FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 maart 2014

VS overwegen sancties tegen Venezuela

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken overweegt sancties in te stellen tegen de regering van Venezuela vanwege de voortdurende onrust in dat land. Strafmaatregelen kunnen een 'belangrijk instrument' zijn om president Nicolas Maduro te dwingen zich te verzoenen met zijn politieke tegenstanders, zei het ministerie donderdag.

Landen in Noord- en Zuid-Amerika dringen al langer aan op een oplossing voor de politieke crisis in Venezuela. De regering in Caracas krijgt scherpe kritiek vanwege het hardhandige optreden tegen leden van de oppositie, die uit onvrede over de hoge inflatie, de misdaad en de tekorten aan basisgoederen al maanden de straat op gaan. Gevechten tussen voor- en tegenstanders van de regering hebben al aan zeker 32 mensen het leven gekost.

Maduro's regering liet weten aan een van de aanbevelingen van de andere landen gehoor te hebben gegeven. Er wordt een officiële mensenrechtencommissie in het leven geroepen die direct aan de president rapporteert over misstanden door de autoriteiten.

De Verenigde Staten zeggen zich vooral zorgen te maken over de mensenrechten in Venezuela, maar het is nog maar de vraag of Zuid-Amerikaanse landen ook zo ver willen gaan om sancties in te stellen.

Turks vergeldingsvuur op Syrië

Het Turkse leger heeft artilleriebeschietingen uitgevoerd op Syrisch grondgebied. Het ging om een vergeldingsactie, een Syrisch projectiel was eerder op een weg in de buurt van een Turks grensstadje ingeslagen. Dat heeft het bestuur van de Turkse provincie Hatay donderdag gezegd.

Er vielen geen slachtoffers bij de Syrische beschieting. Of dat aan de andere kant van de grens ook het geval was, is niet duidelijk.

Enkele dagen eerder haalde de Turkse krijgsmacht een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht dat het Turkse luchtruim was binnengevlogen.

Tegel voor Volkskrant-artikel over Henk Krol

Volkskrant-journalist Jeroen Trommelen heeft donderdag De Tegel in de categorie nieuws gewonnen. Met zijn artikel 'Henk Krol betaalde zelf geen pensioenen' laat hij journalisten van NRC Handelsblad, RTL Nieuws en KRO Brandpunt achter zich.

De journalistieke prijzen werden donderdagavond uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Trommelen was er zelf niet bij. Zijn dochter nam de prijs in ontvangst.

De Tegel in de categorie verslaggeving ging naar Jan Eikelboom en Ruth Vandewalle voor hun reportage over de oorlog in Syrië voor Nieuwsuur. Tom Kreling en Hugo Logtenberg kregen een Tegel voor een interview met oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers in NRC Handelsblad.

De onderzoeksprijs ging naar Hiske Versprille voor een artikel in Het Parool over de Amsterdamse 'biefstukkoning' Piet de Leeuw die zijn klanten al jaren paarden- in plaats van runderbiefstuk voorschotelt. De Tegel in de categorie achtergrond was voor Oeke Hoogendijk voor een documentaire over het Rijksmuseum voor Het Uur van de Wolf.

Trouw-verslaggever Alwin Kuiken tot slot won de talentprijs.

Vrouwen Mexico gedwongen in buitenlucht te bevallen

Voorvechters van vrouwenrechten vragen internationale hulp voor het lot van arme inheemse Mexicaanse vrouwen. Het gebeurt geregeld dat zij, als zij zwanger zijn, worden weggestuurd bij ziekenhuizen en in de buitenlucht moeten bevallen, zeiden rechtengroepen donderdag tegen de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten.

Activisten die in dorpen in het zuiden van Mexico werken hebben ten minste achttien gevallen in kaart gebracht van vrouwen die niet in het ziekenhuis konden bevallen, omdat er volgens ziekenhuispersoneel geen kamers beschikbaar waren. De kwestie heeft in Mexico en daarbuiten grote verontwaardiging gewekt.

Volgens Mexicaanse gezondheidsdiensten gaat het om geïsoleerde gevallen die onvermijdbaar zijn vanwege de beperkte middelen op het platteland.

Zweren op Allah mag niet

"Zo waarlijk helpe mij Allah." Dat was de tekst waarmee het Haagse gemeenteraadslid Hasan Kücük (Islam-Democraten) donderdag zijn eed wilde afleggen bij de eerste vergadering na de verkiezingen. Burgemeester Jozias van Aartsen stak daar echter een stokje voor.

"U weet dat de tekst anders luidt", was de koele reactie van de burgemeester. Kücük zwoer daarop alsnog: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig."

Kücüks partijgenoot Tahsin Cetinkaya en Abdoe Khoulani van de islamitische Partij van de Eenheid zwoeren niet op Allah.

Raadsleden mogen kiezen uit twee zinnen als ze de eed afleggen: ,,Dat verklaar en beloof ik" en "Zo waarlijk helpe mij God almachtig".

Zweren op Allah mag niet
Zweren op Allah mag niet (Foto: ANP)

Van den Goorbergh als kistrijder naar Dakar

Jurgen van den Goorbergh zal de komende editie van de Dakar Rally deel gaan nemen als kistrijder. De Nederlander zal met steun van zijn hoofdsponsor Super-B in Buenos Aires aan de start verschijnen met de gloednieuwe KTM 450 Rally Factory.

Voor Van den Goorbergh zal het zijn zevende deelname aan de Dakar Rally worden. In 2009 startte hij op de motor, waarna de Nederlander de overstap naar de Buggy maakte. Een succes was dit aanvankelijk niet, maar in 2012 bereikte hij de finish, waarna de oud-wegracer een jaar oversloeg. Dit seizoen was hij navigator in de vrachtwagen van Kees Koolen.

Vanuit Zuid-Amerika had Van den Goorbergh toen al door laten schemeren dat hij volgend jaar het als kistrijder wilde gaan proberen. Een kistrijder moet tijdens de rally zelf zijn motorfiets onderhouden en heeft voor de gehele periode slechts één kistje aan materiaal bij zich. Hulp van buiten is niet toegestaan. De Nederlander hoopt winnaar te worden van het kistklassement en bovendien een plaats in de top 25 te kunnen veroveren.

30 jaar voor bruid die man van klif duwde

Een 22-jarige vrouw in de Verenigde Staten verdwijnt 30 jaar achter de tralies, omdat ze haar 25-jarige man acht dagen na de bruiloft in juli van een klif afduwde.

De bruid uit de Amerikaanse staat Montana had twijfels over haar huwelijk. Toen ze daar ruzie over kreeg met haar kersverse echtgenoot, besloot ze hem naar het Glacier National Park in Montana te lokken. Daar duwde ze hem van een klif, melden Amerikaanse media.

De officier van justitie zei donderdag (lokale tijd) dat de vrouw totaal geen spijt had van haar daad. Na de duw zou zij zijn weggereden en niet hebben gekeken of haar man de val had overleefd. Dat de man verdwenen was, werd pas bekend toen hij niet op zijn werk kwam opdagen en collega's hem als vermist opgaven.

Tijdens de rechtszaak zei de 22-jarige bruid dat het een ,,moment van totale shock en paniek was" en dat ze geen moment dacht aan waar ze waren. "Ik duwde gewoon", verklaarde ze.

[KNVB beker] Uitslag AZ - AFC Ajax

Ajax heeft ten koste van AZ de finale van de KNVB-beker bereikt. In Alkmaar wonnen de bezoekers met 0-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Ajax-speler Davy Klaassen in duel met AZ-speler Roy Beerens (PRO SHOTS / Ed Van De Pol)

AZ

0 - 1

AFC Ajax

     48' Schöne 
 
 Gele kaart: v. Rhijn, De Sa (AFC Ajax)
 Rode kaart: M. Johansson (47/2xg) (AZ), Veltman (33/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.321
Arbiter: v. Boekel
Bijzonderheden: A. Jóhannsson mist pen. (33)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Viergever
S. Poulsen
Gudelj
Ortíz (Reijnen/51)
Elm
Berghuis (Gudmundsson/64)
A. Jóhannsson (Avdic/64)
Beerens
  Vermeer
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen (Denswil/46)
Klaassen
Blind
Serero (Duarte/69)
Schöne
Sigthórsson
De Sa (Poulsen/73)

Bieber overweegt carrière als onderbroekenmodel

Justin Bieber lijkt een nieuwe carrière op het oog te hebben. De 20-jarige zanger vraagt zijn fans wat ze ervan zouden vinden als hij onderbroekenmodel wordt.

"Wat zouden jullie ervan vinden als ik een campagne zou doen voor Calvin Klein?", twitterde Bieber, die ook een linkje plaatste naar Instagram van een foto waarop hij in een onderbroek van het merk te zien is. Hij vraagt zijn fans, die hij beliebers noemt, te reageren met een 'ja' of 'nee'.

Bieber haalt de laatste tijd zelden het nieuws vanwege zijn zangkunsten. De Canadees is verwikkeld in een aantal rechtszaken, onder meer wegens rijden onder invloed en mishandeling.

Stefan GP trekt bid bij FIA terug

Stefan GP zal in 2015 niet als compleet nieuw team op de Formule 1-grid gaan verschijnen. De Serviër Zoran Stefanovic had zich bij autosportfederatie FIA gemeld om de twaalfde plaats op de grid op te vullen, maar het ontbreken van een motorendeal zorgt ervoor dat dit plan niet door kan gaan.

Stefanovic was samen met Gene Haas en Colin Kolles in de running om volgend jaar een nieuw team op de grid te zetten. Een beslissing hierover is nog niet genomen. Eerder probeerde de Serviër het in 2010 met de boedel van Toyota, maar had toen geen cent te makken. Het bedrijf waar hij toen mee schemerde bleek een lege huls te zijn.

Ditmaal laat Stefanovic aan Omnicorse weten dat hij geen contract heeft kunnen sluiten met Mercedes, Renault of Ferrari. "Omdat we geen overeenkomst over de motor hebben kunnen sluiten kwam onze deelname in de knel en hebben we middenin het selectieproces af moeten haken. Er was geen gelijkheid in behandeling, maar we hebben de toekomst in de F1."

Stefanovic wordt nu gelinkt aan het Formule 1-team Marussia. Zelf wil de Serviër hier niet op ingaan omdat er gesprekken met andere teams zouden lopen. De vraag blijft of ze wat op gaan leveren.

Rederijen bereiken geen akkoord over veerdienst

Het is de rederijen Doeksen en EVT niet gelukt tot een akkoord te komen over de veerdienst naar Terschelling en Vlieland. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer. De schadevergoeding die Doeksen eiste was te hoog.

De staat heeft zes weken met de rederijen onderhandeld over mogelijke oplossingen voor de problemen met de veerverbindingen tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling. Mansveld betreurt het dat het niet gelukt is tot overeenstemming te komen.

Rederij Doeksen verzorgt de verbinding met Vlieland en Terschelling en moet ervoor zorgen dat de eilanden het hele jaar goed bereikbaar zijn, ook in de perioden dat dat niet rendabel is. EVT vaart niet gedurende het hele jaar en zou sinds het bedrijf in 2012 met een groter schip op Terschelling ging varen Doeksen zo veel omzetverlies hebben toegebracht dat de verbinding tussen Harlingen en Vlieland in gevaar zou komen.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde eind januari dat EVT mag blijven varen op Terschelling. De rechtbank in dezelfde plaats had daarvoor juist bepaald dat de rederij haar schepen vanaf 1 februari aan de ketting moest leggen. EVT heeft de dienstregeling op 1 maart hervat.

Doeksen heeft nu een voorstel gedaan om de dienstregeling te versoberen. Dat plan wordt volgende week voorgelegd aan de gemeenteraden van Vlieland en Terschelling.

PVV Almere haalt uit naar Jorritsma

Fractievoorzitter van de PVV in Almere Toon van Dijk heeft donderdagavond op de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad felle kritiek geuit op burgemeester Annemarie Jorritsma. Ze heeft haar onpartijdigheid kwijtgespeeld door uitspraken van PVV-leider Geert Wilders te veroordelen, twittert Van Dijk.

Het debat werd zelfs even geschorst, omdat Van Dijk zo fel van leer trok, meldt Omroep Flevoland. De overige fracties namen afstand van de aanval van de PVV op Jorritsma (VVD).

De politica zei eerder in een interview met de omroep dat Wilders met zijn uitspraken 'over de grens is gegaan'. Ze vindt het niet kunnen dat inwoners van haar gemeente door de PVV-leider worden gediscrimineerd.

Zorgpremie van uitkering wanbetaler afgetrokken

Zoals eerder deze avond al sumier bericht werd gaat De Dienst Werk en Inkomen (DWI) bij tweeduizend Amsterdammers die hun zorgverzekering al zes maanden niet hebben betaald de zorgverzekeringspremie aftrekken van de uitkering. Het gaat om klanten van Agis, zo bevestigt de zorgverzekeraar donderdagavond berichtgeving van de NOS. De wanbetalers hoeven dan geen boete meer te betalen.

Agis noemt de plannen, die op korte termijn worden ingevoerd, preventief. "Nu betalen wanbetalers hun standaardpremie plus een boete en moeten zij hun schuld aflossen", zegt een woordvoerder.

In de nieuwe situatie hoeven er geen boetes meer te worden betaald. In plaats daarvan komt er een afbetalingsregeling van 35 euro per maand, hoe hoog de boete ook is. Als wanbetalers dat bedrag drie jaar lang maandelijks afbetalen, wordt de schuld kwijtgescholden. Ze zijn bovendien weer verzekerd, stelt Agis.

De verzekeraar noemt het plan een win-winsituatie aangezien 'wanbetalers zo worden geholpen af te lossen'. "En wij krijgen weer premie", aldus de woordvoerder. Agis wil het plan in meerdere gemeentes ontvouwen. Eerder deed de verzekeraar al een proef onder driehonderd personen.

Vrouw vindt eigen foto in prostitutieadvertentie

De 21-jarige Dallas Miller uit White Creeck, Tennessee, zag tot haar ontzetting dat haar facebookfoto's gebruikt werden voor een prostitutieadvertentie.

Enkele dagen geleden kreeg Dallas van een kennis een e-mail met daarin een seksadvertentie met een afbeelding van haar. De advertentie was te vinden op de zoekertjessite backpage.com, die in de VS erg populair is. De zoekertjes op de site zijn erg uiteenlopend.

"Er stonden zelfs tarieven op die ik zou hanteren", zei de jonge vrouw tegen de lokale zender WKRN. De foto's zijn afkomstig van Millers eigen facebookpagina. De vrouw heeft een klacht ingediend. Naar eigen zeggen scherpt ze inmiddels de privacyinstellingen van haar profielpagina alvast aan. De politie onderzoekt de zaak.

FOK!toen: The Star-Spangled Banner

O-oh say, can you see... hoe vaak zal de gemiddelde wereldburger díe zin niet gehoord hebben in films, series, sportprogramma's en liedjes? Laat staan in het nieuws, waar eens in de zoveel maanden een beroemde zanger(es) de tekst verkeerd zingt.

In FOK!toen's humble opinion is dit de allermooiste uitvoering van het Amerikaanse volkslied ooit, uitgevoerd bij de Super Bowl in 2005 door de koren van de U.S. Naval Academy, de  U.S. Air Force Academy, de U.S. Military Academy in West Point en de U.S. Coast Guard Academy, begeleid door de U.S. Army Herald Trumpets. Het was de eerste keer dat al deze koren samen zongen sinds de tweede inauguratie van Richard Nixon, 32 jaar eerder:


O say can you see by the dawn's early light,
What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming,
Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight,
O'er the ramparts we watched, were so gallantly streaming?
And the rockets' red glare, the bombs bursting in air,
Gave proof through the night that our flag was still there;
O say does that star-spangled banner yet wave,
O'er the land of the free and the home of the brave?  

(Het was overigens de eerste Super Bowl sinds Janet Jacksons tepel de wereld over ging.)  

Het eerste kladje, een dag na de Slag bij Fort Henry geschreven.
Het eerste kladje van de tekst, een dag na de Slag bij Fort Henry geschreven.

Proof that our flag was still there
In het kort ontstond The Star-Spangled Banner, zoals het Amerikaanse volkslied officieel heet, tijdens de Oorlog van 1812 tegen de Britten. FOK!toen zal vandaag en morgen uitgebreid ingaan op de ontstaansgeschiedenis van het lied en begint daarbij bij het begin: de Oorlog van 1812.

De kritiek dat het Amerikaanse volkslied net als het Franse wel erg vol zit met oorlogsgeweld als bommen, raketten en granaten, is maar deels terecht. Die bommen en granaten werden door de Britten afgevuurd en het lied bejubelt dan ook de Amerikaanse zege bij de Slag om Baltimore: 25 uur lang werd het Baltimorese Fort Henry gebombardeerd, maar toen in de vroege ochtend de zon opkwam en de Britten afdropen, 'the flag was still there'.

Morgen komt de Slag om Baltimore (1814) aan bod, naar aanleiding waarvan de liedtekst geschreven werd. Maar zoals gezegd nu eerst de jaren tot die vermaledijde, bijna drie jaar durende Oorlog van 1812 zelf.

Britten bombarderen Fort Henry, 1814
Britten bombarderen Fort Henry, 1814. Voor alle plaatjes geldt: klik voor een groter exemplaar.

'Amerika loslaten had ik nooit moeten doen'
“De grootste fout van mijn leven.” Zo noemde de Britse koning George het onafhankelijk worden van de Amerikaanse kolonieën. 'Mad King George' regeerde van 1760 tot 1820 en werd door een ziekte langzaam maar zeker letterlijk gek. Als het aan George had gelegen hadden de Britten tot de allerlaatste soldaat doorgevochten om de Amerikanen onder de duim te houden, maar helaas: in 1783, acht jaar na het begin van de Onafhankelijkheidsoorlog, was het toch echt schluss.

De Amerikanen begonnen na het winnen van de oorlog direct een grondwet te schrijven, de Unie der Verenigde Staten, staten aan die unie toe te voegen en burgerrechten vast te leggen in de Bill of Rights en andere documenten.

Men koos een plek voor de hoofdstad en noemde die plek 'Washington', als eerbetoon aan de eerste president (en de generaal die de troepen geleid had). Daar maakte men een (volgens sommigen op Vrijmetselaargedachtegoed gebaseerd) stratenplan en begon men aan de bouw van het Witte Huis, het Capitool en andere federale overheidsgebouwen.

US Army Air Forces-poster, 1945
US Army Air Forces-poster, 1945

Prille onafhankelijkheid continu bedreigd
Steeds meer landen erkenden de Amerikaanse onafhankelijkheid in de jaren erna, er werden handelsverdragen gesloten met Europese staten en de Britten bleven definitief weg uit de 13 eerste Amerikaanse staten. Toch was de strijd niet gestreden en koning George zijn leed niet vergeten.

Het Verenigd Koninkrijk probeerde de Amerikanen op alle mogelijke manieren alsnog dwars te zitten, vooral om te laten zien wie er de baas was. Men viel Amerikaanse schepen aan en dwong de bemanning in de Royal Navy te dienen, enterde en eigende zich Amerikaanse handelsschepen toe, blokkeerde Amerikaanse havens, verbood handel met (het Napoleontische) Frankrijk en saboteerde die actief, stelde absurde im- en exportheffingen in terwijl ridicule belastingen nu juist een aanleiding van de Onafhankelijkheidsoorlog waren – en ga zo maar door.

Tegelijkertijd breidden de Britten hun Canadese kolonieën steeds verder uit na een succesvolle oorlog tegen Frankrijk om diens Noord-Amerikaanse veroveringen (New Orleans tot de Canadese grens was tot die oorlog Frans gebied, evenals Quebec). Ook sloten de Britten bondgenootschappen met diverse indianenstammen om het de Amerikanen lastig te maken, hun gebied verder naar het westen uit te breiden.

Behandeld als onderdanen 
In 1807 beschoot het Brits fregat HMS Leopard ook nog eens een Amerikaans schip, de USS Chesapeake, nadat er ruzie ontstond over een enteractie. Dat gebeurde nota bene in een Amerikaanse haven en hoewel er politiek weinig commotie over ontstond, werd het gezien als een nieuw incident in een lange rij gevallen waar de Britten de Amerikanen 'als onderdanen behandelden'.

Toenmalig president en Founding Father Thomas Jefferson wilde focussen op het koloniseren en inrichten van de nieuwe staten in de VS -het land verdubbelde onder zijn leiding in grootte-. Daarom mengde hij zich niet in de oorlog in Europa, maar de Britten pikten die neutraliteit niet en als reactie stelden de Amerikanen een embargo in. 

Tekening uit 1814: Britse raketten
Tekening uit 1814: Britse raketten

1812: Genoeg geweest, het is oorlog! (Mét raketten!) 
De Amerikanen waren én de pesterijen van hun voormalige Britse meesters spuugzat, én ze waren geïnteresseerd in het uitbreiden van de VS naar het noorden – nu Canada en nog steeds onder de Britse kroon. In 1812, na nog geen 30 jaar vreedzame onafhankelijkheid, verklaarde (Jeffersons opvolger) president Madison daarom de oorlog aan het Britse Rijk. Dat was op dat moment verwikkeld in de langdurige oorlog tegen de troepen van Napoleon en daarmee hoopten de Amerikanen een strategisch moment te hebben uitgekozen.

De FOK!toen van morgen over de geschiedenis van The Star-Spangled Banner gaat verder met die heftige oorlog, waarin de Britten hun nog geen tien jaar eerder van de Indiërs gekopieerde raketten uitprobeerden en Washington in puin gelegd werd. Het machtsvertoon was groot en de oorlog sleepte zich voort. Bij de slag om Baltimore terroriseerden de Britten 25 uur lang het Amerikaanse Fort Henry met voortdurende bombardementen van granaten, kanonskogels en raketten – die in die tijd minstens even verstandsverbijsterend en splinternieuw waren als laserwapens en bombardeerdrones nu.

In het volgende deel lees je kortom meer over die bizarre, ongekende regen van rockets' red glare en bombs bursting in air, alsook over de (destijds) grootste Amerikaanse vlag ooit die fier boven het gehavende Fort Henry bleef wapperen en ter inspiratie diende voor een gedicht dat uiteindelijk een volkslied zou worden.


De uitvoering van het New York Philharmonic Orchestra op het Memorial Concert dat op 20 september 2001 gehouden werd, doet nog steeds rillingen over het lijf lopen. Heel even was de hele (Westerse) wereld Amerikaans.


En op de eerste 'Smackdown!' die de WWF/E twee dagen na de terreuraanslagen uitzond, staan een hele zaal aan stoere mannen tegen de tranen te vechten. Meer daarover in een later stuk over de (wereldwijde) uitvoeringen van The Star Spangled Banner in de weken na 9/11.

Toezichthouder pleit voor meer argwaan bij AIVD

Inlichtingendiensten moeten elkaar 'minder op hun blauwe ogen geloven' als het gaat om de uitwisseling van informatie zoals telecomgegevens. Dat stelde de voorzitter van de CTIVD Harm Brouwer, die toezicht houdt op de Nederlandse veiligheidsdiensten, donderdag in een gesprek met Tweede Kamerleden.

