het Finse bedrijf blijft wel bestaan, maar zal hoofdzakelijk diensten aanbieden. Zo verzorgt Nokia mobiele netwerken en navigatiesoftware. Daarnaast behoudt het bedrijf zijn duizenden patenten, waarvoor onder meer Microsoft veel geld betaalt.

Jacobi enige JSF-tegenstemmer PvdA

Lutz Jacobi is het enige lid van de PvdA-fractie dat heeft gestemd voor uitstel van de aanschaf van de JSF. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens de stemming in de Tweede Kamer over de aanschaf van het gevechtsvliegtuig.

Jacobi schaarde zich achter een motie van D66'er Wassila Hachchi waarin wordt opgeroepen om pas een definitief besluit te nemen als er meer duidelijkheid is over de kostprijs, de risico's en de verdere ontwikkeling van de JSF. Het Friese Kamerlid wil vooral meer duidelijkheid over de geluidsoverlast die het toestel gaat veroorzaken rondom de luchtmachtbases Leeuwarden en Volkel.

Het stemgedrag van Jacobi heeft geen gevolgen voor de aanschaf van de JSF. De overige PvdA'ers stemden tegen. En een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk om af te zien van de aankoop werd eveneens weggestemd. Eerder werd al bekend dat de PvdA uiteindelijk zou instemmen met de F-35, zoals de JSF officieel heet.

De Kamer stemde wel in met een motie van Van Dijk waarin staat dat de JSF geen nucleaire taak mag hebben en dus niet mag rondvliegen met kernwapens. De huidige F-16's hebben die taak wel. Het is een publiek geheim dat er Amerikaanse kernwapens liggen op Volkel.

Het kabinet wil 37 stuks kopen van de F-35. Voor de aanschaf is 4,5 miljard euro beschikbaar. De toestellen moeten vanaf 2019 gaan vliegen en de luchtmacht moet er dertig tot veertig jaar mee uit de voeten kunnen. Over de vervanging van de F-16 is meer dan vijftien jaar gesteggeld.

Europese landen richten 'droneclub' op

Een aantal Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland, wil nauwer samenwerken bij de ontwikkeling en inzet van onbemande vliegtuigen. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian dinsdag gezegd.

Het Europese Defensieagentschap (EDA), een instantie van de Europese Unie, gaat bepalen aan welke eisen de drones moeten voldoen. Het doel is om binnen tien jaar een 'Europese generatie' onbemande vliegtuigen te hebben. De initiatiefnemers willen een alternatief ontwikkelen voor de vooral Amerikaanse en Israëlische drones die nu in gebruik zijn.

Alle landen die dat willen kunnen zich aansluiten bij wat Le Drian de 'droneclub' noemt. Behalve Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben ook Griekenland, Italië, Polen en Spanje zich bij het initiatief aangesloten.

Kijk achter de schermen in de dierentuin

Microsoft heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van Zoo Tycoon. In de trailer zie je wat de ontwikkelaar uit de kast heeft getrokken om deze nieuwe generatie van Zoo Tycoon te kunnen maken. Zo zijn er meer dan honderd dieren in de game aanwezig en is het mogelijk om de dierentuin in te richten zoals jij het wil.

Zoo Tycoon komt exclusief naar Xbox 360 en Xbox One. De Xbox 360-versie komt uit op 22 november.

Vloet denkt niet aan opstappen bij Sparta

Wiljan Vloet is niet bezig met een vertrek bij Sparta Rotterdam. De technisch directeur ziet nog genoeg perspectief om door te gaan op Het Kasteel. Sparta steekt de afgelopen weken niet in grootse vorm. Koploper FC Dordrecht heeft een voorsprong van zeven punten op de Rotterdammers.

De nederlagen tegen Dordrecht en Jong Ajax vielen niet goed bij de achterban van de Kasteelclub. "In de eerste helft tegen Dordt speelden we ver onder ons niveau, en tegen Jong Ajax gingen we passieloos ten onder", zegt directeur Vloet tegen RTV Rijnmond.

De oud-trainer van onder meer Roda JC en NEC krijgt de kritiek van supporters en sponsors mee, maar denkt niet aan een vertrek. "Nogmaals, net als iedereen ben ik ontevreden over het vertoonde spel. Maar als club staan we er prima voor."

NFS: Rivals spelen zonder stuur

Het is in racegames vaak het leukste om: zoals in het echt, te kunnen sturen met een echt stuurwiel. EA dacht daar kennelijk toch anders over en heeft daarom maar geen ondersteuning voor stuurtjes in game Need For Speed: Rivals gebouwd.

EA heeft dit via de officiële Q&A-pagina laten weten:

"De game zal geen enkele stuurwielen of andere randapparatuur ondersteunen."

Dit is vrij opmerkelijk te noemen aangezien bijna elke racegame, zelfs arcade, dit tegewoordig standaard ondersteunt. Dit komt bovenop het nieuws dat de game alleen maar op 30 FPS draait, vanwege de AllDrive integratie.

Need for Speed: Rivals komt uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

NFSP:RIVALS

Politie hardleers met bewaren persoonsgegevens

De politie in Midden-Nederland bewaart persoonsgegevens van verdachten van zware criminaliteit nog altijd te lang. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) tikte de eenheid vorig jaar al op de vingers, maar heeft nog geen verbetering laten zien. Het CBP heeft de eenheid een dwangsom opgelegd.

Het CBP constateerde vorig jaar al dat de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van het regionaal politiekorps Flevoland, zoals de betreffende politie-eenheid voorheen heette, de gegevens niet snel genoeg vernietigde. De eenheid heeft tot 19 juni de tijd om de situatie te verbeteren. Gebeurt dat niet, dan moet de eenheid tot 150 duizend euro boete betalen.

De politie heeft toegezegd alsnog maatregelen te treffen om een einde te maken aan de overtredingen. Het CBP tikte ook het voormalige korps Brabant Zuidoost en de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport op de vingers. Die hebben wel een einde gemaakt aan de overtredingen.

De CIE's verwerken politiegegevens om inzicht te krijgen in de betrokkenheid van personen bij het beramen en plegen van ernstige en georganiseerde misdrijven. Omdat de informatie niet altijd betrouwbaar is en de gegevens ook betrekking kunnen hebben op mensen die (nog) geen verdachte zijn, moet hier erg voorzichtig mee worden omgesprongen.

De Wet politiegegevens bepaalt dan ook dat dergelijke politiegegevens moeten worden verwijderd zodra ze niet langer nodig zijn. Elk jaar moet worden gecontroleerd in hoeverre de gegevens nog noodzakelijk zijn. Bovendien mogen gegevens maximaal vijf jaar worden bewaard nadat voor het laatst iets aan het dossier is toegevoegd.

Herstelde Zoet klaar voor rentree bij PSV

Jeroen Zoet is naar eigen zeggen fit genoeg om weer in het doel van PSV te staan. De Eindhovenaren spelen zaterdagavond tegen sc Heerenveen in het Philips Stadion.

Zoet wil graag weer onder de lat staan. De 22-jarige keeper stond acht weken langs de kant met een liesblessure. Bij afwezigheid van Zoet stond Przemyslaw Tyton tussen de palen bij de Eindhovenaren. Het is nog niet bekend voor welke keeper Phillip Cocu kiest tegen Heerenveen.

Zoet zag de afgelopen weken vanaf de kant dat PSV wegzakte op de ranglijst. De ploeg van Cocu staat achtste op vijf punten van lijstaanvoerder Vitesse. "Dat de resultaten minder zijn geweest, is natuurlijk zonde", aldus Zoet tegen het Eindhovens Dagblad.

De doelman hoopt op een basisplaats tegen Heerenveen. "Of ik klaar ben om zaterdag bij het eerste te spelen? Ik ben beschikbaar en fit, maar de keuze is altijd aan de trainer", besluit Zoet, die het seizoen begon als eerste keus bij PSV.

IOC onderneemt nog geen actie tegen Verbruggen

Het IOC neemt voorlopig geen stappen tegen erevoorzitter Hein Verbruggen. Het internationaal olympisch comité zegt tegen de NOS eerst het aangekondigde onderzoek van de wielerunie UCI af te wachten. Verbruggen wordt er door Lance Armstrong van beschuldigd in 1999 als UCI-voorzitter een positieve dopingtest onder het tapijt te hebben geschoven.

"De UCI werkt momenteel aan plannen om de zaak grondig te onderzoeken en we wachten de uitkomsten van dat onderzoek af", meldt het IOC. De uitspraken van Armstrong worden in ieder geval met een korreltje zout genomen. "Het is moeilijk om een wielrenner te geloven die decennialang de wielerwereld heeft misleid."

Verbruggen beet eerder zelf al stevig van zich af. "Sinds wanneer gelooft men Lance Armstrong?", vroeg hij zich in een reactie bij de NOS hardop af. "Sinds hij bij Oprah Winfrey zei dat hij nooit iets met de UCI 'regelde'? Of sinds hij tegen betaling films maakt en interviews geeft en dan blijkbaar met juicy verhalen moet komen?"

Armstrong werd in de eerste Tour die hij zou winnen betrapt op het gebruik van het verboden middel cortisol. De wielrenner ontsnapte aan een schorsing door achteraf een doktersattest te laten uitschrijven waarin stond dat hij het middel nodig had voor het verhelpen van zadelpijn. Dat zou mede op initiatief van Verbruggen zijn gebeurd.

Verbruggen kan zich tegen de aantijgingen verweren bij de waarheidscommissie die vorige week door de UCI en het WADA in het leven werd geroepen. De commissie moet de dopingpraktijken uit het verleden van de wielersport boven tafel zien te krijgen. Armstrong heeft zijn medewerking aan het onderzoek al toegezegd.

Huisarts (86) bestraft voor intieme foto

De 86-jarige oud-huisarts uit Utrecht die in 2008 stiekem een foto van het ontblote onderlijf van een patiënte maakte is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De Utrechtse rechtbank bepaalde ook dat de bejaarde dokter haar een schadevergoeding van ruim 750 euro moet betalen.

De patiënte lag in de gynaecologische stoel om inwendig onderzoek te ondergaan toen het kiekje werd genomen. De rechtbank vindt dat de dokter niet alleen haar privacy, maar ook haar vertrouwen in hem als huisarts op grove wijze heeft beschaamd.

De rechtbank woog mee dat het niet de eerste keer was dat de medicus zich schuldig maakte aan dergelijke praktijken. Daarnaast hielden de rechters rekening met zijn leeftijd en de lange periode die is verstreken sinds het voorval. Omdat de man geen praktijk meer heeft legde de rechtbank een proeftijd op van een jaar, in plaats van de twee jaar die de officier van justitie had gevraagd.

Festivalaanrander opgepakt in Sneek

De politie heeft zaterdag een 27-jarige man uit Sneek aangehouden die tijdens evenementen als Lowlands, de Sneekweek en de Visserijdagen in Harlingen plassende dames zou hebben aangerand. Zo'n tien vrouwen hebben aangifte gedaan, maar de politie vermoedt dat de Fries meer slachtoffers heeft gemaakt.

De politie vraagt vrouwen die nog geen melding of aangifte hebben gedaan contact op te nemen.

'Verdachte schietpartijen Parijs opgepakt'

De Franse politie heeft dinsdag een verdachte opgepakt in verband met de schietpartijen in Parijs maandag. De arrestant is later weer op vrije voeten gesteld, meldt de krant Le Parisien. De politie ontkent dat het om de schutter gaat.

Een schutter schoot maandag in het gebouw van de Franse krant Libération een fotoassistent in de arm en borst. Het slachtoffer raakte zwaargewond. De man zou later op de dag ook het vuur hebben geopend bij het hoofdkantoor van de bank Société Générale in de wijk La Défense.

Vrijdag bedreigde hij volgens de autoriteiten journalisten van de Franse tv-zender BFM-TV. Hij nam toen de benen zonder een schot te hebben gelost.

Agent sukkel noemen kost advocaat 75 euro

Advocaat Erik Thomas moet een rechercheur die hij tijdens een rechtszaak 'sukkel' noemde 75 euro immateriële schadevergoeding betalen. De rechtbank in Breda legde hem echter geen straf op omdat de behandeling van de zaak erg lang heeft geduurd en de advocaat een leeg strafblad heeft. Justitie had vijfhonderd euro boete geëist.

De rechercheur werd in november 2009 als getuige gehoord in een omvangrijke drugszaak. Dat verhoor verliep volgens de rechtbank 'zeer stroef en onplezierig'. De rechercheur werd daarbij door vier advocaten aan de tand gevoeld en hij had moeite de vragen te beantwoorden.

In dat verhoor noemde Thomas de rechercheur in een verzuchting voor iedereen hoorbaar 'sukkel'. De rechercheur deed aangifte. Het OM weigerde de raadsman te vervolgen, maar via een klachtprocedure bij het hof in Den Bosch dwong de rechercheur het OM alsnog vervolging in te stellen.

De rechtbank oordeelt nu dat de uitlating van de advocaat ongepast is. "Van een advocaat mag in zo'n setting een zekere mate van professionaliteit worden verwacht." Maar de rechtbank legt geen straf op.

De drugszaak waarin de rechercheur getuigde draaide om acht verdachten. Justitie werd in 2010 niet-ontvankelijk verklaard omdat politiemensen hadden gesleuteld aan een cruciale verklaring waarin een van de verdachten bekent. De rechercheur die voor sukkel werd uitgemaakt had zich hier overigens niet schuldig aan gemaakt.

Command & Conquer wordt ontwikkeld door nieuwe studio

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat Command & Conquer door een nieuwe studio ontwikkeld zal worden. In oktober besloot het bedrijf de ontwikkeling van het free-to-play strategiespel te staken en ontwikkelaar Victory Games te sluiten.

Toen EA op 29 oktober besloot om Victory Games te sluiten liet het bedrijf al weten dat ze een manier zochten om het spel alsnog te ontwikkelen. Welke studio dit uiteindelijk gaat worden is nog niet bekend. Wel heeft EA laten weten dat bètaspelers van de vorige versie ook toegang zullen krijgen tot de bèta van de nieuwe versie. 

EA besloot Victory Games te sluiten na aanhoudende kritiek van fans. Deze kritiek was voornamelijk gericht op de beslissing om geen campagne in de multiplayergame te bouwen. Hierop besloot EA uiteindelijk om tóch een campagne te ontwikkelen, hoewel die niet bij de release beschikbaar zou zijn. Omdat ook daarop negatief werd gereageerd besloot EA om Victory Games te sluiten. 

In een onofficiele reactie heeft een medewerker van Victory Games echter laten weten dat dit niet de echte reden was om de studio te sluiten. 

"This isn’t official or anything, but you probably saw that our whole team got the ax.  I hope you understand that we at VG all were dedicated to making a game for all of you to play, and that the press release line was total b.s.  It was NOT any feedback from the alpha that shut this project down but just petty corporate politics and shenanigans."

