FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 maart 2013

[Premier League] Tevez helpt Manchester City langs Aston Villa

Een doelpunt van Carlos Tevez heeft Manchester City maandag aan een kleine zege geholpen op Aston Villa. In Birmingham was de Argentijn in de blessuretijd van de eerste helft trefzeker: 1-0.

In de openingsfase had Tevez, die de geblesseerde Sergio Agüero verving, City al voor een achterstand behoed door een kopbal van Christian Benteke van de lijn te halen. Edin Dzeko zag in het tweede bedrijf een doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel.

Door de zege is het gat van nummer twee City op koploper United weer teruggebracht tot twaalf punten. Aston Villa staat achttiende en daarmee in de gevarenzone. Nummer zeventien Wigan Arthletic heeft net als Villa 24 punten.

Nederlandse universiteiten in wereldwijde top 100

Vijf Nederlandse universiteiten staan in de top 100 van universiteiten met de beste reputatie ter wereld. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde World Reputation Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Ook vorig jaar stonden vijf Nederlandse universiteiten in de ranglijst.

De TU Delft scoort van de Nederlandse universiteiten net als vorig jaar het hoogst en staat op plek 51, gevolgd door de Universiteit van Leiden op plek 65. Vorig jaar stond de Universiteit van Leiden nog op de 87e plek. De Universiteit van Amsterdam moet het doen met plek 81, tien plekken lager dan een jaar eerder. Verder staan ook de universiteiten van Utrecht (89) en Wageningen (100) in de lijst.

De lijst is samengesteld op basis van onderzoek onder bijna zeventienduizend academici wereldwijd. De Amerikaanse Harvard University voert de lijst net als vorig jaar aan. De lijst wordt verder met 43 noteringen gedomineerd door universiteiten uit de Verenigde Staten.

Britney Spears blij voor verloofd zusje

Britney Spears is dolblij met de verloving van haar jongere zusje. Jamie Lynn Spears maakte afgelopen weekeinde bekend te gaan trouwen met Jamie Watson.

"Zo gelukkig en blij voor mijn zus", twitterde de 31-jarige Britney. "Gefeliciteerd Jamie Lynn Spears, ik hou van je."

Britney zelf is minder gelukkig in de liefde. De zangeres maakte begin dit jaar bekend dat de relatie met haar verloofde Jason Trawick voorbij is.

Caterham strikt nieuwe hoofd aërodynamica

Het Caterham-team heeft een nieuwe hoofd van de afdeling aërodynamica  binnen gehaald. Het team van Giedo van der Garde en Charles Pic heeft Hari Roberts gestrikt. Roberts is afkomstig van Lotus.
 

Roberts is blij dat hij met Mark Smith gaat samenwerken. De twee kenden elkaar uit de tijd bij Jordan en Renault.

Roberts: "Ik ben heel blij dat ik opnieuw met Mark ga werken. Caterham heeft de potentie om uit te groeien tot een serieus Formule 1-team en ik kijk er naar uit om daar mijn steentje aan bij te dragen."

Ook Mark Smith is blij met de komst van Roberts bij Caterham. "Het doet me deugd dat Hari zich bij Caterham heeft gevoegd, helemaal omdat ik onze samenwerking bij Jordan en Renault als zeer prettig heb ervaren. Hij zorgt voor leiderschap op een cruciale afdeling voor de ontwikkeling van ons team en dit is een volgend signaal van de toewijding van de aandeelhouders om deze renstal groot te maken."

Barbie ander mens na vertrek uit spookhuis

Barbie zit een stuk beter in haar vel nu ze in een ander huis woont. De realityster, die werd geboren als Samantha de Jong, verkaste met haar man Michael en dochter Angelina naar een nieuwe woning omdat het in hun vorige huis zou spoken.

"Iedereen verklaart me voor gek, maar het was echt zo. Ik had daar echt last van", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Sinds ik uit dat huis ben, ben ik echt veranderd. 's Ochtends word ik vrolijk wakker. Angelina slaapt nu ook door in mijn nieuwe huis."

"'s Nachts gingen bij mij de lichten aan en uit in de slaapkamer, in Angelina's kamer sloeg alles op tilt en lampen gingen bewegen: het was echt freaky", schetst Barbie. "Ik durfde echt niet meer in dat huis te slapen."

De verhuizing is met camera's vastgelegd voor het programma Huisje Boompje Barbie. De realityshow is vanaf dinsdag te zien op RTL 5.

Räikkönen reist met gemengde gevoelens naar Melbourne af

Kimi Räikkönen reist met gemengde gevoelens af naar Melbourne. De Fin ging met het Lotus-team niet bepaald soepel door de drie testsessies heen, maar Räikkönen maakt zich ondankt dat geen zorgen over de betrouwbaarheid van de Lotus E21.

“Het ging zeker niet optimaal tijdens de tests, maar hopelijk hebben we hierdoor tijdens de races juist geen problemen. Als het om de betrouwbaarheid van de auto gaat, hadden we niet de beste winter, maar volgens mij waren het vooral kleine problemen die allemaal goed op te lossen zijn. We hebben in de middag nog veel verschillende dingen kunnen testen en het gevoel dat nu bij het team overheerst, is dat we een goede basis hebben om het seizoen mee te beginnen, ook al hebben we dat misschien niet elke dag laten zien”, aldus de voormalig wereldkampioen.

Lotus verwacht dat de versnellingsbak problemen waardoor het team geteistert werd nog voor de start van het seizoen zijn opgelost.

[JL] Periodetitel De Graafschap na remise Volendam

De Graafschap heeft maandag de derde periode in de Jupiler League gewonnen. De Doetinchemmers hoefden daarvoor niet zelf in actie te komen. Een gelijkspel van FC Volendam bij FC Den Bosch betekende dat de Noord-Hollanders De Graafschap niet meer kunnen achterhalen.

Volendam wist vooraf dat het met meer dan drie goals verschil moest winnen in Den Bosch. De bezoekers kwamen halverwege de eerste helft via Michiel Kramer nog wel op voorsprong, maar een minuut later sloeg Den Bosch terug. Jeffrey Vlug tekende voor de gelijkmaker en de eindstand.

Het door financiële problemen geplaagde SC Veendam zette met een 3-1 uitzege bij Cambuur Leeuwarden een goed resultaat neer. Martijn Barto zette de Friese ploeg op voorsprong, maar Jonathan Opoku maakte gelijk voordat de thuisploeg met tien man verder moest. Mart Dijkstra kreeg twintig minuten voor tijd zijn tweede gele kaart. Lars Hutten en Tom Overtoom bezorgden Veendam de zgee.

Emmen won thuis met 3-1 van Excelsior. Ruud ter Heide scoorde tweemaal voor de tegenstoot van Daan Blij in de slotfase. Een minuut voor tijd bepaalde Wouter Weghorst de eindstand op 3-1.

Fortuna Sittard won met 1-0 van Almere City FC. Prince Rajcomar scoorde al in de vierde minuut de enige treffer van de wedstrijd.

VS en Saudi-Arabië vormen front tegen Syrië en Iran

De Verenigde Staten en Saudi-Arabië hebben maandag een verenigd front gepresenteerd tegen Iran en Syrië. Zij waarschuwden de Syrische president Bashar Assad dat zij de steun aan de opstandelingen in zijn land opvoeren als hij niet aftreedt. Verder lieten zij Iran weten dat de tijd voor een diplomatieke oplossing voor de zorgen over zijn atoomprogramma op begint te raken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Saudische ambtgenoot prins Saud al-Faisal verklaarden op een persconferentie dat Assad alle aanspraken op het rechtmatige leiderschap van Syrië heeft verspeeld. Ook zeiden zij dat aanvallen met Scud-raketten, zoals onlangs op tegenstanders in Aleppo, door de internationale gemeenschap niet zullen worden geduld.

Saud zei dat zijn land niet voorbij kan gaan aan de wreedheid van Assad tegen zijn eigen volk. Hij zei tegenover Kerry te hebben benadrukt dat de Syrische bevolking in staat moet worden gesteld zichzelf te verdedigen tegen 'de moordmachine van het regime', te meer omdat Assad wapens blijft krijgen van 'derde partijen', waarmee hij Iran en Rusland bedoelde. Algemeen wordt aangenomen dat Saudi-Arabië en andere Golfstaten de rebellen in Syrië van wapens voorzien. "Saudi-Arabië zal alles doen wat in zijn vermogen ligt", zei hij. "Wij kunnen niet blijven zwijgen. Moreel hebben wij een plicht."

De Verenigde Staten weigeren verzoeken van de Syrische oppositie om wapens en munitie, omdat deze in handen van islamitische extremisten kunnen vallen. Kerry wilde niet ingaan op de vraag of wapens die Saudi-Arabië en andere landen leveren een bron van zorg zijn. In plaats daarvan hekelde hij hardop Iran, Hezbollah en Rusland voor het bewapenen van het Syrische regime.

De VS willen wel voedsel en medicamenten aan het Vrije Syrische Leger leveren. Europese bondgenoten als Groot-Brittannië en Frankrijk overwegen defensieve wapens te verstrekken. Kerry zei dat de VS zich 'met onze vrienden zullen blijven inspannen om de Syrische oppositie te versterken opdat hopelijk een vreedzame oplossing kan worden bereikt, maar, zo niet, de druk op Assad wordt vergroot'. Hij voegde eraan toe dat Assad 'zijn land vernietigt, en al doende ook zijn volk, om vast te houden aan macht die niet meer de zijne is'.

Kerry sprak in Saudi-Arabië ook over het overleg met Iran over het Iraanse atoomprogramma. Het venster naar een diplomatieke oplossing 'kan niet oneindig open blijven', zei hij. Saud sprak de hoop uit dat de onderhandelingen 'een eind maken aan dit probleem en het niet alleen indammen'. Ook hij zei dat 'de klok tikt' en dat de onderhandelingen niet eindeloos kunnen voortduren.

Behalve met Saud en de Saudische kroonprins voerde Kerry in Riyad ook besprekingen met zijn ambtgenoten uit Koeweit, Bahrein en Oman, die allemaal de Iraanse bedoelingen wantrouwen. Kerry had ook een onderhoud met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Het gesprek vond twee weken plaats voor het geplande bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël.

Zangeres KT Tunstall gaat scheiden

KT Tunstall en Luke Bullen gaan scheiden. Een woordvoerder van de 37-jarige zangeres laat aan de krant The Scottish Sun weten dat de twee al enkele maanden uit elkaar zijn. De reden van de breuk is niet bekend.

"Ze gaan nu de scheiding regelen", vertelt de woordvoerder. "Ik weet verder geen details."

De Schotse zangeres, onder meer bekend van de hit Suddenly I See, was sinds 2003 samen met de drummer. De twee stapten in 2008 in het huwelijksbootje.

Van Rijsselberghe neemt afstand van concurrentie op WK

Dorian van Rijsselberghe heeft een uitstekende derde dag beleeft op het wereldkampioenschap windsurfen in de RS:X-klasse. De olympisch kampioen won in het Braziliaanse Buzios de zesde manche en eindigde in de zevende en achtste manche als tweede.

Na gisteren stond Van Rijsselberghe samen met  Byron Kokkalanis aan de leiding, maar de Griek heeft nu een achterstand van vijftien punten. De Brit Nick Dempsey staat nu op zes punten achterstand tweede. De Pool Piotr Myszkabezet met een achterstand van dertien punten de derde plaats.

'Batman' draagt verdachte over aan politie

Een man verkleed als Batman heeft vorige week een van inbraak verdachte man overgedragen aan de politie van Bradford in het noorden van Engeland.

De man, gehuld in volledig Batman-pak inclusief cape, overhandigde de vermoedelijke inbreker op 25 februari aan de politie van Bradford. Hoewel het videosysteem van de politie de man heeft vastgelegd, tast de sterke arm nog altijd in het duister naar de identiteit van de man.

Bruce Wayne heeft inmiddels via een lokale politicus laten weten dat hij niet de man in kwestie is. "In tegenstelling tot hardnekkige geruchten hier in Gotham, kan ik u verzekeren dat ik niet de Bradford-Batman ben. Echter, ik neem mijn hoed voor hem af en wens hem alle geluk toe in de toekomst."

Oud-shorttracker uit ISU na seksschandaal

Oud-shorttracker Andy Gabel is afgetreden als commissielid van de internationale schaatsunie ISU en de Amerikaanse schaatsbond. Dat deed de 48-jarige Amerikaan vanwege een seksschandaal. In de jaren negentig had Gabel een relatie met een minderjarige ploeggenote. Bridie Farrell was 15 toen ze een relatie met de toen 33-jarige Gabel begon.

Gabel deed aan vier Olympische Spelen mee, waarvan eenmaal toen shorttrackschaatsen nog een demonstratiesport was. In 1994 won hij in Lillehammer zilver met de Amerikaanse estafetteploeg. Hij liet in een verklaring weten 'een slecht beoordelingsvermogen te hebben getoond tijdens een korte en ongepaste relatie'.

Tot 7,5 jaar cel voor groot coketransport

Een groep die vorig jaar probeerde een partij van 575 kilo cocaïne naar Nederland te smokkelen is maandag veroordeeld tot celstraffen tot 7,5 jaar. Een 45-jarige man uit Den Haag kreeg de hoogste straf omdat hij volgens de rechtbank een leidinggevende rol had bij het coketransport. Tegen hem was acht jaar cel geëist.

De drugs zaten verstopt in een zeecontainer die in april vorig jaar werd onderschept in de haven van Antwerpen. Het vrachtschip dat de container vervoerde was vanuit Ecuador via Rotterdam naar Antwerpen gevaren. De container zou daarna naar een loods op een industrieterrein in het Noord-Hollandse Heiloo worden gebracht. De drugs hadden een waarde van ruim twintig miljoen euro.

De neef van de hoofdverdachte kreeg vijf jaar cel, net als een andere medeorganisator van het coketransport. De rechtbank in Den Haag legde vier jaar cel op aan een chauffeur die de partij cocaïne moest ophalen. Twee andere mannen kregen celstraffen van respectievelijk drie jaar en drie maanden. Een verdachte werd vrijgesproken.

[Upd]Vrouw bij McDonald's dreigt met antrax

Bij de McDonald's in Winterswijk dreigt een vrouw personeel en andere klanten te besmetten met miltvuur (antrax). Dat heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt. Hulpdiensten zijn naar de McDonald's onderweg. Verdere informatie ontbreekt nog.

Miltvuur of antrax is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, die van nature voorkomt in de grond. De ziekte komt vooral in ontwikkelingslanden geregeld voor bij planteneters, zoals koeien en schapen. Mensen kunnen de ziekte krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees. Zonder behandeling kan miltvuur dodelijk zijn.

Update 21.12 uur:
De vrouw is inmiddels aangehouden. De vrouw die in verwarde toestand verkeerde bleek niet besmet te zijn. De politie laat weten dat het om een bekende gaat.

Bradley Cooper wil geen Oscar

Bradley Cooper was tegen wil en dank genomineerd voor een Oscar. De acteur won hem tot zijn grote opluchting niet. "Qua carrière zou het op dit moment beter zijn als ik hem niet win.” 

Bradley Cooper is blij dat hij vorige week zondag niet naar huis ging met een Oscar voor Beste Acteur. De Silver Linings Playbook-ster zegt dat het beeldje zijn leven niet zou verrijken. Sinds de dood van zijn vader weet hij dat hij toch niet over alles controle kan hebben. Dat vertelt hij in een interview met GQ.

“Ik wil geen Oscar winnen. Het zou niks veranderen. Niets. De dingen in mijn leven die niet volmaakt zijn, zijn dan niet opeens wel volmaakt. Qua carrière zou het op dit moment beter zijn als ik hem niet win. Ik wil hem niet winnen. Ik wil het niet.”

Bradley zat twee jaar geleden aan het sterfbed van zijn vader. “De dood werd heel echt. En heel tastbaar. Omdat mijn vader – iemand die 36 jaar lang in mijn leven was – gewoon fucking weg was. Mijn vader heeft me twee cadeaus gegeven: mij op de wereld zetten en in mijn bijzijn sterven. Ik was vroeger altijd zenuwachtig als ik publiekelijk moest spreken. Nu ben ik nooit meer ergens nerveus voor. Ik kan niet alles controleren.”

Bradley Cooper ontrafelt moordmysterie (Foto: Novum)

FBI onderzocht uitbuiting Whitney Houston

De FBI heeft documenten vrijgegeven van onderzoeken met betrekking tot Whitney Houston. Zo liep in 1992 een onderzoek omdat de vorig jaar overleden zangeres destijds zou worden uitgebuit.

Uiteindelijk concludeerde de FBI dat het niet om een misdrijf ging. Er werd ook een onderzoek gestart omdat Houston via fanmail in 1988 en 1999 bedreigd zou worden. Ook in dit geval werd niet genoeg bewijs gevonden.

In de documenten zijn verder geen nieuwe details bekendgemaakt. Houston overleed vorig jaar op 48-jarige leeftijd. Ze werd gevonden in het bad van haar hotelkamer, waar ze was verdronken. Drugsgebruik en hartproblemen droegen bij aan haar dood.

Frans Bauer ziet 30 april-lied wel zitten

Frans Bauer hoopt dat hij wordt benaderd voor 30 april. "Nee, ik ben niet gevraagd", vertelde de zanger in De Wereld Draait Door, die zeker meedoet als hij wordt gevraagd om een rol te spelen op de dag dat koningin Beatrix afstand doet van de troon. Bauer heeft wel al een idee voor een lied.

"Ik zou beginnen over de koningin", fantaseerde Bauer, die ter plekke in de uitzending begon met dichten. "Ik zie uw zilveren haren, de moeder van ons land. Ze regeerde vele jaren met hart en ziel ons vaderland."

Het maakt Bauer niet uit wie een officieel koningslied gaat zingen. "Als het maar uit het hart komt", aldus de volkszanger. "Ik zou wel een lied maken dat meezingbaar en herkenbaar is."

Bauer zong eerder al voor koningin Beatrix. "Bizar moment, ik had nooit gedacht als kamper te zingen op zo'n feest", vertelde Frans. "Ik vond dat een megamooi moment."

Amerikaanse regisseur trots op Willemijn Verkaik

Een van de Amerikaanse regisseurs van Wicked is lovend over Willemijn Verkaik. "Ik heb enorm veel respect voor haar", vertelt Lisa Leguillou. De Nederlandse Verkaik staat sinds vorige maand op de planken van Broadway als de groene heks Elphaba.

Verkaik speelde de heksenrol eerder in Nederland en Duitsland. "Het is een enorme prestatie. Dit is haar derde taal. Wie kan dat naast Willemijn?", aldus de regisseuse, die nog een Elphaba zoekt voor de Zuid-Koreaanse versie van Wicked. "Ik heb tegen het creatieve team gezegd: Willemijn is zo goed, misschien kan ze wel Koreaans leren. Je kent Willemijn, ze leert het in vier weken", grapt ze.

Verkaik voelt zich inmiddels helemaal thuis bij haar Amerikaanse collega's. "Ze zijn geweldig", zegt de musicalster. "Ik voel me zo welkom en iedereen zegt dat ze er voor me zijn als ik iets nodig heb."

De 37-jarige actrice, die in mei terugkeert naar Nederland, doet haar uiterste best om het Engels haar eigen te maken. "Natuurlijk horen mensen altijd wel een beetje Nederlands, maar ik probeer zo veel mogelijk zonder accent te praten."

Verlichting deel snelwegen vanaf voorjaar uit

Langs sommige snelwegen gaat de verlichting vanaf het voorjaar 's avonds laat en 's nachts uit. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) maandag in antwoord op vragen van de ChristenUnie. De maatregel is bedoeld om het energieverbruik terug te dringen.

Rijkswaterstaat had al aangekondigd dat de verlichting langs een aantal rijkswegen tussen 21.00 uur en 05.00 uur uit gaat. Op andere, drukkere wegen gaan de lichten om 23.00 uur uit en op sommige wegen blijven de lichten vanwege de veiligheid gewoon aan.

De staatssecretaris heeft nog geen datum genoemd. Ook kon ze nog niet aangeven om welke wegen het gaat. "Op dit moment worden de wegvakken in kaart gebracht en vinden voorbereidingen plaats om dit mogelijk te maken."

Mansveld kon ook nog niets zeggen over hoeveel energie bespaard wordt met de maatregel, omdat die nog niet is ingevoerd.

Frankrijk wil Armstrong eretitel afnemen

Lance Armstrong dreigt na zijn Tour de France-titels ook zijn medaille als ridder van het Légion d'Honneur kwijt te raken. Franse overheidsfunctionarissen maakten maandag bekend een onderzoek te beginnen als gevolg van de dopingbekentenissen van de Amerikaan. Armstrong kreeg de eretitel in 2005 nadat hij de Tour voor de zevende keer had gewonnen.

Armstrong werd vorig jaar aangeklaagd door de Amerikaanse antidopingwaakhond Usada. Omdat de Texaan weigerde zich te verdedigen werden al zijn resultaten vanaf 1999, inclusief zijn zeven tourtitels, geschrapt. In januari gaf hij in een interview met Oprah Winfrey toe doping te hebben gebruikt tijdens al zijn tourzeges. Hij ontkent tijdens zijn comeback ook prestatiebevorderende middelen tot zich te hebben genomen.

Armstrong mag nog even van zijn eretitel en de bijbehorende versierselen genieten. Het onderzoek duurt naar verwachting enkele weken.

Plot voor Bird's en Lindelof's Tomorrowland bekend?

Al maandenlang wordt er gespeculeerd over een nieuw, geheim project van Disney: Tomorrowland. Wat weten we zover al? Brad Bird regisseert op basis van een script door Lost-schrijver en verkrachter van Prometheus Damon Lindelof. Dit script heeft hij samen geschreven met media-journalist en Lost-analyst Jeff Jensen. George Clooney en Hugh Laurie spelen de hoofdrollen. Tomorrowland is een thema-gebied in de Disney-parken. En er was de volgende tweet...

Tomorrowland box
Een box met...ja, met wat eigenlijk?

Verder weten we eigenlijk niks. Maar misschien komt daar nu verandering in. Drew McWeeny zegt plotdetails te hebben die accuraat moeten zijn. Hij is niet geheel onbetrouwbaar. Ook bij Cloverfield wist hij, voor de teaser überhaupt verscheen, dat het een 'found-footage monster movie' zou zijn. Dus onderstaand zou best eens waar kunnen zijn. Let op, spoilers. Als je het dus nog niet wil weten, lees dan niet verder!

"A teenage girl, a genius middle-aged man (who was kicked out of Tomorrowland) and a pre-pubescent girl robot attempt to get to and unravel what happened to Tomorrowland, which exists in an alternative dimension, in order to save Earth."

