FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 april 2024

Van Straalen wordt op nat Assen 1e Nederlandse World Supersport-winnaar in 10 jaar

Voor de liefhebber van de motorsport werpen we nog even een korte blik op afgelopen weekeinde. Zoals eerder vermeld werd er op het TT Circuit van Assen volop geracet in het World Superbike-kampioenschap, maar ook in de klasse daaronder, het WK Supersport, werd flink gestreden.

Race één
De baan was op zaterdag nat voor de eerste race, maar de meeste toppers besloten het op slicks te wagen. Zo reed een hele zwik coureurs naar voren die doorgaans in het achterveld rijden, zoals de Australiër Tom Edwards. Later in de race begon de baan echter op te drogen en was het vooral Adrian Huertas die naar voren vloog.

De Spanjaard raasde op de Ducati naar zijn tweede zege van het jaar, voor de Italiaan Stefano Manzi en de Fransman Valentin Debise, beiden rijdend op een Yamaha. Glenn van Straalen reed een prima race en sloot deze als vierde af, nét achter Debise, terwijl Edwards als beste regenbandenrijder nog een knappe vijfde plek overhield aan zijn gok.

Race twee
Op zondag was het redelijk droog...tot men na de opwarmronde de grid op reed. Het kwam met bakken uit de hemel, maar de race ging van start en na een zeer lastige fase op slicks kwamen de eerste coureurs al binnen. Anderen wachtten nog één of twee ronden, gokkend op het einde van de regen, en zo ontstond een race waarin de kaarten meerdere keren volledig door elkaar werden geschud.

Richting de slotfase was Van Straalen bloedsnel en schoof hij in rap tempo op van de zesde plek naar de leiding. Huertas dreigde hem in de slotronde bij te halen, maar Van Straalen hield stand en pakte zijn allereerste World Supersport-zege, alweer tien jaar na het jaar waarin Michael van der Mark de wereldtitel pakte. Achter de met een prachtige oranje livery rijdende Van Straalen completeerden Huertas en de Fin Niki Tuuli het podium.

Suzuki wint steenkoude 24 uur van Le Mans na problemen Honda en Yamaha

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want op het Circuit Bugatti stond een van de klassiekers in de motorsport op het programma: de 24 uur van Le Mans. Het werd een uitermate koude editie, met name op de vroege zondagochtend kwam het vriespunt wel erg dicht in de buurt.

In de openingsfase bleven de topteams nog lekker dicht bij elkaar, maar al binnen twee uur was het wat echte kansen betreft klaar voor een van de topfavorieten: de #5 Honda van F.C.C. TSR Honda France stond veertig minuten binnen na een crash van Mike di Meglio. Ze knokten zich knap terug de top-10 in, maar aan het begin van de zondagmiddag klapte de ketting eraf met Josh Hook op de motor en dit keer was het definitief einde verhaal.

Een ander sterk team kwam niet verder dan 61 ronden, binnen twee uur lag de #333 Honda Viltaïs Racing er al uit met een motor die de geest had gegeven. De race was even in handen van twee van de andere grote topteams: de #12 SERT Suzuki en de #1 YART Yamaha, de regerend wereldkampioenen, tot Gregg Black met de Suzuki na iets minder dan drie uur tegen het asfalt ging. Black had op het verkeerde knopje gedrukt en dat zorgde voor problemen met de traction control, maar de schade bleef beperkt tot een minuut of vijf in de pitstraat.

De #99 Yamaha van het KM 99-team was lekker bezig en reed strak in de top-6, maar Randy de Puniet schoof de machine onderuit en moest minutenlang de pitstraat in, waarna hun rol min of meer voorbij was. Door de val van Black op de Suzuki kon de #1 Yamaha de leiding pakken en zij kwamen nagenoeg volledig probleemloos de steenkoude nacht door als leiders, gevolgd door de #37 BMW en de #12 Suzuki.

In het ochtendgloren, even voor zeven uur 's ochtends, ging het echter ook fout voor de Yamaha: Karel Hanika kegelde zijn machine onderuit en de motor liep flinke schade op. Het werd wel gerepareerd, maar men moest ineens knokken om überhaupt nog voor het podium te kunnen gaan. De #37 profiteerde met moeite, nadat precies op dat moment een pitstop problematisch verliep wegens een probleem met de uitlaat.

Door de problemen bij de Yamaha en BMW kon de Suzuki, die na de vroege val geen probleem meer kende, naar de leiding rijden en zo zou dat ook de rest van de race blijven: het team reed verder een snaarstrakke winst en de recordwinnaars boekten wederom een 24-uurszege op Le Mans, met Black, Etienne Masson en Dan Linfoot.

De #37 BMW met Ilya Mykhalchyk, Sylvain Guintoli en Markus Reiterberger finishte als tweede op een ronde van de Suzuki, vier rondes voor de YART Yamaha met Hanika, Niccolo Canepa en Marvin Fritz. De beste Nederlander in het veld was Wayne Tessels, die op de #41 Chromeburner-RAC 41-Honda naar plek negen reed.

NHL: Geweldige comeback helpt Canes langs Islanders, Oilers starten sterk

Maandagavond zijn er weer vier playoffwedstrijden afgewerkt in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. In twee series was men al toe aan de tweede wedstrijd, terwijl de laatste twee van in totaal acht best-of-sevenseries van start gingen.

Boston Bruins - Toronto Maple Leafs (1-0)
Na dik tien minuten kon men juichen in de TD Garden: Morgan Geekie zette de Bruins vanuit de powerplay op 1-0. Welgeteld veertien seconden later stond het dankzij Max Domi echter alweer gelijk, maar aan het eind van de eerste periode scoorde David Pastrnak voor de Bruins: 2-1. Laat in de tweede periode trok John Tavares de stand in de powerplay gelijk en halverwege de derde periode kwamen de Leafs op 2-3 dankzij Auston Matthews, die bij de eerdere twee goals de assist verzorgde. De Bruins kwamen niet meer terug en dus staat het 1-1 in de serie.