Quote: Trijntje heeft wél 2,5 ton

Trijntje Oosterhuis heeft wél 2,5 ton. Dat concludeert Quote nadat Trijntje zei dat ze helemaal geen 2,5 ton heeft voor giro 555.

Quote dook in haar bv en zag om te beginnen dat haar bv Train-Cha 1,3 miljoen euro aan middelen heeft. Daarvan staat een miljoen uit maar er zit drie ton in kas. Dat kan zo gestort worden met de Random Reader. Verder bezit Oosterhuis samen met haar man nog twee huizen die samen meer dan een miljoen euro waard zijn.

Overigens verwacht niemand dat Oosterhuis het geld zal of zou betalen. De verontwaardiging is vooral dat ze met een like-actie de aandacht op zichzelf vestigt en zich nu armer voordoet dan ze is. Velen denken dat ze beter eerlijk had kunnen zeggen dat ze de sociale media heeft onderschat.

Grolsch hoeft bierprijs FC Twente niet te verlagen

Grolsch hoeft de prijs van het bier dat het verkoopt aan FC Twente niet te verlagen. Dat heeft de rechtbank van Almelo dinsdag in een kort geding bepaald. Ook hoeft de brouwer niet opnieuw te onderhandelen over de bierprijs, zo oordeelde de rechter dinsdag.

De overeenkomst over het leveren van bier is onderdeel van een groter pakket van contracten tussen FC Twente en zijn sponsor Grolsch, aldus de rechtbank. Dat pakket levert beide partijen voordeel op. De overeenkomst over de biervoorziening kan daarom niet los worden gezien van andere contracten, oordeelde de rechter.

FC Twente daagde Grolsch onlangs voor de rechter omdat de club vindt dat te veel voor het bier wordt gevraagd. De club uit Enschede en de brouwerij waren in 2008 een prijs overeengekomen die op dat moment 'marktconform' was. Vijf jaar later stelt Twente echter dat de bierprijs te hoog is.

De voetbalclub kan bij andere brouwerijen veel goedkoper bier krijgen voor de verkoop in de Grolsch Veste en wil het contract met Grolsch beëindigen. De overeenkomst loopt echter nog tot 2020, waardoor FC Twente nog zeven jaar het bier van zijn sponsor moet verkopen.

Celstraffen voor corrupte marktmeesters

Zeven voormalige marktmeesters zijn dinsdag veroordeeld tot celstraffen tot drie maanden voor het aannemen van steekpenningen. Ze kregen ook werkstraffen tot 180 uur. Justitie had straffen tot twee jaar cel tegen de marktmeesters geëist.

De marktmeesters in dienst van de gemeente lieten zich door marktkooplieden omkopen op de Westermarkt, het Waterlooplein, de Noordermarkt en de Nieuwmarkt. Ze vroegen twee tot vijftig euro om marktkooplieden voorrang te geven bij de toewijzing van een plek op de markt.

De verdachten hebben in totaal voor tussen de vijf ton een een miljoen euro gefraudeerd. Voor dat fraudebedrag staat volgens justitie een celstraf van anderhalf tot twee jaar. De rechtbank komt tot een lagere straf omdat aan de verdachten niet de totale opbrengst kan worden toegerekend. Ze deelden immers niet in elkaars opbrengsten.

Het Openbaar Ministerie noemt het verschil tussen de eis en de straf groot, maar beslist pas over een eventueel hoger beroep na het bestuderen van de vonnissen.

Fractured nieuwe content Guild Wars 2

In de nieuwste uitbreiding voor Guild Wars 2, Fractured genaamd, krijgen spelers de kans om momenten te beleven uit het verleden van Tyria en hun vechtskills te testen in een oneindige keten van steeds uitdagender dungeons.

Slechts maanden na haar verhitte strijd voor een plek in de Captain's Council van Lion's Arch maakt Ellen Kiel haar laatste politieke belofte waar: de Thaumanova Reactor ramp onderzoeken door gebruik te maken van de mysterieuze Fractals of the Mists.

Nieuwe events zijn:

  • Inside the Reactor: Players can join Kiel to experience the explosion of the reactor and discover its mysteries in a special story instance with the new Thaumanova Reactor Fractal. Kiel can be found by heading through the Fractals asura gate near Fort Marriner, next to the Consortium Gift Shop.
  • The Nightmare Continues: The Tower of Nightmares, which has occupied players for weeks, is headed for collapse, but the fight isn’t over yet. Players can continue their battle against the vile Toxic Alliance to destroy the foul structure and prevent its evil from spreading.

Nieuwe Rewards:

  • Fractal Reward Updates: In addition to earning daily fractal rewards like Empyreal Fragments, Fractal Relics and Pristine Fractal Relics at all levels, players also will earn a gold, or more, making the Fractals of the Mists more rewarding.
  • Fractal Tonic: A new, infinite tonic with the ability to transform players into any number of friends and foes from within the Mists awaits as a rare reward found within the Fractals of the Mists.
  • New Runes and Sigils: Players braving the dangers of the most difficult fractals will find their valor rewarded by a chance at new sigils and runes to adorn their gear.

Meer info over deze laatste uitbreiding van Guild Wars 2 is er hier te vinden.

Politie pakt meer bestormers woningcorporatie Venlo

De politie heeft dinsdagochtend nog eens zes mensen gearresteerd in verband met de bestorming van het pand van woningcorporatie Woonwenz, vorige week dinsdag in Venlo. In totaal werden tot nu toe dertien personen opgepakt. Dat heeft de politie dinsdag gemeld.

De politie verdenkt de arrestanten van openlijke geweldpleging. Zeven verdachten werden vorige week al voorgeleid. De rechter-commissaris besloot hen langer vast te houden. Omdat het onderzoek nog loopt, sluit de politie meer aanhoudingen niet uit.

De aanvallers mishandelden een week geleden drie beveiligers en verwondden een agent. Ze waren boos omdat een woonwagenstandplaats in Venlo-Noord eerder die dag was ontruimd. Die ontruiming verliep rustig, maar na afloop verzamelde de groep zich bij het pand van Woonwenz, dat de locatie voor de gemeente beheert.

De groep forceerde de toegangspoort en sloeg de beveiligers. Agenten die al in het pand waren, konden de groep tegenhouden. Een agent kreeg een klap met een buis en hield nekletsel aan het incident over.

Vind je innerlijke vechter

Tijdens de release van de eerste Kinect kwam Ubisoft al met Fighters Uncaged. Om de trend voort te zetten komen ze deze keer met een soortgelijke game voor Xbox One en Kinect 2.0 genaamd, Fighter Within.

Fighter Within maakt volledig gebruik van de nieuwe features die Kinect 2.0 te bieden heeft. Met deze game laat Ubisoft spelers slaan, trappen, counteren en combo's uitvoeren in brute gevechten.

Maugeri weg als bondscoach waterpolosters

Mauro Maugeri is niet langer bondscoach van de Nederlandse waterpolosters. De zwembond KNZB heeft er geen vertrouwen meer in dat de trainer uit Italië de vrouwen naar succes kan leiden. Assistent-bondscoach Arno Havenga, die Maugeri komende zomer sowieso als hoofdcoach zou gaan opvolgen, gaat die rol nu al vervullen. Dat laat de KNZB dinsdag weten.

Onder leiding van Maugeri konden de vrouwen niet de olympische titel in Londen verdedigen. Ook het wereldkampioenschap eerder dit jaar in Barcelona liep uit op een teleurstelling. Oranje werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Na het verlies van Hongarije maakte Iefke van Belkum, een van de belangrijkste speelsters, bekend te stoppen uit onvrede over het beleid van de bond. Ze liet toen wel weten dat haar vertrek niets met Maugeri te maken had. Keepster Ilse van der Meijden beëindigde onlangs ook haar loopbaan.

Na het mondiale toernooi zijn al een aantal dingen veranderd, maar uit gesprekken met de speelsters is duidelijk geworden dat er onvoldoende geloof is dat alleen deze wijzigingen zullen leiden tot verbetering van de resultaten. "De selectie heeft onvoldoende vertrouwen om met Mauro als coach verder te komen. Dat vertrouwen is naar onze mening voorwaardelijk om de veranderingen in het topsportprogramma succesvol door te kunnen voeren en de resultaten te verbeteren", aldus technisch directeur waterpolo Kees van Hardeveld.

Maugeri volgde na de Spelen van 2008 Robin van Galen op. Hij had nog een contract tot augustus 2014.

[NFL] Panthers verlengen winstreeks naar zes

De Carolina Panthers hebben vannacht hun winstreeks weten op te schroeven naar zes. Een late touchdown was nodig om de New England Patriots met 24-20 te verslaan.

De Panthers pakten in het eerste kwart de voorsprong. Brandon LaFell maakte een touchdown op een korte harde pass van quarterback Cam Newton. Het was een knappe vangst van LaFell want hij werd dicht op de huid gezeten door de verdediging van de Patriots.

In het tweede kwart gebeurde er weinig met de score. Graham Gano zorgde er met zijn field goal voor dat de Panthers met 10-0 voor kwamen te staan. Stephen Gostkowski, de kicker van de Patriots, verkleinde de achterstand vlak voor rust weer naar zeven punten.

Ook het derde kwart ging gelijk op. De Patriots trokken de stand al snel gelijk naar 10-10 door een touchdown van Rob Gronkowski. De touchdown leek een beetje op de touchdown van LaFell eerder in de wedstrijd. Met nog iets meer dan twee minuten te gaan in het kwart scoorden de Panthers hun tweede touchdown van de avond. Newton gooide rond de 20yard-lijn een pass naar Greg Olsen die nog net binnen de endzone kon blijven om te scoren.

De Panthers gingen zodoende met een voorsprong van zeven punten het vierde kwart in. Deze voorsprong werd al snel van ze afgenomen door een rushing touchdown van Stevan Ridley. Gostkowski zette met zijn tweede field goal van de avond de Patriots vervolgens voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Dat leek lange tijd voldoende te zijn voor de overwinning, maar met nog één minuut te gaan in de wedstrijd gooide Newton de bal naar Ted Ginn die bijzonder knap langs drie Patriots wist te glippen en de wedstrijd toch in het voordeel van de Panthers wist te beslissen.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Tennessee Titans Indianapolis Colts 27 - 30
Pittsburgh Steelers Detroit Lions 37 - 27
Buffalo Bills New York Jets 37 - 14
Cincinnati Bengals Cleveland Browns 41 - 20
Houston Texans Oakland Raiders 23 - 28
Jacksonville Jaguars Arizona Cardinals 14 - 27
Philadelphia Eagles Washington Redskins 24 - 16
Chicago Bears Baltimore Ravens 23 - 20 (na overtime)
Tampa Bay Buccaneers Atlanta Falcons 41 - 28
Miami Dolphins San Diego Chargers 20 - 16
New Orleans Saints San Francisco 49ers 23 - 20
New York Giants Green Bay Packers 27 - 13
Seattle Seahawks Minnesota Vikings 41 - 20
Denver Broncos Kansas City Chiefs 27 - 17

Achtduizend handtekeningen tegen Dokter Corrie

De initiatiefnemers van een petitie tegen Dokter Corrie, die sinds dit schooljaar seksuele voorlichting geeft in het School-tv Weekjournaal, hebben dinsdagmiddag achtduizend handtekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer. De kans dat zij hun zin krijgen, is echter klein.

De mensen achter de petitie zijn preutse ouders die zich niet kunnen vinden in de manier waarop Dokter Corrie seksualiteit bespreekt. Ze willen dat het item verdwijnt uit het School-tv Weekjournaal en vragen Kamerleden zich daar maandag hard voor te maken tijdens een debat over het mediabeleid.

De meeste partijen lijken echter niet gevoelig voor de argumenten van het anti-Corriekamp. "Dit is niet de verantwoordelijkheid van de Tweede Kamer. Ouders moeten dit met de school bespreken", stelde VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

'Hülkenberg naar Force India'

Nico Hülkenberg zal komend seizoen terugkeren bij Force India, zo meldt Blick-journalist Roger Benoit. Volgens het Zwitserse blad heeft de nu voor Sauber uitkomende coureur een deal ter waarde van 1,9 miljoen euro afgesloten met de renstal van Vijay Mallya.

Eerder vandaag liet Lotus-teambaas Eric Boullier nog weten dat Hülkenberg favoriet was om de naar Ferrari vertrokken Kimi Räikkönen op te volgen. Hiervoor moet eerst wel de deal met Quantum Motorsports rond komen. De kans hierop lijkt heel erg klein te zijn geworden, omdat ondanks onderhandelingen en beloftes er nog geen cent overgemaakt is naar Lotus-eigenaar Genii Capital.

Daarom lijkt het waarschijnlijker dat Pastor Maldonado met behulp van het Venezolaanse oliebedrijf PDVSA naar Lotus gaat en Hülkenberg naar Force India. Het team van Vijay Mallya zal hem achterstallig loon uit 2012 voldoen en voor het seizoen 2014 een voorschot overmaken. De Duitse coureur werd in 2011 als testrijder opgepikt door het team uit Silverstone nadat hij bij Williams moest vertrekken, in 2012 mocht hij voor Force India racen.

Over Lotus en Quantum heeft Hülkenberg nog wel wat te zeggen. "Als de deal zich zo lang voortsleept, dan verliest het langzaam alle geloofwaardigheid. Als het dan weer wel en dan weer niet doorgaat dan verlies je uiteindelijk alle hoop."

'Australië moet afluisteren niet bagatelliseren'

De Australische premier Tony Abbott stapt volgens de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono veel te makkelijk over de onthulling heen dat de Australische geheime dienst heeft geprobeerd zijn mobiele telefoon af te luisteren. Abbott ging maandag niet op de onthulling in, maar verklaarde dat 'iedere regering weet dat iedere andere regering inlichtingen verzamelt'.

In een reeks tweets liet Yudhoyono weten dat hij de verklaring van Abbott 'die zonder enig berouw het afluisteren van Indonesië bagatelliseert', betreurt. Hij waarschuwde dat bilaterale samenwerkingsovereenkomsten door 'deze schadelijke actie' op losse schroeven kunnen komen te staan.

Indonesië heeft na de berichten over de Australische afluisterpraktijken al zijn ambassadeur uit Australië teruggeroepen. Volgens de berichten heeft een Australische inlichtingendienst in 2009 geprobeerd de mobiele telefoons van Yudhoyono, diens vrouw en enkele leden van de regering af te luisteren. De berichten waren gebaseerd op documenten van Edward Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse spionagedienst NSA.

Abbott is door de onthullingen in een lastig parket geraakt. Hij is pas sinds september premier en hem is er veel aan gelegen de betrekkingen met het bijna-buurland te verbeteren voordat de presidentsverkiezingen volgend jaar in Indonesië voor politieke onzekerheid kunnen zorgen. Australië wil de samenwerking met Indonesië uitbreiden om mensensmokkelaars aan te pakken die asielzoekers vanuit Indonesië in wrakke scheepjes de zee opsturen richting Australië.