Vaag, mysterieus, nog weinigzeggend, maar dit klinkt best tof, toch?


Stapel vindt Britt & Barbie 'kansloos'

Huub Stapel vindt de paradepaardjes van RTL 5, Britt Dekker en Barbie, 'kansloos'. "Ik kijk niet naar kansloze mensen en hun tv-programma's."

Huub Stapel is niet gecharmeerd van Britt Dekker. In een interview met Veronica Magazine noemt hij de realityster ‘kansloos’. Ook van haar hoogblonde collega Barbie heeft de acteur geen hoge pet op. “Britt? Wie is dat ook alweer? Weet je, ik kijk niet naar kansloze mensen en hun tv-programma’s. Dan lees ik liever een boek.”

Ook shows als Sterren Springen en Vliegende Hollanders vindt Stapel afschuwelijk. "Ik zie daarin allemaal zogenaamde sterren voorbijkomen van wie totaal onduidelijk is waarom ze precies bekend zijn. De mensen die ik bewonder, doen er gelukkig niet aan mee.”

Wel heeft de acteur, die momenteel te zien is in Bellicher: Cel, alvast de moeite genomen om mee te denken met tv-producenten. “Weet je dat ik al heb nagedacht over een nieuw format voor SBS? Dat programma gaat Sterren Springen voor de Trein heten. Een gouden formule.”

Huub Stapel speelt Limburgse pastoor in film (Novum)

Filmrechten En een Nacht verkocht aan Endemol

Endemol heeft de filmrechten gekocht van het boek En een Nacht van Elisabeth Steinz. Dat heeft de tv-producent maandag bekendgemaakt. Het debuut van Steinz gaat over radionieuwslezer Isabelle, die na een ingrijpende gebeurtenis met een van haar webcamvriendjes richting Marokko vertrekt.

Steinz is blij met de interesse van de tv-producent, al is de samenwerking nog pril. "De eerste ontmoeting moet nog komen", zegt de debutante maandag in een reactie. "Ook de financiering is nog niet rond." Ze heeft nog niet nagedacht over wie de hoofdrol in de film moet spelen. "Misschien een fantastische internationale ster", lacht ze.

Steinz werkt als radionieuwslezer. Haar eersteling, die kan worden omschreven als een roadmovie met de nodige seksscènes, is enthousiast ontvangen in de nationale pers.

Jim Bakkum speelt Petrus in The Passion

Jim Bakkum heeft een rol te pakken in The Passion. De zanger speelt de rol van Petrus in het stuk over de lijdensweg van Jezus, dat 28 maart wordt opgevoerd in Den Haag.

Het geloof is Jim niet vreemd. "Wij woonden pal achter de kerk", vertelde de acteur in Shownieuws. "Ik was misdienaar, zong in het kerkkoor en ik ben gedoopt." Vorig jaar nam Frans Bauer de rol van Petrus op zich.

Eerder maakten de EO en RKK bekend dat René van Kooten de rol van Jezus vertolkt. Anita Meyer kruipt in de huid van Maria en Jörgen Raymann is de verteller. Het evenement wordt live uitgezonden.

Christian Bale toch als Batman in Justice League film?

Zal Christian Bale wederom de rol van Batman op zich nemen voor de aankomende Justice League-film? Bronnen van de betrouwbare website Latino-Review zeggen dat er een grote kans in zit dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. 

Alhoewel Warner Bros. de lippen stijf op elkaar houdt, wordt er gespeculeerd dat niemand minder dan Christopher Nolan de Justice League-film gaat produceren, Zack Snyder zal in de regiestoel plaatsnemen. Het duo is net klaar met de productie van Man of Steel; Warner Bros. is zo ontzettend blij met het eindresultaat dat de studio nu alles op alles wil zetten om de heren ook aan de Justice Leauge-film te koppelen.

Als Warner Bros. dit voor elkaar weet te krijgen is er een grote kans dat Christian Bale de rol van The Dark Knight weer op zich neemt, Bale heeft namelijk aangegeven dat hij bereid is de rol op zich te nemen indien het verhaal goed is en Nolan betrokken is bij het project. De tijd zal het leren.

Gamer pissig vanwege misleidende Vita-beschrijving

Eerder in dit jaar heeft een gamer een PlayStation Vita gekocht. Met deze aankoop heeft hij ook gelijk twee 32GB memory cards gekocht, eentje voor zijn games en de ander voor de muziek. "I figured I could use it as an mp3 player as well as a gaming console," aldus de gamer, Lewis. "Unfortunately, that is not the case."

Lewis kwam er snel achter dat de productbeschrijving van de 32GB memory card niet accuraat is. Volgens de verpakking kan de geheugenkaart meer dan negenduizend nummers opslaan:

Dit blijkt niet zo te zijn. Na ongeveer vierduizend nummers kon Lewis niets meer toevoegen op zijn geheugenkaartje. "Naturally, I contacted Sony customer support," zegt Lewis. "Talking to two different representatives, I was first told there was no limit, then when I was proven right they told me to buy another memory stick for the rest of the music. No help, no reason why there is this arbitrary limitation." Sony's website bevestigt dit feit. Je kan maximaal vierduizend nummers opslaan op de geheugenkaartjes om offline te gebruiken.

De geheugenkaart kan technisch gezien 32GB aan muziek bevatten, maar het enige apparaat waarop je de kaartjes kan gebruiken is de Vita. Waarom de beschrijving het heeft over meer dan negenduizend nummers is dus onduidelijk. 

Twee losgebroken pony's doodgereden

In Zuilichem zijn maandag twee pony's doodgereden die waren losgebroken uit een weiland in de Gelderse plaats. De dieren liepen rond 04.30 uur de weg op en werden aangereden door een automobilist uit Zaltbommel, meldt de politie.

De 43-jarige automobilist, die ongedeerd bleef, belde de politie na de aanrijding. Hij had kort na elkaar twee klappen gehoord en zag de pony's in de berm liggen toen hij uitstapte om te kijken wat er was gebeurd. De dieren waren op slag dood.

Dinsdag in top warmste 5 maartdagen

Dinsdag krijgt hoogstwaarschijnlijk een plek in de top tien van warmste 5 maartdagen ooit. Hoewel het record van 15 graden uit 1992 vermoedelijk niet sneuvelt, is de kans groot dat de derde plek wel wordt bereikt. Op de derde plaats staat nu nog 5 maart 1948, toen het in De Bilt 14,3 graden werd, meldt weeronline.nl maandag.

Op een gedeelde vierde positie staan 1959 en 1961, toen het 14 graden werd. Maandag sneuvelden geen records. In De Bilt bleef de temperatuur steken op 10,9 graden, waardoor deze dag op een 23e plek in de ranglijst van warmste 4 maartdagen terechtkomt.

Het kwik steeg in vrijwel het hele land wel boven de 10 graden. Het warmst werd het met 12,1 graden in Maastricht. Ook in het zuidwesten van Brabant bereikte het kwik die hoogte. Alleen in de kop van Noord-Holland, de Waddeneilanden en een enkele plaats aan de kust kwam werd het niet warmer dan 10 graden.

Maandag begon overigens nog best koud. In de Achterhoek was de minimumtemperatuur -4,7 graden. Ook stond er wat wind. Dinsdag waait het minder hard. "Het wordt dan wel net zo zonnig en nog iets warmer. Dinsdag wordt voor het gevoel echt de eerste lentedag van het jaar", vertelt een woordvoerder van weeronline.nl.

Het lenteachtige weer houdt overigens niet heel lang aan. Begin volgende week wordt vanuit het noordoosten koude lucht aangevoerd en daalt het kwik weer naar winterse waarden. Er kan dan zelfs winterse neerslag vallen, en dan vooral natte sneeuw.


Dinsdag in top warmste 5 maartdagen (Foto: Novum)

Oud-prof Houtman lovend over Finnbogason

Alfred Finnbogason is pas aan zijn eerste seizoen bij sc Heerenveen bezig, maar is nu al één van de bepalende spelers. De aanvaller scoort aan de lopende band, wat ook voormalig profvoetballer Peter Houtman is opgevallen.

In het Friesch Dagblad steekt Houtman de loftrompet over het spel van Finnbogason. "Bij sommige spitsen kun je zien dat ze van nature iets hebben. Dat scoren gaat Finnbogason zo makkelijk af, terwijl Heerenveen het zelf moeilijk heeft. Nu mist hij een strafschop tegen NAC, maar vervolgens pakt hij toch weer twee goals mee.."

Daarnaast is Houtman van mening dat sc Heerenveen met Finnbogason een potentieel goudhaantje in huis heeft. "Als Finnbogason ook volgend seizoen blijft scoren, heeft Heerenveen echt een juweeltje in huis."

De IJslandse aanvaller speelde tot dusver 22 wedstrijden in het shirt van de Friezen en trof hierin negentien keer doel. Daarvoor kwam de speler uit voor het Belgische SK Lokeren.

Zevenhonderd reacties op armoedemeldpunt kinderen

Ongeveer vijfhonderd kinderen hebben hun verhaal achtergelaten op het meldpunt voor kinderen in armoede van kinderombudsman Marc Dullaert. Ook ongeveer tweehonderd ouders en mensen die via hun werk met kinderen in aanraking komen hebben een reactie achtergelaten, meldt de kinderombudsman maandag.

Het meldpunt ging drie weken geleden van start en sluit dinsdag. Opvallend is dat veel kinderen schrijven over het ontbreken van een goede maaltijd, een warm huis en kleding, aldus Dullaert. "Dat zijn zaken die voor Nederlandse kinderen vanzelfsprekend zouden moeten zijn."

Veel kinderen schamen zich voor hun situatie, zo blijkt volgens Dullaert verder uit de verhalen. "Zo lees ik verhalen van kinderen, die na een schoolvakantie verhalen verzinnen over wat voor leuke dingen ze hebben gedaan. Of kinderen die geen vriendjes mee naar huis nemen om te spelen, bang dat ze zullen zien hoe de situatie thuis is."

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau leeft een op de negen Nederlandse kinderen in armoede. Dat zijn er in totaal 377 duizend.

De Kinderombudsman is bezig met een onderzoek naar de situatie van Nederlandse kinderen die in armoede opgroeien. Hij hoopt ermee inzicht te krijgen in hoe kinderen het ervaren in armoede op te groeien. De verhalen die hij via het online meldpunt heeft ontvangen, gebruikt Dullaert voor zijn studie. Met vijftig kinderen gaat hij in eerste instantie verder in gesprek.

In de volgende fase van het onderzoek wordt ook het armoedebeleid voor kinderen van alle gemeenten geïnventariseerd. Dit moet een overzicht van goede voorbeelden opleveren en adviezen voor gemeenten om hun armoedebeleid te verbeteren. De kinderombudsman biedt de resultaten in de zomer aan het kabinet en de gemeenten aan.

Vliegtuig neergestort in Congo

Een vliegtuig is maandag neergestort in de Congolese stad Goma. Volgens de gouverneur van de provincie Noord-Kivu zijn daarbij veel passagiers om het leven gekomen.

Gouverneur Julien Palaku zei dat het om een Fokker-toestel ging met zo'n vijftig mensen aan boord. Zeker drie mensen hebben het ongeluk overleefd. Het vliegtuig was vertrokken uit de centraal gelegen stad Lodja. Volgens Palaku zijn geen bewoners op de grond omgekomen.

Vliegtuig David Copperfield maakt noodlanding

Een privévliegtuig met David Copperfield aan boord heeft maandag een noodlanding gemaakt in de Amerikaanse stad Peoria in de staat Illinois. Het toestel maakte een 'eng' geluid en moest halverwege de reis van Las Vegas naar New York landen.

Woordvoerders van Peoria International Airport lieten weten dat het vliegtuig na problemen is geland. Copperfield twitterde dat hij de vlucht 'zo eng' vond, maar dat iedereen ongedeerd is.

"Ik ben blij dat ik op de grond sta en veilig ben", laat de 56-jarige illusionist weten. Copperfield was onderweg naar New York voor opnames van The Today Show.

Linda de Mol vereerd met tweede seizoen Divorce

Linda de Mol is dolblij dat er een tweede seizoen van Divorce komt. "Ik vind het een enorme eer dat we door mogen", zei De Mol in RTL Boulevard.

"Het is een dure serie, dus ik wist dat het heel goed moest scoren voor een tweede seizoen zou komen", vertelt De Mol, die zelf ook een rol in de serie speelt. Divorce, naar een idee van de presentatrice, startte eind vorig jaar met bijna twee miljoen kijkers. Ook afgelopen zondag bleven ruim twee miljoen mensen thuis voor de serie.

In Divorce wonen drie mannen die in scheiding liggen in een huis. Acteurs als Dirk Zeelenberg, Waldemar Torenstra en Jeroen Spitzenberger spelen een rol in de serie.

Alonso: "Ik voel me beter dan ooit"

Fernando Alonso kijkt uit naar de start van het nieuwe Formule 1-seizoen en heeft hoge verwachtingen van de nieuwe jaargang. De Spanjaard is strijdlustig en laat weten zich sterker dan ooit te voelen.

Alonso, rijdend voor Scuderia Ferrari, sloot de titelstrijd vorig seizoen als tweede af en moest alleen Sebastian Vettel voor zich dulden. Deze prestatie kwam vooral op naam van zijn zwakke start van het seizoen, waar zijn Formule 1-bolide zeker niet het snelst was. "Daarom heeft 2012 mij toch de meeste voldoening tot dusver in mijn carrière gegeven."

De Italianen hebben hoe dan veel geleerd van de fouten, die in 2012 zijn gemaakt. "Daardoor is onze uitgangspositie nu een stuk beter. We hebben meer vertrouwen, meer geloof in eigen kunnen en meer motivatie dan ooit bij Ferrari. De starts, de pitsstops en al die andere zaken zullen komend seizoen daardoor ook beter worden uitgevoerd."

De eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen wordt volgend weekend in Australië verreden.

FNV: geen verslechtering WW of ontslagrecht

De FNV wil alleen onderhandelen over de WW en het ontslagrecht als dat tot verbeteringen leidt. Dat heeft voorzitter Ton Heerts maandag gezegd na afloop van de vergadering met de Federatieraad over de inzet voor het sociaal overleg met werkgevers en werknemers. Heerts moet van de vakcentrale echter vooral onderhandelen over de eigen agenda, waaronder het stoppen van de doorgeschoten flexibilisering.

Het ledenparlement van FNV, dat een adviserende rol heeft, vergaderde vrijdag over het sociale overleg. De Federatieraad heeft het advies van het ledenparlement meegewogen in de beslissing.

Vakbonden, werkgevers en kabinet vergaderen de komende tijd over sociale onderwerpen in de hoop tot een akkoord te komen. Vakbonden stelden eerder al dat de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet, zoals de nullijn in de zorg, het overleg bemoeilijken. Om mee te kunnen in de Voorjaarsnota moet er voor 1 april een akkoord liggen tussen de drie partijen.

De FNV gaat nu 'snel' om tafel met de werkgevers en pas daarna met het kabinet, zei Heerts. "Daar wacht de zware klus om hun rampzalige plannen om te buigen naar plannen die Nederland vooruit helpen. Werk moet daarbij op nummer één staan.?

Er zijn mogelijkheden om de kortere WW-duur te verzachten, maar de maatregel kan niet van tafel, maakte minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (Pvda) maandag duidelijk. "Wat ons betreft is het bespreekbaar." Voorwaarde is wel dat de uiteindelijke afspraken goed zijn voor de arbeidsmarkt, de banen en de overheidsfinanciën.

Het kabinet wil met de sociale partners een akkoord sluiten over al deze maatregelen. Hij deed een beroep op de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers."Nu zijn we met elkaar verantwoordelijk om die veranderingen door te voeren die onvermijdelijk zijn om te behouden waar we trots op zijn."

Opnieuw toestel Schiphol in problemen

Voor de derde maal heeft een vliegtuig maandag terug moeten keren naar Schiphol. Een vliegtuig van Easyjet raakte in de problemen na een botsing met een groep vogels.

Eerder vandaag heeft een vliegtuig van Delta Air Lines terug moeten keren naar het vliegveld. Rond 10.30 uur vertrok het vliegtuig, waarna het niet veel later terug keerde met technische problemen.

Later op de dag keerde een KLM-vliegtuig terug na een melding over rook in de cockpit.

Bij alle drie de meldingen rukte hulpdiensten in groten getale uit. Er vielen geen gewonden.

Heroes in a half-shell. Turtle power!

"Teenage Mutant Ninja Turtles. Teenage Mutant Ninja Turtles. Teenage Mutant Ninja Turtles. Heroes in a half-shell. Turtle power!" Ja dames en heren, de altijd geliefde pizza-etende schildpadden zijn weer terug in een nieuwe downloadbare game genaamd TMNT: Out Of The Shadows.

De game komt komende zomer uit voor PS3 en Xbox 360 en wordt uitgegeven door Activision. Het is de eerste game in een trilogie en is gebaseerd op de nieuwe tekenfilm die te zien is op Nickelodeon.

Extra kaarten voor Arnhems concert Justin Bieber

Er zijn extra kaarten vrijgekomen voor het uitverkochte concert dat Justin Bieber geeft in de Arnhemse Gelredome. Dat heeft concertpromotor Greenhouse Talent bekendgemaakt. De tienerster staat 13 april in het stadion.

Door hier en daar wat te schuiven zijn een paar honderd extra kaarten beschikbaar gekomen. Die zijn vanaf woensdag te koop.

Carly Rae Jepsen staat in het voorprogramma van het concert van Bieber.

Oranje strik logo troonswisseling

Een oranje strik is het logo van het Nationaal Comité Inhuldiging. De strik dient onder meer als officiële erkenning voor feestelijke activiteiten die door het comité zijn geselecteerd.

Activiteiten die 'origineel, positief en authentiek' zijn komen in aanmerking voor de erkenning, liet het comité maandag weten. Ook wordt gekeken of de activiteit een groot publiek aanspreekt en binnen het thema 'mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning' past.

Alle oranjeverenigingen hebben de oranje strik alvast gekregen. Ook is al besloten het Delamar Theater, dat op ludieke wijze wordt ingepakt, de officiële erkenning te gunnen. Wefilm krijgt eveneens een oranje strik, omdat het samen met Mobypicture gaat proberen de langste online polonaise ter wereld te houden.

Grafisch ontwerper Irma Boom heeft het ontwerp voor de strik gemaakt. Het logo moet ook duidelijk maken welke communicatie en activiteiten afkomstig zijn van het comité.

Dries Roelvink hoopt dat kleinzoon zanger wordt

Dries Roelvink hoopt dat zijn nieuwe kleinzoon Andy in zijn voetsporen treedt. "Ik hoop dat er een zanger bij komt", vertelt Dries, die zondag voor de tweede keer opa werd, aan Novum Nieuws.

"Hij heet Andy, dat is al een naam van een zanger die ik zeer waardeer, namelijk Andy Williams", vertelt de 54-jarige zanger. "Het zou heel erg leuk zijn als hij een microfoon pakt en een soort opvolger wordt. Dat hoop ik stiekem."

Roelvink kon zondag niet bij de bevalling van zijn dochter zijn. "Ik was nog onderweg na een optreden. Dus ik was een kwartier later", aldus Dries. "Maar toen kwam opa Dries binnen. Dan voel je zo'n enorme blijdschap. Het is wonderlijk dat je meteen zo veel kan houden van iemand die je nog nooit hebt gezien."

Roelvink vindt dat hij tot nu toe te weinig tijd in zijn oudste kleinkind heeft gestoken. "Ik wil er meer tijd voor in gaan ruimen, maar dat zeg ik al langer. De weken vliegen voorbij, maar gelukkig zie ik mijn oudste kleinkind wel veel nu hij vlak bij mijn huis op school zit."

FOK!filmtips van de dag: Inception

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Chrissy heeft een psychische aandoening. Daardoor kan ze moeilijker een zelfstandig bestaan leiden. Haar jongere zus is gedwongen voor haar te zorgen. Tijdens haar tienerjaren werd bij Chrissy, een rol van Kathy Bates, een bipolaire stoornis geconstateerd. Judy, gespeeld door Elizabeth Perkins, die zich juist op haar carrière had gestort, wordt verantwoordelijk voor haar zus na de dood van hun moeder.

My Sister's Keeper is een tikje sentimenteel televisiedrama. De film is een bewerking van het gelijknamige boek van Margaret Moorman die haar eigen ervaringen als de zus in de gedwongen rol van verzorger beschrijft. Om 20.30 uur op RTL8.

 

Dom Cobb, vertolkt door Leonardo DiCaprio, is een handige dief. Een ware meester op het gebied van 'extraction': het stelen van waardevolle geheimen uit het onderbewustzijn van mensen die in de droomfase verkeren, wanneer het brein het meest kwetsbaar is. Cobb krijgt de kans zijn oude leven weer terug te krijgen, in ruil voor het uitvoeren van een vrijwel onmogelijke 'inception'.

Cobb en zijn team van specialisten moeten deze keer geen idee stelen, maar het in iemands brein plaatsen. Als ze hierin slagen, zou het de perfecte misdaad zijn. Maar hoe goed ze alles ook plannen en hoe groot hun expertise ook is, niets kan het team voorbereiden op de gevaarlijke vijand die elke stap die ze nemen lijkt te kunnen voorspellen. Een vijand die alleen Cobb had kunnen zien aankomen.

Na het enorme succes van The Dark Knight kreeg filmmaker Christopher Nolan carte blanche van filmstudio Warner Bros. om deze oorspronkelijke film te maken. Na Memento en The Prestige is Inception opnieuw een complexe thriller geworden. Om 20.30 uur op SBS6.

LET OP: Inception gaat om 22.45 uur weer verder na Hart van Nederland.

Deense bond schorst Bendtner halfjaar na dronken rit

De Deense voetbalbond DBU heeft aanvaller Nicklas Bendtner zes maanden geschorst voor interlands. De spits van Juventus werd zondag in het centrum van Kopenhagen beboet omdat hij met te veel alcohol op achter het stuur zat. Bendtner, die sinds december geblesseerd is, liet in de Deense media weten spijt te hebben van zijn gedrag.

Bendtner kreeg van de DBU te horen dat hij de komende zes maanden moet gebruiken om 'na te denken over zijn toekomst als Deens international'. De 55-voudig international liet weten de beslissing van de DBU te accepteren. Wel zei hij dat de schorsing 'het ergste is dat een voetballer kan gebeuren'.

Door de schorsing mist de 25-jarige Bendtner enkele cruciale WK-kwalificatiewedstrijden van Denemarken. Deze maand treft de ploeg van bondscoach Morten Olsen Tsjechië en Bulgarije, in juni wacht Armenië.