Het is nu onduidelijk wat er gebeurt met informatie die de AIVD en MIVD verzamelen en vervolgens aan buitenlandse collega's geven. Andersom geldt hetzelfde, Nederlandse veiligheidsdiensten weten niet waar de informatie die zij krijgen vandaan komt. Brouwer beseft dat zo het risico bestaat dat de diensten, zonder het te weten, mensenrechten schenden en burgers te veel in hun privacy aantasten.

"Als sprake is van een goede samenwerking, waarom biedt die hechte vriendschap dan niet mogelijkheden voor een discussie om wat transparanter te zijn", aldus Brouwer, die in het verleden de hoogste baas van het Openbaar Ministerie was.

Na alle ophef over de discutabele verzamelwoede van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, constateerde de CTIVD eerder deze maand dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zich door de bank genomen keurig gedragen. In enkele gevallen was sprake van onrechtmatigheden bij de verzameling van grote hoeveelheden zogeheten metadata. Dit zijn technische kenmerken van telecommunicatieverkeer, waaronder nummers en tijdstippen.

Op zichzelf is de onderlinge uitwisseling van zulke gegevens niet illegaal, aldus de commissie. Maar Brouwer vindt het wenselijk om, na de onthullingen over de Amerikaanse 'afluisterpraktijken' door klokkenluider Edward Snowden, na te gaan of het vertrouwen in buitenlandse inlichtingendiensten wel terecht is.

Daarnaast zouden heldere voorwaarden waaraan zo'n samenwerking in de toekomst zou moeten voldoen op papier moeten worden gezet. "Zodat we beter kunnen vaststellen dat buitenlandse diensten binnen de bevoegdheden van hun eigen wet blijven", aldus Brouwer.

Bodyguard Bieber bekent stelen camera paparazzo

Een bodyguard van Justin Bieber heeft toegegeven dat hij vorige maand de camera van een paparazzo heeft afgepakt. De spierbundel, Hugo Hesny, wordt onder meer aangeklaagd wegens diefstal.

Hesny kreeg het op 25 februari in de buurt van de Amerikaanse stad Atlanta aan de stok met een fotograaf toen die naar zijn zin te dicht bij Bieber in de buurt kwam. De bodyguard vertelde de politie in eerste instantie dat hij de fotocamera van de man helemaal niet had gestolen, maar kwam daar later op terug. Het apparaat werd na het incident teruggevonden in een van de wagens die door Biebers entourage worden gebruikt. Hesny is op borgtocht vrij.

Lijfwachten van de 20-jarige Bieber moeten zich regelmatig verantwoorden voor incidenten met paparazzi. Ook de zanger zelf is niet van onbesproken gedrag. Hij moet zich begin mei melden bij de rechtbank in Florida, omdat hij eind januari werd opgepakt wegens rijden onder invloed. Volgende maand gaat een rechtszaak in Toronto wegens mishandeling verder.

Samsom zegt sorry voor verkiezingsnederlaag

PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn excuses aangeboden aan lokale PvdA-afdelingen voor de nederlaag van de partij bij gemeenteraadsverkiezingen. De uitslag is 'voor het grootste deel terug te voeren op het landelijk tanende vertrouwen in de PvdA', schrijft Samsom in een door RTL Nieuws gepubliceerde e-mail aan de afdelingen.

"Onze partij heeft het slechtste resultaat ooit gehaald", aldus Samsom in de brief. "Dat stemt tot grote nederigheid. En tot een welgemeend excuus aan jullie allemaal, want ik weet hoe hard jullie je best hebben gedaan om de PvdA aan een goed resultaat te helpen."

Samsom verzekert de afdelingen dat hij 'tot op het bot gemotiveerd' is te werken aan herstel van vertrouwen. "Wat wij doen, doen wij niet voor onszelf. Onze opdracht is om dit land weer de weg omhoog terug te laten vinden, en wel zo dat iedereen meedeelt in het herstel. En die opdracht is nog lang niet af."

De PvdA-leider zegt verder met de afdelingen te willen overleggen 'op welke manier we de lessen van deze uitslag kunnen verwerken'. "Opdat we gezamenlijk in een sterke PvdA verder kunnen bouwen aan onze idealen; aan het zorgzame, solidaire, welvarende en duurzame Nederland van de toekomst", besluit Samsom.

VN achten annexatie Krim illegaal

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen waarin de territoriale integriteit van Oekraïne wordt bevestigd en de annexatie van de Krim door Rusland illegaal wordt genoemd. Honderd leden stemden voor, elf tegen en 58 stemden blanco. Daarnaast brachten 24 landen geen stem uit.

"Deze steun komt uit alle hoeken van de wereld en toont dat dit geen regionale, maar een mondiale kwestie is", zei de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Andrii Desjtsjytsia. "Het is een boodschap dat de wereld verenigd is en Rusland geïsoleerd", voegde hij later nog toe.

Rusland kreeg slechts tien andere landen zover tegen te stemmen. Dat waren Armenië, Wit-Rusland, Bolivia, Cuba, Noord-Korea, Nicaragua, Sudan, Syrië, Venezuela en Zimbabwe. Desondanks sprak de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin van een 'morele overwinning voor de Russische diplomatie, omdat een groeiend aantal landen de complexiteit van de situatie begint te begrijpen en de motieven achter het optreden van de Krim en de Russische Federatie'.

"Dat bijna de helft van de leden van de Verenigde Naties deze resolutie weigerde te steunen is erg bemoedigend, vind ik", aldus Tsjoerkin.

Nederlander (74) in Suriname gepakt met kilo's coke

Een Nederlandse man van 74 jaar oud is woensdagavond op de luchthaven van Paramaribo betrapt met vijf kilo cocaïne in zijn ruimbagage. De man stond op het punt het vliegtuig naar Amsterdam te nemen.

Agenten van een bijzondere opsporingseenheid ontdekten de vijf pakken van ruim een kilogram. De man werd daarop meteen gearresteerd. "Bendes verstoppen soms drugs in de bagage van bejaarden zonder dat die het weten, omdat ze ervan uitgaan dat senioren minder snel worden verdacht. Uit het voorlopige onderzoek blijkt echter dat deze verdachte donders goed wist waarmee hij bezig was. Een lading van vijf kilo verstop je niet even snel in iemands koffers", vertelt een woordvoerder van de Surinaamse politie aan Novum Nieuws.

De drugs hebben in Europa een straatwaarde van meer dan tweehonderdduizend euro. De verdachte heeft Surinaamse roots en was volgens de politie in Paramaribo op familiebezoek. Op het smokkelen van drugs staat in de Nederlandse ex-kolonie maximaal levenslang en een boete van een half miljoen Surinaamse dollar, omgerekend 110 duizend euro.

Het is niet de eerste keer dat een bejaarde passagier die uit Suriname vertrekt met drugs wordt betrapt. Twee jaar geleden reisde een Britse vrouw van 83 jaar van Paramaribo naar Amsterdam met tien kilo cocaïne in haar rolstoel. De rechtbank op Schiphol achtte echter niet bewezen dat de vrouw op de hoogte was van de drugs en sprak haar vrij.

Rechter: 'wacht maar tot ie dood is'

Zeven broers en zussen in Bergen op Zoom van een 55-jarige broer die het syndroom van Down heeft, zullen even geduld moeten hebben tot hun zwaar gehandicapte broer zijn laatste adem heeft uitgestoten om een forse erfenis met elkaar en de staat te delen.

De familieleden, die een jaar geleden al eens met toestemming 2000 euro per persoon af troggelden, waren heel erg bezorgd om  zijn gezondheid  de ruim 60.000 euro, die hun broer bij elkaar heeft gewajongd gedurende zijn leven, alsnog te moeten delen met Vadertje Staat.

De syndroom-van-Downbroer beleeft veel plezier aan goedkope hobby's als tv kijken, een beetje trommelen en bezoekjes brengen aan een muziekschool. De familie kan het dan ook zeer goed vinden met hun suikerbroer. Een van zijn broers die zijn financiën beheert heeft berekend dat er na de aderlating nog genoeg over zou blijven voor zijn verzorging.

De rechter dacht daar echter anders over en besloot dat er volgens de regels gewacht dient te worden tot broerlief het aardse met het eeuwige heeft verwisseld. Volgens de man met de hamer telt er slechts één belang, dat van de broer met het syndroom van Down. Het nu alvast verdelen van het geld om de successierechten te ontduiken dient enkel het belang van de bezorgde familie. Tevens was hij niet bereid om de belastingontwijkingsconstructie te ondersteunen.

Italië zet dienstauto's op eBay

Goed idee voor de Nederlandse regering; de Italiaanse regering moet bezuinigen en alle kleine beetjes helpen. Daarom worden alle dienstauto's die niet strikt noodzakelijk zijn om regeringsfunctionarissen te vervoeren verkocht op veilingwebsite eBay. Premier Matteo Renzi wil voor 16 april 151 auto's van de hand doen.

De regering biedt onder meer een Alfa Romeo uit 2007 aan, waarvoor het openingsbod op vijfduizend euro is vastgesteld. De eerste 25 auto's moeten donderdag nog op eBay verschijnen. Renzi organiseerde toen hij nog burgemeester van Florence was een vergelijkbare veiling.

Niet iedereen is even blij met de uitverkoop. Een parlementslid heeft geopperd de auto's naar de politie door te schuiven om de verouderde auto's uit de politievloot te vervangen.

Leekens volgt Krol op als bondscoach Tunesië

Georges Leekens is de nieuwe bondscoach van Tunesië. Dat meldt de nationale voetbalbond donderdag. De 64-jarige Belg heeft een tweejarig contract getekend en moet de Noord-Afrikanen onder meer naar een goede klassering op de Africa Cup of Nations van 2015 leiden.

Leekens volgt Ruud Krol op. De Amsterdammer leidde de Adelaars van Carthago vorig jaar tijdens de play-offwedstrijden voor het WK in Brazilië. Kameroen bleek daarin te sterk. Krol is inmiddels werkzaam bij Espérance, de koploper van de Tunesische competitie.

Leekens, eerder bondscoach van België, heeft al enige ervaring in Noord-Afrika. In 2003 had hij het nationale elftal van Algerije onder zijn hoede. Verder trainde Leekens onder meer Roda JC, Club Brugge en AA Gent.

UEFA beboet Ajax wegens wangedrag supporters

De UEFA heeft Ajax een boete van 45 duizend euro opgelegd vanwege wangedrag van supporters tijdens de Europa League-wedstrijden tegen Red Bull Salzburg. Vooral het afsteken van vuurwerk, kwetsende spreekkoren en het tonen van beledigende spandoeken in Oostenrijk kost Ajax een flinke duit, meldt de koploper van de Eredivisie donderdag.

De misdragingen in Salzburg kosten Ajax veertigduizend euro. Een blikje bier dat in de Amsterdam Arena op het veld werd gegooid kost de club nog eens vijfduizend euro. Het sfeerteam van Ajax is de dupe van de boete. Het budget van de sfeermakers rondom wedstrijden wordt met 45 duizend euro verminderd. De Amsterdammers werden door Salzburg overklast in de Europa League. De Oostenrijkers wonnen over twee wedstrijden met liefst 6-1.

Ajax werd dit seizoen al eens beboet door de UEFA. Supporters wisten zich in Glasgow rond de Champions League-wedstrijd tegen Celtic niet te gedragen, waarna Ajax voor twintigduizend euro werd beboet. In het duel in Amsterdam toonden fans een voor Celtic-supporters beledigend spandoek. Daarop moest Ajax van de UEFA in een later duel een deel van de tribune dichthouden.

Sharapova verliest opnieuw van Williams

Maria Sharapova is er opnieuw niet in geslaagd om van Serena Williams te winnen. De Russin versloeg de Amerikaanse in 2004 voor het laatst, en ook in de halve finale van het WTA-toernooi van Miami was Williams donderdag de betere: 6-4 en 6-3.

Sharapova, de nummer zeven van de wereld, bracht Williams (1) in de eerste set nog wel aan het wankelen. De Amerikaanse titelverdedigster wist een 4-1 achterstand echter om te buigen in 6-4. In de tweede set brak ze Sharapova liefst drie keer en werd het 6-3.

Williams, die het toernooi al zes keer won, gaat op voor haar negende finale in Miami. Daarin is de winnaar van de wedstrijd tussen Na Li en Dominika Cibulkova haar tegenstandster.

Valdés maandag onder het mes in Duitsland

FC Barcelona-goalie Víctor Valdés wordt maandag in Augsburg geopereerd aan zijn knie. De Spanjaard, die bezig is aan zijn laatste seizoen bij Barça, scheurde woensdag in de wedstrijd tegen Celta de Vigo (3-0 zege) de kruisband van zijn rechterknie.

De 32-jarige Valdés heeft waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Barça gespeeld. Ook mist hij het WK in Brazilië komende zomer.

[upd] 'Rutte demoniseert over rug kinderen'

Kinderen in Nederland hoeven niet bang te zijn dat ze zomaar het land worden uitgezet. Dat zegt Mark Rutte donderdag in het Jeugdjournaal. De premier benaderde de makers van het programma zelf, omdat hij kinderen graag gerust wil stellen. De PVV reageert verontwaardigd.

Rutte zag woensdag de uitzending met daarin het Marokkaanse meisje Hind, die de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' had gehoord en zich zorgen maakt.

"Dat vond ik aangrijpend", aldus Rutte. "Ik geef les op donderdagochtend. Ik krijg veel brieven en spreek mensen op straat. Je hebt kinderen die boos zijn en kinderen die bezorgd zijn. Maar misschien nog wel het ergste van alles: ook kinderen die bang zijn dat ze met hun ouders het land worden uitgezet. Niemand wordt in dit land zomaar uitgezet."

Update 20.15 uur
De Partij voor de Vrijheid heeft bij monde van Geert Wilders en Fleur Agema op het interview met Rutte gereageerd. Volgens Wilders bedrijft de premier politiek over de rug van kinderen. Agema gaat nog een stap verder en stelt dat Rutte op premieronwaardige wijze de PVV demoniseert.

Compositiefoto op basis van DNA-materiaal

Met voldoende genetisch materiaal zijn iemands gelaatstrekken redelijk goed te reconstrueren, zo meldt de Katholieke Universiteit van Leuven (KU-Leuven). Dit opent natuurlijk perspectieven voor politie en justitie, maar ook voor de geneeskunde. Het onderzoek met een sterke vertegenwoordiging van de Belgische universiteit trok zelfs de aandacht van het nieuwsmagazine Time en Nature.

Driedimensionale compositiefoto's van misdadigers die je nog nooit in het echt gezien hebt: dat zou de politie het speurwerk in heel wat zaken flink kunnen vergemakkelijken. Om nog maar te zwijgen over de mogelijkheden in combinatie met een 3D-printer.

De onderzoekers wisten 20 genen aan te wijzen die invloed hebben op de gezichtsvormen. De genetische informatie werd vervolgens getoetst aan 3D-foto's van een testgroep van 600 vrijwilligers. 'Op de 3D-foto's van die vrijwilligers hebben we een rasterpatroon met 7.000 meetpunten aangebracht. Dat maakt uiteraard een veel nauwkeuriger beschrijving van de gelaatsvorm mogelijk dan de negen meetpunten die tot nu toe meestal gebruikt werden', klinkt het in de Campuskrant van de KU-Leuven.

De DNA-informatie en de nauwkeurige gezichtsmetingen verwerkten de onderzoekers samen met gegevens over het geslacht en de genomische afkomst van de proefpersonen in een programma, waardoor uiteindelijk een virtuele reconstructie of 'voorspelling' van het gelaat mogelijk wordt. 'Die komt, zo leren de eerste ervaringen, heel goed in de buurt van het echte gezicht', zegt de Belgische postdoctorale onderzoeker Peter Claes van de Afdeling Beeld- en Spraakverwerking .

'De toepassingen voor bijvoorbeeld misdaadbestrijding zijn legio', vertelt Claes verder. 'Zo zou je bijvoorbeeld de duizenden voorbijgangers op een beveiligingscamera kunnen verbinden met DNA dat je op de plaats van een misdaad gevonden hebt. Je kunt de politie helpen om zoekprofielen te vernauwen.' Maar er zijn ook toepassingen denkbaar voor het stellen van medische diagnoses - 'Wat is de genetische problematiek van iemand met deze specifieke gelaatstrekken?' - en voor antropologisch onderzoek - 'Je zou op zoek kunnen gaan naar het uiterlijk van onze verre voorouders.'

De onderzoeker waarschuwt wel niet te voorbarig te zijn. 'We zijn echt nog niet toe aan een gegarandeerd juiste en volledige voorspelling van het gelaat, op basis van bijvoorbeeld een speekselstaaltje. Wat we aangetoond hebben is dat het kan en dat de resultaten duidelijk in de goede richting gaan.' De techniek wordt nu volop geperfectioneerd en uitgebouwd. Toepassingen in de praktijk kunnen daarom nog zeker een paar jaar op zich laten wachten.

Premier België uitgescholden voor pedofiel

Valt men in Nederland al over 'effe dimme' of 'doe eens normaal man!', in het Belgische parlement gaat het er weleens heftiger aan toe. Eerder vandaag berichtten wij daar ook al over. De Morgen geeft wat meer details, die wij u niet willen onthouden, over de Belgische poppenkast die politiek heet.

Zoals al bekend werd daar vandaag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) een zitting geschorst toen parlementsleden uit protest de vergadering verlieten. Dat gebeurde nadat onafhankelijk parlementslid Laurent Louis premier Elio di Rupo uitschold voor 'pedofiel'.

Het Kamerlid stelde vragen aan Di Rupo over de prijs van Obama's bezoek aan België. 'De miljoenen die het bezoek van Barack Obama heeft gekost, had miljoenen koelkasten kunnen vullen', aldus Louis vanaf het spreekgestoelte.

De premier hield zich op de vlakte en zei dat de kostprijs later gecommuniceerd zou worden. Daarop ontstak de volksvertegenwoordiger in woede. 'Ik ben in de barakken geboren, meneer Louis. In tegenstelling tot u, weet ik hoe het eraan toe gaat.'

Toen de man maar door bleef drammen, vroeg de premier hem 'op te houden met zijn circus'. Daarop schreeuwde Louis hem plotseling toe: 'Bedankt, meneer de pedofiel'.

Verschillende fracties reageerden kwaad en stapten onmiddellijk op en kamervoorzitter Flahaut schorste de zitting.
Zowel de coalitie- als de oppositiepartijen gaven Di Rupo applaus. Een gebaar waarvoor de premier hen naderhand bedankte, zo schrijft het weekblad Knack op zijn website.

De verontwaardiging is groot in het hele politieke spectrum. 'Louis zegt alles om in de aandacht te komen. Dit is onbeschoft en onwaardig', reageert het liberale Kamerlid Bart Somers in VRT-programma 'Villa Politica'. 'Deze man hoort niet thuis in het parlement, maar in een psychiatrische instelling.'

Ook Meyrem Almaci van de Groenen maakt zich boos. 'Dat zijn dingen die je niet zegt, ik ga ze niet herhalen. Hij heeft Di Rupo persoonlijk aangepakt.' Almaci noemt de verwensing 'mensonwaardig en onaanvaardbaar'. 'Er moeten maatregelen getroffen worden', aldus Almaci. 'Ik heb ernstige vragen bij de geestesgesteldheid van de man in kwestie.'

Laurent Louis verloor in december jongstleden zijn parlementaire onschendbaarheid. Eerder kwam hij al in opspraak toen hij op zijn website een lijst publiceerde met namen van mensen die volgens hem pedofielen of oplichters waren en begin deze maand moest Louis voor de Brusselse politierechter verschijnen. Dit in verband met een zaak voor heling, laster en eerroof en het bekendmaken van de identiteit van slachtoffers van seksueel misbruik.

[vid] Alleen D66-VVD-SP kan in A'dam

Voor het Amsterdamse gemeentebestuur lijkt een coalitie van D66 met de VVD en de SP de enige mogelijkheid. GroenLinks, de beoogde sociale partner van de democraten, wil namelijk enkel samen met de PvdA in het college, schrijft AT5.

Na verkennende gesprekken door voormalig SER-voorzitter en D66-prominent Alexander Rinnooy Kan bleek de voorkeur van de democraten, die een historische overwinning behaalden, bij een progressief-liberale coalitie D66-VVD-GroenLinks te liggen. Dat was ook al enigszins te verwachten omdat die alledrie in zekere mate liberaal genoemd kunnen worden (ja, ook GroenLinks).

GroenLinks heeft zich echter aan de PvdA, de grote verliezer, vastgeklonken. Informateur Rinnooy Kan zegt verrast te zijn door die opstelling.  "Zij maken twee van de drie coalities, voorgesteld door D66, onmogelijk."

De optie D66-VVD-PvdA werd al eerder door de PvdA afgewezen, tot ergernis van de VVD. "Ik snap gewoon niet dat als je zo fors verliest dat je dan zegt, maar het moet wel precies op onze voorwaarden", aldus fractievoorzitter Eric van der Burg.

De PvdA en GroenLinks zetten D66 dus voor het blok. Volgens PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman moet D66 nou maar bedenken of ze wel zo graag met de VVD en de SP in zee willen. "Of dat ze zelf denken, nou, misschien zou het toch wel goed zijn om die progressieve middencoalitie te onderzoeken."

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vindt het jammer dat het voeren van inhoudelijke gesprekken wordt geblokkeerd. Hij geeft de partijen een paar dagen om tot bezinning te komen. Gebeurt dat niet, dan wordt er met de VVD en de SP verder gepraat.


Persconferentie Alexander Rinnooy Kan (AT5)

Gemeente houdt zorgpremie in op uitkering

De gemeente Amsterdam gaat de zorgpremie van 2000 mensen inhouden op hun bijstandsuitkering. De premie wordt dan overgemaakt naar zorgverzekeraar Agis, zo laat de zorgverzekeraar donderdag weten naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

De 2000 Agis-klanten zitten nu in de wanbetalersregeling, omdat zij langer dan 6 maanden hun premie niet hebben betaald. Daarom moeten zij naast hun premie ook een boete betalen. Volgens de woordvoerster van Agis betaalt de geselecteerde groep inmiddels netjes de premie en de boete. "Maar dat is wel een molensteen aan hun been", aldus de woordvoerster.

Om deze mensen te helpen, worden zij binnenkort uit de wanbetalersregeling gehaald. De Dienst Werk en Inkomen van de gemeente gaat naast de premie 35 euro inhouden om de schuld af te lossen, die deze mensen hebben opgebouwd bij Agis.

Problemen WK-stadion São Paulo houden aan

Het WK-stadion in Sao Paulo blijft een zorgenkindje voor de organisatie. Met nog 77 dagen te gaan tot het toernooi is er een tekort van bijna twintig miljoen euro om de tijdelijke constructies rond het stadion af te bouwen. In het Itaquerao Stadion wordt op 12 juni de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië gespeeld.

"We hebben nog geen oplossing voor de problematiek in São Paulo", sprak FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke donderdag bij een persconferentie in Rio de Janeiro zijn zorgen uit. "We hopen die morgen te bereiken. Het probleem is niet zozeer dat de constructies niet afkomen, maar dat er maar heel weinig tijd is om ze te testen. Ik heb echter vertrouwen in onze partners dat alles op tijd afkomt."

Na verscheidene vertragingen gedurende het afgelopen jaar kwam het stadion in São Paulo in november vorig jaar echt in de problemen toen een gedeelte van de stadionconstructie instortte. Twee werkers kwamen om het leven.

