FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 april 2024

Bayern München en Real Madrid spelen gelijk in eerste halve finale Champions League

De eerste halve finale tussen Bayern München en Real Madrid in de Champions League heeft geen winnaar opgeleverd. In München werd het 2-2 tussen de beide grootmachten.

Bayern München begon sterk aan de wedstrijd en in de eerste minuut van de wedstrijd kreeg Leroy Sané direct een goede kans, alleen kreeg de aanvaller de bal niet voorbij de doelman van Real Madrid. Ook daarna was de thuisploeg beter, maar halverwege de eerste helft kwam Real Madrid tegen de verhoudingen in op voorsprong. Na een geweldige pass van Toni Kroos maakte Vinícius Júnior de openingstreffer.

Kort na rust maakte Bayern München de verdiende gelijkmaker. Sané kreeg de bal aan de rechterkant, trok vervolgens naar binnen om met links hard raak te schieten. Daarna kwamen de Duitsers ook snel op voorsprong. Na een overtreding van Lucas Vázquez op Jamal Musiala mocht Harry Kane een strafschop nemen en de Engelse spits faalde niet.

Na de 2-1 kwam Real Madrid wat meer uit zijn schulp. Luka Modric zette Vinícius alleen vrij voor doel, maar de Braziliaan miste. Niet veel later zou het alsnog 2-2 worden. Na een overtreding van Kim Min-jae op Rodrygo maakte Vinícius vanaf elf meter gelijk.

Volgende week woensdag staat in Madrid de return op het programma.

Dubbele World Cup-zege BMX'er Kimmann, Veenstra ook op het podium

Voor de liefhebber van racen op eigenlijk iets te kleine fietsen keren we nog even terug naar het weekeinde. In het Amerikaanse Tulsa stonden de vijfde en zesde wedstrijden op het programma in de World Cup BMX, die daarmee voor dit jaar ook alweer tot een einde kwam, mét dubbel Nederlands succes.

Wedstrijd één

Mannen elite
Niek Kimmann maakte ouderwets veel indruk en wist dat helemaal door te trekken tot in de finale, waar hij de kopstart pakte en Izaac Kennedy van zich af hield. De Australiër werd achter de ongenaakbare Nederlander tweede, voor de Zwitser Cedric Butti. Dave van der Burg en Jay Schippers gingen er in de kwartfinales uit, Jaymio Brink en Mitchel Schotman sneuvelden nog een ronde eerder.

Vrouwen elite
Zoals het hele jaar stond er geen maat op Saya Sakakibara, de Australische pakte weer een zeer overtuigende zege. Manon Veenstra was de enige Nederlandse in de finale, maar reed wel naar een erg knappe tweede plek, voor thuisfavoriete Alise Willoughby. Judy Baauw, Merel Smulders en Laura Smulders sneuvelden allemaal in de halve finales.

Mannen onder 23
Een Oceanisch feestje: Jordan Callum reed naar een fraaie overwinning namens Australië, voor de Nieuw-Zeelander Tasman Wakelin en Callum's landgenoot Joshua Jolly. Brian van Eeuwijk ging er in de achtste finales uit.

Vrouwen onder 23
Geen Nederlandse deelname en een finale die werd ontsierd door een valpartij. Teya Rufus zat daar al voor en kon zo onbedreigd naar de winst rijden, plek twee ging verrassend naar Grecia Cristodulo Hassenteufel, een zeldzaam Boliviaans sportsucces. De Belgische Valerie Vossen completeerde het podium.

Wedstrijd twee

Mannen elite
Niek Kimmann kende opnieuw de beste start, maar moest bijzonder hard vechten om Kennedy van zich af te houden. Dat lukte wel en dus pakte de Nederlander opnieuw de winst, voor Kennedy, die nét genoeg scoorde om in de World Cup-stand over de Zwitser Cedric Butti heen naar de eindwinst te wippen. De Amerikaan Kamren Larsen werd derde in de laatste wedstrijd en eindigde in de stand als vierde, één plek achter Kimmann. Schotman en Schipeprs sneuvelden in de voorrondes, Van der Burg kwam niet door de kwartfinales en Brink pakte een prima halvefinaleplek.