Carolina Hurricanes - New York Islanders (1-0)
Het ging niet zo lekker voor de Hurricanes in de laatste minuten van de eerste periode: Kyle Palmieri scoorde, kort daarop gevolgd door Bo Horvat, die voor 0-2 tekende. Vroeg in de derde periode bracht Anders Lee de thuisploeg met een powerplaygoal nog verder in de problemen, maar tien minuten later gloorde er hoop: 1-3 dankzij Teuvo Teravainen. Halverwege periode drie scoorde Seth Jarvis voor 2-3 en dik twee minuten later gingen de thuisfans pas echt uit hun plaat: een onetimer van Andrei Svechnikov stelde Sebastian Aho in staat de gelijkmaker te scoren. Negen tellen later bracht Jordan Martinook de Canes zelfs op voorsprong en met een empty netter maakte Jake Guentzel het vervolgens helemaal af: 5-3 en de Hurricanes staan op 2-0 in de serie.

Dallas Stars - Vegas Golden Knights
Na twee maanden blessureleed was Vegas-captain Mark Stone terug en hoe: na een ruime minuut opende hij in de powerplay de score al. Zeven minuten later verdubbelde Jonathan Marchessault de voorsprong, maar het was nog lang niet gedaan met goals in de eerste periode: Jamie Benn en Jason Robertson scoorden namens de Stars, Tomas Hertl tekende tussendoor voor de derde Vegas-goal. Vroeg in de tweede periode zorgde Brayden McNabb voor 2-4, halverwege de derde periode bracht Mason Marchment de hoop terug met 3-4, maar daar bleef het bij en dus openden de regerend kampioenen de playoffs met een zege.

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings
Zach Hyman opende na een minuut of zeven de score voor de thuisploeg, stelde niet veel later Adam Henrique in staat de 2-0 te maken en schoof zelf in de tweede periode de 3-0 binnen. Ryan Nugent-Hopkins tekende vervolgens voor 4-0, maar dankzij Mikey Anderson en Adrian Kempe kwamen de Kings weer in de buurt. Leon Draisaitl voorkwam dat met de 5-2 en Hyman completeerde zijn eerste playoffhattrick voor 6-2. Pierre-Luc Dubois en Trevor Moore brachten nog iets aan hoop terug voor de Kings in de slotminuten, maar een empty netter van Warren Foegele zorgde voor de 7-4 eindstand en een sterk begin voor de Oilers.

Speelschema
Woensdag 24 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 3; Toronto Maple Leafs - Boston Bruins (1-1)
Woensdag 24 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 2; Dallas Stars - Vegas Golden Knights (0-1)
Woensdag 24 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 2; Edmonton Oilers - Los Angeles Kings (1-0)

Donderdag 25 april, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 3; New York Islanders - Carolina Hurricanes (0-2)

NBA: Nuggets na fantastische comeback en buzzer beater op 2-0 tegen Lakers

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn maandagavond weer drie wedstrijden gespeeld in de playoffs. In één geval leverde dat weinig spanning op, de andere was zeer vermakelijk en vervolgens werd de avond afgesloten met een ware kraker.

Cleveland Cavaliers - Orlando Magic (1-0)
Van enige spanning was alleen in de eerste minuten sprake, daarna liepen de Cavaliers snel weg naar een voorsprong die bijna constant rond de tien punten bleef. Donovan Mitchell was goed voor 23 punten, Jarrett Allen pakte een indrukwekkende 20 rebounds en zo hielpen ze de Cavaliers naar een 96-86 zege en een 2-0 voorsprong in de serie.

New York Knicks - Philadelphia 76ers (1-0)
In Madison Square Garden was het zeker wél spannend, vooral nadat de Knicks de hele eerste helft tegen een achterstand aan hadden gekeken en in Q3 weer langszij kwamen. Het ging heen en weer in het vierde kwart, waarin Donte DiVincenzo met dertien tellen op de klok een drietje raakte voor de Knicks: 102-101. OG Anunoby maakte vervolgens twee vrije worpen en de laatste poging van Joel Embiid voor een driepunter ging mis: de Knicks wonnen met 104-101.

Denver Nuggets - Los Angeles Lakers (1-0)
De Lakers begonnen lekker aan de wedstrijd en vooral een 20-31 tweede kwart zorgde voor een forse voorsprong. Ondanks de 48-68 achterstand gaven de Nuggets niet op, beetje bij beetje werd het verschil kleiner en met 1:15 minuten te spelen trok Michael Porter de stand met een drietje gelijk: 95-95. De Lakers kwamen op 95-97, Jamal Murray gooide twee vrije worpen raak voor 97-97. Na een score van LeBron James raakte Murray nog eens voor 99-99 en in de buzzer werd hij de grote held: Murray gooide raak en hielp de Nuggets na een fantastische comeback naar een 101-99 zege.

Speelschema
Donderdag 25 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 3; Orlando Magic - Cleveland Cavaliers (0-2)
Donderdag 25 april, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 3; Philadelphia 76ers - New York Knicks (0-2)
Donderdag 25 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 3; Los Angeles Lakers - Denver Nuggets (0-2)

Zijlaard wint verrassend proloog Ronde van Romandië

Maikel Zijlaard heeft verrassend de proloog gewonnen van de Ronde van Romandië. De 24-jarige Nederlander was op een technisch parcours over 2,3 kilometer de snelste voor Cameron Scott en Julian Alaphilippe. Zijlaard is ook de eerste leider in de Zwitserse rittenkoers.

De Ronde van Romandië begon met een proloog van 2,3 kilometer. In deze korte afstand lagen maar liefst dertien bochten en op het technisch parcours was Maikel Zijlaard de snelste. De 24-jarige Nederlander klokte na 2,3 kilometer een tijd van twee minuten en 55 seconden en was daarin één seconde sneller dan Cameron Scott. Julian Alaphilippe klokte de derde tijd, de Fransman was twee seconden langzamer dan de Nederlander.

Voor Zijlaard was het zijn eerste profzege en hij mag woensdag van start gaan in de gele leiderstrui.

Results powered by FirstCycling.com

Deadpool & Wolverine redden het universum in nieuwe trailer

Let's Fucking Go! We citeren hier zowel Wade als Logan in de nieuwe trailer van Deadpool & Wolverine, want in tegenstelling tot de vorige trailer is "dé X-Man" hier wel volop in beeld.