Het geschil met Porto Alegre is volgens Valcke opgelost. Het stadion waar het Nederlands elftal aantreedt tegen Australië, kampte met een tekort van ongeveer tien miljoen euro. "Daarnaast is het een goede keus geweest om Curitiba als stadion te behouden. Ze werken daar nu goed, maar we hebben alle resterende tijd nodig om het af te krijgen."

Curitiba zat een maand geleden op de wip als WK-speelstad vanwege forse bouwvertragingen. De FIFA overwoog toen om de stad te laten vallen en de vier groepswedstrijden te verplaatsen naar andere speelsteden.

Valcke hield zich donderdag op de vlakte, maar liet tussen de regels door weer blijken dat de Brazilianen niet kunnen verslappen. "Het is nog maar iets meer dan zeventig dagen voor het WK begint. De tijd vliegt."

Driveclub-team is lekker bezig

Het team ontwikkelaars achter Driveclub bij Evolution Studios maakt volgens eigen zeggen 'spectaculaire vooruitgang' met de PlayStation 4-racer. De uitspraak komt na een periode met louter negatieve berichten rondom de game en de ontwikkelaar.

Driveclub, wat oorspronkelijk bedoeld was als launchtitel voor PlayStation 4, heeft namelijk te maken met een ongedefinieerd uitstel van de release, een ontslaggolf bij de ontwikkelstudio en recent het vertrek van game director Col Rodgers.

Ondanks dit alles wil Sony koste wat kost duidelijk maken dat er, buiten het reeds geplande en onderhanden schaaf- en polijstwerk, niets is wat de release van Driveclub in de weg staat.

"The announced studio changes across WWS yesterday have not affected the development of DRIVECLUB or the DRIVECLUB team", zegt Sony in een verklaring. "Which has always had great direction and continues to do so. We have full confidence that the game will deliver on its PS4 promise to be the first truly socially connected racing title and we are very pleased and excited by the calibre of work from Evolution Studios."

Wanneer Driveclub precies gaat uitkomen op PlayStation 4 is onduidelijk. Sommige geruchten spreken over een release in juni, maar anderen beweren weer dat de game helemaal niet meer in 2014 gaat uitkomen.

driveclub
driveclub

Van Garderen wint mistige koninginnenrit Catalonië

Tejay van Garderen heeft donderdag de koninginnenrit van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Amerikaan van BMC troefde in de bergetappe Romain Bardet af in de slotfase. Alberto Contador werd in de dichte mist in Setcases derde, voor Joaquim Rodriguez en Nairo Quintana.

Tourwinnaar Chris Froome eindigde op plek zeven, kort achter Andrew Talansky. Froome plaatste in de slotfase nog een aanval, maar wist de anderen niet voor te blijven. Van Garderen ging er vervolgens met Bardet vandoor en wist de Fransman nipt voor te blijven.

Van Garderen schuift een plek op in het klassement en staat nu derde. Rodriguez blijft met zeven seconden voorsprong op de Amerikaan de leider. Contador staat tweede op vier seconden.

Watch_Dogs verwelkomt je in Chicago

Ubisoft heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor hun aanstaande game Watch_Dogs. Met de titel 'Welcome to Chicago' krijgen we een goed beeld van de omgeving waar de game zich afspeelt. Een dynamische omgeving waar iedereen die je ziet een eigen identiteit in de game heeft.

Niet alleen de omgeving wordt voorgeschoteld, ook laten de makers zien dat je alles kunt doen in de stad wat je maar kunt bedenken. Toch moet je volgens de trailer goed nadenken wat je doet, want elke actie heeft een reactie in Watch_Dogs.

Watch_Dogs komt 27 mei uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Later volgt nog een versie voor Wii U.

'The Last of Us komt naar PS4'

Sercan Sulun, vicepresident van PlayStation Turkije, heeft een PS4-port voor The Last of Us bevestigd. Dat doet hij in een interview met CNN Turkije, die je hier kunt bekijken. Volgens de beste komt het al deze zomer.

“I can say that first game will be released this summer for PS4 as a physical and digital copy, with enhanced graphics”, aldus Sulun. De port zou ook Left Behind, de singleplayer DLC, bevatten. De geruchten van een PS4-port deden al langer de ronde.

Het gaat hier uiteraard om een slippertje, want Sony heeft nog niets officieels aangekondigd. Ze reageerden op dit nieuws met de volgende mededeling: “At no time have we announced that The Last of Us is coming to PS4 and therefore, have nothing to say on the subject.”

Speel voor beer in Bear Simulator

FOK! geiten. Geiten horen op een broodje met ondefinieerbare saus wat je ’s avonds eet in een louche geüpgradede snackbar waar nog net niet de kakkerlakken op tafel dansen. Nee, echte mannen spelen Bear Simulator!

In Bear Simulator speel je een beer die in een bos leeft. Lekker uit een beekje een visje vangen, varkentje achterna zitten, slapen in een grotje. Heerlijk! En binnenkort komt hij eraan. Via een Kickstarter heeft Farjay Studios al genoeg geld binnengeharkt om de game verder te ontwikkelen.

'Spotify overweegt beursgang in najaar'

Spotify denkt erover nog dit jaar de gang naar de beurs te wagen. De Zweedse streamingdienst heeft enkele informele gesprekken achter de rug met banken die Spotify de beursvloer op moeten begeleiden. Dat melden bronnen donderdag aan zakenwebsite Quartz.

Volgende maand voert het zes jaar oude bedrijf de eerste formele gesprekken met investeringsbanken, zeggen de bronnen. Die zouden in de rij staan om het succesvolle softwarebedrijf, dat consumenten toegang biedt tot miljoenen liedjes, te begeleiden.

Of Spotify zich nog dit jaar op de beurs meldt, hangt af van de marktomstandigheden, stelt Quartz. Als die ongunstig blijken, wacht Spotify nog even.

Spotify zou het goed doen op de beurs omdat het een duurzamer winstmodel heeft dan concurrenten als Pandora, schrijft Quartz. Spotify haalt zijn omzet voor 85 procent uit abonnementen. Pandora haalt 88 procent van de omzet uit advertenties.

Microsoft maakt game met tentakels

Games met tentakels zijn in. Volgende maand komt Octodad: Dadliest Catch uit voor de PS4. Microsoft wil natuurlijk ook een spel met een octopus. Daarom hebben ze een trademark geregistreerd voor het pervers klinkende Tentacle: Enter the Mind.

Dit spel is nog niet officieel aangekondigd, het is via het Koreaanse keuringsbureau ontdekt. Dit spel hoeft niet voor de Xbox One te zijn, misschien is het een spelletje voor de Windows App Store.

[vid] Kaartjes voor Stephen Hawking in Utrecht

De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking geeft op 23 mei een lezing in het Beatrixtheater in Utrecht. Kaartjes voor de lezing gaan zaterdag in de verkoop. De studievereniging A-Eskwadraat, die de Britse wetenschapper wist te strikken, verwacht dat het 'best wel eens hard kan lopen' met de kaartjes. "Sinds bekend is dat hij komt spreken hebben we al heel veel reacties gekregen van mensen die er dolgraag bij willen zijn", aldus een van de studenten.

Hawking verzorgt de openingsspeech van PLANCKS, de eerste internationale theoretische natuurkundewedstrijd voor studenten. In het theater kunnen ongeveer 1400 mensen terecht, de meeste plekken gaan naar deelnemers aan de wedstrijd, andere studenten en genodigden. Voor 'buitenstaanders' zijn ongeveer 500 kaarten beschikbaar en deze zijn vanaf zaterdagochtend te koop. "Tijdens een vorig bezoek van Hawking in Leuven hebben 3000 mensen de lezing buiten op een scherm gevolgd omdat ze geen toegang meer konden krijgen. Dus we hebben goede hoop dat het snel vol zit. Dit zou best wel eens de laatste keer kunnen zijn dat hij naar Nederland komt."

Het kostte de organisatie naar eigen zeggen niet veel moeite om de wetenschapper naar Utrecht te halen. "We hebben een mailtje gestuurd en uitgelegd wat PLANCKS inhoudt, met het idee niet geschoten is altijd mis. Vervolgens kregen we de zeer korte mail met de tekst dat hij graag de openingslezing komt geven. We denken dat hij voorstander is van nieuwe initiatieven zoals deze en daar graag aan meewerkt."

Hawking is een opvallende verschijning. Niet alleen door zijn baanbrekende wetenschappelijke werk op het gebied van zwarte gaten, het heelal en kosmologie, maar ook omdat hij door de ziekte ALS aan een rolstoel gekluisterd is en praat via een spraakcomputer omdat zijn stembanden niet meer werken. Het is nog niet helemaal duidelijk waar hij over gaat spreken in Utrecht, maar de organisatie denkt dat het waarschijnlijk zijn visie is op het ontstaan en de ontwikkeling van het heelal en de consequenties daarvan voor de moderne wetenschap.

Naast Hawking spreken ook de Utrechtse Nobelprijswinnaar Gerard’t Hooft en de Duitse experimenteel fysicus Immanuel Bloch.

Killer Instinct heeft een nieuwe ontwikkelaar

Iron Galaxy Studio, bekend van Divekick, is de nieuwe ontwikkelaar voor Killer Instinct. De free-to-play-game moest overgeplaatst worden omdat Double Helix door Amazon werd opgekocht. "This is an amazing opportunity to work on a game and a genre we are super passionate about", aldus Dave Lang, baas van Iron Galaxy.

Fulgore wordt op 9 april aan het spel toegevoegd.

Steven Seagal steekt loftrompet over Poetin

De Amerikaanse actieheld Steven Seagal is zeer te spreken over de Russische president Vladimir Poetin. Zo kan hij zich helemaal vinden in hoe de regeringsleider de kwestie in de Krim aanpakt. "Zijn wens om daar Russischsprekende bewoners te beschermen is alleszins redelijk", zegt de acteur tegen de Russische krant Rossijskaja Gazeta.

Daarnaast zou Rusland volgens Seagal alle recht hebben om op het schiereiland in de Zwarte Zee Russisch staatsbezit, zoals een marinebasis bij Sevastopol, te beschermen. Hij noemt de berichtgeving van westerse media 'idioot' en slechts propaganda voor de Amerikaanse president Barack Obama.

Seagal noemt Poetin 'een van de grootste wereldleiders, zo niet de grootste'. De 61-jarige acteur zou zijn Russische leeftijdgenoot 'graag als broer zien'.

Het is niet voor het eerst dat Seagal, een uitgesproken Republikein, de politiek van Poetin prijst. Zo schoof hij vorige week bij de Engelstalige Russische tv-zender Russia Today aan als deskundige van de huidige politieke situatie in het land.

Critici,stellen dat de twee heren het vooral goed met elkaar kunnen vinden vanwege hun gedeelde passie voor oosterse vechtsporten. De Russische krant The Moscow Times, die zich wel vaker kritisch uitspreekt over Poetin, benoemt hoe de Rossijskaja Gazeta, een staatskrant, er alles aan doet om Seagal zo gewichtig mogelijk over te laten komen.

Seagal wordt in de krant vergeleken met andere wereldsterren met politieke invloed als Arnold Schwarzenegger en zelfs Ronald Reagan. Onterecht, sneert The Moscow Times, want volgens de website Starmeter, die de populariteit van sterren meet, staat Schwarzenegger op de 124e plaats, terwijl Seagal nummer 1454 op de ranglijst staat.

Onlangs liet Seagal weten dat, hoewel hij dol is op de Verenigde Staten, hij niet uitsluit dat hij binnenkort Russisch staatsburger wordt. Gérard Depardieu ging hem daarin al voor. De in Frankrijk geboren acteur wilde niets meer te maken hebben met zijn geboorteland en mag zich sinds vorig jaar januari ook officieel Rus noemen.

Schiphol zakt op wereldranglijst

Schiphol is dit jaar twee plaatsen gezakt op de wereldranglijst van internationale luchthavens, die onderzoeksbureau Skytrax jaarlijks opstelt op basis van de keuze van passagiers. De Amsterdamse luchthaven zag München en Hongkong langszij komen en kwam op de vijfde plaats terecht, zo werd donderdag in Barcelona bekendgemaakt.

Schiphol behield wel zijn titel als beste luchthaven van West-Europa. Het liet op die ranglijst de Londense vliegvelden Heathrow, City, Gatwick en Stansted achter zich. Brussel handhaafde zich op de zesde plaats.

De luchthaven Changi in Singapore werd door reizigers voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de beste. Het vliegveld Incheon in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kwam net als in 2013 op de tweede plaats.

Schiphol zakt op wereldranglijst
Schiphol zakt op wereldranglijst (Foto: ANP)

Zweeds talent naar AZ

AZ heeft zich versterkt met Zia Sakirovski. Sakirovski is  jeugdinternational van Zweden en hij komt over van de jeugdopleiding van Malmö FF. Hij tekende in Alkmaar een contract dat tot medio 2017 loopt.

De 17-jarige Sakirovski zal komende zomer zich aanvankelijk aansluiten bij de selectie van AZ onder 19. “Zia Sakirovski is een échte goalgetter. We zijn blij dat hij voor AZ heeft gekozen, want er was veel belangstelling van anders clubs. Zia is nog jong. Wij geven hem rustig de tijd om te wennen aan Nederland en AZ," zo zei Earnest Stewart, directeur voetbalzaken van AZ.

Zwarte Cross-vrouwen willen gigolo's

De organisatie van de Zwarte Cross onderzoekt de mogelijkheden voor escortservice voor vrouwelijke bezoekers tijdens het komende festival, dat van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juli in Lichtenvoorde wordt georganiseerd. Het evenement, waarin de motor centraal staat, trok vorig jaar 162.795 bezoekers.

Organisator De Feestfabriek hield in 2013 een onderzoek onder de bezoekers en daaruit kwam tot verbazing van de organisatie de vraag om een zogenoemd gigolobordeel op het enorme campingterrein naar voren, aldus de organisatie. De mannelijke escorts zouden vooral als chaperons moeten optreden. Aan de mannelijke bezoekers wordt ook gedacht, voor hen worden op de camping van het festival vier buurtcafés ingericht.

De Feestfabriek werft momenteel mannen en gaat onder meer met de gemeente Oost Gelre om de tafel om over het voornemen van gedachten te wisselen.

Zwarte Cross telt dit jaar tijdens de 18e editie 26 muziek- en theaterpodia. Verder wordt er drie dagen lang een uitgebreid cross- en stuntprogramma afgewerkt op een crossbaan en in de zogenoemde stuntarena.

Escortservice voor vrouwen op Zwarte Cross
Zwarte Cross-vrouwen willen gigolo's (Foto: ANP)

Groningse moet huis uit wegens bevingsgevaar

Een vrouw uit het Groningse Lageland heeft donderdag haar huis moeten verlaten vanwege schade door aardbevingen. De staat van haar huis is in de loop van vorig jaar zo verslechterd dat haar veiligheid in het geding zou kunnen komen bij een nieuwe beving. Dat laat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) weten.

De bewoonster, een oudere vrouw die alleen woonde, heeft elders onderdak gevonden. De NAM onderzoekt nu of de woning moet worden gesloopt of nog kan worden hersteld.

Het is de vierde keer dat een huis dat is beschadigd door aardbevingen wordt ontruimd. Eerder moesten families uit Middelstum, 't Zand en Bedum hun huis uit

Meer wapens bij dichtgetimmerd huis Bandidos-baas

Bij de woning in Geleen waar motorclub Bandidos woensdagavond een 'feest' wilde geven zijn meer wapens gevonden. Tot nu toe werden op en bij het perceel vier vuurwapens met munitie, twee boksbeugels en twee veiligheidsvesten gevonden. De politie is donderdagmiddag begonnen met een 'extra uitgebreid onderzoek'.

De woning van Bandidos-president Harrie Ramakers aan de Waterstraat werd woensdagmiddag dichtgetimmerd omdat de club er een inwijdingsfeest wilde geven voor nieuwe leden uit Alkmaar. Er zouden ook leden uit Duitsland komen. De zogenoemde 'patch over party' heeft volgens de politie uiteindelijk in Duitsland plaatsgevonden.

Vier Bandidos-leden waren daar in ieder geval niet bij. Zij werden aangehouden toen de woning werd dichtgetimmerd omdat ze wapens bij zich hadden.

Woensdagnacht werden nog twee vuurwapens gevonden. De politie besloot het pand daarop helemaal uit te kammen met behulp van een explosievenhond en militairen. Bij de woning is ook een camera neergezet om in de gaten te kunnen houden wat er rond het pand gebeurt.

Ramakers, die eerder vicepresident van de Hells Angels-afdeling Nomads uit Oirsbeek was, werd vorige week ook al uit zijn huis in Nieuwstadt gezet. Daar werd tot twee keer toe een aanslag op gepleegd. Daarop streek hij neer in Geleen.

'Spice Girls bang voor Backstreet Boys'

Een gezamenlijke tournee van de Backstreet Boys en Spice Girls komt er niet omdat de meiden niet met de boyband op stap durven. Dat is althans de theorie van Backstreet Boy Brian Littrell. Geruchten dat de twee groepen uit de jaren negentig de krachten bundelen werden al ontkracht door Littrells bandmaatje AJ McLean.

"Ik denk dat de meiden bang zijn", schreef Littrell donderdag op Instagram bij een foto waarop hij in zijn blote bast te zien is. "Daarom staan we niet samen op het podium. Jongens tegen de meiden, dat is alles wat ik zeg."

Verhalen over een gezamenlijke tournee staken afgelopen weekeinde de kop op in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Volgens McLean waren die het gevolg van een paar tweets tussen beide bands. "Volgens mij heeft een van de meiden getwitterd dat het een leuk idee is. Wij hebben daarop gereageerd dat het inderdaad leuk zou zijn en dat is opgevat als: er komt een tournee", legde McLean uit aan Novum Nieuws.

Een tournee van de Backstreet Boys en Spice Girls komt er echter niet. "Voorlopig houden we het bij onze eigen tournee", zei McLean. Hij is met zijn band druk bezig aan de laatste paar shows van hun Europese tournee. Zondag treden de Backstreet Boys op in Amsterdam. Vanaf mei treedt de boyband op in thuisland de Verenigde Staten.

Vanmarcke twee jaar langer bij Belkin

Sep Vanmarcke fietst zeker tot eind 2016 voor Belkin. De 25-jarige Belg heeft zijn contract met de Nederlandse wielerformatie met twee jaar verlengd. Vanmarcke is bezig aan zijn tweede seizoen bij Belkin, dat hem eind 2012 overnam van Garmin.

Vanmarcke moet voor Belkin vooral gaan scoren in de klassiekers. Vorig seizoen werd hij tweede in Parijs-Roubaix, vlak achter Fabian Cancellara. "Men doet er hier alles aan om mij zo goed mogelijk bij te staan in de klassiekers en dat vind ik heel belangrijk", zegt de Vlaming donderdag op de Belkin-site. "Ik voel me hier goed en er is veel wederzijds vertrouwen."

Turkije blokkeert nu YouTube

De Turkse regering heeft donderdag een verbod op YouTube ingesteld, meldt de BBC. De blokkade van de populaire videowebsite volgt op de blokkade van Twitter, waar premier Recep Tayyip Erdogan toe had opgeroepen.

De blokkades houden verband met een geluidsopname waarin te horen zou zijn hoe Erdogan zijn zoon instrueert grote hoeveelheden contant geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. De opnames waren ook op YouTube te vinden.

Erdogan stelt dat de opnamen gemanipuleerd zijn en onderdeel van een complot om de regeringspartij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 30 maart zwart te maken.

Een televisiezender die banden heeft met de Turkse oppositie raakte donderdag zijn licentie kwijt, slechts enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen die zondag worden gehouden.

Het twitterverbod werd woensdag van tafel geveegd door een Turkse rechter.

Platini is 'gezeur' over WK in Rusland beu

Michel Platini vindt dat het maar eens gedaan moet zijn met de roep om Rusland de organisatie van het WK van 2018 af te nemen. "Ik heb schoon genoeg van mensen die vragen om een boycot", zei de voorzitter van de UEFA donderdag tijdens het congres in het Kazachse Astana. "Het is beter om er heen te gaan en je mening te laten horen."

De oproep van onder anderen twee Amerikaanse senatoren om Rusland het WK af te pakken, is volgens Platini 'veel te makkelijk'. "Het zijn vaak mensen die niets om sport geven die dit soort dingen vragen", denkt de Fransman. Voetballers zelf moeten volgens hem al helemaal met rust worden gelaten. "Het is niet normaal om van mensen die het hele jaar door hard trainen te vragen een evenement te boycotten."

Cocu na operatie voorlopig niet op bank PSV

Phillip Cocu zit voorlopig niet op de bank bij PSV. De trainer werd donderdagochtend geopereerd aan zijn rug en daarbij is een tumor verwijderd. Zeer waarschijnlijk gaat het om een goedaardige variant, meldt PSV op de clubsite.

De 43-jarige Cocu richt zich voorlopig volledig op zijn herstel. In de tussentijd neemt assistent Ernest Faber de taken waar.

De tumor bij Cocu werd ontdekt toen hij onlangs werd onderzocht naar aanleiding van rugklachten. Volgens de club is de operatie succesvol verlopen. Onduidelijk is hoelang het herstel gaat duren. Vrijdagmiddag komt Marcel Brands op de wekelijkse persbijeenkomst met meer tekst en uitleg.

Cocu is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van PSV. Na een zeer zwak begin is het elftal onder zijn leiding begonnen aan een indrukwekkende inhaalrace. Na acht overwinningen op rij is de club opklommen naar de tweede plaats in de Eredivisie, zes punten achter koploper Ajax.

Van der Graaf krijgt beveiliging 'op maat'

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, krijgt beveiliging 'op maat' als hij op vrije voeten komt. Dat laat het Openbaar Ministerie weten.

Per geval wordt bepaald welke maatregelen er nodig zijn om de veiligheid van iemand zo goed mogelijk te waarborgen, legt het OM uit. Dat is bij Van der Graaf ook zo. Zijn bescherming kan worden geregeld op landelijk niveau door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) of op lokaal niveau. Over het individuele geval Van der Graaf doet justitie geen mededelingen.

Het OM meldt verder dat het nog niet bekend is waar de moordenaar van Fortuyn wordt gehuisvest, als hij op 2 mei de gevangenis verlaat. Over het waar en hoe geeft justitie uit veiligheidsoverwegingen geen informatie. De burgemeester van de gemeente waar Van der Graaf komt te wonen, wordt geïnformeerd.

Het uitgangspunt in dit soort kwesties is dat de betrokkene in Nederland blijft. "Zoals bij elke vervroegde invrijheidstelling zal het OM ook in deze zaak over een buitenlandoptie nadenken", zegt justitie. "De wet hoeft zich daar niet tegen te verzetten."

Van der Graaf moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en hij mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen. Verder krijgt hij een enkelband met locatiemelder, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet met de media praten. Ook wordt hij begeleid door een psychiater of psycholoog.

Als de moordenaar van Fortuyn die voorwaarden overtreedt, kan het Openbaar Ministerie direct overgaan tot zijn aanhouding. In dat geval wordt een herroeping van de voorlopige vrijlating bij de rechter ingediend. Bij minder ernstige overtredingen kan het OM hem een waarschuwing geven of de voorwaarden aanscherpen.

