FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 november 2013

Darters Van Barneveld en Van Gerwen naar kwartfinales

Raymond van Barneveld heeft zich na een spannende partij tegen Robert Thornton geplaatst voor de kwartfinales van de Players Championship Finals. De Hagenaar wist pas in de beslissende leg van Thornton te winnen. Het werd 9-8. 

Thornton kwam op 1-0, maar liep de rest van de wedstrijd achter Van Barneveld aan. Op 8-7 kreeg Van Barneveld zes matchdarts, maar de leg ging naar zijn tegenstander. Omdat Thornton op zijn beurt drie matchdarts liet liggen, sleepte Barney de zege voor de poort van de hel weg.

Michael van Gerwen is ook door naar de kwartfinale. Hij versloeg Adrian Lewis met 9-6. Lewis gooide in de eerste legs een gemiddelde van 108 en raakte vrijwel elke dubbel. De Engelsman kwam dan ook met 6-3 voor tegen Van Gerwen, die alle zeilen bij moest zetten om in het spoor van zijn tegenstander te blijven.

De Brabander pakte vlak voor de tweede break de tiende leg door 77 uit te gooien en was daarna niet meer te houden. Waar zijn gemiddelde op bleef lopen, zakte dat van Lewis terug. Mighty Mike pakte vijf legs op rij, gooide vervolgens 124 uit en won de partij. 

Voor Jelle Klaasen houdt het toernooi na twee rondes op. Hij ging er met 5-9 af tegen Gary Anderson. Klaasen verloor de eerste twee legs, maar deed van zich spreken op 2-4. De Nederlander gooide een knappe finish van 135 en kwam terug tot 3-4. De spanning terug in de wedstrijd, maar Anderson wist op de juiste momenten te pieken en trok zo vrij eenvoudig aan het langste eind.

Zondagmiddag zijn de kwartfinales gepland. De halve finales en finale worden zondagavond gespeeld. 

Uitslagen tweede ronde

Naam Naam Score
Brendan Dolan Andy Hamilton 3-9
Terry Jenkins Ian White 2-9
Jamie Caven Justin Pipe 4-9
Steve Beaton Wes Newton 3-9
Jelle Klaasen Gary Anderson 5-9
Robert Thornton Raymond van Barneveld 8-9
Peter Wright Phil Taylor 3-9
Michael van Gerwen Adrian Lewis 9-6

Skiërs Paris en Gut pakken winst

In de World Cup skiën hebben de Italiaan Dominik Paris en de Zwitserse Lara Gut een overwinning bij kunnen schrijven op hun palmares. Paris won de afdaling, terwijl Gut de Super-G pakte.

In Beaver Creek zijn de vrouwen bezig met hun World Cup, zaterdag stond de Super-G op het programma. De favoriete was Gut, die een dag eerder al oppermachtig was op de afdaling. Ook tijdens de Super-G liet de jonge Zwitserse haar pure klasse weer zien. Ondanks een tweetal grote fouten en meerdere spannende momenten was ze veel sneller dan de rest. Alleen de twee Oostenrijkse dames Elisabeth Görgl en Anna Fenninger wisten, zij het nipt, binnen een seconde van de ontketende Gut te blijven. 

Voor de mannen stond in Lake Louise de afdaling te wachten. Het werd een zeer spannende race, waar eerst de Fransman Adrien Theaux de leiding nam. De Noor Aksel Lund Svindal, vooraf favoriet, beet net zijn tanden stuk op de tijd van de Fransman. Vervolgens was het de beurt aan de Oostenrijker Klaus Kröll, die er in slaagde om acht honderdsten van een seconde sneller naar beneden te gaan dan Theaux. Kort daarop mocht de Italiaan Dominik Paris van de piste. Dit bleek het duel om de zege te zijn. Op het grootste deel van de baan bleef het verschil beperkt tot minder dan vijf honderdsten van een seconde en uiteindelijk was Paris drie honderdsten sneller. Theaux werd achter de twee kemphanen derde.

Man vindt telefoon en wordt gepakt

Een man uit Roosendaal is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden met een als gestolen opgegeven smartphone. Die zou hij in Amsterdam op de vloer van de Heineken Music Hall hebben gevonden, meldt BN DeStem.

Bij de politie te Roosendaal kwam omstreeks half één een melding binnen van hun collega's uit de hoofdstad, waar aangifte van diefstal was gedaan. De mobiel zond in Roosendaal een signaal uit en de agenten gingen er op af. Op straat werd vervolgens een 24-jarige man aangesproken terwijl het nummer van de telefoon werd gebeld, welke in zijn zak over ging.

De man verklaarde dat hij het toestel in de HMH had gevonden en een mazzeltje dacht te hebben. De sterke arm dacht daar anders over en arresteerde hem op verdenking van diefstal of heling van de naar verluidt dure telefoon. De niet-zo-eerlijke vinder (of dief, dat mag de lezer zelf invullen) zei daarop tegen de politie dat hij de vondst beter had kunnen melden.

[PD] Real Madrid speelt met Real Valladolid

Real Madrid was in eigen huis enkele maten te groot voor Real Valladolid. De bezoekers mochten blij zijn dat het bij 4-0 bleef. Real Madrid trad aan zonder de geblesseerde Cristiano Ronaldo, maar ook zonder de sterspeler creëerde De Koninklijke al snel veel kansen.

Het duurde ruim een halfuur voordat Gareth Bale de openingstreffer maakte. Voor de 1-0 verzuimden Sergio Ramos Karim Benzema en Angel Di Maria al om Real Madrid op voorsprong te zetten.

Drie minuten na zijn goal stelde Bale Benzema in staat op de score te verdubblen, 2-0. Als de wedstrijd nog niet gespeeld was, was dat in de 64e minuut wel het geval. Met zijn zesde competitietreffer zorgde Gareth Bale voor de volledig verdiende 3-0. Een minuut voor tijd zorgde de Welshman op aangeven van Marcelo voor de 4-0 eindstand.

Door de overwinning blijft Real Madrid in het spoort van koploper FC Barcelona en Atlético Madrid. Real Valladolid blijft staan op een zeventiende plaats.

Uitslag Heracles Almelo - FC Utrecht

Om 20.45 uur begon  er één wedstrijd in de Eredivisie. FC Utrecht won op bezoek bij Heracles Almelo met 1-2. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


FC Utrecht-speler Steve de Ridder met Heracles Almelo-speler Mike te Wierik (Foto: Pro Shots)

Heracles Almelo

1 - 2

FC Utrecht

 27' Bel Hassani    55' Toornstra 
 81' Toornstra 
 
 Gele kaart: Pasveer, Bruns, Rosheuvel, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.169
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik (Streutker/82)
Schenkeveld
Rienstra
Davidson
Bel Hassani
Quansah
Bruns (Cziommer/82)
Rosheuvel
Amoah
Linssen (Tannane/65)
  Ruiter
Markiet
Derijck
Heerings
Bulthuis
Duplan
Ayoub (Diemers/36)
Toornstra
Oar (Bjelica/89)
Pappot
De Ridder

[JL] VVV thuis te sterk voor Achilles

VVV heeft in de Jupiler League de thuiswedstrijd tegen Achilles'29 gewonnen. Door doelpunten van Randy Wolters en Jules Reimerink in respectievelijk de 24e en 53e minuut werd het in Venlo 2-0.

VVV, dat vorig seizoen nog uitkwam in de Eredivisie, klimt door de overwinning naar de zesde plaats. De achterstand op Sparta en Willem II, die gedeeld tweede staan, bedraagt slechts vier punten. Koploper FC Dordrecht heeft elf punten meer. Achilles staat voorlaatste en weet alleen FC Oss onder zich.

Uitslagen Eredivisie 30/11/2013

Om 19.45 uur stonden er twee wedstrijden op het programma in de Eredivisie. NAC Breda nam het thuis op tegen FC Groningen, de wedstrijd eindigde in 2-2. In Heerenveen vond de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Go Ahead Eagles plaats. De thuisploeg won de wedstrijd met 3-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

NAC Breda

2 - 2

FC Groningen

 10' Verbeek
 74' Perica
   79' Wijnaldum 
 90+2' De Leeuw (pen) 
 
 Gele kaart: De Roover (NAC Breda), Magnasco (FC Groningen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.100
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
v.d. Weg
Buijs
Hadouir (Gilissen/80)
Seuntjens
Verbeek (Perica/65)
Poepon (Lurling/19)
Sarpong
  Bizot
Magnasco
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Hiariej (Adorjan/78)
De Leeuw
Kieftenbeld
Kirm
Zivkovic (Texeira/72)
Kostic

sc Heerenveen

3 - 1

Go Ahead Eagles

 48' De Roon
 52' v. Anholt
 84' Ziyech
   43' Falkenburg 
 
 Gele kaart: De Kamps, Dijks (sc Heerenveen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.600
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v. Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
Basacikoglu
De Roon
Ziyech (Marzo/86)
De Kamps (Eikrem/46)
v. La Parra (Wildschut/74)
Slagveer
  Room
Schmidt
Vriends
v.d. Linden
Schroyen
Falkenburg
Overgoor
Lambooij (Rijsdijk/66)
Antonia
Kolder (Godee/59)
Houtkoop

Grand Prix Oostenrijk snel uitverkocht

De terugkeer van de Grand Prix van Oostenrijk op de Formule 1-kalender lijkt al op voorhand een succes te gaan worden. Alle kaarten voor het evenement waren binnen drie dagen uitverkocht, dit tot verrassing van de organisatie. Alleen enkele teruggekomen tickets zijn nog beschikbaar.

De F1-race zal worden verreden op de Red Bull Ring in Spielberg, eerder bekend onder de naam A1 Ring. De organisatie heeft laten weten dat er op de vrijdag 30.000 kaarten beschikbaar waren en zowel voor de kwalificatie als de race 80.000 tickets.

'Parkeerbeleid loopt uit de hand'

Automobilisten die hun auto op straat willen parkeren treffen veel vaker een parkeermeter aan dan vier jaar geleden. Het aantal gemeenten dat zones met betaald parkeren uitbreidt is in die periode vervijfvoudigd, meldt RTL Nieuws zaterdagavond. De ANWB vindt dat het parkeerbeleid in Nederland 'uit de hand is gelopen'.

De nieuwsrubriek liet spotzi.nl, een website die geografische informatie in kaart brengt, onderzoek doen naar betaald parkeren op straat. In 2010 zouden de gebieden in vijf gemeenten zijn vergroot. In 2013 waren dat er twaalf, terwijl volgend jaar vijftien gemeenten parkeerzones willen vergroten.

In het centrum van een plaats ligt de parkeerdruk vaak van oudsher al hoog. Gemeenten vergroten het gebied soms om te voorkomen dat automobilisten net buiten het centrum parkeren, waardoor daar parkeerproblemen ontstaan.

Niet altijd zou het echter gaan om gebieden waar een parkeerprobleem heerst. De ANWB is daar niet blij mee. "Dat is niet goed voor de lokale economie. Winkels verliezen klanten. En het is ook niet goed voor ouderen, die van bezoek afhankelijk zijn", zo vertelde directeur Guido van Woerkom tegen de nieuwsrubriek.

Van Woerkom vermoedt dat gemeenten - nu inkomstenbronnen als de onroerendezaakbelasting onder het vergrootglas liggen - op zoek zijn naar inkomsten.

[PL] Newcastle vijfde na winst op West Brom

Newcastle United is in de Premier League gestegen naar de vijfde plaats. De ploeg van trainer Alan Pardew won in het eigen St. James' Park met 2-1 van West Bromwich Albion. Bij Newcastle stond Tim Krul de hele wedstrijd onder de lat, Vurnon Anita mocht zes minuten voor tijd invallen.

Yoan Gouffran zette de thuisclub tien minuten voor rust op voorsprong, maar snel na de pauze herstelde Chris Brunt het evenwicht. De 2-1 van Moussa Sissoko in de 57e minuut bleek achteraf de winnende te zijn.

In de Bundesliga rukte Schalke 04 op naar de vijfde plaats. In Gelsenkirchen werd met 3-0 gewonnen van VfB Stuttgart. Oud-PSV'er Jefferson Farfan maakte de eerste twee goals, het derde doelpunt kwam op naam van Jermaine Jones. Stuttgart staat na de zesde nederlaag van het seizoen op de elfde plaats.

De Vroome naar finale in Monterrey

Indy de Vroome heeft de finale van het ITF-toernooi in Monterrey bereikt. De Nederlandse tennisster, als achtste geplaatst, versloeg zaterdag de Amerikaanse Allie Klick (6) met 1-6, 6-0 en 6-1. Ze speelt zondag om de titel tegen Adriana Perez (5) uit Venezuela of de Amerikaanse Chieh-Yu Hsu (7).

De 17-jarige De Vroome won vorige maand het toernooi in Tampico, eveneens in Mexico. Daarna speelde ze nog in Canada, waar de tweede ronde het eindstation was.

De Wolf: "Feyenoord gaat winnen van PSV"

John de Wolf denkt dat Feyenoord aanstaande zondag PSV de baas zal zijn in de eigen Kuip. De oud-verdediger van de Rotterdammers ziet bij de Eindhovenaren meer problemen.

"Het verschil tussen Feyenoord en PSV is dat het bij PSV al weken niet goed is, terwijl Feyenoord goede wedstrijden afwisselt met nederlagen als tegen RKC vorige week. Beide ploegen staan veel te laag op de ranglijst, maar bij PSV zijn de problemen structureler", zei De Wolf tegen NUsport.

"Het wordt nog treuriger voor degene die zondag verliest. Die haakt voorlopig af in de strijd om de titel. Stel dat PSV verliest en Vitesse thuis van Cambuur wint, dan staat PSV tien punten achter op de koploper. Die kans lijkt me reëel", aldus de oud-verdediger.

De Wolf verwacht dat een afgeladen De Kuip wel eens de doorslag kan geven. "Gestreden zal er zeker worden, want er staan twee ploegen op het veld die iets recht willen zetten. Het is het mooist als dat gepaard gaat met goed voetbal, maar eigenlijk maakt dat nu niet uit. En ik denk dat Feyenoord gaat winnen. De Kuip zit uiteraard weer vol, het thuisvoordeel is groot."

Bobsleeër Holcomb wint opnieuw, Van Calker tiende

In het Canadese Calgary heeft Steven Holcomb met zijn team ook de wedstrijd in de viermansbob gewonnen. Een dag eerder was de Amerikaan al de beste in de tweemansbob.

Al in de eerste run waren Holcomb en zijn mannen de snelsten van allemaal. Alleen de Duitser Maximilian Arndt en de Rus Alexsandr Zubkov, houder van de World Cup, konden vlakbij blijven. Edwin van Calker stond na de eerste run op de dertiende plek. Om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sochi moet de Nederlander in een World Cup minstens één keer bij de beste acht eindigen.

In de tweede run ging het veel beter met Van Calker. Zijn tijd van 54,54 seconden bleek uiteindelijk de zeste tijd van het hele deelnemersveld. Bovendien was alleen de Canadees Chris Spring in de tweede run meer dan vijf honderdsten sneller dan de Nederlanders, de rest van de wereldtop was maar een fractie sneller. Zijn goede run bracht Van Calker naar de tiende plek, twee plaatsen verwijderd van kwalificatie voor Sochi. Bovenin veranderde weinig, Holcomb won voor Arndt en Zubkov.

Uitslag PEC Zwolle - RKC Waalwijk

Om 18.45 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. In Zwolle eindigde de wedstrijd tussen PEC Zwolle en RKC Waalwijk in 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van de wedstrijd.