In 2006 riep Indonesië zijn ambassadeur tijdelijk uit Australië terug om te protesteren tegen de Australische beslissing om 42 asielzoekers uit West-Papoea als vluchtelingen te erkennen. De bilaterale betrekkingen zijn stroef sinds 1999, toen Australië een vredesmacht van de Verenigde Naties leidde in Oost-Timor. Indonesische militairen richtten daar bloedbaden en vernielingen aan nadat de bevolking van de door Indonesië bezette voormalige Portugese kolonie zich in een referendum had uitgesproken voor onafhankelijkheid.

Schakers remiseren in achtste partij

Schaker Magnus Carlsen heeft nog anderhalve punt nodig om wereldkampioen te worden. De Noorse uitdager en regerend wereldkampioen Viswanathan Anand uit India kwamen dinsdag in Chennai in hun achtste partij na 33 zetten remise overeen.

De stand is nu 5-3 in het voordeel van Carlsen. Woensdag hebben de schakers een dagje vrij en donderdag mag Anand met wit proberen om de achterstand te verkleinen.

Minimumleeftijd voor roken New York naar 21 jaar

New York gaat de minimumleeftijd waarop je sigaretten en andere tabaksproducten kunt kopen verhogen naar 21 jaar. De stad hoopt hiermee het aantal jonge rokers sterk terug te dringen. Burgemeester Michael Bloomberg zet dinsdag zijn handtekening onder de nieuwe wet, die volgend jaar ingaat.

De minimumleeftijd in New York staat nu nog op 18 jaar. Het stadsbestuur hoopt het met de nieuwe maatregel voor tieners moeilijker te maken om aan sigaretten te komen en daarmee te voorkomen dat ze verslaafd raken. "Nu kan een 18-jarige voor een 16-jarige kopen", zei Thomas Farley van het New Yorkse departement voor volksgezondheid. Als de wet over 180 dagen van kracht wordt zou een 16-jarige echter 'iemand moeten vinden die al studeert of werkt', aldus Farley.

Tabaksbedrijven en -winkeliers hebben zich tegen de wet verzet. Zij zeggen dat verhoging van de minimumleeftijd weinig zin heeft, omdat er genoeg andere manieren zijn voor minderjarigen om aan tabak te komen, zoals op de zwarte markt. "Wat bereik je hiermee?", zei Jim Calvin van de New Yorkse Vereniging van Supermarkten. "Ze gaan echt niet stoppen met roken. Er zijn zoveel andere plekken waar ze sigaretten kunnen kopen. Elke 18-jarige die een supermarkt uitloopt gaat nu gewoon naar de vent in het (...) busje op de hoek."

Leeuw bijt leeuwin dood onder ogen van bezoekers

Een leeuwin van de dierentuin van het Amerikaanse Dallas is doodgebeten door een van de mannetjesleeuwen met wie ze haar verblijf deelde. Tientallen dierentuinbezoekers keken ontsteld toe.

De 5-jarige Johari en haar mannelijke huisgenoot leken zondagmiddag verwikkeld in een stoeipartij. Totdat duidelijk werd dat het mannetje zijn tanden in Johari's strot had gezet en de leeuwin wanhopig probeerde los te komen, zei dierenverzorger Michael Henshaw.

De verzorgers gooiden hompen vlees in het leeuwenverblijf om de aandacht van de aanvaller af te leiden, maar tevergeefs. De toeschouwers rond het verblijf werden daarop weggestuurd en het restaurant dat op de plaats delict uitkijkt werd ontruimd.

"Er moet iets onalledaags zijn gebeurd dat de mannetjes heeft aangezet zo te reageren", denkt Lynn Kramer, de tweede man van de dierentuin. "Leeuwen kunnen agressief zijn, maar ze doden elkaar niet." Het eerder rondzingende nieuws dat Johari door haar moordenaar is opgepeuzeld klopt volgens Kramer niet.

De boosdoener krijgt geen spuitje, maar de leeuwen blijven voorlopig wel gescheiden.

Werkstraf voor schooldreiger Leiden

De 19-jarige Janoek V. krijgt een werkstraf van 150 uur voor het dreigen met een schietpartij op een school in Leiden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald. De rechtbank heeft geen voorwaardelijke celstraf opgelegd, omdat de kans op herhaling heel klein wordt geacht. Het OM had daar wel om gevraagd.

De rechtbank gelooft zijn verklaring dat hij het eerste dreigbericht niet zelf online zette. Hij verklaarde de berichten niet allemaal zelf te hebben geplaatst tijdens zijn vakantie op Costa Rica, maar dat een Amerikaanse toerist zijn laptop had geleend en het eerste bericht online zette.

In de berichten dreigde de zender in april een bloedbad aan te richten op een school in Leiden. Justitie had naast de werkstraf een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar geëist.

'Werving politievrijwilligers stopgezet'

De werving van politievrijwilligers wordt stopgezet. Dat is bij een overleg tussen de politiebonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) afgesproken omdat betaalde agenten vrezen dat hun baan tijdens de lopende grote reorganisatie door een vrijwilliger wordt ingenomen, schrijft Metro dinsdag.

Momenteel zijn er ongeveer drieduizend politievrijwilligers. Opstelten wil dat aantal verhogen naar vijfduizend. De bonden stellen volgens de krant dat de werving compleet is stilgelegd, maar de korpsleiding van de Nationale Politie vindt dat voor bepaalde functies nog wel kan worden geworven.

De bonden en de politie overleggen volgens voorzitter van de Nederlandse Politiebond Han Busker al jaren over de manier waarop vrijwilligers kunnen worden ingezet zonder dat gewone banen verdwijnen. In juni werd afgesproken dat de korpsleiding geen vacatures meer zou openstellen voor vrijwilligers voordat er een antwoord was op de vraag wanneer sprake was van verdringing van betaald werk, zegt Busker in de krant. "Onlangs begon het korps echter toch weer actief vrijwilligers te werven op internet."

De Nederlandse Politiebond sprak Opstelten hier vorige week op aan. "We waren bijzonder onaangenaam verrast", stelt Busker. Hij wijst erop dat de politie begin dit jaar aankondigde dat de banen van ruim vijftienhonderd ondersteunende medewerkers verdwijnen. "Vervolgens begint diezelfde werkgever eind 2013 actief vrijwilligers te werven om een deel van het beschikbare andere werk te komen doen."

Doden door noodweer op Sardinië

Op het Italiaanse eiland Sardinië zijn na zwaar noodweer ten minste zestien mensen om het leven gekomen. Het dodental kan nog stijgen omdat hulpdiensten enkele afgelegen plaatsen waar huizen onder water staan nog niet hebben bereikt, zei het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming, Franco Gabrielli.

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft zijn kabinet dinsdagochtend voor spoedberaad bijeengeroepen. Waarschijnlijk zal de noodtoestand worden afgekondigd om geld en middelen vrij te maken voor de hulpverlening.

De burgemeester van Olbia, Gianni Giovanelli, sprak van een 'apocalyptische' storm. Rivieren en beken veranderden in kolkende modderstromen die bruggen deden instorten. Grote delen van de stad stonden blank, op sommige plaatsen stond het water drie meter hoog.

Gouverneur Ugo Cappellacci van Sardinië zei dat onder de doden een gezin van vier personen is, vermoedelijk afkomstig uit Brazilië. Onder de doden zijn ook drie inzittenden van een auto die in Gallura van een ingestorte brug viel en een politieman die een ambulance escorteerde en in Dorgali met auto en al te water raakte en verdronk.

Definitief twintig jaar cel in zaak-Jennefer

Justitie gaat niet in cassatie in de zaak rond Jennefer van Oostende uit Rotterdam. Anthony K. kreeg twee weken geleden twintig jaar cel opgelegd voor doodslag en seksueel misbruik van het 10-jarige meisje, terwijl justitie dertig jaar cel had geëist.

K. is niet tevreden met het feit dat de maximale straf is opgelegd, maar berust in het vonnis, laat zijn advocaat Deniz Urcun weten. Daarmee is de straf definitief.

Volgens justitie was sprake van moord en verkrachting, maar het hof in Den Haag vond dat hier niet genoeg bewijs voor was. De Hoge Raad gaat alleen na of het recht juist is toegepast en is er niet om het bewijsmateriaal opnieuw te waarderen. Daarom zijn er volgens justitie geen aanknopingspunten voor cassatie.

Het OM wijst er verder op dat het hof voor de zaken die bewezen zijn verklaard de maximale straf heeft opgelegd en zegt daar tevreden mee te zijn.

Aanvankelijk had justitie voor de rechtbank in Rotterdam levenslang geëist. De rechtbank legde echter achttien jaar cel op. Justitie eiste in hoger beroep dertig jaar cel, maar uiteindelijk werd dus twintig jaar cel opgelegd.

Het meisje verdween in oktober 2011 toen ze bij de 28-jarige K., de ex-vriend van haar zus, op bezoek was om met haar neefje en nichtje te kunnen spelen. K. werd nog op de avond van haar verdwijning aangehouden. Hij beweerde dat Jennefer aan het eind van de middag zijn huis had verlaten maar het lichaam van het meisje werd later naakt en gewikkeld in plastic zakken in de slaapbank van K. gevonden.

K. bekende in eerste aanleg al dat hij verantwoordelijk was voor de dood van het meisje. Hij ontkende echter dat hij haar vooraf had misbruikt. Het hof en de rechtbank zijn van oordeel dat K. in een opwelling handelde.

Duitse vrouw inderdaad moeder Roermondse vondeling

Een Duitse vrouw die zich meldde als de moeder van een jongetje dat in Roermond te vondeling was gelegd, kan het kind inderdaad haar zoon noemen. Dat blijkt uit dna-onderzoek, meldt de Limburgse omroep L1.

Het huilende jongetje werd in juni gevonden in een plantsoen in de Roermondse wijk Maasniel. Hij werd ondergebracht in een Limburgs pleeggezin. Vorige maand bleek dat het jongetje een zus heeft. Zij was in oktober 2011 te vondeling gelegd op een parkeerplaats bij de A1 in het Duitse Hürth, een kleine honderd kilometer van Roermond.

Volgens de Duitse sensatiekrant Bild staat nog niet vast of de 25-jarige moeder wordt vervolgd. Justitie beraadt zich daar nog op en wijst er in de krant op dat sprake is van verzachtende omstandigheden. Zo waren de baby's allebei in dekens gewikkeld en heeft hun leven geen gevaar gelopen.

Voor het te vondeling leggen van kinderen kan in Duitsland tot tien jaar cel worden opgelegd. De moeder is niet aangehouden omdat ze een vaste woonplaats en werk heeft. Daarom zou geen vluchtgevaar bestaan.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Ook niet-Russische activisten op borgtocht vrij

Ook vier niet-Russische opvarenden van de Arctic Sunrise mogen van de rechtbank in Sint-Petersburg op borgtocht worden vrijgelaten. Het gaat om een Poolse actievoerder en drie bemanningsleden: een vrouw uit Brazilië, en twee mannen uit Nieuw-Zeeland en Argentinië. Ze zijn de eerste niet-Russische opvarenden die tegen betaling van een borgsom vrij kunnen komen.

De rechtbank bepaalde maandag al dat drie Russische opvarenden van het Greenpeace-schip op borgtocht vrij kunnen komen. Het ging om een bemanningslid, een freelancefotograaf en een actievoerder.

Van een Australisch bemanningslid werd het voorarrest maandag verlengd. De twee Nederlandse opvarenden komen woensdag voor de rechter.

Een woordvoerder van de organisatie laat weten dat de besluiten van dinsdag hoop geven, maar waarschuwt voor te hooggespannen verwachtingen. "Er is eigenlijk geen peil op te trekken. Gisteren werd het voorarrest van een Australiër nog verlengd en tussen de Russen die werden vrijgelaten zit ook een actievoerder. Het is dus moeilijk in te schatten waar het aan ligt of iemand op borgtocht vrij mag of niet."

Greenpeace moet twee miljoen roebel (ruim 45 duizend euro) per persoon betalen. De milieuorganisatie zegt het geld zo snel mogelijk over te maken.

Patch voor CoD: Ghosts laat systeemvereisten zakken

Infinity Ward heeft vandaag een patch uitgebracht voor de pc versie van hun fps-game Call of Duty: Ghosts. De patchnotes houdt Infinity Ward nog even voor zich, maar de Reddit user "mkapex1", liet weten dat er meerdere bugs uit het spel zijn gehaald en de 6GB vereiste RAM naar 4GB is gezet.

Sinds de lancering van Call of Duty: Ghosts is een vereiste voor de game dat je pc minstens 6 Gigabytes aan intern geheugen, ook wel RAM genoemd, aan boord heeft. Handige 'hackers' hadden zelf al een patch gemaakt om die vereiste naar 4GB te stellen. Gelukkig luistert Infinity Ward dus toch enigzins naar de community en implementeren ze dit nu zelf in een patch van 400MB.

Ook zou de lag in de menu's gefixt zijn, en zou er een functie toegevoegd zijn die de game geschikter moet maken voor eSports. Er is nu een gamemode met de officiële regels van eSports, en de 'Broadcaster mode' is toegevoegd. Hierin kunnen gamers commentaar geven bij een match en de match live uitzenden. Een patch voor de consoleversies wordt een dezer dagen verwacht.

Broadcaster mode COD Ghosts
De Broadcaster Mode van CoD: Ghosts

Bosschaart per direct weg bij Sydney FC

Pascal Bosschaart vertrekt per direct bij Sydney FC. Het contract van de 33-jarige verdediger is in onderling overleg ontbonden. Bosschaart was net terug van een achillespeesblessure. De club wilde plots van de voormalige verdediger van FC Utrecht en Feyenoord af.

"Ikzelf ben ervan overtuigd dat ik nog van grote waarde had kunnen zijn voor Sydney. Jammer dat het zo gelopen is, maar dit avontuur had ik voor geen goud willen missen", zegt Bosschaart op de website van zijn management SportPromotion. Bosschaart denkt er niet aan zijn actieve loopbaan te beëindigen. Hij hoopt op een club uit Nederland. "Ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben met mijn voetbalcarrière. Ik denk ook dat ik met mijn ervaring voor veel clubs nog van waarde kan zijn."

Strandpret in GTA Online

Vanaf vanmorgen is het mogelijk is de gratis Beach Bum-dlc voor Grand Theft Auto Online beschikbaar. Op zowel PlayStation 3 als Xbox 360 is update 1.06 nu te downloaden, waarmee spelers automatisch de gratis dlc krijgen.

Eerder werd al bekend dat met de dlc gratis voertuigen verkrijgbaar zijn. Onder andere een speedboat, camper, buggy, off-road truck zijn nu te gebruiken. Verder worden er extra wapens toegevoegd en is het mogelijk om nieuwe tattoos te zetten, als dat je ding is. Uiteraard kun je ook weer nieuwe kleding kopen. Overigens zijn al deze voertuigen ook in de singleplayermodus van Grand Theft Auto V te krijgen nu.