Vrouwen elite
Ook dit keer was Sakakibara een klasse apart, de Australische reed zeer overtuigend naar de winst - de eindzege in het World Cup-klassement was al lang en breed binnen. Plek twee ging dit keer naar Willoughby, voor de verrassende Australische Sienna Pal, die Veenstra nét van het podium hield - Veenstra werd wel tweede in de eindstand. Laura Smulders werd zevende, Judy Baauw ging er in de halve finales uit en Merel Smulders sneuvelde in de voorrondes.

Mannen onder 23
Brian van Eeuwijk ging er in de halve finales uit, waarna de finale winst opleverde voor de Australiër Oliver Moran, met landgenoten Jesse Asmus en Jordan Callum naast hem op het podium. Voor Moran was het ook voldoende om de eindzege in het World Cup-klassement te pakken.

Vrouwen onder 23
Amerikaans succes: Mckenzie Gayheart was de beste in de finale en verwees Sabina Kosarkova uit Tsjechië naar plek twee. Het podium werd gecompleteerd door de Colombiaanse Sharid Nicolle Fayad Mercado. Rufus pakte de eindzege in het World Cup-klassement.

EMA adviseert aanpassing coronavaccins vanwege nieuwe variant JN.1

Een nieuwe variant van het coronavirus is dominant geworden en heeft de andere virusversies overvleugeld. Daarom adviseert de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, om de coronavaccins aan te passen voor de komende vaccinatieronde in het najaar.

De nieuwe variant heeft de wetenschappelijke code JN.1 gekregen. Begin oktober werd hij voor het eerst in Nederland waargenomen. De aantallen namen daarna snel toe. Begin december ging het bij meer dan de helft van de vastgestelde coronabesmettingen om JN.1. In die tijd was er een piek in het aantal besmettingen in Nederland. Meer hierover bij Skipr

EU-commissie onderneemt actie tegen Facebook en Instagram

De Europese Commissie start een procedure tegen de Facebook- en Instagram-groep Meta op verdenking van schendingen van het EU-recht. Er wordt onder meer onderzocht of het Amerikaanse bedrijf zich aan de Europese regels heeft gehouden als het om politieke reclames gaat, aldus de Commissie.

Aanvulling 22.10 uur: Ursula von der Leyen, zei dat haar autoriteit instrumenten heeft gecreëerd om Europese burgers te beschermen tegen gerichte desinformatie en manipulatie door derden. “Als we een overtreding van de regels vermoeden, komen we in actie. Dit geldt te allen tijde, maar vooral in tijden van democratische verkiezingen”, aldus von der Leyen.

De vermeende schendingen houden onder meer verband met het onvermogen van Meta om de verspreiding van misleidende reclame en desinformatiecampagnes in de EU adequaat te bestrijden. Daarnaast vermoedt de Commissie dat de mogelijkheid van gebruikers om te klagen over de inhoud op de platforms niet voldoet aan de eisen van het Europees recht. Bovendien geeft Meta onderzoekers onvoldoende toegang tot data.

Er loopt al een procedure tegen TikTok en X (voorheen Twitter) .  Bij TikTok wordt onderzocht of het Chinese bedrijf met zijn appversie TikTok Lite de geestelijke gezondheid van minderjarigen kan schaden. Na berichten over illegale en misleidende bijdragen met betrekking tot de Hamas-aanval op Israël kreeg X een lijst met vragen toegestuurd, die het bedrijf nog niet tot tevredenheid van de Europese Commissie heeft beantwoord. Medio december is een procedure tegen X gestart.

Man doodt tiener met zwaard in Londen

Een 14-jarige jongen is overleden nadat hij werd gestoken met een zwaard in een buitenwijk in het oosten van Londen. Een verdachte is gearresteerd op verdenking van moord. Hij liep zwaaiend met een groot zwaard door de buurt en kon door de politie in hechtenis worden genomen nadat hij met een taser onder controle werd gebracht.

De hoofdinspecteur van de politie, Stuart Bell, zei dat vier andere mensen gewond raakten bij de meervoudige steekpartij. De verdachte, een 36-jarige man, ligt in het ziekenhuis omdat hij verwondingen opliep toen hij met zijn busje tegen een huis reed.