PEC Zwolle

1 - 1

RKC Waalwijk

 45' Saymak    51' Joachim 
 
 Gele kaart: Thomas, Boer (PEC Zwolle), Sno (RKC Waalwijk)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.140
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Gravenbeek
Lachman
Broerse
v. Hintum
Mokotjo
Thomas (Drost/46)
Hiwat
Saymak
Nijland (Rasevic/75)
Benson (v. Polen/87)
  Seda
Apau
v. Hoevelen
Gouano
Amieux
Duits
Sno (v. Mosselveld/90)
Braber
Castelen (Anderson/65)
Joachim
Schet (Beaugeul/90+2)

Ken Loach krijgt Erebeer in Berlijn

De Britse regisseur Ken Loach krijgt tijdens het 64e international filmfestival van Berlijn in februari een Gouden Erebeer voor zijn gehele oeuvre. De 77-jarige Loach is vooral bekend van zijn films met een socialistisch thema, zoals arbeidersrechten in Riff-Raff en The Navigators en dakloosheid in Cathy Come Home.

De festivalorganisatie noemt Loach een van de grootste regisseurs van Europa. "Gedurende zijn carrière van ruim vijftig jaar heeft Loach zich maatschappijkritisch opgesteld met een veelvoud aan cinematografische benaderingen", zegt directeur Dieter Kosslick. "We bewonderen hem zeer om hoe hij sociale misstanden met humor benadert."

Het festival, dat volgend jaar van 6 tot en met 16 februari plaatsvindt, toont een retrospectief van tien van Loach' films. Tijdens de prijsuitreiking op 13 februari wordt zijn film Raining Stones uit 1993 vertoond.

Loach begon zijn carrière in 1964 als programmamaker bij de BBC. Twee jaar later maakte hij zijn eerste speelfilm voor de zender, Cathy Come Home, die meteen voor veel opschudding zorgde. Het docudrama gaat over een arme arbeidersfamilie die langzaam afdrijft richting dakloosheid en door de overheid uit elkaar wordt getrokken.

Bij de première op tv keken ruim twaalf miljoen Britten, ongeveer een kwart van de bevolking, naar de film. Duizenden mensen belden de BBC om hulp te bieden, zo veel dat de telefooncentrale van de zender crashte. Tot op de dag van vandaag wordt de film nog gezien als een van de invloedrijkste aller tijden.

Veel van Loach' films zijn een mengeling van fictie en documentaire, waarbij hij geregeld gebruikmaakt van niet-professionele acteurs. Altijd gaan ze over gewone mensen met menselijke problemen en niet zelden leiden de films tot sociale debatten en belandt het onderwerp op de politieke agenda.

Loach won gedurende zijn omvangrijke carrière vaker prestigieuze filmprijzen. Zo won hij twee Bafta's, drie juryprijzen tijdens het filmfestival van Cannes en twee Gouden Beren en een juryprijs tijdens het internationale filmfestival van Berlijn.


Ken Loach krijgt Erebeer in Berlijn (Foto: Novum)

Plasterk: AIVD houdt zich aan de wet

De AIVD heeft geen regels overtreden en houdt zich aan de wet. Dat laat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zaterdag weten in reactie op berichtgeving van NRC Handelsblad. De krant meldde dat de inlichtingendienst inbreekt op servers van internetfora en gegevens van alle gebruikers verzamelt.

De minister wil niet ingaan op details, maar geeft wel aan dat de AIVD zich richt op internetfora waar mensen worden opgeroepen deel te nemen aan gewelddaden en op fora met gewelddadige video’s. Plasterk geeft tevens aan dat toezichtscommissie CTIVD de AIVD controleert en dat de CTIVD geen reden heeft gezien de dienst te corrigeren.

Vicepremier Egypte wil demonstratiewet intrekken

De Egyptische vicepremier Ziad Bahaa-Eldin heeft zich zaterdag tegen de omstreden inperking van het betogingsrecht gekeerd. Bahaa-Eldin riep de regering via Facebook op de nieuwe demonstratiewet nog eens tegen het licht te houden.

''Het is geen schande en het schaadt het aanzien van de staat niet om een wet te herzien die de kloof tussen de overheid en de jeugd slechts verbreedt'', schrijft de liberale vicepremier. Sinds de invoering van de demonstratiewet hebben leger en politie tal van betogingen met harde hand beëindigd.

De omstreden wet verbiedt samenscholingen van meer dan tien personen zonder voorafgaande toestemming van de autoriteiten. Ook samenkomsten bij gebedshuizen of bijeenkomsten van politieke partijen die de autoriteiten beschouwen als een gevaar voor de openbare orde zijn taboe. Op overtreding staan fikse geldboetes of gevangenisstraffen.

Mensenrechtengroepen zeggen dat de door het leger in het zadel geholpen interim-regering met de wet iedere oppositie wil smoren. Het leger zou er vooral op uit zijn de nog altijd tegenstribbelende Moslimbroederschap voorgoed het zwijgen op te leggen.

Zaterdag is de vijftigkoppige commissie die de de Egyptische constitutie herziet begonnen aan de stemming over de definitieve grondwetstekst. De leden hebben de taak de door de afgezette president Mohammed Morsi en diens Moslimbroeders ingevoerde grondwet te wijzigen.

De grondwetscommissie moet het vóór dinsdag eens zijn over de 247 voorliggende amendementen. De commissie overhandigt het resultaat vervolgens aan interim-president Adly Mansour, die het aan het volk voorlegt. De grondwetscommissie vergaderde steevast achter gesloten deuren, maar de stemming wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie.

Er bestaan grote zorgen dat het leger onder de nieuwe grondwet te veel macht krijgt. Ook de mogelijkheid burgers voor een militair tribunaal te brengen is veel Egyptenaren een doorn in het oog. De invloed van de sharia, de islamitische wet, op de constitutie zou worden ingeperkt.

Romboni overlijdt bij herdenkingswedstrijd Simoncelli

Oud-motorrijder Doriano Romboni is om het leven gekomen bij de SIC Supermoto Day 2013, een jaarlijks terugkerende wedstrijd ter nagedachtenis aan Marco Simoncelli. Simoncelli overleed in 2011 tijdens de GP van Maleisië toen hij de macht over het stuur verloor en geschept werd door twee collega's.

De 44-jarige Romboni werd ook geraakt door een andere motor toen hij ten val kwam op het circuit van Latina (Italië). Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht met een traumahelikopter, maar dat mocht niet meer baten. De winnaar van de TT van Assen in de 125cc-klasse in 1990 was van 1989 tot 1998 actief in het Grand Prixcircuit.

Ook cocaïne in B-staal judoka Van Snick

Ook in de B-staal van de Belgische topjudoka Charline Van Snick zijn sporen van cocaïne aangetroffen. Dat heeft de Belgische krant La Dernière Heure zaterdag gemeld. Van Snick werd in augustus betrapt tijdens het wereldkampioenschap in het Braziliaanse Rio de Janairo.

De contra-expertise had anderhalve week geleden plaats in een lab in het Canadese Montréal. De test werd uitgevoerd in het bijzijn van neutrale waarnemers. Opnieuw werden er sporen van het verboden middel cocaïne aangetroffen. Van Snick ontkende eerder op de Belgische radio dat ze cocaïne gebruikte.

De Belgische judoka pakte brons op het WK en dreigt deze medaille nu kwijt te raken. Ook wacht mogelijk een schorsing van maximaal twee jaar. Vorig jaar pakte Van Snick op de Olympische Spelen eveneens brons.

[JL] Sparta verliest ook in Enschede

Sparta Rotterdam heeft in de Jupiler League opnieuw een nederlaag geleden. Jong FC Twente was in Enschede met 1-0 te sterk voor de Rotterdammers. Voor Sparta is het al de derde nederlaag in een maand tijd. Eerder waren ook FC Dordrecht en Jong Ajax te sterk.

Door de slechte reeks raakt de koppositie voor Sparta steeds verder uit zicht. FC Dordrecht kan bij een zege in zondag in Volendam de voorsprong al uitbreiden tot tien punten. Sparta bezet samen met Willem II de tweede plaats.

Jong Twente is juist bezig aan een goede serie. De zege op Sparta was voor de ploeg van trainer Jan Zoutman al de vierde op rij. Tim Hölscher werd matchwinner met een doelpunt tien minuten voor tijd. Jong Twente staat nu elfde.

[PL] Koploper Arsenal verslaat Cardiff City

Arsenal heeft zijn goede vorm in de Premier League zaterdag een vervolg gegeven. De koploper van Engeland was in Cardiff met 3-0 te sterk voor Cardiff City. Aaron Ramsey, die zijn loopbaan begon in de hoofdstad van Wales, scoorde tweemaal. Tussendoor was Mathieu Flamini trefzeker. Mesut Özil gaf de voorzet bij de eerste twee treffers van de Gunners.

Everton boekte een overtuigende 4-0 thuiszege tegen Stoke City. De ploeg uit Liverpool kwam op slag van rust op voorsprong via Gerard Deulofeu. Na de thee bouwden Seamus Coleman, Bryan Oviedo en Romelu Lukaku de score verder uit.

Leroy Fer won met Norwich City met 1-0 van laagvlieger Crystal Palace. Gary Hooper maakte na een halfuur de enige goal. Aston Villa speelde, met Leandro Bacuna, Ron Vlaar en Karim el Ahmadi in de basis, met 0-0 gelijk tegen Sunderland. Die laatste ploeg doet daardoor de laatste plaats in de Premier League over aan Crystal Palace.

West Ham United versloeg het Fulham van de geplaagde trainer Martin Jol met 3-0. Mohamed Diamé scoorde vlak na rust de 1-0, maar West Ham stelde de zege pas in de laattse tien minuten veilig. Toen voerden Carlton Cole en Joe Cole de score op.

[PD] Atlético Madrid naast Barcelona

Atlético Madrid is zaterdag op gelijke hoogte gekomen met koploper FC Barcelona in de Primera Division. De Madrilenen waren op bezoek bij Elche met 2-0 te sterk. Atlético heeft nu net als Barcelona veertig punten, maar de Catalanen spelen zondag nog tegen Athletic Bilbao.

Koke zette Atlético in de 63e minuut op het goede spoor tegen de nummer elf van de ranglijst. Met zijn vijftiende competitietreffer zorgde Diego Costa ruim tien minuten later voor de beslissing.

Australië herovert wereldtitel rugby league

Australië heeft de wereldtitel rugby league terug. In Old Trafford, het stadion van voetbalclub Manchester United, werd Nieuw-Zeeland met 34-2 verpulverd. De afgelopen twee WK's, in 2000 en 2008, stonden de buurlanden ook tegenover elkaar in de finale. Australië won in 2000, Nieuw-Zeeland in 2008.

Rugby league is niet te verwarren met het in Nederland veel bekendere rugby union. In die laatste tak van sport wordt jaarlijks het zeslandentoernooi georganiseerd en is de wereldtitel in handen van de Nieuw-Zeelandse ploeg, de All-Blacks. Rugby league ontstond eind negentiende eeuw na een ruzie over betaling voor de spelers. Vooral in Noord-Engeland en Australië is de sport immens populair.

Nieuw-Zeeland kwam vroeg op een 2-0 achterstand, maar maakte gelijk. Daarna zetten de Kangaroos aan en liepen uit naar een grote zege. Sonny Bill Williams van Nieuw-Zeeland liep daarmee de kans mis om in beide rugbyvormen wereldkampioen te zijn. De held van de Nieuw-Zeelandse zege bij het rugby union-WK van 2011 keerde de afgelopen jaren terug naar zijn oude liefde rugby league.

Bij rugby league bestaat een ploeg uit dertien man, twee minder dan bij rugby union. Ook moet na vijf keer getackled te zijn, de bal getrapt worden zoals ook in het American football gebeurt. Verder is de puntentelling net iets anders dan bij rugby union.

Leger legt sleutelrol in grondwet Egypte vast

De nieuwe grondwet in Egypte zal de sleutelrol van het leger vastleggen en politieke partijen op religieuze grondslag verbieden. Dat blijkt uit het concept, waarover de grondwetgevende vergadering zaterdag stemt en dat persbureau Reuters heeft ingezien.

Als de grondwetgevende vergadering het concept goedkeurt, gaat het naar interim-president Adli Mansour. Die zal voor december of januari een referendum uitschrijven. Als de Egyptenaren hun goedkeuring aan de nieuwe constitutie geven, kunnen er parlements- en presidentsverkiezingen worden gehouden.

Volgens de nieuwe grondwet zouden de strijdkrachten met de benoeming van de minister van Defensie moeten instemmen. Die kan dan 8 jaar aan de macht blijven.

Het leger zette begin juli de democratisch gekozen president Mohamed Mursi af en schortte de grondwet op. Mursi was voortgekomen uit de Moslim Broederschap.

Achtervolgde benzinedief rijdt kanaal in

Een 28-jarige man uit Hoorn die door de politie werd achtervolgd heeft vrijdagavond zijn auto in het water geparkeerd. De man, die betrapt was bij het aftappen van diesel uit een landbouwvoertuig in Wieringerwerf, miste volgens de politie een flauwe bocht in de weg en reed rechtdoor een kanaal in.

De Hoornaar had aan de Zuiderdijkweg al één jerrycan gevuld toen hij de politie aan zag komen. Hij ging er in zijn auto vandoor, waarop de politie de achtervolging inzette. Nadat hij het water in was gereden, zwom hij naar de overkant en rende er door de weilanden vandoor.

Iets later zagen de agenten hem weer langs de weg lopen, waardoor hij alsnog kon worden ingerekend. Zijn auto is door de brandweer uit het water gehaald.

Commissie bekijkt hacken internetfora door AIVD

De commissie die toezicht houdt op het werk van de AIVD bestudeert of de inlichtingendienst wel ongericht internetfora mag hacken. Dat heeft Bert van Delden, voorzitter van die commissie, zaterdag verklaard tegenover Nieuwsuur. De AIVD zelf en het ministerie van Binnenlandse Zaken geloven in hun recht te staan.

CTIVD-voorzitter Van Delden reageert daarmee op berichtgeving door NRC Handelsblad dat de AIVD illegaal inbreekt op internetfora. Dat zulke praktijken onwettig zijn wordt onder meer beweerd door een aantal hoogleraren. De toezichthouder van de AIVD kan het illegale karakter bevestigen noch ontkrachten.

Van Delden zegt dat het hacken van internetfora onder bepaalde voorwaarden is toegestaan. Wel moet op de juiste manier toestemming worden gegeven, moet de handelwijze van de inlichtingendienst proportioneel zijn en moet de staatsveiligheid in het geding zijn.

Als op een internetforum ook goedwillende gebruikers zitten, is het maar de vraag of de AIVD mag inbreken om de gegevens van alle gebruikers te bemachtigen, zegt Van Delden. "Precies daar richt zich nu het onderzoek op en daarop loopt de CTIVD nu niet vooruit."

Het onderzoek naar de activiteiten van de AIVD op sociale media werd begin oktober aangekondigd. De commissie denkt het onderzoek in de eerste helft van volgend jaar te hebben afgerond.

Rellen Thaise loyalisten en oppositie eisen leven

Bij schermutselingen tussen aanhangers en tegenstanders van de Thaise regering in Bangkok is zaterdagavond minstens één dode gevallen. De demonstraties tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra verliepen tot dusver vreedzaam, maar de stemming in de Thaise hoofdstad wordt al grimmiger.

Wie de schoten heeft gelost die één betoger fataal werden en vijf anderen verwondden is nog niet duidelijk. Ook is nog onbekend in welk kamp de slachtoffers vielen. Het duister was al ingevallen.

Eerder op de dag stroopten tegenstanders van de regering de stad af op zoek naar regeringsgezinde 'roodhemden' onderweg naar een tegenbetoging in een stadion. Meenden de antiregeringsbetogers met een roodhemd te doen te hebben dan werd die te grazen genomen en afgetuigd.

