Internationaal filmfestival Noord-Korea van start

In het communistische Noord-Korea begint donderdag het vijfde tweejaarlijkse Pyongyang International Film Festival. Het is de enige kans die Noord-Koreanen krijgen om een brede selectie van buitenlandse films te kunnen bekijken, met uitzondering van Amerikaanse films.

Het festival wordt gehouden in de hoofdstad Pyongyang en is vooral in het leven geroepen voor propaganda, evenals de films die in het dictatoriale Noord-Korea worden gemaakt. De woordvoerder van de Noord-Koreaanse Film Studio geeft dat ook ruiterlijk toe. "Wij maken films voor de ideologische opvoeding."

Daarbij blijken Noord-Koreaanse films ook een aardige meetlat te zijn voor de gevoeligheid van mensen. "Als je veel Noord-Koreaanse films kijkt, dan zul je veel moeten huilen", weet woordvoerder Choe. "Als je niet huilt, dan ben je duidelijk een persoon zonder emoties."

De filmminnende familie Kim is sinds 1946 aan de macht in Noord-Korea. De overleden Kim Jung Il bezat duizenden films en schreef in 1978 het essay On the Art of the Cinema. Zijn vader Kim Il Sung maakte zelf ooit een film en zijn kleinzoon Kim Il Un, de huidige leider, is een Disneyfan. Dat zijn dan ook de enige Amerikaanse films die Noord-Koreanen op dvd kunnen aanschaffen.

Tijdens het Internationale filmfestival wordt onder meer de Britse komedie The Decoy Bride vertoond, een Sherlock Holmes-film, de Franse komedie Les Femmes Du 6eme Etage en twee liefdesverhalen uit Iran.

Ook zijn twee films te zien die in Noord-Korea zijn opgenomen en in het buitenland zijn gemonteerd: Meet in Pyongyang die is gemaakt in China en Camrade Kim Goes Flying, die in België werd geproduceerd. Het duurde drie jaar voordat het scenario politiek correct werd bevonden en toch nog entertainmentwaarde had.

Het festival in Pyongyang duurt een week. Het is tevens de enige week in twee jaar dat buitenlanders naar Noord-Koreaanse bioscopen mogen komen om films te bekijken met de lokale bevolking.