De trailer suggereert dat Deadpool het universum moet redden en daarvoor de hulp zoekt van een Wolverine-variant die zijn eigen universum in de steek heeft gelaten. Beelden van een overleden versie van Giant-Man verwijzen naar de comics en de eerste beelden van Emma Corrin als Cassandra Nova geven een indruk van waar het duo het tegenop moet nemen.

Deadpool & Wolverine is in bioscopen te zien vanaf 24 juli.

Nieuw OMT bij elkaar: extra maatregelen nodig tegen mazelen

Mazelen is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen. Daarom adviseert het OMT dat broertjes en zusjes van kinderen met mazelen niet naar het kinderdagverblijf mogen gaan tot het einde van de incubatietijd. Dat is de periode waarin ze besmet zouden kunnen zijn maar nog niet ziek zijn geworden. Die duurt bij mazelen ongeveer twee weken. Het OMT adviseert ook om groepen binnen een kinderdagverblijf bij een besmetting zo veel mogelijk van elkaar te scheiden. Het OMT adviseert verder om extra vaccins in te kopen en om vaccinatie toegankelijker te maken, om de vaccinatiegraad te verhogen.

Regionale uitbraak
In Nederland zijn de afgelopen weken 64 besmettingen vastgesteld. De meeste gevallen zijn in Eindhoven en omstreken onder arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Volgens Tjalling Leenstra, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding, is er “sprake van een regionale uitbraak, maar zeker nog niet landelijk”. De vorige uitbraak van mazelen was zo’n tien jaar geleden, toen werden zo'n 3000 mensen ziek door mazelen. Meer hierover bij Skipr.

Ophef bij EU na beschuldigingen Von der Leyen over Pfizer-deal

De beschuldigingen door de Duitse AfD-politicus Anderson aan het adres van von der Leyen over de Pfizer-deal veroorzaakten oproer in het EU-parlement. Het geluid van de AfD-politicus werd weggedraaid tijdens haar toespraak.

Naar eigen zeggen uitte Anderson tijdens een zitting forse beschuldigingen van corruptie aan het adres van Von der Leyen. Na iets minder dan een minuut werd haar microfoon uitgeschakeld door het presidium van het parlement. Anderson publiceerde vandaag een opname van de scène op X en sprak van een "schandelijk incident".

Anderson beschuldigde Von der Leyen van vriendjespolitiek omdat de Duitse CDU-politica in 2021 tijdens de pandemie van het coronavirus "via sms" met Pfizer-baas Albert Bourla had onderhandeld over een contract ter waarde van 35 miljard. Von der Leyen zou daarna volgens Anderson hebben geweigerd om alle documenten openbaar te maken en een uitnodiging om te verschijnen voor de Covid-commissie te hebben afgewezen. Daarnaast negeerde ze hardnekkig verzoeken van de ombudsvrouw en lachte ze zelfs de berisping van de Europese Rekenkamer weg. Het EU-parlement zou haar daarom nu  een "rode kaart" moeten geven nu het Openbaar Ministerie een onderzoek naar haar instelt.

Toen Anderson vervolgens de voorzitter van de Commissie direct als corrupt bestempelde, werd ze onderbroken. Volgens de video-opname op X zei ze: "Het is al erg genoeg dat de voorzitter van de Commissie corrupt is. Maar een Parlement dat deze corruptie toedekt is net zo corrupt...". De reden van Anderson's verzoek om te mogen spreken was een motie om de agenda om te zetten zodat de vaccin deal kon worden besproken. De motie werd vervolgens verworpen door een meerderheid van de andere Europarlementariërs.

Europees Openbaar Ministerie neemt onderzoek over
Tot nu toe is er geen bewijs van specifiek wangedrag door von der Leyen openbaar gemaakt. De beschuldigingen aan haar adres worden al enkele jaren geuit, vooral op sociale media. Het tijdschrift Politico meldde begin april dat het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) het onderzoek naar beschuldigingen van crimineel wangedrag in verband met de vaccinonderhandelingen tussen von der Leyen en Bourla had overgenomen van het Belgische parket in Luik. De Belgen waren hier begin vorig jaar een onderzoek naar gestart.

Volgens de Neue Zürcher Zeitung verklaarde een woordvoerster van de EU-Commissie: "We hebben geen specifieke informatie over wat de EPPO zou kunnen onderzoeken". Er was niets meer te zeggen van officiële zijde "in de opmerkelijke zaak" van Von der Leyen die nu voor het eerst rechtstreeks wordt onderzocht op mogelijk crimineel wangedrag, legde de krant uit.

Bondsregering heeft blijkbaar geen weet van rechtshulpverzoeken
Volgens een bericht in de Berliner Zeitung heeft de Duitse regering bevestigd dat er een onderzoek loopt naar Von der Leyen. De regering is echter "niet op de hoogte van verzoeken om wederzijdse juridische bijstand of andere contacten tussen het Europese Openbaar Ministerie en Duitse autoriteiten in verband met onderzoeken naar de Covid-19-vaccincontracten van de Europese Commissie met Pfizer", schrijft de krant, die haar antwoord citeert op een vraag van BSW-parlementslid Leye.

Het is te hopen dat de onderzoekers geen middel onbeproefd laten en dat de Duitse autoriteiten - indien nodig - volledig meewerken, aldus Leye. Een "Duitse voorzitter van de EU-Commissie die voor miljarden euro's aan vaccincontracten via sms overeenkomt en vervolgens weigert de sms'jes aan het Europees Parlement te overhandigen, treedt de rechtsstaat met voeten en brengt Duitsland in verlegenheid". Leye's partijgenoot de Masi uitte ook kritiek op von der Leyen.

Zo knap jij jouw woning goedkoop en snel op!

Misschien herken je het wel, na verloop van tijd begint de oude laklaag op je kozijnen af te bladeren en begint het behang op de muur los te laten. Gelukkig kun jij dit zelf eenvoudig oplossen! Of je nu opnieuw gaat behangen of je hele woning een make over geeft online vind jij de beste producten voor de beste prijs en in dit blog helpen wij jou op weg welke producten nou eigenlijk het beste zijn en hoe jij de klus het best kunt aanpakken.