FOK!toen: George Harrison - All Things Must Pass (1970)

Nadat in 1970 The Beatles hadden besloten om er mee op te houden, gingen alle vier de bandleden in hun eentje verder. In het voorgaande jaar hadden de vier mannen uit Liverpool veel tijd in de studio doorgebracht waarbij diverse composities van Lennon, McCartney, Harrison en Starr waren uitgeprobeerd. Veel van deze nummers zouden op de eerste solo-albums van de ex-Beatles verschijnen. Na het uiteengaan van The Beatles was er in de media uiteraard vooral veel belangstelling voor de openlijke ruzie tussen Lennon en McCartney. Ringo Starr bracht ondertussen zijn album Sentimental Journey uit waarop de zanger samen de George Martin Orchestra een aantal klassiekers onder handen nam en ook George Harrison ging verder met wat hij het beste kon; prachtige liedjes maken. In FOK!toen gaan we vandaag 43 jaar terug in de tijd. Terug naar de dag dat All Things Must Pass van George Harrison voor het eerst in de Britse platenwinkels te vinden was.

George Harrison - All Things Must Pass
George Harrison - All Things Must Pass

De jaren na The Beatles

George Harrison zag dit als het geschikte moment om de wereld te laten horen wat hij zonder de aanwezigheid van John Lennon en Paul McCartney kon presteren. In feite was Harrison al in 1968 begonnen met de totstandkoming van de epische drievoudige album All Things Must Pass. Harrison had al eerder lopen experimenteren op de albums Wonderwall Music (1968) en Electronic Sound (1969) maar de muzikant zag All Things Must Pass als zijn eerste echte solo-album. Tijdens de Get Back-sessions in 1969 liet Harrison wederom weten graag een solo-album te willen maken. Harrison was een zeer goede muzikant wiens rol in The Beatles erg ondergewaardeerd werd. Hierdoor kregen we per Beatles-album maar twee Harrison-composities te horen terwijl de man toch echt wel veel meer in zijn mars had.

George Harrison - All Things Must Pass tape
Een cassettebandje van All Things Must Pass

All Things Must Pass

Nadat Harrison begin 1970 zijn nieuwe landgoed bij Friar Park had gekocht nodigde hij de wereldberoemde producer Phil Spector uit. Spector had net de single 'Instant Karma' van John Lennon onder handen genomen en Harrison was zeer te spreken over het bombastische geluid van de productie. Harrison liet Spector een aantal opnames horen die hij vanaf 1966 in zijn eentje had opgenomen. Zo stamden zowel 'Isn't It a Pity' als 'Art of Dying' uit dat jaar. Twee jaar later had hij samen met vakbroeder Bob Dylan opnames gemaakt in Woodstock, waarvan alleen 'I'd Have You Anytime' op het album All Things Must Pass terug te horen zou zijn. Ook 'Let It Down' werd in 1968 geschreven. Het moge duidelijk zijn dat Phil Spector zwaar onder de indruk was van de solo-uitstapjes van de voormalige Beatle.

Nadat 'All Things Must Pass', 'Hear Me Lord' en 'Let It Down' door Lennon en McCartney afgewezen waren voor het Get Back-album werd de sfeer er niet beter op. Tijdens de opname van het liedje Two Of Us kregen Harrison en McCartney ruzie met elkaar. Harrison sprak hierbij de historische woorden: 'I'll play whatever you want me to play, or I won't play at all if you don't want me to play. Whatever it is that'll please you, I'll do it.' Op 10 december 1969 liet Harrison weten dat hij geen zin meer had in alle ellende rondom The Beatles. Uiteraard kroop het muzikantenbloed waar het niet gaan kan en vijf dagen later besloot Harrison terug te keren, op voorwaarde dat men van het idee van een optreden af zou zien. Tijdens zijn afscheid van The Beatles had Harrison zijn frustraties van zich afgespeeld en gezongen met de compositie 'Wah-Wah'.

In het liedje 'Run Of The Mill' zou Harrison het volgende over de spanningen binnen The Beatles zingen:

No one around you.
Will carry the blame for you.
No one around you.
Will love you today and throw it all away.
Tomorrow when you rise.
Another day for you to realize me.
Or send me down again.
As the days stand up on end.
Youve got me wondering how I lost your friendship.
But I see it in your eyes.

De gastmuzikanten

Dat George Harrison een vriendelijke en innemende persoonlijkheid was bleek wel uit de uitgebreide groep gastmuzikanten die meehielpen aan de totstandkoming van All Things Must Pass. Zo horen we naast Harrison, Eric Clapton, Dave Mason (Traffic), Pete Drake (bekend van onder meer Dylan's Nashville Skyline), Pete Ham, Tom Evans en Joey Molland (Badfinger) op gitaar. Billy Preston, Gary Wright (Spooky Tooth), Gary Brooker en Tony Ashton (Procol Harum) en Bobby Whitlock (Derek & the Dominoes) op toetsen, Klaus Voormann (de ontwerper van de hoes van The Beatles-elpee Revolver) en Carl Radle (Delaney and Bonnie and Friends) op basgitaar, Jim Price (onder meer The Rolling Stones) op trompet, Bobby Keys (onder meer Plastic Ono Band) op saxofoon, Ringo Starr, Alan White (Yes), Jim Gordon (Delaney and Bonnie and Friends) en Ginger Baker op drums (Cream), Phil Collins (Genesis) op percussie, Mike Gibbins op tambourijn en Mal Evans en Eddie Klein op achtergrondzang.

Het album

Drie dagen nadat All Things Must Pass al in de Amerikaanse platenwinkels te vinden was, werd de 3lp-box op 30 november 1970 ook in Groot-Brittannië uitgebracht. Naast de Indiase invloeden horen we op dit indrukwekkende solo-album ook de nodige elementen uit onder meer gospelmuziek, hardrock, country en zelfs Motown terug. All Things Must Pass zou in meerdere landen op de hoogste positie in de albumcharts terechtkomen en wordt door velen als het beste solowerk van Harrison gezien. Het album wordt door velen, net zoals Simon & Garfunkel's Bridge Over Troubled Water, Neil Young's After the Gold Rush, Van Morrison's Moondance en Joni Mitchell's Ladies of the Canyon, tot de betere popalbums van de vroege zeventiger jaren gerekend.

George Harrison - All Things Must Pass a
Kant A:
'I'd Have You Anytime' (Harrison, Bob Dylan) – 2:56
'My Sweet Lord' – 4:38
'Wah-Wah' – 5:35
'Isn't It a Pity (Version One)' – 7:10

George Harrison - All Things Must Pass b
Kant B:
'What Is Life' – 4:22
'If Not for You' (Dylan) – 3:29
'Behind That Locked Door' – 3:05
'Let It Down' – 4:57
'Run of the Mill' – 2:49

George Harrison - All Things Must Pass c
Kant C:
'Beware of Darkness' – 3:48
'Apple Scruffs' – 3:04
'Ballad of Sir Frankie Crisp (Let It Roll)' – 3:48
'Awaiting on You All' – 2:45
'All Things Must Pass' – 3:44

George Harrison - All Things Must Pass d
Kant D:
'I Dig Love' – 4:55
'Art of Dying' – 3:37
'Isn't it a Pity (Version Two)' – 4:45
'Hear Me Lord' – 5:46

George Harrison - All Things Must Pass e
Kant E:
'Out of the Blue' – 11:14
'It's Johnny's Birthday' (Bill Martin, Phil Coulter, Harrison) – 0:49
'Plug Me In' – 3:18

George Harrison - All Things Must Pass f
Kant F:
'I Remember Jeep' – 8:07
'Thanks for the Pepperoni' – 5:31

Onuitgebrachte opnames

Naast de 18 liedjes en de elpee gevuld met jam-sessies nam Harrison nog een stuk of 20 liedjes op die All Things Must Pass niet zouden halen. Zo bleven liedjes als 'Window, window' (een liedje dat was afgekeurd voor The Beatles in 1969), 'Everybody, Nobody', 'Nowhere to Go' (in 1968 samen met Dylan geschreven onder de titel 'When Everybody Comes to Town'), 'Cosmic Empire', 'Mother Divine', 'Dehradun', 'Gopala Krishna', 'Going Down to Golders Green' en 'Tell Me What Has Happened to You' ongebruikt op de plank liggen. Harrison zou trouwens de melodielijn uit 'Everybody, Nobody' wel gebruiken voor het nummer 'Ballad of Sir Frankie Crisp'. In 1994 verscheen de bootleg Beware of ABCKO waarop we een aantal vroege versies en ook een aantal van de hierboven genoemde opnames tegenkomen.

George Harrison - Beware of ABKCO
George Harrison - Beware of ABKCO

Een aantal van de ongebruikte opnames van de All Things Must Pass-sessies zouden wel op latere albums verschijnen. Zo komen we 'Beautiful Girl' tegen op het album Thirty Three and a Third uit 1976 en vinden we het met Bob Dylan gecomponeerde 'I Don't Want to Do It' terug op de soundtrack van de film Porky's Revenge uit 1985. Vroege versies van 'You', 'Try Some, Buy Some' en 'When Every Song Is Sung' werden wel door Harrison opgenomen, maar zouden uiteindelijk eerst op het eerste album van Ronnie Spector belanden. 'When Every Song Is Sung' zou worden bewerkt tot 'I'll Still Love You', dat op het album Rotogravure van Ringo Starr terug te vinden is. 'Down to the River' zou uiteindelijk worden uitgebracht op het album Brainwashed onder de titel 'Rocking Chair in Hawaii'.

George Harrison - All Things Must Pass (de heruitgave)
George Harrison - All Things Must Pass (de heruitgave)

Een nieuwe start

Als er één ding was dat All Things Must Pass aantoonde dan was het wel dat George Harrison zich ook prima zonder zijn voormalige band The Beatles kon redden. Naast de soundtrack van de immens populaire film Woodstock was er namelijk nog geen enkele popartiest geweest die zich aan een box met drie elpee's had durven wagen. All Things Must Pass vormde het begin van een succesvolle solocarrière, waarbij nog vele mooie albums zouden volgen. Al zou geen van deze albums het uitmuntende niveau van All Things Must Pass weten te evenaren.

[Bundesliga] Uitblinker Robben leidt Bayern naar zege

Arjen Robben heeft Bayern München zaterdag bij de hand genomen. Met twee treffers schoot de Nederlander zijn club langs hekkensluiter Eintracht Braunschweig: 2-0. Bayern blijft daardoor koploper in de Bundesliga met 38 punten uit veertien duels.

Robben opende de score al na 111 seconden. De aanvaller schatte een pass van Mario Götze op waarde, maar trof in eerste instantie de paal. In de rebound kopte hij alsnog raak. In de dertigste minuut krulde Robben de bal opnieuw in het doel. Het was zijn zesde competitietreffer dit seizoen.

Borussia Dortmund had de handen vol aan FSV Mainz, maar via twee strafschoppen bepaalde Robert Lewandowski de eindstand op 3-1. Daarvoor was Mainz al op gelijke hoogte gekomen vanaf de strafschopstip.

Pierre-Emerick Aubameyang opende de score in de zeventigste minuut, maar Maxim Choupo-Moting maakte er snel 1-1 van. Nadat Elkin Sono de bal met zijn hand uit het doel had geranseld en daarvoor werd bestraft met rood, zette Lewandowski Dortmund opnieuw op voorsprong. Zijn tweede penalty benutte hij in blessuretijd.

Bayer Leverkusen won met 3-0 van FC Nürnberg en blijft Dortmund daardoor drie punten voor. Heung-Min Son (2x) en Stefan Kiessling waren trefzeker voor de thuisploeg, die deze week in de Champions League een pak rammel kreeg van Manchester United. Leverkusen heeft vier punten minder dan Bayern.

Eljero Elia scoorde voor Werder Bremen, dat in een doelpuntrijk duel met 4-4 gelijkspeelde bij Hoffenheim. Sejad Salihovic zette Hoffenheim op 2-0, maar Aaron Hunt en Elia maakten pal voor rust gelijk. Na de pauze nam Hoffenheim opnieuw afstand, maar wederom knokte Bremen zich terug.

Het Hertha BSC van de Nederlandse trainer Jos Luhukay kwam thuis niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Augsburg. Bij de bezoekers deed Paul Verhaegh de hele wedstrijd mee.

8 doden door helikoptercrash café

De helikopercash in de Schotse stad Glasgow heeft aan zeker acht mensen het leven gekost. Dat heeft de politie volgens de BBC meegedeeld. Vrijdagavond stortte een politiehelikopter neer op een pub in het centrum van de grootste stad van Schotland. Onder de doden zijn de drie inzittenden van het toestel.

In Britse media werd eind zaterdagochtend het aantal van zes overledenen genoemd. De autoriteiten konden toen slechts één dode bevestigen. De Schotse premier Alex Salmond was zaterdag op de plek van het ongeluk. Hij noemde het een 'zwarte dag' voor Schotland. Volgens de politie raakten 32 mensen gewond, van wie 14 ernstig.

Op het moment van de crash was in de pub veel uitgaanspubliek. Een getuige die in de bar was, zei opeens een 'gigantische explosie' te hebben gehoord. "In een gedeelte van de kroeg hing daarna een stofwolk." Een omwonende hoorde de bezoekers na de klap in paniek schreeuwen.

Uit foto's blijkt dat het om een zwarte politiehelikopter gaat. De toedracht van het incident is nog niet bekend.


Glasgow Police: Helicopter crash killed eight - Sky

Toivonen wilde nooit transfervrij vertrekken

Ola Toivonen maakte gistermiddag eigenhandig een einde aan de soap rondom zijn contract. Sinds de start van deze voetbaljaargang bleef telkens onduidelijk of de Zweed bij zou tekenen of niet. Dit eerste, liet hij aan Omroep Brabant weten, is nu het geval.

"Het is nooit mijn bedoeling geweest om transfervrij weg te gaan", liet Toivonen in een interview weten, die ook al naar de toekomst keek. "Het beste voor alle partijen is als ik dat ik in januari een transfer maak. Daar hoop ik op."

Toivonen heeft nog altijd geen handtekening gezet, maar hij zou wel een mondelinge afspraak met technisch directeur Marcel Brands hebben gemaakt.

Ondanks het uitblijven van een krabbel en het dreigement dat Toivonen naar Jong PSV gezet zou worden, speelde hij dit seizoen veel wedstrijden in het eerste elftal. Inmiddels zijn dat er zoveel, dat hij niet meer voor Jong PSV in actie mag komen.

Het is dus wachten op de officiële bevestiging dat Toivonen zijn overeenkomst met PSV definitief heeft verlengd.

FOK!filmtip van de dag: Unthinkable (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Unthinkable

Voor de FOK!filmtip van de Dag gaan we vandaag voor de psychologische thriller Unthinkable, die vanavond om 22.00 uur te zien is op Veronica. Steven Arthur Younger (Michael Sheen) is een terrorist die een groot gevaar vormt voor Amerika. Younger wordt er namelijk van verdacht in het bezit te zijn van zeer gevaarlijke nucleaire bommen die elk moment ergens af kunnen gaan. Hij krijgt FBI-agent Helen Brody en een anti-terroristen team achter zich aan en wordt al snel gearresteerd. Het is nu aan agent Henry Herald Humphries (Samuel L. Jackson) om informatie uit Younger te krijgen om de dodelijke aanslagen te voorkomen. Humphries is een speciale agent, die alleen door de overheid wordt ingezet als laatste optie. Waarom dat is blijkt wel als Younger kennis mag maken met de nogal bijzondere verhoortechnieken van Humphries.