'Actie Wilders strijdig met waarden NL en VS'

Het optreden van PVV-leider Geert Wilders op de verkiezingsavond vorige week en diens uitlatingen over Marokkanen zijn 'in strijd met de waarden die Nederland en de Verenigde Staten delen'. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy M. Broas, zei dat donderdag in een kennismakingsgesprek met Nederlandse journalisten.

Broas is koud een week ambassadeur in Nederland. Vorige week woensdag overhandigde hij zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander. Zijn uitlatingen zijn opmerkelijk omdat ambassadeurs normaal gesproken altijd zeer terughoudend zijn met het leveren van commentaar op gebeurtenissen of ontwikkelingen in het land waar ze te gast zijn.

'Descheemaecker veegt Fyra-straatje schoon'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft hard uitgehaald naar de voormalig topman van het Belgische spoorwegbedrijf NMBS Marc Descheemaecker. Aanleiding is diens boek waarin hij onder meer de NS beschuldigde van naïef enthousiasme ten opzichte van de geflopte Fyra.

"Ik heb het boek niet gelezen. Ik ga het ook niet lezen", zei Dijsselbloem donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de Fyra. "Maar twee woorden bekruipen mij toch bij wat ik er over heb gelezen. Dat is het woord 'straatje' en het woord 'schoonvegen'."

Dijsselbloem zei zich verder te 'verheugen' op de parlementaire enquête over het Fyra-debacle, mocht Descheemaecker daar worden verhoord, zei hij.

Ook staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maakte weinig woorden vuil aan het epos van de brullende Belg. Zij liet weten nog geen tijd gehad te hebben om het boek te lezen, maar heeft een aantal 'interessante passages' gezien. Mansveld deed de kritiek van Descheemaecker af als diens 'persoonlijke opvattingen'. "Ieder mens heeft stijlverschillen bij het vertellen van een verhaal. Laat ik het daarbij houden."

Het is verder aan de parlementaire enquêtecommissie om een oordeel te vellen over de spaghettiboemels, zei Mansveld. "Ik zal daar niet op vooruitlopen." Tweede Kamerleden lieten zich minder diplomatiek uit. "Ik vind het gedrag van Descheemaecker toch wel beneden alle peil", zei Betty de Boer. Duco Hoogland (PvdA) zei uit te zien naar de memoires van de voormalige topman van de NS Bert Meerstadt om de andere kant van het verhaal te lezen.

Descheemaecker schreef dat de NS tot enkele uren voordat de NMBS aan Mansveld liet weten dat het bedrijf de stekker uit de Fyra zou trekken heeft geprobeerd de drie spaghettiboemels van de Belgen te kopen. Hij noemt het vertrouwen in de treinen 'naïef'. Ook deelde hij een mooie sneer uit naar de Nederlandse technici van de NS met wie hij samenwerkte. Die kregen het predicaat 'arrogant'.

Descheemaecker werkte tussen 2005 en eind 2013 als bestuurder van de NMBS. De NS nam al afstand van diens uitlatingen, die werden betiteld als een persoonlijke mening. De NS heeft juist alle opties opengehouden; het overnemen van drie treinen was een van de vele opties.

Kamerlid noemt premier België pedofiel

Een Belgische parlementariër heeft premier Elio Di Rupo donderdag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers uitgemaakt voor 'pedofiel'. Diverse parlementariërs verlieten de Kamer daarop uit protest. De zitting werd geschorst. Dat melden Belgische media.

De volksvertegenwoordiger Laurent Louis stelde de premier een vraag over de kosten van het bezoek aan België dinsdag van de Amerikaanse president Barack Obama. Di Rupo beantwoordde de vraag, waarop Louis zei: "Dank u, meneer de pedofiel, euhhh, de eerste minister."

'Kans op Russische inval Oost-Oekraïne voorbij'

Rusland zal Oost-Oekraïne niet militair inlijven. Dat zegt Volodymyr Kepin, politicoloog en directeur van het Instituut voor Sociologisch Onderzoek in Donetsk. "Het moment voor een blitzkrieg heeft Moskou voorbij laten gaan."

Kipen ziet het aantal pro-Russische demonstraties in de Oost-Oekraïense mijnstreek Donbass afnemen en denkt dat de steun voor een Russische militaire interventie er gering is. Dat de Donbass het Krim-scenario - een referendum over afscheiding van Oekraïne en vervolgens aansluiting zoeken bij Rusland - zal volgen, is volgens Kipen niet waarschijnlijk. Evenwel klinkt de roep om een referendum onder een deel van de bevolking in de Donbass nog altijd.

"Het verschil tussen de Krim en Oost-Oekraïne is enorm", zegt Kipen. "Zeker, ook deze regio is Russischtalig. Maar uit sociologisch onderzoek blijkt dat Oost-Oekraïners zich eerst Oekraïner voelen, of 'Donbasser'. Sommigen zelfs nog 'Sovjet-burger'. Slechts een minderheid voelt zich etnisch Russisch. Dat laatste percentage ligt op de Krim veel hoger", aldus Kipen. Een reden waarom Moskou waarschijnlijk voorzichtiger zal zijn met militair ingrijpen.

Daar komt bij dat de zogenoemde oligarchen, de steenrijke zakentyconen die in de Oost-Oekraïense regio's de lakens uitdelen, inmiddels voorzichtig ingaan op de toenadering van de nieuwe regering in Kiev. Daardoor heeft volgens Kipen de situatie in Oost-Oekraïne zich enigszins gestabiliseerd, wat de drempel voor Moskou voor een interventie zal verhogen, aldus Kipen.

Volgens de politicoloog blijven er twee mogelijke scenario's over voor Oost-Oekraïne: ofwel Moskou blijft de regio destabiliseren door het sturen van 'provocateurs', die voortdurend de machthebbers tarten, ofwel Moskou lokt een incident uit waarvan etnische Russen het slachtoffer worden. "In dat geval zou Rusland alsnog militair kunnen ingrijpen. Maar ik denk dat de situatie in het land voorlopig alleen maar rustiger wordt."

Twintig jaar en tbs geëist voor brandmoord Cuijk

De 24-jarige man die vorig jaar brand stichtte in een woning in Cuijk gaat als het aan justitie ligt twintig jaar de cel in voor drievoudige moord. Ook moet hij tbs met dwangverpleging opgelegd krijgen, vindt het Openbaar Ministerie. Bij de brand kwamen de 46-jarige bewoonster en haar dochters van 17 en 14 jaar om het leven.

Dennie J., die verstandelijk beperkt is, was een vriend van de jongste dochter. Hij zou de relatie met haar hebben geromantiseerd en geïdealiseerd, maar de relatie was in werkelijkheid niet wat hij er in zijn hoofd van had gemaakt. Toen de twee ruzie kregen knapte er volgens justitie iets in hem en stak J. 's nachts haar huis in brand. De man werd de volgende dag opgepakt nadat hij uren in een zendmast in de buurt van het huis had doorgebracht.

Volgens deskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar en is er een groot gevaar voor herhaling. J. heeft een ernstige ontwikkelingsstoornis en kan daardoor de gevolgen van zijn handelen moeilijk overzien, aldus justitie. Het Openbaar Ministerie vindt een lange gevangenisstraf met behandeling daarom passend.

De officier van justitie stelt dat de impact van de daad van de man erg groot is. Niet alleen kwamen er drie mensen om, maar verwoestte J. ook het leven van vele andere betrokkenen.

De rechtbank in Den Bosch doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Johansson: 'Captain America en Black Widow zijn dikke maatjes'

De S.H.I.E.L.D. agenten Natasha Romanoff en Steve Rogers, samen te zien in Captain America: The Winter Soldier, zijn sinds The Avengers dikke maatjes geworden, vindt Scarlett Johansson. De actrice, die de rol van Romanoff al speelt sinds Iron Man 2 (2010), vertelde dit op een persconferentie voor Marvels eerste film van dit jaar.

Volgens haar passen Black Widow en Captain America, zoals de helden ook bekend staan, goed bij elkaar. "Ze vechten beiden op de grond. Het is niet alsof ze superkrachten hebben en rondvliegen. Ze werken goed samen, vechten in een vergelijkbare stijl en ze hebben een goede werkrelatie." Volgens Johansson zijn Romanoff en Rogers vergelijkbaar: "Ze zijn beiden erg gesloten, vertrouwen anderen niet zomaar en ze hebben allebei hun hele carrière voor de overheid gewerkt. Daaruit ontstaat een soort overwachte vriendschap waarin ze zich afvragen wat ze zélf eigenlijk willen, wat hun eigen identiteit eigenlijk is."

Daarnaast wijkt Black Widow, de S.H.I.E.L.D. agent die in 2012 in The Avengers al een grote rol speelde, significant af van andere vrouwelijke superhelden. "De meeste superheldinnen-films zijn niet echt... goed. Ze vallen terug op het met de haren wapperen, poseren met de handen op de heupen ding," verklaart Johansson. "Wij doen dat natuurlijk ook, maar vooral dankzij Joss [Whedon, red], die in The Avengers de lat echt hoog heeft gelegd, kunnen we personages laten zien, zoals Black Widow, die klappen kunnen ontvangen en uitdelen, die intelligent zijn. Ze is een sterk vrouwelijk personage in deze serie." Over de rol van vrouwelijke helden in de Marvel-films, licht Johansson toe: "Het is echt een plezier om echt te kunnen acteren, en niet alleen poseren. Er is een echte verhaallijn, we spelen niet alleen maar het liefje van."

In een verlengde trailer voor de film is een vroege scène tussen Black Widow en Captain America te zien, die de toon zet voor de relatie tussen de twee:

Captain Amerca: The Winter Soldier is sinds deze week te zien in IMAX en 3D. De FOK!review vind je hier.

Wilders en Helder: 'geen commentaar over inhoud gesprek'

PVV-leider Geert Wilders en zijn fractiegenoot Lilian Helder willen niets kwijt over de gesprekken die zij hebben gevoerd. Dat bleek donderdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Volgens Wilders is de rust in zijn partij weer een beetje teruggekeerd.

Helder hield het bij een herhaald 'geen commentaar' terwijl zij haar best deed zo snel mogelijk het aanwezige journaille te ontvluchten. "Ik geef geen uitleg wat in de fractie is besproken." Wilders herhaalde in verschillende toonaarden dat hij niets kwijt wil over het gesprek.

Helder was dinsdag en woensdag afwezig in de Tweede Kamer en meldde op Twitter dat zij met Wilders in gesprek was. Mogelijk heeft zij ook overwogen om op te stappen.

"Ik ga niets zeggen over het gesprek", zei Wilders. Het resultaat is in ieder geval dat Helder blijft. "Dat vertrouwen hadden we allebei al voordat we aan het gesprek begonnen. De afloop is uitermate positief. De gelederen zijn gesloten. Ik snap dat u heel erg geïnteresseerd bent wat allemaal wel of niet is beloofd, maar dat ga ik niet zeggen."

Wel beklemtoonde hij dat alle neuzen weer dezelfde kant op gaan en dat de fractie 'eendrachtig' op weg gaat richting de Europese verkiezingen. "Er is volledige eensluidendheid." En dat is 'heel goed nieuws'. "De PVV heeft zich herpakt en we gaan met een hele stevige koers door."

Wilders' partij verkeerde sinds de gemeenteraadsverkiezingen in zwaar weer, toen verschillende partijleden opstapten vanwege zijn omstreden uitspraak over 'minder Marokkanen', onder wie twee Kamerleden.

"Ik ben niet zo snel klein te krijgen", zei Wilders daarover. "Ik ga met heel veel enthousiasme door. Ook dit overleven we wel."

Terugblik op het wintersportseizoen

Afgelopen zondag werd er in een aantal wintersporten gestreden om de laatste grote zeges van het seizoen. Zoals altijd zijn er nog wel wat kleine wedstrijden, het wereldkampioenschap langlaufen voor militairen bijvoorbeeld, maar wat betreft de World Cups is de winter nu echt voorbij.

Daarom blikken we bij FOK!sport in twee delen terug op de afgelopen winter. We laten zien wie de grote winnaars waren en wie er juist tegenvielen. In het eerste deel keken we al terug op het seizoen bij het alpineskiën en in het ijskanaal. Zo won de Let Martins Dukurs zijn vierde World Cup op rij bij het skeleton en pakte de halve Nederlander Marcel Hirscher zijn derde eindzege bij het alpineskiën.

Vandaag kijken we in deel twee terug op de noordse sporten en het daaraan verwante biatlon. Bij het langlaufen ging de titel naar een Noor waar dat vooraf niet echt van verwacht werd, terwijl de strijd bij de vrouwen tot de laatste wedstrijd spannend bleef. De Nederlandse biatlete Chardine Sloof maakte een stap voorwaarts door bij elke World Cup aanwezig te zijn en drie keer bij de beste vijftig te eindigen. Ook in het biatlon bleef de strijd bij de vrouwen tot de allerlaatste wedstrijd spannend.

Barcelona contracteert Kroatisch supertalent

FC Barcelona heeft de Kroaat Alen Halilović ingelijfd. De 17-jarige middenvelder wordt voor ruim twee miljoen euro overgenomen van Dinamo Zagreb en tekent een contract voor vijf seizoenen. Halilović staat te boek als een supertalent en wordt in eigen land ook wel de 'Messi van de Balkan' genoemd.

De transfer van Halilović naar Barcelona hing al een tijdje in de lucht, al lagen er meer Europese topclubs op de loer. Hij zal in eerste instantie aansluiten bij het reserveteam van de Catalanen, dat uitkomt in de tweede divisie.

Halilović maakte in juni vorig jaar zijn debuut in de nationale ploeg van Kroatië en speelde inmiddels drie interlands. Als hij weet door te breken bij Barcelona kan het transferbedrag dat Dinamo Zagreb voor hem ontvangt via speciale clausules nog behoorlijk oplopen.

[vid] Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 13

Maar liefst negen nieuwe aanwinsten in de bioscoop deze week. En dat in de week waarin de superheldenzomer van 2014 officieel wordt geopend met de release van de nieuwe Captain America. Het bijna niet uitgebrachte vervolg op Anchorman, het Nederlandse Het Vonnis en een aantal internationaal met prijzen bekroonde kleinere films maken het plaatje compleet.

Captain America: The Winter Soldier

In Captain America: The Winter Soldier slaat Steve Rogers de handen ineen met Natasha Romanoff, oftewel Black Widow, om het op te nemen tegen een machtige maar schimmige vijand in het hedendaagse Washington D.C.

Anchorman 2: The Legend Continues

In Anchorman 2: The Legend Continues keert het gehele nieuwsteam van de populaire nieuwslezer uit San Diego, Ron Burgundy terug: zijn vrouw en mede-nieuwslezer Veronica Corningstone, weerman Brick Tamlan, 'roving reporter' Brian Fontana en sportman Champ Kind.

The Book Thief

The Book Thief, gebaseerd op de internationale bestseller van Markus Zusak, vertelt het verhaal van Liesel (Sophie Nélisse), een bijzonder en helfdhaftig meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland naar een pleeggezin wordt gestuurd.

Kill Your Darlings

Een portret van de beginjaren van de Beat Generation, waarin de jonge Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe), Jack Kerouac (Jack Huston) en William Burroughs (Ben Foster) in 1944 – studerend aan de Columbia Universiteit – verwikkeld raken in de beruchte moordzaak op Burroughs jeugdvriend David Kammerer (Michael C. Hall).

Ida

Ida is een ontroerend en intiem drama van de veel bekroonde regisseur Pawel Pawlikowski (My Summer of Love, Last Resort).

Spies & Glistrup

In het Denemarken van de jaren 60 ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een briljante libertijnse accountant en een hedonistische hippieplayboy. Samen bouwen ze een vakantiereis-imperium en transformeren al doende het sociale en politieke klimaat van het land, met dramatische gevolgen.

An Episode In The Life Of An Iron Picker

Nazif en Senada wonen samen met hun twee dochters in een vervallen huisje ergens in Bosnië. Nazif probeert geld bijeen te scharrelen door oud metaal in te zamelen. Op een dag moet hij de zwangere Senada plots naar het ziekenhuis in Tuzla brengen. Ze zijn echter niet verzekerd en de rekening voor een operatie is 500 euro. Nazif heeft slechts enkele dagen de tijd om dit geld neer te tellen om Senada's leven te redden.

Het Vonnis

Het Vonnis is een controversiële rechtbankthriller over recht versus rechtvaardigheid.

The Invisible Woman

Engeland, 1883. De getrouwde Charles Dickens ontmoet op een dag de jonge Nelly, een ambitieuze actrice die een rol in één van zijn toneelstukken heeft weten te bemachtigen. Hij is onder de indruk van haar acteertalent én van haar schoonheid. Al gauw wordt ze Dickens’ muze en de focus van zijn passie. Maar geheimhouding van de relatie is de prijs die ze moeten betalen, waardoor Nelly veroordeeld is tot een onzichtbaar bestaan.

De bioscoop bij je in de buurt kan je meer van bovenstaande films laten zien -- vanaf vandaag. Recensies van de nieuwste films lees je natuurlijk in de reviewsectie van FOK!film.

Cricketers missen stunt op WK

De Nederlandse cricketers hebben donderdag op het WK twenty20 in Bangladesh net niet voor een enorme stunt kunnen zorgen. Oranje kwam slechts zes runs tekort om grootmacht Zuid-Afrika te verslaan. Omdat maandag ook al werd verloren van Sri Lanka, lijken de kansen op een plaats in de halve finale definitief verkeken.

Zuid-Afrika begon met batten en kwam tot een totaal van 145/9. Nederland leek hard op weg om dat aantal te overtreffen, maar zag in het zicht van de haven het tiende en laatste wicket vallen en bleef daardoor steken op 139 runs.

Ondanks de nederlaag revancheerde Nederland zich van de blamage van maandag tegen Sri Lanka. Met slechts 39 runs werd toen de laagste score ooit in het internationale twenty20-cricket neergezet.

Na twee wedstrijden in de tweede ronde staat Nederland puntloos onderaan. Zaterdag volgt nog een confrontatie met Nieuw-Zeeland, maandag is Engeland de laatste tegenstander in de Super 10-fase.

Jan Kooijman aan de slag met dwangneuroten

Jan Kooijman gaat in het nieuwe Levenslang met Dwang? deelnemers helpen af te rekenen met dwangstoornissen. Voor het RTL 5-programma reist de presentator en danser met zeven mensen af naar Thailand. Dat heeft RTL donderdag bekendgemaakt.

In Thailand gaan ze onder leiding van een aantal experts de strijd met hun obsessieve gedrag aan. De deelnemers doen allerlei oefeningen en opdrachten om hun persoonlijke doel te bereiken. Kooijman ondersteunt de groep en doet verslag. Levenslang met Dwang? wordt vanaf 28 april uitgezonden op RTL 5.

Jan Slagter: 'Laat de omroep met rust'

Hilversum heeft rust nodig, vindt Jan Slagter, baas van Omroep MAX. "Een stelselwijziging moet je ons niet aandoen", zegt hij tegen Novum Nieuws na afloop van de presentatie van het adviesrapport van de Raad voor Cultuur. "Soms moet je dingen ook de tijd geven", vindt ook NOS-directeur Jan de Jong.

Het aantal omroepen moet voor 2016 zijn teruggedrongen van 21 naar acht, zo werd vorig jaar besloten. De overheid gaat flink snijden in het budget van de omroepen. Vanaf dit jaar gaat het mediabudget stapsgewijs omlaag. Vorig jaar was het mediabudget nog 871 miljoen euro.

"Die wetswijziging is in juni door de Tweede Kamer behandeld, gaan we nu dan alweer over een nieuwe wetswijziging praten? Dat moet je ons niet aandoen," zegt Slagter. Hij vindt ook niet dat het rapport in een la moet verdwijnen. "Je moet kijken of er dingen in staan die we nu al zouden kunnen doen, zonder dat je het stelsel wijzigt."

De Jong vindt het te snel om opnieuw het roer om te gooien. "Het duurt nog ruim anderhalf jaar voordat het 2016 is en nu ligt er alweer het volgende plan." Ook De Jong vindt dat de beste ideeën uit het advies moeten worden gehaald. Voor de NOS verandert er in het advies overigens weinig. "De NOS is en blijft de ruggengraat van het publieke bestel."

India poliovrij verklaard

India wordt donderdag officieel poliovrij verklaard door de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat meldt CNN donderdag. Dat gebeurt nadat 3 jaar lang geen nieuwe poliogevallen in dat land zijn vastgesteld.

Het uitbannen van de kinderverlammingsziekte in India wordt als een van de belangrijkste prestaties gezien in de ontwikkeling van de volksgezondheid in de wereld. 5 jaar geleden werd bijna de helft van de poliogevallen in de wereld geconstateerd in India. Door de overbevolking en slechte sanitaire voorzieningen was de ziekte moeilijk aan te pakken.

India poliovrij verklaard
India poliovrij verklaard (Foto: ANP)

Groningse spermaspuiter moet voor straf werken

Een niet op prijs gestelde zaadlozing over de kleding van een vrouw in een café heeft een 44-jarige Groninger donderdag een werkstraf van honderd uur opgeleverd. Als waarschuwing om dit vooral niet weer te doen legde de rechtbank in Groningen de man ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden op.

De officier van justitie eiste voor deze vorm van aanranding twee weken geleden een werkstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Justitie verweet de man twee vrouwen onvrijwillig met sperma te hebben besproeid. De rechtbank streepte een aanranding van het lijstje, vanwege tegenstrijdigheden in de tenlastelegging.

Bij de politie kwam in 2012 meerdere meldingen binnen over een man die in uitgaansgelegenheden zijn zaad op de kleding van vrouwen achterliet. Uiteindelijk deden twee vrouwen aangifte. De spermaspuiter werd in december 2012 aangehouden. Het DNA van de Groninger kwam overeen met het DNA-materiaal dat op de kleding van het zes maanden zwangere slachtoffer was achtergebleven.

User van de dag: LittleBrownie

User van de dag

LittleBrownie, de mensen die vaak op het forum komen zullen haar waarschijnlijk wel kennen. Ze heeft een hele tijd samen met Arachide het JNG forum gemod. Toen JNG werd opgeheven (R.I.P.) is Arachide helaas gestopt maar ging LB verder op CRE, tot midden februari heeft ze daar haar mod-kunsten vertoond, maar ook daar kwam een eind aan. Gelukkig is ze niet gestopt met FOK!, tot op heden zit ze in de redactie Games en ontwerpt ze een heleboel dingen voor de frontpage. De header die je hierboven ziet is ook gemaakt door LB. Genoeg intro-gepraat; door naar het interview!

[Roddelcorner] Wokpanrodelen & piemelkunst

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Gerrard heeft liever een psycholoog dan zijn vrouw
De ­Engelse bondscoach Roy ­Hodgson wil in aanloop naar het WK voetbal en ook tijdens het eindtoernooi, zijn spelers de ruimte geven hun vrouwen te verwelkomen. Zo zijn de spelersvrouwen gewoon welkom tijdens de laatste dagen van het trainingskamp in Miami in aanloop naar het WK. Ook tijdens het toernooi zullen de vrouwen geregeld de ruimte krijgen hun mannen te verblijden met een bezoekje.