Onder de gewonden zijn twee politieagenten. Zij liepen dusdanige verwondingen op dat ze geopereerd moesten worden. De verwondingen zouden echter niet levensbedreigend zijn. Ook de andere twee gewonden zouden niet in levensgevaar verkeren.

De politie denkt niet dat het om een gerichte aanval ging, en er wordt ook niet aangenomen dat deze actie verband houdt met terreur.

NBA: Nuggets schakelen Lakers uit na thriller, OKC klopt Pelicans met 4-0

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn maandagavond weer drie wedstrijden gespeeld in de playoffs. Twee teams stonden op matchpoint in de serie en beide teams wisten het af te maken.

Miami Heat - Boston Celtics (1-2)
Met een 24-34 eerste kwart zetten de Celtics de toon al en dat werd er daarna eigenlijk geen moment meer beter op voor Miami. De 25 punten van Bam Adebayo waren bij lange na niet genoeg om serieus in de buurt te komen en met onder meer 38 punten van Derrick White speelden de Celtics zich naar een 88-102 zege en een 3-1 voorsprong in de serie.

New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder (0-3)
Een heerlijk spannende wedstrijd in het Smoothie King Center in New Orleans, waar het halverwege nog nagenoeg gelijk stond. Dat was na het derde kwart niet anders en vroeg in Q4 namen de Pelicans zelfs een kleine voorsprong. De Thunder sloeg echter terug en onder leiding van Shai Gilgeous-Alexander, goed voor 24 punten, wist OKC de Pelicans in de slotminuten te breken: 89-97 en de Thunder staat in de volgende playoffronde.

Denver Nuggets - Los Angeles Lakers (3-1)
Ook hier een heerlijk spannende strijd, waarbij het de Lakers waren die vroeg in Q2 een kleine voorsprong namen. Die hielden ze vast tot in de loop van het derde kwart, waarna de Nuggets er even langs gingen. In bijna het hele vierde kwart was er geen moment meer dan twee punten verschil te vinden in de Ball Arena in Denver, waar Jamal Murray de held werd: hij pakte op 106-106 de winnende score en bezorgde de Nuggets met een 108-106 zege een plek in de volgende ronde.

Speelschema
Woensdag 1 mei, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; Boston Celtics - Miami Heat (3-1)

Trailer voor Lion King-prequel toont een jonge Mufasa

Fans van The Lion King, die graag méér verhalen uit deze wereld willen zien, worden eind december op hun wenken bediend. Disney gaat namelijk terug in de tijd om het verhaal van Mufasa, Simba's vader, te vertellen in Mufasa: The Lion King.

Regisseur Barry Jenkins laat in de film de mandril Rafiki de legende van Mufasa vertellen aan de jonge leeuwenwelp Kiara, dochter van Simba en Nala met Timon en Pumbaa in hun typerende rollen. Het verhaal wordt verteld in flashbacks en introduceert Mufasa als een verweesd welpje, verloren en alleen tot hij een sympathieke leeuw genaamd Taka ontmoet - de erfgenaam van een koninklijke bloedlijn. De toevallige ontmoeting zet een uitgebreide reis in gang van een buitengewone groep buitenbeentjes op zoek naar hun bestemming - hun banden zullen op de proef worden gesteld als ze samenwerken om een dreigende en dodelijke vijand te ontwijken. 

De film kent een aantal nieuwe en terugkerende castleden, waaronder Aaron Pierre, Kelvin Harrison Jr., Kagiso Lediga, Preston Nyman, Mads Mikkelsen, Thandiwe Newton, Keith David, Seth Rogen, Billy Eichner, Donald Glover en Beyoncé. De muziek is in handen van Lin-Manuel Miranda, die de liedjes heeft geschreven, en samen met Mark Mancina heeft geproduceerd. Er zijn aanvullende liedjes van Lebo M.

Mufasa: The Lion King verschijnt op 18 december in de bioscopen.