Unthinkable 1
Ik zei nog zo, geen bommetje!

Gregor Jordan leverde met Unthinkable een harde psychologische thriller af, waarin de strijd tegen het terrorisme een grote rol speelt. Unthinkable stelt de onvermijdelijke vraag: hoe ver ben je bereid om te gaan om levens te kunnen redden? Daarbij kent de film een zeer sterke cast met Samuel L. Jackson, Carrie-Anne Moss en Michael Sheen in de belangrijkste rollen. Een aanrader voor liefhebbers van films zoals Die Hard, Arlington Road en Der Baader Meinhof Complex.

Unthinkable 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[HWL] Hockeysters vernederen Duitsland

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag met overmacht hun openingsduel bij de finaleronde van de Hockey World League gewonnen. In Argentinië werd Duitsland met 6-0 verslagen. Maartje Paumen, Lidewij Welten, Maria Verschoor, Frederique Derkx, Malou Pheninckx en Ellen Hoog scoorden.

De ploeg van bondscoach Max Caldas nam vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief, maar het veldoverwicht werd bij de eerste drie strafcorners nog niet in de score uitgedrukt. Ook de vierde leek geen succes op te leveren, tot Paumen uit de draai raak sloeg.

In de tweede helft voerde Oranje de score eenvoudig op in San Miguel de Tucumán, waar het kwik de veertig graden naderde. Duitsland had niets in te brengen, maar kon als excuus aandragen dat het met een sterk verjongde ploeg speelde. Nederland komt zondag weer in actie. Dan is Engeland de tegenstander in poule A.

Ed Nijpels voorzitter fusieomroep AvroTros

Ed Nijpels wordt voorzitter van de raad van toezicht van de nieuwe omroep AvroTros. Daarmee hebben de verenigingsraad van de AVRO en de ledenraad van de TROS zaterdag ingestemd. De verenigingsorganen stemden ook in met een reeks andere benoemingen, waarmee de fusie van de twee omroepen definitief is goedgekeurd.

Volgens oud-VVD-politicus Nijpels is de nieuwe fusieomroep AvroTros klaar voor de toekomst. Hij roemde de AVRO en de TROS als 'twee omroepen van historische betekenis' en memoreerde dat ze samen de best bekeken en meest gewaardeerde omroep in het publieke bestel zijn.

Directeur van de nieuwe omroeporganisatie wordt de 52-jarige Eric van Stade. TROS-directeur Peter Kuipers en zijn AVRO-collega Willemijn Maas vertrekken.

Behalve de directie en de leden van de raad van toezicht werden zaterdag ook de leden van de nieuwe verenigingsraad gekozen. De AvroTros is de enige fusieomroep waarbij ook de verenigingen fuseren. Het samengaan van BNN en de VARA, en de KRO en de NCRV gaat minder ver.

De fusies zijn nodig doordat het kabinet wil dat de publieke omroep vanaf 2016 nog maar uit acht omroeporganisaties bestaat. Nu zijn dat er nog 21. Achtergrond van de fusiedwang is een miljoenenbezuiniging op de omroepen.

Rutte: gefeliciteerd met onze verjaardag

In de Ridderzaal in Den Haag is zaterdagmiddag de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden officieel begonnen. Onder anderen premier Mark Rutte hield een toespraak. Verder traden diverse artiesten op. In de Ridderzaal waren ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig.

"Van harte gefeliciteerd met onze verjaardag", zei de minister-president. "Want 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden is een gezamenlijke mijlpaal en een feest dat we met elkaar vieren." Volgens Rutte hebben we 'met elkaar een samenleving opgebouwd die alle inwoners van het koninkrijk de kans biedt iets moois van het leven te maken. Individueel én gezamenlijk.'

Eerder op de dag werd op het strand van Scheveningen de historische landing van prins Willem Frederik nagespeeld. In de avond is er het Koninkrijksconcert in het Haagse Circustheater.

In de jaren 1813-1815 werd de basis gelegd voor het koninkrijk en de ontwikkeling ingezet naar een democratisch bestel. De viering van het 200-jarig bestaan duurt tot en met 26 september 2015.


Rutte: gefeliciteerd met onze verjaardag - NOS

Tiener mishandelt trambestuurder

Een 19-jarige man heeft zaterdagmiddag in Rotterdam een trambestuurder mishandeld. Omstanders grepen in en overmeesterden de dader. De man werd uiteindelijk ingerekend door de politie. De bestuurder moest ter controle naar het ziekenhuis.

Het incident deed zich rond 14.00 uur voor op het Eendrachtsplein, in het centrum van de Maasstad. Het gedrag van de 19-jarige man was voor de mishandeling blijkbaar ook al niet in de haak. De bestuurder stapte volgens de politie zijn tram uit om de Rotterdammer op zijn gedrag aan te spreken. Daarop werd hij in elkaar gemept.

Biatleet Fourcade wint opnieuw

In het Zweedse Östersund heeft biatleet Martin Fourcade na de invididuele wedstrijd ook de sprint gewonnen. Na 10 kilometer en twee schietbeurten was hij ruim zes seconden sneller dan Fredrik Lindström uit Zweden.

De Noor Emil Hegle Svendsen leek in eerste instantie zeer goed op weg, maar liet bij het staand schieten twee schijven overeind. Hierdoor was hij meteen kansloos voor de dagzege. De eerste echte richttijd werd neergezet door de Fransman Jean-Guillaume Beatrix, ondanks één misser. Niet veel later schoot de Amerikaan Tim Burke alle schijven om en was hij snel genoeg om de tijd van Beatrix te verbeteren. 

De tijd van Burke zou niet lang blijven staan, want Fourcade was op alle meetpunten al ruim sneller. De Fransman mistte bij het staand schieten zelfs nog een schijf, maar dat weerhield hem er niet van om de tijd van Burke aan de finish te verpulveren. Hij was ruim een halve minuut sneller. Er leek een grote verrassing in de lucht te hangen toen Fredrik Lindström voor zijn thuispubliek twee keer foutloos schoot en met anderhalve kilometer te gaan zelfs zes seconden voorsprong had op Fourcade. Ongeveer vijfhonderd meter van de finish ging de onfortuinlijke Zweed echter onderuit. De zichtbaar teleurgestelde Lindström kon zijn tweede World Cup-zege hierdoor vergeten en werd op zes seconden van Fourcade tweede. De derde plek was voor Burke.

'Messi eist verbeterd contract'

Lionel Messi is niet tevreden met zijn huidige contract bij Barcelona. De steraanvaller van de Catalaanse grootmacht wil meer gaan verdienen. Het Argentijnse dribbelwonder verdient momenteel zo'n elf miljoen euro belastingvrij per jaar.

Volgens AS neemt de 26-jarige, die momenteel met een blessure kampt, daar geen genoegen meer mee. Manchester City, Chelsea en AS Monaco hengelen naar de diensten van de rasvoetballer en het team rond Messi hoopt uit die interesse een slaatje te slaan. Messi verlengde nog geen jaar geleden zijn contract tot medio 2018.

Messi tekende sinds 2005 maar liefst viermaal een nieuw en verbeterd contract bij de huidige Spaanse landskampioen. Dit seizoen was Messi al goed voor acht doelpunten en vier assists in slechts elf wedstrijden. Begin november scheurde de international een spier. In januari wordt Messi weer terug verwacht.

Doktoren temmen hartslag zwemmer Jamieson

De Britse zwemmer Michael Jamieson is deze week opgenomen met hartproblemen. Dat onthulde de schoolslagspecialist zaterdag op Twitter. Na een training op dinsdag sloeg zijn hart op hol en bereikte 203 slagen per minuut. Na de opname in een ziekenhuis in Bath werd op woensdag zijn hart naar eigen zeggen opnieuw opgestart. Hij mag alweer trainen.

De reden voor de hartproblemen zijn niet duidelijk, zegt Jamieson, die er niet erg mee lijkt te zitten. "De specialist zei dat hij dit slechts drie keer heeft gezien, allemaal bij olympische medaillewinnaars. Behoorlijk cool!"

De 25-jarige Schot won vorig jaar olympisch zilver in Londen op de 200 meter schoolslag. Ook bij het WK kortebaan vorig jaar in Istanbul greep hij op dat onderdeel zilver. Jamieson mikt op een gouden plak bij de Gemenebestspelen van volgend jaar in zijn geboorteplaats Glasgow.

Berlusconi: "Galliani blijft"

Adriano Galliani vertrekt niet bij AC Milan. De vice-president leek zijn koffers al te hebben gepakt, maar Silvio Berlusconi stak er een stokje voor. Galliani kondigde zijn vertrek eerder deze week aan na kritiek van Barbara Berlusconi, de dochter van Silvio.

Galliani vond dat zijn imago aangetast was door de uitspraken van Barbara. Berlusconi senior wist Galliani nog op andere gedachten te brengen in een vier uur durend gesprek. De kou is nu uit de lucht. "Milan gaat verder in een rustiger vaarwater. Adriano Galliani is erg opgelucht, want iedereen blijft op zijn positie en Milan zal een eenheid zijn. De clubsituatie zal niet veranderen. Galliani is weer rustig na ons diner", zei Silvio tegenover Italiaanse media.

Milan is bezig aan een dramatisch seizoen. De Italiaanse topclub staat op de dertiende plaats en wist slechts drie van de dertien wedstrijden te winnen. Zondag moet de ploeg op bezoek bij Catania, dat de rode lantaarn van de Serie A draagt.

Martino: "Verlies bij Ajax baart ons zorgen"

Geraldo Martino keek zaterdag nog een keer terug op het verloren duel met Ajax (2-1). De coach van Barcelona waakt ervoor dat het verlies niet het begin is van een mindere periode. "We moeten voorkomen dat de Ajax-match het begin van iets wordt", zei de Argentijnse oefenmeester van de Catalaanse grootmacht tegenover Spaanse media.

Barcelona verloor voor het duel met Ajax nog geen wedstrijd. Twintig wedstrijden was het team van Martino ongeslagen. "Het verlies baart ons zorgen. We kunnen het niet vergeten, net als we goede dingen van daarvoor niet kunnen vergeten", vervolgde Martino. "We hebben het duel geanalyseerd, zowel op het gebied van voetbal als het gebied van inzet. We moeten morgen een ander gezicht laten zien."

Dit weekend speelt de Spaanse topclub tegen Athletic Bilbao. In de Primera Division staat Barcelona bovenaan met drie punten voorspong op Atletico Madrid en zes op diens stadsgenoot Real. Overwintering in de Champions League is al gerealiseerd.

Moslims op de vuist in Tripoli

Soennieten en sjiieten zijn zaterdag slaags geraakt in de Noord-Libanese stad Tripoli. De vijandelijkheden kostten drie mensen het leven. Gewapende mannen uit de soennitische wijk Bab Tabbaneh staken de lont in het kruitvat door de broer van een alawitische militiecommandant in zijn benen te schieten. Daarop werden een wachter van een soennitische moskee en een 16-jarige jongen vermoord. Niet veel later schoot een sluipschutter een vrouw dood.

Leerlingen van drie scholen in de buurt moesten urenlang schuilen voor de kogelregens. Libanese militairen grepen uiteindelijk in en hebben minstens één van de scholen ontzet. Het leger bracht de leerlingen van de Luqman-school in Bab Tabbaneh in veiligheid.

De onmin tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Libanon, die door de burgeroorlog in buurland Syrië wordt aangewakkerd, neemt in Tripoli vaak een wel bijzonder venijnige vorm aan. De arme soennieten in Bab Tabbaneh steunen de Syrische rebellen hartstochtelijk, en hebben het voortdurend aan de stok met de vaak al even berooide alawieten uit de wijk Jabal Mohsen. Die zijn in meerderheid op de hand van de Syrische president Bashar Assad, een geloofsgenoot.

Poliobestrijders aangevallen in Pakistan

Een politiegeleide van poliobestrijders is zaterdag in het Pakistaanse Peshawar beschoten. Eén agent liet volgens de politie het leven, een ander raakte gewond.

De twee politiemannen beschermden een vaccinatieploeg die een ronde maakte door de buitenwijken van Peshawar. Op weg terug naar het politiebureau werden de agenten onder vuur genomen.

Moslimextremisten in Khyber Pakhtunkhwa, de roerige provincie waarvan Peshawar de hoofdstad is, hebben het al lange tijd voorzien op poliobestrijders en hun escorte. Ze verdenken de inentingsteams van spionage voor de Amerikanen en beweren dat zij erop uit zijn moslimkinderen met het poliovaccin onvruchtbaar te maken.

Vogelgriep bij Gronings pluimveebedrijf

Op een pluimveebedrijf in het Groningse Sint-Annen is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag. Waarschijnlijk gaat het om de milde variant van de ziekte. De tienduizend legkippen op het bedrijf worden geruimd.

In een straal van ruim een kilometer rond het bedrijf in het dorp, ten noordoosten van de stad Groningen, is een vervoersverbod voor pluimvee en eieren ingesteld. Binnen het gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

De H5-variant van de vogelgriep is niet dodelijk voor kippen. De dieren worden toch geruimd omdat de milde variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en wel dodelijke variant van de vogelgriep. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Rapper loog over Rolex

De Britse rapper Professor Green wordt verdacht van liegen tegen de politie. De rapper, die eigenlijk Stephen Manderson heet, werd maandag opgepakt. Dat schrijft de Britse boulevardkrant The Mirror.

Eerder deze maand belde de 30-jarige Professor Green, bekend van het nummer Read All About It, de politie met de mededeling dat hij vlak bij zijn huis in Londen was bestolen van zijn Rolex. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen, zagen ze echter dat zijn Mercedes in de kreukels lag. De rapper werd daarop aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en bracht een nachtje door in de cel.

Professor Green wordt belemmering van de rechtsgang ten laste gelegd, aldus een politiewoordvoerder. De rapper is momenteel op borgtocht vrij en moet zich in januari verantwoorden voor zijn daden.

Duitse overwinningen bij rodelen

In Winterberg hebben de Duitsers zaterdag beide evementen in de World Cup rodelen gewonnen. Bij de dubbels was de zege voor Tobias Wendl en Tobias Arlt, bij de mannen ging Chris Eißler er met de overwinning vandoor.

Bij de dubbels gingen Wendl en Arlt na de eerste run al aan de leiding. Alleen hun landgenoten Toni Eggert en Sascha Benecken konden de wereldkampioenen volgen. In de tweede run maakte piloot Eggert een grote fout, waardoor hij en Benecken van de slee vielen. Beiden konden kort daarna ongedeerd uit de baan klimmen. Door de crash van hun concurrenten was er niemand meer over om Wendl en Arlt te bedreigen, ze wonnen met ruim een halve seconde voorsprong op de Italianen Oberstolz en Gruber.

De wedstrijd bij de mannen werd door hevige sneeuwval in gevaar gebracht. De wedstrijdleiding besloot om de wedstrijd over één run te laten gaan. Al snel werd duidelijk dat de weersomstandigheden van grote invloed waren. De vroeg gestarte Duitser Chris Eißler zette de snelste tijd neer. Terwijl de baan alsmaar trager werd beet iedereen zijn tanden stuk op de tijd van de jonge Eißler, inclusief favoriet Felix Loch. Nadat Andi Langenhan, als laatste gestart, ook niet aan de tijd van Eißler kwam kon de debutant de eerste prijs in ontvangst nemen. Loch werd derde, achter Armin Zöggeler. De Italiaan haalde daarmee voor de honderdste keer in zijn carrière het podium bij een wedstrijd in de World Cup.