Rockstar geeft aan dat binnenkort ook de co-op heists beschikbaar worden gesteld voor spelers.

GTA Online Beach Bum screenshots

Cocu: "Geloof niet dat het met egoïsme te maken heeft"

PSV kent een uiterst moeizame eerste seizoenshelft. De problemen stapelen zich op voor Philip Cocu. Met pas negentien punten uit dertien wedstrijden is er werk aan de winkel. In het Eindhovens Dagblad kijkt Cocu terug op de eerste maanden van het seizoen.

De coach komt tot de conclusie dat zijn ploeg beter om moet gaan met tegenslagen. "Krijgen we bijvoorbeeld in de eerste tien of twintig minuten een tegengoal, dan zetten we ons daar overheen. Gebeurt er iets laat in de wedstrijd, dan zijn we te gehaast en maken we verkeerde keuzes."

Cocu is van mening dat zijn selectie over genoeg kwaliteit beschikt. Volgens de trainer is de jeugdigheid van de ploeg de belangrijkste factor van de zwakke resultaten. "Ik geloof niet dat het met egoïsme te maken heeft. Jonge spelers hebben de ervaring niet om op het juiste moment altijd het overzicht te bewaren. Daarvoor moet je de situatie vaker hebben meegemaakt." PSV hervat de competitie zaterdagavond met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Eriksen mogelijk maanden aan de kant

De enkelblessure van Christian Eriksen lijkt ernstiger dan verwacht. De medische staf van Tottenham Hotspur vreest dat de middenvelder ongeveer drie maanden uit de roulatie is, meldt de Engelse krant Daily Mail. De afgelopen zomer van Ajax overgekomen Deen raakte vrijdag geblesseerd in de oefeninterland tegen Noorwegen.

Eriksen moest vlak voor rust na een stevige tackle geblesseerd het veld verlaten. De Deense bondscoach Morten Olsen zei aanvankelijk rekening te houden met een afwezigheid van vier tot zes weken.

Tottenham zou al bij de FIFA hebben aangeklopt om een beroep te doen op het compensatiefonds. Sinds vorig jaar hebben clubs recht op een vergoeding als spelers een blessure oplopen bij de nationale ploeg.

Star Citizen wordt niet aangepast voor consoles

De pc-versie van Star Citizen wordt niet aangepast zodat de game uit kan komen voor consoles, zo laat ontwikkelaar Chris Roberts horen vanaf het officiële forum van Roberts Space Industries. Er waren geruchten dat de game ook op PlayStation 4 uit zou komen, omdat er een PS4-devkit gezien was in het kantoor van de ontwikkelaar.

"Star Citizen IS a PC game. It will NEVER be dumbed down for a lesser platform. We will NOT limit the input options or supported peripherals to the lowest common denominator. We will NOT pass on features and technology just because they will only run on some hardware configurations," zo laat Roberts duidelijk weten.

"The PC platform is great because it isn't static," zo zei de ambitieuze ontwikkelaar. "It doesn't have rules or some controlling entity that decides what will and won't be in the eco system. If a cool new disruptive technology like the Oculus Rift comes along it can have a chance to gain traction and become the next big thing. Because of this Star Citizen will always be primarily a PC game and will embrace the best and newest tech."

Toch betekent dit niet dat er helemaal nooit een console-versie van de game uitkomt: "As for the next gen consoles, PS4 and Xbox One, we have NO CURRENT PLANS, but my stance remains open and is consistent with the many interviews I've given."

"IF the platform holders (Sony & Microsoft) allow us to update the code and data without restrictions and odious time consuming QC procedures, IF they allow our community to openly interact with each other across platforms then I would CONSIDER supporting them.

Toch verwacht hij niet zo snel dat aan zijn 'eisen' zal worden voldaan: "But this is a big IF as it's asking a lot. To their credit Sony seems to be the most eager to embrace indie games and the idea of openness, and they chased us down to give us some dev kits to play with but we've been very clear on what it would take to get Star Citizen onto PS4."

"And even then it would only be contemplated as a port from the PC, not the other way around plus we would require a financial commitment by Sony to make it happen. If some of the coolest features or peripherals don't make it because the PS4 can't handle it we would never gimp the PC version."

Al met al is de kans dus klein dat er daadwerkelijk een console-versie uitkomt van Star Citizen. Overigens is het nog onbekend wanneer de pc-versie te spelen valt.

Die sloerie van vorige week

Een geur van haarspray en vloeibare make-up verspreidt een licht zoete geur door de ruimte. Een goedkoop parfum vult het geheel aan. Wie zijn ogen sluit, waant zich in een kapsalon. Wie zijn ogen opent, zit in een luidruchtige trein vol jongeren. Het is de laatste trein die op zaterdagavond van Wierden naar Rijssen gaat. De trein zit vol met zestien- en zeventienjarigen. Zeer schone en nette tieners, die op het punt staan om uit te gaan.

Faillissement Free Record Shop België aangevraagd

De Free Record Shop in België heeft faillissement aangevraagd. Dat heeft de entertainmentwinkelketen dinsdag bekendgemaakt. Oorzaak is de gebrekkige voorraad van de 68 Belgische vestigingen.

Free Record Shop hoopt een doorstart te kunnen maken, zodat zo veel mogelijk van de 230 medewerkers hun baan kunnen behouden. De medewerkers, ondernemingsraad, vakbonden en leveranciers zijn dinsdag op de hoogte gebracht van de faillissementsaanvraag.

De Belgische vestigingen van Free Record Shop werden deze zomer overgenomen door investeringsmaatschappij Procures en oprichter Hans Breukhoven. Een deel van de Nederlandse vestigingen, die in mei failliet werden verklaard, werd ook overgenomen. De Nederlandse vestigingen zijn niet betrokken bij de huidige faillissementsaanvraag.

Het bestuur van Procures klaagde vorige week al over de aanhoudend lege schappen van de winkels. De entertainmentindustrie bleek niet langer bereid om cd's en dvd's op krediet te leveren. Vooral in België zorgt dat voor slechte resultaten.

Procures onderhandelt momenteel met het Britse Hilco, dat eerder branchegenoot HMV in Canada en Groot-Brittannië wist te reden. De Britten zouden bereid zijn om de winkelvoorraden aan te vullen. Volgens Het Financieele Dagblad zou zelfs gesproken worden over een meerderheidsbelang van Hilco in de Belgische tak.

Gran Turismo 6 krijgt microtransacties

In Gran Turismo 6 zal het mogelijk zijn om in-game credits te kopen met echt geld. Verder is de game vanaf vandaag te pre-orderen in de PlayStation Store. Op dit moment is het mogelijk om te kiezen uit twee edities van de racegame: de Standard Edition of de Special Edition.

Vanaf de dag dat het spel in de winkels ligt zijn ingame credits te koop om zo je ultieme collectie auto's op te bouwen. De credits zijn te koop via de PlayStation Store of bij fysieke winkels. De in-game valuta komt in drie varianten: 500.000 credits, 1 miljoen credits, 2,5 miljoen credits of 7 miljoen credits. Met deze credits kun je dan weer bolides of onderdelen kopen.

De Special Edition van Gran Turismo 6 bevat uiteraard alles wat de Standard Edition ook heeft plus nog eens 20 extra auto's, avatars voor PlayStation Network, 'paint chips,' en in-game racepakken en racehelmen. Overigens krijg je als je nu één van beide edities pre-ordert gratis het 'Precision Pack', wat je recht geeft op een GT-R NISMO, R8 LMS, Corvette Stringray (C7), Model S Signature Performance en een Viper GTS. Al deze vijf wagens zijn de speciale '15th Anniversary Edition.'

Gran Turismo 6 komt uit op 6 december voor PlayStation 3.

Gran Turismo 6
Gran Turismo 6

IOC hertest stalen Olympische Spelen Turijn

Het IOC neemt de ingevroren stalen die zijn afgenomen tijdens de Olympische Spelen van 2006 in Turijn opnieuw onder de loep. Het Internationaal Olympisch Comité heeft daartoe besloten omdat de verjaringstermijn van acht jaar bijna afloopt, liet een official dinsdag weten aan persbureau Reuters.

Het IOC heeft zich volgens de functionaris niet laten leiden door een reportage die vorige week werd uitgezonden door de ARD. Dopinglaboratoria in Keulen en Moskou lieten aan de Duitse zender weten een nieuwe methode te hebben ontwikkeld waardoor met name anabole steroïden veel eenvoudiger kunnen worden opgespoord dan vroeger het geval was.

De regeling om urinestalen tot acht jaar na dato opnieuw te kunnen laten testen met de nieuwste opsporingstechnieken werd vlak voor de Olympische Spelen van Athene ingevoerd. Het opnieuw testen van de stalen uit 2004 leverde acht jaar later vijf nieuwe positieve gevallen op.

Cancellara wil werelduurrecord nog altijd

Wielrenner Fabian Cancellara heeft al enkele jaren zijn zinnen gezet op het werelduurrecord, maar een poging is er nog steeds niet van gekomen. Mogelijk waagt hij die volgend jaar, of anders in 2015. "Ik wil het proberen, maar het is nog lang niet zeker. Het staat op mijn lijstje, net als het WK en nog een paar andere doelen", zei hij dinsdag tegen Sporza.

Het record staat al sinds 2005 op naam van de Tsjech Ondrej Sosenka, die in Moskou in 60 minuten tijd 49,7 kilometer aflegde. Volgens Cancellera is een aanval op die tijd niet iets dat je er zomaar even bij doet. "Er komt veel techniek bij kijken. De baan is ook belangrijk, die moet je een goed gevoel geven. Ook mentaal moet je er het beste kunnen uithalen."

Brands: "Niet geïnformeerd naar De Jong"

PSV heeft niet geïnformeerd naar Luuk de Jong. Dat zegt technisch manager Marcel Brands. De Jong komt bij Borussia Mönchengladbach niet aan spelen toe en wil in januari verhuurd of verkocht worden.

Door de blessures van Jürgen Locadia en Tim Matavz bij PSV werd De Jong in verband gebracht met de Eindhovenaren. De Telegraaf meldde dinsdagochtend zelfs dat PSV al geïnformeerd had naar De Jong bij de Duitse club.

Technisch manager Marcel Brands weet hier niets van af en ontkent het hele verhaal. Volgens Brands is er geen sprake van de tijdelijke komst van De Jong. "Matavz kan volgens de dokter na de winterstop weer spelen en Locadia is fit. Er is niet geïnformeerd naar Luuk de Jong", aldus Brands tegen Voetbal International.

Borussia Mönchengladbach betaalde in de zomer van 2012 vijftien miljoen euro voor de toenmalige spits van FC Twente. De duurste aankoop uit de clubgeschiedenis van BMG zit nu op de bank. Max Kruse en Raffael krijgen de voorkeur in de voorhoede. Naast PSV werd De Jong de laatste weken ook in verband gebracht met Ajax en Newcastle United.

Trijntje stort geen 250.000 euro op 555

Trijntje Oosterhuis die in 12 uur meer likes heeft dan ze ooit aan singles heeft verkocht komt toch terug op haar actie om voor elke like een euro op Giro 555 te storten. Dat schrijft ze op haar facebook. Hieronder staat haar volledige reactie. Maar die 250.000 likes zijn lekker in de pocket. 

"Ik vind het vreselijk om te zien wat er gebeurt op de Filipijnen. Er zijn duizenden doden gevallen en dat is moeilijk te bevatten. Ik ben zelf moeder van twee kinderen en de beelden raken mij heel erg. Het doet me goed om te zien dat mijn zorg gedeeld wordt en dat mensen in grote getale doneren en liken. De actie is een mooi voorbeeld van dat wanneer je allemaal iets kleins doet, je samen tot iets groots kan komen. Iedereen zal begrijpen dat ik helaas geen 2 ton kan storten, maar ik zal gul geven. Tenslotte gaat het niet om mij, maar om de slachtoffers van de ramp die hun leven opnieuw moeten opbouwen en de hulpverleners die daarbij helpen. #giro555"

Dumb and Dumber To over jaar in bioscoop

De langverwachte komedie Dumb and Dumber To met Jim Carrey en Jeff Daniels heeft een premièredatum. De film verschijnt op 14 november in de Amerikaanse bioscopen. Dat laat producent Universal Pictures weten, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De Nederlandse release volgt waarschijnlijk niet veel later.

De premièredatum is drie weken voor het twintigjarige jubileum van Dumb & Dumber uit 1994. Die film, met een budget van zeventien miljoen dollar, bracht totaal onverwacht wereldwijd ruim 247 miljoen dollar op en maakte van Carrey en Daniels wereldbekende acteurs.

Een vervolg werd dan ook vrijwel meteen aangekondigd, maar om verschillende redenen steeds weer afgeblazen. De strubbelingen duurden tot juni van dit jaar, toen filmmaatschappij Warner Bros zich terugtrok. Ruim een week later maakten producenten Bob en Peter Farrelly bekend nieuwe investeerders te hebben gevonden in Universal en Red Granite Pictures.

Over de plot is nog weinig bekend. De twee vrienden gaan op zoek naar een nierdonor voor een onecht kind van het personage van Daniels.


Dumb and Dumber To over jaar in bioscoop (Foto: Novum)

'NVWA moest ingrijpen bij salmonellazalm'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had moeten ingrijpen toen duidelijk werd dat de betrokken bedrijven de salmonellabesmetting in zalm het hoofd niet konden bieden. De besmette zalm bleef hierdoor te lang in de winkels liggen. Zo'n 1200 mensen werden afgelopen jaar ziek na het eten van met salmonella besmette zalm. Vier van hen zijn overleden.

Dat staat in een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de uitbraak van salmonella in zalm van de firma Foppen Paling& Zalm uit Harderwijk, dat dinsdag is gepubliceerd.

Volgens de onderzoeksraad waren er zoveel partijen betrokken dat de bedrijven geen overzicht hadden en dat hen niet duidelijk was wat ze geacht werden te doen.

Het is de verantwoordelijkheid van een bedrijf om ervoor te zorgen dat producten veilig zijn en dat problemen snel worden verholpen, maar de NVWA moet erop toezien dat dat gebeurt, en ingrijpen als duidelijk wordt dat het bedrijven niet lukt. Volgens de onderzoeksraad richtte de NVWA zich in plaats daarvan voornamelijk op haar handhavende rol.

'NVWA moest ingrijpen bij salmonellazalm'
'NVWA moest ingrijpen bij salmonellazalm' (Foto: ANP)

Stuivenberg: "Uitstekend resultaat"

Jong Oranje speelde maandagavond met 1-1 gelijk tegen Jong Frankrijk. Bondscoach Albert Stuivenberg was na afloop zeer tevreden. Tonny Vilhena tekende voor de Nederlandse treffer. "Een uitstekend resultaat tegen een toptegenstander", zei Stuivenberg na afloop. "We speelden alweer veel volwassener dan afgelopen donderdag tegen Jong Slowakije."