Liverpool-speler Steven Gerrard zit hier echter niet zo op te wachten laat hij weten. Hij neemt liever zijn psycholoog Steve Peters dan zijn vrouw mee. "Op het WK 2006 leidde de komst van de vrouwen ons te veel af", aldus Gerrard. "Daarom vroeg ik mijn familie op het WK 2010 al om weg te blijven en dat ga ik nu opnieuw doen. Alex en de meisjes komen meestal de dag na de match en dan ben je net zo moe. Ik focus liever op mezelf en het behouden van mijn goede vormpeil", vervolgt de Engelse speler.

Fairplay op zijn best
Tijdens de wedstrijd tussen Fersina Perginese en Dro Calcio in de Serie D in Italië kregen we een mooi voorbeeld van fairplay te zien. Nadat de bal voor een blessure buiten de lijnen werd gespeeld door een speler van Dro Calcio gaf een speler van Fersina Perginese de bal netjes terug aan de keeper van de tegenstander. Daar ging het echter mis. Bekijk zelf dit knap staaltje sportiviteit:

Sportiviteit ten top (Bron: YouTube)

Artistieke cricketspeler geschorst
Tijdens de wedstrijden tussen Victoria en West End Redbacks stond Daniel Worall rustig te wachten tot de wicket klaar was voor het spel. Om de tijd de doden maakte de speler een mooie tekening in het speelveld van Toorak Park. Die tekening werd echter niet gewaardeerd. Sterker nog, het leverde de speler een schorsing voor vier wedstrijden op. Dat is wat overdreven zul je misschien denken. Maar Worall tekende niet zomaar iets, hij tekende een piemel met balzak. Dit ging de cricketbond toch echt te ver. De speler zou volgens de bond spijt hebben betuigd en hij heeft de schorsing geaccepteerd.

Wil je een shirtje van Zlatan? Zo doe je dat!
Na de wedstrijden tussen Lorient en Paris Saint-Germain liep Zlatan Ibrahimović nietsvermoedend naar de catacomben toen hij ineens verrast werd door een fan. De jongen die letterlijk aan gegleden kwam bedelde bij de Zweed om zijn wedstrijdshirt. Zlatan aarzelde geen moment en stond zijn shirt af aan de dolgelukkige fan die hem als dank ook nog een knuffel gaf. De spits onderging dit alles stoïcijns en zette na het oponthoud de weg naar de kleedkamer rustig voort. Voor de jonge fan was het ongetwijfeld het moment van zijn leven.

Zo doe je dat dus (Bron: Vine)

Ook Zwitserland heeft een fluitend model
Vorige week berichtten we hier over de Italiaanse Elena Tambini. Ze is model, scheidsrechter en een rijzende ster in Italië. Bij de kleine hype die rond haar is ontstaan, zagen de Zwitsers kans om hun lokale ster te lanceren. We stellen jullie graag voor aan Aurélie Sarà Bollier. De 23-jarige werkt ook als model en is in haar vrije tijd assistent-scheidsrechter bij amateurwedstrijden. In tegenstelling tot Tambini hoeven de Zwitserse fans van de clubs in de hoogste klasse niet te hopen op haar verschijning. Ze zegt niet de ambitie te hebben om bij de profs aan de slag te gaan. "Ik zal nooit een profwedstrijd in goede banen leiden", aldus de Zwitserse.

Wereldkampioenschap wokpanrodelen opnieuw groot succes
Het bobsleeseizoen is al lang afgelopen, maar op de baan van Königssee stond nog een groot evenement op het programma. Het was namelijk tijd voor alweer het twaalfde jaarlijkse wereldkampioenschap wokpanrodelen, ook wel het Wok-Weltmeisterschaft genoemd. Deze wedstrijd wordt al sinds 2003 gehouden op initiatief van de in Duitsland zeer populaire komiek en tv-presentator Stefan Raab.

Beelden van het spectaculaire rodelen in een wok (Bron: YouTube)

De opzet is simpel; iedereen gaat in een grote wokpan twee keer naar beneden en de atleet met de beste totaaltijd wint. Uiteraard is er ook altijd een wedstrijd met de viermanswok, waarvoor dezelfde regels gelden. Er staan elk jaar weer grootheden uit de Duitse, en soms internationale, sportwereld aan de start. Zo deed rodellegende Georg Hackl al voor de elfde keer mee, en was de Italiaan Armin Zöggeler er voor de tweede keer bij.

De Iers-Amerikaanse tv-persoonlijkheid Joey Kelly, die er al vanaf het eerste jaar bij is, ging er in Königssee met de wereldtitel vandoor. Dat deed hij eerder in 2006 en daarmee is hij een van de slechts drie wereldkampioen in de eenmanswok. Raab won de eerste editie, rodelheld Hackl won de overige negen keer. Bij de viermanswoks ging het goud verrassend naar Jamaica. Het team rondom Marvin Dixon, in Sochi nog actief in de tweemansbob, versloeg kwartetten met gerenommeerde bobsleeërs en rodelaars. Zie de eerste minuten van dit filmpje voor een verslag met on-board beelden van de Jamaicanen op weg naar eeuwige roem.

 

De afdaling van de Jamaicaanse ploeg (Bron: YouTube)

Scheidsrechter: manipulatie door KNSB

Hoofdscheidsrechter Jacques de Koning beschuldigt Paul Sanders en Arie Koops, algemeen directeur en directeur sport van de schaatsbond KNSB, van een poging een wedstrijduitslag te beïnvloeden. De Koning diskwalificeerde eerder deze maand bij de NK in Amsterdam Sven Kramer wegens een kickfinish.

Sanders en Koops hebben De Koning daarna gevraagd de diskwalificatie in te trekken. "Als je letterlijk tegen mij zegt dat de schaatswereld in zwaar weer verkeert en vraagt of we in het belang van de sponsoren wat aan de uitslag kunnen doen, dan probeer je in mijn ogen gewoon de boel te manipuleren", zegt De Koning donderdag in de Volkskrant. "Ze zien niet in dat ze de scheidsrechters onder druk hebben gezet."

Sanders ontkent de beschuldiging. "We wilden de reuring die na de diskwalificatie was ontstaan wegnemen, maar we respecteren de uitspraak van de scheidsrechter".

Achmea: Anouk niet door ons bezwangerd

Centraal Beheer Achmea zegt niets te maken te hebben met de zwangerschap van Anouk. De zangeres kondigde woensdag tot ieders verrassing aan dat ze zich voor de vijfde keer met jong had laten pompen. Al snel doken verhalen op dat het om een 1 aprilgrap zou gaan. Vorig jaar was de verzekeraar wel bij een 'grap' met Anouk betrokken.

"Ik weet niks van een grap", reageerde een woordvoerder van Achmea donderdag op radiozender 100% NL. Dj Lex Gaarthuis deed zich voor als de manager van Anouk. Vorig jaar dook aan de vooravond van het songfestival een internetfilmpje op waarop een stomdronken Anouk te zien was. Dat bleek uiteindelijk om een spotje van Achmea te gaan. Anouk vertegenwoordigde Nederland vorig jaar op het kneuterige liedjesfestijn.

"Het had gekund, maar is niet het geval", zei de woordvoerder over een nieuwe grap rondom de 38-jarige zangeres. "Wij hebben niets te maken met de zwangerschap van Anouk. Het is heel leuk voor Anouk, maar er komt geen nieuwe reclamespot aan."

Ook Anouks manager kreeg meermaals de vraag of de zwangerschap een grap is. "Als Anouk dat zo plaatst, dan is het zo", reageerde haar manager woensdagavond in RTL Boulevard. Anouk maakte haar zwangerschap wereldkundig door op Facebook een foto van zichzelf met dikke buik te plaatsen.

De zangeres zou deze zomer al moeten bevallen van haar vijfde spruit. Wie Anouk zwanger zou hebben gemaakt, is niet bekend. Dat wil (of kan) de zangeres ook niet bekendmaken. Wel zal het iemand geweest zijn met een pijnlijk grote lul, maar over het aantal pijnlijk grote lullen die de zelfbenoemde white-nigger inmiddels heeft ontvangen durft men amper nog te speculeren.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 8

Nog twee speelronden te gaan en weten wie er afvallen in de Premier League of Darts. In week 8 reizen de tien deelnemers naar Dublin, Ierland. Dit is één van de favoriete bestemmingen van de spelers. In de O2 Arena zullen meer dan 9.000 enthousiaste Ieren aanwezig zijn waardoor er een orkaan van geluid over het podium zal razen.

Een directe strijd om de koppositie is het treffen tussen Snakebite en Mighty Mike. Peter Wright is nog steeds ongeslagen deze competitie, maar heeft inmiddels wel al drie keer gelijk gespeeld. Dat deed Michael van Gerwen pas één keer. Op papier lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor de man uit Vlijmen. Hij won alle vijf eerdere ontmoetingen met Wright, waaronder natuurlijk de afgelopen WK finale. Als je naar de kille cijfers kijkt dan kwam Wright zelfs nog nooit in de buurt van onze landgenoot.

Taylor tegen Van Barneveld geldt nog altijd als de enige echte darts klassieker, al heeft het duel misschien wel wat aan glans ingeboet. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat Van Barneveld al bijna zes jaar niet meer van Taylor heeft kunnen winnen. De laatste keer was tijdens het UK Open 2008.

Jammer genoeg voor Barney lijkt The Power net op tijd voor de confrontatie met zijn rivaal het lek boven te hebben. Met een gemiddelde van bijna 107 verpulverde hij Wes Newton vorige week en in het weekend was hij ook weer nagenoeg onverslaanbaar tijdens de Players Championships. Van Barneveld speelt dit jaar een solide Premier League. De grootste vraag is: gelooft Van Barneveld zelf in een zege?

Premier League - Dublin    
Gary Anderson (Sch) vs. Wes Newton (Eng)
Adrian Lewis (Eng) vs. Dave Chisnall (Eng)
Wes Newton (Eng) vs. Simon Whitlock (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs. Peter Wright (Sch)
Phil Taylor (Eng) vs. Raymond van Barneveld (Ned)

  

Alle wedstrijden van de Premier League Darts zijn donderdag 27 maart vanaf 20.00 uur te volgen op RTL7 en via de live stream van RTL7darts.nl.

Seedorf: "Media creëren crisis"

Clarence Seedorf zag AC Milan eindelijk weer eens winnen in de Serie A. De trainer haalde na afloop uit naar de Italiaanse media. Het Italiaanse journaille schreef voorafgaand aan het duel met Fiorentina namelijk dat een nederlaag Seedorf zijn baan zou kunnen kosten.

Milan won met 0-2, dus dat scenario bleef gelukkig voor de Nederlandse coach uit. Maar Seedorf was het nog niet zomaar vergeten. "Er zijn veel dingen gezegd en geschreven die gewoon niet kloppen", aldus Seedorf op een persconferentie. "Kritiek mag natuurlijk, maar het moet wel opbouwend zijn. Ik zag alleen maar pogingen om een crisis te creëren."

Ondanks het tumult voorafgaand aan het duel in Florence, kwam Milan vastberaden aan de start van het duel. "Ik heb de spelers gezegd dat ze zich goed moesten voorbereiden en alleen aan de wedstrijd moesten denken. Dat is gelukt en daarom ben ik trots op ze."

Aanvaller Mario Balotelli, afgelopen weekeinde nog bankzitter, was met twee vrije trappen belangrijk bij de 0-2 zege. De eerste werd na een redding van doelman Neto alsnog ingekopt door Philippe Mexès en de tweede krulde de Italiaan in de bovenhoek. "De intensiteit waarmee hij het veld op ging was uitstekend. Daarnaast speelde hij een constante wedstrijd."

Ook aanvoerder Ricardo Kaká was tevreden over de zege op La Viola. "De coach vroeg ons om compact te spelen. We hebben een muur voor onze defensie opgetrokken om geen goal tegen te krijgen. We moesten weer een zege boeken en dat is gelukt. Van hieruit kunnen we verder omhoog kijken."

Ruiz: "PSV was de juiste keuze"

Als de absolute uitblinker van de Eredivisie maakte Bryan Ruiz enkele jaren geleden de overstap naar de Premier League. Daar kon de Costa Ricaan zijn draai niet vinden. Ruiz slaagde er bij Fulham niet in om zo dwingend te worden als hij bij FC Twente was. De technisch begaafde international van Costa Rica, momenteel gestald bij PSV, heeft gemengde gevoelens overgehouden aan die periode in Engeland.

Spijt heeft Ruiz niet. "Was Fulham een verkeerde keuze? Nee", stelt hij in gesprek met Het Nieuwsblad. "Mijn eerste jaar was moeilijk, maar ik speelde goed in mijn tweede jaar. Dit seizoen worstelde het hele team. Ik vind nog steeds dat ik een speler ben die voor de Premier League gebouwd is. Ik kan niet zeggen dat Fulham het voetbal speelt dat ik aanhang, maar ik kan het tegenovergestelde ook niet beweren."

Toen Martin Jol in Londen het schip moest ruimen en plaatsmaakte voor landgenoot René Meulensteen werd het perspectief voor Ruiz er niet rooskleuriger op. "Martin Jol, de manager die me aantrok, werd ontslagen en ik vroeg zijn opvolger, René Meulensteen, of hij me nog nodig had. Ik dacht aan het WK. Ik moest spelen, maar Meulensteen gaf me het gevoel dat ik geen deel uitmaakte van zijn plannen. Ik dacht dat ik het team nog wel kon helpen, maar hij had andere gedachten. Ik heb hem als manager nog wel hoog zitten."

Bij PSV voelt de 28-jarige dribbelaar het vertrouwen terugkeren. "Het was de juiste beslissing om naar PSV te gaan", stelt hij. "Het gaat goed en na het WK zal ik mijn opties overwegen. Ik sluit een terugkeer naar Fulham niet uit, omdat zij zich nog steeds kunnen handhaven. Londen is een fantastische stad."

Sinds zijn entree in Eindhoven kwam Ruiz tijdens negen competitiewedstrijden in actie, waarvan achtmaal vanaf de aftrap. Daarin wist hij vier keer het doel te vinden.

Voedselbanken kreunen onder toestroom klanten

Het aantal huishoudens dat aanklopt bij een voedselbank is vorig jaar flink gestegen. Zo'n 35.000 huishoudens vroegen om hulp, een stijging van dertig procent vergeleken met 2012. Het lukt de voedselbanken echter niet het groeiend aantal mensen een volwaardig en gezond voedselpakket te geven. Dat meldt koepelorganisatie Voedselbanken Nederland donderdag.

De effecten van de economische crisis hakken er nog altijd hard in, merken de voedselbanken. Naast de 'reguliere' klanten kloppen steeds meer zzp'ers, kleine en middelgrote ondernemers en mensen die in scheiding liggen aan voor een voedselpakket. "We verwachten dan ook niet dat het aantal klanten dit jaar zal afnemen", aldus een woordvoerder. "Of er meer klanten bij komen? We hopen het niet."

De voedselbanken hebben grote problemen om genoeg eten en drinken voor de hulpbehoevenden te vinden. De koepelorganisatie is daarom in gesprek met diverse partijen om voedsel dat overblijft richting de voedselbanken te krijgen. "Dat moet wel op een structurele manier gebeuren. Aan drie sneetjes brood hebben we niets", zegt de woordvoerder. "We zijn juist op zoek naar de grote hoeveelheden."

Maar deze initiatieven leveren naar verwachting pas over twee tot drie jaar genoeg eten op. Voedselbanken Nederland doet dan ook een 'dringend beroep' op organisaties en ondernemers om mee te denken over een tussenoplossing.

Volgens de koepel gaat nu slechts 0,3 procent van al het eten dat in Nederland wordt verspild richting de hulporganisatie. "Er is dus nog een wereld te winnen. De kunst is echter om daar structuur in aan te brengen en het eten vanuit de horecakeukens bij de voedselbank te krijgen", legt de woordvoerder uit.

Om grote hoeveelheden voedsel binnen te halen, wordt samengewerkt met supermarktketens. Een ander initiatief is Stichting Manna, waarbij mensen de akkers afstruinen nadat de boeren klaar zijn met oogsten. Dit levert volgens Voedselbanken Nederland al snel zo'n tienduizend kilo op, voedsel dat anders ligt te rotten op de velden.

Lavillenie doet mee aan FBK Games

De Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie doet in juni mee aan de FBK Games. Dat maakte de organisatie van de atletiekwedstrijd die jaarlijks in Hengelo wordt gehouden donderdag bekend. Lavillenie is de regerend olympisch kampioen. Bovendien sprong hij vorige maand het stokoude wereldrecord indoor van Sergey Bubka uit de boeken.

Na de Nederlandse sprinter Churandy Martina is Lavillenie de tweede topatleet die wordt vastgelegd. Binnenkort volgen er volgens directeur Hans Kloosterman 'nog meer mooie namen'. De FBK Games in Hengelo vinden plaats op zondag 8 juni.

Lavillenie komt met serieuze ambities naar Hengelo. "Het is voor mij een must om te winnen in een stadion waar de allerbeste atleten ten minste één keer in hun leven zijn geweest", zegt de 27-jarige Fransman. "Mijn doel is het stadionrecord te verbreken en daarvoor moet ik in ieder geval over 5,90 meter springen."

Kessing en Meijer zwaaien af bij hockeyclub Bloemendaal

Eby Kessing en Nick Meijer stoppen na dit seizoen met tophockey. Dit meldt hun club Bloemendaal aan hockey.nl. Zij geven hun voorkeur aan hun maatschappelijke carrière. Beide oud-internationals maakten gouden dagen mee op ’t Kopje. Zowel Kessing als Meijer belandde via Kampong bij Bloemendaal. Meijer (37 caps) maakte in 2004 de overstap vanuit Utrecht, Kessing (82 caps) volgde een jaar later.

Beide 29-jarige spelers hoorden tot het illustere gezelschap dat met Bloemendaal vijfmaal op rij landskampioen werd. Daarnaast wonnen zij twee EHL-titels met de Mussen. Zondag, wanneer Bloemendaal de thuiswedstrijd tegen Tilburg afwerkt, wordt op de club stilgestaan bij het afscheid van Kessing en Meijer. Mogelijk is dit niet hun laatste wedstrijd voor Bloemendaal. De Noord-Hollanders kunnen zich immers nog plaatsen voor de play-offs.

Ster ZLM Toer start met proloog in Bladel

De Ster ZLM Toer start dit jaar beginnen een proloog over zeven kilometer in de Brabantse plaats Bladel. De internationale wedstrijd met een rating 2.1 begint op 18 juni en de wedstrijd eindigt vijf dagen later in Boxtel. 

Ook vorig jaar finishte de Nederland-Belgische koers in Boxtel. Pim Ligthart sprintte daar naar de winst, Lars Boom stelde de eindzege veilig. Het zwaartepunt van deze koers ligt traditiegetrouw in de Belgische Ardennen. De vierde etappe is op papier de koninginnenrit. Deze rit gaat van Verviers naar La Gileppe en kent diverse klimmetjes. "Het is fantastisch dat we starten en finishen in echte wielergemeenten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we dé generale voor de Tour de France zijn", aldus voorzitter Anton Ganzeboom.

Etappeschema
Woensdag 18 juni, eerste etappe: proloog Bladel (7 km)
Donderdag 19 juni, tweede etappe: Rucphen - Sint Willebrord
Vrijdag 20 juni, derde etappe: Buchten - Buchten
Zaterdag 21 juni, vierde etappe: Verviers - La Gileppe
Zondag 22 juni, vijfde etappe: Gerwen - Boxtel


Onderzoek naar beperken voorwaardelijke vrijlating

Er komt een gedegen onderzoek naar een systeem waarbij gevangenen alleen nog vervroegd kunnen vrijkomen als zij zich goed hebben gedragen. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag tijdens een debat over het gevangeniswezen.

Aanleiding is de vervroegde vrijlating van Volkert van der G. op 2 mei. Verschillende partijen willen een eind maken aan het 'automatisme' dat gevangenen vrijkomen als ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten. Over de manier waarop bestaat echter nog geen eensgezindheid, zo bleek tijdens het debat.

Regeringspartij VVD wees op het nieuwe systeem van 'promoveren/degraderen' in gevangenissen, waarbij gedetineerden bij goed gedrag worden beloond en bij slecht gedrag worden gestraft. Ard van der Steur (VVD) wil de voorwaardelijke invrijheidstelling koppelen aan dit systeem. Wie zich niet goed gedraagt in de gevangenis, kan dan niet vervroegd vrijkomen.

Afschaffen van het systeem van de voorwaardelijke invrijheidstelling gaat de liberaal echter te ver. Daarvoor leek Lilian Helder (PVV) wel te pleiten. "Wat betreft de PVV gaat er een streep door de voorwaardelijke invrijheidstelling." Er moet een eind komen aan het automatisme dat gevangenen na twee derde van hun straf vrijkomen, stelde zij. Helder kondigde een initiatiefwet aan die dit mogelijk moet maken.

Madeleine van Toorenburg (CDA) liet weten wel oren te hebben naar de koppeling van de vervroegde invrijheidstelling aan het systeem van promoveren/degraderen, zoals ook de VVD dat voor ogen heeft. Voorwaarde is wel dat dit systeem goed werkt.

Teeven ziet zelf nog geen aanleiding om het huidige systeem te wijzigen, zei hij. Niettemin toonde hij zich bereid er uitgebreid onderzoek naar te laten doen, dat zal worden uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van zijn ministerie. Op basis van dat onderzoek kan dan worden besloten de wet al dan niet te wijzigen.

Alimentatie niet betaald? Rijbewijs kwijt!

Vanaf de tweede helft van het jaar kunnen Belgische rechters het rijbewijs intrekken van een ouder die de alimentatie voor zijn kinderen weigert te betalen. Ook kan er beslag gelegd worden op goederen tot 15.000 euro.

Een commissie in het Belgische parlement heeft daarvoor het sein op groen gezet. Volgens minister van Financiën Koen Geens kan de wet rond de zomer al in werking treden.

Met deze regeling pakken we het niet-betalen van onderhoudsgeld strenger aan’, aldus Geens, die hoopt dat hiermee de armoede onder kinderen afneemt.

Voor hoelang de wanbetalers hun rijbewijs moeten inleveren zal nog moeten blijken in de praktijk. Het oordeel daarover wordt namelijk aan de rechters gelaten, al neemt Geens aan dat de hoogte van het verschuldigde bedrag een rol zal spelen.

De maatregel tot intrekking van het rijbewijs werd ooit geopperd door een aantal professoren. Zij deden het idee op in Angelsaksische landen, waar niet alleen het rijbewijs maar ook de internationale reispas kan worden afgenomen.

De Belgische wet is vooral gericht op mannen, omdat die vaak gevoeliger zijn voor het niet kunnen gebruiken van hun auto, maar die ook oververtegenwoordigd zijn als het om niet-betaalde alimentatie gaat.

De instantie die in België bijspringt als de verplichting tot onderhoudsgeld niet wordt nagekomen - de Dienst voor Alimentatievorderingen (Davo) - noteert elk jaar een forse stijging van ouders die bij hen aankloppen. Het totale uitstaande bedrag voor onbetaalde alimentatie bedroeg vorig jaar 280 miljoen euro. Met behulp van de Davo kon nog 74 miljoen worden teruggevorderd, maar ruim 200 miljoen bleef dus onbetaald.

Japanner na 45 jaar uit de dodencel

Een Japanse rechtbank heeft donderdag de vrijlating gelast van Iwao Hakamada, een 78-jarige voormalige profbokser die meer dan 45 jaar in de dodencel heeft gezeten. De rechtbank gelastte een nieuw proces voor hem, omdat hij waarschijnlijk op basis van vals bewijs ter dood werd veroordeeld voor de moord op een gezin.