Ajax met Bojan naar Den Haag

Bojan Krkic keert terug in de selectie van Ajax voor de uitwedstrijd bij ADO Den Haag zondag. De aanvaller stond twee maanden aan de kant met een hamstringblessure, maar is weer helemaal fit, laten de Amsterdammers weten. Trainer Frank de Boer zei vrijdag nog dat het de bedoeling is dat Bojan met Jong Ajax meedoet.

Bojan, die zijn kwetsuur eind september opliep tegen Go Ahead Eagles, revalideerde een aantal weken in Spanje en werkte de laatste weken in Amsterdam verder aan zijn comeback. Of hij daadwerkelijk in actie komt, is nog niet bekend. De Spanjaard kan maandag met de reserves spelen als hij geen minuten maakt in Den Haag.

De huurling van FC Barcelona vervangt Nicolai Boilesen in de selectie. De Deen viel dinsdag in het Champions Leagueduel tegen de Catalanen uit met een hamstringblessure en komt waarschijnlijk niet meer in actie voor de winterstop.

[WB] Davis wint voor verrassing Nenzi

Shani Davis heeft ook de derde wereldbekerwedstrijd over 1000 meter gewonnen. De Amerikaan kwam in de slotrit in Astana tot een tijd van 1:08.66 minuten, een nieuw baanrecord. Daarmee was hij de enige die onder de 1:08.91 van de Italiaan Mirko Nenzi dook. De 24-jarige Nenzi won eerder zaterdag al de 500 meter in de B-groep.

Achter Davis en Nenzi ging het brons naar Michel Mulder met een tijd van 1:09.02. Stefan Groothuis werd zevende in 1:09.22, vlak voor Koen Verweij. Hij had 1:09.36 nodig. Sjoerd de Vries stelde teleur met een zeventiende plaats in 1:10.11.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Shani Davis VS 1:08.66
2 Mirko Nenzi Ita 1:08.90
3 Michel Mulder Ned 1:09.02
4 Denny Morrison Can 1:09.15
5 Konrad Niedzwiedzki Pol 1:09.21
6 Denis Kuzin Rus 1:09.22
7 Stefan Groothuis Ned 1:09.22
8 Koen Verweij Ned 1:09.36
17 Sjoerd de Vries Ned 1:10.11

Wereldbekerstand

# Naam Land Punten
1 Shani Davis VS 300
2 Kjeld Nuis Ned 160
3 Michel Mulder Ned 152
4 Denny Morrison Can 144
5 Denis Kuzin Kaz 141
6 Brian Hansen VS 140

[WB] Amerikaanse Bowe wint 1500 meter Astana

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe heeft zaterdag voor het eerst een wereldbekerwedstrijd gewonnen over 1500 meter. Op de schaatsmijl in Astana, waar veel wereldtoppers ontbraken, was ze met een tijd van 1:57.28 minuten de beste. Joelia Skokova uit Rusland werd in 1:57.70 tweede. Het brons was voor de Canadese Brittany Schussler in 1:57.78.

Annouk van der Weijden was de enige Nederlandse in de A-groep. Zij kon zich echter niet in de strijd om de prijzen mengen. Met een tijd van 1:59.47 werd ze dertiende. Daarmee was ze wel de snelste Nederlandse vrouw op de 1500 meter. Laurine van Riessen was eerder zaterdag in de B-groep derde geworden in 1:59.71.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Brittany Bowe VS 1:57.28
2 Yuliya Skokova Rus 1:57.70
3 Brittany Schussler Can 1:57.78
4 Olga Graf Rus 1:57.90
5 Luiza Zlotkowska Pol 1:58.19
6 Claudia Pechstein Dui 1:58.68
7 Monique Angermüller Dui 1:58.71
8 Karolina Erbanová Tsj 1:58.73
9 Ida Njåtun Noo 1:58.96
13 Annouk van der Weijden Ned 1:59.47

Wereldbekerstand

# Naam Land Punten
1 Brittany Bowe VS 199
2 Ireen Wüst Ned 180
3 Yuliya Skokova Rus 162
4 Lotte van Beek Ned 160
5 Ida Njåtun Noo 113
6 Claudia Pechstein Dui 105

[WB] Kuznetsov wint 500 meter Astana

De Rus Artyom Kuznetsov heeft zaterdag de 500 meter gewonnen bij wereldbekerwedstrijden in Astana. Op het Kazachse ijs snelde hij in een onderling duel met landgenoot Dmitri Lobkov naar 34.85 seconden. Lobkov had een honderdste meer nodig. Ronald Mulder kon in de laatste rit de Russen niet verslaan. Hij bleef op 34.87 steken.

Jan Smeekens viel door toedoen van Mulder net buiten het podium. Zijn 34.97 was goed voor de vierde plaats. Jesper Hospes (achtste in 35.09) en Michel Mulder (twaalfde in 35.18) bleven in de subtop steken.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Artyom Kuznetsov Rus 34.85
2 Dmitri Lobkov Rus 34.86
3 Ronald Mulder Ned 34.87
4 Jan Smeekens Ned 34.97
5 Joji Kato Jap 34.98
6 Keiichiro Nagashima Jap 35.02
6 Tucker Fredricks VS 35.02
8 Jesper Hospes Ned 35.09
9 Tae-Bum Mo Zko 35.09
12 Michel Mulder Ned 35.18

Wereldbekerstand

# Naam Land Punten
1 Ronald Mulder Ned 344
2 Tae-Bum Mo Zko 267
3 Michel Mulder Ned 243
4 Jamie Gregg Can 230
5 Tucker Fredricks VS 228
7 Joji Kato Jap 221

Oldboy

Regisseur Spike Lee, bekend van Malcolm X en 25th Hour, heeft zich gewaagd aan een risicovolle film: een remake. Vooral als het origineel door veel mensen beschouwd wordt als een zeer goede film zou je je toch afvragen waarom je je hieraan wilt wagen. Tien jaar na de Zuid-Koreaanse Oldeuboi krijgt het een Amerikaanse remake die met Josh Brolin in de hoofdrol hoge verwachtingen schept.

PlayStation 4 in Europa: de beelden

Gisteren is hij dan eindelijk uitgekomen: de PlayStation 4. Veel mensen kiezen ervoor om de console te pre-orderen om in elk geval gegarandeerd te zijn dat ze de kekke console meteen kunnen aansluiten op de dag van de release. Sommige overigens ook niet.

Dan heb je ook nog een groep mensen die op de dag van de release zonder een pre-order zitten en voor de winkel gaan wachten. Als de winkel dan opengaat is het uiteraard een jungle, en dat levert mooie beelden op. Gameswebsite NeoGAF heeft alle bizarre filmpjes verzameld om te laten zien hoe dit eraan toe ging.

Bekijk de beelden van deze Europese mediastores hieronder.

Frenzel wint noordse combinatie in Kuusamo

De Duitser Eric Frenzel heeft de eerste World Cup-wedstrijd in de noordse combinatie gewonnen. De winnaar van de World Cup van vorig seizoen kwam nipt voor drie Noren over de finish.

In eerste instantie zou op zaterdag de estafette plaatsvinden. Vanwege de harde wind kon het schansspringen 's ochtends echter niet doorgaan. Hierdoor werd besloten de individuele wedstrijd op zaterdag te houden. De kwalificatie van vrijdag, ook wel de provisional competition round of PCR genoemd, werd gebruikt als uitgangspositie na het schansspringen. Tijdens de PCR was de Rus Evgeniy Klimov verrassend de sterkste. Hij mocht het langlaufen starten met een flinke voorsprong op de Noor Håvard Klemetsen en de Oostenrijker Wilhelm Denifl. Van de favorieten mocht Eric Frenzel, vierde na het schansspringen, als eerste vertrekken.

Bij het langlaufen werd al snel duidelijk dat de Noren de beste benen hadden. Klimov werd al snel bijgehaald door Klemetsen, terwijl ook Frenzel steeds dichterbij kwam. Met nog enkele kilometers te gaan had de Noor Mikko Kokslien alle andere toppers, op Frenzel na, al ingehaald. Uiteindelijk had Kokslien veruit de snelste tijd bij het langlaufen, maar bleek dit niet genoeg voor het podium. Samen met zijn landgenoten Jørgen Graabak en Magnus Krog ging hij in de achtervolging op Frenzel. Met de finish in zicht moest hij de twee echter laten gaan. Graabak werd tweede, Krog derde. Als de wind het toelaat staat zondag de estafette op het programma in Kuusamo.

Dronken vrouw kan echt niet rijden

Een 28-jarige beschonken vrouw heeft vrijdagavond in Goes de wagen van een jong gezin geramd. Een hoogzwangere 23-jarige vrouw die in de aangereden auto zat moest voor controle van haar ongeboren baby naar het ziekenhuis, meldt de politie.

Rond 21.30 reed de vrouw een rotonde op de Piet Heinstraat op. Daarbij botste ze op de wagen van het gezin uit Kattendijk. Behalve de hoogzwangere vrouw zaten er een 25-jarige man en hun elf maanden oude baby in. Zij bleven ongedeerd.

De beschonken vrouw, die volgens de politie 'een flinke slok' op had, raakte bekneld. Zij moest worden bevrijd voordat haar verwondingen in het ziekenhuis konden worden behandeld. Omdat haar de rijbevoegheid al was ontzegd en omdat ze met alcohol op achter het stuur was gekropen, is ze aangehouden.

Duitse Song from the Forest beste docu op IDFA

De Duitse documentaire Song from the Forest van Michael Olbert heeft vrijdagavond de prijs voor beste lange documentaire gewonnen op het 26e International Documentary Film Festival Amsterdam. Aan de onderscheiding is 12.500 euro verbonden. De film gaat over een Amerikaan die tussen de pygmeeën woont en met zijn eerste pygmeezoon naar de Verenigde Staten reist.

De prijs voor beste middellange documentaire ging naar het Russische Pussy versus Putin van het colletief Gogol Wives Productions, over de strijd van het anarchistische Pussy Riot tegen president Vladimir Poetin. Deze prijs is goed voor vijfduizend euro.

Awake in a Bad Dream van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster werd uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire. De film toont hoe drie vrouwen worstelen met de lichamelijke en mentale gevolgen van borstkanker. Ook deze onderscheiding levert vijfduizend euro op.

De publieksprijs, waaraan ook een prijs van vijfduizend euro was verbonden, ging dit jaar naar het Noorse Twin Sisters van Mona Friss Bertheussen. De film gaat over twee Chinese tweelingzusjes die door verschillende families zijn geadopteerd en in totaal verschillende delen van de wereld leven, maar toch verbonden blijken.

Eerder op de avond werd al bekend dat Lydia Blijft van Eline Schellekens de Mediafondsprijs voor beste Nederlandse jeugddocumentaire van het jaar won. Aan deze prijs is vijftienduizend euro verbonden, bestemd voor het maken van een nieuwe documentaire.

Hoewel het festival nog tot en met zondag loopt kan alvast gezegd worden dat het festival weer meer bezoekers ontving dan vorig jaar. Als de trend de komende drie dagen doorzet dan is het aantal bezoeken gestegen van 208 duizend in 2012 naar 222 duizend bezoeken dit jaar. De nettorecette steeg van 1,06 miljoen euro in 2012 naar ruim 1,25 miljoen dit jaar.

De website trok sinds januari zo'n 1,1 miljoen bezoekers afkomstig uit 221 landen. Dit jaar werd ruim 34 duizend keer een film bekeken op IDFA TV, het online documentaire kanaal van IDFA.

De volgende editie van IDFA vindt volgend jaar plaats van 19 tot en met 30 november.

Documentaire Lydia Blijft wint Mediafondsprijs

De korte documentaire Lydia Blijft van Eline Schellekens heeft de Mediafondsprijs Kids & Docs gewonnen. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Aan de prijs is vijftienduizend euro verbonden, bestemd voor het maken van een nieuwe documentaire.

Lydia Blijft gaat over de 9-jarige Lydia. Haar moeder komt uit Kameroen, haar vader uit Nigeria en zij en haar broertje uit Nederland. Geen van allen hebben ze een Nederlandse verblijfsvergunning. Om niet te worden gevonden en weggestuurd, moeten ze steeds verhuizen. In zelfverzonnen liedjes bezingt Lydia hoe ze het zat is om steeds van school te veranderen en haar vrienden achter te moeten laten.

"We vinden het belangrijk dat veel andere kinderen haar verhaal horen en zien hoe een klein meisje sterk en vrolijk blijft, ook al is haar leven soms moeilijk", zegt de kinderjury over de film. Naast Lydia Blijft werden nog twintig jeugddocumentaires ingezonden die het afgelopen jaar zijn gemaakt. Met de prijs wil het Mediafonds het belang onderstrepen van de jeugddocumentaire voor de Nederlandse documentairewereld.

[WB] Lee weer beste op 500 meter

De Zuid-Koreaanse schaatsster Sang-Hwa Lee blijft dit seizoen onverslaanbaar op de 500 meter. Ook de zesde sprint in wereldbekerverband schreef ze zaterdag in Astana op haar naam. Lee was in 37.32 iets langzamer dan vrijdag, maar ruim sneller dan de Duitse Jenny Wolf die 37.66 klokte. Olga Fatkulina uit Rusland werd in 37.81 derde.

Ook Thijsje Oenema reed een tijd onder de 38 seconden. De Friezin kwam tot 37.98 en was daarmee de nummer vier. Laurine van Riessen liet de klok op 38.42 stilstaan en eindigde als negende. Anice Das werd zestiende met een tijd van 38.67 en bleef Mayon Kuipers twee plaatsen voor. Zij reed een tijd van 38.74 seconden.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee Zko 37.32
2 Jenny Wolf Dui 37.66
3 Olga Fatkulina Rus 37.81
4 Thijsje Oenema Ned 37.98
5 Heather Richardson VS 38.01
6 Maki Tsuji Jap 38.28
8 Laurine van Riessen Ned 38.41
16 Anice Das Ned 38.67
18 Mayon Kuipers Ned 38.74

Wereldbekerstand

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee Zko 600
2 Jenny Wolf Dui 408
3 Heather Richardson VS 360
4 Olga Fatkulina Rus 330
5 Beixing Wang Chi 280
7 Margot Boer Ned 190

Actiegame The Last of Us mogelijk verfilmd

De actiegame The Last of Us wordt wellicht verfilmd. Dat kan worden opgemaakt uit twee domeinnamen die Sony Pictures heeft laten registreren. Het gaat om thelastofus-movie.com en thelastofusmovie.net.

The Last of Us werd in juni op de markt gebracht voor de Playstation 3. Recensenten waren lovend over het spel. Met 3,4 miljoen verkochte exemplaren in een maand is de game een commercieel succes.

De game speelt twintig jaar nadat een schimmelinfectie het overgrote deel van de mensheid heeft gemuteerd of gedood. De geïnfecteerden veranderen in moordlustige jagers, terwijl de laatste mensen moeten vechten tegen deze mutanten en elkaar om te overleven.

In het spel stapt de speler in de schoenen van Joel, die samen met de 14-jarige Ellie probeert een veilige enclave te vinden.


Actiegame The Last of Us mogelijk verfilmd (Foto: Novum)

Van de Looi: "NAC lastig ploegje"

FC Groningen kan zaterdagavond weer richting de top van de Eredivisie. Daarvoor moet het wel winnen in een 'avondje NAC'. Voor de 41-jarige Van de Looi is het een terugkeer naar de ploeg waar hij tussen 1997 en 1999 als speler actief was.

Met FC Groningen kan hij koploper FC Twente tot op één punt naderen, maar hij verwacht een moeilijke wedstrijd. "Het is een mooie wedstrijd. Ik heb er zelf gespeeld en weet hoe het is als daar het publiek er achter komt. We zullen zeer agressief moeten beginnen", vertelde hij op de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd.