Kankerverwekkende stof in veevoer varkens

Nederlandse varkenshouders hebben veevoer met maïs die te veel van de kankerverwekkende stof aflatoxine bevat geleverd gekregen. Omdat de maïs is vermengd met ander voer is er waarschijnlijk niet of nauwelijks sprake van overschrijding van de toegestane hoeveelheid van de giftige stof in het veevoer. Consumptie van het vlees van deze varkens is daarom niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag na onderzoek. Er zijn volgens de NVWA geen aanwijzingen dat met aflatoxine besmette maïs terecht is gekomen bij Nederlandse melkveehouders.

Vrijdag meldde de NVWA een onderzoek in te stellen nadat bekend werd dat een partij maïs met overschrijdingen van het gehalte aflatoxine, een giftig product van schimmels, op de markt was gekomen. Het ging toen nog om een partij van 45 ton giftige maïs uit Servië.

Maandag laat de NVWA echter weten dat er drie meldingen zijn gedaan van partijen maïs met een verhoogd gehalte aflatoxine. Het gaat om twee partijen maïs uit Servië, waarvan een partij direct is ingevoerd in Duitsland en een tweede in de haven van Rotterdam is binnengekomen.

De derde partij maïs is in december uit Roemenië via België geleverd aan drie Nederlandse producenten van veevoer. Van alle drie de partijen maïs wordt nog gekeken waar ze precies naartoe zijn gegaan. De partij van 45 duizend ton die is geleverd aan veevoerproducenten in Nedersaksen is direct aan Duitsland geleverd. Een deel van de partij is in Duitsland geblokkeerd en een ander deel verwerkt in veevoer. Een deel daarvan is weer naar vijf veevoerbedrijven in Nederland gegaan, waar het voer aan varkens is gegeven.

Van de drie bedrijven die een deel van de te giftige partij uit Roemenië hebben ontvangen, heeft er een aan de NVWA laten weten geen veevoer te hebben geleverd waarin te veel aflatoxine zat. De overige twee bedrijven zijn nog aan het kijken aan wie ze het voer hebben geleverd en moeten de NVWA nog hun resultaten melden.

Maandag werd voorts bekend dat bij een standaardcontrole zo'n zes weken geleden bij twee Nederlandse melkveebedrijven aflatoxine is aangetroffen in de melk. De giftige melk is niet in de schappen van de supermarkt beland en de twee bedrijven zouden inmiddels weer aan de normen voldoen, meldde de Nederlandse Zuivel Organisatie.

De NVWA laat weten deze twee bedrijven en de afnemers van de melk te bezoeken om te controleren of de juiste maatregelen zijn genomen en er geen melk in de voedselketen terecht is gekomen. Voor zover nu bekend staan deze twee incidenten los van de maïsleveringen.

Ferguson: "Niet te veel op Ronaldo focussen"

Sir Alex Ferguson is als geen ander op de hoogte van de kwaliteiten van Cristiano Ronaldo, maar de Schot wil de sterke punten van zijn eigen ploeg niet uit het oog verliezen. Ferguson begrijpt dat het lastig zal worden tegen Real Madrid.

"Ja, wat kan je verwachten als je tegen een team speelt waar Ronaldo meedoet? Natuurlijk levert dat problemen op, maar die zullen we zoveel mogelijk moeten indammen", aldus de manager op de persconferentie. "Het zal niet makkelijk zijn, want het lukt hem iedere week."

Net als in Madrid komt rechtsback Rafael tegenover de Portugees te staan. "De ervaring die de jonge Rafael in Bernabéu heeft opgedaan zal hem helpen, want hij krijgt dezelfde taken als vorige keer mee. Ik denk niet dat we angstig moeten zijn. Als we te veel kijken naar de schade die Ronaldo kan aanrichten, vergeten we waartoe we zelf in staat zijn."

Ferguson was afgelopen dinsdag aandachtig toeschouwer toen Real Madrid in Camp Nou van FC Barcelona won (1-3). "Real Madrid is natuurlijk één van de beste teams als het gaat om counteren. Dat werd wel duidelijk toen ze Barcelona versloegen. Dat was overweldigend, maar dat moeten we zien te voorkomen. Al zal dat weer niet ten koste moeten gaan van onze aanvallende intenties."

Turkije en Griekenland willen praten

Turkije en Griekenland willen de banden aanhalen door de dialoog aan te gaan. Als beide landen willen dan kan een oplossing worden gevonden voor de opdeling van Cyprus. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan maandag gezegd. Erdogan sprak, met de Griekse premier Antonis Samaras aan zijn zijde, na een gezamenlijke ministerraad.

De gezamenlijke ministerraad was erop gericht meer vertrouwen te kweken en de economische betrekkingen te verbeteren. Griekenland en Turkije zijn tussen 1974 en 1996 tot driemaal toe bijna met elkaar in oorlog geraakt. Griekse en Turkse ministers tekenden maandag een hele reeks samenwerkingsovereenkomsten, onder andere op het gebied van gezondheidszorg, toerisme en de strijd tegen illegale immigratie.

De betrekkingen tussen Turkije en Griekenland zijn sinds eind jaren negentig weliswaar verbeterd, het eiland Cyprus blijft een splijtzwam. "We hebben weliswaar verschillende meningen, maar we willen deze oplossen door nieuwe gesprekskanalen", zei Erdogan. "Ik hoop dat we de kwestie-Cyprus met onze gemeenschappelijke wil kunnen oplossen." Erdogan noemde het tijd om de strijdbijl te begraven.

"Dit is een goede dag voor de Turks-Griekse betrekkingen", zei Samaras. "Er zijn ups en downs geweest in onze betrekkingen, dit feit kunnen we niet negeren. Maar we willen dat de geschiedenis die we vanaf nu schrijven wordt herinnerd onder de hoofdstukken 'vrede' en 'ontwikkeling'."

Rijkste man ter wereld blijft Slim

Carlos Slim is voor de vierde jaar op rij de rijkste man ter wereld. Met een geschat vermogen van 73 miljard dollar (56 miljard euro) staat hij opnieuw boven aan de ranglijst van zakenblad Forbes. De Mexicaan wordt in de lijst gevolgd door Microsoft-miljardair Bill Gates en de Spaanse grootaandeelhouder in Zara Amancio Ortega. Dat blijkt maandag uit de door Forbes gepresenteerde lijst.

De rijkste Nederlander Charlene de Carvalho-Heineken staat in de top honderd van de lijst. Met een geschat vermogen van elf miljard dollar staat zij op de 94e plek en is ze de dertiende vrouw op de lijst. In totaal staan er zes Nederlanders op de lijst van 1426 miljardairs, onder wie John de Mol en Joop van den Ende.

De 73-jarige Slim is grootaandeelhouder van het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, dat vorig jaar bijna 28 procent van de aandelen KPN in handen kreeg. Slim zag zijn vermogen volgens Forbes in een jaar tijd met vier miljard dollar stijgen. Dat gebeurde ondanks de koersdaling van KPN. Zijn telecombedrijf bood acht euro per aandeel KPN, terwijl het Nederlandse aandeel inmiddels onder de drie euro staat.

De Spanjaard Ortega is volgens Forbes dit jaar de grote winnaar op de lijst. Zijn vermogen steeg met 19,5 miljard dollar tot 57 miljard dollar. Daarmee stoot de 76-jarige voor het eerst sinds 2000 de belegger Warren Buffett uit de top drie.


Carlos Slim blijft rijkste man ter wereld (Foto: Novum)

Tennisster Hingis in Hall of Fame

De Zwitserse oud-tennisster Martina Hingis heeft een plek gekregen in de Hall of Fame. De 32-jarige Hingis, voormalig nummer 1 van de wereld en winnares van 43 WTA-toernooien, werd maandag toegevoegd aan het selecte gezelschap toptennissers. De Zwitserse zette in 2007 voor de tweede keer een punt achter haar carrière nadat ze op het gebruik van cocaïne was betrapt.

Hingis won al op haar 16e de Australian Open en Wimbledon en pakte daarna nog drie grandslamtitels in het enkelspel. In 2003 stopte ze voor de eerste keer met tennissen vanwege aanhoudend blessureleed. Hingis voegt zich bij de in het Amerikaanse Newport gevestigde Hall of Fame bij onder anderen André Agassi, Monica Seles, Pete Sampras, Steffi Graf, Boris Becker en John McEnroe.

Tennisster Hingis in Hall of Fame
Tennisster Hingis in Hall of Fame (Foto: ANP)

CD: Jimi Hendrix - People, Hell and Angels

Het was begin 1968 toen Jimi Hendrix de studio indook om te gaan werken aan een opvolger voor zijn succesvolle album Electric Ladyland. Samen met Billy Cox en Buddy Miles, de latere Band of Gypsys line-up, nam de gitarist in de Record Plant Studios in New York een twaalftal nummers op voor een album met als werktitel First Rays of the New Rising Sun. Het album werd destijds niet uitgebracht maar 45 jaar later kunnen fans van de man, die door velen nog steeds beschouwd wordt als de beste gitarist ooit, alsnog genieten van de geweldige opnames van weleer.

Apeldoorn huldigt gouden Sintnicolaas

Eelco Sintnicolaas wordt zaterdag in zijn woonplaats Apeldoorn gehuldigd. De atleet heeft dat te danken aan zijn knappe prestatie bij het EK indoor in Göteborg, waar hij afgelopen weekeinde goud pakte op de zevenkamp. De huldiging vindt plaats bij de Apeldoornse atletiekvereniging AV'34, waar de wethouder van sport Sintnicolaas namens de gemeente zal feliciteren.

Sintnicolaas pakte in Göteborg zijn eerste grote internationale titel. In 2010 bij het EK outdoor in Barcelona moest hij op de tienkamp nog genoegen nemen met zilver. Maandag rond 19.00 uur krijgt de 25-jarige atleet een feestelijke ontvangst op Schiphol.

Bijbelse teksten van wc-papier verwijderd

Een Finse toiletpapierfabrikant heeft na klachten bijbelteksten van het papier verwijderd. Het was volgens de fabrikant, de onderneming Metsa Tissue, een fout in de productie. Een woordvoerster van het bedrijf zei maandag dat er boodschappen over liefde, maar geen religieuze boodschappen zouden worden afgedrukt. De bijbelteksten zijn er bij vergissing op terechtgekomen.

Het ging onder meer om woorden van Jezus zelf over het verzamelen van schatten in de hemel in plaats van op aarde: waar je schat is daar zal ook je hart zijn (Mattheus 6). Het papier werd verkocht in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Na een heleboel 'feedback' besloot Metsa Tissue de bijbelteksten niet meer af te drukken.

Bijbelse teksten van wc-papier verwijderd
Bijbelse teksten van wc-papier verwijderd (Foto: ANP)

Letland wil bij 'Europa'

Letland heeft maandag formeel om toetreding tot de eurozone gevraagd. Het Baltische EU-land hoopt volgend jaar het achttiende land in de muntunie te worden. Letland voldoet aan de voorwaarden voor toetreding, maar een meerderheid van de Letlanders is tegen toetreding.

De officiële aanvraag werd al verwacht. De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank beslissen waarschijnlijk in juni over de aanvraag. Letland voldoet aan de financiële voorwaarden voor toetreding, zoals de hoogte van de staatsschuld, het begrotingstekort en de inflatie.

Uit peilingen blijkt dat bijna twee derde van de Letlanders er tegen is om de nationale munt Letse lat in te ruilen voor de euro, maar de ervaring in eigen land leert dat tegenvallende refenrenda worden genegeerd of hooguit ter kennisgeving worden aangenomen.

Estland trad in januari 2011 toe tot de eurozone. Litouwen wil dat in 2014 doen.

Hogeschool onder toezicht

Artez hogeschool voor de kunsten is door de Onderwijsinspectie onder verscherpt toezicht geplaatst. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie maandag. De inspectie kreeg 'signalen van een zorgelijke situatie' bij de vestiging in Enschede en besloot donderdag het toezicht te verscherpen.

Waar deze 'zorgen' over gaan kon de woordvoerder niet zeggen. "Dinsdag gaan we in gesprek met de raad van toezicht van de hogeschool. Dan krijgen zij de kans hun visie te geven op de signalen die wij hebben gekregen." Aan de hand van dit gesprek wordt duidelijk hoelang het toezicht zal gelden en welke vervolgstappen genomen worden.

Artez geeft maandagmiddag een persconferentie over de kwestie, laat een woordvoerder weten. Op de locatie in Enschede is het conservatorium en de academie voor art & design van de hogeschool gevestigd. Artez heeft daarnaast nog vestigingen in Zwolle en Arnhem.

De raad van toezicht stuurt maandag het college van bestuur naar huis vanwege 'een onwerkbare situatie' op de school, meldt NRC Handelsblad. De bestuursleden zouden niet langer kunnen samenwerken met de rest van het management van de school.

Volgens voorzitter van de raad voor toezicht Gerrit Grotenhuis zou het toeval zijn dat de school nu ook onder verscherpt toezicht is gezet. "Het college heeft adequaat gehandeld toen deze feiten aan het licht kwamen", zegt hij tegen de krant.

Disney zet hoog in op Oz The Great And Powerful

Dit weekend kreeg Disney een behoorlijke tegenvaller te verwerken. Jack the Giant Slayer leidde de box office namelijk met een schamele $28 miljoen, wat een nog slechtere opening is dan die van John Carter, de commerciële flop van 2012. Toch houdt Disney goede hoop met het uitbrengen van Oz The Great And Powerful, die de zwakke openingen komend weekend moet doen vergeten.

De prognoses zijn weliswaar niet zo florisant als bij Tim Burton's Alice in Wonderland, maar het lijkt erop dat de marketingcampagne zijn vruchten gaat afwerpen. Zozeer zelfs, dat het nog wel eens de beste opening tot dusver in 2013 kan gaan worden. Verwacht wordt dat in het openingsweekend zo'n $80 miljoen dollar verdiend gaat worden aan Oz, wat het marketingbudget van $100 miljoen er al bijna uithaalt.

Een bekende regisseur (Sam Raimi), een flinke sterrencast (met o.a. James Franco, Michelle Williams en Mila Kunis), behoorlijk wat poeha en enkele trailers die een visueel spektakel beloven: je kunt er ook haast niet meer omheen. De marketing lijkt zijn werk goed dus te hebben gedaan, maar om de promotie nog een zetje in de rug te geven werd vorige week nog een derde en vermoedelijk laatste trailer uitbracht, die hieronder in HD te zien is. 

Oz The Great And Powerful is vanaf 14 maart in de Nederlandse bioscopen te zien.

Theater: Micha Wertheim - Voor Je Het Weet

Het is de zesde voorstelling alweer voor cabaretier Micha Wertheim en, zoals hij zelf ook zegt in zijn nieuwe show, ligt de lat erg hoog. Zijn vorige voorstelling Voor De Zoveelste Keer was prachtig en Micha (spreek uit als 'Miga') had een perfect einde door het begin te herhalen, maar wist tegelijkertijd nog steeds te boeien. Alleen heeft hij voor zijn volgende voorstelling Voor Je Het Weet een probleem, het is nog niet af.

Gelekte foto toont Alien-game

Creative Assembly heeft mogelijk een eerste afbeelding van hun Alien-game gelekt. Dat spel werd in 2011 aangekondigd en zou zich baseren op de eerste Alien-film van Ridley Scott.

Op de afbeelding in kwestie zien we een vrouwelijke crash test dummy met het logo van de Nostromo, het ruimteschip dat in Alien als locatie fungeerde, op haar arm. De foto stond ingesteld als achtergrond op het twitteraccount van de ontwikkelaar en is inmiddels verwijderd. 

Alien-game Creative Assembly

"Arsenal zit in een neerwaartse spiraal"

Volgens Tottenham Hotspur-trainer Andre Villas-Boas zit stadsgenoot Arsenal in een neerwaartse spiraal waaruit het maar moeilijk zal kunnen ontsnappen. Dat zei de Portugese oefenmeester na de 2-1 zege van zijn club over de aartsrivaal van afgelopen zondag.

Villas-Boas verklaarde het verlies van Arsenal na afloop van de derby voor de camera's. "Wij zitten in een opwaartse spiraal wat betreft zelfvertrouwen, en zij in een neerwaartse wat betreft resultaten. Het is ontzettend moeilijk voor hen om daar uit te komen." Desalniettemin was de Portugees in zijn nopjes met de overwinning over Arsenal. "Het was erg belangrijk, het betekent heel veel voor de fans. We wilden winnen van Arsenal en daarmee het gat tussen ons vergroten."

Door de winst van Tottenham in de zogeheten Noord-Londense derby klimmen de Spurs naar de derde plaats in de Premier League, zeven punten boven Arsenal, dat de vijfde plaats bezet. De club van Arsene Wenger dreigt nu voor het eerst in zestien jaar Champions League-voetbal mis te lopen. Ook de vierde plaats op de ranglijst, die recht geeft op de voorronde van het kampioenenbal, is met vijf punten namelijk ver weg voor de kwakkelende Gunners.

D66 wil opheldering over eed aan koning

Mark Rutte (VVD) moet duidelijk maken of het afleggen van de eed of belofte aan de nieuwe koning Willem-Alexander door de leden van de Eerste en Tweede Kamer wel verplicht is. Dat eist de Eerste Kamerfractie van D66 in schriftelijke vragen aan de premier.

Aanleiding is de uitspraak van hoogleraar staatsrecht Wim Voermans enkele weken geleden in de Volkskrant. Hij betoogde dat de grondwet de volksvertegenwoordigers niet verplicht om trouw te zweren aan Willem-Alexander. Alleen de nieuwe koning moet trouw aan de grondwet zweren, schrijft die wet voor. "De grondwet zegt niets over eden of beloften van trouw van leden van volksvertegenwoordigers aan de koning", schreef hij.

Dat de volksvertegenwoordigers op 30 april niettemin zullen zweren of beloven dat zij de 'onschendbaarheid en de rechten van uw koningschap zullen handhaven' vindt Voermans nogal 'middeleeuws' aandoen en op gespannen voet staan met de grondwet.

De D66-senatoren Hans Engels en Thom de Graaf willen verder weten in hoeverre deze belofte de volksvertegenwoordigers 'beperkt' in hun handelingsvrijheid. Ook willen zij weten of deze belofte of eed verschilt van de belofte of eed die Eerste en Tweede Kamerleden bij hun installatie als volksvertegenwoordiger afleggen. Ook dan beloven zij trouw aan de koning.

De SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir lieten al weten dat zij de eed op 30 april niet afleggen aan koning Willem-Alexander. Zij vinden dat overbodig vanwege de eed die zij al hebben afgelegd bij hun aantreden als Kamerlid. Bovendien zijn ze republikein.

Recordaantal nominaties Nobelprijs voor de Vrede

Het Noorse Nobelcomité heeft dit jaar een recordaantal nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. Maar liefst 259 mensen en organisaties zijn voorgedragen voor de prijs. Dat heeft het Nobelcomité maandag bekendgemaakt.

Hoewel het Nobelcomité nooit de namen van genomineerden prijsgeeft willen degenen die mensen of groepen voordragen nog wel eens een tipje van de sluier oplichten. Onder de genomineerden dit jaar zijn onder anderen het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai, die door de Taliban in het hoofd werd geschoten, en de Amerikaanse militair Bradley Manning, die geheime documenten lekte naar klokkenluiderswebsite Wikileaks.

Van de 259 nominaties zijn er vijftig voor organisaties. Het vorige record van 241 nominaties stamde uit 2011. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt in oktober bekendgemaakt.

Biebers verjaardag toch een beetje leuk

Justin Bieber geeft toe dat zijn verjaardag niet zo erg was als hij in eerste instantie zei. De zanger werd vrijdag 19 jaar, maar zijn feestje werd verpest door een opstootje.

Bieber vierde zijn verjaardag met een feest in de Londense club Cirque du Soir. "Ik had het over de 'ergste' verjaardag, maar dat kwam door sukkels die agressief waren en mijn fans duwden", laat Bieber weten via Instagram.

"Het was niet de ergste verjaardag", zegt de Canadese zanger nu, hoewel hij na het incident direct naar zijn hotel ging. "Want al mijn vrienden van thuis waren gekomen. Ik was gewoon kwaad op dat moment."

Kinderpornoconciërge niet terug naar cel

Een oud-conciërge van een basisschool in Alphen aan den Rijn die terechtstond voor het bezit van kinderporno, hoeft niet terug de cel in. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem maandag tot een celstraf van tien dagen, maar die tijd zat hij in voorarrest al uit.

De officier van justitie eiste eerder twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. De rechtbank besloot echter tot een flink lagere straf omdat de man werd vrijgesproken van een groot deel van de aantijgingen.

Justitie beschuldigde de man van het bezit van 4974 afbeeldingen en 1162 videofragmenten. Van de afbeeldingen waren er echter 4778 al gewist, en de rechtbank acht de kans klein dat de man daar nog bij kon komen. De rechtbank was er verder niet van overtuigd dat het op de video's om seksuele gedragingen ging.

De in 1948 geboren man bekende tijdens de zitting kinderporno te hebben gedownload en liet weten al voor zijn aanhouding professionele hulp te hebben gezocht. Dat liet de rechtbank in zijn voordeel meewegen.

De man werd uiteindelijk veroordeeld tot veertig dagen celstraf, waarvan dertig voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook kreeg de man een taakstraf opgelegd van 240 uur en moet hij zich laten behandelen in een psychiatrische instelling. Het opleggen van een verbod om weer met kinderen te werken acht de rechtbank overbodig.

Of justitie in hoger beroep gaat tegen de straf kon een woordvoerder van het OM in Den Haag nog niet zeggen.

De basisschool klopte in juni bij de politie aan met de melding dat de man in het bezit was van kinderporno. Dat was ontdekt door medewerkers van een computerbedrijf dat bestanden omzette. De conciërge werd ontslagen. Destijds werd bekend dat op de foto's en filmpjes geen kinderen van de school te zien waren.

Bulgaar die zichzelf in brand stak overleden

Een 36-jarige Bulgaar die zichzelf bijna twee weken geleden voor het gemeentehuis in Varna in brand stak om te protesteren tegen de armoede en corruptie in zijn land, is maandag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken.

Plamen Goranov is het tweede dodelijke slachtoffer van een zelfverbranding in Bulgarije binnen een maand. Een derde man ligt met zware brandwonden in het ziekenhuis.

Woede over hoge elektriciteitsrekeningen en armoede leidde vorige maand tot omvangrijke protesten. Nadat bij botsingen tussen politie en betogers twee weken geleden tientallen gewonden waren gevallen diende de regering haar ontslag in. Op 12 mei worden vervroegde verkiezingen gehouden.