Het buitenom schilderen

De buitenkant van je woning is vaak het eerste wat mensen zien, en hierin speelt kleur een grote en belangrijke rol. Of je nu kiest voor een subtiele tint die harmonieert met de omgeving of juist voor een opvallende kleur die je huis laat stralen; de keuze van de juiste verf is cruciaal. Voor wie op zoek is naar een verf die niet alleen prachtig glanst, maar ook langdurige bescherming biedt tegen de elementen, is Sikkens rubbol xd high gloss de ideale keuze.

Met Sikken Rubbol XD High Gloss geef je deuren en raamkozijnen een nieuwe, mooie en duurzame look. Deze high-end lakverf staat bekend om zijn uitzonderlijke dekking en duurzaamheid. Het is speciaal ontwikkeld om bestand te zijn tegen de meest extreme weersomstandigheden, waardoor je minder vaak hoeft te schilderen. Ben jij jouw woning aan het opknappen en twijfel jij over welke verf het beste is? Dan is voor het buitenom Sikkens rubbol XD de juiste keuze!

Behang aan brengen

Naast de buitenkant van de woning is natuurlijk ook de binnenkant niet onbelangrijk! Door de woning te voorzien van een nieuw behang kan je de gehele uitstraling van je huis veranderen. Er is veel keuze uit verschillende soorten behang, zoals renovlies, glasvlies, en glasvezel behang. Renovlies behang is vaak de beste keuze omdat dit behang stevig, glad, scheuroverbruggend en eenvoudig te schilderen is! Dit type behang is ideaal voor het creëren van een strakke en moderne look in elke kamer. Het is bovendien zeer praktisch, omdat het helpt om kleine onvolkomenheden in de muur te maskeren en een solide basis vormt voor verdere decoratie. Bovendien biedt renovlies behang een duurzame bescherming voor de muren, waardoor deze langer mooi blijven. Het aanbrengen van dit behang is relatief eenvoudig, waardoor het een populaire keuze is voor zowel doe-het-zelvers als professionals. Met renovlies behang kun je dus op een eenvoudige en effectieve manier de uitstraling van je interieur transformeren.

Vloer verven

Naast het schilderen van de muren, kan het vernieuwen van de vloer een dramatische impact hebben op de uitstraling van je woning. Veel mensen hebben een oude houten of betonnen gietvloer in hun huis die door de jaren heen veel en zwaar belast is geweest, en daardoor slijtagesporen vertoont. Door de vloer te schilderen, geef je niet alleen je vloer een nieuw leven en een frisse uitstraling, maar transformeer je ook de gehele ruimte tot iets nieuws en levendigs.

Als je een betonnen vloer hebt en je je afvraagt hoe je een Betonnen vloer schilderen? Wees gerustgesteld dat het proces eenvoudiger is dan je misschien denkt. Met de juiste voorbereiding en materialen kan bijna elke vloer worden omgetoverd. Het begint allemaal met een grondige reiniging en het eventueel schuren van de ondergrond om een gladde basis te creëren. Vervolgens is het essentieel om de vloer stofvrij te maken en een geschikte primer aan te brengen, vooral bij poreuze materialen zoals beton, om een optimale hechting van de verf te garanderen.

Voor houten vloeren geldt een soortgelijk proces, waarbij schuren en reinigen cruciaal zijn om de verf goed te laten hechten. Afhankelijk van de gewenste afwerking kun je kiezen voor een specifieke houtverf of een universele vloerverf die geschikt is voor diverse ondergronden. Het belangrijkste is om producten te kiezen die duurzaam zijn en bestand tegen de dagelijkse belasting die een vloer moet doorstaan.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je ervoor zorgen dat je vloer er niet alleen geweldig uitziet, maar ook lang meegaat. Of je nu een strakke, moderne look wilt of iets warms en traditioneels, het schilderen van je vloer biedt eindeloze mogelijkheden om de uitstraling van je huis naar een hoger niveau te tillen.

verf

Verenigd Koninkrijk neemt omstreden deportatiewet aan

Het Verenigd Koninkrijk mag illegale migranten per vliegtuig naar Rwanda deporteren, nadat het parlement instemde met een omstreden wet. Rwanda is nu officieel aangemerkt als veilig land om juridische bezwaren tegen deportaties te voorkomen.

De wet heeft tot veel discussie geleid in Groot-Brittannië en de regering heeft jaren werk gehad om de wet door te kunnen voeren. De wet werd twee jaar geleden aangekondigd en sindsdien heeft er een langdurig juridisch en parlementair proces plaatsgevonden. Eerder werd het Rwandese deportatieplan door de hoogste rechter in het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd vanwege veiligheidsissues voor migranten en asielzoekers.

Dat probleem is nu door de Britse premier Sunak verholpen. Met de nieuwe wetgeving heeft de premier bereikt dat het veiligheidsargument niet meer in de weg staat. Het Lagerhuis heeft Rwanda na een zwaar debat met het Hogerhuis als veilig geclassificeerd. Naar verwachting zal de wet dinsdag door koning Charles worden ondertekend.

Migranten die zonder toestemming het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, worden uitgezet naar het Oost-Afrikaanse land ongeacht hun herkomst. Ze moeten daar asiel aanvragen, zonder de mogelijkheid om terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk. De wet verklaart Rwanda tot veilig derde land. Volgens de regering zou dit beroep tegen de deportaties voor Britse rechtbanken moeten voorkomen.

Premier Sunak verklaarde dat voorlopige bevelen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zullen worden genegeerd. De deportaties naar Rwanda zullen over tien tot twaalf weken beginnen. Sunak sprak van een baanbrekende wet in de strijd tegen illegale migratie. Mensen zouden hierdoor worden afgeschrikt om de gevaarlijke reis over het Kanaal in rubberboten te maken en van het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars blijft door de deportatiewet niets over, zei Sunak.