"Het hele team heeft kunnen ervaren wat er aan de top nodig is qua arbeid en samenwerking. Uiteraard moeten we niet vergeten dat beide keepers (Mickey van der Hart voor rust, Warner Hahn erna, red.) ons op bepaalde momenten op de been hielden", vervolgt Stuivenberg. "Maar aan de andere kant waren er fases waarin de Fransen achter ons aan liepen. Ik kan alleen maar tevreden zijn over deze avond." Afgelopen donderdag nam Jong Oranje het op tegen Jong Slowakije in het kader van de EK-kwalificatie. Dat duel eindigde in 2-2.

Trijntje massaal uitgelachen om actie

Trijntje Oosterhuis is het mikpunt van spot sinds ze gisteravond opriep om haar social media op Twitter en Facebook te liken. Voor elke like zou ze een euro doneren.

Trijntje boekte succes, succes waar menig marketingbureau jaloers op zou zijn. Inmiddels heeft ze 255.000 likes en het loopt nog steeds op. Inmiddels gaan er geruchten dat ze haar kinderen de schuld gaat geven. Hoe dan ook, Nederland komt niet meer bij. Hieronder een kleine greep uit de Twitter-grappen aan het adres van onze Trijn.

Ik heb alvast vijf euro gestort op het rekeningnummer van Trijntje. Geef ook! Alle kleine beetjes helpen.
Trijntje al voor een treintje gesprongen ....
BN'ers die arme mensen helpen in ruil voor likes... zie dit als gerechtigheid.
En nou maar hopen dat de portemonnee van @Trijntje_O net zo dik is als haar kont... 
Arme #Trijntje . Om haar weer op het juiste spoor te krijgen moeten we misschien collectebussen inzetten.
Trijntje's donatie liep naar Filistijnen ipv Filipijnen
Oké Trijntje stort misschien niet die 250k aan euro's. Maar de mensen op de Filipijnen hebben nu wel een hoop Likes! Dat is ook iets waard.
Kennen jullie die mop van die vrouw die €200.000 wilde doneren? Ze was het spoor bijster... #Trijntje
Ach, ze ziet scheel van het geld dus ze kan het hebben. #giro555
 

Zoek de verschillen bij CoD: Ghosts

VideoGamerTV heeft een vergelijkingsvideo online gezet tussen de Xbox One en Xbox 360 versie van Call of Duty: Ghosts. Persoonlijk vinden wij dat de Xbox One versie er wat scherper uitziet, maar veel verschil tussen de versies zien wij niet. Daarbij kunnen wij hem pas over een aantal maanden spelen zodra de Xbox One gelanceerd is in Nederland.

Als jullie de keus hadden tussen een spel meteen nu spelen of wachten totdat hij op een nieuwe console uitkomt, waarvoor kiezen jullie dan?

'Viertal kan WK met Oranje vergeten'

Stefano Denswil, Joris Mathijsen, Jan-Arie van der Heijden en Erik Pieters lijken het WK op hun buik te kunnen schrijven. Zij maken geen kans meer bij Louis van Gaal.

Bruno Martins Indi raakte geblesseerd in de wedstrijd tegen Japan. Bondscoach Louis van Gaal besloot verder te gaan met drie rechtsbenige centrale verdedigers: Ron Vlaar, Stefan de Vrij en Joël Veltman.

Een linksbenige vervanger riep hij niet op. Hierdoor lijken Denswil, Mathijsen, Van der Heijden en Pieters geen kans te maken op een plek bij de WK-selectie. Dat concludeert De Telegraaf.

"Ik moet afwegingen maken, maar dat kan ik niet in het openbaar doen", aldus de bondscoach. "Dat wordt dan weer opgevat alsof ik spelers afbrand."

'Veltman start bij Oranje tegen Colombia'

Joël Veltman start dinsdagavond in de basis bij het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Colombia. Ook Memphis Depay en Gregory van der Wiel krijgen een basisplaats. Door de vele afwezigen moet bondscoach Louis van Gaal een hoop wijzigingen doorvoeren in zijn elftal.

Veel spelers haakten af wegens blessures. Maandag kwamen daar ook Arjen Robben en Nigel de Jong bij. Hierdoor kon Van Gaal zijn spelers op de afsluitende training niet elf tegen elf laten spelen. "Het was daardoor iets anders dan normaal, maar de spelers wisten al wie zou gaan spelen tegen Colombia."

Door de blessure van Robben komt er een plekje vrij op de rechterflank. Jeremain Lens verhuist van links naar rechts. Memphis Depay krijgt hierdoor de kans op de linkerflank.

In verdedigend opzicht krijgt Van der Wiel een kans om zich te bewijzen. Het wordt zijn eerste interland onder Van Gaal. Dat geldt ook voor Veltman, die samen met Ron Vlaar de ijzersterke spits Radamel Falcao in bedwang moet zien te houden. Dat meldt De Telegraaf.

Voor de verdediging vervangt Stijn Schaars de geblesseerde Nigel de Jong. Voor hem spelen Kevin Strootman en Rafael van der Vaart, met Siem de Jong opnieuw in de spits.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Cillessen, Van der Wiel, Veltman, Vlaar, Blind, Schaars, Strootman, Van der Vaart, Depay, De Jong en Lens.

Oranjevrouwen missen Geurts in kwalificatie

Het Nederlandse vrouwenelftal moet het in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland stellen zonder de vaste eerste keepster Loes Geurts. De 89-voudig international kampt met een enkelblessure, meldt de KNVB. Oranje speelt zaterdag in Stadion Woudestein van Excelsior tegen de nog puntloze Grieken.

Geurts meldde zich nog wel in het trainingskamp van Oranje. Daar bleek echter dat ze niet fit genoeg is om zaterdag in actie te komen. Barbara Lorsheyd van ADO Den Haag is opgeroepen als vervanger. De selectie blijft daardoor bestaan uit 23 speelsters.

Nederland probeert zich te plaatsen voor het WK van 2015 in Canada. Met zes punten uit drie duels bezet de ploeg van bondscoach Roger Reijners voorlopig de derde plaats in de poule. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks, de nummer twee gaat naar de play-offs.

Willems vraagteken voor duel met Heerenveen

Jetro Willems ondergaat een mri-scan om de ernst van zijn knieblessure te verduideijken. Het is onzeker of de linksback zaterdag kan spelen voor PSV. Willems verliet eerder het Nederlands elftal vanwege knieklachten.

De blessure speelt hem nog altijd parten en het is onduidelijk of hij zaterdag in actie kan komen als PSV het op eigen veld op neemt tegen sc Heerenveen. Om duidelijkheid te krijgen over de ernst van de blessure laat Willems een mri-scan maken. Dat meldt het Brabants Dagblad dinsdag. Willems kwam afgelopen zaterdag 45 minuten in actie namens Oranje tegen Japan.

Cricketers eenvoudig langs Denemarken

De Nederlandse cricketers hebben de vierde groepswedstrijd van het kwalificatietoernooi voor het WK cricket Twenty20 eenvoudig gewonnen. Denemarken werd simpel aan de kant gezet. De Scandinaviërs kwamen tot 109 runs in twintig overs. In iets meer dan de helft van de ballen wist Nederland deze score te verbeteren.

Stephan Myburgh (niet uit) liet de meeste Nederlandse runs noteren. Hij scoorde 54 runs waarvan vier vieren en vier zessen. Wesley Barresi en Peter Borren (niet uit) wisten de bal ook het veld uit te slaan. Barresi noteerde één vier en twee zessen. Borren kreeg tien ballen te slaan en sloeg er drie rechtstreeks het veld uit. Beiden waren goed voor 22 runs. 

Nederland gaat momenteel met drie overwinningen en één verliespartij (zes punten) aan kop in groep B. De concurrentie komt later vandaag in actie. Woensdag speelt Nederland tegen Nepal. Het Aziatische land staat momenteel derde met vier punten en speelt vanmiddag nog tegen Papua Nieuw-Guinea. 

[NBA] Basketballers Portland zetten zegereeks voort

De basketballers van Portland Trail Blazers hebben in de NBA hun zevende overwinning op rij geboekt. Brooklyn Nets werd in New York met 108-98 verslagen. Portland moet in de stand in de Western Conference alleen San Antonio Spurs nog boven zich dulden. Die ploeg heeft evenveel overwinningen behaald, maar een wedstrijd minder gespeeld.

LaMarcus Aldridge werd topscorer bij Portland met 27 punten. Wesley Matthews voegde 24 punten toe aan het totaal. Shaun Livingston scoorde 23 punten voor de Nets, die in de Eastern Conference slechts twee ploegen onder zich houden.

Bij Los Angeles Clippers leverde Blake Griffin ondanks een 106-102 thuisnederlaag tegen Memphis Grizzlies een opmerkelijke prestatie. Met achttien punten en elf assists wist hij ook in zijn elfde wedstrijd van dit seizoen een double-double te produceren. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Magic Johnson, die in het seizoen 1990-1991 hetzelfde presteerde.

Alle uitslagen van maandag:
Brooklyn - Portland 98-108
Chicago - Charlotte 86-81
Oklahoma - Denver 115-113
Dallas - Philadelphia 97-94
Utah - Golden State 87-98
LA Clippers - Memphis 102-106

The Hunger Games: Catching Fire

Ruim anderhalf jaar geleden verscheen The Hunger Games in de bioscopen, een verfilming van het eerste boek in de trilogie van Suzanne Collins. Wegens het grote succes van de release (wereldwijde opbrengst van bijna 700 miljoen dollar) kon een vervolg niet uitblijven en daarnaast is het verhaal van Katniss en Peeta nog lang niet uit. Regisseur Francis Lawrance (I Am Legend) verving Gary Ross en aan de al indrukwekkende cast werd topacteur Philip Seymour Hoffman toegevoegd.


Google censureert moord op Maps

Google heeft gehoor gegeven aan de smeekbede van een rouwende vader. De internetgigant heeft beloofd een foto met daarop de moord op zijn zoon van Google Maps te zullen verwijderen.

Tijdens de moord op de 14-jarige Kevin Barrera in het Californische Richmond, vier jaar geleden, vloog de fotograaf van Google net over de moordlocatie. Nietsvermoedend drukte de beste man af. De beelden belandden op Google Maps, alwaar de vader deze onlangs ontdekte.

"Het doet me pijn de foto op internet te zien", vertelt vader Jose Barrera. Hierop diende hij het verzoek in de foto van internet te halen.

En met succes. Google heeft eenmalig over zijn hart gestreken en gisteren toegezegd de foto te zullen verwijderen.

moordHet bewuste moordkiekje. De jongen ligt links naast de trein (foto: Google)

Raad Toronto kortwiekt burgemeester

De gemeenteraad van Toronto heeft na een stormachtige zitting besloten burgemeester Rob Ford het grootste deel van zijn bevoegdheden te ontnemen vanwege de vele schandalen die hij door zijn gedrag heeft opgeroepen. De burgemeester, die toegeeft een zware drinker te zijn en crack te hebben gebruikt maar ontkent verslaafd te zijn, laat het er echter niet bij zitten. Hij kondigde een regelrechte oorlog aan om het volgend jaar in de verkiezingen tegen zijn tegenstanders op te nemen.

"Dit is niet meer (sic) dan een staatsgreep", zei Ford kort voor de stemming over een aantal moties tegen hem. "Wat hier vandaag gebeurt is geen democratisch proces, maar een dictatoriaal proces."

In het debat dat aan de stemming voorafging ging het er hard aan toe. De gezette burgemeester liep zelfs een vrouwelijk raadslid omver toen hij een van zijn criticasters te lijf wilde gaan. Vanaf de publieke tribune werd schande geroepen.

De raad besloot met grote meerderheid het budget van het kantoor van de burgemeester met zestig procent te verlagen en medewerkers toe te staan over te stappen naar locoburgemeester Norm Kelly. Het besluit komt er op neer dat Ford geen uitvoerende macht meer heeft omdat hij het gemeentebestuur niet meer voorzit. Hij behoudt wel de titel van burgemeester en blijft Toronto bij officiële plichtplegingen vertegenwoordigen. De raad heeft niet de bevoegdheid de burgemeester uit zijn ambt te zetten zo lang hij niet voor een misdrijf is veroordeeld.

Nederlander vast in Australië voor heroïnesmokkel

De Australische douane heeft een 21-jarige Nederlander en drie Canadezen aangehouden voor de smokkel van zeventien kilo heroïne. Zij kunnen levenslang krijgen, meldt de Australische douane.

De Nederlander en de Canadezen, een 20-jarige man en twee vrouwen van 19 en 17, waren met een vlucht vanuit China aangekomen op Melbourne. Ze droegen ieder twee tassen en werden voor een controle apart genomen.

Na het legen van de tassen waren die nog ongebruikelijk zwaar. Daarom werd een scan gemaakt. Hieruit bleek dat de tassen een dubbele bodem hadden waar een poeder in was verstopt. Uit een eerste onderzoek bleek dat het om heroïne gaat. De autoriteiten spreken van een voor de luchthaven van Melbourne gewichtige vangst en onderzoeken de zaak verder.

Lieke van Lexmond uitgeroepen tot stijlicoon 2013

Lieke van Lexmond mag zichzelf stijlicoon van 2013 noemen. De actrice en presentatrice werd maandagavond tijdens de uitreiking van de Marie Claire Prix de la Mode in het Amsterdamse Koninklijk Theater Carré uitgeroepen tot Best Style Icon.

Andere winnaars waren onder anderen Saskia de Brauw, die de prijs voor beste Nederlandse model mee naar huis mocht nemen. Iris van Herpen is de beste Nederlandse ontwerpster. Haarstylist Charlie Le Mindu ging aan de haal met de titel Best High Fashion Hair Artist.

Zendmast IJsselstein weer opgetuigd als kerstboom

De zendmast in IJsselstein wordt ook dit jaar aangekleed als kerstboom. De stichting die dat organiseert laat dinsdag weten er vertrouwen in te hebben dat er genoeg sponsors en donateurs zijn.

Op dit moment zou 85 procent de begroting gedekt zijn. Er zijn dit jaar meer sponsors en donateurs dan vorig jaar. Als de lampjes zijn opgehangen, worden ze op zaterdag 7 december tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in de binnenstad van IJsselstein ontstoken. Dat gaat vergezeld met een optreden van Wolter Kroes en festiviteiten op de Overtoom.

In 2011 werd de Gerbrandytoren voor het laatst niet opgetuigd als 's werelds grootste kerstboom omdat er toen een brand in de zendmast had gewoed. Voor het op- en aftuigen is ieder jaar rond de 65 duizend euro nodig. De 367 meter hoge toren fungeerde met Kerstmis van 1992 voor het eerst als kerstboom.

IOC-lid wil onderzoek naar Verbruggen

Gerhard Heiberg, lid van het Internationaal Olympisch Comité, is van mening dat Hein Verbruggen zijn erelidmaatschap bij het IOC moet kwijtraken als de beschuldigingen van Lance Armstrong blijken te kloppen. Dit meldt de NOS.