Het doodvonnis van Hakamada werd nooit voltrokken vanwege de lange beroepsprocedures. Hij werd in 1968 veroordeeld, maar het Hooggerechtshof wees pas 27 jaar later zijn eerste verzoek om een nieuw proces af. Hij diende in 2008 een tweede beroep in, dat donderdag door het hof werd gehonoreerd op basis van een nieuwe analyse van dna-materiaal.

Hakamada is pas de zesde ter dood veroordeelde in Japan die een nieuw proces krijgt. Vier van de eerdere veroordeelden werden daarin vrijgesproken, de vijfde zaak loopt nog.

De uitspraak van donderdag vestigt opnieuw de aandacht op de veel bekritiseerde besloten verhoormethodes in Japan, waarin verdachten tot bekentenissen worden gebracht. Ook Hakamada had bekend, al trok hij die bekentenis later tijdens zijn proces weer in. Hij werd veroordeeld voor de moord op een zakenman en diens gezin en het in brand steken van hun woonhuis waar hij tot het inwonend personeel behoorde.

Amnesty International zegt dat de Japanse autoriteiten 'zich moeten schamen voor de barbaarse behandeling' die Hakamada kreeg. Net als de meeste ter dood veroordeelden in Japan heeft hij de meeste tijd in afzondering doorgebracht. "Meer dan 45 jaar heeft hij geleefd onder de constante angst voor executie, zonder van de ene op de andere dag te weten of hij ter dood zou worden gebracht. Dit is psychologische marteling bovenop een toch al wrede en inhumane straf", aldus Roseann Rife, researchdirecteur van Amnesty voor Oost-Azië.

Krul voorlopig aan de kant met knieblessure

Tim Krul kan voorlopig niet in actie komen voor zijn club Newcastle United. De Nederlandse keeper kampt met een knieblessure. "Hij is zeker twee tot drie wedstrijden niet inzetbaar. Rob Elliot is zijn vervanger", meldt trainer Alan Pardew donderdag op de website van de huidige nummer acht van de Premier League.

Krul is dit seizoen tot nu toe de speler met de meeste speelminuten voor Newcastle. De vijfvoudig international stond in alle 31 competitiewedstrijden onder de lat. De doelman werd dit kalenderjaar echter nog niet opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Warface Xbox 360 Edition open bèta van start

De free-to-play multiplayer-shooter van Crytek en Microsoft studios Warface Xbox 360 Edition is vanaf nu in open bèta. Het spel was tot kort nog in de gesloten bèta maar is nu beschikbaar voor iedereen zolang ze Xbox Live Gold hebben.

Warface heeft verschillende gamemodi zowel competitief als coöperatief. Het is wel belangrijk in het spel om met je team samen te werken, zo heb je ook vier unieke soldaatclasses die elkaar ondersteunen. Zo heb je een medic die teamgenoten kan genezen en defibrilleren, of een soldaat die ervoor zorgt dat de rest wel genoeg munitie heeft.

Alle experience, currency en wapens dat je vrijspeelt in de bèta zullen overdragen naar het uiteindelijke spel wanneer het uitkomt.

Bejaarde geeft belletjetrekker (12) klap met zweep

Een 12-jarige jongen uit Breda heeft woensdag een klap met een stok of zweep gehad van zijn 77-jarige buurman. Het jochie had bij de oude baas belletje getrokken, maar dat kon deze niet hebben, meldt de politie donderdag. Agenten moesten de man met geweld meenemen omdat hij zich verzette bij zijn arrestatie.

De Bredanaar verklaarde op het bureau dat hij al herhaaldelijk was lastiggevallen door kinderen. Hij sloeg naar eigen zeggen in een opwelling. De man zit nog vast.

De verwondingen van het jongetje vielen mee. Hij hoefde niet naar een ziekenhuis.

IMF wil Oekraïne tot 13 miljard euro lenen

Het Internationaal Monetaire Fonds wil Oekraïne een lening tussen de 10 en 13 miljard euro verstrekken. Dat heeft het IMF donderdag na besprekingen met de nieuwe regering in Kiev laten weten.

Oekraïne kampte met drie maanden van protesten tegen de regering voordat president Viktor Janoekovitsj eind februari het land ontvluchtte. De nieuwe regering heeft grote moeite de economie boven water te houden. De inlijving van de Krim door Rusland heeft de problemen nog groter gemaakt.

Het IMF zegt dat het bedrag van de lening nader zal worden bepaald als er meer duidelijk is over wat Oekraïne precies nodig heeft en wat voor hulp het land nog meer kan krijgen.

Martin Garrix ontvangt platina plaat in de VS

De Nederlandse dj Martin Garrix heeft in de Verenigde Staten een platina award gekregen voor zijn single Animals. "Bedankt allemaal", schreef de 17-jarige dj op Twitter bij een foto van zijn plaat. Het nummer ging meer dan een miljoen keer over de toonbank.

Garrix kreeg de award uitgereikt door platenmaatschappij Casablanca Records, die het nummer in de Verenigde Staten uitbracht. Animals scoorde een 26e plek in de Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100.

Ook in andere landen deed het nummer het goed. Zo stond Animals in onder meer Groot-Brittannië, België en Hongarije op de eerste plek. Garrix, die eigenlijk Martijn Garritsen heet, staat op de veertigste plek op de lijst van beste dj's van de wereld die jaarlijks wordt samengesteld door DJ Magazine.

PvdA voorlopig uit beeld voor Amsterdamse coalitie

Een coalitie van D66, VVD en de SP is vooralsnog de enige mogelijkheid om een nieuw college te vormen in Amsterdam. Dat meldt verkenner Alexander Rinnooy Kan donderdag na gesprekken met alle Amsterdamse partijen. De PvdA, die voor het eerst sinds de oorlog niet de grootste partij werd, lijkt voorlopig buitenspel te staan.

Alle partijen gaven in hun gesprek met Rinnooy Kan aan dat D66, de grootste partij, het voortouw moet nemen bij de vorming van een nieuwe coalitie. Ook vinden alle partijen dat de nieuwe coalitie uit drie partijen moet bestaan. Als belangrijke thema's werden in de gesprekken onder meer het erfpachtstelsel en de woningmarkt genoemd.

D66, dat veertien zetels wist te veroveren, wil graag samenwerken met de VVD en een van de linkse partijen, om zo een 'sociaalliberale' coalitie te vormen. PvdA en GroenLinks, die respectievelijk tien en zes zetels behaalden, willen echter niet samenwerken zonder elkaar en geven de voorkeur aan een coalitie met D66.

Dan blijft de SP, dat het aantal zetels verdubbelde van drie naar zes, over in de eerste verkenningsronde. Die partij heeft aangegeven open te staan voor een samenwerking met de VVD en D66. Ook de VVD liet weten aan Rinnooy Kan te willen kijken naar een samenwerking met de twee partijen.

Verkenner Rinnooy Kan liet weten verrast te zijn door de voorkeur van de PvdA en GroenLinks, omdat zij twee van de drie voorgestelde coalities op voorhand al onmogelijk maken.

KNVB steunt invoering Nations League

De KNVB heeft ingestemd met het voorstel van de UEFA om met ingang van 2018 een nieuwe landencompetitie, de Nations League, te organiseren. Wel heeft de Nederlandse voetbalbond enkele voorwaarden gesteld. Dat liet directeur betaald voetbal Bert van Oostveen donderdag weten aan de NOS.

"We hebben ja gezegd tegen het concept, maar zien er nog wel wat haken en ogen aan zitten", vertelde Van Oostveen vanuit het Kazachse Astana, waar op het UEFA-congres werd gestemd over de plannen. "Er moeten niet meer wedstrijden komen. Veel spelers zitten nu al aan hun max. Bovendien willen we ruimte houden om vriendschappelijke wedstrijden te blijven organiseren."

Van Oostveen wees op de commerciële waarde die vriendschappelijke interlands hebben voor de KNVB. "Met die wedstrijden verdienen we veel geld. Daar kunnen we alle andere dingen mee betalen. Als die inkomsten wegvallen, moet dat worden gecompenseerd." De wedstrijden in de Nations League zullen vriendschappelijke interlands zo veel mogelijk vervangen. EK-kwalificatieduels blijven gewoon bestaan.

In sportief opzicht wordt de Nations League volgens Van Oostveen een grote stap voorwaarts. "Je voetbalt toch om iets te winnen en dat sportieve element is nu toegevoegd. Ik denk dat dat de grote winst is."

De UEFA kreeg op het congres groen licht van de lidstaten om de competitie in te voeren. De plannen moeten nog wel verder worden uitgewerkt. De bedoeling is dat de 54 landen worden ingedeeld in vier divisies. Dat moet gebeuren op basis van de coëfficiëntenlijst van de UEFA. In de zomer van 2019 strijden de vier beste landen uit Divisie A om de hoofdprijs.

Hoogopgeleide vrouwen krijgen vroeger kind

Het aandeel hoogopgeleide vrouwen die op hun dertigste moeder zijn is de afgelopen jaren gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft gepubliceerd. Onder laagopgeleiden nam het percentage 30-jarige moeders juist af.

Van de hoogopgeleide vrouwen geboren in 1980 had 37 procent in 2010 een of meer kinderen. Onder hoogopgeleide vrouwen uit 1970 was dat tien jaar eerder maar dertig procent. Onder laagopgeleide vrouwen daalde het aandeel moeders onder 30-jarige vrouwen de afgelopen tien jaar echter met drie procent.

Eveneens veranderd is het huwelijkspatroon. Was in 2000 nog meer dan de helft van de laagopgeleide vrouwen onder de dertig jaar getrouwd, in 2010 was dat maar iets meer dan veertig procent. Van de hoogopgeleiden was in 2000 veertig procent vóór hun dertigste gehuwd, in 2010 was dat drie procent minder.

Opstelten: Demmink niet in onderzoek

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) blijft erbij dat topambtenaar Joris Demmink niet naar voren is gekomen in het zogeheten Rolodex-onderzoek. Dat heeft hij donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

"Het Rolodex-onderzoeksdossier is door het Openbaar Ministerie recent wederom bestudeerd. De voorzitter van het College van procureurs-generaal heeft mij bij ambtsbericht van 24 maart 2014 laten weten, dat opnieuw is vastgesteld dat de oud-secretaris-generaal op geen enkele wijze in dit onderzoek naar voren is gekomen", schrijft Opstelten.

Batman is niet de Arkham Knight

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben vandaag nieuwe screenshots en artwork van Batman: Arkham Knight, onthuld.  In de onderstaande screenshots zien we onder andere Batman en zijn tegenstander, The Arkham Knight.

Batman: Arkham Knight is het slotstuk in de Arkham-serie. In dit laatste deel zal Batman oog in oog komen te staan met een nieuwe tegenstander, die speciaal voor dit deel door RockSteady zelf ontworpen is. Verder zal Batman ook weer geconfronteerd worden met een paar oude bekenden, zoals de Scarecrow, The Penguin, Two-Face en Harley Quinn.

Naast een nieuwe bad guy heeft Rocksteady ook een uniek design voor de Batmobile gemaakt, die voor het eerst in de Arkham-serie bestuurbaar zal zijn.

Batman: Arkham Knight verschijnt dit jaar exclusief voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Arkham Knight Batmobile

Arkham Knight

Arkham City overview

Batman is niet Arkham Knight

RockSteady Arkham Knight

Ontmoet de Arkham Knight

[NBA] Indiana verslaat Miami in topper

Indiana Pacers heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de topper tegen Miami Heat gewonnen. Voor ruim achttienduizend supporters in Indianapolis werd de regerend kampioen in een spannend duel met 84-83 verslagen.

De Pacers verstevigen door de zege hun koppositie in de Eastern Conference. Miami heeft dit seizoen vier wedstrijden minder gewonnen. Beide ploegen zijn al zeker van deelname aan de play-offs.

Paul George en Roy Hibbert leverden met respectievelijk 23 en 21 punten de belangrijkste bijdrage aan de overwinning van de thuisploeg. Zij haalden het echter niet bij LeBron James. De sterspeler van Miami maakte 38 punten, maar liet in de slotfase de kans op een belangrijke driepunter liggen.

Alle uitslagen van woensdag

Thuis Uit Uitslag
Utah Jazz Memphis Grizzlies 87 - 91
Sacramento Kings New York Knicks 99 - 107
San Antonio Spurs Denver Nuggets 108 - 103
Indiana Pacers Miami Heat 84 - 83
Minnesota Timberwolves Atlanta Hawks 107 - 83
New Orleans Pelicans Los Angeles Clippers 98 - 96
Boston Celtics Toronto Raptors 90 - 99
Detroit Pistons Cleveland Cavaliers 96 - 97
Charlotte Bobcats Brooklyn Nets 116 - 111 (n.v.)
Washington Wizards Phoenix Suns 93 - 99

18-jarige neemt McTattoo

Een 18-jarige knul uit Noorwegen heeft zijn lichaam verrijkt met een heuse McTattoo. Dit op last van zijn vrienden.

Zijn maten vonden namelijk dat hij te veel met de vrouwtjes bezig was. Geen idee wat daar mis mee is, maar hij moest kiezen tussen een Barbie op zijn kont of de bon van de Mac, waar ze op dat moment aan het eten waren, op zijn arm. Vanzelfsprekend koos de jongeman voor het laatste.

'Ik ben nu een levend reclamebord, maar ik zie het als een lolletje. Misschien is het niet meer zo grappig als ik 50 of 60 ben, maar het is mijn eigen keuze'. Een baan bij de Burger King kan hij in ieder geval op zijn buik schrijven.

De tattooshop vond het wel een mooie actie en vroeg of ze de rekening voor het zetten van de tattoo ook op hem mochten tatoeëren. Dat was geen probleem, vanaf aanstaande maandag staan er dus twee facturen op zijn lichaam. Ook een manier om je lichaam te verkopen...

Lilian Helder (PVV) terug in Kamer

PVV-Kamerlid Lilian Helder is weer teruggekeerd in de Tweede Kamer. Helder voerde donderdagochtend namens haar partij als eerste het woord bij het debat over de vrijlating van Volkert van der G.

Helder was de afgelopen dagen afwezig tijdens de crisis in Wilders' partij over de omstreden uitspraak van de partijleider over 'minder Marokkanen'. Mogelijk overwoog ook zij om de partij te verlaten.

Wilders zei dinsdag dat hij met Helder in gesprek was. Een dag later liet hij weten dat de Limburgse bij de partij blijft.

Dekker wil omroepdiscussie over inhoud

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) vindt dat de discussie over het omroepbestel 'vaak over vorm en bestel' gaat. "Het gaat vaak over systeem en niet over de programma's", zei Dekker donderdag bij de presentatie van het advies over de omroepen van de Raad voor Cultuur.

Dekker memoreerde de discussie over 'televisie voor de grachtengordel' en 'breed amusement voor iedereen'. "Dat zijn karikaturen."

Volgens Dekker is het publiek veelal tevreden met de programma's van de publieke omroep, maar zijn kijkers ook het gesteggel in Hilversum beu. "Mensen ergeren zich soms aan het bestuurlijke gedoe en eigenlijk is dat zonde", aldus de staatssecretaris. "Het werkt verlammend, juist in de tijd dat we krachten zouden moeten bundelen."

Dekker vroeg de Raad voor Cultuur vorig jaar om het advies, waarin nu wordt gepleit voor meer openheid van de publieke omroep door externe partijen ook de mogelijkheid te geven programma's te maken. De staatssecretaris liet weten tevreden te zijn met het 'mooie en goede' rapport.

Inhoudelijk wilde de staatssecretaris nog niet diep ingaan op het advies. "Een goed rapport vraagt om zorgvuldige lezing", laat hij weten. Hij gaat met verschillende partijen praten over het rapport en komt voor de zomer met een kabinetsreactie.

Dekker liet wel doorschemeren heftige reacties te verwachten vanuit Hilversum. "Ik heb pleisters in de auto liggen voor de twittervingers van Jan Slagter", grapte hij over de baas van Omroep MAX. "Dank voor het aanbod, maar ik heb ze niet nodig", reageerde die na afloop van de speech van Dekker.

Man stopt toverstaf van 20 cm in kont

Yul Hsing had onlangs een lumineus idee. De 53-jairge Chinees ging onlangs naar de speelgoedwinkel om daar een toverstaf te kopen. Vervolgens spoedde hij zich naar huis om daar het 20 centimeter lange gevaarte rectaal in de brengen.

Docter Wang Liu van het Jiusi Liberation Army Hospitaal in Nanchang keek vreemd op toen hij een nieuwe klant binnenkreeg. De beste man had namelijk een enorme plastic toverstaf in zijn kont zitten. Deze had de opa gekocht bij een plaatselijke speelgoedwinkel. "Voor mijn kleinzoon", zei hij nog tegen de verkoper.

Het met een zeepachtige substantie gevulde speeltje was helemaal niet voor Hsings kleinzoon. Welnee, want thuis stopte hij het ding direct op een plek waar de zon nooit schijnt. "Het was uit zijn vingers geglipt en hij was niet in staat om het terug te halen", laat Liu weten.

"Hij vertelde ons dat hij twee dagen bezig was geweest het speelgoedje uit zijn kont te krijgen. Het moet extreem veel pijn hebben gedaan. Hij was echter te beschaamd om direct naar het ziekenhuis gegaan."

De artsen zijn ruim een uur bezig geweest de toverstaf uit Hsings kont te bevrijden. "Het zou extreem gevaarlijk zijn geweest het ding in kont te laten zitten", vervolgt de dokter. "Het zou zelfs kunnen leiden tot de dood. Met zo'n ding in je aars kun je namelijk niet poepen, dus was hij vanzelf doodgegaan."

PS: In het bronartikel zijn enkele fotootjes te vinden van het incident

Nishikori verrast ook Federer in Miami

Kei Nishikori heeft op het masterstoernooi van Miami opnieuw voor een stunt gezorgd. De als twintigste geplaatste Japanner schakelde na David Ferrer (4) ook Roger Federer (5) uit. De Zwitser kwam in de derde en beslissende set weliswaar tot twee keer toe een break voor, maar ging na ruim twee uur spelen toch met 6-3, 5-7 en 4-6 onderuit.

Nishikori verzekert zich door zijn overwinning van een plaats in de halve finale. Daarin speelt hij vrijdag tegen Novak Djokovic, die titelverdediger Andy Murray met 7-5 en 6-3 versloeg. In de andere helft van het schema worden donderdag de kwartfinales tussen Rafael Nadal en Milos Raonic en tussen Aleksandr Dolgopolov en Tomas Berdych afgewerkt.

In het vrouwentoernooi plaatste Na Li zich als laatste voor de halve finale. De als tweede geplaatste Chinese versloeg Caroline Wozniacki (11) met 7-5 en 7-5. Ze moet nu met Dominika Cibulkova gaan strijden om een plaats in de finale. De andere halve eindstrijd gaat tussen Serena Williams en Maria Sharapova.

Raad behandelt meer klachten over journalistiek

De Raad voor de Journalistiek heeft vorig jaar meer klachten in behandeling genomen. De raad boog zich over negentig zaken, vijf meer dan in 2012. Nog eens dertig klachten werden uiteindelijk niet behandeld omdat de klagers hun bezwaren introkken. Dat staat in het jaarverslag dat donderdag werd gepubliceerd.

In verreweg de meeste gevallen werd geklaagd over onjuiste of tendentieuze berichtgeving, het niet of niet-goed toepassen van wederhoor en schending van de privacy. Daarnaast had een belangrijk deel van de zaken betrekking op het gebruik van bronnen.

De raad deed in 61 zaken een uitspraak. In 26 gevallen werd de klager al dan niet deels in het gelijk gesteld, terwijl 31 klachten ongegrond werden verklaard. In de rest van de gevallen achtte de raad zichzelf onbevoegd of de klager niet-ontvankelijk.

De klachten gingen over 42 verschillende media en een boek. Het aantal zaken over regionale dagbladen steeg vorig jaar met bijna 32 procent. Ook het aantal klachten tegen publieks- en opinietijdschriften steeg. Omroepen kregen juist minder klachten.

Thaise satelliet spot 300 voorwerpen in oceaan

Een Thaise satelliet heeft ongeveer driehonderd drijvende voorwerpen gespot in dat deel in het zuiden van de Indische Oceaan waar gezocht wordt naar sporen van het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines.

De maandag gemaakte opnamen van de Thaichote-satelliet tonen ongeveer 'driehonderd voorwerpen van verschillende grootte', zei Anond Snidvongs van het Thaise bureau voor ruimtevaartontwikkeling. Er waren twee dagen voor nodig om de beelden te verwerken. Ze zijn woensdag doorgegeven aan de autoriteiten in Maleisië.

De voorwerpen liggen ongeveer tweehonderd kilometer verwijderd van het gebied waar een Franse satelliet zondag 122 voorwerpen waarnam. Schepen zijn naar het gebied gestuurd om vast te stellen of ze afkomstig zijn van vlucht MH370, die op 8 maart met 239 mensen aan boord verdween.

Opnieuw meer bedrijfsauto's verkocht in Europa

Bedrijven in de Europese Unie hebben in februari voor de zesde maand op rij meer auto's, vrachtwagens en bussen gekocht dan een jaar eerder. De autoverkoop steeg vorige maand met 13,7 procent op jaarbasis. Dat heeft de Europese brancheorganisatie van autoverkopers ACEA donderdag bekendgemaakt.

In totaal werden in februari ruim 125 duizend nieuwe bedrijfswagens verkocht. De sterkste stijging vond plaats bij zware vrachtwagens (19,7 procent) en lichtere vrachtwagens (17,1 procent). De verkoop van het grootste segment bedrijfswagens, die van de bestelwagens, steeg met 13,2 procent tot bijna 103 duizend stuks. De verkoopt van bussen steeg met 8,5 procent.

De bedrijfswagendealers in Spanje waren het meest succesvol in februari. Zij sleten bijna de helft meer auto's dan een jaar eerder. In Duitsland (19,6 procent), Groot-Brittannië (16,3) en Italië (13,3) groeide de verkoop ook flink.

In Nederland waren de autohandelaren in februari minder succesvol. De verkoop daalde met 7,7 procent. Dat in de eerste maanden van het jaar de autoverkoop hier tegenvalt komt door het aflopen van een gunstige regelingen voor zuinige auto's en vrachtwagens op 31 december. Hierdoor hebben veel bedrijven hun aanschaf een paar maanden naar voren gehaald.

Seks voor het vaderland

Kan seks de toekomst van Denemarken redden? In een spotje vol spuitende champagne, Eiffeltorens en 'zwemmertjes' op reis naar een eicel, roept de Deense touroperator Spies Travel op tot seks op vakantie.

Dat zou volgens de firma de dalende geboortecijfers van het land moeten ombuigen naar boven en de vergrijzing moeten afremmen.

Volgens het reisbureau wordt jaarlijks tien procent van de Denen verwekt in het buitenland. Het is dus een zaak van staatsbelang om zoveel mogelijk op vakantie te gaan en daar nieuwe Denen te knutselen.

Spies Travel draagt zelf ook een steenjte bij. Het bedrijf belooft drie jaar gratis luiers aan kersverse ouders die kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk tijdens een vakantie met Spies Travel hun kind hebben verwekt. Een nieuwe variant op de selfie lonkt.