Gemaskerde studenten barricaderen Columbia Universiteit

De pro-Palestijnse demonstraties op de elitaire Columbia Universiteit in New York, die al bijna twee weken aan de gang zijn, dreigen te escaleren. In de loop van de nacht drongen demonstranten een gebouw binnen, meldden Amerikaanse media. Het ging om Hamilton Hall, dat in 1968 ook al bezet was tijdens een protest tegen de Vietnamoorlog.

Op video's was te zien hoe mensen met capuchons en Palestijnse sjaals ramen ingooiden en de ingang van het gebouw barricadeerden met stoelen en tafels. Volgens de studentenkrant 'Columbia Spectator' waren er enkele tientallen demonstranten in Hamilton Hall. Honderden anderen demonstreerden buiten het gebouw.

Maandag had de universiteit aangekondigd dat ze studenten zou schorsen als ze niet voor de middag een protestkamp op de universiteitscampus zouden verlaten. De demonstranten lieten de deadline verstrijken. In een verklaring die een student na afloop voorlas, werd gesproken over bangmakerij. De demonstranten zouden niet vertrekken voordat de universiteit hun eisen zou inwilligen of de studenten met geweld van het terrein worden verwijderd.

De demonstranten bekritiseren het optreden van Israël in de Gaza-oorlog en eisen solidariteit met de Palestijnen. Ze roepen verder hun universiteit op om de financiële banden met Israël te verbreken.

Universiteitsvoorzitter Minouche Shafik maakte maandag in een verklaring duidelijk dat de universiteit niet van plan was om "investeringen uit Israël af te wijzen". In gesprekken had het universiteitsbestuur wel aangeboden om transparanter te zijn over de investeringen van de universiteit en om voorstellen van studenten voor "maatschappelijk verantwoorde investeringen" sneller te beoordelen.

Joodse studenten hebben universiteit verlaten 
Shafik klaagde dat veel van de Joodse studenten de sfeer op Columbia University de afgelopen weken "ondraaglijk" hadden ervaren en daarom de universiteit hadden verlaten. "Antisemitische taal en acties zijn onaanvaardbaar en oproepen tot geweld zijn gewoonweg weerzinwekkend," zei de universiteitsvoorzitter.

De regering van Biden riep de demonstranten op om geen geweld te gebruiken. "We respecteren zeker het recht op vreedzaam protest," zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, zondag op ABC News. De regering veroordeelde echter antisemitische uitspraken "evenals de haatzaaiende taal en bedreigingen met geweld".

Honderden studenten gearresteerd 
Bijna twee weken geleden veroorzaakte een actie van de New Yorkse politie op Columbia veel ophef en kritiek, wat leidde tot protesten en het opzetten van tentenkampen op tientallen universiteiten in de VS. Sindsdien zijn er volgens de New York Times in het hele land meer dan 800 mensen gearresteerd, onder wie universiteitsmedewerkers. Sommigen worden beschuldigd van antisemitisme en het bagatelliseren van het islamistische Hamas, dat onder andere de vernietiging van de staat Israël als doel heeft. De organisatoren van de protesten verwerpen de beschuldiging van antisemitisme. Ze benadrukken dat de protesten gericht zijn tegen de Israëlische oorlogsvoering in de Gazastrook.

Op 7 oktober vorig jaar doodde Hamas ongeveer 1.200 mensen en nam meer dan 250 gijzelaars in de Gazastrook. Israël reageerde met een grondoffensief en luchtaanvallen in het kustgebied. Volgens de door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteiten zijn er sinds het begin van de oorlog ongeveer 34.500 mensen gedood door de aanvallen van Israël.

Maradona: nieuw onderzoek pleit artsen vrij van dood door schuld

Acht artsen staan terecht omdat ze medeverantwoordelijk zouden zijn voor de dood van Diego Maradona. Het proces begint in juni en er is al veel ophef. Een forensisch arts is ondertussen tot een heel andere conclusie gekomen.

Een medisch rapport over de dood van de Argentijnse voetballegende Diego Maradona heeft vragen opgeroepen over de verantwoordelijkheid van de aangeklaagde artsen. In opdracht van een beschuldigde arts herzag een forensisch arts het onderzoek naar de doodsoorzaak van Maradona, waarin de neurochirurg Leopoldo Luque en zeven andere betrokkenen verantwoordelijk werden gehouden voor de vermijdbare dood van de sportman. 