Critici betwijfelen dit en zien de wet als een schending van internationale verplichtingen op het gebied van asielbescherming. Ze beschuldigen Rwanda van mensenrechtenschendingen. De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, de heer O'Flaherty, zei in Straatsburg dat de wet belangrijke vragen oproept over de mensenrechten van asielzoekers en de rechtsstaat in het algemeen. Hij was bezorgd over het feit dat uitzettingen naar Rwanda nu mogelijk zijn zonder voorafgaand onderzoek van asielaanvragen.
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, de heer Türk, verwoordde soortgelijke gevoelens. Hij riep Groot-Brittannië op de wet te heroverwegen. 

OM: toename geregistreerde discriminatiefeiten in 2023

Het Openbaar Ministerie (OM) registreerde in 2023 meer feiten op grond van een verdenking van discriminatie dan in 2022. Vorig jaar ging het in totaal om 535 discriminatiefeiten, in 2022 betrof het 417 discriminatiefeiten. Dat blijkt uit het rapport Strafbare Discriminatie in Beeld 2023 van het OM, dat vandaag is gepubliceerd. 

In Strafbare Discriminatie in Beeld wordt gerapporteerd over de aard en omvang van de discriminatiefeiten die in 2023 bij het OM zijn geregistreerd. Het OM behandelt alleen de vormen van discriminatie die strafbaar gesteld zijn in het Wetboek van Strafrecht. Hieronder vallen twee soorten feiten: feiten die specifiek gaan over discriminatie (specifieke discriminatiefeiten) en andere feiten, zoals mishandeling, waarbij een discriminatieaspect meespeelt (ook wel codis-feiten genoemd: commune feiten met een discriminatieaspect).

Van de 535 in 2023 geregistreerde discriminatiefeiten is zowel het aantal specifieke discriminatiefeiten (211 feiten) als het aantal codis-feiten (324 feiten) gestegen. Bij de specifieke discriminatiefeiten ging het in de meeste gevallen om het delict groepsbelediging (artikel 137c Sr; 133 feiten), terwijl het bij de overige feiten vaak om belediging van een individu ging (artikel 266 Sr; 223 feiten).

Stijging discriminatiegrond antisemitisme
Het OM registreerde bij beide soorten discriminatiefeiten een stijging van de discriminatiegrond antisemitisme. In 2023 werd bij 181 discriminatiefeiten deze discriminatiegrond genoteerd ten opzichte van 94 feiten in 2022. Het merendeel van de feiten had betrekking op voetbalgerelateerde zaken die in 2023 door het arrondissementsparket Rotterdam in behandeling zijn genomen, waarbij antisemitische leuzen werden geroepen of via het internet werden verspreid. Ook de projecties op verschillende gebouwen en bruggen, die begin vorig jaar voor de nodige maatschappelijke onrust zorgden, hebben bijgedragen aan de stijging van het aantal feiten met de discriminatiegrond antisemitisme. Van het totaal aantal discriminatiefeiten met deze grond (181), hadden 9 feiten betrekking op incidenten die verband houden met de oorlog tussen Israël en Hamas. Het ging daarbij onder andere om uitingsdelicten gepleegd tijdens pro-Israël en pro-Palestinademonstraties.

Stijging discriminatiegrond hetero- of homoseksuele gerichtheid
Het grote aantal voetbalzaken in Rotterdam heeft ook gezorgd voor een stijging van het aantal feiten met de discriminatiegrond hetero- of homoseksuele gerichtheid. In 2023 werd ook bij 181 discriminatiefeiten deze discriminatiegrond genoteerd ten opzichte van 113 feiten in 2022.

De cijfers in dit rapport geven niet weer hoeveel discriminatie-incidenten zich in 2023 in Nederland daadwerkelijk hebben voorgedaan. Niet alles wat men als discriminatie kan ervaren, is strafbaar. Bovendien komt ook niet alles wat strafbaar is bij het OM terecht en wordt niet altijd aangifte gedaan van discriminatie. Het is ook mogelijk dat er na onderzoek geen verdachte wordt gevonden of dat er in een zaak onvoldoende bewijs is. Dit zijn enkele factoren die kunnen verklaren waarom het aantal geregistreerde feiten bij het OM altijd lager is dan de registraties bij de politie.

Gelijktijdig met het rapport van het OM is ook de jaarlijkse rapportage ‘Discriminatiecijfers 2023’, naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze rapportage geeft inzicht in de omvang van de geregistreerde incidenten en meldingen van discriminatie bij officiële instanties zoals de politie en antidiscriminatievoorzieningen.

Landelijk Expertisecentrum Discriminatie
Het rapport Strafbare Discriminatie in Beeld 2023 is opgesteld door het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie (LECD) van het OM. Dit expertisecentrum is verantwoordelijk voor het zorgvuldig oppakken, behandelen en afdoen van geregistreerde discriminatiefeiten bij het OM.

Het rapport Strafbare Discriminatie in Beeld  2023 is hier in PDF te downloaden.

Een greep uit de verschillende zaken van de parketten: 

  • Noord-Holland- Een vrouw zit met haar broer in de auto en wil gaan parkeren in haar garage. De ingang wordt echter geblokkeerd door een auto, ernaast staat een man. Om zijn aandacht te trekken, claxonneert de vrouw en probeert zij met handbewegingen de man te verzoeken om zijn auto te verplaatsen. De situatie escaleert, waarbij de man tegen de vrouw en haar broer roept “jullie Molukkers zijn een stelletje treinkapers”, “oprotten naar jullie eigen land” en “jullie zijn een stelletje zwartjes”. Een week later bedreigt dezelfde man de vrouw, omdat zij een foto maakt van zijn kentekenplaat. De verdachte krijgt op een OM-hoorzitting een taakstraf van 120 uur voor groepsbelediging, eenvoudige belediging en bedreiging. Hij gaat hier niet mee akkoord. De zaak zal daarom in 2024 aan de rechter worden voorgelegd, een zittingsdatum is nog niet bekend. Parketnummer 15-174128-2
  • Noord-Nederland- Een man komt, met zijn hulphond, voor een eerste afspraak bij een fysiotherapeut. De fysio therapeut zegt dat hij zijn hulphond volgende keer niet kan meenemen, omdat hij in zijn praktijk veel patiënten met chronische longaandoeningen heeft; de aanwezigheid van een hond vormt voor hen een gezondheidsrisico. De man voelt zich wegens zijn handicap gediscrimineerd en doet aangifte. Het OM seponeert de aangifte, omdat de fysiotherapeut naar oordeel van het OM voldoende heeft onderbouwd dat er sprake is van een redelijke grond om de hulphond te weigeren. Bovendien heeft
    de fysiotherapeut zich voldoende ingespannen om een redelijke en passende oplossing te vinden, zoals online fysiotherapie. De man heeft dit aanbod niet geaccepteerd. Onder die omstandigheden levert het weigeren van een hulphond geen strafbaar feit op. Parketnummer 18-297582-23