[vid] 'Vrouwen plassen uit kont'

Mannen blijken maar weinig kaas te hebben gegeten van het vrouwelijk lichaam. Zo denkt men zelfs dat een vrouw plast uit haar anus.

BuzzFeed heeft enkele heren bij elkaar gezet om te ontdekken hoe het zit met hun kennis over de voortplanting. De mannen, die zo te zien nog uit de kast moeten komen, moeten aan de hand van een kunststof model van de edele delen uitleggen hoe het nu ook al weer zit met het andere geslacht.

Het blijkt dus maar droevig gesteld met hun kennis over de anatomie van de dames. Zo weet het heerschap maar niet hoe je een clitoris stimuleert. En een baarmoeder, daar hebben de mannen nog nooit van gehoord.

Een persoon maakt het echter wel heel erg bont. Als hem wordt gevraagd waar die zeikwijven uit plassen, weet hij dat dit de punani is. Maar als hij deze moet aanwijzen, wijst hij de anus aan...

Weet jij het beter? Bekijk de video!

[vid] Trailer: Mila Kunis is sci-fi royalty in Jupiter Ascending

Warner Brothers heeft deze week een nieuwe trailer vrijgegeven voor Jupiter Ascending, de nieuwe sci-fi epic van de Wachowski's (The Matrix, Cloud Atlas).

De trailer toont een hoop spektakel en maakt duidelijk dat de film in ieder geval visueel z'n best doet indrukkend te zijn. Maar zoals Mila Kunis na een halve minuut al uitroept: wat is er eigenlijk aan de hand? Kijk zelf:

Jupiter Jones (Kunis) werd geboren in een nacht waarin de tekenen erop wezen dat zij voorbestemd was tot grootse dingen. Nu is ze volwassen en kan ze alleen maar dromen van de sterren, want de keiharde realiteit is dat ze overdag toiletten moet schoonmaken en het leven tot nu toe niet echt mee zit. Maar als Caine (Channing Tatum), een genetisch ontworpen soldaat, op aarde landt om haar op te sporen, ontdekt Jupiter wat de sterren voor haar in petto hadden. Haar genetische handtekening toont aan dat zij de erfgenaam is van een buitengewone erfenis die de balans in de kosmos kan veranderen.

Jupiter Ascending, met ook Sean Bean, Eddie Redmayne en Terry Gilliam, is vanaf 24 juli te zien in 3D.

Peugeot keert terug in Dakar Rally

Peugeot zal in 2015 meedoen in de Dakar Rally, zo heeft het Franse merk gisteren bekendgemaakt. Carlos Sainz en Cyril Despres zullen de bolides van de Franse autofabrikant gaan besturen. Het bedrijf wist tussen 1987 en 1990 de rally viermaal te winnen.

Maxime Picat, president-directeur van Peugeot: "Ons doel is om Dakar in 2015 te winnen. Na de Pikes Peak overwinning in 2013 bedachten we dat we meer konden doen met de samenwerking tussen Peugeot, Red Bull en Total. We keken naar opties om de samenwerking voort te zetten en kwamen daardoor uit bij Dakar."

Er zal volgend jaar in Buenos Aires gestart gaan worden met een Peugeot 2008 DKR, welke op 20 april in Beijing onthuld zal gaan worden. Aan de bolide is gewerkt door hetzelfde team als dat van het Pikes Peak-project. Coureur Sébastien Loeb verpulverde met een 208 T16 Pikes Peak afgelopen jaar het baanrecord.

Voor het nieuwe Dakar-project wordt teruggegrepen op ervaren krachten. Sainz is oud-wereldkampioen rallyrijden en won in 2010 voor Volkswagen de Dakar Rally. Dit jaar reed hij in een buggy, maar viel uit na een crash op een verbindingsroute. Zijn teamgenoot Despres is een ervaren motorcoureur. Hij won de Dakar op twee wielen maar liefst vijfmaal. Dit seizoen eindigde hij als vierde.

De nieuwe Dakar-clip van Peugeot (Bron: YouTube)

Backers van Oculus Rift willen geld terug

De overname van Oculus Rift door Facebook laat ook de originele Kickstarter-backers niet ongemoeid. Via de Oculus Rift Kickstarter-pagina zijn al diverse klachten binnengekomen over de deal en sommige backers willen of eisen zelfs hun geld terug.

De bedenker van Oculus Rift, Palmer Luckey, heeft in een verklaring aangegeven, "Dat deze stap nodig was om bepaalde risico's te kunnen nemen in het verdere ontwikkelproces van Oculus Rift". Hij zal zich momenteel niet echt "Luckey" voelen met de reacties die hij heeft gekregen van zijn backers, die in eerste instantie het project überhaupt mogelijkhebben gemaakt.

"What a disappointing decision to cash out even before getting first consumer version out," one backer wrote. Another said, "A sell out is a sell out, and it means the end of VR Gaming. Welcome your Social VR overlords."

"Too late for a refund? Unbelievable what happened. I was extremely optimistic for the future of this product and the company behind it, and this is how I'm repaid for my investment? Incredibly disappointing," aldus diverse Oculus Rift-backers.

Facebook Oculus

Horner stapt ook af in Catalonië

Chris Horner zal vandaag niet starten in de koninginnerit van de Ronde van Catalonië. De Vuelta-winnaar van 2013 heeft nog steeds last van zijn achillespees en geeft daarom geblesseerd op.

De 42-jarige Amerikaan stapte vanwege dezelfde blessure ook al vroegtijdig af in de Tirreno-Adriatico. Horner stond in Catalonië na drie etappes op 47 seconden van klassementsleider Joaquim Rodríguez. De volgende wedstrijd voor Horner is de Vuelta Ciclista al Pais Vasco, de Ronde van het Baskenland. Deze koers start op 7 april. In mei neemt Horner deel aan de Giro d'Italia.

Maart was uitzonderlijk zonnig en warm

Maart gaat de boeken in als een uitzonderlijk zonnige en warme maand. 's Nachts was het daarentegen juist vaak koud. De maand telde bijna net zoveel nachtvorst als de drie wintermaanden die eraan voorafgingen. Dat meldt weeronline.nl.

Het aantal zonuren in maart komt naar verwachting uit op 210, tegen 125 normaal. Tot nu toe zijn 165 zonuren gemeten maar met het zonnige weer van het komende weekeinde is de kans groot op zonrecords, aldus het weerbureau. Tot nu toe was maart 1931 het zonnigst met 198,5 uur.

De gemiddelde temperatuur komt uit op 8,4 graden. Normaal gesproken ligt dat rond de 6,2 graden. Deze maand komt daarmee op een derde plaats in de lijst van warmste maartmaanden. Alleen in 1990 en 1991 was het nog warmer met respectievelijk 8,5 en 8,8 graden.

In maart vroor het verder acht nachten. Dat is in vergelijking met de afgelopen winter relatief veel. In december, januari en februari vroor het 's nachts slechts tien keer.

De climax van de warme en zonnige maand volgt waarschijnlijk pas dit weekeinde. Zaterdag, zondag en maandag ligt de temperatuur rond de 20 graden waarmee het totaal aantal warme dagen kan uitkomen op vier. Dat zou volgens weeronline.nl een absoluut record zijn.

Inge de Bruijn jureert bij Sterren Springen

Inge de Bruijn is in het tweede seizoen van Sterren Springen te zien als jurylid. Dat heeft SBS6 donderdag bekendgemaakt. "Ik vind het een hele eer. Ik heb vaker meegedaan aan tv-programma's, maar nog nooit als jurylid", zegt de oud-zwemster.

De Bruijn was al eerder door SBS6 gevraagd om zelf van de duikplank af te gaan. "Maar toen had ik een vakantie gepland", laat ze weten in De Telegraaf. Voor de 40-jarige sportvrouw zou het wel een uitdaging zijn om als kandidaat mee te doen omdat ze hoogtevrees heeft. "In Amerika moest ik van mijn coach van de tien meter toren springen, daardoor kan ik me wel goed inleven in de kandidaten, denk ik."

SBS vervangt twee van de drie juryleden. Sportcoach Frans van de Konijnenburg keert terug, maar schoonspringster Daphne Jongejans en presentator Quintis Ristie worden vervangen. Het is nog niet bekend wie het derde jurylid wordt. Het programma, waarin onder anderen Britt Dekker, Marijke Helwegen en Sylvia Geersen te zien zijn, wordt vanaf zaterdag uitgezonden.

Landen akkoord met invoering Nations League

De UEFA roept een nieuwe landencompetitie in het leven. De eerste editie van de Nations League, zoals de competitie gaat heten, begint in september 2018 en moet de vriendschappelijke voetbalinterlands zo veel mogelijk gaan vervangen. De 54 lidstaten van de UEFA stemden donderdag tijdens een congres in de Kazachse hoofdstad Astana in met de woensdag al uitgelekte plannen.

"Dit is een erg belangrijke beslissing voor de toekomst van het voetbal", liet UEFA-voorzitter Michel Platini direct na de stemming weten. Door de invoering van de nieuwe competitie krijgt de televisiekijker meer interlands tussen toplanden voorgeschoteld.

De exacte opzet van de Nations League moet nog gestalte krijgen. De 54 landen moeten worden ingedeeld in vier divisies. Ook komt er een promotie-degradatieregeling. De vier beste landen uit Divisie A strijden tijdens een toernooi in juni 2019 om de hoofdprijs.

Comeback Phelps lijkt dichtbij

Een comeback van de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps lijkt niet ver weg meer. De meest succesvolle olympiër allertijden stopte na de Olympische Spelen van Londen in 2012. Er waren al eerder berichten over een comeback van Phelps, vooruitkijkend naar de Spelen in Rio de Janeiro in 2016. 

Volgens zijn coach Bob Bowman is hij inmiddels al weer vijf keer in de week in het water te vinden. Binnenkort zal hij zichzelf gaaan testen in een wedstrijd. "Hij is op dit moment weer in een zeer goede conditie'', aldus Bowman in de Amerikaanse media. "Hij voelt zich erg goed. We zijn nu aan het kijken of hij binnenkort misschien ergens een of twee wedstrijden kan zwemmen om te kijken hoe het nu gaat."

Vorig jaar heeft de winnaar van 22 olympische medailles, waarvan achttien gouden, zich al ingeschreven voor het testprogramma van het Amerikaanse antidopingbureau. 

Phelps
Phelps tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen 2012 (PRO SHOTS/DPPI)

Motorclub Bandidos nu ook in Alkmaar

De Bandidos breiden uit in Nederland. Nadat onlangs het eerste Nederlandse chapter van de Bandidos in Limburg van de grond kwam, meldt zich nu ook een plaatselijke afdeling van de motorclub in Alkmaar. Dat maken de Bandidos op hun website bekend.

De opmars leidt tot grote zorgen in Limburg. Woensdag greep de politie met groot machtsvertoon in bij een 'feest' van de Bandidos in Geleen. Daarbij werden vier mensen gearresteerd en werd een vuurwapen in beslag genomen. De afgelopen weken werd tot tweemaal toe een bomaanslag gepleegd op de woning in Nieuwstadt van de president van de Limburgse Bandidos, Harrie R. Op last van de gemeente werd de woning gesloten.

Minecraft gaat geen Oculus meer ondersteunen

Minecraft-ontwikkelaar Markus Persson, ook bekend als Notch, heeft via zijn Twitter-account laten weten dat hij zich terugtrekt uit het project waar Minecraft ondersteuning zou krijgen voor Oculus Rift. Dit is naar aanleiding van de overname van Oculus door Facebook.

Wel is er nog een bèta van Minecraft beschikbaar met Oculus Rift-ondersteuning, via de site van Oculus. Echter, is de naam nu veranderd in "MineCrift"

VS willen meer NAVO-troepen in Oost-Europa

De Verenigde Staten willen in NAVO-verband meer troepen inzetten in Oost-Europa. Dat heeft het Witte Huis woensdag gezegd. Het opschroeven van de troepenmacht is een reactie op de Russische annexatie van de Krim.

Adviseur nationale veiligheid Ben Rhodes zei dat de troepen bedoeld zijn voor NAVO-lidstaten die zich bedreigd voelen door Moskou. De Verenigde Staten denken daarbij vooral aan Polen, Estland, Letland en Litouwen. De VS gaan ervan uit dat de Europese NAVO-lidstaten ook een bijdrage leveren.

Volgens Rhodes wordt de inzet van de extra militairen volgende week besproken op een NAVO-bijeenkomst.

'Woonlasten stijgen trager dan ooit'

De gemiddelde woonlasten van huishoudens stijgen dit jaar in het traagste tempo ooit. Voor een doorsneehuishouden liggen de lasten in 2014 nog geen procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt donderdag uit een rapport van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo).

Omgerekend zien huishoudens met meerdere personen de kosten voor bijvoorbeeld het ophalen van afval en het gebruik van het riool met zes euro toenemen naar 704 euro per jaar. Dat bedrag verschilt overigens sterk per gemeente. Zo betalen inwoners van Bunschoten gemiddeld 514 euro, terwijl Wassenaarders 1183 euro betalen.

Dat de woonlasten zo licht stijgen, komt vooral doordat de afvalstoffenheffing omlaag gaat. Huishoudens betalen dit jaar bijna anderhalf procent minder om van hun afval af te raken. Omgerekend is dat een daling van 3,85 euro ten opzichte van 2013. De rioolheffing stijgt wel, met anderhalf procent, maar dat is trager dan ooit.

De onroerendezaakbelasting (ozb), een heffing die huiseigenaren aan de gemeente betalen, stijgt daarentegen wel sterker dan in voorgaande jaren. Gemiddeld neemt de ozb in Nederland met 2,7 procent toe naar 256 euro. Dat is een sterkere stijging dan gemeenten hebben afgesproken met het rijk.

'Burgemeester Zandvoort doet aangifte van ronselen'

Burgemeester van Zandvoort Niek Meijer gaat aangifte doen van het ronselen van stemmen. Dat meldt de IJmuider Courant donderdag. Hij heeft volgens de krant woensdagavond een tip ontvangen over ronselpraktijken.

Volgens een lokale partij zou het gaan om twee zetels. Dat zou neerkomen op achthonderd stemmen. Welke partij bevoordeeld zou zijn door de ronselpraktijken is niet bekend.

Meijer lichtte de gemeenteraad woensdag in. Een onderzoek van het Openbaar Ministerie kan geen invloed hebben op de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad. Die wordt namelijk donderdag geïnstalleerd, aldus Meijer in de krant.

Staking op Duitse luchthavens

Personeel van Duitse luchthavens heeft donderdag het werk neergelegd om de eisen van de vakbond Verdi in de loononderhandelingen met de overheid kracht bij te zetten. Gestaakt wordt in Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Keulen/Bonn, München en Stuttgart. Alleen al Lufthansa heeft zeshonderd, voornamelijk binnenlandse en Europese vluchten geschrapt, meldt het Duitse persbureau dpa.

Het luchthavenpersoneel is onder meer werkzaam in het schoonmaken van vliegtuigen, de bagage-afhandeling en het uitvoeren van persoonscontroles. De zogenoemde waarschuwingsstaking zal enkele uren duren.

Verdi heeft ook stakingen uitgeroepen bij gemeentes en kinderdagverblijven. De bond wil voor de 2,1 miljoen werknemers in openbare diensten een loonsverhoging van 3,5 procent en eenmalig honderd euro. De werkgevers hebben vooralsnog geen tegenbod gedaan.

Zoektocht vermist vliegtuig opgeschort

De zoektocht naar mogelijke brokstukken van het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines in het zuiden van de Indische Oceaan is donderdag opgeschort in verband met het weer. Vliegtuigen die naar het gebied waar op satellietbeelden 122 drijvende voorwerpen zijn gezien op weg waren zijn teruggeroepen naar Perth in Australië. Schepen blijven wel zoeken, zegt de Australische dienst voor maritieme veiligheid AMSA.

Elf vliegtuigen en vijf schepen waren ingezet om het gebied op zo'n 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth uit te kammen. In het gebied zijn brokstukken gezien die mogelijk afkomstig zijn van de Maleisische Boeing 777 die op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing verdween. Aan boord van vlucht MH370 bevonden zich 239 mensen.

Volgens de Maleisische minister van defensie Hishammuddin Hussein zijn de beelden die zondag zijn gemaakt door Franse satellieten de 'meest geloofwaardige aanwijzing die we hebben' over de plek waar het vliegtuig in zee moet zijn verdwenen. De in zee drijvende voorwerpen variëren in lengte van één tot 23 meter. "Als bevestigd wordt dat het gaat om vlucht MH370, dan kunnen we tenminste verder gaan met de volgende fase van diepzeeonderzoek", aldus Hishammuddin. De autoriteiten hopen de zwarte dozen te kunnen bergen, die mogelijk licht werpen op wat zich aan boord van het vliegtuig heeft afgespeeld.

Scandal-acteur aangeklaagd voor mishandeling

Columbus Short is weer in de problemen gekomen door zijn opvliegende karakter. De acteur, vooral bekend van zijn rol in de Amerikaanse tv-serie Scandal, werd woensdag opgepakt omdat hij anderhalve week geleden zijn geduld zou hebben verloren op een feestje in Los Angeles en een man meerdere keren zou hebben geslagen.

Het slachtoffer zou onder meer een gebroken neus aan de klappen hebben overgehouden. Hij was naar verluidt enkele minuten bewusteloos. De 31-jarige acteur wordt aangeklaagd voor mishandeling. Hij kwam op borg vrij maar moet binnen een maand voor de rechter verschijnen. Short riskeert een gevangenisstraf van vier jaar.

Short werd al eerder opgepakt vanwege zijn opvliegende karakter. Zo werd hij in februari twee keer gearresteerd omdat hij tijdens ruzies met zijn vrouw zijn handen niet thuis kon houden.

Unilever wil fabriek in Ethiopië

Unilever wil een fabriek gaan bouwen in Ethiopië. Dat bevestigt het Nederlands-Britse voedingsmiddelenconcern tegenover Novum Nieuws. "We zijn in gesprek met de plaatselijke overheid. Intern hebben we het besluit al genomen, we willen ermee doorgaan", zegt een woordvoerder in Londen.

De woordvoerder wil niet zeggen welk bedrag gemoeid is met de geplande investering. Een medewerker van de Afrika-afdeling van Unilever zei deze maand tegen persbureau Bloomberg dat men op 'soortgelijke schaal' wil gaan opereren als in Vietnam. Daar investeerde Unilever tussen 1995 en 2008 meer dan 130 miljoen dollar (92 miljoen euro).

In oktober vorig jaar kondigde Unilever ook al de bouw aan van een fabriek van 150 miljoen euro in Kenia, een buurland van Ethiopië. De investeringen passen binnen de strategie van Unilever om aan te haken bij de toenemende consumentenbestedingen in Afrika. Ethiopië heeft met circa 94 miljoen inwoners de grootste bevolking in Sub-Sahara Afrika na Nigeria. De Ethiopische economie groeide volgens het Internationaal Monetair Fonds in de voorbije vier jaar met gemiddeld 9,3 procent.

Unilever creëerde in 2011 een afdeling die zich speciaal richt op Afrika. Unilever heeft al fabrieken in onder meer Zuid-Afrika en Nigeria.

Volgens de door Bloomberg geciteerde medewerker wil Unilever de nieuwe fabriek in Ethiopië neerzetten in de 'Oostelijke Industriële Zone', een industriegebied dertig kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Addis Abeba dat is aangelegd door de Chinezen.

Unilever verkoopt in Ethiopië reeds bouillonblokjes van Knorr en wasmiddel van Omo. Het bedrijf gaat mogelijk eerst wasmiddel produceren voordat het levensmiddelen gaat maken, aldus de medewerker tegenover Bloomberg.

Kwart brandwondenpatiënten jong kind

Ruim een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. Dat meldt de Nederlandse Brandwondenstichting donderdag. In bijna negen van de tien gevallen worden de brandwonden bij peuters en kleuters veroorzaakt door ongelukken met hete vloeistoffen zoals koffie, thee of badwater.

Veel ouders onderschatten het gevaar van thee- of koffiekopjes, waarschuwt de Brandwondenstichting. Ze denken dat ze hun kinderen leren dat het gevaarlijk is, maar in veel gevallen overschatten ze de leercapaciteit van hun kind.

Bij kinderen tot 4 jaar leidt een ongeval met een kopje hete thee of koffie jaarlijks tot ruim tweehonderd opnamen in de drie Nederlandse brandwondencentra. Dit is volgens de stichting slechts 'het topje van de ijsberg'.

De tweehonderd opnamen betreffen alleen de kinderen die vanwege ernstige tweede- en derdegraads brandwonden de complexe zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. Op de spoedeisende hulp komen jaarlijks nog eens 1400 kinderen met lichtere brandwonden. Dat is 21 procent van het totaal aantal mensen dat zich met brandwonden meldt.

De Brandwondenstichting begint nu met een uitgebreide voorlichtingscampagne om te proberen het aantal jonge slachtoffers drastisch te verminderen.

'Wantrouw fondsen die vergadering ver weg houden'

Beleggers moeten beursfondsen die hun algemene vergadering ver van hun hoofdkantoor houden goed in de gaten houden. Volgens Amerikaans onderzoek is de kans groot dat deze bedrijven slecht nieuws gaan brengen, schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

De onderzoekers verbonden aan de Temple University in Philadelphia en de New York University bekeken ava's van Amerikaanse bedrijven tussen 2006 en 2010. Daaruit bleek dat als de vergadering duizend kilometer van het hoofdkantoor werd gehouden, de beurskoers in de zes maanden daarna gemiddeld met 3,7 procent inzakte.

De onderzoekers vermoeden dat bedrijven door een verre locatie te kiezen, proberen kritische vragen van analisten en aandeelhouders te vermijden. Beleggers hebben de truc volgens de onderzoekers nu overigens weinig in de gaten. Doorgaans reageert de aandelenkoers amper als bekend wordt gemaakt dat de algemene vergadering op een exotische plaats wordt gehouden.

'Van der Graaf vlucht mogelijk naar Duitsland'

Justitie houdt er serieus rekening mee dat Volkert van der Graaf na zijn voorwaardelijke vrijlating op 2 mei naar Duitsland emigreert. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van ingewijden. De moordenaar van Pim Fortuyn zou richting het oosten gaan om zo zeker te zijn van zijn veiligheid.

De reclassering stelt dat er vooralsnog geen voorbereidingen worden getroffen voor emigratie en dat daar ook geen aanleiding voor is, schrijft de krant. Maar in theorie zou Van der Graaf ook in het buitenland aan de reclasseringsvoorwaarden, zoals de wekelijkse meldplicht kunnen voldoen, aldus De Telegraaf.

Eerder werd al bekend dat hij niet naar zijn voormalige woonplaats Harderwijk zal terugkeren.

Jans: "Ik vind het sneu voor Gentenaar"

PEC Zwolle plaatste zich woensdagavond ten koste van N.E.C. Nijmegen voor de finale van de KNVB Beker. Trainer Ron Jans was na afloop dolgelukkig, maar leefde mee met Dennis Gentenaar. PEC was op eigen veld met 2-1 te sterk voor de Nijmegenaren. Bij beide doelpunten ging Gentenaar niet vrijuit.