Maradona, die Argentinië naar de overwinning leidde van de Wereldbeker van 1986, overleed in 2020 aan een hartaanval terwijl hij herstellende was van een hersenoperatie. Hij was toen 60 jaar oud. Politieagenten doorzochten vervolgens de huizen en praktijken van zijn artsen, na aandringen van de familie van Maradona. Het Openbaar Ministerie diende uiteindelijk een aanklacht in tegen de acht artsen wegens doodslag - een ernstige beschuldiging die de mogelijkheid van opzet openlaat en kan leiden tot gevangenisstraffen van acht tot 25 jaar. Het proces begint op 4 juni.

Felle kritiek op het deskundigenrapport
In het nieuwste rapport concludeerde forensisch patholoog Pablo Ferrari dat Maradona's snelle, onregelmatige hartslag ofwel natuurlijk was of werd veroorzaakt door een externe factor, mogelijk cocaïne. Ferrari zei dat hij geen toxicologisch rapport kon maken vanwege de ontoereikendheid van Maradona's urinemonster. De bevindingen zijn in tegenspraak met die van een 20-koppig medisch panel dat eerder Maradona's dood onderzocht.

In dit rapport uit 2021 wordt het medische team van Maradona ervan beschuldigd "ongepast, inadequaat en roekeloos" te hebben gehandeld en de voetballer een lijdensweg van ruim twaalf uur voor zijn dood heeft gehad. Ferrari ontkent de omvang van het lijden en stelt dat de hartritmestoornis niet langer dan een paar minuten of hooguit een paar uur kan hebben geduurd.

"Dit is een radicale ommekeer in de zaak," zei Vadim Mischanchuk, de advocaat van Maradona's psychiater Agustina Cosachov. In plaats van een hartaanval die meerdere dagen zou hebben geduurd, wordt er nu gesproken over een hartaanval die slechts een paar minuten duurde. Het Openbaar Ministerie bekritiseerde het advies van de expert als zijnde haastig in elkaar geflanst. Ze beschuldigden Ferrari van het verwaarlozen van bewijs dat vier jaar lang was verzameld ten gunste van een paar bewijsstukken van de verdediging. "Er is geen twist in deze zaak," kondigde het Openbaar Ministerie aan.

Deelnemers Nationale Herdenking op de Dam moeten zich vooraf aanmelden

Wie op 4 mei aanwezig wil zijn bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam moet zich vooraf aanmelden. Dat geldt ook voor mensen die na het meelopen met de Stille Tocht richting de herdenking op de Dam wil plaatsnemen. De reden dat er vooraf gereserveerd moet worden is dat er dit jaar minder mensen op de Dam aanwezig mogen zijn. Zo meldt AT5.

Burgemeester Halsema maakte eerder al bekend dat dit jaar de helft minder bezoekers op de Dam kunnen zijn: er worden maximaal 10.000 mensen toegelaten bij de Dodenherdenking. De maatregel is door de gemeente genomen vanwege de toegenomen spanningen in de maatschappij, zo liet de burgemeester weten. Vanwege dat aantal is vooraf aanmelden verplicht. Dat kan worden gedaan via de website herdenkingopdedam.nl.

Bij het maken van de reservering kan worden gekozen voor een van de drie zijdes van de Dam: de kant van het Damrak, die goed bereikbaar is vanaf het Centraal Station, of de kant van de Paleisstraat en het Rokin, die bereikbaar is vanaf de stadkant. Een reservering is voor één of twee personen te maken. Ook moet er een tijdslot gekozen worden voor toegang. Zonder reservering is het niet mogelijk om de Dam te betreden.

Andere maatregelen die de Amsterdamse driehoek, burgemeester, politiecommissaris en hoofdofficier, heeft genomen rond de herdenking zijn dat iedereen gefouilleerd wordt, een verbod op vlaggen, borden en geluidsversterkende apparaten. Halsema liet later in het AT5-programma het Gesprek met de Burgemeester weten dat ook 'Free Palestina'-shirts niet mogen. "Het kan aanleiding geven tot onrust of paniek, daarom is het niet toegestaan."