  • Amsterdam- Een Zuid-Koreaanse toerist komt bij een marktkraam, waarop de marktvrouw haar vraagt waar zij vandaan komt. Als de klant zegt dat zij Koreaans is, roept de marktkoopvrouw tegen de vrouw dat zij weg moet gaan, waarbij zij de klant meerdere malen krabt en slaat. Een week later komt een andere klant bij dezelfde marktkraam. De marktvrouw zegt tegen deze klant in het Mandarijn “jij bent Chinees toch, ga weg!” Er volgt een woordenwisseling waarin de klant probeert uit te leggen dat zij uit Singapore komt en geen Chinese ouders heeft. De marktkoopvrouw geeft de klant een vel papier waarop in het Mandarijn staat dat zij haar producten niet aan Chinese klanten wil verkopen, omdat er twee Chinese vrouwen zijn geweest die foto’s maken van haar koopwaar en niets kopen. De marktkoopvrouw wordt ten aanzien van het eerste incident vervolgd voor mishandeling en ten aanzien van het tweede incident voor beroepsmatige discriminatie. De vrouw is door de rechtbank voor beide feiten veroordeeld tot een geldboete van € 1000 waarvan € 500 voorwaardelijk. Parketnummers 13-210677-23 en 13-208993-23

  • Midden-Nederland- Een transgender vrouw verlaat een café. Op dat moment roepen drie mannen naar haar: “dat is een man, je bent een focking man”. Wanneer de vrouw daarna bij de bushalte staat, komen de mannen op haar af. Een van hen zegt: “je bent een man, je zal altijd een man blijven, een travestiet”, “je bent een vieze homo” en “doe niet zo stoer”. De vrouw vraagt hen wat ze van haar moeten en om haar met rust te laten. Een van de mannen slaat haar tegen het hoofd. De andere mannen proberen hem tegen te houden, maar hij probeert de vrouw nog een keer te slaan. De man die de mishandeling
    pleegt, wordt door de rechtbank veroordeeld en krijgt een taakstraf van 80 uur. Parketnummer 16-197008-23

  • Oost-Nederland- Een boa van de NS controleert een echtpaar op hun vervoersbewijs. Hij stelt dat de vrouw geen geldig vervoersbewijs heeft en houdt haar staande. In de discussie die ontstaat, zegt de vrouw dat zij wel een vervoersbewijs heeft gekocht, maar dat deze in de prullenbak is beland. De boa zegt tegen de vrouw dat hij een uitstel van betaling zal uitschrijven.
    Later die dag komt de boa het echtpaar weer tegen op het station, waarbij de man opnieuw met de boa in discussie gaat. De man scheldt de boa hierbij uit voor “kankerneger” en “kankerzwarte” en stelt dat de boa zichzelf “zou verkopen aan de witten”. De man krijgt van het OM een strafbeschikking met een geldboete van € 400 voor eenvoudige belediging van een ambtenaar in functie. Parketnummer 05-059245-23

  • Den Haag- Een vrouw wordt in de tram aangesproken door een man. Hij vraagt haar of ze een jongen of een meisje is. Als andere passagiers hierom moeten lachen, voelt de vrouw zich onprettig en stapt uit. De man volgt haar, waarbij hij meerdere keren “fuck you” roept en in haar gezicht spuugt. Als hij vervolgens wordt aangehouden, roept hij nog “kom mij pijpen vieze lesbie” naar de vrouw. De rechtbank veroordeelt de verdachte voor eenvoudige belediging tot een gevangenisstraf
    van zeven dagen, waarvan zes dagen voorwaardelijk. Parketnummer 09-213862-23

  • Rotterdam- Tijdens de wedstrijd Feyenoord - Go Ahead Eagles wordt door drie supporters een T-shirt gedragen waarop een adelaar staat. Deze lijkt op de adelaar die als symbool in nazi-Duitsland werd gebruikt. De adelaar op het T-shirt heeft, in plaats van een hakenkruis, het Feyenoord-logo tussen zijn klauwen. Op de mouw van het T-shirt staat hetzelfde symbool, met de tekst ‘Gott mit uns’. De T-shirts worden in beslag genomen. Het OM legt aan twee supporters een strafbeschikking op voor groepsbelediging met een geldboete van € 350. De zaak tegen de derde supporter wordt geseponeerd wegens een recente bestraffing voor een ander feit. Parketnummers 10-009579-23, 10-009577-23 en 10-129877-23

  • Zeeland-West-Brabant- Een man en zijn partner lopen na een carnavalsfeest ’s nachts hand in hand naar huis. Ze lopen langs een groep jonge jongens die “homo, flikkers, jullie horen niet op deze wereld, jullie moeten dood neervallen” naar ze roept. De man zegt dat ze hem en zijn vriend met rust moeten laten, waarna hij in zijn gezicht wordt geslagen en zijn neus breekt. De partner komt ten val en wordt tegen zijn hoofd geslagen. Eén verdachte wordt op de camerabeelden van het incident herkend door verschillende politieagenten. Deze minderjarige verdachte is door de kinderrechter veroordeeld voor
    openlijke geweldpleging tot een werkstraf van 30 uur. Parketnummer 02-199290-23

  • Oost-Brabant- Een leraar op een basisschool noteert in het schoolsysteem dat een van zijn leerlingen te laat is gekomen. De moeder van de leerling vindt dit onterecht en stuurt de leraar verschillende berichten via WhatsApp. Hierin schrijft zij onder andere 'ik ben echt zat gwn van jullie kk lelijke blanke mensen'. Zij heeft voor deze eenvoudige belediging, en voor het verspreiden van smadelijke berichten over de conciërge van de school, van het OM een strafbeschikking gekregen met een geldboete van € 500. Parketnummer 01-052365-23