Rebellen Syrië nemen groot deel Raqqa in

Syrische rebellen hebben maandag het grootste deel van de noordelijke stad Raqqa ingenomen. Joelende betogers verscheurden een poster van president Bashar Assad en trokken een bronzen standbeeld van zijn vader en voorganger Hafez Assad omver. Dat hebben activisten gezegd. Als de rebellen heel Raqqa onder controle hebben, dan zou het de eerste keer zijn dat een volledige stad in handen van de rebellen is gevallen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de rebellen 'grote delen' in handen. Een hoge politiefunctionaris is volgens het Observatorium gedood en agenten van de inlichtingendiensten zijn gearresteerd. Op websites van de oppositie schrijven activisten dat Raqqa is 'bevrijd'.

Rebellen voeren in de provincie Raqqa al weken strijd met het regeringsleger. Eerder wisten ze al de grootste dam van het land te veroveren. Zondag bestormden ze een belangrijke gevangenis in Raqqa.

De opmars van de rebellen, die ook grote delen van Aleppo in handen hebben, evenals voorsteden van de hoofdstad Damascus en delen van de steden Homs en Deir el-Zour in het oosten, is een klap voor het regime van Assad. De afgelopen week heeft het regime enkele kleine steden en een belangrijke snelweg bij de luchthaven van Aleppo heroverd op de rebellen, maar echt grote overwinningen werden er niet geboekt.

Eerder maandag lanceerden de rebellen een offensief bij de Turkse grens. Doel is de verovering van de luchtmachtbasis Mannagh. De rebellen in Syrië proberen al tijden om de luchtmachtbasis te veroveren. Bij de moskee in het oude centrum van de stad Aleppo werd eveneens zwaar gevochten.

Rouwstoet Pakistan beschoten

Schutters hebben maandag in de Pakistaanse stad Karachi een groep sjiitische moslims onder vuur genomen. De groep was op weg terug van een begrafenis voor slachtoffers van een aanslag die zondag plaatshad. Twee mensen kwamen om.

Volgens de politie hadden enkele bezoekers van de begrafenis bussen in de buurt in brand gestoken. Toen de rouwstoet na de begrafenis door dezelfde buurt trok openden de schutters het vuur. Naast de twee dodelijke slachtoffers raakten dertien mensen gewond.

Bij de aanslag in Karachi kwamen zondag 48 mensen om het leven en raakten zeker 146 gewond. De bom ontplofte bij de uitgang van een moskee. Het was al de derde aanslag op sjiitische moslims in 2013. De vorige twee aanslagen, die werden gepleegd in de zuidwestelijke stad Quetta, kostten aan bijna tweehonderd mensen het leven. Pakistaanse sjiieten betichten de regering ervan te weinig te doen om hen te beschermen.

Celstraf corrupte Griekse ex-minister

De vroegere Griekse minister van defensie Akis Tsochadzopoulos is maandag tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie. De voormalige socialistische politicus werd schuldig bevonden aan het indienen van valse belastingaangiftes. Hij moet 520 duizend euro boete betalen en op zijn woning met uitzicht op de Akropolis in Athene is beslag gelegd.

Tsochadzopoulos ontkent de beschuldigingen. Hij kan in beroep gaan tegen het vonnis, maar moet voorlopig in de gevangenis blijven. De 73-jarige oud-minister zit sinds vorig jaar in hechtenis en moet later dit jaar nogmaals voor de rechter verschijnen in een andere zaak, waarin hij wordt beschuldigd van corruptie en witwassen in verband met een duikbotencontract. Ook zijn vrouw en dochter zitten vast op verdenking van witwassen.

De Griekse gerechtelijke autoriteiten hebben sinds Griekenland door een financiële crisis werd getroffen meer ruimte gekregen om corruptiezaken te onderzoeken. Vorige week kreeg de vroegere burgemeester van Thessaloniki, de tweede stad van het land, levenslang wegens verduistering van zeventien miljoen euro.

Tsochadzopoulos was van 1996 tot 2001 minister van defensie en van 2001 tot 2004 minister van ontwikkeling. Hij is een prominent lid van de Pasok. De socialistische partij domineerde tientallen jaren de Griekse politiek, maar haar steun is door de financiële crisis gekelderd. De Pasok is nu minderheidspartner in een door conservatieven geleide coalitie.

Obama benoemt nieuwe chef begroting

Sylvia Mathews Burwell, voorzitter van de Walmart Foundation, is door president Barack Obama voorgedragen om leiding te geven aan het Office of Management and Budget (OMB). Dat melden bronnen uit het Witte Huis maandag. Het OMB bewaakt de begroting. De voordracht moet nog wel worden goedgekeurd door het Senaat.

Volgens de bronnen maakt Obama de voordracht later op de maandag bekend. Burwell wordt in haar nieuwe baan lid van het kabinet van de president.

De in 1965 geboren Burwell is momenteel voorzitter van de Walmart Foundation, de liefdadigheidstak van de retailgigant. Onder president Bill Clinton was Burwell al adjunct-directeur bij het OMB. Ook was ze stafchef onder Robert Rubin toen hij minister van financiën was.

Kleding voor de nieuwe paus ligt al klaar

De kardinalen zijn nog niet eens allemaal bijeen in de Sixtijnse Kapel om een nieuwe paus te kiezen, maar de kleding voor de nieuwe paus ligt al klaar. Kleermaker Gammarelli, die al twee eeuwen lang pausen kleedt, heeft de soutane, het kalotje en de rode schoenen uitgestald in de etalage.

Gammarelli heeft de kleding in drie maten klaar liggen. "We moeten de drie sets kleding voor het begin van het conclaaf leveren, omdat we natuurlijk niet binnen kunnen komen als het conclaaf eenmaal begonnen is", aldus Lorenzo Gammarelli.

De kleermakersfamilie Gammarelli levert al sinds 1798 kleding aan kardinalen en pausen. Paus Pius XII was een uitzondering: hij maakte liever gebruik van de kleermaker van zijn familie.

"Het voelt voor mij altijd als de eerste keer", zei kleermaakster Teresa Palombini. "Het is een apart gevoel en ik vraag me dan af wie deze kleren gaat dragen, wie zal de volgende zijn?"

[WBC] Zuid-Korea verslaat Australië

De honkballers van Zuid-Korea zijn nog vol op in de race voor een plek in in de tweede ronde van de World Baseball Classic. De verliezend finalist van de vorige editie won maandag zijn tweede groepswedstrijd van Australië. Het werd 6-0. De Australiërs zijn uitgeschakeld. 

De Koreanen verloren zaterdag in Taichung hun eerste groepsduel met 5-0 van Oranje. De ploeg wilde laten zien dat ze konden scoren en sloegen al direct in de eerste inning toe met drie punten.  In de tweede, zevende en negende inning kwam er nog een punt op het bord bij. De olympisch kampioen van 2008 sloeg elf honkslagen, Australië liet zes honkslagen aantekenen. De Australische honkballers nemen het dinsdag op tegen Oranje, Zuid-Korea treedt aan tegen gastland Taiwan.

Koster ziet functie bij PSV niet zitten

Adrie Koster heeft bedankt voor het aanbod om hoofd jeugdopleiding te worden bij PSV. Koster, die momenteel zonder club zit, is kort als hij uitlegt waarom hij heeft bedankt. "Het is een interessante functie, maar niet voor nu", aldus de trainer tegen Voetbal International. Eerder bedankte ook Wiljan Vloet al voor de functie.

In 2007 vervulde Koster al eens de functie van hoofd jeugdopleiding, maar destijds was hij werkzaam voor Ajax. Hierna werd de coach aangesteld als interim-trainer bij Ajax toen Henk ten Cate naar Chelsea vertrok. Later werd hij nog trainer bij Club Brugge en AC Beerschot. Bij die laatste twee clubs werd hij ontslagen.

PSV zal dus verder moeten zoeken naar een hoofd jeugdopleiding. De Eindhovenaren zijn op zoek naar een kandidaat sinds het vertrek van Jelle Goes naar Anzhi Makhachkala van trainer Guus Hiddink.

Bouhanni slaat dubbelslag in Parijs - Nice

Nacer Bouhanni heeft een dubbelslag geslagen in Parijs – Nice. De Fransman van FDJ won de eerste rit in de Franse rittenkoers en verdrong door de bonificatieseconden zijn landgenoot Damien Gaudin van de eerste plaats.

De koers werd gekleurd door een ontsnapping van drie man; de Fransen Romain Sicard, Yannick Talabardon en onze landgenoot Bertjan Lindeman. De groep kreeg 7.20 minuten, maar werd ruim voor de finish ingelopen. Lindeman, koersend voor Vacansoleil, hield er wel de bergtrui aan over. In het peloton hield onder andere Rui Costa, één van de favorieten, het voor gezien na een val.

Op 25 kilometer van de streep werd er een waaier getrokken, waarbij Rein Taaramae, Tom Boonen en Marcel Kittel de grootste slachtoffers waren. De tweede groep bleef lang dichtbij maar wist niet meer aan te sluiten bij de kopgroep. Daarvan bleek Frans kampioen Bouhanni het snelste, voor de Italianen Alessandro Pettachi en Elia Viviani.

Ted

Family Guy-bedenker Seth MacFarlane, die onlangs de Oscars presenteerde, is een multigetalenteerd persoon. Naast de stemmen inspreken voor zijn eigen animatieshows, schrijft hij ook scripts, zingt hij en is hij producent. Maar er ontbrak nog een ding: het regisseren van een bioscoopfilm. Er zijn al langer plannen voor een Family Guy-film, maar hij veroverde eerst de bioscopen met de schattige én grove teddybeer Ted.

Kubica terug als rallycoureur

Robert Kubica zal dit jaar weer gaan deelnemen aan rally’s. De Poolse oud Formule 1-coureur raakte in 2011 zwaargewond bij een rally in Italië en kwam sindsdien niet meer in actie op het hoogste niveau. Hij raakte toen zijn plek als Formule 1-coureur bij Renault kwijt.

Hij zal nu voor Citroën in actie gaan komen in het Europees kampioenschap en zal tevens nog zeven races rijden in het wereldkampioenschap.

Blokhuijsen kampte met ziekte van Pfeiffer

Jan Blokhuijsen heeft een oorzaak gevonden voor zijn mindere presteren tijdens de afgelopen maanden. De schaatser, die het seizoen veelbelovend begon, heeft in de periode december en januari te kampen gehad met de ziekte van Pfeiffer.

Dit is gebleken nadat de schaatser van TVM een bloedtest liet doen na het WK Allround, waarop hij niet de laatste afstand haalde. "Het zal zeker niet de enige oorzaak zijn, maar het draagt ook niet bij aan topvorm", aldus Blokhuijsen tegen de NOS.

Eerder werd ook al de ziekte van Pfeiffer geconstateerd bij sprintster Annette Gerritsen, die daarop besloot haar seizoen te beëindigden.

Barça belegt extra persconferentie

De directie van FC Barcelona zal maandagavond om 19.00 uur een extra persconferentie beleggen. Het bestuur van de Catalaanse grootmacht voert maandag overleg over de huidige situatie van de club.

Ten tijde van de afwezigheid van hoofdcoach Tito Vilanova vloog Barcelona uit de beker, werd de heenwedstrijd tegen AC Milan verloren in de Champions League en verloor de ploeg afgelopen zaterdag El Clásico met 2-1 van Real Madrid.

De verwachting is dat voorzitter Sandro Rosell en woordvoerder Toni Freixa de persconferentie zullen leiden en dat zij hun steun uitspreken richting assistent-trainer Jordi Roura. De hulptrainer is momenteel hoofdverantwoordelijke, omdat Vilanova in New York wordt behandeld aan een tumor.

Met het persmoment hoopt de club de rust te bewaren rondom het eerste elftal. Na afloop van het duel met Real van afgelopen zaterdag liepen de gemoederen hoog op toen de scheidsrechter iets daarvoor geen strafschop gaf aan Barça. Doelman Victor Valdes kreeg in het tumult een rode kaart.

Liverpool dieper in rode cijfers

Liverpool beleeft niet alleen in sportief, maar ook in financieel opzicht moeilijke tijden. De totale schuld van de roemruchte Engelse club is het afgelopen boekjaar met een derde toegenomen tot ruim honderd miljoen euro. Dat bleek maandag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het verlies van Liverpool is vooral toe te schrijven aan spelerstransfers. Volgens directeur Ian Ayre is er geen reden tot paniek. "Het kan per seizoen enorm veel verschillen, onze schulden gaan op en neer. In het voetbal kunnen die bedragen dan aanzienlijk zijn."

Liverpool loopt al enkele jaren de inkomsten uit de Champions League mis. Met de huidige zevende plaats in de Premier League lijkt dat ook volgend seizoen het geval te zijn. Wel kwam er aardig wat geld in het laatje door finaleplaatsen in de FA Cup en de League Cup.

Veel internationale interesse voor Dark Blood

Dark Blood van de Nederlandse regisseur George Sluizer is na vertoning op de Berlinale vorige maand uitgenodigd voor vele toonaangevende internationale filmfestivals. De film met River Phoenix, Jonathan Pryce en Judy Davis in de hoofdrollen, zal worden vertoond in onder meer Miami, Hong Kong, Istanbul, Kopenhagen, Beijing, Seattle, Brussel, München, Montreal, Mill Valley, Gent en São Paulo. Dat laat filminstituut EYE maandag weten.

Tijdens de opnames van de film in 1993 stierf Phoenix op 23-jarige leeftijd aan de gevolgen van een overdosis harddrugs, waardoor de film niet kon worden voltooid. Vorig jaar lukte het Sluizer eindelijk om de opnames, die hij heimelijk had bewaard, naar beste te kunnen afmonteren. De film ging vorig jaar tijdens het Nederlands filmfestival in september in wereldpremière.

Over een eventuele bioscoopgang wordt nog onderhandeld. De rechten van de film liggen niet officieel bij Sluizer, maar bij een holding. "De onderhandelingen verlopen voorspoedig maar traag", laat dochter Anouk Sluizer weten.

Dark Blood gaat over Boy, de rol van Phoenix, een jonge weduwnaar die in de woestijn van Arizona woont naast een terrein waar atoomproeven zijn uitgevoerd. Hij wacht eenzaam op het einde van de wereld en snijdt kachinapoppetjes die hij magische krachten toedicht. Dan krijgt een echtpaar op hun tweede huwelijksreis vlakbij zijn huis autopech. Boy wil hen helpen maar valt als een blok voor de vrouw. Hij besluit het stel te gijzelen om met haar een beter leven te beginnen.

Arma 3 laat cover en screenshots zien

Vorige week kondigde Bohemia Interactive aan dat de alpha-versie van Arma 3 op 5 maart uit komt. De game zal exclusief via Steam beschikbaar zijn. Om ons al vast lekker te maken voor de release, heeft het bedrijf enkele screenshots naar buiten gebracht.

Arma 3 is de opvolger van Arma 2, dat recentelijk veel in het nieuws kwam vanwege de mod DayZ. De 'echte' release zal plaats vinden in het derde kwartaal van dit jaar, maar de ontwikkelaar brengt morgen al publiekelijk een alpha-versie van het spel uit via Steam.

De game zal in drie verschillende edities beschikbaar zijn; een gewone versie voor €24,99, een digital deluxe edition voor €39,99 en een Supporter Edition voor €69,99. Alle drie de versies geven toegang tot de alpha en bèta tests en het volledige spel. De duurdere versies komen met enkele extraatjes. Het spel is aan te schaffen via de site van de developer en zal moeten geactiveerd worden via Steam.

arma 3 cover

De screenshots zijn op de Facebook-pagina van de developer te bekijken.

Tropenmuseum zet foto's op zakken emping

Een reeks foto's uit voormalig Nederlands-Indië uit de collectie van onder meer het Tropenmuseum, wordt vanaf deze week verspreid op zakken Indonesische chips. Het museum en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) willen met de actie de eigenaren van honderden fotoalbums opsporen.

De foto's staan op tachtigduizend zakken emping van Go-Tan, meldde de producent van Indonesisch eten eerder. Volgende maand lanceren het museum en het KIT een applicatie die het mogelijk moet maken om de 333 fotoalbums via de smartphone te bekijken.

Het Tropenmuseum en de bibliotheek van het KIT zetten elke week nieuwe fotoboeken op de site fotozoektfamilie.nl. Het project heeft al succes geboekt. Vorige maand werd een verweesd album na 65 jaar teruggegeven aan de 82-jarige zoon van de oorspronkelijke eigenaren.

De fotoboeken bleven achter in Indonesië toen duizenden Indische Nederlanders het land verlieten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, eind jaren veertig. Militairen en medewerkers van het Rode Kruis hebben de albums verzameld en overhandigd aan het Tropenmuseum.


Tropenmuseum zet foto's op zakken emping (Foto: Novum)

Aanrandkleuter ongewenst op school

De ouders van kinderen op een basisschool in Hillegom stappen naar de rechter om te voorkomen dat een 6-jarige jongen bij hun kinderen in de klas komt. De kleuter werd eerder van een andere school gestuurd vanwege 'grensoverschrijdend seksueel gedrag'.

De ouders van achttien kinderen, 32 in totaal, hebben nu een kort geding aangespannen, dat donderdag dient in de rechtbank in Den Haag. Ze willen zo voorkomen dat het jongetje in de klas wordt geplaatst.

Op een ouderavond stemden eerder 44 van de 56 ouders tegen de plaatsing van de jongen, meldt Omroep West maandag. De school wilde de plaatsing echter alsnog doorzetten, omdat hij 'op een verantwoorde manier op de school zou kunnen komen', meldt de regionale omroep.

De Johannesschool in Hillegom zou de derde school worden voor de jongen. De jongen werd vorig jaar in juni weggestuurd van de Jozefschool in Hillegom vanwege zijn gedrag. Vervolgens zou hij in september aan de slag gaan op de Sint-Josephschool in Lisse. Daar stuurden ouders echter een boze brief naar het bestuur, waarop de ouders van de jongen besloten van de plaatsing af te zien. Sindsdien krijgt hij thuis les.

Alle drie de scholen vallen onder de Sophia Stichting voor Katholiek Basisonderwijs in de Duin-en Bollenstreek. De stichting wilde maandag geen commentaar geven op de kwestie. Eerder noemde stichtingsbestuurder Peter Bongaerts de houding van de in Lisse in opstand gekomen ouders ' heel erg jammer'.

Sloop stuk Berlijnse Muur voorlopig van de baan

De vastgoedontwikkelaar die een stuk van de Berlijnse Muur wilde laten weghalen, heeft zijn plannen daarvoor in de ijskast gezet. Investeerder Maik Uwe Hinkel liet via een woordvoerder weten dat de afbraak van een van de laatste delen van de Berlijnse Muur is gestaakt tot 18 maart.

Het besluit van Hinkel komt na protestacties. Vrijdag beletten enkele honderden demonstranten dat bouwvakkers een stukje van de muur, die ooit het oosten van de stad scheidde van het westen, weghaalden. Zondag demonstreerden duizenden mensen tegen de geplande werkzaamheden bij de zogenoemde East Side Gallery.

Het was de bedoeling dat op een twintig meter lang gedeelte van de muur een doorgang zou komen naar een aantal luxeappartementen. De afbraak zou deze week weer beginnen, maar dat is nu van de baan.

Op 18 maart komen stadsbestuurders en inwoners bijeen om het project te bespreken. Hinkel heeft in het weekend al overlegd met burgemeester Klaus Wowereit.

De 1,3 kilometer lange East Side Gallery is het langste stuk muur dat nog overeind staat. Enkele maanden na de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 werd een deel ervan omgetoverd tot kunstwand en bedekt met schilderingen van tientallen kunstenaars. Sindsdien is dat stuk muur een toeristische trekpleister.


Sloop stuk Berlijnse Muur voorlopig van de baan (Foto: Novum)

75% kinderen Congo naar school

Meer dan driekwart van de kinderen in Congo volgt onderwijs, hoewel de helft van alle kinderen dat pas later in de kinderjaren doet. Dat blijkt uit cijfers van de Universiteit van Ouagadougou in Burkina Faso, die in opdracht van kinderorganisatie Unicef een onderzoek verrichtte. In steden wordt tot drie keer toe vaker onderwijs gevolgd dan op het platteland.

Het ministerie van onderwijs in Congo beloofde nog eens enkele tientallen miljoenen euro's te steken in nieuwe scholen.

Dat nog ruim een kwart van de Congolese kinderen niet naar school gaat, is een gevolg van de lage inkomens en het weinige onderwijs dat ouders zelf vaak hebben genoten. Ook geldgebrek op scholen of te weinig plek in de schoolbanken is nog vaak een reden om kinderen thuis te houden.

Geen vergoeding beleggers SNS Reaal

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft herhaald dat beleggers in SNS Reaal geen cent vergoeding krijgen voor hun aandelen en achtergestelde schulden. Als de staat niet had ingegrepen, was de bank en verzekeraar failliet gegaan en waren de beleggers hun geld ook kwijtgeraakt, stelt de minister maandag.

De Raad van State keurde de nationalisatie van SNS vorige maand goed. Volgens de raad zou de stabiliteit van het het financiële stelsel in gevaar zijn gekomen als de bank en verzekeraar failliet was gegaan. SNS kampte met forse verliezen bij de tak die vastgoed financierde, Property Finance.

Dijsselbloem stelde eerder al dat hij investeerders niet wil compenseren. De minister formaliseerde zijn 'aanbod' maandag, omdat de Ondernemerskamer zich moet buigen over de hoogte van de vergoeding.

'Harlem Shake' reden voor ontslag

Vijftien Australische mijnwerkers zijn hun baan kwijtgeraakt, nadat kompels ondergronds een dansje hadden opgevoerd, de zogeheten 'Harlem Shake'. Volgens het mijnbouwbedrijf was er sprake van een veiligheidsrisico. Dat heeft de Australische krant West Australian maandag gemeld.

In een video op YouTube is te zien hoe acht kompels, gekleed in veiligheidskleding, zich wagen aan de danspasjes. Een van de ontslagen mijnwerkers zei dat in totaal vijftien personen hun baan kwijt zijn. Sommige ontslagen mijnwerkers zouden niet eens hebben deelgenomen aan de ludieke actie, maar alleen hebben toegekeken.

Mijnbouwbedrijf Barminco zei tegen Western Australian dat de stunt in de goudmijn een veiligheidsrisico vormde. Ook zou het dansje ingaan tegen de kernwaarden van 'veiligheid, integriteit en uitmuntendheid'. Welke veiligheidsrisico's er precies aan de opvoering van het dansje kleefden is niet duidelijk. De mijnwerkers dragen allemaal een helm. Wel hadden vijf kompels hun shirt uitgedaan.