Stille Tocht
Ook voor de bezoekers van de Stille Tocht, die door het de oude Jodenbuurt richting de Dam loopt, die bij de Dodenherdenking aanwezig willen zijn, is een reservering voor een plekje op de dam verplicht. Dat kan dan weer worden geregeld via de website stilletocht5mei.nl. Net als bij de reserveringen voor de Dodenherdenking is het voor één of twee personen.

Het programma van de Stille Tocht begint om 18.00 uur bij de Stopera. AT5 zendt op 4 mei de Stille Tocht en de aansluitende Nationale Herdenking op de Dam live uit vanaf 18.15 uur. Tijdens de tocht door de voormalige Joodse Wijk vertellen we de verhalen uit de buurt.

Demonstratie
Bij de gemeente is er één protest aangemeld tijdens de Dodenherdenking, die is tegen Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV). Bosma zal als Kamervoorzitter aanwezig zijn bij de herdenking. Het protest is georganiseerd door de linkse activist Frank van der Linde. Hij liet aan AT5 weten dat het om een stil protest gaat 'met respect voor de Dodenherdenking', maar dat er wel borden aanwezig zijn met teksten als 'geen fascisten bij de Dodenherdenking'. 

Pro-Palestijnse bewegingen vertelden eerder al aan AT5 dat zij geen plannen hebben voor een demonstratie rond de Dam. "Ongepast, ongehoord en absoluut niet aan de orde", aldus een van de organisaties. 

NHL: Rangers 'sweepen' Capitals, Panthers ook door; Canucks na late comeback op matchpoint

De eerste ronde van de playoffs in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie is inmiddels toe aan de ontknopingen. In twee van de acht series is het pleit al beslecht, terwijl meerdere andere teams inmiddels op matchpoint staan.

Colorado Avalanche - Winnipeg Jets (2-1)
Na acht minuten kwamen de Avs op vorosprong dankzij Artturi Lehkonen, maar het duurde niet lang tot Nate Schmidt voor de gelijkmaker tekende. Halverwege de tweede periode sloeg Colorado nog eens toe: Valeri Nichushkin scoorde, kort daarna gevolgd door een goal van Cale Makar voor 3-1. Nichushkin maakte er niet veel later 4-1 van, wederom uit de powerplay, en kort voor tijd maakte hij het af met een hattrick dankzij een empty netter: 5-1 en de Avs staan op 3-1 in de serie.

Nashville Predators - Vancouver Canucks (1-2)
Al na amper drie minuten was het stil in Nashville, dankzij een goal van Brock Boeser, maar Mark Jankowski trok de stand snel gelijk en vroeg in de tweede periode was het Gustav Nyquist die de Predators op 2-1 zette. Daar werd na twaalf seconden in de derde periode 3-1 van gemaakt door Filip Forsberg, maar in de laatste drie minuten ging het helemaal fout: de Canucks haalden hun goalie van het ijs voor een extra man, Boeser scoorde 3-2 én 3-3 en in overtime was het Elias Lindholm die de Canucks al na een minuut de 3-4 zege bezorgde en op matchpoint bracht in de serie.

Washington Capitals - New York Rangers (0-3)
De Rangers stonden op matchpoint en al binnen een minuut hadden ze dankzij Kaapo Kakko een voorsprong te pakken. Een klein kwartier later trok Martin Fehervary de stand gelijk, maar een powerplaygoal van Vincent Trochek zorgde niet veel later voor 1-2. In de tweede periode kwamen de Caps dankzij Hendrix Lapierre wederom op gelijke hoogte, maar in de derde periode viel het doek: Artemi Panarin maakte de 2-3 in de powerplay, Jack Roslovic maakte het met een empty netter in de laatste minuut definitief af, 2-4 en de Rangers staan na een heuse sweep in de tweede playoffronde.

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers (1-2)
De Kings domineerden de wedstrijd in aanvallend opzicht: ze vuurden 33 schoten op het doel van Edmonton af, terwijl de Oilers maar toch 13 schoten kwamen. Toch leverde het de Kings helemaal niks op, want Oilers-goalie Stuart Skinner hield alles tegen en pakte zo zijn eerste shutout in eeh playoffwedstrijd, terwijl een heerlijke onetimer van Evan Bouchard in de tweede periode de Oilers naar een 0-1 zege en daarmee een 3-1 voorsprong in de serie hielp.