"Het is een ervaren ploeg met veel power en zonder al teveel poespas. NAC is een club die aanspreekt, maar het team spreekt niet direct aan. Ze zijn moeizaam aan de competitie begonnen en hebben inmiddels hun draai gevonden. Vooral door rustig en kalm te blijven. Een lastig ploegje."

VS gaan chemische wapens Syrië vernietigen

De Verenigde Staten gaan de belangrijkste chemische wapens van Syrië vernietigen. De Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) liet zaterdag weten dat Amerika dat heeft aangeboden en dat de vernietiging op een Amerikaans schip op zee zal plaatsvinden. De VS zullen dit deel van de vernietiging ook bekostigen, aldus de in Den Haag gevestigde OPCW in een verklaring.

Volgens de organisatie hebben inmiddels 35 bedrijven zich gemeld die interesse hebben om de rest van de chemische wapens te vernietigen.

VS gaan chemische wapens Syrië vernietigen
VS gaan chemische wapens Syrië vernietigen (Foto: ANP)

Winst voor langlaufers Bauer en Kowalczyk

Tijdens de World Cup in Kuusamo hebben Lukas Bauer en Justyna Kowalczyk de tweede wedstrijd van de Ruka Triple, het openingsweekend van het langlaufen, op hun naam geschreven.

Voor de mannen stond de 10 kilometer klassieke stijl op het programma. Lange tijd had de Noor Martin Johnsrud Sundby de snelste tijd, tot zijn landgenoot Eldar Rønning die tijd verbeterde. De Rus Dmitriy Japarov leek de tijd van Rønning te verbeteren, maar moest op het eind toch te veel toegeven. Japarov werd uiteindelijk derde achter Rønning. Er was er één die beter was, de laat gestarte Tsjechische veteraan Lukas Bauer. Bijna vier jaar na zijn laatste World Cup-zege slaagde de 36-jarige er eindelijk weer eens in te winnen.

De overwinning bij de vrouwen ging naar de Poolse Justyna Kowalczyk, die een dag eerder ook de sprint al won. Van de favorieten was het eerst de beurt aan Therese Johaug uit Noorwegen, die de snelste tijd wist te noteren. Haar ervaren landgenote Bjørgen ging ruim onder de tijd van Johaug door, maar ze kon Kowalczyk niet voorblijven. In het algemeen klassement om de Ruka Triple gaat Kowalczyk uiteraard aan de leiding. Bij de mannen is Eldar Rønning de leider. Zondag volgt het slotstuk, een achtervolging in de vrije stijl.

Top 40 onderzoekt valsspelerij

De Stichting Nederlandse Top 40 gaat bekijken of er inderdaad vals gespeeld wordt bij de samenstelling van de hitlijst. Het onderzoek volgt op 'aanhoudende geruchten over platenmaatschappijen en artiesten die hun eigen platen opkopen', schrijft de stichting op haar website.

"We hebben als Top 40 een reputatie hoog te houden", vindt Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40. "We worden door het Nederlandse volk als de enige echte betrouwbare hitparade gezien. We willen onderzoeken in welke mate pogingen tot beïnvloeding inmiddels bij andere hitlijsten hebben plaatsgehad om ook in de toekomst onze betrouwbaarheid te kunnen waarborgen."

De Zwart uitte vorige maand nog felle kritiek op Gordon wegens vermeend gesjoemel met een andere hitlijst, de Single Top 100. "Hij belazert de boel. Ik denk dat hij zijn eigen platen opkoopt", zei De Zwart over de zanger, die enkele weken de hitlijst aanvoerde met het nummer Kom Eens Dichterbij. "Als hij met droge ogen verkondigt dat al die plaatjes van hem zijn gedownload door consumenten, dan moet hij een wel heel erg lange pinokkioneus krijgen."

De Single Top 100 wordt samengesteld op basis van verkoopcijfers. Het gaat daarbij om betaalde downloads, fysieke verkoop en betaalde streams vanuit abonnementen. Bij de samenstelling van de Top 40 wordt ook airplay meegenomen.

Het beste van 2013 volgens Cahiers du Cinéma en Sight & Sound

Het einde van het jaar is weer nabij en dat betekent voor veel mensen dat de lijstjestijd aangebroken is. Zo ook voor het Franse filmtijdschrift Cahiers du Cinéma en het Engelse tijdschrift Sight & Sound van het British Film Institute (BFI).

De twee publicaties behandelen wat volgens de redacties de beste films van het afgelopen jaar zijn. Zoals gebruikelijk zitten er zowel bekendere kaskrakers als kleinschalige producties tussen. Cahiers de Cinéma blijft met ongeveer de halve lijst dichtbij huis. Grote winnaars zijn Gravity en Blue is the Warmest Color (La vie d'Adèle), die bij beide filmbladen hoog scoren.

Cahiers du Cinéma:

1. Stranger by the Lake (L'inconnu du lac), Alain Guiraudie (Frankrijk)
2. Spring Breakers, Harmony Korine (Verenigde Staten)
3. Blue is the Warmest Color (La vie d'Adèle), Abdellatif Kechiche (België/Frankrijk/Spanje)
4. Gravity, Alfonso Cuaron (Mexico/Verenigde Staten)
5. A Touch of Sin (Tian zhu ding), Jia Zhangke (China)
6. Lincoln, Steven Spielberg (Verenigde Staten)
7. Jealousy (La jalousie), Philippe Garrel (Frankrijk)
8. Nobody's Daughter Haewon (Nugu-ui ttal-do anin Haewon), Hong Sang-soo (Zuid-Korea)
9. You and the Night, Yann Gonzalez (Frankrijk)
10. Age of Panic (La bataille de Solférino), Justine Triet (Frankrijk)

Sight & Sound:

1. The Act of Killing, Joshua Oppenheimer (Denemarken/Verenigd Koninkrijk/Noorwegen/Duitsland/Finland/Zweden/Nederland/Polen)
2. Gravity, Alfonso Cuaron (Mexico/Verenigde Staten)
3. Blue is the Warmest Color (La vie d'Adèle), Abdellatif Kechiche (België/Frankrijk/Spanje)
4. The Great Beauty (La grande bellezza), Paolo Sorrentino (Frankrijk/Italië)
5. Frances Ha, Noah Baumbach (Brazilië/Verenigde Staten)
=6. A Touch of Sin (Tian zhu ding), Jia Zhangke (China)
=6. Upstream Colour, Shane Carruth (Verenigde Staten)
8. The Selfish Giant, Clio Barnard (Verenigd Koninkrijk)
=9. Norte, the End of History, Lav Diaz (Filipijnen)
=9. Stranger by the Lake (L'inconnu du lac), Alain Guiraudie (Frankrijk)

'Vermist vliegtuig Mozambique gecrasht in Namibië'

Het vrijdag zoekgeraakte Mozambikaanse passagiersvliegtuig is in Namibië neergestort. Dat meldt de Namibische pers op gezag van de politie. Geen van de 33 inzittenden zou de crash hebben overleefd.

Het vermiste toestel is neergestort in een nationaal park in het noorden van het land, tekende het Namibische persbureau NPA op uit de mond van brigadier Bollen Sankwasa. Vlucht TM470 van de nationale luchtvaartmaatschappij Linhas Aéreas de Moçambique had even na tweeën vrijdagmiddag in de Angolese hoofdstad Luanda moeten landen, maar liet maar op zich wachten. De vliegmaatschappij liet aanvankelijk weten dat het vliegtuig in het Namibische Rundu zou zijn geland.

Aan boord van het toestel waren zes bemanningsleden en 27 passagiers. Tien van hen kwamen uit Mozambique, negen uit Angola en vijf uit Portugal. De overige passagiers waren respectievelijk Frans, Braziliaans en Chinees.

Oppositie Oekraïne likt wonden na ingrijpen politie

Ongeveer duizend Oekraïense antiregeringsbetogers hebben zich zaterdagochtend teruggetrokken op een plein voor een klooster in Kiev en nemen daar de schade op. De oproerpolitie maakte in de kleine uurtjes met harde hand een einde aan hun demonstratie op het centrale Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad.

Verscheidene demonstranten zochten daarop een veilig heenkomen in de kathedraal van het Sint-Michielsklooster, een meter of vijfhonderd verderop. Sommigen hadden wonden aan hoofd en ledematen opgelopen. De politie pakte 35 betogers op.

Om en nabij de tienduizend mensen hadden zich vrijdagavond op het plein verzameld om te protesteren tegen de weigering van president Viktor Janoekovitsj een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te tekenen. Het akkoord zou eigenlijk deze week op de EU-top in Vilnius worden gesloten, maar Janoekovitsj gaf de voorkeur aan Oekraïnes handelsbetrekkingen met Rusland. Bijna de helft van alle Oekraïners is voorstander van nauwere betrekkingen met de EU en er wordt al dagen geprotesteerd tegen de regering.

Oppositieleiders zeggen dat ze zich niet laten afschrikken door politiegeweld en dat de betoging van vrijdag pas het begin was. Zondag wil de oppositie opnieuw de straat op gaan.

De protestbeweging moet zich uitstrekken over heel het land en de regering dwingen vervroegde presidentsverkiezingen uit te schrijven, zei Janoekovitsj-tegenstander Arseniy Jatsenjoek vrijdagavond. Zaterdag zei hij, terugblikkend op de voorbije dag, dat de Oekraïners 'zijn ontwaakt in een nieuw land'. ''Na Vilnius heeft Oekraïne meer weg van Wit-Rusland.'' Die noorderbuur van Oekraïne geldt als de laatste dictatuur van Europa.

Het hardhandige optreden van de politie tegen demonstranten van vrijdag verschilt volkomen van de manier waarop de ordediensten in 2004 de zogeheten Oranjerevolutie tegemoet traden. Betogers bivakkeerden toen wekenlang op en rond het Onafhankelijkheidsplein. De politie liet hen vrijwel ongemoeid.

Die volksopstand bewerkstelligde dat een door fraude tot stand gekomen verkiezingszege van Janoekovitsj teniet werd gedaan en een westersgezinde president in het zadel kwam. Dat zal Janoekovitsj niet nog eens overkomen, denken kenners van de Oekraïense politiek.

Wielrenner Van Leijen beëindigt loopbaan

Wielrenner Joost van Leijen zet een punt achter zijn carrière. De Gelderlander maakt dat zaterdag bekend op zijn Facebook-pagina. Van Leijen zat zonder ploeg voor komend seizoen nadat hij geen nieuw contract had gekregen bij Lotto-Belisol. De 29-jarige Gelderlander is daarom 'veel eerder dan ik zelf in gedachte had' genoodzaakt te stoppen.

Van Leijen kon het afgelopen jaar door een slepende bovenbeenblessure geen resultaten neerzetten. Een contractverlenging bij Lotto werd daardoor moeilijk. Eerder reed Van Leijen bij de amateurploeg Van Vliet en Vacansoleil.

Van Leijen viel in 2009 op door als amateur derde te worden bij het NK op de weg. In 2010 won hij vervolgens de Münsterland Giro en een jaar later een etappe in de Ronde van Wallonië. In 2012 reed hij in de Vuelta zijn enige grote ronde. Madrid haalde hij echter niet.

Ruzie in vliegtuig live op Twitter

TV-producer Elan Gale zat op een vlucht van US Airways waar een vrouwelijke passagier van middelbare leeftijd nogal aangebrand was vanwege de vertraging. De vrouw genaamd Diane klaagde over de vertraging bij het cabinepersoneel omdat ze plannen had voor Thanksgiving.

"Ik begrijp het mevrouw. Ik kijk er ook naar uit om mijn familie te zien," reageerde een steward op het geklaag van Diane. Waarop ze reageerde met: "Dit gaat niet over jou".

Gale deed verslag vanaf zijn Twitter-account tijdens de vlucht. Hij probeerde de vrouw nog wat op te stoken door briefjes naar haar te schrijven en haar alcohol toe te stoppen. Wat uiteindelijk bij aankomst resulteerde in een klap van Diane. Het geklaag van Diane had niet geholpen, want ze had haar volgende vlucht alsnog gemist.

Om alle Tweets van Gale te lezen, check de bron!

Marokkanen strafbaar om bezoek Israël

Een bezoek aan Israël kan Marokkanen in de toekomst 5 jaar cel of een boete van maximaal 100.000 euro opleveren. Dat staat in een wetsvoorstel waarin alle 'warme’ banden met Israël strafbaar worden gesteld.

Vijf partijen, waaronder de regeringspartij PJD, steunen het voorstel dat volgens verschillende mensenrechtenorganisaties neigt naar nazisme en in strijd is met de grondwet.

Marokkanen die Israël bezoeken riskeren cel
Marokkanen die Israël bezoeken riskeren cel (Foto: ANP)

Met Rutte naar de afgrond

Eindelijk een beoordelaar die het snapt. Al een paar jaar worden we geregeerd door kabinetten onder leiding van een binnen de VVD omhooggevallen incompetente flapdrol. Volkomen terecht zijn we bij Standard & Poor’s onze AAA-status kwijtgeraakt. Geld lenen aan ons land is misschien toch niet helemaal zo risicoloos als het lijkt, dus de beslissing van de kredietbeoordelaar is niet zo verwonderlijk als sommigen nu beweren.

AIVD noemt webfora 'legitiem doelwit'

De AIVD houdt zich bij het massaal verzamelen van gegevens van gebruikers van webfora aan de wet. Dat stelt de AIVD zaterdag op zijn website in een reactie op een artikel van NRC Handelsblad, zonder inhoudelijk op de kritiek van een hoogleraar in te gaan.

De AIVD stelt dat het 'jihadistisch internet' steeds meer inspireert tot gewelddadige actie. Omdat de AIVD bijzondere bevoegdheden heeft om terroristische dreigingen te onderzoeken, zouden webfora van jihadisten dus een legitiem doelwit voor hackers van de AIVD zijn.

In NRC Handelsblad stelt hoogleraar informatierecht Nico van Eijk echter dat de AIVD een grens overgaat. De dienst gaat op die fora namelijk niet gericht op zoek naar informatie van een bepaalde verdachte, maar trekt er een sleepnet door en neemt de data van willekeurige personen, die veelal nergens van worden verdacht, mee. "Dit leidt tot een surveillancestaat", waarschuwt Van Eijk. Op deze kritiek gaat de reactie van de AIVD niet in.

Vrijwel alle partijen in de Kamer, inclusief coalitiepartijen VVD en PvdA, kondigen in de NRC aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om opheldering te vragen.

The Voice trekt veel minder kijkers

The Voice of Holland heeft vrijdag een laagterecord gevestigd. De aflevering van vrijdag was de minst bekeken liveshow tot nu toe, schrijft Mediacourant. Desondanks was de talentenjacht het best bekeken programma van de dag met ruim 2,3 miljoen kijkers.

De eerste aflevering van de liveshows was twee weken geleden nog goed voor bijna 2,7 miljoen kijkers. De eerste drie seizoenen van The Voice trokken bij de eerste liveshow meer kijkers, namelijk respectievelijk 2,9 miljoen, 3,6 miljoen en 2,9 miljoen.

In de top drie van de kijkcijferlijst staat Goede Tijden, Slechte Tijden op de tweede plek met bijna 1,7 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het achtuurjournaal staat derde en was goed voor bijna 1,5 miljoen kijkers.

Vogelbescherming ziet 22 soorten in gevarenzone

Nederland telt 22 vogelsoorten die op de rode lijst terecht dreigen te komen. Onder die vogels zijn alledaagse vogels zoals de spreeuw en de scholekster, concludeert de Vogelbescherming uit een met Sovon Vogelonderzoek ontwikkelde nieuwe onderzoeksmethode

Op de rode lijst, waar dieren op staan die in hun voortbestaan worden bedreigd, staan nu 78 vogels. Tegen de tijd dat vogels op die lijst komen, is het volgens de Vogelbescherming vaak al te laat om ze nog voor Nederland te behouden. Daarom heeft de stichting de afgelopen twee jaar aan een oranje lijst gewerkt.