Dagelijks worden er vierduizend video's van de Harlem Shake op internet gezet. Het dansje hoort bij het nummer 'Harlem Shake' van dj en producer Baauer, uit het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Het nummer staat op 2 in de Australische hitlijsten.

Simone Kleinsma opgelucht na première Sister Act

Simone Kleinsma haalde opgelucht adem na de première van Sister Act. De eerste voorstelling van de musical vond zondag plaats in het Circustheater in Den Haag.

Onder anderen Whoopi Goldberg, hoofdrolspeelster in de gelijknamige komedie uit 1992, was erbij. Dat maakte het voor Kleinsma wel extra spannend. "Je hebt wel iets van: we hebben het tot een goed eind gebracht en alles is goed gegaan en gelukt", zei ze achteraf voor de camera van Novum Nieuws. "We hebben de laatste zeven weken waanzinnig hard gewerkt met iedereen: de buitenlandse makers en onze regisseur Carline Brouwer. Dan is het wel logisch dat het even ontlaadt."

Naast Goldberg en producent Joop van den Ende zat ook de Oscarwinnende componist Alan Menken in de zaal. "Dat zijn natuurlijk niet de eerste de besten. Dat is 'top of the bill'", zegt Kleinsma. "Die zitten er dan toch. Dan hoop je toch dat al die nootjes er fijn uitkomen. Maar dat kwam."

Neeson verleent stem aan slecht wasbeertje

Liam Neeson is te horen in de animatiefilm The Nut Job. De Ierse acteur spreekt de stem in van een kwaadaardig wasbeertje, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Regisseur Peter Lepeniotis is in zijn nopjes met de 60-jarige Ier. "Zijn bijdrage zorgt voor het drama dat ons komische avontuur nodig heeft. Het is een eer om met hem samen te werken", zegt hij in een verklaring. Neeson verleende eerder al zijn stem aan de leeuw Aslan in de drie The Chronicles of Narnia-films.

The Nut Job is gebaseerd op de korte film Surly Squirrel die Lepeniotis in 2005 maakte. Will Arnett spreekt de stem in van de stadseekhoorn Surly. Hij wordt uit het park gezet waar hij al jaren woont en moet zien te overleven in de stad. Ook Katherine Heigl spreekt een stem in. De film moet later dit jaar uitkomen.


Liam Neeson verleent stem aan slecht wasbeertje (Foto: Novum)

Meer hoogopgeleide jongeren werkzoekend

Het aantal hoogopgeleide jongeren dat op zoek is naar een baan, is in een jaar tijd verdubbeld tot bijna achtduizend. Het totaal aantal werkzoekende jongeren dat bij het UWV staat ingeschreven steeg in een jaar tijd met meer dan zestienduizend tot ruim 71 duizend eind vorig jaar. Dat melden uitkeringsinstantie UWV en de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) maandag.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vorige maand al dat de jeugdwerkloosheid in januari was gestegen tot vijftien procent.

Van alle werkloze jongeren tot 27 jaar heeft elf procent een opleiding op universitair of hbo-niveau. 42 procent heeft een mbo-opleiding afgerond. Volgens het UWV en het SBB is het een 'lichtpuntje' dat het aantal werkzoekende jongeren dat geen startkwalificatie heeft, 'zeer beperkt is gestegen'. In totaal heeft bijna de helft van de werkloze jongeren geen mbo-diploma of hoger.

Het UWV merkt bij de cijfers op dat niet alle werkzoekende jongeren zich aanmelden bij het UWV. Werkloze jongeren zijn alleen verplicht om zich in te schrijven bij het UWV als zij een uitkering krijgen.

Trein ramt bouwkraan in Groningen

Een trein van Arriva is maandag op een bouwkraan gebotst op het spoor tussen Groningen en Zuidbroek. De machinist van de kraan is daarbij gewond geraakt, zegt een woordvoerder van de politie. De ruim zestig passagiers kwamen met de schrik vrij, meldt Arriva.

Het ongeluk gebeurde volgens een woordvoerder van de vervoerder kort voor het middaguur ter hoogte van het dorpje Waterhuizen. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De schade aan de trein zou meevallen.

De inzittenden van de trein moesten na het ongeluk zeker drie kwartier wachten totdat ze de trein mochten verlaten. Daarna zijn ze per bus verder gebracht.

Het treinverkeer is stilgelegd. Dat duurt naar verwachting nog zeker tot 15.30 uur. Arriva zet bussen in.

Ruim 2,3 miljoen wachtgeld voor oud-wethouders Utrecht

Gemeenten in de provincie Utrecht betaalden vorig jaar in totaal ruim 2,3 miljoen euro aan wachtgeld aan oud-wethouders. Het bedrag werd uitgekeerd aan 68 personen. Dat blijkt maandag uit onderzoek van RTV Utrecht.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug betaalde met 202.832 euro het hoogste bedrag. Dat geld werd verdeeld onder vier wethouders. De gemeenten Stichtse Vecht en Houten maken de top drie compleet, met respectievelijk 165.632 en 150.645 euro aan uitgekeerd wachtgeld.

Wanneer gekeken wordt naar de kosten per inwoner voert Bunnik de ranglijst aan. Inwoners betalen daar per persoon 8,04 euro voor de voormalige wethouders. Inwoners van Wijk bij Duurstede zijn daarna het duurst uit met 6,51 euro. In Utrecht is dat 0,39 euro en in Amersfoort 0,73 euro.

In totaal werd vorig jaar 2.339.724 euro betaald voor de oud-wethouders. In Nieuwegein zijn de duurste oud-wethouders. Daar werd per persoon gemiddeld 5940 euro bruto per maand uitbetaald.

De Utrechts oud-wethouder Rinda den Besten (PvdA) kwam recent in opspraak vanwege haar wachtgeld. Zij stapte op als wethouder omdat ze een nieuwe baan had gevonden, en zou in de zeven weken tussen haar vertrek en haar nieuwe baan veertienduizend euro krijgen. Na kritiek besloot ze van het geld af te zien.

Wachtgeld is een werkloosheidsuitkering voor bestuurders en politici. Vorig jaar is de maximale duur van het wachtgeld bekort, van vier jaar naar drie jaar en twee maanden. Daarmee is de wachtgeldregeling gelijkgesteld aan de maximale duur van de WW.

Indiase zweert hongerstaking voort te zetten

Irom Sharmila, een 40-jarige vrouw uit het noordoosten van India, is al twaalf jaar in hongerstaking en is niet van plan haar actie stop te zetten. De vrouw wordt gedwongen gevoed via een sonde, maar ze weigert uit eigen beweging te eten uit protest tegen een Indiase wet die in bepaalde gebieden de mensenrechten opschort. Sharmila is maandag aangeklaagd voor poging tot zelfmoord. Dit leidt vermoedelijk tot veel aandacht voor de kwestie.

De wet waartegen Sharmila protesteert is de Armed Forces Special Powers Act. De wet is van kracht in het Indiase deel van Kashmir en in delen van Noordoost-India en geeft het leger het recht om te schieten op vermoedelijke rebellen, zonder dat militairen hoeven te vrezen voor mogelijke vervolging. Ook mogen verdachte personen worden opgepakt, zonder dat een arrestatiebevel nodig is. De politie heeft onder de wet bovendien brede opsporingsbevoegdheden. Sharmila komt uit de kleine deelstaat Manipur, waar de wet ook van kracht is.

Sharmila, die door haar aanhangers de IJzeren Dame wordt genoemd, is het brandpunt geworden van het protest tegen de wet. De laatste keer dat ze vrijwillig eten tot zich nam was op 4 november 2000 in Imphal, de hoofdstad van Manipur. Drie dagen later werd ze gearresteerd en sindsdien krijgt ze sondevoeding toegediend. De wet bepaalt dat Sharmila een keer per jaar moet worden vrijgelaten om te bekijken of ze weer gaat eten. Als ze dat niet doet, dan wordt ze weer opgepakt. De aanklacht wegens een zelfmoordpoging stamt uit 2006. Ze was destijds aanwezig bij een demonstratie in New Delhi. De politie arresteerde haar, liet haar opnemen in het ziekenhuis en beschuldigde haar van een zelfmoordpoging.

Maandag diende de rechtszaak tegen Sharmila in New Delhi. Ze werd vanuit Manipur overgevlogen naar New Delhi en verscheen in de rechtbank met de sonde in haar neus. Ze verklaarde niet schuldig te zijn. "Ik hou van het leven. Ik wil me niet van het leven beroven, maar ik wil gerechtigheid en vrede", zei ze. "Ik zet het vasten voort totdat de wet is ingetrokken." Op 22 mei wordt uitspraak gedaan in de kwestie. Als Shamila wordt veroordeeld kan ze tot een jaar celstraf krijgen.

Aanhangers van Sharmila hielden bij de rechtbank een protestbijeenkomst. Ze eisten dat de rechtszaak wordt geseponeerd en dat de wet wordt ingetrokken.

Mensenrechtenactivisten hebben het Indiase leger ervan beschuldigd de wet te misbruiken om rebellen te kunnen arresteren, te martelen en te vermoorden. Soms zouden militairen zelfs vuurgevechten hebben uitgelokt als voorwendsel voor moordpartijen. Het Indiase leger is fel gekant tegen intrekking of versoepeling van de wet. De Indiase minister van wetgeving Ashwini Kumar zei dat de wet noodzakelijk is in conflictgebieden, waar het lastig is de bewijslast rond te krijgen. "Daarom is de mening van defensie en de inlichtingendiensten van groot belang in dergelijke kwesties."


Indiase zweert hongerstaking voort te zetten (Foto: Novum)

Assassin's Creed 4 gemaakt door negen studio's

Negen verschillende gamestudio's werken aan de actiegame Assassin's Creed 4: Black Flag. Het spel wordt gemaakt door gameontwikkelaars in Singapore, Frankrijk, Canada, Roemenië, Bulgarije en de Oekraïne. Dat heeft Ubisoft maandag bekendgemaakt. Het is de grootste collectieve productie van de uitgever.

Ubisoft laat wel vaker kantoren samenwerken. Het schietspel Far Cry 3 werd door vijf studio's gemaakt, datzelfde geldt voor Assassin's Creed: Brotherhood. Op deze manier kan het Franse gamebedrijf twee jaar aan een game werken en toch jaarlijks een nieuw spel op de markt brengen.

Assassin's Creed 4: Black Flag is dit najaar verkrijgbaar voor verschillende spelcomputers. Sinds het eerste spel verscheen in 2009 zijn wereldwijd meer dan vijftig miljoen Assassin's Creed-spellen verkocht.


Assassin's Creed 4 gemaakt door negen studio's 

Konami verhuist naar Engeland

De Japanse game-uitgever Konami verhuist zijn Europese hoofdkantoor per 1 april van Frankfurt naar het Engelse Windsor. Dat heeft Konami maandag bekendgemaakt. Het bedrijf is van mening dat het zijn werkzaamheden beter kan uitvoeren vanuit Engeland. Het is niet bekend of de strenge Duitse keuringsdienst USK iets te maken heeft met dit besluit.

Vanaf volgende maand heeft Konami zijn hoofdkantoor in Engeland en drie kantoren in Duitsland, Frankrijk en Spanje. "Zo kunnen we beter de uitdagingen aangaan binnen een sterk veranderende markt", laat topman Shinji Hirano weten in een verklaring.

De opkomst van breedbandinternet en mobiel gamen heeft het gamelandschap veranderd. Het downloaden van apps, social media en spelen van gratis spellen zijn de grote veranderingen in de manier waarop consumenten met spellen omgaan. "Nu kunnen we met meer zorg consumenten aan ons binden in Europa", aldus Hirano.

Konami is vooral bekend als uitgever van games als Castlevania en Pro Evolution Soccer. Eind vorige maand verscheen de actiegame Metal Gear Rising: Revengeance uit de stal van de Japanse uitgeverij.


Konami verhuist naar Engeland

OM houdt verklaringen vastgoedzaak in kluis

Het OM blijft weigeren geheime verklaringen van getuige Pascal H. tegen vastgoedfraudeverdachte Joep J. aan de rechter-commissaris te overhandigen. De zogenoemde kluisverklaringen worden dan namelijk openbaar, terwijl het OM aan H. had beloofd de verklaringen niet te gebruiken voordat zijn veiligheid zou zijn gegarandeerd.

De kwestie sleept al een tijd voort. Het probleem zit hem erin dat het OM eerder in een e-mail beloofde de verklaringen niet in te zetten als H. niet meer zou willen meewerken. Met H. is uiteindelijk geen overeenstemming bereikt over het gebruik van de verklaringen in het strafrechtelijk onderzoek.

Achtergrond van de toezegging was dat de veiligheid van H. in het geding kon komen als de verklaringen openbaar zouden worden. De veiligheid van H. is volgens het OM overigens niet meer in het geding, maar het hof denkt daar anders over.

Eind januari oordeelde de rechtbank in Maastricht dat de rechter-commissaris de verklaringen in handen moet krijgen om te kijken of informatie eruit is gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek. Ook de verdediging zou dan, in het zogenoemde kabinet van de rechter-commissaris, de verklaringen onder ogen moeten krijgen.

De rechtbank in Den Haag verbood eerder echter op verzoek van H. de verklaringen aan de rechter-commissaris te overhandigen. Ook werd verboden getuigen op te roepen die een verklaring omtrent de inhoud van de kluisverklaringen zou kunnen afleggen.

Het gerechtshof in Den Haag bevestigde de verboden vorige week. Door de verklaringen in handen van de rechter-commissaris te stellen, wordt de inhoud ervan dan namelijk buiten het OM bekend. Het idee de verklaringen alleen door de rechter-commissaris in te laten zien, en dus niet door de verdediging van J., is volgens het hof daarnaast niet met voldoende 'wettelijke waarborgen omkleed'. Het OM beroept zich bij zijn beslissing de verklaringen niet aan de rechter-commissaris te geven op deze uitspraak.

Het hof maakte overigens wel een uitzondering voor de officier van justitie van de criminele inlichtingeneenheid en de rechercheofficier om over de verklaringen te verklaren. Zij zijn volgens het hof immers gebonden aan de toezegging van het OM, en zijn voldoende in staat hun mond te houden over de inhoud van de verklaringen.

De verklaringen zijn gedaan in de zogenoemde Landlord-zaak, een onderzoek naar de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld. Vastgoedhandelaar Joep J. staat hierin terecht voor het witwassen van miljoenen euro's, het faciliteren van wietteelt en belastingfraude. Medeverdachten in de zaak zijn onder anderen een notaris en een makelaar.

Bouwvakker valt dood bij Utrecht Centraal

Een bouwvakker is maandagmiddag op station Utrecht Centraal om het leven gekomen. Hij is vermoedelijk tijdens werkzaamheden van grote hoogte gevallen, meldt RTV Utrecht. Een politiewoordvoerder kon dat niet direct bevestigen.

Volgens de politie is er inderdaad een dode man aangetroffen, maar is nog niet precies duidelijk hoe hij om het leven is gekomen. De politie en de Inspectie SZW onderzoeken de zaak.

Sprinkhanenplaag bedreigt Egypte

Terwijl in Israël voorbereidingen worden getroffen voor de viering van Pesach, waarmee de uittocht van de joden uit Egypte wordt herdacht, heeft het ministerie van landbouw alarm geslagen over een grote sprinkhanenplaag in het buurland. Het ministerie riep de bevolking maandag op waakzaamheid te betrachten en melding te maken van iedere sprinkhaan die in zicht komt.

Bijbelse tijden herleven in het land van melk en honing. Met Pesach wordt herdacht hoe de joden eeuwen geleden bevrijd werden van de slavernij in Egypte, maar pas toen de heersende farao overtuigd was van de macht van de god van de Israëlieten, nadat zijn land geteisterd was door tien plagen. Een daarvan was een sprinkhanenplaag die het land verduisterde en niets groens aan de bomen overliet.

Nu wordt Egypte dus opnieuw bedreigd door een sprinkhanenplaag. Grote zwermen insecten zijn al in het land aangekomen en bedreigen daar de oogst. Van kikkerregens, water dat in bloed verandert of massale kindersterfte lijkt voorlopig nog geen sprake te zijn.

Feyenoord strikt met Opel nieuwe hoofdsponsor

Feyenoord heeft een sponsorovereenkomst met autofabrikant Opel gesloten. De Rotterdamse club gaat de komende vier jaar met die naam op het shirt spelen. De nieuwe shirtsponsor staat met ingang van het seizoen 2013/14 op de borst van het rood-wit van Feyenoord.

Maandag maakte de Rotterdamse club het nieuws bekend tijdens een persconferentie waarbij onder meer trainer Ronald Koeman aanwezig was. De coach ziet met het sluiten van deze deal Feyenoord steeds meer opkrabbelen. "Stukje bij beetje maken we de opgelopen achterstand weer goed", aldus Koeman tegen diverse media. Opel was tussen 1984 en 1989 ook al shirtsponsor van de club.

Over de deal worden geen financiële details bekendgemaakt. "Maar het mag duidelijk zijn dat deze deal voor rust en continuïteit zorgt", klonk het opgetogen uit de mond van commercieel directeur Mark Koevermans.

Trio meldt zich na zware mishandeling taxichauffeur

Drie verdachten van de zware mishandeling van een taxichauffeur afgelopen weekend hebben zich gemeld bij de politie. Het gaat om twee mannen van 22 en 25 jaar oud en een 19-jarige vrouw. Het trio besloot zich te melden na uitgebreide aandacht voor de zware mishandeling van de chauffeur in Amsterdam-Zuid, afgelopen weekend.

De drie verdachten kwamen zich zondagavond om tien uur melden bij het politiebureau. De 22-jarige man is aangehouden door de politie. Waarom de 48-jarige taxichauffeur is mishandeld is nog niet precies bekend.

"De aanleiding voor de mishandeling was de ritprijs", laat de politie weten. "Wat er nog meer is voorgevallen zal moeten blijken uit het verhoor van de verdachte en de aangifte van het slachtoffer. Dit laatste gesprek kon vandaag pas plaatsvinden gezien de verwondingen van de chauffeur. Zijn linkeroog zit volledig dicht, hij heeft meerdere hechtingen in de wonden boven zijn oog en zijn hele gelaat is dik."

Pozzato schaamt zich voor onterechte jubel

Het beeld na de sprint van het peloton in de Roma Maxima afgelopen zondag was bijzoner. Filippo Pozzato kwam jubelend over de streep in de veronderstelling dat hij had gewonnen. Echter Blel Kadri finishte al een halve minuut eerder dan de Italiaan. Pozzato schaamde zich na afloop voor het moment.

"Ik dacht dat er vijf man voor het peloton reden, tussen toen we die pakten en streden om de sprint, deed ik mijn armen omhoog", aldus Pozzato. "Ik dacht dat ik gewonnen had. Maar toen ik zag dat mijn soigneur zich verstopte, in plaats van mee te juichen, wist ik dat er iets niet in orde was."

Pozzato deelde ook nog even een sneer uit vanwege het ontbreken van de oortjes. "Veel sporten gebruiken graag nieuwe technologie, maar het fietsen lijkt dat te negeren", zei hij. "Maar goed, dit is niet het moment om te discussiëren over het gebruik van oortjes. Ik maakte een fout."

De verwijsbrief

Ik nam de trap en volgde bovenaan een gele streep. Het werd gelijk een leuke speurtocht. Op een gegeven moment stapte ik een ruimte in waar het licht nog uit was. Verpleegsters keken mij vreemd aan. Aan een van hen gaf ik mijn verwijsbrief. Zij begon me spontaan recht in het gezicht uit te lachen: “Dit is de afdeling neurochirurgie, neurologie is daar links en dan rechtdoor.” Ze had gelijk. Boven de deur stond inderdaad neurochirurgie en niet neurologie.

Hiddink sluit langer verblijf bij Anzhi niet uit

Guus Hiddink gaat mogelijk zijn contract verlengen bij Anzhi Makhachkala. De Nederlandse oefenmeester gaf eerder aan dat hij na dit seizoen zou stoppen. "Ja, ik heb inderdaad gezegd dat ik na dit seizoen een einde wilde maken aan mijn loopbaan", zegt Hiddink in Sport Express. "Maar als Anzhi ambitieus blijft, is alles mogelijk." De coach is nu ongeveer een jaar werkzaam bij de Russische club uit Dagestan.

"Ik kan nu zeggen dat Anzhi een serieuze club is met significatie ambities", zegt Hiddink. "Niet alleen in Rusland, maar ook in Europa. Mensen nemen ons nu serieus omdat we een serieuze houding hebben. En dat is waar ik het meeste van geniet tijdens mijn werk hier."

"Stap voor stap wordt Anzhi een serieuze voetbalclub en het is erg interessant om hier te werken. Momenteel is het te vroeg om te zeggen of ik stop of dat ik blijf. Maar zolang ik genoeg energie heb om mijn werk voort te zetten, prefereer ik een langer verblijf", aldus Hiddink.

[CL] Dortmund mogelijk zonder Hummels tegen Donetsk

Borussia Dortmund kan dinsdag in de return in de achtste finales van de Champions League tegen Shakhtar Donetsk mogelijk niet beschikken over Mats Hummels. De centrale verdediger staat al een tijdje aan de kant met griep en heeft nog niet volledig met de groep mee kunnen trainen. Dortmund speelde drie weken geleden in Oekraïne met 2-2 gelijk.

Hummels miste door de ziekte vorige week al de wedstrijden tegen Bayern München en Hannover 96. In de eerste confrontatie met Donetsk was hij goud waard voor zijn ploeg door drie minuten voor tijd voor de gelijkmaker te zorgen. De Braziliaan Felipe Santana is zijn mogelijke vervanger.

Lindsay Lohan verwerpt hulpaanbod Charlie Sheen

Lindsay Lohan wil Charlie Sheen niet als haar mentor. De acteur liet dit weekeinde weten zich te willen opwerpen als de reddende engel van de actrice, die regelmatig in aanraking komt met justitie.

Lohan weet dat haar leven 'een rommeltje' is en waardeert Sheens zorgen, maar vindt dat ze hem niet nodig heeft als mentor, laten bronnen rond de actrice weten aan entertainmentsite TMZ. Bovendien stoort ze er zich enorm aan dat hij constant in het openbaar dingen over haar roept.

"Ze kan blijven omgaan met haar foute stapvrienden of mij, iemand die alles al heeft meegemaakt, om advies vragen", zei Sheen over Lohan, met wie hij samen in Scary Movie 5 speelde. Eerder gaf hij haar al honderdduizend dollar om een belastingschuld af te lossen.

'Iran maakt misschien toch wel kernbommen'

Of het Iraanse atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden dient, is niet te zeggen zolang Teheran niet bereid is mee te werken aan inspecties. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Yukiya Amano, gezegd.