  • Limburg- Een man en zijn partner worden regelmatig lastiggevallen door een buurman uit hun flat. Meerdere keren worden zij door hem uitgescholden, onder andere voor “kankerflikker”, “kankerhomo” en “smerige flikkers”. De man en zijn partner doen drie keer aangifte tegen de buurman, onder andere van belediging en mishandeling. Het OM seponeert twee aangiftes van belediging wegens gebrek aan bewijs. Bij een van de incidenten wordt de man door zijn buurman geslagen, bedreigd en uitgescholden voor “kankerflikker”. De buurman wordt gedagvaard voor belediging met een discriminatieaspect en voor
    mishandeling en bedreiging. De rechtbank verklaart het OM ten aanzien van de belediging niet-ontvankelijk, omdat bij de aangifte geen klacht is opgenomen (zie artikel 269 lid 1 Sr). De rechtbank veroordeelt hem wel voor mishandeling en bedreiging tot een taakstraf van 40 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken en een contactverbod met het slachtoffer voor de duur van 2 jaar. Parketnummers 03-075767-23 en 03-170741-23

Minister vraagt advies over openstaande straffen jeugdige delinquenten

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) gaat de rechter vragen om de openstaande straffen te beoordelen van een groep jeugdige delinquenten die door een stapeling van factoren hun straf nog niet hebben uitgezeten. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment wachten nog 36 jeugdige delinquenten al ruim 3 tot 5 jaar op tenuitvoerlegging van hun celstraf. In verreweg de meeste gevallen bedraagt de openstaande straf minder dan een maand. Het vaakst betreft het een veroordeling voor vermogensdelicten zoals diefstal en heling.

Minister Weerwind: “Deze jongeren moeten ook door met hun leven. Het is niet meer uit te leggen dat sommigen nu al bijna 5 jaar deze straf als een zwaard van Damokles boven hun hoofd hebben hangen zonder duidelijkheid. Ik wil van de rechter horen of het nu alsnog tenuitvoerleggen van deze straffen nog enig strafdoel dient en daarmee deze 36 jongeren duidelijkheid bieden. En die duidelijkheid kan ook zijn: je moet alsnog je straf uitzitten.”

De minister wil van de rechter weten of het alsnog tenuitvoerleggen van de straf passend is. Alle zaken worden daarom opnieuw voorgelegd aan de rechter; 6 zaken voor omzetting van de straf en 30 zaken voor een advies over de wenselijkheid van het alsnog tenuitvoerleggen, verminderen, veranderen of kwijtschelden van de oorspronkelijke straf.

De rechter kijkt bij de beoordeling onder meer naar de huidige omstandigheden waarin de delinquent verkeert, vergeleken met de omstandigheden die bekend waren tijdens de veroordeling. Waar nodig wordt voor de beoordeling van de zaken advies ingewonnen bij de Raad voor de Kinderbescherming of de reclassering. Ook het slachtofferbelang kan door de rechter worden meegewogen. Zoals gebruikelijk is het advies van de rechter richtinggevend voor het definitieve besluit van de minister.

Veiliger onderweg door een slimmere auto

Dankzij slimmer gebruik van informatie, kunnen auto’s steeds meer. Daarom gaat Nederland een samenwerking aan met de Zuid-Koreaanse automerken Kia en Hyundai. Samen gaan we kijken wat er mogelijk is om auto’s nog veiliger en duurzamer te maken.

Nederlandse gemeenten, provincies en het Rijk hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het beschikbaar maken van mobiliteitsdata. Denk bijvoorbeeld aan informatie over waar scholen staan, waar milieuzones starten en wat de snelheidslimieten zijn voor allerlei wegen.

Omdat Nederland die data zo goed op orde heeft, gaan Kia en Hyundai in ons land nieuwe functies lanceren. De autofabrikanten zullen die functies ontwikkelen, Nederland kan wel meedenken over wat er gewenst is om auto’s veiliger en duurzamer te maken. Een paar voorbeelden:

  • Kia en Hyundai gaan de data van de matrixborden boven snelwegen gebruiken om weggebruikers te informeren over de actuele maximumsnelheden en de afsluiting of openstelling van rijstroken.
  • Ook zullen de fabrikanten de in Nederland beschikbare data gebruiken om de auto’s waarschuwingen te laten geven voor naderende ambulances en bij het naderen van schoolzones.
  • Verder wordt onderzocht of de batterij van een elektrische auto als tijdelijke opslaglocatie kan worden gebruikt bij de stroomvoorziening van huizen.
  • Daarnaast wordt gekeken of en hoe er in auto’s een systeem kan worden gebouwd waardoor deze zichzelf kan aanmelden om toegang te krijgen tot een beperkt toegankelijk gebied. Zodat bijvoorbeeld een paaltje automatisch naar beneden gaat als nood- of hulpverkeer erdoorheen moet.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “Een auto die piept als je achteruitrijdt en te dicht bij een boom komt. Een auto die alarm slaat als je je gordel niet om hebt. Onze auto’s zorgen er steeds meer voor dat we veilig van A naar B komen. Nederland heeft de informatie over onze wegen enorm goed op orde, en die data kunnen fabrikanten gebruiken om auto’s nóg veiliger en duurzamer te maken. Mooi om te zien dat Kia en Hyundai die handschoen graag oppakken, ik ben enorm benieuwd hoe auto’s hierdoor de komende jaren worden verbeterd.”

Samenwerken met navigatie- en autofabrikanten
Vandaag heeft Nederland de intentieverklaring ondertekend in Zuid-Korea. De data die Kia en Hyundai gaan gebruiken, zijn overigens beschikbaar voor alle navigatie- en autofabrikanten. De samenwerking is dus niet exclusief, andere fabrikanten kunnen ook inspringen. Er staat ook geen financiële vergoeding tegenover.