Florida Panthers - Tampa Bay Lightning (3-1)
In de Amerant Bank Arena in Sunrise was het één groot feest, hoewel dat na de eerste periode pas op gang kwam. Carter Verhaeghe opende de score voor de Panthers, Aleksander Barkov kwam er met een shorthanded goal overheen voor 2-0. Victor Hedman deed namens de andere ploeg uit Florida wel wat terug, maar de Panthers knalden er nog eens overheen in de derde periode: Barkov maakte zijn tweede, Evan Rodrigues knalde de 4-1 binnen. Verhaeghe schoot zijn tweede in een leeg doel voor 5-1 en Niko Mikkola trof eveneens een leeg doel. Met 31 reddingen van goalie Sergei Bobrovsky leverde het de Panthers een 6-1 zege op, waarmee ze de volgende ronde van de playoffs met een 4-1 seriewinst hebben bereikt.

Vegas Golden Knights - Dallas Stars (2-1)
Na een klein kwartier spelen tekende Michael Amadio voor de voorsprong namens Vegas, maar niet veel later stond het gelijk nadat Evgenii Dadonov uit een schier onmogelijke hoek een minuscuul gaatje vond tussen goalie Logan Thompson en diens goal. Vroeg in de tweede periode tekende Jack Eichel voor 2-1, maar een paar minuten later stond het gelijk na een powerplaygoal van Wyatt Johnston. Aan het eind van de periode zette Ty Dellandrea de Stars op voorsprong en in de slotfase gooide Roope Hintz met een hard schot in leeg doel de boel op slot: 2-4 voor Dallas en in de serie staat het met 2-2 weer gelijk.

Speelschema
Dinsdag 30 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Winnipeg Jets - Colorado Avalanche (1-3)
Dinsdag 30 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Vancouver Canucks - Nashville Predators (3-1)

Woensdag 1 mei, 19.30u (01.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Dallas Stars - Vegas Golden Knights (2-2)
Woensdag 1 mei, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Edmonton Oilers - Los Angeles Kings (3-1)

Welke nieuwe consoles kunnen we binnenkort verwachten?

We zitten midden in een nieuwe generatie consoles, en meestal moeten we minstens vier jaar wachten op de volgende generatie. Maar gamebedrijven staan natuurlijk niet stil. Zo lijkt het erop dat zowel de PS5 als de Xbox Series S interessante upgrades zullen krijgen. De Nintendo Switch 2 zou ook begin volgend jaar uitkomen, terwijl bedrijven als Lenovo en Asus klaarstaan een nog grotere hap uit de gaming markt te nemen.

In dit artikel kijken we naar welke gaming consoles we binnenkort kunnen verwachten.

PlayStation 5 Pro

De PlayStation 5 Pro zou er weleens heel snel aan kunnen komen. Verschillende bronnen beweren gelekte interne documenten te hebben gezien waarin de specificaties van het systeem worden beschreven.

Hieruit zou moeten blijken dat het systeem mogelijk een CPU krijgt die 45% sneller is dan die van de huidige modellen. Verder krijgt het misschien een nieuwe technologie in de vorm van PlayStation Spectral Super Resolution. Dit zou framerates vloeiender maken en de beeldkwaliteit verbeteren. De PS5 Pro zal PlayStation-fans nog wel even op de been moeten houden, want de PS6 laat waarschijnlijk nog minstens vier jaar op zich wachten.

Steam Deck 2

Er is de laatste tijd veel vernieuwing in de de handheld PC-ruimte. Dit zijn draagbare PC's die al dezelfde functionaliteiten hebben als een gewone PC. Zo kun je naast uiteraard gamen ook muziek afspelen, en natuurlijk ook surfen op het internet, waardoor je met dit soort toestellen gokkasten of live casino games kunt spelen bij een nieuwe online casino. Nieuwe casino’s bieden trouwen vaak de grootste bonussen.