Amano vraagt Teheran om toestemming om inspecteurs te sturen naar het Parchincomplex, waar Iran in het kader van de ontwikkeling van een kernwapen mogelijk atoomproeven heeft gehouden.

Iran ontkent een kernwapen te ontwikkelen. Maar zonder medewerking van het land kan het IAEA 'niet concluderen dat al het nucleaire materiaal in Iran toegepast wordt in vreedzame activiteiten', zei Amano tegen het bestuur van het atoomagentschap.

Extremistenleider vermoedelijk gedood in Mali

Het is 'waarschijnlijk' dat Abou Zeid, een belangrijke leider van Al-Qaida in de islamitische Maghreb (AQIM), bij militaire operaties in het noorden van Mali is gedood. Dat heeft de Franse admiraal Édouard Guillaud maandag gezegd. Vrijdag al meldde het Tsjadische leger dat militairen Zeid hebben gedood, maar Frankrijk kan deze berichten niet bevestigen, 'omdat we nog geen lichaam hebben geborgen'.

Guillaud wees in een vraaggesprek met radiozender Europe-1 op conversaties op internetfora van jihadisten. Die beweren dat Mokhtar Belmoktar, de terrorist die het brein was achter de aanval op een aardgasraffinaderij in Algerije, gewoon in leven is. Eerder meldde het Tsjadische leger dat ook hij is gedood.

De militaire interventie van Frankrijk in Noord-Mali, bedoeld om de Malinese regering te steunen in de strijd tegen moslimextremisten, is een 'gevoelige klap' voor AQIM gebleken.

Vettel klaagt over banden

Autocoureur Sebastian Vettel is niet erg te spreken over de banden die Pirelli levert aan de Formule 1. Het sleetse rubber van de Italiaanse fabrikant had volgens hem te veel invloed op de prestaties van de bolide van Red Bull tijdens de officiële testperiode, die zondag in Barcelona werd afgesloten.

"Als je naar alle testdagen van de afgelopen periode kijkt, waren we erg beperkt door het gedrag van de banden. Het was bijzonder lastig goed aan te voelen hoe de auto voelde en reageerde op aanpassingen omdat de banden gewoon niet goed genoeg waren", zei de Duitse wereldkampioen.

Vettel zelf noteerde zondag op de slotdag de achtste tijd. "We hebben lang niet alles kunnen uittesten en die laatste twee testdagen waren niet wat we ervan verwachtten. Er is gelukkig nog wat tijd over voordat het seizoen echt begint", aldus de drievoudig wereldkampioen. De eerste Grand Prix is op 17 maart in Australië.

[NBA] Miami eindelijk te sterk voor New York

Miami Heat heeft in de NBA voor het eerst dit seizoen New York Knicks verslagen. De regerend kampioen zegevierde in Madison Square Garden met 99-93 na te zijn teruggekomen van een achterstand van zestien punten. In de twee eerdere onderlinge ontmoetingen hadden de Knicks nog aan het langste eind getrokken.

Miami is bezig aan een indrukwekkende serie. De teller staat al op veertien opeenvolgende overwinningen, waardoor de ploeg stevig aan kop gaat in de Eastern Conference.

LeBron James speelde een hoofdrol voor Miami door 29 punten, elf rebounds en zeven assists te produceren. Dwyane Wade was goed voor twintig punten. Carmelo Anthony van de Knicks bracht met zijn indrukwekkende totaal van 32 punten Miami aan het wankelen.

San Antonio Spurs, de koploper in de Western Conference, deed eveneens goede zaken. Ondanks de afwezigheid van de geblesseerde sterspeler Tony Parker werd tegen Detroit Pistons de grootste overwinning van het seizoen geboekt: 114-75.


Miami eindelijk te sterk voor New York in NBA (Foto: Novum)

[Upd] Vliegtuigen Schiphol in problemen

Een vliegtuig op Schiphol zou maandag in problemen zijn geraakt. Hulpdiensten zijn rond 11.00 uur naar de luchthaven onderweg, meldt RTV Noord-Holland.

Wat er exact is gebeurd is niet bekend. Schiphol was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Update 12.10 uur:
Inmiddels is duidelijk geworden dat er vanochtend twee vliegtuigen in de problemen zijn geraakt. Beide vliegtuigen staan inmiddels weer veilig aan de grond.

Koeman heeft Immers als 'Plan B'

Ajax-trainer Frank de Boer vroeg zich af wat het 'Plan B' van Feyenoord is als Graziano Pellè niet inzetbaar is. Dat blijkt Lex Immers te zijn.

Koeman had voor de wedstrijd tegen NEC (0-3 winst) geen spits op de reservebank zitten. Alleen Wesley Verhoek was een aanvallende optie, maar die kan alleen op de vleugels uit de voeten. Spitsen als Sekou Cissé en Anass Achahbar werden thuisgelaten.

"Zij zijn niet mijn eerste alternatieven", zegt Koeman in De Telegraaf. "Als spits Graziano Pellè wegvalt of ik een extra spits wil inbrengen of een counterspits nodig heb, los ik dat op een andere manier op. Lex Immers is m’n eerste keus in de punt van de aanval achter Pellè."

Immers speelde in de voorbereiding op dit seizoen ook al enkele malen als spits, toen Feyenoord nog niet de beschikking had over Pellè.

Pastoor geniet van Feyenoord

Alex Pastoor zat zondagmiddag te genieten van het optreden van Feyenoorders Jordy Clasie en Tonny Vilhena. De NEC-trainer was onder de indruk tijdens de 0-3 nederlaag.

"Ik heb genoten van de snelle en grote ogen van jongens als Jordy Clasie en Tonny Vilhena", zei Pastoor na de wedstrijd tegen De Telegraaf. "Die twee geven met hun passing teamgenoten extra tijd en ruimte om de goede keuzes te maken. Daar kan ik van genieten."

Pastoor denkt dat Feyenoord dit seizoen de titel kan pakken. "Getuige het spel wat ik Feyenoord zag spelen tegen NEC en omdat ze heel stabiel presteren."

NEC kon weinig tegen de Rotterdammers inbrengen. "We konden hun opbouw niet verstoren en de paar kleine kansjes die we kregen, benutten we niet. Dan houdt het op tegen een Feyenoord in deze vorm."

Strijd om politieschool Aleppo eiste 115 levens

De strijd om een politieschool bij Aleppo, in het noorden van Syrië, heeft in totaal aan 115 agenten het leven gekost. Nog eens vijftig agenten liepen verwondingen op. Dat heeft de Syrische krant Al-Watan, die op de hand van de Syrische regering is, maandag gemeld. Volgens Al-Watan hebben 'terroristen' op de politieschool een 'bloedbad' aangericht.

Zondag zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat de rebellen de politieschool in Khan al-Asal wisten in te nemen, nadat ze met tanks het complex waren binnen gegaan. Volgens het Observatorium kwamen zeker 120 militairen en tachtig rebellen om het leven.

Het conflict in Syrië begon in maart 2011. De opstand tegen president Bashar Assad is inmiddels uitgelopen op een burgeroorlog. Volgens de Verenigde Naties hebben al meer dan zeventigduizend mensen het leven verloren in het conflict.

Slachtoffers overval Voorthuizen niet vervolgd

De bewoners van de woning in Voorthuizen die in augustus werden overvallen, worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Bij de overval raakte een van de overvallers gewond door toedoen van een van de bewoners. Hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

Volgens justitie heeft de bewoner gehandeld uit noodweer. De messteken die de overvaller fataal zijn geworden, zijn toegebracht in een situatie waarin er onmiddellijk en dreigend gevaar was waartegen de bewoner zich mocht verdedigen. De betrokkenen zijn vorige week op de hoogte gebracht.

Bij de overval raakten behalve de overvaller ook de beide bewoners gewond. De bewoners zaten na het incident een nacht in de cel, maar werden daarna vrijgelaten. De drie nog levende overvallers, een 28-jarige vrouw uit Arnhem, een 26-jarige man uit Beekbergen en een 34-jarige man uit Culemborg, zitten nog vast. Hun strafzaak begint op 19 maart met een zogenoemde regiezitting.

Berry terug in X-Men: Days of Future Past

Halle Berry gaat in X-Men: Days of Future Past spelen. Berry maakte het nieuws zelf bekend. "Ik doe mee,", zei ze tegen entertainmentprogramma Access Hollywood.

"Ik heb er zin in", voegde de 46-jarige actrice daaraan toe. Ze keert terug als de mutant Storm die ze voor het laatst speelde in 2006. "Het is een van mijn favoriete personages", laat de actrice weten.

X-Men: Days of Future Past maakt een sprong naar de toekomst waar mutanten en masse zijn geslacht. De overlevenden zitten in concentratiekampen. Eerder liet Singer al weten dat Hugh Jackman, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Ian McKellen en Patrick Stewart terugkeren in de X-Men-film. De film moet volgend jaar uitkomen.

Ex op de vuist met verloofde Halle Berry (Foto: Novum)

Toneelstuk over proces Pussy Riot onderbroken

De Russische autoriteiten hebben zondag een toneelstuk onderbroken waarin het proces tegen vrouwenpunkband Pussy Riot werd nagespeeld. De Zwitserse regisseur Milo Rau zegt dat de immigratiedienst binnenviel bij het Sacharov Centrum in Moskou, maar spoedig weer moest afdruipen toen bleek dat zijn visum in orde was.

"Het was meer Kafka dan Stalin", reageerde Rau maandag. Hij was in Rusland om in drie dagen verschillende processen tegen kunstenaars na te spelen, waaronder die tegen Pussy Riot. Twee leden van de band zitten vast voor onder meer vandalisme, nadat ze begin vorig jaar in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou een punkgebed ten gehore hadden gebracht waarmee ze actie voerden tegen Vladimir Poetin.

Sinds de herverkiezing van Poetin tot president maken westerse landen en mensenrechtenorganisaties zich in toenemende mate zorgen om de mensenrechtensituatie in Rusland.


Toneelstuk over proces Pussy Riot onderbroken (Foto: Novum)

Zware aanslag in Londonderry verijdeld

De Noord-Ierse politie heeft zondagavond een zware aanslag in Londonderry verijdeld. In het laadruim van een vrachtwagen, waarvan een deel van het dak was verwijderd, werden vier mortiergranaten volledig gebruiksklaar aangetroffen.

Volgens de politie was het de bedoeling om daarmee een politiebureau in de stad te bestoken. Er werden drie arrestaties verricht. Het gaat om mannen van in de 30, zeer waarschijnlijk leden van een radicale dissidente splintergroepering van de IRA.

Dit heeft het persbureau PA maandag gemeld.

Aanhouding na vechtpartij op voetbalveld

De politie heeft een 22-jarige voetballer uit Vlaardingen opgepakt voor het mishandelen van een 50-jarige man zaterdag tijdens een voetbalwedstrijd in het Zuid-Hollandse Maasdijk. Het slachtoffer raakte lichtgewond, meldt de politie.

Tijdens de wedstrijd ontstond er een opstootje. Volgens lokale media schopte de verdachte de man met opzet in het gezicht. In het ziekenhuis bleek dat hij een bloedlip had en dat er een stuk van zijn tand was afgebroken. De politie onderzoekt de toedracht.

Assassin's Creed 4 ook voor nieuwe spelcomputers

De actiegame Assassin's Creed 4: Black Flag verschijnt ook voor de volgende generatie spelcomputers. Het spel moet vanaf 29 oktober verkrijgbaar zijn voor de Xbox 360, PlayStation 3, pc en Wii U, terwijl de game ook gemaakt wordt voor de PlayStation 4. Dat blijkt uit een zondag uitgelekte trailer van uitgever Ubisoft.

Microsoft heeft zijn nieuwe Xbox nog niet onthuld. Het logo van deze spelcomputer ontbreekt dan ook in de trailer. Ubisoft kopt echter met 'ook voor next gen spelcomputers'. Dit suggereert dat de Playstation 3 niet de enige nieuwe generatie spelcomputer is waarvoor Assassin's Creed 4: Black Flag in de maak is.

De hoofdrol in de nieuwe Assassin's Creed wordt gespeeld door Edward Kenway, de grootvader van de hoofdpersoon uit het derde deel. In 1715 is hij een piraat in de Cariben en doet hij onder meer Nassau, Havana en Kingston aan. In tegenstelling tot eerdere delen uit de reeks, speelt Assassin's Cred 4: Black Flag zich voor een groot deel af op zee.

Saint's Row 4 wellicht tegenover GTA V

Deep Silver wil met de actiegame Saint's Row 4 de strijd aangaan met concurrent Grand Theft Auto V. De game zou volgens een oud-medewerker in augustus in de winkel moeten liggen, een maand voor Grand Theft Auto V. Deep Silver en moederbedrijf Koch Media hebben dit niet bevestigd, maar hebben eind maart een grote onthulling gepland.

Koch Media kocht eind januari de rechten op voor de Saint's Row-reeks. De licentie voor de actieserie, waarbinnen ruim elf miljoen spellen verkocht zijn sinds 2009, kwam op straat te liggen toen game-uitgever THQ failliet ging. Koch Media bracht het hoogste bod uit, te weten 22,3 miljoen dollar voor de reeks en de gamestudio.

De Saint's Row-serie onderscheidt zich van GTA dankzij absurditeiten. Waar Grand Theft Auto een serieuze insteek heeft, kan de speler in Saint's Row: The Third zijn vijand met een paarse dildo te lijf.

Resident Evil: Revelations HD in beeld en geluid

De Duitse site AreaGames.de heeft de eerste beelden van Resident Evil: Revelations HD online gezet. De game is een remake van de Nintendo 3DS versie, met de bijbehorende opgepoetste graphics. Daarom hebben wij ook een vergelijking online gezet tussen de Nintendo 3DS en de Xbox 360 versie.  

Helaas is de gameplayfilm in het Duits. Resident Evil: Revelations komt uit voor pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360 in mei.

Gameplay


Vergelijking


Nijenhuis werkt aan romkom en jeugdfilm

Johan Nijenhuis heeft twee nieuwe filmprojecten in de pijplijn. De regisseur werkt aan een romantische komedie en een jeugdfilm, schrijft het AD. Nijenhuis kreeg slechte kritieken voor zijn laatste film Verliefd op Ibiza, maar de film is een succes in de bioscopen.

Zijn nieuwe romantische komedie Toscaanse Bruiloft gaat over de trouwdag van een soapster en zijn vriendin, die van alle kanten in de soep dreigt te lopen. Daarnaast werkt hij aan de jeugdfilm die is geïnspireerd op het leesplankje, waarbij alle dieren tot leven komen. De hoofdpersoon in Apestreken is een weesjongen die wordt uitgebuit in een fabriek.

De regisseur is volop bezig met de casting van zijn romantische komedie. Nijenhuis liet eerder al aan Novum Nieuws weten dat hij de acteurs van Verliefd op Ibiza graag mee zou willen nemen naar een volgend project.


Nijenhuis werkt aan romkom en jeugdfilm (Foto: Novum)

Kardinalen bijeen om conclaaf voor te bereiden

In het Vaticaan zijn kardinalen uit alle windstreken bijeengekomen om het conclaaf voor te bereiden dat een opvolger moet gaan kiezen voor paus emeritus Benedictus XVI. De kardinalen arriveerden maandagochtend, omringd door foto- en televisiecamera's.

De belangrijkste beslissing die nu moet worden genomen is de datum waarop het conclaaf moet beginnen. Het is niet zeker dat deze beslissing maandag al zal vallen.

Eerste Hobbit-film haalt miljard dollar binnen

De film The Hobbit: An Unexpected Journey heeft in bioscopen wereldwijd meer dan een miljard dollar opgeleverd. Het epos van regisseur Peter Jackson is volgens The Hollywood Reporter een van de vijftien films die de magische grens is gepasseerd.

Het is de tweede keer dat de Nieuw-Zeelandse regisseur verantwoordelijk is voor een dergelijk kassucces, meldt het filmvakblad. Eerder lukte Jackson dat met The Lord of the Rings: Return of the King, die uiteindelijk 1,1 miljard dollar, omgerekend zo'n 860 miljoen euro, opleverde.

De eerste film in de Hobbit-trilogie is doet het ook goed in China. In tien dagen tijd heeft de 3D-film daar 37,3 miljoen dollar, zo'n 28,7 miljoen euro, opgeleverd. Na de Verenigde Staten bracht de film het meeste op in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië en Rusland.

Het tweede deel van de trilogie, The Hobbit: The Desolation of Smaug, komt in december uit. Het sluitstuk van de reeks is onlangs uitgesteld van juli 2014 naar december van dat jaar. De Hobbit-trilogie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien.


Eerste Hobbit-film haalt miljard dollar binnen (Foto: Novum)

Tolken Cambodja-tribunaal in staking

De tolken van het Cambodja-tribunaal zijn maandag in staking gegaan. Zij weigeren te werken omdat zij al sinds december geen salaris meer hebben gekregen. Het gaat om ongeveer dertig tolken.

In verband met de staking zijn de voor deze en volgende week geplande zittingen van het tribunaal afgelast. Eerst moet het conflict met de tolken worden opgelost, zei tribunaal-woordvoerder Neth Pheaktra. Het tribunaal werkt met drie talen, Cambodjaans, Engels en Frans.

De Cambodjaanse tolken van het tribunaal hebben al drie maanden geen salaris ontvangen. Buitenlandse medewerkers van het tribunaal worden wel betaald; hun salaris komt uit een ander potje. Volgens Pheaktra is er geen geld om de Cambodjaanse medewerkers te betalen omdat de donoren die het tribunaal geld hebben toegezegd niet op tijd met fondsen over de brug zijn gekomen.

Het Cambodja-tribunaal berecht de voormalige leiders van het Rode Khmer-regime. Het tribunaal heeft volgens een woordvoerder dit jaar 9,3 miljoen dollar (zeven miljoen euro) nodig voor het salaris en de dagelijkse kosten die gemaakt worden voor de Cambodjaanse medewerkers. De internationale medewerkers, ongeveer een derde van het totale aantal medewerkers, worden door de Verenigde Naties betaald.

Het is niet de eerste keer dat het tribunaal met geldgebrek kampt. Vorig jaar werden de Cambodjaanse medewerkers ook al een maand niet betaald. De rechters kregen zelfs drie maanden lang geen loon.

Het door de VN gesteunde tribunaal in Phnom Penh kampt met grote vertragingen. De rechtszaken hadden eind 2009 al moeten zijn afgerond, maar het eerste vonnis werd pas in 2011 uitgesproken.

Gewonden bij ongeval op A2

Bij een ongeval met meerdere vrachtwagens en auto's op de A2 bij het Brabantse Maarheeze zijn maandagochtend diverse mensen gewond geraakt. De snelweg richting Eindhoven is afgesloten. Dat duurt naar verwachting tot 12.30 uur.

Volgens de Verkeersinformatiedienst ligt de weg bezaaid met brokstukken. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Een vrachtwagen lijkt een auto tegen de vangrail te hebben gedrukt. Een tweede truck, een tankwagen, staat beschadigd op de vluchtstrook.

Het verkeer richting Eindhoven moet voorlopig omrijden via de A73 en A67. Achter het ongeval staat twee kilometer file.

Werkloosheid in Spanje op recordhoogte

Meer dan vijf miljoen mensen in Spanje waren in februari werkloos, het hoogste aantal ooit. Het aantal werkzoekenden steeg in februari met bijna zestigduizend ten opzichte van januari, maakte het Spaanse ministerie van arbeid maandag bekend. De stijging is wel minder sterk dan in januari, toen het aantal werklozen met 132 duizend toenam.

Aan het eind van vorig jaar bedroeg de werkloosheid in Spanje 26 procent van de beroepsbevolking, een van de hoogste percentages in Europa. Het land worstelt met de tweede recessie in drie jaar tijd, onder meer door de ingestorte vastgoedsector.

Spaartegoeden naar nieuw record

Nederlanders hadden eind januari in totaal 328,4 miljard euro op hun spaarrekeningen staan, het hoogste niveau sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de gegevens in 1991 begon bij te houden. De tegoeden stegen met 4,8 miljard euro, voornamelijk door bijgeschreven rente. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS.

Nederlanders zijn sinds het begin van de kredietcrisis fors meer gaan sparen. Voor het begin van de crisis stond er nog geen 250 miljard euro op de spaarrekeningen. Het vorige spaarrecord werd in november vorig jaar bereikt, toen er 323,6 miljard euro op de rekeningen stond.

Het CBS meldde vorige maand al dat mensen steeds minder lenen. Voor de kredietcrisis stonden nog 2,7 miljoen doorlopende kredieten uit, in december was dat geslonken tot 2,07 miljoen. De totale schuld op die kredieten daalde in december voor het eerst sinds januari 2004 onder de 12,5 miljard euro. In de maanden voor de crisis stond er nog zo'n 13,6 miljard aan schuld uit.

In januari sluisden mensen netto 1,35 miljard euro naar hun spaarrekeningen. In feestmaand december werd er juist 1,25 miljard euro van afgehaald.

Ondanks het recordbedrag aan tegoeden, kregen mensen wel minder rente bijgeschreven dan een jaar eerder. Vorig jaar kregen mensen in januari 3,6 miljard euro aan rente, maar dit jaar was dat door de gedaalde rente 3,5 miljard euro.

De spaartegoeden waren in januari 2012 nog 312,4 miljard euro.

Uitstapje naar dance bevalt 3JS-zanger Jan Dulles

Jan Dulles' eerste schreden in het genre dance zijn hem goed bevallen. De zanger van de 3JS sloeg voor het nummer Turn Your Lights On de handen ineen met dj's en producers Kid Vicious en D-wayne.

"Een uitstapje naar de dance heb ik nog niet eerder gedaan, maar de samenwerking met deze producers en het uiteindelijke resultaat is me erg bevallen", laat Dulles weten in een verklaring.

De zanger benadrukte maandag in de radioshow van Edwin Evers dat hij de 3JS 'helemaal niet' verlaat, maar de samenwerking wel naar meer smaakt. "We gaan eerst even kijken wat er met dit liedje gebeurt en waar dat mij brengt. En dan zien we wel verder."

Ouders verongelukt; ongeborene leeft

Een jong orthodox-joods echtpaar is in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. De ongeboren zoon van het stel overleefde en kwam door middel van een keizersnede ter wereld. De politie is op zoek naar de bestuurder van een BMW en zijn passagier, die er na het veroorzaken van het ongeluk vandoor gingen, zei zij maandag.