"We moeten hierover praten, en àls het klopt, moet hij zijn erelidmaatschap inleveren en moeten we kijken wat dit voor Hein Verbruggen betekent", zo zei Heiberg. "We moeten de wereld laten zien dat dit onacceptabel is. Een van onze belangrijkste vertegenwoordigers heeft dit misschien geweten, maar heeft het al die jaren verzwegen."

Armstrong zei eerder in een interview met de Britse krant The Daily Mail dat Verbruggen, destijds baas van de Internationale Wielerbond UCI, in 1999 al wist dat de Amerikaan doping gebruikte. Armstrong testte tijdens de Tour de France van dat jaar positief, maar Verbruggen moffelde de zaak weg.

Vertonghen: "Ik verdien het om centraal te staan"

De Belgische voetballer Jan Vertonghen heeft de hoop nog niet opgegeven om volgend jaar tijdens de WK in 2014 samen met Vincent Kompany het hart van de Belgische verdediging te vormen. De man van Tottenham en oud-Ajacied werd onder Wilmots de vaste linksachter, maar blijft hopen op een plek als centrale verdediger.

"Ik verdien het om centraal te staan", meldde Vertonghen gisteren tegen over Het Laatste Nieuws. Op weg naar Brazilië speelde geen enkele andere Belgische verdediger meer minuten dan de 26-jarige Vertonghen. De rust in het oefenduel tegen Wales weerhield hem van de maximale score.

Vertonghen is een zekerheid als linksback. En toch is die positie niet wat hij echt wil. "Iedereen denkt dat ze me een plezier doen door mij linksachter te zetten, maar dat is echt niet zo", vertelt Vertonghen op de persconferentie in het Koning Boudewijnstadion. 

"Als ik zelf mocht kiezen, dan speelde ik altijd centraal. Of op de tien", zei hij er meteen achteraan. "Een positie centraal achterin blijft mijn ambitie - zowel bij Tottenham als bij de Rode Duivels -, omdat ik weet dat ik dat verdien."

Door het uitvallen van Rose en Naughton bij Tottenham valt Vertonghen ook daar in op links. "Als er moet geschoven worden in de defensie ben ik de eerste die naar links verhuist. Op twee jaar bij Ajax na is dat een beetje het verhaal van mijn carrière, maar al met al ben ik wel tevreden over mijn ontwikkeling bij Tottenham."

'Goeroe van de scenarioschrijvers' overleden

Syd Field, wiens boeken over het schrijven van een scenario zeer invloedrijk in Hollywood waren, is zondag op 77-jarige leeftijd in Beverly Hills in Californië overleden. Dat meldde de BBC maandag.

Field werd wel de goeroe van de scenarioschrijvers genoemd. Hij schreef acht boeken over het schrijven van filmscripten en organiseerde in de hele wereld cursussen voor schrijvers die een verkoopbaar scenario wilden maken.

Fields belangrijkste bijdrage was de 'drie act-structuur' voor de opbouw van een filmscript. Het ideale scenario is volgens hem opgebouwd uit drie delen: set-up (de introductie van de hoofdrolspelers en de problemen die ze moeten overwinnen), de confrontatie en de ontknoping. Het eerste en derde deel zouden ieder volgens Field ongeveer een kwart van de film moeten beslaan, het middendeel de helft.

Scenarioschrijvers als John Singleton (Boyz n the Hood) en Kevin Williamson (de horrorfilm Scream) behoren tot de scriptschrijvers die zich door Field lieten inspireren.

'Goeroe van de scenarioschrijvers' overleden
'Goeroe van de scenarioschrijvers' overleden (Foto: ANP)

Knegt heeft alles al uitgepraat met coach Otter

De val die Sjinkie Knegt maakte afgelopen zondag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Kolomna en die de Nederlandse aflossingsploeg een medaille kostte, zat hem niet lekker. 

Tegen de NOS zei Knegt dat zijn bondscoach, Jeroen Otter, hem vanaf de kant "gek had gemaakt. En dat moet hij niet doen." Een dag na de teleurstelling en een lange vlucht vanuit Rusland is verder alle spanning, voor zover die er was, alweer uit de lucht. "Sjinkie werd meteen na de finale geïnterviewd, hij had zijn schaatsen volgens mij nog aan. Hij zat vol emotie. Begrijpelijk, als je eerste ligt en vijftien seconden later in de kussens belandt", vertelt Otter.

"Als iets niet uitpakt zoals je zou willen, ben je gefrustreerd. Gelukkig maar. Als Sjinkie te laconiek was geweest, had hij van mij of zijn ploeggenoten een schop gekregen." Otter vertelt ook dat de wedstrijd 's avonds meteen is geëvalueerd met de ploeg. De bondscoach is het niet helemaal eens met de kritiek van Knegt. "De coach signaleert voor de rijders dingen die zij niet kunnen zien", vindt hij.

"In een fractie van een seconde probeer je vanaf de kant informatie over te brengen, keuzes te maken. De Amerikanen (uiteindelijk winnaar van de finale, red.) hadden meer snelheid, dat konden we in de videobeelden ook zien. Wij zagen dat aankomen, Sjinkie niet."

De discussie over het aflossingsnummer is nu gesloten, meldt Otter. De bondscoach neemt Knegt dan ook niks kwalijk. "Ach, op een schaal van 1 tot 10 was dit als discussiepunt een 1 of 2. En het betreft ook de emotie, het mooie aan de sport. Daarom kijken mensen."

Oranje nog ongeslagen dit jaar

Het Nederlands elftal zal vandaag het interlandjaar afsluiten met een oefenwedstrijd tegen Colombia in Amsterdam. Dit is het twaalfde duel dit jaar, wat Oranje tot nu toe dus ongeslagen is doorgekomen. 

Bijzonder is dat niet. Al twaalf keer eerder bleef Nederland een heel jaar ongeslagen. De laatste keer was in 2009, onder Bert van Marwijk. Die reeks kende toen elf wedstrijden, wat veel meer wedstrijden waren dat de voorgaan de gelegenheden. Dat jaar daarop stond Oranje in de finale van het WK in 2010. 

In de andere elf keer dat er slechts een gelijkspel werd toegestaan speelde Nederland veel minder wedstrijden in dat jaar; acht in 1987, zeven in 2002 en 1993, zes in 1991 en 1977, vijf in 1972 en 1921, vier in 1936 en 1923 en slechts twee in 1905. In dat laatste jaar speelde Nederland zijn eerste interlands en won twee keer van België. 

Tot aan vorige week kon nog een ander land uit de top tien ranking van de FIFA zeggen dat ze ongeslagen waren. Engeland verloor vrijdag echter van Chili.

De laatste wedstrijd die verloren werd door Oranje dateert van 15 augustus 2012. Van Gaal ging toen zijn tweede periode aan als bondscoach en verloor toen met 4-2 van België. Sindsdien is Oranje al zestien wedstrijden ongeslagen.

Wedstrijden van Oranje in 2013:

6 februari Nederland - Italië 1-1 (oefenduel)

22 maart Nederland - Estland 3-0 (WK-kwal.)

26 maart Nederland - Roemenië 4-0 (WK-kwal.)

7 juni Indonesië - Nederland 0-3 (oefenduel)

11 juni China - Nederland 0-2 (oefenduel)

14 augustus Portugal - Nederland 1-1 (oefenduel)

6 september Estland - Nederland 2-2 (WK-kwal.)

10 september Andorra - Nederland 0-2 (WK-kwal.)

11 oktober Nederland - Hongarije 8-1 (WK-kwal.)

15 oktober Turkije - Nederland 0-2 (WK-kwal.)

16 november Japan - Nederland 2-2 (oefenduel)

19 november Nederland - Colombia ?-? (oefenduel)

Aan prototype Xbox-controller zat een luchtje

Microsoft heeft geëxperimenteerd met controllers die geuren afgeven. Het prototype werd ontwikkeld toen met bezig was met de ontwikkeling van de nieuwe console. Deze technologie kon gemaakt worden door middel van 3D-printers.

Xbox general manager voor accessoires Zulfi Alam legde uit dat Microsoft heeft geëxperimenteerd met verschillende gimmicks. Een van de interessantste was de controller met een soort ingebouwde geur-tv-technologie.

“We had a whole bunch of brainstorm sessions and built hundreds of models,” zo vertelde Zulfi Alam. “We looked at concepts like adding displays to the controller. We looked at concepts like adding smell.”

Het team achter de Xbox-accessoires gebruikte 3D-printers en andere technieken om snel te kunnen fabriceren, waarmee ze daadwerkelijk werkende modellen konden maken van verschillende concepten.

“We built small slugs of different types of smells that could actually come out of a controller. Like, as you walked through a jungle, you’d smell the flora,” aldus Alam.

Een andere mogelijkheid dat werd verkend is een projector in de controller, waarmee beeld om een speler heen geprojecteerd kon worden. Ook speakers, touch pads en camera's in de controller werden overwogen, maar deze ideeën werden afgeschoten omdat gamen moet draaien om wat er op de televisie gebeurt.

“You’ve got a great TV with a better speaker than we could ever put in this controller, and it made more sense to [not make players look down at a display], keeping the user’s attention on the TV. We really want them to be immersed in the experience that’s happening in front of them. You’re burning battery life like there’s no tomorrow – not a great idea,” zo legt Alam uit.

Uiteindelijk werd besloten om al deze technologieën niet te implementeren in het uiteindelijke ontwerp, maar interessant zijn ze natuurlijk wel. Zouden jullie deze snufjes graag in handen willen hebben of zijn jullie het met Microsoft eens dat het vooral zou afleiden van de games zelf?

Xbox One controller

Koning prijst eenheid en verscheidenheid

Koning Willem-Alexander heeft de 'kracht van een jong land' ervaren tijdens het feest dat maandagavond op het Brionplein in Willemstad ter gelegenheid van zijn kennismakingsbezoek aan Curaçao werd georganiseerd. Hij dankte Curaçao voor de warme ontvangst en 'de prachtige dag en prachtige avond'. "En het mooiste is, we hebben nog een dag", aldus de koning in een dankwoord aan het slot van het feest.

Hij wees in het Papiaments op de eenheid én verscheidenheid in het koninkrijk, een thema dat hij ook aansneed in zijn inhuldigingstoespraak. De koning riep op tot verdere samenwerking binnen datzelfde koninkrijk. Hij sloot daarmee ook aan bij zijn woorden op 30 april: "Onze kracht ligt dan ook niet in afzondering, maar in samenwerking."

Premier Ivar Asjes van Curaçao, die het bezoekende koningspaar daarvoor toesprak, herinnerde aan het regeerakkoord van zijn kabinet waarin 'een constructieve relatie met Nederland' als goed voornemen staat. Maar wel gebaseerd op 'gelijkwaardigheid', zo voegde hij eraan toe, zoals aangegeven door Willem-Alexander. Asjes dankte het paar namens 'het volk van Curaçao' voor hun komst.

Willem-Alexander was onder de indruk van het 'enorme talent', niet alleen op cultureel gebied maar ook in de sport. Hij noemde twee Curaçaose helden bij naam. Allereerst honkballer 'Coco' Balentien, die net het Japanse homerunrecord heeft verbroken en die zondag als een koning op het eiland werd verwelkomd, en sprinter Churandy Martina. "Hij kwam bij de laatste Olympische Spelen uit voor Nederland, maar hij blijft een Curaçaoënaar", zei Willem-Alexander.

Dinsdag bezoekt het koningspaar de buitengebieden van het eiland, Banda'riba en Banda'bou alvorens aan het einde van de dag door te vliegen naar Aruba.

Koning prijst eenheid en verscheidenheid
Koning prijst eenheid en verscheidenheid (Foto: ANP)

Onderzoekers werken aan klimaatresistente koolmees

Door koolmezen genetisch aan te passen moet de vogel de klimaatverandering kunnen bijhouden. Op 1 januari begint het Nederlandse Instituut voor Ecologie aan een fokprogramma met dit doel, zegt hoogleraar ecologische genetica Marcel Visser dinsdag in Trouw. Het is voor het eerst dat deze techniek uit de dierveredeling voor een wild dier wordt gebruikt.

Visser wil zelf mezen gaan fokken die vroeger broeden om na te gaan of die beter bij het nieuwe klimaat aansluiten dan mezen die laat broeden. Met een bloedmonster kan al bij een kuiken worden nagegaan of deze als vogel vroeg of laat zal broeden. Door hierop te selecteren kan dus snel een vogel worden gefokt die heel vroeg of heel laat broedt. De nieuwe mezen worden later uitgezet in de natuur.

In april meldde het instituut al dat er steeds meer koolmezen zijn die vroeg broeden.

Doordat de lente steeds vroeger valt, valt de piek in het aantal rupsen ook steeds vroeger. Die rupsen zijn een belangrijke voedingsbron voor koolmezen en dus is het voor die vogels belangrijk dat er veel rupsen zijn als zij jongen in het nest hebben.

Vroege mezen zijn hierdoor volgens de onderzoekers succesvoller dan late. Als de ene groep faalt, zou de andere groep het beter doen. Maar hier zit volgens de onderzoekers wel een grens aan. Er zouden namelijk geen koolmezen zijn die nóg vroeger jongen kunnen krijgen. Als de voorjaarstemperaturen verder stijgen, is de piek in het aantal rupsen straks veel eerder dan de eierleg van de koolmezen.

De onderzoekers lijken er niet op te vertrouwen dat de natuur zichzelf wel redt. "De enige echte redding is uiteindelijk toch aanpassing via genetische aanpassing van de koolmees", concludeerde Visser in april al. In Trouw noemt hij ook een ander doel. "Als we nu het aanpassingsvermogen van de koolmees kunnen vaststellen, kunnen we beleidsmakers duidelijk maken dat bijvoorbeeld 2 graden opwarming van de aarde per honderd jaar geen probleem hoeft te zijn, maar 3 graden wel."

Kramer: "De basis is goed"

Op het snelle ijs van Salt Lake City werden er afgelopen weekend bij de wereldbekerwedstrijden veel snelle tijden gereden en bovendien twee wereldrecords verbeterd. Sven Kramer wist wat zijn fans op de 5.000 meter van hem verwachtten.

"Het is niet nieuw voor mij dat er hoge verwachtingen zijn. Het hoort erbij. En deze entourage was in principe ook ideaal voor een nieuw wereldrecord. Maar een vijf kilometer hakt er dieper in dan een 500, 1.000 of 1.500 meter,” zo zei de Fries.

"De laatse weken hebben uiteindelijk ook puur in het teken van de Olympische Spelen gestaan. Als tussenstap. Wel één waarop je volledig gefocust moet zijn. Ik kan in de wedstrijden niks weggeven. Maar een wereldrecord rijden is weer het andere uiterste. Het is nu vooral zaak het lijf goed te houden. Dat is gelukt. Het was zwaar, maar het herstel treedt snel in. De basis is goed.”