De 38-jarige doelman gaf onlangs nog aan na dit seizoen te stoppen en hoopte afscheid te kunnen nemen met een prijs. Mede door zijn eigen fouten zit dat er nu niet in. "Ik vind het sneu voor hem. Hij heeft een fantastische loopbaan gehad, maar was in deze wedstrijd een beetje de schlemiel van N.E.C.. En wij waren de gelukkige winnaars", zei Jans na afloop.

Niet alleen Gentenaar zal een slechte nacht gehad hebben. Aanvaller Michael Higdon liet twee grote kansen onbenut. "Het was een moeizame overwinning. Maar dat zal ons verder worst wezen. Voor de tweede keer in het betaalde voetbal staat PEC in de bekerfinale en voor de eerste keer mogen we daarvoor naar De Kuip. Daar gaan we wel even van genieten", aldus Jans.

"Het besef komt denk ik pas achteraf", zei N.E.C.-aanvoerder Rens van Eijden na de wedstrijd in gesprek met Omroep Gelderland. "Voor mij is het nu een nederlaag en elke nederlaag is er één. En ik kan totaal niet tegen mijn verlies dus wat dat betreft is het sowieso klote. We waren er dichtbij om iets moois te bereiken in de beker. We hebben hard gewerkt om hier te komen, maar we hebben nagelaten om er iets moois van te maken. Duidelijk dat het heel zuur is voor Dennis Gentenaar."

N.E.C. heeft weinig tijd om te treuren. De Nijmegenaren moeten degradatie zien te voorkomen. "Ik weet niet waar vandaan, maar we moeten nu weer opstaan, koppen omhoog en doorgaan. We hebben nog vijf gigantisch belangrijke wedstrijden te gaan. We staan op een plek die niet N.E.C.-waardig is en we moeten alle zeilen bijzetten om erin te blijven."

Officiële Goat Simulator trailer

Herinneren jullie de trailer voor Dead Island? De dramatische muziek? De slow-mo? Het mist eigenlijk één ding. En dat was geiten. De tijd is nabij en je hoeft niet langer te fantaseren om een geit te zijn, Goat Simulator is bijna hier om die dromen te vervullen.

Goat Simulator begon als een grap, maar omdat zoveel mensen het daadwerkelijk wilden besloot de Zweedse developer Coffee Stain Studios het toch te maken. Op de game-crashing bugs na zal het spel miljoenen bugs hebben zegt de developer. Spelers kunnen ook hun eigen maps, missies, gamemodi en zelfs geiten uploaden naar de Steam Workshop.

Het spel komt toepasselijk uit op 1 april op Steam, wanneer je het speel preordert kun je het spel al spelen op 29 maart.

Spies & Glistrup

In Spies & Glistrup vertelt regisseur Christopher Boe het eigenzinnige, maar waargebeurde verhaal over reisondernemer Spies en belastingjurist Glistrup, die samen de reisorganisatie van Spies nieuw leven inblazen. De twee zijn tegenpolen van elkaar en hun beider situaties zijn vaak op zijn minst bijzonder te noemen. De film kantelt hierdoor twee kanten op, maar helt uiteindelijk wel naar de positieve kant van de score.

Ali B wil voorbeeld voor kinderen zijn

Ali B hoopt dat zijn twee kinderen een voorbeeld aan hem nemen. "Ik hoop dat ze vooral kijken naar de goede dingen die ik heb gedaan en daar een voorbeeld aan nemen", zegt de rapper en presentator donderdag in Spits.

"Als ze veel ambities hebben en ik ze help om die ambities te ontwikkelen, zullen ze nooit uit verveling de dingen doen, die ik vroeger heb gedaan", legt hij uit. Ali, die vroeger dealde en een gokverslaving had, denkt dat hij niet heel erg zou schrikken als zijn kinderen later zouden worstelen met een drugsverslaving. "Omdat ik het zelf ook heb meegemaakt. Dat scheelt."

De rapper is donderdagavond te zien in het nieuwe programma Ali B en de Veertig Wensen. In de serie zorgen probleemjongeren ervoor dat een laatste wens van senioren uitkomt. "Ik denk dat kijkers na de aflevering het gevoel hebben: ik ga even mijn oma bellen."

De 32-jarige Ali kan ook wel een wens voor zichzelf bedenken waar de jongeren mee aan de slag kunnen. "Een tweede Ali B", zegt hij. "Dan kan ik lekker op vakantie gaan en af en toe alleen maar kijken naar wat hij doet. Eventjes rust, dat lijkt me heerlijk."

'Belastingverhoging auto's heeft geen milieueffect'

De plannen van het kabinet om luchtvervuiling door auto's terug te dringen, hebben vrijwel geen effect. Dat blijkt donderdag uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. De maatregelen moeten samen 450 miljoen euro opleveren. Mogelijk doen ze dat, maar de milieueffecten zijn te verwaarlozen, stelt het planbureau.

Het autogebruik neemt weliswaar licht af, maar het verbruik per autokilometer en daarmee de CO2-uitstoot neemt toe, doordat de aanschafbelasting van de relatief duurdere zuinigere modellen wordt verhoogd. Hierdoor wordt de aanschaf van een minder zuinige auto aantrekkelijker, redeneren de onderzoekers.

In het begrotingsakkoord heeft het kabinet met een aantal oppositiepartijen afgesproken dat de aanschafbelasting van auto's vanaf 2015 wordt verhoogd. Ook is afgesproken dat de geplande verlaging van de motorrijtuigenbelasting wordt teruggedraaid.

'Nooit spijt gehad van een Mol'

"Ik heb nog nooit spijt gehad van iemand als Mol," zegt ex-eindredacteur Anton Jongstra van het populaire programma Wie is de Mol? in een exclusief interview met FOK!. Jongstra was veertien jaar bij het programma betrokken en werkte sinds 2005 als eindredacteur, waar hij eindverantwoordelijke was voor het kiezen van een Mol. In het programma reizen tien bekende Nederlanders naar het buitenland om geld te verdienen door middel van opdracht, maar één van heen is een saboteur: de Mol.

"Dennis Weening uit seizoen 8 staat zeker in mijn top drie beste Mollen. Daarnaast George (uit seizoen 3, toen er nog met onbekende Nederlanders gewerkt werd, red.) en Kees Tol van vorig jaar," vertelt hij verder. "Maar elke Mol heeft het op zijn of haar eigen manier gedaan." Wie is de Mol? won afgelopen jaar de Gouden Televizier-Ring en de laatste aflevering van het seizoen trok ruim 3 miljoen kijkers.

In een exclusief interview met FOK! vertelt Jongstra alles over het afgelopen seizoen en zijn carrière als eindredacteur bij het populaire programma. Het volledige interview is hier te lezen.

Gruwelijke brand in Cuijk voor de rechter

De rechtbank in Den Bosch buigt zich donderdag over de brand in een huis in Cuijk die vorig jaar juni aan drie vrouwen het leven kostte. Dennie J. uit Mill staat terecht op verdenking van brandstichting met fatale afloop.

De slachtoffers waren een moeder en haar twee dochters van 17 en 14 jaar. Nog op de dag van de brand werd J. aangehouden. Dat kostte nogal wat moeite, want de man had zich verschanst in een zendmast. De politie slaagde er pas na urenlange gesprekken erin hem te bewegen naar beneden te komen. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de verdachte ervan het vuur met voorbedachte rade te hebben aangestoken. J. ontkent.

Gruwelijke brand in Cuijk voor de rechter
Leave me alone. (Foto: ANP)

Veiligheidsraad bijeen om Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt donderdag bijeen om te vergaderen over mogelijke sancties richting Noord-Korea, dat woensdag twee raketten afvuurde richting de Japanse Zee. De Verenigde Staten hebben de ontmoeting met de 14 andere landen van de raad op de agenda geplaatst, zo meldden VN-diplomaten.

Noord-Korea vuurde de raketten voor de middellange afstand vermoedelijk af als reactie op een ontmoeting tussen de Japanse premier Shinzo Abe en de Zuid-Koreaanse president Park Gueng-hye in Den Haag deze week. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN veroordeelde de actie. "Die lanceringen zijn het tegenovergestelde van het opbouwen van vertrouwen in de regio."

Veiligheidsraad bijeen om Noord-Korea
Veiligheidsraad bijeen om Noord-Korea (Foto: ANP)

Amnesty: meer executies in 2013

In 2013 zijn er in 22 landen 778 mensen ter dood gebracht. Een jaar eerder waren dat er 682 in 21 landen. Dat heeft Amnesty International gezegd. De meeste executies werden volbracht in China, Irak, Iran, Saudi-Arabië, de Verenigde Staten en Somalië - in die volgorde.

China executeerde meer mensen dan alle andere landen tezamen. Het precieze aantal is echter onbekend, omdat de Chinese regering hier geen cijfers over vrijgeeft. In het aantal van 778 executies zijn daarom de duizenden doodvonnisen die jaarlijks in China worden voltrokken niet meegenomen.

In Europa zijn vorig jaar geen mensen geëxecuteerd. Wit-Rusland, het enige land in Europa dat nog de doodstraf hanteert, voltrok, voor het eerst sinds 2009, geen enkel doodvonnis. Wel sprak het land vier doodvonnissen uit, vaak na oneerlijke processen, aldus Amnesty.

Doodvonnissen werden over het algemeen voltrokken door middel van onthoofding, elektrocutie, de galg, dodelijke injecties en het vuurpeloton.

In Saudi-Arabië werden drie personen ter dood gebracht voor vermoedelijke misdrijven die zij begingen toen zij jonger dan 18 jaar waren. Ook in Jemen en Iran zouden minderjarigen zijn geëxecuteerd.

Geoffrey Rush hielp kindster met 'diefstal'

Pirates of the Caribbean-acteur Geoffrey Rush hielp zijn 13-jarige tegenspeelster Sophie Nélisse bij het stelen van een boek. Volgens de Australiër was dat de ideale voorbereiding voor haar rol in de verfilming van The Book Thief. "Ik zei dat als ze zich echt wilde inleven, ze een boek moest jatten", vertelt hij voor de camera van Novum Nieuws.

"Vlak tegenover de filmset in Duitsland zat toevallig een boekhandel", gaat Rush verder. "Na enige overtuiging deed Sophie werkelijk wat ik haar had gevraagd. Wat ze echter niet wist, is dat ik het boek natuurlijk al van tevoren bij de boekhandel had betaald. Iedereen wist er van."

The Book Thief is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Markus Zusak, waarin een jong verweesd meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland wordt opgevangen in een gastgezin. Om de ellende door te komen, steelt ze boeken, die ze samen leest met haar pleegvader, de rol van Rush. "Ik vind het perspectief van de film mooi", zegt de acteur, die in 1997 een Oscar won voor zijn rol in het drama Shine.

"Vaak zijn Duitsers in oorlogsfilms namelijk stereotypen", vervolgt Rush. "Hier niet. Je ziet de oorlog door de ogen van een 12-jarig meisje, haar vriendjes en tegen de achtergrond van een landelijk dorpje. Dat roept meteen veel empathie op", stelt Rush. "Bovendien weten veel tieners van nu, vooral in de Verenigde Staten, totaal niet wat er tijdens die oorlog gebeurde. Alleen daarom al zouden ze The Book Thief moeten gaan zien."

De 62-jarige steracteur, die als Captain Hector Barbossa ook acte de présence gaf in de Pirates of the Caribbean-reeks, constateert nu parallellen met de opkomst van het Nationaal Socialisme, begin jaren dertig. "Je merkt het overal, maar vooral in Europa: die ruk naar extreem rechts. Ook het religieuze fanatisme neemt toe. Waar dat helaas toe kan leiden, zie je in The Book Thief." De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

L'Wren Scott laat alles aan Mick Jagger na

L'Wren Scott laat al haar bezittingen na aan haar vriend Mick Jagger. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Post. De 49-jarige modeontwerper, die sinds 2001 een relatie met The Rolling Stones-zanger had, werd dinsdag begraven nadat ze vorige week maandag zelfmoord had gepleegd.

"Ik geef al mijn juwelen, kleding, meubels, auto's en al mijn andere persoonlijke spullen aan Michael Philip Jagger", is te lezen in haar testament dat de krant heeft ingezien. Ook haar appartement ter waarde van acht miljoen dollar wordt aan de 70-jarige zanger nagelaten. Familieleden van de modeontwerper krijgen niets. Scott heeft haar testament vorig jaar mei laten opstellen.

Het is nog niet duidelijk waarom Scott zichzelf heeft opgehangen. De modeontwerper liet geen afscheidsbrief achter. Jagger, die met zijn band meerdere optredens afzegde, liet vorige week weten het erg moeilijk te hebben met haar dood. "Ik kan nog steeds niet begrijpen hoe mijn geliefde en beste vriend zichzelf zo van haar leven heeft kunnen beroven."

Ook Wassenaar gaat stemmen opnieuw tellen

In Wassenaar worden donderdag de stemmen die zijn uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw geteld. Dat liet de gemeente woensdagavond weten op zijn website. De verschillen in de einduitslag bij de verdeling van een restzetel zijn heel klein, werd besloten tijdens de raadsvergadering.

De openbare hertelling is donderdagochtend om 10.00 uur in het raadshuis. Veertig ambtenaren gaan onder toezicht van zittende raadsleden de stemmen hertellen, aldus de gemeente.

Ook de Brabantse gemeente Landerd gaat de stemmen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen hertellen, liet burgemeester Marnix Bakermans woensdagavond op Twitter weten.

'In veel gemeenten zijn spookstemmen uitgebracht'

In 235 gemeenten zijn er afwijkingen tussen het aantal opgekomen kiezers en het aantal getelde stembiljetten. Dat schrijft het AD donderdag. In totaal zouden zo'n 7387 spookstemmen zijn uitgebracht. Koploper is Amsterdam, waar bijna 2500 stemmen niet geldig zouden zijn.

De Kiesraad zou snel actie moeten ondernemen om te kijken of het gaat om fraude of oplettendheid, zeggen twee hoogleraren in het AD. "Beide zijn ongewenst", zegt hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten. Door de onregelmatigheden kan een restzetel net bij een andere partij terecht komen.

In de meeste gevallen is niet na te gaan of sprake is van slordigheden of van fraude. Een woordvoerder van de Kiesraad laat weten uit te gaan van administratieve fouten, omdat het tellen van de stemmen nog steeds met de hand gedaan wordt.

Woensdag bleek al dat in veel grote steden fouten zijn gemaakt bij het stemmen tellen. De krant onderzocht in totaal ruim driehonderd van de 380 gemeenten die vorige week verkiezingen hielden. In 67 van de onderzochte gemeenten klopt het aantal stemmen wel. In de top vijf 'misstanden' staan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Vlissingen en Almere.

Van der G. niet naar oude woonplaats Harderwijk

Volkert van der G. zal na zijn voorwaardelijke vrijlating op 2 mei niet weer in Harderwijk gaan wonen. Dat heeft directeur van de reclassering Sjef van Gennip woensdagavond in Pauw & Witteman gezegd. Omdat de moordenaar van Pim Fortuyn bekend is in zijn oude woonplaats, kan hij daar niet opnieuw gaan wonen, redeneerde Van Gennip.

Van der G. kan wel naar het buitenland, als hij zich maar houdt aan de voorwaarden die aan zijn vrijlating zijn verbonden. Zo moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering en in behandeling gaan bij een psychiater. Ook mag hij niet in Hilversum, Rotterdam en Den Haag komen. Om de gebiedsverboden te handhaven, krijgt hij een enkelband.

Ook krijgt Van der G. geen nieuwe identiteit, aldus Van Gennip.

Keeper Barcelona scheurt kruisband

Víctor Valdés heeft in de wedstrijd van FC Barcelona tegen Celta de Vigo de kruisband van zijn rechterknie gescheurd. Dat bleek woensdagavond laat bij onderzoek in het ziekenhuis. De keeper blesseerde zich toen hij een vrije trap van Celta de Vigo onschadelijk maakte en moest per brancard van het veld. Volgens de medische staf van de club is een operatie noodzakelijk en gaat het herstel maanden duren.

Door de zware blessure komt er voor Valdés een triest einde aan zijn periode bij Barcelona. In januari maakte hij bekend zijn aflopende contract niet te verlengen en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Bovendien gaat het WK aan de neus van de 32-jarige doelman voorbij. De verwachting was dat hij met Iker Casillas zou moeten strijden om de plaats onder de lat bij Spanje.

Valdés debuteerde in 2002 in de hoofdmacht bij Barcelona en kwam in totaal tot 387 wedstrijden. Hij won met de club uit zijn geboortestreek onder meer drie keer de Champions League en zes Spaanse titels.

Celtic opnieuw kampioen van Schotland

Celtic is voor de derde keer op rij en voor de 45e keer in de clubhistorie kampioen van Schotland geworden. Door een 5-1 overwinning uit bij Partick Thistle is de club uit Glasgow niet meer te achterhalen voor de concurrentie. Sinds 1929 werd een titelrace nooit meer al in zo'n vroeg stadium beslist.

Virgil van Dijk maakte in de kampioenswedstrijd de negentig minuten vol. De met een blessure kampende Derk Boerrigter zat niet bij de selectie.

Celtic heeft met 45 titels nog geen record in handen. Glasgow Rangers, dat in 2012 wegens financieel wanbeleid enkele divisies werd teruggezet, werd 54 keer Schots kampioen.

Saxofoon John Coltrane naar Smithsonian

Een van de tenoorsaxofoons van John Coltrane gaat naar het Amerikaanse Smithsonian Museum of American History. Het instrument is gedoneerd door Ravi Coltrane, een van de zoons van de jazzlegende.

De saxofoon - een Selmer Mark VI die in de jaren zestig in Parijs werd gemaakt - gaat deel uitmaken van de reeds bestaande jazzcollectie van het museum. Het is een van de drie tenoorsaxofoons waar Coltrane op speelde.


12 minuten genieten geblazen!

[PD] Real Madrid verliest, Atlético profiteert

Real Madrid heeft slechte zaken gedaan in de strijd om de Spaanse landstitel. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti ging drie dagen na de verloren Clasico tegen FC Barcelona ook onderuit tegen Sevilla: 2-1. Stadgenoot Atlético Madrid profiteerde optimaal en staat door een 1-0 thuiszege op Granada nu alleen bovenaan in Spanje.

Omdat FC Barcelona eerder op de avond met 3-0 had gewonnen van Celta de Vigo, kon Real Madrid zich eigenlijk geen misstap veroorloven. Een vroege openingsgoal van Cristiano Ronaldo leek ook een eenvoudige zege in te luiden, maar Sevilla knokte zich knap terug. Carlos Bacca scoorde in de negentiende minuut 1-1.

Na rust was Real Madrid sterker, maar Sevilla slagvaardiger. Na een prachtige pass van Ivan Rakitić schonk Bacca met zijn tweede doelpunt van de avond de thuisploeg de overwinning.

Atlético had een opleving van Diego Costa nodig om tegen middenmoter Granada puntenverlies te voorkomen. De spits maakte na een uur spelen met zijn 24e treffer van het seizoen het verschil. Atlético komt daardoor na dertig wedstrijden op een totaal van 73 punten, één meer dan Barcelona. De achterstand van Real Madrid bedraagt drie punten.

Djokovic schakelt titelverdediger Murray uit

Novak Djokovic heeft de halve finale van het masterstoernooi van Miami bereikt. De als tweede geplaatste Serviër won met 7-5 en 6-3 van titelverdediger Andy Muray (6). Djokovic kroonde zich in 2007, 2011 en 2012 tot winnaar in Key Biscayne.

De tegenstander van Djokovic is nog niet bekend. Die moet komen uit de ontmoeting tussen Roger Federer (5) en Kei Nishikori (20).

In het vrouwentoernooi verzekerde Dominika Cibulkova zich van een plaats bij de laatste vier. De Slowaakse, als tiende geplaatst, was in een spannende driesetter te sterk voor Agnieszka Radwanska (3): 3-6, 7-6 (5) en 6-3. Na Li (2) of Caroline Wozniacki (11) wordt haar opponente in de halve finale.

[PL] Liverpool boekt zevende zege op rij

Liverpool mag nog altijd blijven hopen op de eerste landstitel sinds 1990. De club van trainer Brendan Rodgers was woensdag op Anfield met 2-1 te sterk voor Sunderland en boekte zo al de zevende overwinning op rij in de Premier League. De achterstand van Liverpool op koploper Chelsea bedraagt slechts één punt.

Steven Gerrard zette Liverpool op het goede spoor door kort voor rust te scoren uit een vrije trap. Daniel Sturridge maakte er vroeg in de tweede helft 2-0 van. Sung-Yueng Ki bracht de spanning nog wel terug, maar de nummer achttien van de Premier League wist een nederlaag niet meer af te wenden.

Ook West Ham United boekte een 2-1 thuiszege. Hull City, dat door een rode kaart voor keeper Allan McGregor ruim een uur met tien man speelde, was het slachtoffer. Een eigen doelpunt van James Chester in de 54e minuut deed de nummer dertien van de Premier League de das om. West Ham staat elfde.

[Serie A] Knappe zege AC Milan in Florence

AC Milan heeft woensdag in de Serie A een knappe uitzege geboekt op Fiorentina. Door goals van Philippe Mexès en Mario Balotelli won de ploeg van trainer Clarence Seedorf op bezoek bij de nummer vier van de Serie A met 2-0. AC Milan blijft ondanks de tiende overwinning van het seizoen steken op de twaalfde plaats.

Nigel de Jong stond bij Milan in de basis, Urby Emanuelson bleef de hele wedstrijd op de bank. De Rossoneri maakten zondag al een einde aan een negatieve reeks door met 1-1 gelijk te spelen bij Lazio. Door de drie punten in Florence lijkt Seedorf weer wat steviger in het zadel te zitten.

Juventus kwam weer een stapje dichter bij de derde landstitel op rij. Door twee goals van Carlos Tévez werd met 2-1 gewonnen van Parma. De voorsprong op AS Roma, dinsdag met 2-1 te sterk voor Torino, bedraagt daardoor weer veertien punten. Napoli boekte een 4-2 uitzege bij hekkensluiter Catania en staat stevig derde.

Overige uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Chievo Verona Bologna 3 - 0
Cagliari Hellas Verona 1 - 0
Genoa Lazio 2 - 0
Atalanta Bergamo Livorno 2 - 0
Sassuolo Sampdoria 1 - 2

Koers Candy Crush-maker na beursdebuut omlaag

Het beursdebuut van de maker van het spelletje Candy Crush, King Digital, is in het rood begonnen. Het aandeel, dat dinsdag voor 22,50 dollar (16,30 euro) in de markt is gebracht, opende negen procent lager op 20,50 dollar.

Het van oorsprong Zweedse bedrijf verkocht dinsdagavond ruim 22 miljoen aandelen. Dat leverde het bedrijf een half miljard dollar op. King Digital werd in 2003 opgericht en bracht in april 2012 het spel Candy Crush Saga uit, dat zowel op mobiele telefoons, tablets als op Facebook te spelen is. Sindsdien produceerde het bedrijf ook andere spellen, zoals Pet Rescue Saga en Farm Heroes Saga.

Met vooral Candy Crush maakte King vorig jaar een winst van 7,8 miljoen dollar. De omzet ging ruim tien keer over de kop. Analisten betwijfelen echter of het bedrijf, dat inmiddels in Ierland is gevestigd, het succes van Candy Crush met andere spelen kan evenaren.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.