Nachman en de zwangere Raizy Glauber, beiden 21, waren zondag met een taxi onderweg naar het ziekenhuis, zei een buurman van de ouders van Raizy. Het voertuig werd in de wijk Williamsburg geramd door de BMW, waarbij de motor van de taxi door de auto naar achteren schoot en de aanstaande moeder het voertuig uit wierp. De vader werd in de taxi doorboord.

Hun zoontje, dat in het ziekenhuis ter wereld werd gebracht, is er ernstig aan toe. Volgens familie en vrienden weegt het jongetje slechts vier pond. Hij zal door familieleden worden opgevoed.

Transportsector sluit 2012 positief af

De transportsector heeft in het vierde kwartaal een omzetgroei geboekt van ruim twee procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De jaaromzet groeide met drie procent, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral de zeevaart deed goede zaken, met een omzetplus van tien procent. De omzet van luchtvaartbedrijven steeg in het vierde kwartaal met ruim acht procent. Het goederenvervoer daalde licht. Koeriers profiteerden onder andere van meer online verkopen. Hierdoor steeg de omzet in het vierde kwartaal met ruim vier procent ten opzichte van 2011.

De binnenvaart zeg de omzet dalen met bijna zeven procent. Deze sector sloot 2011 nog af als grootste stijger. De tussenpersonen in het vrachtvervoer, waaronder veel expediteurs, boekten in het vierde kwartaal evenveel omzet als in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2012 was er sprake van een lichte omzetdaling.

In 2012 werden 509 faillissementen uitgesproken, 166 meer dan in 2011. De faillissementen deden zich voor bij wegvervoerders, koeriers, taxibedrijven en binnenvaartbedrijven.

IOC start inspectie Spelen 2020 in Tokyo

De evaluatiecommissie van het IOC is maandag begonnen aan de inspectie van de drie kandidaatsteden voor de Olympische Spelen van 2020. Van maandag tot en met donderdag wordt Tokyo bezocht, later komen Madrid en Istanbul aan de beurt. Op 7 september wordt tijdens het congres bekend welke stad de Spelen mag gaan organiseren.

Het IOC kijkt onder meer naar de locaties, veiligheid, accommodaties en infrastructuur. "We hebben er erg veel zin in om onze geweldige visie de komende dagen met de commissie te delen", meldde voorzitter Tsunekazu Takeda van het Japans olympisch comité tijdens de officiële receptie.

Tokyo was ook in al in beeld om de Spelen van 2016 te organiseren, maar moest het toen afleggen tegen Rio de Janeiro. Door de goede prestaties van Japanse sporters vorig jaar in Londen is de steun onder de bevolking nu vele malen groter. Volgens een recente peiling steunt bijna drie kwart van de mensen het bid.

Sytze van der V. weer halfjaar de cel in

Pedoseksueel Sytze van der V. moet zes maanden de cel in, het resterende deel van zijn voorwaardelijke celstraf. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch maandag besloten. Justitie had daarom gevraagd omdat de reclassering geen goed toezicht op hem kan houden.

Het toezicht op Van der V. verloopt al sinds zijn vrijlating in 2009 stroef. Hij leidde mede door een opgelegd gebiedsverbod door de gemeente Eindhoven een zwervend bestaan waardoor toezicht door de reclassering een moeilijke opgave werd. Van der V. moest daarom vorig jaar al drie van de negen maanden voorwaardelijke celstraf uitzitten.

Begin deze maand stelde justitie dat Van der V. zich weer niet aan de voorwaarden heeft gehouden. Sindsdien zit hij weer vast. Volgens het OM heeft de reclassering al het mogelijk gedaan om het toezicht te doen slagen.

Van der V. werd tot twee jaar en drie maanden cel veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Wanneer Van der V. ook het laatste deel van zijn voorwaardelijke celstraf erop heeft zitten, hoeft hij zich niet meer te houden aan voorwaarden of toezicht.

Weer minder vlinders in Nederland

Het aantal vlinders in Nederland is vorig jaar opnieuw sterk afgenomen. De vlinderstand is hiermee gedaald naar het laagste niveau van de laatste twintig jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens de onderzoekers was 2012 bij uitstek een slecht vlinderjaar. Ten opzichte van 1992 is iets meer dan de helft van alle vlindersoorten significant achteruit gegaan, van een kwart van de soorten is de achteruitgang sterk te noemen.

Niet alleen de zeldzame vlinders doen het slecht, ook veel algemene soorten hebben het moeilijk. Vooral de vlinders die voorheen op de graslanden voorkwamen zijn achteruitgegaan. Volgens het CBS gaat het vooral zeer slecht met zeldzame soorten als het spiegeldikkopje en de kleine heivlinder. Ook algemene soorten als de dagpauwoog en het groot koolwitje verdwijnen.

De belangrijkste oorzaak van de achteruitgang is het verdwijnen van geschikt leefgebied. Ook de kwaliteit van het resterende leefgebied vermindert, onder meer door versnippering, intensivering van de landbouw, verdroging en vermesting.

Toch zijn er ook enkele soorten die sterk toenemen, zoals het bont zandoogje en het oranjetipje. Het bont zandoogje kwam vroeger alleen in bossen voor, maar is nu ook in tuinen en wegbermen te vinden en kon zo sterk uitbreiden. Het oranjetipje profiteert vooral van regelmatig warme voorjaarsmaanden.


Vlinderstand naar nieuw dieptepunt (Foto: Novum)

Zieke psycholoog moet praktijk sluiten

Een psycholoog en psychotherapeut in Utrecht moet per direct zijn praktijk sluiten. De man kampt met gezondheidsproblemen en is daardoor een gevaar voor zijn patiënten. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag bekendgemaakt.

De man is eerder tot twee keer toe voor een periode van drie maanden geschorst door de tuchtrechter. Om te voorkomen dat hij weer aan het werk gaat, heeft de inspectie nu bevolen zijn praktijk te sluiten. De IGZ had hem al eerder een waarschuwing gegeven wegens titelmisbruik.

De psycholoog mag pas weer werken als zijn gezondheid hem weer in staat stelt verantwoorde zorg te leveren, stelt de inspectie. Het College van Medisch Toezicht doet daar in overleg met de IGZ een uitspraak over.

Gif aangetroffen in Nederlandse melk

Bij twee Nederlandse melkveebedrijven is de kankerverwekkende stof aflatoxine aangetroffen in de melk. Dat gebeurde tijden een standaardcontrole zo'n zes weken geleden. De giftige melk is niet in de schappen van de supermarkt beland, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Zuivel Organisatie, de brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie.

"De melk is uit de keten gehaald", laat de zegsman weten. Inmiddels voldoen de betreffende bedrijven volgens hem 'al lang' weer aan de kwaliteitsnormen.

Hoe de stof in de melk terecht is gekomen weet de zegsman niet. "Het is een giftige schimmel die ook kan ontstaan wanneer boeren hun voerkuil niet goed afsluiten." Aflatoxines kunnen kankerverwekkend zijn. Ze worden geproduceerd door schimmels op graan of hooi en komen voor in de melk van dieren die beschimmeld voer krijgen.

Of er een link is met de giftige voedermaïs uit Servië, die eerder werd geleverd aan veevoederbedrijven in Nederland en Duitsland, is volgens de woordvoerder de vraag. Ook in die maïs zaten te hoge concentraties aflatoxine. Naar aanleiding van die vondst zijn de controles in de zuivelsector en voor de veevoederindustrie aangescherpt.

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat maandag weten van de vondst op de hoogte te zijn. Of er een onderzoek wordt gestart naar de melkveebedrijven kon hij niet zeggen. In de loop van de dag wordt mogelijk meer bekend. De NVWA maakte vrijdag bekend een onderzoek te starten naar de besmette maïs.

Jan Kooijman vaak vol verbazing door Cheat on Me

Jan Kooijman stond vaak met open mond te kijken naar de kanidaten van Cheat on Me. In het door hem gepresenteerde programma, dat vanaf maandagavond te zien is bij RTL, stellen koppels hun relatie op de proef door hun echte liefdespartner geheim te houden. Een koppel dat wordt geraden, moet het programma verlaten.

"Ik heb af en toe met verbazing staan kijken naar de keuzes die de kandidaten hebben gemaakt", bekent Kooijman aan Novum Nieuws. "Ik heb daar verder helemaal geen oordeel over, want iedereen maakt zijn eigen keuzes. Maar op het moment dat op dag één mensen hard hun tong in het oor van iemand steken die ze helemaal niet kennen, viel mijn mond ook wel even open."

Kooijman is blij dat hij als presentator aan de slag mocht voor het nieuwe programma Cheat on Me. "Ik heb geleerd hoe zo'n soort programma in elkaar zit", vertelt hij. "Hoe reality gedraaid wordt, ik heb heel erg mee mogen denken. Ik ben achter de schermen best actief geweest en dat vond ik te gek."

De 31-jarige Kooijman is blij dat hij in het programma geen 'marionet' is die ingestudeerde teksten opdreunt. "Ik mocht echt ingrijpen, op het moment erin stappen, kandidaten aanspreken, gesprekken aangaan, een klankbord zijn en dat vond ik heel erg leuk en ik heb er veel van geleerd."

BNG verstrekt minder krediet

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft vorig jaar 1,2 miljard euro minder krediet verstrekt dan in 2011. Het totaalbedrag aan verstrekte leningen kwam hiermee uit op 11,1 miljard euro, maakt de bank maandag bekend. De nettowinst van BNG steeg met 76 miljoen naar 332 miljoen euro.

De lastige economische omstandigheden klinken volgens de bank door in de investeringsbereidheid van overheden en maatschappelijke instellingen, de voornaamste klanten van BNG. De bank wil zelf een grotere buffer opbouwen en keert daarom slechts 25 procent dividend uit. In 2011 was dat nog vijftig procent.

BNG verwacht dit jaar ongeveer evenveel langlopend krediet te verlenen als vorig jaar. Bij klanten wordt gerekend met terughoudendheid ten aanzien van nieuwe investeringen. Omdat de economische omstandigheden onzeker blijven, wil BNG geen uitspraken doen over de nettowinst dit jaar.

Joran heeft weer spijt

Joran van der Sloot heeft opnieuw spijt betuigd over de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Dat deed hij in een brief die RTL Nieuws maandag publiceerde. In juni toonde de 25-jarige Nederlander ook al berouw in een brief aan de ouders van Flores.

"Ik voel elke dag berouw sinds de dag dat ik Stephany vermoordde, alsof er ook iets in mijzelf is doodgegaan", schrijft de Nederlander. Ook zegt hij te hopen dat zijn straf in hoger beroep wordt verminderd. Van der Sloot werd veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op de 21-jarige.

Van der Sloot zit nu drie jaar vast. "Ik wil nog iets van mijn leven kunnen maken, een familie hebben, een baan en misschien wel een carrière. Als ik nog 25 jaar achter de tralies moet blijven, dan kan ik deze dromen wel vergeten."

Hij vertelt verder veel te hebben nagedacht en te mediteren in de gevangenis. Hoewel er volgens hem geen excuus is voor de moord op Flores, zegt hij dat er zeker verzachtende omstandigheden waren. Welke dat precies zijn wordt niet vermeld. Ook volgt hij therapie en zegt daarmee door te gaan tot hij een beter mens is geworden. De familie van Flores vraagt hij in de brief opnieuw om vergeving.

De Nederlander wurgde Flores in mei 2010 op zijn hotelkamer in Lima. Volgens Van der Sloot was hij op de bewuste avond dronken en gedrogeerd. Daardoor wist hij naar eigen zeggen niet wat hij deed.

Eerder deden geruchten de ronde dat Van der Sloot binnenkort in het huwelijksbootje zou stappen met zijn vriendin Leidy Figueroa. De 23-jarige Peruaanse ontkende in januari echter dat er sprake was van een aanstaand huwelijk.


Joran betuigt opnieuw spijt over moord Stephany (Foto: Novum)

Negerdag toch niet zo'n goed plan

Howard Komproe heeft geleerd van de commotie die ontstond door 'zijn' Nationale Negerdag. Met een knipoog naar de overdaad aan speciale dagen verklaarde de komiek 9 maart vorig jaar tot de dag van de neger. Het kwam hem op boze reacties en zelfs doodsbedreigingen te staan.

"Ik had gedacht: gewoon een dagje lekker twitteren en grappen maken met elkaar op internet, meer niet", zegt Komproe maandag in dagblad Spits. Er verschenen echter veel racistische reacties op sociale media, waar zwarte Nederlanders bij de komiek hun beklag over deden.

"Dat was mijn grootste fout: dat ik de grap uit handen heb gegeven", weet hij achteraf. "Zolang je op een podium staat, heb je alles zelf in de hand. Maar als andere mensen er op internet mee aan de haal kunnen, verlies je de controle." Komproe schreef het boek De Grens van de Grap over zijn ervaringen.

Amsterdamse jonge veelplegers minder in fout

Criminele jongeren in Amsterdam gaan minder vaak de fout in door de zogeheten Top 600-aanpak. Het aantal misdrijven dat deze groep veelplegers op zijn naam heeft staan, is gemiddeld met meer dan de helft gedaald. Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt.

Met de aanpak haalt de hoofdstad sinds 2011 de 600 meest criminele jongeren van de straat en het slechte pad. Ook wordt voorkomen dat de broertjes en zusjes van deze vooral jonge mannen het slechte voorbeeld volgen. De Top 600 kwam in 5 jaar tijd maar liefst 15.000 keer met de politie in aanraking. Dat de methode een succes is, bleek al eerder. Momenteel zitten 176 personen van deze lijst in de cel.

De aanpak bestaat uit lik-op-stukbeleid, maar ook uit zorg. Zo krijgen de veelplegers begeleiding naar school en werk.

'Anderlecht wil transfervrije Kali strikken'

Anderlecht heeft zijn pijlen gericht op Anouar Kali van FC Utrecht. De Belgische topclub is een belangrijke kandidaat om de middenvelder na dit seizoen vast te leggen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Kali is na dit seizoen transfervrij. Onderhandelingen met FC Utrecht om het aflopende contract te verlengen, liepen eerder dit seizoen op niets uit. De club uit de Domstad wilde Kali tot 2016 vastleggen.

Bij FC Utrecht baalt men van het nakende vertrek van de spelverdeler. "Ik vind het ontzettend jammer dat hij niet wil blijven", zegt trainer Jan Wouters. "Maar ik snap zijn ambitie om het hogerop te zoeken. Aan de andere kant: hij is nog jong, hij had ook kunnen wachten om zich eerst hier verder te ontwikkelen, om dan de stap te maken."

Bertens stijgt opnieuw op ranglijst

Tennisster Kiki Bertens is opnieuw gestegen op de wereldranglijst. De speelster uit Wateringen klom op de maandag uitgebrachte ranking drie posities naar plaats 44. Het is haar hoogste plek ooit. Ze verdiende punten door afgelopen week in Acapulco de kwartfinales te bereiken.

Bij de mannen maakte Jesse Huta Galung een reuzensprong omhoog. Door zijn winst in de challenger van Cherbourg steeg hij 120 plaatsen naar de 226e positie. Robin Haase bleef de hoogst geklasseerde Nederlandse tennisser op de 47e plaats.

Automobilist omgekomen bij botsing met trein

Een automobilist is maandagochtend in het Gelderse Twello om het leven gekomen toen de auto werd geschept door een trein. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Door het ongeluk is het treinverkeer tussen Deventer en Apeldoorn gestremd.

Het ongeluk gebeurde door nog onduidelijke oorzaak op de spoorwegovergang op de Holthuizerstraat. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Tussen Deventer en Apeldoorn rijden naar verwachting tot 10.45 uur geen treinen. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een uur, meldt de NS. Omreizen kan het beste via Arnhem of Zwolle.

Jaarlijks talloze moorden niet herkend

Vele moorden blijven onopgemerkt doordat sterfgevallen niet als verdacht worden herkend. Het gaat om zeker tientallen, maar mogelijk zelfs honderden misdrijven per jaar. De sterfgevallen worden niet voor een forensische sectie aangemeld.

Dat zeggen onafhankelijke forensisch pathologen zaterdag in De Telegraaf. Het aantal obducties dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) jaarlijks uitvoert, is schrikbarend gedaald, aldus de pathologen. Vorig jaar werden slechts 340 sterfgevallen wegens vermoeden van een misdrijf onderzocht op de snijtafel. In 2005 waren dat er nog 617. Strafrechtadvocaat en hoogleraar Gert-Jan Knoops noemt die ontwikkeling uitermate onrustbarend.

Het NFI en het Openbaar Ministerie laten weten de daling niet te kunnen verklaren.

Raffaëla Paton gezicht van Gay Pride

Raffaëla Paton is dit jaar het gezicht van de Amsterdam Gay Pride. De zangeres, die zelf biseksueel is, neemt het officiële Gay Pride Anthem voor haar rekening en is te zien bij de Botenparade en op verschillende podia, is zondagavond bekendgemaakt.

Paton is 'ontzettend blij' dat ze zich ambassadrice van de Amsterdam Gay Pride mag noemen. "It's more than okay to be gay!", reageerde ze. Het evenement vindt plaats van 27 juli tot en met 4 augustus. Het thema van dit jaar is Reflect.

Chinese defensiebegroting weer hoger

China investeert dit jaar weer meer in defensie. Het is nog niet precies bekend om welk bedrag het gaat - dat wordt dinsdag bekendgemaakt. De groeiende defensiebegroting is van groot belang voor het bewaren van de vrede en de stabiliteit in de wereld, zei regeringswoordvoerster Fu Ying maandag.

De begroting voor 2013 wordt dinsdag voorgelegd aan het Nationaal Volkscongres, dat ook de wisseling van de macht in China zal voltooien met de benoeming van Xi Jinping en Li Keqiang als vervangers van president Hu Jintao en premier Wen Jiabao.

De Chinese defensieuitgaven groeien al meer dan twee decennia. Vorig jaar nam het budget met 11,2 procent toe tot meer dan tachtig miljard euro. Alleen de Verenigde Staten geven meer uit aan defensie. Mogelijk worden sommige, forse, uitgaven buiten de begroting gehouden, zoals de aanschaf van militair materieel in het buitenland.

Volgens Fu houdt China er een zuiver defensieve militaire opvatting op na. Ze wees op vredesmissies van de Verenigde Naties waar China aan deelneemt en de antipiraterijmissies in de Golf van Aden. "Onze versterking van onze defensie is bedoeld om onszelf te verdedigen, om de veiligheid en vrede te bewaren, en niet om andere landen te bedreigen."

Ondertussen is China verwikkeld in enkele hoogoplopende territoriale geschillen met omliggende landen als Japan en Vietnam over de eigendomsrechten op enkele eilandengroepen in de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee.

Miljoenenboete NMa voor taxivervoer

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft twee boetes van in totaal 8,3 miljoen euro opgelegd aan de Rotterdamse Mobiliteits Centrale (RMC). Dat maakte de kartelwaakhond maandag bekend. RMC heeft aanbestedingsafspraken gemaakt met twee andere taxibedrijven die volgens de NMa onder het kartelverbod vallen.

RMC heeft met IJsselsteden Taxi Combinatie en BIOS, ieder afzonderlijk, afspraken gemaakt over aanbestedingen voor taxivervoer in de regio Rotterdam. BIOS kreeg een boete van 643 duizend euro. IJsselsteden kreeg slechts duizend euro boete, omdat dit bedrijf in november 2010 failliet is gegaan. Zes leidinggevenden kregen een boete tot 120 duizend euro per persoon voor hun rol in de overtredingen.

RMC en IJsselsteden kwamen tot een afbakening van 'thuismarkten' in Rotterdam die zij over en weer zouden eerbiedigen. Deze afspraak duurde van 18 december 2007 tot 27 augustus 2010. Met BIOS en een gezamenlijke dochteronderneming kwam RMC overeen niet te bieden op opdrachten waarvoor een van de betrokken taxibedrijven reeds het vervoer regelde. Deze afspraak duurde korter, van 17 april 2009 tot 1 maart 2011.

In beide gevallen ging het om aanbestedingen van contracten voor het (groeps)vervoer van scholieren, gehandicapten, ouderen en zieken. Tegen deze besluiten is door nagenoeg alle partijen bezwaar aangetekend. Na bezwaar is beroep en hoger beroep mogelijk.

Koeman gelooft in titel met Feyenoord

Feyenoord-trainer Ronald Koeman gelooft dat zijn ploeg dit seizoen de titel kan pakken in de Eredivisie. "We missen alleen wat ervaring ten opzichte van PSV en Ajax, maar anders zou ik niet weten waarom Feyenoord geen kampioen kan worden. We gaan voor het maximale en dan heeft het geen zin je te verstoppen", zei Koeman zondag na de 0-3 zege bij NEC tegen De Telegraaf.

De manier waarop zijn ploeg met de druk omgaat doet de trainer goed. "Vorige week tegen PSV moesten we winnen en door de eerdere overwinningen van PSV en Ajax dit weekeinde tegen VVV-Venlo en FC Twente moesten we tegen NEC opnieuw winnen. De ploeg levert twee keer en bezwijkt niet onder de druk. Heel knap vind ik dat."

Feyenoord staat na 25 wedstrijden op de derde plaats in de Eredivisie met drie punten achterstand op koploper PSV.

Vos gaat verder op de mountainbike

Na een zeer succesvol experiment heeft Marianne Vos besloten door te gaan op de mountainbike. De wereld- en olympisch kampioene op de weg reed afgelopen weekeinde haar eerste wedstrijd in deze fietsdiscipline en pakte meteen de eindzege in de Afxentia Sunshine Tour.

"Deze wedstrijd was een goede test qua deelnemersveld en ook qua parkoers. Er deed een aantal internationaal goede rensters mee. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Maar de test is zeker geslaagd, dus ik heb daarom definitief besloten om het mountainbiken de komende periode in te gaan passen in mijn wegseizoen", zei Vos.

Vos maakt in juni en juli in ieder geval haar opwachting in twee wereldbekerwedstrijden op de mountainbike in Italië en Andorra. Ook rijdt ze in Nederland de races in Nieuwkuijk en Norg en nog een race in de Verenigde Staten.

Vos gaat verder op de mountainbike
Vos gaat verder op de mountainbike (Foto: ANP)

Grashoff nieuwe partijvoorzitter GroenLinks

Rik Grashoff is de nieuwe partijvoorzitter van GroenLinks. Hij werd zondag op het partijcongres in Utrecht door de leden verkozen. Het 51-jarige oud-Kamerlid kreeg na twee stemronden 60,5 procent van de stemmen en liet daarmee Pieter Kos en Lot van Hooijdonk achter zich. Het voorzitterschap geldt voor een periode van drie jaar.

Grashoff neemt het stokje over van interim-voorzitter Eduard van Zuijlen. Die werd in oktober benoemd nadat Heleen Weening, samen met de rest van het partijbestuur, aftrad. Dit gebeurde naar aanleiding van de gang van zaken rond het vertrek van partijleider Jolande Sap.