Met die nieuwe lijst moet het eerder worden opgemerkt als vogels in de gevarenzone terecht dreigen te komen. Ook zou het hierdoor beter te zien zijn waar het probleem zit en wat moet worden gedaan om de situatie voor een bepaalde vogelsoort te verbeteren.

De soorten op de oranje lijst voldoen nog niet aan de eisen voor de rode lijst, maar de verwachting is dat ze daar in de nabije wel aan voldoen. Om dit te bepalen is gekeken naar onder meer de zeespiegelstijging, droogte in overwinteringsgebieden en de intensivering van de landbouw en stikstofuitstoot.

Als niks wordt gedaan zijn soorten als de grote lijster, de spreeuw, de kokmeeuw en de scholekster straks een zeldzaamheid, waarschuwt de Vogelbescherming.

Roemenië hekelt 'discriminerende' Britten

Roemenië kan niet accepteren dat de Britse regering Roemeense gastarbeiders als tweederangsburgers behandelt. Dat heeft de Roemeense premier Victor Ponta vrijdagavond gezegd. De beperkingen die de regering in Londen Roemenen en Bulgaren wil opleggen die vanaf 1 januari in Groot-Brittannië komen werken zijn Ponta een doorn in het oog.

De Britse premier David Cameron heeft aangekondigd het arbeidsimmigranten moeilijker te maken een beroep te doen op de sociale zekerheid. Cameron stelt dat er in zijn land inmiddels een miljoen Oost-Europeanen wonen. Veel Britten vrezen een golf van arme vastelanders die in Groot-Brittannië een uitkering zouden willen aanvragen.

Ponta sprak zich vrijdagavond uit voor het bestraffen van uitkeringsmisbruik. Maar drempels voor de sociale zekerheid mogen niet dienen 'om onbehoorlijke behandeling of discriminatie in het leven te roepen of te rechtvaardigen'. Ponta hoopt maar dat Camerons plan 'geen aanval is op de grondslagen van de Europese Unie, waarin het vrij verkeer van personen een van de belangrijkste waarden is'.

Onderzoek wijst volgens de Roemeense regeringsleider uit dat 'er geen grond is om te vrezen voor een vloed van immigranten'.

Vliegtuigcrash Alaska eist vier levens

Vier van de tien inzittenden van een klein passagiersvliegtuigje zijn vrijdag omgekomen toen hun toestel neerstortte in een afgelegen streek in Alaska. Volgens de politie gaat het om de piloot en drie passagiers.

Over het lot van de overige zes passagiers liet de politie zich niet uit. Agenten en ambulancepersoneel zouden ter plaatse zijn.

De eenmotorige Cessna 208 was onderweg van Bethel naar Saint Marys in het westen van de onherbergzame Amerikaanse staat.

'Prins' veilig geland op strand Scheveningen

Prins Willem Frederik, gespeeld door acteur Huub Stapel, is veilig en wel aan land gekomen op het strand van Scheveningen. Dat gebeurde onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Het is zaterdag exact tweehonderd jaar geleden dat de echte prins Willem Frederik aan land werd gebracht. De herdenking vormt de aftrap van de viering van het tweede eeuwfeest van het Koninkrijk der Nederlanden. Stapel werd bijgestaan door meer dan 650 figuranten die enthousiast met oranje doekjes zwaaiden.

Het aanvankelijke plan was de 'prins' te laten landen met een sloep, zoals tweehonderd jaar geleden ook gebeurde. Door de hoge golven werd dat niet veilig geacht en daarom werd de prins door de branding gevoerd met een zogeheten Beach Armoured Recovery Vehicle (BARV). Figuranten droegen hem en zijn gevolg vervolgens naar een gereedstaande koets.

Op het strand werd de prins welkom geheten door 'Jacob Pronk', die hem achttien jaar eerder ook hielp met zijn vlucht voor de Fransen vanaf het strand. Na een korte toespraak zette Willem Frederik zijn reis voort.

De Mos: "Cocu is niet brutaal genoeg"

Phillip Cocu heeft het zwaar bij PSV. Oud-trainer Aad de Mos vindt dat de oefenmeester van PSV harder moet zijn. "Cocu is niet brutaal genoeg", was het oordeel van De Mos bij Omroep Brabant.

"Hij is te lief en heeft al te veel concessies gedaan aan de leiding van PSV. Een trainer moet juist zijn eigen gang gaan." Één beslissing van Cocu kon de voetbalanalyticus goed begrijpen. Jürgen Locadia zit volgens Cocu zondag op de bank tegen Feyenoord. "Locadia is alleen goed genoeg voor de maandagavond bij de beloften. Het zou een logische verandering zijn."

De Mos heeft zelfs de gehele opstelling al ingevuld voor Cocu. "Hiljemark komt dan naast Stijn Schaars op het middenveld te staan. Ola Toivonen neemt de plek in de voorhoede over van Locadia. En Adam Maher komt op de plek waar hij het beste rendeert: achter de spitsen."

Van den Brom boos op De Zeeuw

Het verhaal van Demy de Zeeuw bij Anderlecht is niet rooskleurig. Maar zijn verhaal schoot bij trainer John van den Brom in het verkeerde keelgat. De 30-jarige De Zeeuw is sinds zijn komst bij Anderlecht in januari (op huurbasis van Spartak Moskou) vooral bankzitter.

Woensdag uitte hij zijn ongenoegen tegenover Goal. "Deze situatie is niet goed voor mij en niet voor Anderlecht. Zo hebben we niets aan elkaar." Trainer John van den Brom was 'not amused' met de klaagzang van de middenvelder. "Is Demy niet tevreden? Wel, ik ook niet. Noch over zijn prestaties, noch over de manier waarop hij zijn ontevredenheid uit", vertelde hij aan Belgische media.

"Het is jammer dat hij zijn ongenoegen weer meteen met de media deelt. Zo maakt hij zich ook onmogelijk. Op een bepaald moment houdt het op, maar laat dit ook duidelijk zijn: zover zijn we nog niet."

'Feyenoord en Hahn zijn akkoord'

De kogel zou dan toch door de kerk zijn. Volgens De Telegraaf vertrekt doelman Warner Hahn naar Feyenoord. Volgens de ochtendkrant hebben Feyenoord en de keeper van FC Dordrecht en Jong Oranje een mondeling akkoord bereikt over een driejarig contract.

De 21-jarige Hahn zou in Rotterdam de concurrentie moeten aangaan met Erwin Mulder. Feyenoord was overigens niet de enige club die hengelde naar de diensten van Hahn. Ook Newcastle United zou een van de gegadigden zijn geweest. "Dat Feyenoord me wilde, was een compliment, een teken dat ik goed bezig ben", zei Hahn eerder al over zijn vermeende nieuwe club.

Door het aantrekken van Hahn is er voor Kostas Lamprou geen plek meer in De Kuip. De Griekse doelman, die een paar keer Mulder mocht vervangen, zou kunnen uitkijken naar een verhuurperiode.

De Boer twijfelt over positie Blind

Frank de Boer heeft met Daley Blind een veelzijdige speler in huis, maar hij weet nog niet hoe hij de verdediging van Ajax wil invullen zondag. Blind deed het doordeweeks uitstekend tegen FC Barcelona (2-1 winst) met Thulani Serero en Davy Klaassen naast hem op het middenveld.

Maar een blessure van linksback Nicolai Boilesen noopt De Boer tot nadenken. "Dat moeten we even goed bekijken", zei De Boer op een persconferentie op de vraag of Blind weer linksback wordt. "We zijn natuurlijk wel zeer tevreden hoe het middenveld de eerste helft stond tegen Barcelona." Na de blessure van Boilesen nam Blind de positie van linksback over.

"Het hangt ook van de tegenstander af. Als je denkt dat je het met iemand anders als linksback kunt doen, is dat een reële optie. Stefano Denswil kan zeker linksback spelen, maar dat kan Niklas Moisander ook."

Brands: "Geen De Jong of Maduro bij PSV"

PSV verwacht dat Ola Toivonen in de winter vertrekt. Twee mogelijke opvolgers krijgen al een streep door hun naam van Marcel Brands. De technisch directeur deed vrijdag een boekje open over de situatie rondom Toivonen.

Hij verlengt waarschijnlijk zijn contract, zodat hij niet transfervrij vertrekt. Maar beide partijen zouden het niet erg vinden als hij in de winter vertrekt. De transfergeruchten kwamen meteen op gang en daarbij viel de naam van Valencia-middenvelder Hedwiges Maduro, die wel naar Nederland zou terug willen. "Binnen ons systeem kijken we bij een vertrek van Ola Toivonen naar aanvallende middenvelders en niet naar een defensieve middenvelder als Maduro", vertelde Brands aan De Telegraaf.

Ook een meer aanvallende speler/spits als Luuk de Jong zit er niet in. "Luuk de Jong is een fantastische spits, maar het is onbespreekbaar bij Gladbach. Dat kan alleen als je 10 miljoen meebrengt. Daar heb ik van de zomer nog een keertje naar geïnformeerd."

Relikneuzen: tornado is straf van God

Een religieus groepje in Amerika heeft het vermoeden dat de tornado die de staat Illinois trof afgelopen weekend, het werk is geweest van dezelfde entiteit die het nodig vond om zijn eigen zoon op een kruis te laten spijkeren.

De voorzitter van America Needs Fatima, een project van de oer-conservatieve, religieuze organisatie American Society for the Defense of Tradition, Family and Property, stelt hardop deze vraag. Ook verwijst de sympathieke man naar een artikel dat eerder verscheen in het clubblad van de Rooms-katholieke organisatie. Daarin wordt fijntjes gesuggereerd dat 'de stem van God doorklinkt in de rampen van de laatste tijd'. De God, waarvan gezegd wordt dat hij 'liefde' is, zou namelijk niet blij zijn met het feit dat diverse Amerikaanse staten het homohuwelijk erkennen.

Sommige leden zien de tornado als een kastijding van God, anderen zien er juist een genadige waarschuwing van dezelfde intolerante heiligheid in.

Skeletonseizoen geopend in Calgary

Op de bobbaan van Calgary is naast het bobsleeën ook de World Cup bij het skeleton van start gegaan. De overwinning ging naar de Let Martins Dukurs en de Britse Elizabeth Yarnold. Joska le Conté speelde voor Nederland geen rol van betekenis.

Bij de mannen werd meteen duidelijk dat Dukurs van plan is zijn hegemonie in de sport direct door te zetten. De Let greep in de vorige vier seizoenen de titel in de World Cup en werd de laatste drie jaar wereldkampioen. Ook in Calgary was hij de favoriet en dat maakte hij waar. Zowel in de eerste als in de tweede run was hij duidelijk de snelste. De Rus Alexander Tretiakov werd tweede, gevolgd door de Brit Dominic Edward Parsons.

Hoe anders verliep de wedstrijd bij de vrouwen. Na 1 run stond de Britse Yarnold aan de leiding, op de voet gevolgd door Noelle Pikus-Pace. In de tweede run wist de Amerikaanse het verschil goed te maken en de wedstrijd te winnen. Na protest van het Britse team werd zij echter gediskwalificeerd. Ze bleek drie onschuldige stukjes tape op haar slee te hebben om betere grip te krijgen bij het duwen. Dit leek vooraf geen probleem te zijn voor de jury, maar na het protest van de Britten kreeg ze toch de gevreesde letters DSQ achter haar naam. De Russische Elena Nikitina werd tweede, voor de Australische Michelle Steel. De Nederlandse Joska le Conté kwam niet verder dan de 21e plek, met slechts twee vrouwen achter haar.

Historische prins komt per tank

De historische landing van prins Willem Frederik wordt zaterdag vanwege het slechte weer niet nagespeeld met een sloep, maar met een soort amfibische tank. "Dat wordt voor het publiek minstens net zo mooi en spectaculair, alleen is het niet historisch verantwoord", zei majoor Peter de Vreng op Radio 1.

De golven zijn momenteel tot drie meter hoog. "Dat is te onveilig om met een sloep te landen." Om 10.00 uur wordt bekeken of de golven al lager zijn geworden en acteur Huub Stapel toch nog als de prins met een sloep aan land kan komen. Tweehonderd jaar geleden kwam Willem Frederik enkele dagen later dan gepland aan land, ook toen was het enige tijd vanwege het slechte weer te gevaarlijk om met een sloep aan land te gaan.

Stapel en meer dan 650 figuranten verschijnen om 11.00 uur op het strand. De landing staat om 11.45 uur gepland. Direct daarna bestormen 130 mariniers het strand met amfibievoertuigen. De landing is vanaf 11.30 uur te volgen via onder meer Nederland 1.

[WB] Gerritsen revancheert zich met zege

Bij de wereldbekerwedstrijden in Astana heeft Annette Gerritsen revanche genomen voor haar teleurstellende rentree gisteren. Gisteren werd de Nederlandse schaatsster gediskwalificeerd na twee valse starts op de 500 meter voor vrouwen in de B-groep.

Vanmorgen won ze de race.  Met een tijd van 38,89 bleef ze de Canadese Kaylin Irvine (38,93) en de Zuid-Koreaanse Hyun-Yung Kim (39,00) voor.

Stefan Groothuis eindigde als derde op de 500 meter voor mannen in de B-groep. Groothuis klokte een tijd van 35,33.

D66 vindt enquête afluisterschandaal onvermijdbaar

Coalitiepartijen VVD en PvdA kunnen een parlementaire enquête naar de afluisterpraktijken van inlichtingendiensten niet langer tegenhouden. Dat schrijft D66-Kamerlid Gerard Schouw in een reactie op een artikel van NRC Handelsblad waaruit blijkt dat de inlichtingendienst AIVD servers van internetfora hackt om gegevens van alle gebruikers te verzamelen.

De handelswijze van de AIVD zou illegaal zijn omdat ook gegevens worden verzameld van mensen die nergens van worden verdacht. D66 vraagt al langer om een parlementair vooronderzoek naar de afluisterpraktijken van de AIVD en de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, maar VVD en PvdA willen daar nog niet aan.

"Alle feiten moeten boven water komen", schrijft Schouw. Daarvoor moeten de verantwoordelijken volgens hem onder ede worden gehoord. Als het klopt dat de AIVD servers van internetfora hackt, heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) volgens Schouw wat uit te leggen. "Hij zei dat de binnenlandse en buitenlandse inlichtingendiensten zich gewoon aan de wet moeten houden. Nu dit niet zo lijkt te zijn, vraag ik me af of de minister niet wist wat de NSA in Nederland deed of dat de minister de Kamer hierover niet juist wilde informeren."

In NRC Handelsblad stelt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag dat de AIVD binnen het kader van de wet opereert, maar twee hoogleraren bestrijden dit.

Meer asielzoekers gaan in op aanbod Amsterdam

Een groot deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers die in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam verblijven verhuist naar een voormalig huis van bewaring. De gemeente had 159 asielzoekers voor een halfjaar 'bed, bad en brood' aangeboden in het pand aan de Havenstraat, van hen zijn er 75 op ingegaan, zegt een woordvoerder van de gemeente zaterdag.

Vrijdagmiddag stond de teller op dertig, in de avond hebben meer asielzoekers zich laten overhalen. Anderen weigeren omdat ze in detentie hebben gezeten en het gebouw traumatische ervaringen oproept.