De overeenkomst is een opvolging van het eerdere project Safety Priority Services, waarbij verschillende navigatie- en autofabrikanten hebben gezorgd dat hun gebruikers een seintje krijgen wanneer ze een potentieel gevaarlijke situatie naderen, bijvoorbeeld als ze snel een file naderen of er een ambulance met zwaailicht in hun nabijheid is.

XR en Road To Free Palestine willen wegblokkades in Amsterdam op Koningsdag

Extinction Rebellion is van plan om de A10 Zuid tijdens Koningsdag opnieuw te blokkeren. Het zou de vierde keer worden dat de klimaatdemonstranten de snelweg proberen te bezetten. XR wil dat koning Willem-Alexander zich uitspreekt tegen de financiering van de fossiele industrie. Zo meldt AT5.

Mocht de koning zich voor de aangekondigde blokkade uitspreken tegen de fossiele financiering, dan zal Extinction Rebellion de bezetting van de snelweg heroverwegen. "Nederland is een van de landen die wereldwijd het meest hebben bijgedragen aan de klimaat- en ecologische crisis en het koningshuis is daar medeverantwoordelijk voor", aldus de klimaatdemonstranten. 

Dat op een dag als Koningsdag de politie wordt ingezet "om dronken overlast tegen te gaan", vindt XR niet te begrijpen. Volgens de demonstranten hoeft er ook niet een "overdreven grote politiemacht" aanwezig te zijn bij de blokkade. "Meer dan een kleine politiemacht, om de weg af te zetten zodat er veilig gedemonstreerd kan worden en de demonstratie te faciliteren en beschermen, is er niet nodig."

Laatste keer mislukt
Het zou de vierde poging worden dat XR de snelweg bij het oude hoofdkantoor van de ING wil blokkeren. Het lukte de driehoek (burgemeester, politie en justitie) de eerste twee keer niet om de blokkade te voorkomen, hoewel de burgemeester de A10 als demonstratieplek had verboden. Volgens de driehoek was het ook eigenlijk niet mogelijk om daadwerkelijk te voorkomen dat de demonstranten de snelweg konden betreden. 

De laatste keer, op 30 maart, lukte de demonstranten het toch niet om op de snelweg te komen. De auto's van de activisten die de snelweg een stuk terug moesten blokkeren werden weggesleept door de politie. Daardoor was het betreden van de ring niet veilig genoeg en dropen de demonstranten weer af. 

De organisatie liet na de mislukte poging weten volgende keer mogelijk onaangekondigd actie te voeren, maar laat nu dus toch weten weer een nieuwe poging te proberen om 12.00 uur op Koningsdag. 

Pro-Palestina demonstratie
Ondertussen is er nóg een wegblokkade aangekondigd tijdens Koningsdag. Activisten van The Road To Free Palestine willen ook ergens een blokkade opzetten, waar dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend. 

Ogier wint Rally van Kroatië na schuivers van leiders Neuville en Evans

In Kroatië is gedurende het weekeinde de vierde rally van het jaar in het wereldkampioenschap verreden. Het werd een felle strijd op de asfaltwegen, waar elke tiende van een seconde het verschil kon maken en waar de boel uiteindelijk op de laatste middag omgegooid werd.

Vrijdag ontwikkelde zich een fraaie strijd: Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe in de Hyundai tegen Elfyn Evans en Scott Martin in de Toyota. Neuville had aanvankelijk de leiding, maar een steentje drukte in de zesde proef het loopvlak van een van zijn achterwielen, wat hem wat tijd kostte. Aan het eind van de dag was er na acht proeven zelfs geen verschil: 0,0 seconden tussen Evans en Neuville.

De strijd ging zaterdag onverminderd door. Niemand kende noemenswaardige problemen en na zestien proeven was de leiding in handen van Neuville, die 4,9 seconden voorsprong had op Evans. Diens teamgenoot, parttimer Sebastien Ogier, was niet ver weg: na twee volle dagen stond de Fransman met navigator Vincent Landais op slechts 11,6 seconden stevig op de derde plek.

Zondag ging het in de op twee na laatste proef dan ineens fout voor Evans: hij raakte de achterkant kwijt en gleed in de rondte. Hij kon wel door en kreeg vervolgens te horen dat hij niet de enige was...óók Neuville was er af gegaan. De Belg ontsnapte aan een serieuze crash, maar verloor wel een seconde of twintig en kwam 1,1 seconde achter Evans terecht.

Dat betekende maar één ding: Ogier, de hele tijd in de buurt van de leiders, schoot er met een prima proef ineens voorbij. De Fransman maakte het op ervaring keurig af en schreef zijn zoveelste WRC-zege bij met 9,7 seconden voorsprong op Evans. Neuville deed het noodgedwongen rustig aan en werd op 45,8 seconden nog wel derde, ruim tien tellen voor de Est Ott Tänak.

In het kampioenschap is de leiding nog altijd voor Neuville, die de volle mep aan punten kreeg voor zijn leiding op zaterdag. De Japanner Takamoto Katsuta kreeg de maximale zeven punten door op zondag het snelst te zijn, de afsluitende powerstage ging naar de Fransman Adrien Fourmaux, die in het WK achter Neuville en Evans op plek drie staat.

FOK! Wat een weer: droog en fris, later regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend begint koud met op veel plaatsen lichte vorst. Het wordt vrij zonnig en het blijft droog. Er staat weinig wind, in het noordwestelijk kustgebied steekt later een matige westenwind op.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. In het noorden en westen raakt het geleidelijk bewolkt en daar kan later wat regen vallen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 9°C op de Wadden tot plaatselijk 12°C in het zuiden. De wind draait overal naar west en wordt matig, in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtig.

Vanavond raakt het overal bewolkt en gaat het van het noordwesten uit af en toe regenen. Landinwaarts is de wind zwak tot matig uit een westelijke richting, in de kustgebieden staat een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind.

Komende nacht trekken buien over het land. Later worden de buien in het noorden feller met soms hagel en kans op onweer. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C landinwaarts tot 5°C langs de kust. De wind komt uit een noordwestelijke richting en is matig boven land, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.  (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

Steeds meer groen, de lente is aangekomen!  (Foto: Anouk)
Steeds meer groen, de lente is aangekomen. Al is het nog wel fris. ((Archief)foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
©FOK.nl e.a.