Grashoff zat van 2010 tot 2012 in de Tweede Kamer en was eerder namens GroenLinks wethouder in Delft en Rotterdam. Hij omschrijft zichzelf als een 'mens met een sterke maatschappelijke gedrevenheid en met een bestuurlijke houding en werkwijze'. Als partijvoorzitter wil hij verbinden en 'het gevoel van de leden' vertegenwoordigen, zo zei hij.

Jamie Lynn Spears gaat trouwen

Jamie Lynn Spears is verloofd. Dat heeft de 21-jarige actrice bekendgemaakt via Twitter.

Het jongere zusje van Britney Spears plaatste een foto waarin ze gearmd met haar verloofde Jamie Watson haar ring laat zien. "Hij heeft het goed gedaan", twitterde ze bij een foto van de diamanten ring. De twee hebben drie jaar een relatie.

Jamie Lynn was voor deze relatie samen met Casey Aldridge, de vader van haar kind. Spears haalde vijf jaar geleden het nieuws toen ze op 16-jarige leeftijd aankondigde zwanger te zijn. In juni 2008 beviel Jamie Lynn, onder meer bekend van de serie Zoey 101, van een dochter.

'Henny Vrienten veel beter dan Sting'

Daniël Lohues vindt Henny Vrienten een geweldige muzikant. Lohues, die maandagavond met Vrienten en andere collega's in Carré staat, stelt zelfs dat de Doe Maar-zanger beter is dan singer-songwriter Sting.

"Toen ik met Henny Vrienten ging werken in de studio, was dat heel indrukwekkend", vertelt Lohues aan Novum Nieuws. "Ik denk dat Vrienten nog veel beter is dan Sting. Dat weet ik wel zeker."

Daniël vindt Sting heel bijzonder. "Maar Henny Vrienten... Als die naar Engeland of Amerika was gegaan, was die man wereldberoemd geweest", aldus de muzikant. "En nu is hij hier wereldberoemd, hij is echt een maestro. En ook nog een hele vriendelijke man. En grappig."

Vrienten is een van de weinigen waarmee Lohues langer dan tien minuten kan telefoneren. "Terwijl ik hem helemaal niet zo heel goed ken", aldus Lohues. "Ik heb een 'telefoonding', ik kan dat niet zo goed. Maar met hem heb ik altijd hele gesprekken over gitaren. Heel fijn, muzikanten onder elkaar of zo."

Vrienten staat maandagavond naast Lohues met onder meer Jan Akkerman en Anne Soldaat op de planken van Carré. De artiesten brengen zowel solo als in groepen hun favoriete (gitaar)nummers ten gehore.

'SNS bood zwijggeld in fraudezaak'

SNS Reaal heeft vorig jaar een medewerker die vermoedens had van malversaties bij de bank en verzekeraar meerdere malen zwijggeld aangeboden. Het bedrag liep in korte tijd op van 180 duizend euro naar ruim drie ton. Dat zegt de medewerker, Hetty van de Laar, maandag in het Financieele Dagblad. De krant beschikt over documenten en mails die haar uitspraken ondersteunen.

Van de Laar verzorgde voor SNS, als directrice van het ingehuurde bedrijf Effix, de inrichting, reorganisatie en verkoop van SNS-vastgoed. Volgens haar probeerden drie advocaten namens de bank te onderhandelen over een zwijgregeling toen ze ontdekte dat er veel zaken niet klopten. Behalve dat ze haar mond moest houden, eisten zij ook dat Van de Laar drie bij naam genoemde SNS-medewerkers en hun privébv's juridisch volledig moest vrijwaren. Onder hen is voormalig interim-topman Buck G., die sinds vorige maand vastzit.

De vrouw zegt in de krant dat ze weigerde het geld aan te nemen. "Uit principe, maar ook uit verontwaardiging omdat de bank verlangde dat ik nooit meer iets over die drie bankiers mocht zeggen." In een reactie op haar weigeren, betaalde SNS haar loon niet uit. "Dat is pas chantage."

SNS Reaal deed vorige maand aangifte tegen G. vanwege mogelijke belangenverstrengeling. De voormalige topman van Property Finance werd op 12 februari samen met een vrouw die bij de vastgoedtak werkte, opgepakt door opsporingsdienst FIOD. G. wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van omkoping, oplichting en witwassen bij de vastgoedtak van SNS.

SNS Reaal werd vorige maand genationaliseerd, onder meer omdat de verliezen bij de vastgoedtak te groot waren geworden.


'SNS bood drie ton zwijggeld in fraudezaak' (Foto: Novum)

Gewelddadig begin verkiezingen Kenia

Enkele uren voordat de stemlokalen in Kenia maandag opengingen, hebben tientallen mensen in de kuststad Mombasa de politie aangevallen. Zo'n vier à vijf agenten en enkele aanvallers zouden daarbij om het leven zijn gekomen.

De leiders van Kenia proberen bij de organisatie van de verkiezingen al maanden te voorkomen dat het komt tot grootschalig geweld, zoals tijdens de stembusgang ruim vijf jaar geleden. Toen vonden rond de duizend mensen de dood.

Dat het ook deze keer tot gewelddadige onlusten komt, is waarschijnlijk. De stammen van de twee belangrijkste presidentskandidaten leven al jaren in onmin met elkaar, terwijl de gelijktijdig gehouden gouverneursverkiezingen ook de mogelijkheid op lokaal geweld vergroten. Dat Uhuru Kenyatta, een van de twee belangrijkste kandidaten en afkomstig van de Kikuyu-stam, door het Internationaal Strafhof gezocht wordt in verband met het verkiezingsgeweld in 2007 en 2008 draagt evenmin bij aan de rust.

Al vroeg vormden zich maandag lange rijen Kenianen bij de stemlokalen. In Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi, stonden voor dag en dauw al duizend mensen te wachten bij een stembureau.

Kenyatta en zijn Luo-tegenstrever Raila Odinga lijken gelijk op te gaan. Dat betekent waarschijnlijk dat het in april tot een tweede stemronde komt, waarin beide kandidaten overblijven.

Patrouillerende agenten werden in de nachtelijke uren in Mombasa aangevallen, waarschijnlijk door lieden die gewapend waren met vuurwapens en kapmessen. Een dodental heeft de politie niet gegeven, maar er zouden zeker vier of vijf agenten zijn gedood. Zondagavond werden in de stad Garissa een paramedicus van het Rode Kruis en een chauffeur gedood. De parlementskandidaat die doelwit was van de aanval bleef ongedeerd.

Meer nachtcontroles tegen olielozingen Noordzee

Om olielozingen in de Noordzee tegen te gaan zou de kustwacht vaker 's nachts moeten surveilleren en monsters nemen. Dat vergroot de pakkans, stelt misdaadeconoom Ben Vollaard van Tilburg University maandag in de Volkskrant.

Schepen lozen jaarlijks ongeveer een half miljoen liter olie in de Noordzee, vooral 's nachts, blijkt uit een analyse die Vollaard maakte van de bevindingen van kustwachtvliegtuigen over de afgelopen twintig jaar. Hij onderzocht in opdracht van de sectie milieucriminaliteit van de Politieacademie de manier waarop schippers de regels voor olielozing ontduiken. Volgens hem weten schippers dat de kustwachtvliegtuigen 's nachts niet kunnen zien of een vlek olie is en dat de pakkans daardoor verwaarloosbaar is.

Vollaard wijst er verder op dat de boetes voor illegale lozingen in omringende landen 'tientallen malen' hoger zijn dan in Nederland. Een Belgische en een Franse rederij zijn onlangs voor anderhalf miljoen euro beboet.

Het aantal vlekken op zee neemt sterk toe na zonsondergang. In het najaar is 's ochtends voor zonsopgang eveneens een golf van lozingen waarneembaar. Dit patroon toont volgens Vollaard aan dat het gaat om illegale olielozingen, en niet om algen, zeewier of ondiepe zandbanken. De vlekken worden vooral waargenomen op de doorgaande scheepvaartroutes en rond de vaarroutes naar IJmuiden, Rotterdam en Antwerpen.

De pakkans wordt vergroot als kustwachtpiloten een boei uitwerpen die 's nachts een monster neemt van een verdachte vlek bij een schip, oppert Vollaard. Een boot of helikopter van de kustwacht kan die boei later oppikken. In Zweden zijn daar volgens hem al positieve resultaten mee geboekt.

Het aantal illegale lozingen op de Noordzee is sinds 1992 wel met ruim driekwart gedaald, door betere controles, milieuvriendelijker gebouwde schepen, betere afgiftemogelijkheden in de haven en een groter milieubewustzijn bij de bemanning. Maar de daling kan ook komen doordat schippers hun afval in andere gebieden lozen.

Illegale lozingen tasten het zeeleven aan. Bijna de helft van de dode zeevogels op de Noordzeestranden is met olie besmeurd.

'Diane-35 pil niet meer naar nieuwe patiënten'

Huisartsen kunnen de Diane-35 pil voorlopig beter niet meer voorschrijven aan nieuwe patiënten. Dat staat in een aanbeveling van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat in de komende dagen wordt gepubliceerd, zegt voorzitter Bert Leufkens maandag in Trouw.

Een verbod op de pil is volgens Leufkens nog niet nodig. "In mei verwachten we resultaten van Europees onderzoek, die hopelijk meer duidelijkheid geven", legt hij in de krant uit. "Maar het lijkt mij nu dat we in onze aanbeveling moeten aanraden dit medicijn voorlopig niet uit te schrijven voor nieuwe patiënten, omdat het risico vooral bij het begin van het gebruik verhoogd lijkt te zijn."

De Diane 35-pil wordt vooral voorgeschreven ter behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid. Volgens Leufkens wordt de pil in Nederland ook gebruikt als anticonceptiepil, vaak omdat de Diane-35 pil wel wordt vergoed in tegenstelling tot anticonceptie.

Voor zover bekend is Diane-35 niet gevaarlijk voor vrouwen die de pil al langere tijd slikken. Stoppen is dan ook niet nodig, denkt Leufkens. "Stoppen met het medicijn kan nadelig zijn, neem alleen al ongewenste zwangerschap. Want ook al is het hier formeel geen middel voor anticonceptie, wij denken dat het wel vaak zo wordt gebruikt", aldus Leufkens. "Die 160 duizend gebruiksters: zoveel vrouwen met ernstige acne zijn er helemaal niet."

Zaterdag werd duidelijk dat de pil mogelijk de oorzaak is van tien sterfgevallen. In bijna alle gevallen gaat het om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. In Frankrijk werd de pil van de markt gehaald toen bleek dat daar vier doden waren gevallen.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schreef vrijdag aan de Tweede Kamer dat de pil voorlopig in Nederland niet uit de handel wordt gehaald. Zij wil eerst de resultaten van een herbeoordeling afwachten.


'Diane-35 pil niet meer naar nieuwe patiënten' (Foto: Novum)

Huis onder vuur genomen in Heerlen

De politie heeft zondagnacht twee arrestaties verricht nadat er op een woning in Heerlen was geschoten. Bij de schietpartij raakte niemand gewond, meldt de politie.

Agenten kregen even voor 01.00 uur een melding binnen dat een huis aan de Monseigneur Feronlaan onder vuur was genomen. De verdachte schutter en zijn kompaan konden even later in de omgeving worden aangehouden. De bewoonster werd al langer bedreigd door de verdachte.

Brood blij met razendsnel record van Roda

Roda JC scoorde zondag tegen FC Groningen voor de vierde keer dit seizoen in de openingsminuut. Trainer Ruud Brood vindt dit record tekenend voor de ploeg. Frank Demouge scoorde zondag al na 36 seconden. Het was alweer de vierde treffer in de eerste minuut. "Het geeft aan met welke drang wij het veld in gaan", zei Roda JC-trainer Brood na de overwinning op FC Groningen (4-1). Na de winterstop zag de coach Sanharib Malki tegen NEC en Heracles Almelo al razendsnel doeltreffen.

"We hebben al een paar keer gehad dat we snel 1-0 voorkwamen, maar dan niet doordrukten. Als trainer zie je dan graag dat ze snel de tweede maken", zei Brood. "Nu gebeurde dat ook weer niet. Na de 1-1 zag je dat de jongens toch even knakten, maar uiteindelijk hebben ze zichzelf gelukkig wel beloond met een overwinning."

FOK! wat een weer...Zonnig en eindelijk warmer

Goedemorgen! En daar is het mooie weer! Helaas moesten we het dit weekend nog met somber weer stellen, maar deze week zal de zon zich veelvuldig laten zien en de temperaturen schieten als een raket omhoog. Vandaag maken we daar al een beginnetje mee, echter op de Wadden zal het nog niet veel warmer worden dan een graad of 5.

Elders in het land liggen de temperaturen tussen de 8 en 11 graden en hierbij is er veel zon. De laatste wolkenvelden moeten vanochtend wel opgelost zijn en dan kunnen we ons dus gaan opmaken voor een paar heerlijke dagen. De wind draait naar het zuidoosten toe en is zwak tot matig. Morgen is het ook zonnig weer en met 11 tot 15 graden kunnen de terrasjes dan écht open!

Dit zachte weer houden we tot in het komende weekend vast, maar wat er daarna gaat gebeuren is toch wat onzekerder geworden. Het koelt weer wat af en de kans op regen neemt toe. Of het ook tot maartse buien gaat komen valt nog even te bezien.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Hazen Het laatste winterplaatje van dit seizoen? KlapMongeaul zag deze hazen een spelletje spelen in de vrieskou.





Tarieven parkeren 9 procent gestegen

De tarieven voor parkeergarages zijn in 2012 met gemiddeld 9 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Detailhandel Nederland maandag publiceerde. De organisatie onderzocht 80 parkeergarages.

De tariefstijging was bij de Plazagarage in Rotterdam het hoogst: 50 procent. Bij meer dan 60 procent van de garages steeg de prijs meer dan de inflatie.

Volgens Detailhandel Nederland betalen automobilisten vaak te veel, omdat de tarieven in grote tijdseenheden worden berekend. De PvdA wil daarom dat het in de wet vastgelegd wordt dat automobilisten per minuut mogen afrekenen, met een starttarief van maximaal 5 minuten.

Ambulancepersoneel voert actie voor cao

Ambulancemedewerkers in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Flevoland komen vanaf maandag in actie voor een goede cao. Ze zullen zich in het geplande ziekenvervoer strikt houden aan de protocollen en richtlijnen en dat betekent dat ze meer de tijd nemen voor hun werk. De acute hulpverlening gaat gewoon door, meldt Abvakabo FNV zaterdag.

De ambulancemensen gaan meer tijd nemen om patiënten voor te lichten en hun spullen te reinigen en ze gaan zich beter houden aan de maximumsnelheid. "Dit is zoals het hoort te zijn, maar de druk vanuit de werkgever is op veel locaties zo hoog dat ambulancemedewerkers gedwongen worden de regels en richtlijnen te overtreden", stelt de bond.

De onderhandelingen over een cao liepen onlangs stuk. Het eindbod van de werkgevers was niet genoeg voor de Abvakabo FNV. De bond verwacht dat zich in de loop van de week meer regio's aansluiten bij de actie.

Ambulancepersoneel voert actie voor cao
Ambulancepersoneel voert actie voor cao (Foto: ANP)

Massale vechtpartij in Amerikaanse gevangenis

19 mensen zijn zondag gewond geraakt bij een vechtpartij tussen 400 gevangen in een gevangenis in Tucson, Arizona. Dat meldden diverse Amerikaanse media.

Bij de gevechten waren Amerikanen, Amerikanen van Mexicaanse afkomst en Afro-Amerikanen betrokken. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding was voor de vechtpartij, maar eerder waren er in de gevangenis grote spanningen tussen de verschillende etnische groepen.

Ook twee medewerkers van de gevangenis raakten lichtgewond. Vijf gevangen moesten naar het ziekenhuis voor behandeling.

De gevangenis bleef zondag afgesloten en bezoekers werden niet ontvangen.

AEX-index viert dertigste verjaardag

De AEX-index bestaat maandag precies dertig jaar. Toenmalig beursdirecteur Tjerk Westerterp stelde in 1983 de eerste index samen van dertien fondsen. Tegenwoordig bestaat de AEX-index van de Amsterdamse beurs NYSE Euronext uit de 25 meest verhandelde fondsen op het Damrak.

De AEX ging op 4 maart 1983 van start en was de eerste nationale bluechipindex in Europa, oftewel een index van aandelen in financieel sterke, goed geleide ondernemingen. Westerterp wees onder meer ABN Bank, Ahold, Heineken en Nedlloyd aan als eerste fondsen voor de index van wat toen nog de European Options Exchange (EOE) heette.

De naam AEX is in gebruik sinds 1 januari 1994. De aandelenindex werd gelanceerd om de handel in opties op de Amsterdamse beurs te stimuleren. Van de oorspronkelijke dertien ondernemingen zijn er nog altijd negen onderdeel van de index, in dezelfde of in gefuseerde vorm.

Miracles-zanger Bobby Rogers overleden

Bobby Rogers, één van de oprichters van de legendarische band The Miracles is op 73-jarige leeftijd in Detroit overleden. De groep was de eerste succesact van het beroemde platenlabel Motown en scoorde in 1960 haar eerste hit 'Shop Around'.

Rogers werd op 19 februari 1940 in Detroit geboren, in hetzelfde ziekenhuis waar op dezelfde dag Smokey Robinson, de latere zanger van The Miracles werd geboren. Het tweetal zou elkaar 15 jaar later ontmoeten om samen aan een zeer succesvolle muzikale loopbaan te beginnen. The Miracles waren vooral bekend van liedjes zoals 'You've Really Got a Hold On Me', 'Going To A Go-Go', 'The Tracks of My Tears' en 'The Tears of a Clown'.

Bobby Rogers overleed na een lang ziekbed.

Gulbis wint voor tweede keer in Delray Beach

Ernests Gulbis heeft voor de tweede keer in zijn carrière het ATP-toernooi van Delray Beach gewonnen. De Let, die via de kwalificaties tot het hoofdtoernooi was doorgedrongen, won in de finale met 7-6 (3), 6-3 van de Fransman Edouard Roger-Vasselin. Gulbis was ook in 2010 al de beste op het Amerikaanse hardcourt.

De toeschouwers in Delray Beach kregen een verrassende finale voorgeschoteld. Zowel Gulbis (ATP-109) als Roger-Vasselin (ATP-105) staat buiten de top honderd en dat was in een finale op het hoogste niveau al zes jaar niet meer voorgekomen. Beide spelers zijn dankzij hun finaleplaats vanaf komende week overigens wel weer in de top honderd terug te vinden.

'Vriend wil Kerry Katona ten huwelijk vragen'

George Kay is van plan om Kerry Katona ten huwelijk te vragen. Volgens de Britse krant Daily Mirror heeft de ex-rugbyspeler een ring gekocht en gaat hij volgende week op zijn knieën voor de 32-jarige zangeres.

De twee zijn pas tweeënhalve maand bij elkaar, maar Kay is er naar verluidt zeker van dat Katona 'de ware' is. Hij heeft al aan zijn vriendin verteld dat hij klaar is voor een huwelijk en Kerry wacht sindsdien gespannen af. Kay wil Katona tijdens een vakantie in Dubai een aanzoek doen.

Kay, die twee jaar geleden in de gevangenis zat wegens chantage, heeft zijn schoonmoeder al om haar zegen gevraagd. "Haar moeder Sue had wel haar bedenkingen omdat het te snel zou gaan, maar ze heeft Kerry nog nooit zo gelukkig gezien", vertelt een bron.

Katona heeft al twee huwelijken achter de rug. De zangeres, die momenteel met Atomic Kitten aan een comeback werkt, heeft twee kinderen uit haar huwelijk met voormalige Westlife-zanger Brian McFadden. In 2007 trouwde ze met taxichauffeur Mark Croft, maar ook dit huwelijk strandde na twee jaar.

'Amerikaanse baby geneest van hiv'

Het lijkt erop dat voor het eerst een baby met hiv genezen is van het virus. Dat maakten Amerikaanse onderzoekers zondag bekend.

Dat gebeurde na een zeer vroege behandeling met standaardmedicijnen. Het meisje is inmiddels 2,5 en krijgt al een jaar geen medicatie meer.

De moeder van het meisje testte vlak voor de bevalling positief voor hiv. 30 uur na de geboorte kreeg het kind al een cocktail van hivremmers toegediend, hoewel pas later werd bevestigd dat de baby inderdaad besmet was met hiv.

Meer onderzoek is nodig om te zien of de behandeling hetzelfde effect kan hebben bij andere kinderen. Als het meisje gezond blijft is het pas de tweede keer dat iemand geneest van hiv.

'Amerikaanse baby geneest van hiv'
'Amerikaanse baby geneest van hiv' (Foto: ANP)

Gereedschap brandweer gejat

In de kazerne van de brandweer in het Limburgse Belfeld is afgelopen weekend een inbraak gepleegd. Omroep L1 meldt dat er gereedschap gestolen is.

De gestolen gereedschappen maakten deel uit van de uitrusting van de brandweerauto. De spullen zijn direct vervangen, omdat de auto compleet moet zijn voor een eventuele uitruk. De waarde van de gestolen spullen is niet bekend.

De diefstal werd opgemerkt door een brandweervrijwilliger. Deze trof een gat in een raam aan, waardoor de inbrekers de kazerne konden betreden. De politie doet onderzoek naar de diefstal.

Islamisten in maag met Harlem Shake

De Egyptische Moslimbroederschap zit in zijn maag met een video waarin leden van de islamistische beweging dansen op de 'Harlem Shake'. De originele opname is van YouTube verwijderd, maar de beelden hebben zich al over het internet verspreid.

Een van de dansers, een corpulent lid van de Moslimbroederschap, is in de video goeddeels ontkleed. De video is een reactie op een eerdere Harlem Shake-video van tientallen leden van de oppositie tegen de islamistische president Mohamed Mursi.

De Egyptische islamisten hebben de Harlem Shake eerder afgedaan als onfatsoenlijk. Het chaotische dansje is een wereldwijde hype. Talloze groepen laten zich wild bewegend vastleggen en plaatsen de beelden op internet.

Tomb Raider

Na de kritiek op Tomb Raider: Underworld besloot Crystal Dynamics het over een andere boeg te gooien. Eerdergenoemde titel kreeg volgens critici immers het verwijt dat de franchise te trouw aan zijn roots bleef. Nu, iets meer dan vier jaar later, krijgen we het resultaat te zien: Tomb Raider, een reboot van een van de meest invloedrijke franchises ooit gemaakt. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.