De vluchtelingen moeten het pand aan de Weteringschans waar ze nu zitten dinsdag hebben verlaten. Het wordt ontruimd als ze dan niet weg zijn. De gemeente schreef hen eerder het pand nodig te hebben voor de winteropvang van zwervers.

'Molukse treinkapers wel degelijk met opzet gedood'

Het ministerie van Justitie heeft 35 jaar lang een nota geheim gehouden waaruit blijkt dat zes Molukse treinkapers in 1977 met opzet zijn gedood. Uit de nota blijkt dat de kapers in totaal door 144 kogels zijn getroffen, schrijft de Volkskrant zaterdag. Dit was volgens de krant al in 1978 op het ministerie bekend.

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt (CDA) zegt dat hem niet bekend was dat meerdere kapers door tientallen kogels zijn getroffen toen hij de Kamer in 1977 informeerde. Over de beschieting van de gekaapte trein zei hij destijds dat die niet tot doel had de kapers te doden en dat van een kogelregen geen sprake was.

Negen maanden na de kaping bleek uit de autopsierapporten echter door hoeveel kogels de kapers zijn getroffen: 12, 40, 18, 28, 13 en 33. De rapporten belandden op het bureau van toenmalig hoofdambtenaar Ernst Hirsch Ballin (CDA), die later zelf minister van Justitie zou worden. Hij concludeerde destijds dat de rapporten een ander beeld schetsen dan de verklaring die de regering had gegeven.

"Men zal daaruit afleiden dat de treinkapers, anders dan minister Van Agt op 23 juni 1977 in de Tweede Kamer verklaarde, wel degelijk door een regen van kogels getroffen zijn. Ook de verklaring van de minister, dat niet beoogd werd de kapers te doden, zal aan geloofwaardigheid inboeten", schreef Hirsch Ballin.

Omdat Van Agt inmiddels premier was, lagen de bevindingen volgens de krant gevoelig. De nota van Hirsch Ballin verdween met andere geheime documenten in een kluis. De Volkskrant mocht de documenten de afgelopen maanden inzien. Toenmalig minister van Justitie Job de Ruiter (CDA) zegt in de krant dat de nota hem nooit heeft bereikt.

De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven. Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren in een school in Bovensmilde gegijzeld. Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt. Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.

'AIVD verzamelt illegaal data gebruikers fora'

De AIVD hackt servers van internetfora om gegevens van alle gebruikers te verzamelen. Vaak worden daarbij gegevens verzameld van personen die nergens van worden verdacht, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit een door klokkenluider Edward Snowden gelekt document van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Vrijwel alle partijen, ook coalitiepartijen VVD en PvdA, willen volgens de krant opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

De werkwijze van de AIVD zou in strijd zijn met de wet. De AIVD mag zijn speciale bevoegdheden zoals het hacken van computers inzetten tegen staatsgevaarlijke personen of organisaties. De wet uit 2002 die dit regelt houdt volgens de krant nog geen rekening met nieuwe vormen van hacken, waarbij hele netwerken worden geïnfecteerd en gegevens van grote aantallen gebruikers in een keer worden verzameld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt in de krant dat deze methode 'binnen het kader' van de wet valt en wijst erop dat webfora een belangrijk podium voor jihadisten en andere radicale groepen zijn. Twee hoogleraren op het gebied van informatierecht zeggen in de krant echter dat de AIVD hier te ver gaat. Het willekeurig verzamelen van persoonsgegevens leidt tot een surveillancestaat, zegt hoogleraar informatierecht Nico van Eijk. Hoogleraar recht in de informatiesamenleving Gerrit-Jan Zwenne spreekt van een 'ongelooflijke privacyinbreuk' waarmee de AIVD een pijler onder de rechtsstaat 'wegzaagt'.

Het geheime document verwijst naar een ontmoeting tussen medewerkers van de NSA en de AIVD op 14 februari dit jaar. Bij die ontmoeting legden de Nederlanders uit hoe zij gegevens van fora trekken.

Oud-wielrenner Van Dijk acht jaar geschorst

De Belgische wielerbond heeft Stefan van Dijk voor acht jaar geschorst vanwege doping.

Van Dijk, die eerder deze maand een punt achter zijn loopbaan zette, heeft volgens de wielerbond in 2011 de verboden ozontherapie ondergaan. Voor de Belgische wielerbond staat de therapie gelijk aan een bloedtransfusie. Van Dijk, die in 2011 voor de Belgische ploeg Veranda's Willems reed, onderging naar eigen zeggen de therapie vanwege de ziekte van Pfeiffer.

Ondanks dat Van Dijk, die in 2002 de Nederlandse titel op de weg won, van mening is dat hij geen dopingwetten heeft overtreden, legt hij zich neer bij de schorsing.

In 2005 werd van Dijk al eens geschorst omdat hij een onaangekondigde dopingcontrole probeerde te ontwijken.

Ambtenaar verkoopt door Rotterdam betaalde software

De Rotterdamse topambtenaar Jeroen Lugte verkoopt met een eigen bedrijf software die hij als gemeentedirecteur met gemeenschapsgeld heeft laten ontwikkelen. Officieel is hij nog in dienst van de gemeente, maar in werkelijkheid heeft hij een riante vertrekregeling getroffen, schrijf het AD zaterdag.

De ambtenaar zou al meer dan een jaar 'ziek' thuis zitten, maar daar handelt hij volgens de krant op eigen houtje in gemeentelijke software. Zo zou hij het systeem iThor verkopen, dat wordt gebruikt door stadswachten. Als directeur van de dienst stadstoezicht heeft Lugte dit laten ontwikkelen. Hier zou tussen de anderhalf en twee miljoen euro gemeenschapsgeld aan zijn besteed.

De gemeente Rotterdam zou zich er niet over willen uitlaten omdat het een zaak tussen werkgever en werknemer betreft. De gemeente Diemen bevestigt tegenover de krant met Lugte in onderhandeling te zijn over de invoering van iThor. Diemen was door Rotterdam naar Lugte verwezen toen het interesse in het programma had getoond.

Na een arbeidsconflict zou Lugte met behoud van salaris de tijd hebben gekregen om zich op te werken in de ict-sector. Op termijn neemt hij ontslag, concludeert de krant uit onderzoek.

Over het intellectueel eigendom van iThor, dat met gemeenschapsgeld is ontwikkeld, zijn geen afspraken gemaakt. Dat is concurrentievervalsing, vindt het bedrijf Sigmax. "Het is van de zotte dat een enorme hoeveelheid gemeenschapsgeld is uitgegeven aan een systeem dat de markt kan ontwikkelen", stelt directeur van het bedrijf Leo van den Ende. Hij zegt hier de dupe van te zijn.

Emeritus-hoogleraar staats- en bestuursrecht Margriet Overkleeft-Verburg spreekt in de krant van belangenverstrengeling. Het is volgens haar prima als gemeenten software uitwisselen of aan elkaar verkopen, maar niet als een ambtenaar daar persoonlijk belang bij heeft. "Het is toch onvoorstelbaar als iedere ambtenaar zijn eigen handeltje zou beginnen?"

Lugte raakte eerder in opspraak vanwege zijn rol als commissaris bij Vestia. Op aandringen van oud-topman Erik Staal zou hij in 2010 een brief hebben geschreven waardoor Staals pensioen onrechtmatig hoger uitviel dan was afgesproken.

Van Calker in achterhoede in Calgary

Edwin van Calker is het wereldbekerseizoen in Calgary teleurstellend begonnen. In de tweemansbob eindigde hij met piloot Bror van der Zijde als 18e. Deze klassering was nog niet voldoende om een startbewijs voor de Olympische Spelen in Sochi af te dwingen. Hiervoor moet Van Calker bij de eerste tien finishen.

Het was voor Van Calker zijn eerste optreden met Bror van der Zijde, die zich bij de duwtest in oktober in Oberhof voor een plek in de tweemansbob van Van Calker plaatste. "Zo kunnen we niet beginnen’’, zei Van Calker na afloop. "De timing bij de start van de eerste run was matig. Na bocht 8 kregen we wat tikken. Dan is de snelheid verdwenen’’. Uiteindelijk resteerde na de eerste run de achttiende plaats.

Het lukte Van Calker en Van der Zijde niet die klassering in de tweede race te verbeteren. "De timing bij de start was beter, maar de tijd minder. We moeten nog eens goed nakijken wat er in die run gebeurde. Zaterdag moet het in elk geval beter’’, keek Van Calker vooruit naar de wedstrijd met de viermansbob. Dan stappen Van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen met hem in de slee.

De eerste wedstrijd in het olympisch seizoen werd gewonnen door de Amerikanen Steven Holcomb en Steven Langton, die in de eerste run met 54,51 seconden direct een baanrecord neerzetten. De Zwitsers Beat Hefti en Gregor Baumann eindigden op 0,16 seconde als tweede. De derde plaats was voor de Canadezen Chris Spring en Jesse Lumsden, die een achterstand van 0,20 seconde hadden.

FOK! wat een weer... Het was even leuk...

Een goede zaterdagmorgen! Gisteren stond onze atmosfeer even in rep en roer. In eerste instantie was het grijs, winderig en nat. Vervolgens klaarde het langzaam op, maar toen trokken er nog een aantal felle buien over met hagel en lokaal ook onweer. Hier in Haarlem was het zelfs even helemaal wit, en het leuke van dit verhaal is dat Reinier v/d Berg mijn melding heeft gebruikt in zijn weerpraatje bij Editie NL. 

'Mooie liedjes duren nooit lang' is het gezegde en in dit geval is dat helemaal juist. We keren weer terug naar het eentonige weer van de afgelopen week. Er is vrij veel bewolking en hier en daar regent het even. Toch zijn enkele opklaringen zeker niet uitgesloten, maar dat zal waarschijnlijk weer voor het noordwesten zijn. De temperatuur ligt rond de 9 graden en de wind zwakt af naar matig tot (vrij) krachtig.

De komende dagen?

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Opkl
KlapMongeaul maakte gebruik van de spaarzame opklaringen die er waren...

Opklr2
...en dat leverde fraai resultaat op.

 

 

 

 

 

 

 

Helikopter crasht op pub in Glasgow

In de Schotse stad Glasgow is vrijdagavond een helikopter neergestort op een pub. Dat zei parlementslid Jim Murphy tegen de BBC. De bar Clutha Vaults staat midden in het centrum van de Schotse stad aan de rivier de Clyde.

Volgens Murphy zijn er meerdere gewonden gevallen bij de crash. Mensen zouden over elkaar heen uit de pub zijn geklommen. In de pub was op het moment van de crash veel uitgaanspubliek, schrijft Sky News. Zij zouden volgens de nieuwszender niet naar buiten kunnen.

Ongeveer 40 brandweermensen zijn volgens Murphy ter plaatse en verschillende omstanders proberen de gewonden te helpen.

Helikopter crasht op pub in Glasgow
Helikopter crasht op pub in Glasgow (Foto: ANP)

Spanjaard vindt paddenstoel van 12 kilo

De Spanjaard Luis Conde uit het westelijke Cáceres heeft een bijzondere vondst gedaan. De apotheker heeft een paddenstoel van meer dan 12 kilo en met een doorsnee van 60 centimeter gevonden, berichtte persbureau Europa Press vrijdag.

De trotse Spanjaard wil de reuzenpaddenstoel graag aan anderen laten zien. Hij heeft de eikenweerschijnzwam daarom tentoongesteld in zijn apotheek, midden tussen de medicijnen. Klanten staan in de rij om zich te laten fotograferen met de megapaddenstoel.

Conde stuitte op de grote paddenstoel in een bos in het zuiden van de provincie Salamanca, ongeveer 200 kilometer ten oosten van Madrid. De kenner noemt zijn vondst spectaculair.

De eikenweerschijnzwam is zeldzaam en groeit vooral op stammen en aan de voet van oude eiken. Voor mensen is de paddenstoel niet eetbaar.

Spanjaard vindt paddenstoel van 12 kilo
Spanjaard vindt paddenstoel van 12 kilo (Foto: ANP)

Overvaller slaat buschauffeur bewusteloos

Een buschauffeur van Connexxion is vrijdagavond bij een overval bewusteloos geslagen. Dat gebeurde bij het busstation Spaarnwoude in Haarlem, meldde de politie.

De chauffeur was met lijn 80 onderweg geweest van Amsterdam naar Haarlem. Bij station Spaarnwoude is een wachthuisje voor de buschauffeurs. Een collega die aan kwam rijden zag bus 80 onbeheerd staan. Het slachtoffer lag er naast, buiten bewustzijn. Zijn geldtas stond open.

De collega van de man wist hem weer bij bewustzijn te brengen. Volgens de politie was de chauffeur hevig geschrokken.

Hoeveel geld er is gestolen, is nog onbekend. De politie is op zoek naar getuigen. De overval moet zijn gebeurd tussen half 9 en 9 uur.

Overvaller slaat buschauffeur bewusteloos
Overvaller slaat buschauffeur bewusteloos (Foto: ANP)

Langlaufsprinters openen World Cup-seizoen

In het Finse Kuusamo is vrijdag de World Cup langlaufen van start gegaan. De beurt was eerst aan de sprint(st)ers. De sprint in klassieke stijl stond op het programma.

Bij de mannen werd de kwalificatie op het 1,4 kilometer lange parcours gewonnen door de Rus Anton Gafarov. Na de kwart- en halve finales wisten uiteindelijk zes mannen zich te plaatsen voor de finale. De eenlingen Alexey Poltoranin (Kazachstan) en Teodor Peterson (Zweden) werden vergezeld door de Russen Gafarov en Nikita Kriukov en de Noren Eirik Brandsdal en Ola Vigen Hattestad. Het werd een bijzonder spannende finale, waarin Brandsdal de overwinning greep. De finishfoto moest er wel aan te pas komen. Gafarov werd tweede op zes honderdsten van een seconde, Hattestad greep op één tiende van Brandsdal de derde plek.

De kwalificatie bij de vrouwen werd gewonnen door de Noorse Marit Bjørgen. Zij moest in de kwartfinale echter al verrassend afscheid nemen van de competitie. Haar landgenote Celine Brun-Lie wist wel de finale te bereiken. Hier stond ze tegenover Ida Ingemarsdotter uit Zweden, Evgenia Shapovalova uit Rusland, Denise Herrmann uit Duitsland, de Amerikaanse Kikkan Randall en de Poolse Justyna Kowalcyzk. Laatstenoemde wist haar favorietenrol waar te maken en bleek te sterk voor de rest. Randall werd tweede, Herrmann derde.

Voorstel: 2 verplichte bandenwissels in F1

Formule 1-coureurs zullen volgend seizoen tijdens een race waarschijnlijk verplicht minimaal twee keer binnen moeten komen om banden te wisselen. Ook wordt als de plannen doorgaan er een limiet op het gebruik van de banden gesteld. Volgende maand worden de plannen verder besproken.

Volgens Autosport zullen de nieuwe regels sterk van invloed zijn op de gekozen strategie voor een race, waardoor de Pirelli-banden een kleinere rol dan voorheen gaan spelen. Een setje harde banden mag maar maximaal een halve race meegaan, terwijl een setje van het zachte rubber maximaal dertig procent van de raceafstand af mag leggen. Wel moeten beide compounds gebruikt blijven worden.

XCOM: Enemy Within

Na een paar 'kleine' DLC-pakketten, komt Firaxis Games nu met een uitbreiding die het origineel écht beter maakt. Er zijn tal van nieuwe maps en wapens, en het aanpassen van je soldaten is nu vele malen uitgebreider. Maar het belangrijkste is misschien wel het nieuwe gevaar. Dat gevaar komt niet in de vorm van aliens, maar van de Exalt, een organisatie die erop gebrand is het XCOM-project te dwarsbomen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.