FOK!filmblik: Hell Night (1981)

Op 28 augustus 1981 verscheen de legendarische horrorfilm Hell Night voor het eerst op het witte doek. In de film van regisseur Tom DeSimone draait het om Marti (Linda Blair), Jeff (Peter Barton), Seth (Vincent Van Patten) en Denise (Suki Goodwin), een viertal jongeren die lid willen worden van studentenclub Alpha Sigma Rho. Ter ontgroening moeten ze een nacht doorbrengen in het beruchte Garth Manor huis. Laat het nou net die dag precies twintig jaar geleden zijn dat de vorige bewoner bijna zijn hele familie uitmoordde.

Hell Night 1

Het door Randy Feldman geschreven verhaal kwam uit in een tijd dat slasherfilms enorm populair waren. Daarbij kende de film een leuke cast, met Vincent van Patten en Linda Blair in de belangrijkste rollen. Hell Night werd in november en december 1980 in 40 dagen opgenomen, maar was in eerste instantie geen groot succes. Toch zou de cultfilm een groep trouwe fans krijgen.

Hell Night 2

De film bleek achteraf wel een soort van cineastische kweekvijver te zijn. Zo zagen we op de aftiteling de naam van uitvoerend producent Chuck Russell voorbijkomen, die in 1987 zijn regiedebuut zou maken met A Nightmare on Elm Street 3: The Dream Warriors, gevolgd door The Blob, The Mask en The Scorpion King. Cameraman Mac Ahlberg stond ook bij jaren tachtig klassiekers zoals Ghoulies, Re-animator, House en From Beyond, terwijl de muziek voor Hell Night werd verzorgd door Dan Wyman, die later ook naam zou maken met zijn score voor The Lawnmower Man.

Hell Night 3

Van de film verscheen een mooie dvd waarop we de film ook kunnen bekijken met het commentaar van Linda Blair, regisseur Tom DeSimone en producers Irwin Yablans en Bruce Cohn Curtis. Zo komen we ondermeer te weten dat dit toch verrassend genoeg één van de favoriete films van de actrice is. Ook moesten productie assistenten goed in de gaten houden of de kaarsen wel op de juiste lengte waren voor een bepaalde opname. Bij deze assistenten zat ook ene Frank Darabont, die we natuurlijk beter kennen van onder meer The Shawshank Redemption, The Green Mile en de tv-serie The Walking Dead. Ook is er een trailer en een aantal tv-spots op de dvd terug te vinden.


Hell Night liet zien dat een horrorfilm niet afhankelijk is van veel gore beelden. Ben je dus wel een liefhebber van sfeervolle jaren tachtig horror, dan mag deze klassieke slasher eigenlijk niet aan je collectie ontbreken.