Steam Deck kreeg vorig jaar al een uitstekende OLED-upgrade. Maar Valve heeft reeds verklaard dat het van plan is om een opvolger van de tweede generatie uit te brengen. We niet weten hoe dat er precies zal uitzien, maar verwacht geen Steam Deck 2 op korte termijn.

ROG Ally 2

Terwijl de Steam Deck 2 misschien nog een paar jaar op zich laat wachten, krijgen we misschien al veel eerder een opvolger voor de Asus Rog Ally. In een interview zei Arnold Su van Asus dat het bedrijf "hoogstwaarschijnlijk" later dit jaar een nieuwe handheld zal uitbrengen.

Dat is een wel erg snelle upgrade, want het vorige model is pas anderhalf jaar geleden gelanceerd.  Het is misschien een aanval op rivaal Valve, die momenteel een grote voorsprong heeft.

Nieuwe Xbox Series X

Ook Microsoft heeft plannen voor een vernieuwing van de huidige generatie consoles. Een gelekte afbeelding toont een apparaat met de codenaam Brooklin, dat het hoekig ontwerp van de Series X radicaal veranderde. Dit toestel zou 2 TB aan opslag hebben,  naast een nieuwe controller en een verbeterde voeding. Het zou $500 moeten kosten. 

Maar sindsdien zijn er geruchten opgedoken dat Microsoft andere plannen heeft. Meerdere rapporten melden dat het bedrijf een wit Xbox Series X-model plant, waarbij geen schijf wordt gebruikt. Dat herontwerp zou logisch zijn als je bedenkt dat Microsoft vorig jaar een zwarte Series S heeft gelanceerd.

Welk nieuw ontwerp er gekozen wordt, weten we niet, maar de kans is groot dat er een nieuw ontwerp net op tijd voor de feestdagen zal verschijnen.

Nintendo Switch 2

Een console die we pas volgend jaar kunnen verwachten is de naamloze opvolger van de Nintendo Switch. Fans noemen het voorlopig dan maar de Nintendo Switch 2. Oorspronkelijk ging het gerucht over een release tijdens de feestdagen van 2024, maar nu wordt verwacht dat het systeem ergens in 2025 zal verschijnen. Hiermee kelderde het aandeel van Nintendo met maar liefst 6 procent.

Het systeem zal vermoedelijk een 8-inch lcd-scherm bevatten en gebruik maken van de Nvidia T238-chipset. Hierdoor zal het gelijkaardige visuals en prestaties bieden als de PS4 en Xbox One. Verder weten we niet of het zal lijken op de huidige Switch.

Legion Go 2

De ROG Ally is niet de enige Steam Deck concurrent die toe is aan een upgrade. Ook de Legion Go van Lenovo krijgt mogelijk ook een opvolger. Dat werd geïnsinueerd tijdens de Lenovo Innovate conferentie van dit jaar, waar Lenovo's Clifford Chong leek te bevestigen dat een Legion Go 2 in de maak is. Hij zei groot potentieel erin te zien, en wil nog meer functies bieden voor de nieuwe generatie. Dit is nog niet concreet, maar Lenovo is duidelijk reeds aan een opvolger bezig.


FOK! Wat een weer: warm, zonnig maar ook een (onweers)bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het zwaar bewolkt en valt er af en toe regen. Later wordt het droger en komt er meer zon. De wind uit het zuidoosten is aan de kust matig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Aan het einde van de middag is er vooral in het zuidwesten kans op een (onweers)bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot plaatselijk 25°C in het zuidoosten. Er staat een matige wind uit het zuidoosten.

Vanavond kunnen er met name in het zuidwesten enkele onweersbuien met hagel voorkomen. De wind uit het zuidoosten is aan de kust matig. Elders is er weinig wind. Bij een onweersbui is er kans op windstoten van ongeveer 60 km/u.

Vannacht kan er een enkele (onweers)bui voorkomen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12°C. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

Het was afgelopen zondag bewolkt maar ook droog te Haps (Foto: Charged)
Het was afgelopen zondag bewolkt maar ook droog te Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1261

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1276
special
Random Pics van de Dag #1275
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
©FOK.nl e.a.