Kramer won de 5.000 meter overigens in een tijd van 6.04,59, wat wel een nieuw baanrecord betekende.

Casillas krijgt kippenvel van 'Robben-save'

Spanje is dinsdag voor het eerst sinds 11 juli 2010 terug in het Soccer City Stadium, waar de ploeg ten koste van het Nederlands elftal wereldkampioen werd.

In de aanloop naar de oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika komen bij veel Spanjaarden de herinneringen weer terug. "Vooral toen we de kleedkamer binnenliepen. Ik weet nog hoe we daar feest hebben gevierd", sprak doelman Iker Casillas in de Spaanse pers.

"Iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen, en die vertellen we nu aan elkaar. Naarmate de tijd voorbij gaat, vergeet je die redding op het schot van Arjen Robben weer. Maar als dat fragment op televisie wordt getoond, komt alles ineens weer terug."

"Nog steeds krijg ik er kippenvel van", aldus Casillas. "Ik bleef zo lang mogelijk staan en ik raakte met mijn rechterteen nog net de bal aan, waardoor hij net naast ging. Ik had geluk."

Selfie gekozen tot Engels woord van het jaar

Selfie is dinsdag door de makers van het beroemde Engelse Oxford-woordenboek uitgeroepen tot het Engelse woord van het jaar. Volgens de jury groeide selfie uit van een modewoord op sociale media tot een door iedereen gebruikte term.

Een selfie is een foto die iemand van zichzelf heeft gemaakt, vaak met een smartphone of webcam, om vervolgens op sociale media te zetten. Het gebruik van het woord zou in een jaar tijd met 17.000 procent zijn toegenomen.

Twerken, de uitdagende billendans die wereldberoemd is gemaakt door zangeres Miley Cyrus, werd een goede tweede. Bij de verkiezing van het Nederlandse woord van het jaar eindigde selfie afgelopen zaterdag op de vijfde plaats. Participatiesamenleving won met een kwart van de 1400 stemmen.

Politie beëindigt ontvoering 5-jarig meisje

De Groningse politie heeft maandagnacht in Oude Pekela een einde gemaakt aan de ontvoering van een vijfjarig meisje. Daarbij is de 38-jarige ex-partner van de moeder aangehouden, meldt de politie.

Twee mannen waren die avond een woning in Ezinge binnengedrongen en bedreigden en mishandelden de bewoners. Vervolgens namen ze het meisje mee. Hierop waarschuwden de bewoners de politie.

Al snel bleek volgens de politie dat de ex-partner van de bewoonster bij de ontvoering was betrokken. Hij verbleef bij zijn familie in zijn woonplaats. Toen de politie daar een inval deed, werd het meisje in goede gezondheid aangetroffen en overgedragen aan haar familie. De man is aangehouden. De politie onderzoekt nog wie de andere ontvoerder was.

'Advies om bitjes bij hockey te verplichten'

De medische commissie van de KNHB heeft een advies gegeven om het dragen van gebitsbeschermers in het hockey verplicht te stellen. Dat meldt de NOS maandagavond. De beslissing volgt na een incident anderhalve week geleden waarbij Seve van Ass door Valentin Verga met de stick werd geraakt en tien tanden verloor.

Naar verwachting neemt de hockeybond het advies over. Per wanneer de regel dan van kracht wordt, is nog onduidelijk. Ook komt er een onderzoek door tandartsen om te kijken hoe vaak er gebitsschade ontstaat door hockey. In eerste instantie stelde de KNHB bitjes niet verplicht te kunnen stellen omdat niet iedereen ze zou kunnen dragen.

Italië en Nigeria gelijk in Londen

Italië en Nigeria hebben maandag een oefeninterland met 2-2 gelijkgespeeld. In het Londense Craven Cottage, de thuishaven van Fulham, was het bij rust 2-1 voor Nigeria. Italië kwam echter in de tweede helft terug. Beide landen zijn al zeker van het WK komende zomer in Brazilië.

De Azzurri openden in een vermakelijk duel met kansen over en weer na twaalf minuten de score via Giuseppe Rossi. Bright Dike kopte 23 minuten later de gelijkmaker binnen en vijf minuten voor rust was het Shola Ameobi die de Super Eagles met een volley met de hak op voorsprong zette. Twee minuten na rust was de stand weer gelijk. Emanuele Giaccherini scoorde als laatste.

[JL] Willem II ruim langs tien Helmonders

Willem II heeft maandag in de Eerste Divisie ruim gewonnen van Helmond Sport. De Brabantse derby eindigde in 4-1 voor de bezoekers uit Tilburg. Bruno Andrade scoorde twee keer voor Willem II, Ruud Boymans en Terell Ondaan waren beiden een keer trefzeker. Jordens Peters zorgde met een eigen doelpunt voor de Helmondse score. Helmond Sport speelde ruim een uur met tien man na rood voor Davy Brouwers.

In de stand in de Eerste Divisie staat Willem II nu weer op gelijke hoogte met Sparta Rotterdam. Beide ploegen hielden 31 punten over uit de eerste zeventien wedstrijden. FC Dordrecht heeft zeven punten meer en staat als enige ploeg boven Sparta en Willem II. Helmond Sport verliest de aansluiting met de top en staat negende. De ploeg heeft 25 punten.

FOK! wat een weer... G.R.I.J.S

Joooo! Het begint inmiddels een eentonig verhaaltje te worden die weerpraatjes van de laatste dagen en ook voor vandaag kan ik alleen maar grijs aanbieden. Vooruit, de enige 'vooruitgang' die we boeken is dat er verspreid over de dag af en toe wat regen valt. Zodoende maken we toch nog íets mee.

Gisteren zagen we op een paar plaatsen nog even de zon, maar die kans is vandaag zo goed als nul. Regelmatig valt er dus wat lichte regen of motregen. De wind gaat vanmiddag draaien naar een noordwestelijke richting en neemt flink in kracht toe. Langs de kust misschien wel tot windkracht 6. Doordat de wind ook zo toeneemt voelt de 7 graden die we vanmiddag halen behoorlijk fris aan.

Morgen vallen er langs de kust enkele regen- en hagelbuien, terwijl er diep in het binnenland wel eens wat natte sneeuw kan vallen. Onweer is ook niet volledig uitgesloten. Het kwik ligt morgen rond de 6 graden, maar in buien uiteraard een paar graden kouder. Vanaf morgenavond neemt dan ook de kans op gladheid toe door het opvriezen van natte weggedeelten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Paddo1
De herfst is toch prachtig he? KlapMongeaul weet de mooiste paddestoelen te vinden.

 Paddo2
Dit is ook wel een heel bijzondere paddestoel.

 

 

 

 

 

Verbrand rubber in Need for Speed

Het is nog even wachten voor we de Need for Speed-verfilming echt kunnen zien. Gelukkig bestaat er een fenomeen genaamd trailers zodat we alvast wat impressies kunnen opdoen. In de recent utgebrachte trailer wordt in ieder geval dat een een hoop sets banden doorheen zijn gegaan tijdens de opnames.

Need for Speed draait om Tobey Marshall, gespeeld door Aaron Paul. Hij is net vrijgelaten uit de gevangenis en stapt het illegale racecircuit in om wraak te nemen op degene die hem in de gevangenis heeft laten komen.

Need for Speed draait vanaf maart 2014 in de bioscopen.

Tomb Raider definitief naar next-gen

Een titel met de naam Tomb Raider: Definitive Edition is opgedoken en komt blijkbaar uit op pc, Xbox 360, PlayStation 3, maar ook PlayStation 4 en Xbox One.

De release van het origineel in maart 2013 is opnieuw bekeken door het Brazilliaanse leeftijdsclassificatiesysteem voor for PlayStation 4 en Xbox One. Volgens Amazon Italië komt de Tomb Raider: Definitive Edition uit op PlayStation 4 en een andere console, waarschijnlijk Xbox One.

Deze editie bevat de 2013-versie van Tomb Raider en alle DLC, plus een artbook en speciale verpakking. Er is ook een nieuwe Tomb Raider in de maak voor next-gen heeft Square Enix al aangegeven, maar die staat buiten deze Definitive Edition. Amazon verwacht de titel vanaf 24 januari te verkopen, al heeft Square Enix nog niets aangekondigd over deze versie van de game.

Tomb Raider-preview (Foto: Square Enix)

Met Forza 5 rijden in schaduw

Turn 10 Studios heeft een stuk gameplay vrijgegeven van Forza Motorsport 5, waarin Bathurst Circuit in Australië het toneel is voor een racewedstrijd.

In zonnig Australië is er veel zon, dus ook veel schaduw, en daar stikt het dan ook van in deze trailer. Dynamisch berekende schaduwen sieren het wegdek. Forza Motorsport 5 komt uit voor Xbox One op 22 november. Wij in Nederland moeten nog steeds wachten.

18,5 miljoen euro voor Filipijnen

Op giro 555 is 18,5 miljoen euro gestort voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan in de Filipijnen. Dat werd even na middernacht bekendgemaakt vanuit Beeld en Geluid in Hilversum waar een benefietuitzending plaatsvond. De regering stelde daarnaast nog eens zes miljoen euro ter beschikking.

Dinsdag loopt de stand nog verder op. Veel bekende Nederlanders en sporters boden artikelen en ontmoetingen aan voor een veiling. Die eindigt dinsdag om 12.00 uur. Ook daarna blijft het mogelijk om geld te storten. Zo schenkt PSV de gehele opbrengst van de wedstrijd Jong PSV - Almere City FC op vrijdag.

Yahoo gaat gebruikersgegevens versleuteld opslaan

Internetbedrijf Yahoo gaat alle gegevens van gebruikers en alle informatie die via de servers van Yahoo loopt versleutelen om zo afluisteren te voorkomen. Yahoo heeft het besluit genomen nadat bekend werd dat de Amerikaanse geheime dienst NSA communicatie die via de datacentra van Yahoo en Google liep heeft onderschept.

Eerder al maakte Yahoo bekend dat de e-mailservice van bedrijf begin januari volgend jaar volledig versleuteld is. Tegen het einde van maart moet alle communicatie versleuteld zijn, zodat niemand zomaar toegang tot de informatie kan krijgen. "Ik wil graag herhalen wat ik eerder ook al heb gezegd: Yahoo heeft de NSA of welke overheidsorganisatie dan ook nooit toegang gegeven tot onze datacentra", aldus Yahoo-directeur Marissa Mayer.

Met het versleutelen van gegevens hoopt Yahoo het lastiger te maken om informatie, als die in handen van de regering komt, te ontcijferen. Ook Google en Facebook zijn bezig om informatie versleuteld op te slaan.

Like voor 555 kost Trijntje 2,5e ton

Of Trijntje Oosterhuis is schatrijk of ze heeft een dure fout gemaakt. Op Facebook zei de zangeres dat ze voor elke like een euro doneert aan de Filipijnen.

En dat komt haar duur te staan. De stand staat nu al 220.000 likes dus 220.000 euro's. Als dat net zo doorgaat als bij de petitie dan kan Oosterhuis straks 2 miljoen euro ophoesten. Vind je dit grappig, dan kun je Oosterhuis actie ook liken; dat kan hier.

 

It's a Wonderful Life (1946) krijgt vervolg

Star Partners en Hummingbird Prods. werken samen aan een vervolg op Frank Capras film It's a Wonderful Life uit 1946. De film moet It's a Wonderful Life: The Rest of the Story gaan heten en eind 2015 in de bioscoop verschijnen. Dat schrijft filmtijdschrift Variety.

Karolyn Grimes, die in de originele film één van de kinderen van George Bailey (James Stewart) speelde, zal naar verluidt terugkeren voor haar eerste filmrol sinds 1952. Ditmaal is ze te zien als engel die de minder sympathieke kleinzoon van Bailey toont hoeveel beter de wereld er uit had gezien als hij nooit had bestaan.

Het scenario voor de nieuwe film is geschreven door Bob Farnsworth en Martha Bolton. "Het plot van de nieuwe film zal veel gemeen hebben met het gedachtegoed van het origineel. Ieders leven is belangrijk zolang je vrienden hebt", aldus Farnsworth.

Ook actrice Grimes is overtuigd dat de nieuwe film het origineel eer aan zal doen: "Ik heb in de loop der jaren zo'n 20 verschillende scenario's gelezen voor een mogelijk vervolg op It's a Wonderful Life, maar daar zaten geen goede tussen. Die van Farnsworth en Bolton is schitterend en ik wilde er gelijk deel van uitmaken."

De rest van de cast is nog onbekend. De producenten zijn wel in gesprek met Jimmy Hawkins en Carol Coombs, die respectievelijk de rollen van Tommy Bailey en Janie Bailey speelden in de originele film.

Ook zijn er naar verluidt al gesprekken met kandidaten voor de regie. Het budget van de film zal tussen de 25 en 35 miljoen dollar liggen. Er zal veel worden opgenomen in Louisiana.

It's a wonderful life

FOK!toen: De Neurenberg processen

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we 68 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 20 november 1945 dat in Neurenberg de processen begonnen tegen 24 van de belangrijkste kopstukken uit het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Proces van Neurenberg werd geleid door rechters uit de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Uit Het Kompas van 15 september 1945
Uit Het Kompas van 15 september 1945

Met een ferme klap van zijn hamer opende de Britse rechter Sir Geoffrey Lawrence op 20 november 1945 de eerste dag van de historische rechtszaak. Hierbij werd hij geflankeerd door de Amerikaan Francis A. Biddle, de Fransman Henri Donnedieu de Vabres en de Rus Iona T. Nikitsjenko in generaalsuniform. Bij het proces in Neurenberg stonden niet alleen personen terecht, ook werd er gekeken naar organisaties die een kwalijke rol hadden gespeeld in oorlogstijd. Het gerecht bepaalde dat de rijksregering geen organisatie was en ook dat de generale staf van het Duitse leger, het oppercommando en de SA niet als crimineel zouden worden berecht. Het leidinggevende korps van de nazi partij, de Gestapo, de SD en de SS werden daartegen wel crimineel verklaard.

De organisaties

De leiderskorps van de nazi partij
Deze bestond uit alle mensen die lid waren van de partij. De nazi partij was de grote drijfveer achter de miljoenen doden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast was de nazi partij de opdrachtgever voor het bouwen van concentratiekampen en het deporteren van miljoenen joden en tegenstanders van het regime.

De Gestapo
Gestapo was de Duitse afkorting voor Geheimes Staats Polizeiamt. De Duitse geheime politie werd in april 1933 opgericht door Herman Wilhelm Göring, met als taak de vervolging en het onschadelijk maken van vijanden van het nationaal-socialisme. De Gestapo kwam voort uit de Pruisische Geheime Staatspolitie. Vanaf 1934 werd de Gestapo overgenomen door Heinrich Himmler. De geheime politie hield zowel in Duitsland als in de door Duitsland bezette gebieden meedogenloos huis.

De SD
De SicherheitsDienst was een nationaal-socialistische inlichtingen- en spionageorganisatie. De organisatie werd door Heinrich Himmler opgericht als inlichtingendienst van de SS. In bezette gebieden hield de SD zich bezig met het deporteren van joden, maar hun voornaamste taak was het opsporen en uitschakelen van tegenstanders van het regime.

De SS
De Schutz Staffeln was de militaire tak van de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij en was in 1924  opgericht om de leiders van de partij te beschermen. Leden van de SS waren te herkennen aan hun zwarte uniformen met de bekende twee-sig-runen die, naast het hakenkruis, het symbool van de partij vormden. De SS werd pas echt bekend toen ze in 1934 de SA onschadelijk maakten. De taak van de SS werd vanaf dat moment behoorlijk uitgebreid. De SS moest de veiligheid van de partij en de nationaal-socialistische staat verzekeren. Ook kreeg de organisatie meer invloed op de minister van Buitenlandse Zaken.

SS leden zagen zichzelf als een soort van elite. Zij waren tenslotte uitdragers van de nationaal-socialistische ideologie en geloofden heilig in het 'superieure Arische ras'. Nog voor de oorlog uitgebroken was had de SS ook al afdelingen met een puur militaire taak, de Waffen-SS. In oorlogstijd bestond de SS grotendeels uit vrijwilligers wat meteen ook verklaart waarom de organisatie één van de meest fanatieke volgers van het nationaal-socialistische gedachtengoed was. De SS was berucht vanwege haar gruwelijke wreedheden die begaan werden in concentratiekampen en bij zuiveringsacties achter het front.

In Nederland werd op 15 september 1940 de Nederlandse SS opgericht door Anton Mussert. De organisatie zou later haar naam veranderen in Germaansche SS in de Nederlanden. Al deze organisaties werden aangeklaagd en schuldig bevonden aan schending van de mensenrechten, verbreken van de vrede en het beginnen van een oorlog. Iedereen die lid was van één van deze organisaties (of lid wilde worden van één van deze organisaties) en die wist dat ze zich schuldig maakten aan één van deze zaken werd aangeklaagd.

Uit De Waarheid van 21 november 1945
Uit De Waarheid van 21 november 1945

De aanklachten

In totaal waren er 24 personen en 6 groepen en organisaties die aangeklaagd werden wegens oorlogsmisdaden. Bij de aanklachten keek men naar de onderstaande punten:

1: Verschwörung; Dit punt ging op voor de personen die als leider, organisator, aanstichter of medeplichtige hadden meegewerkt aan de uitwerking of het uitvoeren van een gemeenschappelijk plan of samenzwering, die tegen de vrede was, tegen het oorlogsrecht en tegen de mensheid.

2: Verbrechen gegen den Frieden; Onder dit punt rekende men iedereen die er aan meegewerkt had dat het economische Duitsland was veranderd in een tot de tanden bewapend militaristisch Duitsland. Ondanks dat ze wisten dat ze een oorlog met Frankrijk en Engeland zouden uitlokken, vielen ze toch Polen en een aantal andere landen zoals Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, Luxemburg, Nederland, België, Noorwegen, Denemarken Griekenland en Joegoslavië aan. Ook vielen ze de Sovjet-Unie binnen en vochten ze, samen met Japan en Italië, tegen de Amerikaanse soldaten.

3: Kriegsverbrechen; het meest uitgebreide punt van de aanklacht:
a) Onder dit onderdeel viel het uitmoorden en de mishandelen van de bevolking van bezette gebieden. Hieronder vielen het doodschieten, het ophangen, het vergassen, uithongeren, het overmatig bij elkaar proppen van mensen, vastketenen en kluisteren, ondervoeding, het systematisch laten overwerken, onvoldoende hygiëne, doodslaan, pijnigen en het uitvoeren van experimenten. Ook de massamoorden van bepaalde rassen of nationaliteit vielen onder punt 3a.
b) De personen die verantwoordelijk waren voor het deporteren en het per trein vervoeren van mensen naar concentratiekampen of naar bezette gebieden voor slavenarbeid. Veel van de mensen zouden tijdens de transporten al om het leven komen.
c) Het mishandelen en vermoorden van krijgsgevangenen, op manieren zoals bij punt a wordt omschreven.
d) Personen die in door de Duitsers bezette gebieden grote groepen mensen in gijzeling namen om ze daarna te vermoorden.
e) Het plunderen van openbare en privé eigendommen. Hieronder viel ook het verhinderen van de aanvoer van levensmiddelen waardoor een hongersnood ontstond met de nodige slachtoffers.
f) Het innen van financiële boetes.
g) Verwoesting van dorpen en steden zonder noodzakelijke reden.
h) Het dwangmatig rekruteren van burgerarbeiders en hen dus ook verplicht stellen voor of in Duitsland te werken.
i) Bevolking dwingen om met de vijand een eed van trouw tot stand te brengen. Dit goldt voornamelijk voor de inwoners van Lotharingen en de Elzas.
j) Het germaniseren van bezette gebieden.

4: Verbrechen gegen die Menschlichkeit; Punt 4 was een vervolgpunt van punt 3. Punt 4 bevatte twee onderdelen, namelijk: het vermoorden van, uitroeiing, tot slavernij brengen, deporteren en andere onmenselijke handelingen tegen de burgerbevolking van voor of tijdens de oorlog. Alsook de vervolging op grond van politieke, racistische en religieuze redenen. Behalve het uitroeien van Joden werden er namelijk ook misdrijven op afzonderlijke personen gepleegd.

De aangeklaagden

Bij de aanvang van de processen van Neurenberg was er een viertal kopstukken die niet (meer) aangeklaagd konden worden. Zo had de Duitse führer en opperbevelhebber van de Wehrmacht Adolf Hitler zelfmoord gepleegd voor het proces was begonnen. Ook Heinrich Himmler, leider van de SS en Gestapo en minister van propaganda Joseph Goebbels ontkwamen aan vervolging door zichzelf van het leven te beroven. Adolf Eichmann werd gevangen genomen door de Amerikanen maar wist te ontsnappen en vluchte in 1950 naar Argentinië. Tien jaar later werd hij door agenten van de Mossad en Sjien Beet, de Israëlische geheime diensten, ontvoerd en naar Israël gebracht. Daar werd hij in 1961 ter dood veroordeeld en een jaar later ter dood gebracht. De volgende kopstukken stonden wel terecht:

Hermann Göring
Goering
Hermann Göring was de eerste die werd aangeklaagd. Göring was leider van de SA, generaal van de SS, president van de Duitse politie en chef van de Duitse geheime staatspolitie. Daarnaast was Göring ook politiek actief, als leider van de rijksdag, minister van binnenlandse zaken en president van de ministerraad van rijksverdediging. Göring stond bekend als een zeer trouwe volgeling van Hitler en werd op alle vier de punten aangeklaagd.

Rudolf Hess
Hess
Ook Rudolf Hess werd op alle vier de punten aangeklaagd. Hess was van 1921 tot 1945 rijksminister zonder portefeuille, lid van de rijksdag en lid van de ministerraad voor rijksverdediging. Ook was hij generaal van de SS en de SA.

Joachim von Ribbentrop
Von Ribbentrop
Van 1932 tot 1945 was Von Ribbentrop lid van de rijksdag, vertegenwoordiger van de NSDAP, ambasadeur in Londen en generaal van de SS. Von Ribbentrop was Hitler's adviseur op het gebied van buitenlandse politiek en werd ook op alle punten aangeklaagd.

Robert Ley
Ley was van 1932 tot 1945 rijksleider en organisatorisch leider van de NSDAP. Ley was ook leider van het
Duitse arbeiders front Generaal van de SA en werd aangeklaagd op de punten 1, 3 en 4.

Wilhelm Keitel
Keitel
Keitel was van 1932 tot 1945 chef van het opperbevel van de Duitse weermacht en veldmaarschalk van het Duitse leger. Ook Keitel kwam in aanmerking voor alle vier de aanklachtpunten.

Ernst Kaltenbrunner
Kaltenbrunner
Generaal van de SS, Rijksdaglid, generaal van de politie, Staatssecretaris van veiligheid in Oostenrijk en chef van de politie, politiepresident van Wenen, Zuid en Noord Oostenrijk. Werd aangeklaagd voor punt 1, 3 en 4.

Alfred Rosenberg
Rosenberg
Rijksleider van de NSDAP voor wereldaanschouwing en buitenlandse politiek. Ook was hij lid van de rijksdag. Rosenberg werd voor alle punten aangeklaagd.

Hans Frank
Frank
Generaal van de SS. Frank was de generaal-gouverneur van bezet Polen en was rechtstreeks betrokken bij de massamoord van Poolse Joden. Ook Frank werd aangeklaagd voor de punten 1, 3 en 4.

Wilhelm Frick
Frick
Frick was generaal van de SS, lid van de rijksdag. Duitse minister van binnenlandse zaken, generaal en volmachtige van de regering. Frick werd op alle punten aangeklaagd.

Julius Streicher
Streicher
Julius Streicher was lid van de rijksdag, generaal van de SA en redacteur bij het antisemitische blad Der Stürmer. Streicher werd aangeklaagd voor de punten 1 en 4.

Walther Funk
Funk
Funk was lid van de rijksdag, perschef van de rijksregering, staatssecretaris in het rijksministerie van rijksvoorlichting en propaganda. Hij was ook rijksminister van economische zaken, president van de Rijksbank en lid van de ministerraad voor rijksverdediging. Ook was Funk economisch adviseur van Hitler. Funk werd op alle punten aangeklaagd.

Halmar Schacht
Schacht
Halmar Schacht was lid van de rijksdag, minister van economische zaken en president van de rijksbank van Duitsland. Halmar werd aangeklaagd op de punten 1 en 2.

Karl Dönitz
Doenitz
Dönitz was opperbevelhebber van de Duitse vloot. Daarnaast was hij Hitler's raadgever en zijn opvolger als hoofd van de Duitse regering. Karl Dönitz werd aangeklaagd op de punten 1, 2 en 3.

Erich Raeder
Raeder
Erich Raeder was van 1932 tot 1945 opperbevelhebber van de Duitse gevechtsmarine, Generaal-admiraal en
opperbevelhebber van de vloot. Rader werd eveneens aangeklaagd voor de punten 1, 2 en 3.

Baldur von Schirach
Von Schirach
Von Schirach was leider van de Hitler-Jugend, rijksleider in de NSDAP en burgemeester van Wenen. Von Schirach werd aangeklaagd voor punt 1 en 4.

Fritz Sauckel
Sauckel
Fritz Sauckel was burgemeester van Thüringen, generaal van de SS en SA en leider van de sociale dienst voor gastarbeiders (samen met Ley). Sauckel werd op alle punten aangeklaagd.

Alfred Jodl
Jodl
Kolonel, chef van de afdeling operaties van de weermacht. Jodl was ook hoofdmajoor van de staf van het leger en werd op alle punten aangeklaagd.

Franz von Papen

Von Papen
Von Papen was rijkskanselier, tweede kanselier en speciale volmachtige van het gebied de Saar. Von Papen was de onderhandelaar die met het Vaticaan om te tafel ging om een overeenkomst tussen de beide partijen tot stand te brengen. Ook was hij ambassadeur van Wenen en Turkije. Franz von Papen werd aangeklaagd op de punten 1 en 2.

Arthur Seyß-Inquart
Seyss-Inquart
Seyß-Inquart was generaal van de SS, bondskanselier van Oostenrijk, minister van binnenlandse zaken en minister van veiligheid in Oostenrijk. In Nederland was hij rijkscommissaris. Seyß-Inquart werd op alle punten aangeklaagd.

Albert Speer
Speer
Speer was een Duits architect en politicus en een van de machtigste mannen van het Derde Rijk. Speer werd wel de 'architect van het Derde Rijk' genoemd. De rijksminister voor bewapening en munitie werd op alle punten aangeklaagd.

Konstantin von Neurath
Von Neurath
Konstantin von Neurath was een Duits diplomaat en politicus, lid van de rijksdag, generaal van de SS, rijksminister van buitenlandse zaken en rijksbeschermer voor Bohemen en Moravië. Von Neurath werd op alle punten aangeklaagd.

Hans Fritzsche
Fritzsche
Fritzsche was rijksminister van propaganda. Van 1933 tot 1945 was Fritzsche hoofdredacteur van de officiële Duitse nieuwsbureaus. Fritzsche werd aangeklaagd met de punten 1, 3 en 4.

Gustav Krupp von Bohlen und Halbach
Gustav Krupp, zoals de man meestal werd aangesproken, was een Duits militair industrieel. Krupp was lid van de hoogste economische raad, president van de rijksvereniging van de Duitse industrie en leider van de groep voor kolen, ijzer en metaalproducten onder het rijksministerie van economie. Krupp werd ook aangeklaagd op alle punten.

De uitspraak

Uit De Tijd van 1 oktober 1946 2
Uit De Tijd van 1 oktober 1946

Het proces begon op 20 november 1945 en tot 1 oktober 1946 duren. De gedaagden werden berecht wegens misdaden tegen de vrede, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Er werden verschillende straffen uitgedeeld aan de veroordeelden. De straffen waren dood door ophanging of gevangenisstraf, het aantal jaren wisselde van 10 jaar tot levenslang.

Het merendeel van de aangeklaagden kreeg de doodstraf. Hermann Wilhelm Göring, Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel, Ernst Kaltenbrunner, Alfred Rosenburg, Hans Frank, Wilhelm Frick, Julius Streicher, Fritz Sauckel, Alfred Jodl, Arthur Seyß-Inquart en Martin Bormann vonden allen de dood aan de galg.

Rudolf Heß, Walter Funk en Erich Raeder verdwenen levenslang achter de tralies, Baldur von Schirach en Albert Speer kregen moesten 20 jaar de bak in, Constatin von Neurath kreeg 15 jaar gevangenisstraf en Karl Dönitz mocht 10 jaar brommen. Hans Fritzsche en Hjalmar Schacht werden vrijgeproken en Franz von Papen werd vanwege zijn slechte gezondheid niet vervolgd. Robert Ley pleegde zelfmoord tijdens het proces.

Op 16 oktober 1946 werden de hiertoe veroordeelden, met uitzondering van Herman Göring, ter dood gebracht in Neurenberg. Göring had eerder die dag al zelfmoord gepleegd in zijn cel. De vonnissen werden voltrokken door sergeant John C. Woods. Nadat Seyss-Inquart als laatste was opgehangen werden de lichamen naar het crematorium van het Ostfriedhof in München gebracht en daar verbrand. De as werd vervolgens verstrooid over de Isar.

Uit De Tijd van 1 oktober 1946
Uit De Tijd van 1 oktober 1946

In de navolgende processen van het Proces van Neurenberg zouden in totaal 185 personen aangeklaagd worden. Hiervan werden er 177 voor het gerecht gesleept. Ook bij deze processen, die werden gehouden voor Amerikaanse militaire rechtbanken, werden de meesten veroordeeld tot de doodstraf of gevangenisstraf, varierende van 18 maanden tot levenslang.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.